Read the Council of Europe European Convention on Human Rights (4 November 1950) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας
  • [02] Χιονισμένο τοπίο
  • [03] Ανοικτά τα καταστήματα

  • [01] Συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας

    Στην Αθήνα παρέμειναν τις ημέρες των Χριστουγέννων οι πολιτικοί αρχηγοί, είναι δε προφανές ότι σχεδιάζουν τις επόμενες κινήσεις τους ενόψει και της νέας χρονιάς.

    Την παραμονή των Χριστουγέννων ο πρωθυπουργός και οι αρχηγοί άκουσαν τα κάλαντα από εκπροσώπους συλλόγων και σωματείων.

    Αύριο ο Κώστας Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη και στη συνέχεια θα δεχθεί το ρώσο πρέσβη Αντρέι Βντόβιν.

    Ο Υπουργός των Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος του εκφράζει, ενόψει του ανασχηματισμού της κυβέρνησης, την αντίθεσή του στους "υποβολείς και στις διαρροές επιθυμιών", ο δε Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου ζητεί την ταχεία διαλεύκανση του σκανδαλου της Μονής Βατοπεδίου και αμέσως μετά προσφυγή στις κάλπες.

    Ο Π. Παυλόπουλος

    Οχι στους υποβολείς και στις διαρροές επιθυμιών ενόψει ανασχηματισμού, τονίζει ο Υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος σε συνέντευξή του στη "Real News".

    Κανείς, προσθέτει, δεν μπορεί να υποδεικνύει στον πρωθυπουργό αν θα παραμείνει ή όχι σε ένα υπουργείο.

    Ο Π. Παυλόπουλος αποκλείει τις πρόωρες εκλογές εκτός και αν το ΠΑΣΟΚ, όπως σημειώνει, δεν συνεργαστεί στο θέμα του προέδρου της Δημοκρατίας.

    Και σημειώνει ότι αντέχει την κριτική η οποία του ασκείται και προσθέτει οτι η πολιτική ενός υπουργού κρίνεται και εκ του αποτελέσματος.

    Αναφέρει δε οτι δεν υπήρξε εξέγερση και ότι ο ίδιος όπως και η κυβέρνηση δεν αιφνιδιάστηκαν, από τα τελευταία γεγονότα.-

    Ο Γιώργος Παπανδρέου

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Real News" εκτιμά πως η χώρα βρίσκεται σε κρίση και παρατεταμένη ακυβερνησία, ζητεί ταχεία διαλεύκανση του σκανδαλου της Μονής Βατοπεδίου και αμέσως μετά προσφυγή στις κάλπες.

    Ο Γ. Παπανδρέου δηλώνει έτοιμος να κυβερνήσει και ζητεί από το λαό καθαρή νίκη και αυτοδυναμία, ενώ απορρίπτει τα περί συγκυβερνήσεως με τη ΝΔ.

    «Δεν νοείται να συνεργαστούμε με αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή κατάσταση» λέει και σημειώνει ότι υπάρχουν μεγάλες διαφορές με το κυβερνών κόμμα σε ό,τι αφορά την κοινωνική πολιτική,«την αναπτυξιακή μας αντίληψη» και τις αξίες.

    Η «σωτηρία» της οικονομίας δεν είναι θέμα τεχνοκρατών. «Είναι θέμα εμπιστοσύνης και πολιτικής κατεύθυνσης, ριζικά διαφορετικής από αυτήν της σημερινής κυβέρνησης» τονίζει.

    Ερωτώμενος αν θα επιδιώξει συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, επαναλαμβάνει ότι στόχος του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι η αυτοδυναμία, αλλά σημειώνει πως η αυτοδυναμία δεν είναι στόχος αντίθετος από τη συνεργασία. Εμείς, αναφέρει, θα επιδιώξουμε τη μετεκλογική συνεργασία , διότι θέλουμε να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, έστω και σε επιμέρους στόχους.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος

    Εξ άλλου, ο Πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε συνέντευξή του στη "Real News" αναφέρει πως υπάρχει ιδιότυπη συγκυβέρνηση της ΝΔ με τον ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ και καλεί όποιον το αμφισβητεί να ανατρέξει στην τελευταία συζήτηση στη Βουλή.

    Απορρίπτει κάθε πιθανότητα συνεργασίας του κόμματός του με το ΠΑΣΟΚ και δεν θεωρεί λύση τη συγκυβέρνηση ΠΑΣΟΚ - ΝΔ.

    Τονίζει δε ότι ο ΣΥΝ δέχεται πυρά γιατί δεν είναι η Αριστερά που διεκδικεί μιά γωνιά στο πολιτικό σύστημα, αλλά η Αριστερά που αναζητά άλλες λύσεις.

    [02] Χιονισμένο τοπίο

    Σήμερα αναμένεται να επικρατήσει έντονη κακοκαιρία σε ολόκληρη τη χώρα με κατά τόπους και κατά περιόδους πολύ ισχυρές βροχές, καταιγίδες πάνω από θαλάσσιες και παραθαλάσσιες περιοχές της Νότιας κυρίως χώρας και ισχυρές χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά καθώς και σε ηπειρωτικές περιοχές με σχετικά χαμηλό υψόμετρο. Χιονοπτώσεις εκδηλώθηκαν σε αρκετά πεδινά τμήματα της Βόρειας Ελλάδας.

    Οι πολύ θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι στο Ιόνιο θα διατηρηθούν έως και τις απογευματινές ώρες, με την έντασή τους να φτάνει πιθανόν τοπικά και τα 10 μποφόρ. Παράλληλα ενίσχυση θα παρουσιάσουν αύριο οι βορειοανατολικοί άνεμοι στο Β. Αιγαίο και θα πνέουν με εντάσεις 7-8 μποφόρ.

    Οι εκδρομείς θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης προσοχή χρειάζεται να επιδειχθεί στην περιοχή του Ιονίου, όπου οι άνεμοι θα πνέουν με ιδιαίτερα αυξημένες εντάσεις και με παρατεταμένη διάρκεια.

    Για άυριο, Δευτέρα, στην Θεσσαλία, την ανατολική Στερεά, την Εύβοια, την ανατολική και νότια Πελοπόννησο, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις με χιονοπτώσεις σε όλα τα ορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές της κεντρικής ηπειρωτικής χώρας, βροχή στα νοτιότερα και πρόσκαιρες καταιγίδες στις θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές. Βαθμιαία εξασθένηση των φαινομένων από την Τρίτη. Στην υπόλοιπη χώρα θα υπάρξουν λίγες τοπικές νεφώσεις.

    Υποχωρεί η κακοκαιρία στη Βόρεια Ελλάδα

    Ύφεση παρουσιάζουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα του περασμένου διημέρου στη Βόρεια Ελλάδα. Ωστόσο, σε αρκετά σημεία του εθνικού και επαρχιακού οδικού δικτύου επικρατεί παγετός και, όπως επισημαίνει η Τροχαία, οι οδηγοί που κινούνται σε αυτά πρέπει να διαθέτουν αντιολισθητικές αλυσίδες για τα οχήματά τους.

    Στη Θεσσαλονίκη και το νομό σταμάτησε να χιονίζει αλλά το κρύο είναι και σήμερα τσουχτερό. Το θερμόμετρο έδειχνε 4 βαθμούς Κελσίου, στο κέντρο της πόλης, γύρω στις 11 το πρωί, ενώ στα γύρω ορεινά καταγράφονταν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

    Με αντιολισθητικές αλυσίδες, εξάλλου, διεξάγεται η κυκλοφορία των αυτοκινήτων σβ όλα τα χιονοδρομικά κέντρα της Κεντρικής Μακεδονίας, (Σέλι, Τρία - Πέντε Πηγάδια, Καϊμακτσαλάν, Ελατοχώρι), ενώ οι αλυσίδες είναι απαραίτητες στο ορεινό δίκτυο των νομών Πέλλας, Ημαθίας, Χαλκιδικής και Πιερίας.

    Στη Δυτική Μακεδονία δεν υπάρχουν αποκλεισμένα από τα χιόνια χωριά. Πάντως, η κίνηση των οχημάτων διεξάγεται με δυσκολία και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες σβ όλο το εθνικό και επαρχιακό δίκτυο των νομών Καστοριάς, Φλώρινας και Γρεβενών, εκτός της Εγνατίας οδού.

    Στην Κοζάνη η κίνηση γίνεται με αλυσίδες σβ όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο και από το 29ο έως το 39ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Κοζάνης - Βέροιας, μέσω Καστανιάς αλλά και από το 49ο (Νεάπολη) έως το 97ο χλμ της εθνικής οδού Κοζάνης - Ιωαννίνων. Στο υπόλοιπο εθνικό δίκτυο και την Εγνατία οδό η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται κανονικά.

    "Ψυγείο" τα Ιωάννινα

    Χιονίζει συνεχώς σε ολόκληρο το νομό Ιωαννίνων και μέσα στην πόλη.

    Σε όλο το νομό η θερμοκρασία σημείωσε κάθετη πτώση, ενώ στην Κατάρα έφθασε τους -6 βαθμούς Κελσίου.

    Η συγκοινωνία σε ολόκληρο το επαρχιακό και εθνικό δίκτυο γίνεται μόνο με αλυσίδες, ενώ αποκλεισμοί χωριών δεν έχουν καταγραφεί μέχρι τώρα.

    Δεκάδες μηχανήματα αποχιονισμού και αλατιέρες της νομαρχίας, της ΔΕΣΕ, της Εγνατίας Οδού και των δήμων δούλευαν συνεχώς χθες για να διατηρήσουν τους δρόμους ανοιχτούς.

    Το αεροδρόμιο Ιωαννίνων είναι κλειστό από χθες το πρωί και καμία πτήση δεν εκτελείται.

    Ενα μηχάνημα αποχιονισμού μεταξύ Κήπων και Φραγκάδων στα Ζαγοροχώρια, την ώρα που απομάκρυνε όγκους χιονιού ξέφυγε από την πορεία του και έπεσε σε γκρεμό, χωρίς ευτυχώς να τραυματισθεί ο χειριστής του, που προληπτικά μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο Ιωαννίνων.

    Η Τροχαία Ιωαννίνων σε όλους τους εθνικούς δρόμους έχει εγκαταστήσει περιπολικά που δεν επιτρέπουν σε κανένα αυτοκίνητο να κινηθεί αν δεν έχει αλυσίδες, ακόμη και στην Εγνατία Οδό προς Ηγουμενίτσα και Μέτσοβο.

    Από τη Νομαρχία Ιωαννίνων και την Τροχαία γίνεται έκκληση σε όλους τους οδηγούς και κυρίως όσους βρίσκονται σε ορεινές περιοχές για τις γιορτές των Χριστουγέννων να μην κινούνται άσκοπα στους δρόμους για να διευκολυνθούν τα μηχανήματα αποχιονισμού.

    Λαμία: Με αλυσίδες η κυκλοφορία

    Με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία στους δρόμους Λαμίας - Καρπενησίου και Λαμίας - Άμφισσας. Στα ορεινά χωριά της δυτικής Φθιώτιδας το χιόνι έχει ξεπεράσει ακόμη και τα 30 εκατοστά.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της αστυνομικής διεύθυνσης Φθιώτιδας και στους τρεις δρόμους χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή. Στο δρόμο Λαμίας-Δομοκού χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από το 7ο χιλιόμετρο έως το 22ο ωστόσο όμως ο δρόμος παραμένει ανοιχτός παρά το γεγονός ότι το ύψος του χιονιού έχει ξεπεράσει 25 εκατοστά. Ωστόσο οι οδηγοί που πιθανά να διέλθουν απ' αυτό το σημείο επειδή η χιονόπτωση συνεχίζεται πρέπει να έχουν μαζί τους τις απαραίτητες αλυσίδες.

    Στο δρόμο Λαμίας - Αμφισσας με ιδιαίτερη προσοχή εξελίσσεται η κυκλοφορία στην περιοχή του Μπράλλου, ενώ κατά τόπους είναι απαραίτητες και οι αλυσίδες. Αντίθετα μόνο με την χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων γίνεται η κυκλοφορία στο δρόμο Λαμίας- Άμφισσας στο 51ο χλμ λίγο μετά την Γραβιά.

    Αλυσίδες είναι απαραίτητες για τους οδηγούς που κατευθύνονται από Λαμία προς Καρπενήσι, αφού στην περιοχή Ράχες Τυμφρηστού το χιόνι που συνεχίζει να πέφτει έχει ξεπεράσει τα 50 εκατοστά

    Σε ό,τι αφορά το επαρχιακό δίκτυο του νομού Φθιώτιδας ιδιαίτερα στη δυτική Φθιώτιδα εντοπίζονται αρκετά προβλήματα, ωστόσο όμως μηχανήματα της νομαρχίας και των δήμων κινούνται για να ανοίξουν τους επαρχιακούς δρόμους.

    Στα ορεινά χωριά της Σπερχειάδας, της Μακρακώμης και της Υπάτης το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 30 εκ. και η κυκλοφορία γίνεται με δυσκολίες σε κάποια μάλιστα χωριά είναι αδύνατον να φτάσει αυτοκίνητο. Μηχανήματα των δήμων και της νομαρχίας κινούνται προς αυτές τις κατευθύνσεις για να ανοίξουν τους δρόμους και να αποκαταστήσουν την κυκλοφορία. Το ίδιο συμβαίνει και με τα χωριά του Μπράλλου όπως επίσης και με τα χωριά του Δομοκού.

    Τέλος σε ότι αφορά το εθνικό δίκτυο Αθηνών-Θεσσαλονίκης δεν έχει παρατηρηθεί κανένα πρόβλημα αλλά ωστόσο τα συνεργεία που έχουν αναλάβει τον εκχιονισμό βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.

    Χιόνια και στην Πελοπόννησο

    Συνεχίζεται η χιονόπτωση στα ορεινά της Πελοποννήσου και οι αλυσίδες είναι απαραίτητες για όσους πρόκειται να κινηθούν στην κεντρική και την ορεινή Πελοπόννησο.

    Δεν υπάρχουν αποκλεισμένα χωριά, ενώ υποχρεωτικά με αντιολισθητικές αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία των οχημάτων, στην εθνική οδό Σπάρτης - Τρίπολης στο ύψος του Αρδάμη, στην εθνική οδό Τρίπολης - Αρχαίας Ολυμπίας στο τμήμα από το Λεβίδι ως και μετά την Καρκαλού στη Γορτυνία, στην παλαιά εθνική οδό Τρίπολης - Άργους, στο δρόμο Λεβίδι - Νεμέα και σε τμήματα του επαρχιακού δικτύου της ορεινής Αρκαδίας καθώς επίσης και στο δρόμο Στυμφαλία - Φενεό, Γκούρα προς Δερβένι, Γκούρα προς Κιάτο, Γκούρα προς Λυκούρια, Κιάτο - Κρυονέρι και Ξυλόκαστρο - Τρίκαλα Κορινθίας. Μετά τα Τρίκαλα και μετά το Δερβένι από το 20ο ο δρόμος είναι κλειστός από το χιόνι.

    Αντιολισθητικές αλυσίδες απαραίτητες στο Νομό Τρικάλων

    Απαραίτητη κρίνεται η χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων σε τέσσερα σημεία του νομού Τρικάλων λόγω της χιονόπτωσης η οποία συνεχίζεται.

    Ειδικότερα η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται με αντιολισθητικές αλυσίδες στα παρακάτω οδικά σημεία του νομού Τρικάλων:

    - Εθνική Οδό Τρικάλων - Ιωαννίνων, από το 60ο χιλιόμετρο έως και 76ο , θέση «Κατάρα».

    - Εθνικό Οδό Τρικάλων - Άρτας από 25ο χιλιόμετρο έως και 75ο χιλιόμετρο, γέφυρα «Αλεξίου».

    - Επαρχιακή οδός Πύλης-Μεσοχώρας, από το 24ο χιλιόμετρο έως και 55ο χιλιόμετρο.

    - Επαρχιακό δίκτυο ορεινών δήμων Πινδέων - Αιθήκων-Τυμφαίων-Κλεινοβού-Καστανιάς-Μαλακασίου-Χασίων, διευρυμένης κοινότητας Νεράιδας και Ασπροποτάμου. Η χιονόπτωση στις παραπάνω περιοχές συνεχίζεται με μειωμένη ένταση, ενώ το ύψος του χιονιού ανέρχεται στα 25-45 εκατοστά περίπου.

    Στο υπόλοιπο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο του νομού Τρικάλων η κυκλοφορία διεξάγεται κανονικά. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Τρικάλων θα πρέπει οι οδηγοί να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις και όταν αυτό επιβάλλεται να έχουν μαζί τους τον κατάλληλο εξοπλισμό.

    [03] Ανοικτά τα καταστήματα

    Ανοιχτά παραμένουν σήμερα τα καταστήματα αλλά μόνο στο δήμο Αθηναίων ύστερα από σχετική απόφαση του Νομάρχη Γιάννη Σγουρού. Ο κ. Σγουρός αιτιολόγησε τη απόφασή του λέγοντας ότι στην Αθήνα συντρέχουν οι νόμιμες προϋποθέσεις λόγω της ραγδαίας πτώσης του τζίρου τους εξαιτίας των τελευταίων γεονότων. Η συμμετοχή των εργαζομένων είναι εθελούσια και με "τήρηση της κείμενης εργατικής νομοθεσίας σε ότι αφορά τα δικαιώματα τους από αυτή την απασχόληση".

    Σε αποκλεισμούς καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας προχώρησαν τα μέλη του "Ελληνικού Κοινωνικού Φόρουμ" και του ΠΑΜΕ,αντιδρώντας στην απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα στην Αθήνα σήμερα τελευταία Κυριακή του χρόνου.

    Τα μέλη του Φόρουμ συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Συντάγματος και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία στην Ερμού, ζητώντας να κλείσουν καταστήματα που είχαν ανοίξει.

    Την ίδια ώρα το ΠΑΜΕ έκανε πορείες στην Ερμού και στη συνέχεια στη Σταδίου,όπου πραγματοποίησε συμβολικούς αποκλεισμούς καταστημάτων.

    Ωστόσο, πολλοί ήταν αυτοί που κατέβηκαν σήμερα στο κέντρο αψηφώντας το κρύο για να πραγματοποιήσουν τα ψώνια τους για την Πρωτοχρονιά ή να κάνουν μία βόλτα,καθώς πολλά ήταν τα καταστήματα που λειτούργησαν στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας.

    Κλειστά στη Θεσσαλονίκη

    Κλειστά παρέμειναν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα σβ όλο το νομό Θεσσαλονίκης. Από την πλευρά του, πάντως, ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης, αντιπρότεινε στη διοίκηση του Εμπορικού Συλλόγου και του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου, να αρχίσουν οι εκπτώσεις από την πρώτη Κυριακή του νέου έτους και τα καταστήματα να είναι ανοιχτά σβ όλο το νομό, τη συγκεκριμένη μέρα.

    «Θεωρούμε αυτονόητο ότι θα διασφαλιστούν πλήρως τα δικαιώματα των εργαζομένων για την κυριακάτικη εργασία. Επιπλέον, ως αντιστάθμισμα προτείνουμε να δοθεί σε όσους εργαστούν ένα ρεπό ή την επομένη της Καθαρής Δευτέρας ή στις 24 Μαρτίου», αναφέρει στην πρόταση του ο κ. Ψωμιάδης.

    Καταστηματάρχες και εμποροϋπάλληλοι είχαν διαφορετικές απόψεις για το κατά πόσο θα συμβάλει η λειτουργία των επιχειρήσεων, σήμερα, για την αντιμετώπιση της κρίσης που διέρχεται η αγορά και τελικά η νομαρχία δεν πήρε απόφαση να ανοίξουν τα καταστήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 December 2008 - 11:30:32 UTC