Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια
  • [02] Iσόβια για το θάνατο Μ. Φιλόπουλου
  • [03] Τη Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής
  • [04] Τραγωδία στην Κεφαλονιά
  • [05] Νέα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας
  • [06] "Δίπλα στη νεολαία"

  • [01] Μεγάλες απώλειες στα χρηματιστήρια

    Πτωτικά κινούνται, σήμερα, οι μετοχές στην Ευρώπη μετά την κατάρρευση των συνομιλιών στην αμερικανική Γερουσία για τη διάσωση των αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ, ενώ τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan Chase ότι "ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος ήταν φοβερός" για την αμερικανική τράπεζα κατάφερε πλήγμα στις μετοχές των τραπεζών.

    Απώλειες μεταξύ 1,7% και 6,1% σημειώνουν οι μετοχές των BMW, Daimler, Renault, Fiat, Peugeot και Porsche.

    Τα σχόλια του διευθύνοντος συμβούλου της JP Morgan Chase & Co., σε συνδυασμό με τη χθεσινή ανακοίνωση της Bank of America για απολύσεις 30.000 με 35.000 εργαζομένων μέσα στα επόμενα τρία χρόνια, πυροδότησαν σημαντικές πιέσεις επίσης στις μετοχές των τραπεζών και των πετρελαϊκών εταιριών, ενώ η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού υποχωρεί σε ποσοστό 1,72% σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος".

    Γύρω στις 12.20 ώρα Ελλάδος, στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE σημείωνε απώλειες 3,16% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI απώλειες 2,78%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 κατέγραφε πτώση 4,86% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax πτώση 4,13%.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν και στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:25 η ώρα βρισκόταν στις 1.788,78 μονάδες παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 2,45%..

    Μεγάλες απώλειες σημείωσαν και οι χρηματιστηριακές αγορές στην Ασία, στον απόηχο της απόρριψης του σχεδίου διάσωσης των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών και λόγω των απαισιόδοξων εκτιμήσεων για τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης της αμερικανικής οικονομίας στους Ασιάτες εξαγωγείς.

    Στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με απώλειες 5,56%, ενώ ο ευρύτερος δείκτης Topix με απώλειες 4,22%. Παράλληλα, η είδηση ότι το αμερικανικό σχέδιο διάσωσης των αμερικανικών αυτοκινητοβιομηχανιών πυροδότησε πιέσεις στο δολάριο, το οποίο κατέγραψε τη μεγαλύτερη πτώση έναντι του γεν στα τελευταία 13 χρόνια, καταφέρνοντας νέο πλήγμα στους Ιάπωνες εξαγωγείς.

    Στο Χονγκ Κονγκ, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με απώλειες 4,48% και στη Σαγκάη, ο δείκτης SCI με απώλειες 3,81%.

    Στην Ταϊβάν, ο δείκτης TAIEX έκλεισε με απώλειες 3,74% και στη Σεούλ ο δείκτης Kospi με απώλειες 4,38%.

    Απέτυχαν οι συνομιλίες για διάσωση αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ

    Οι νομοθέτες στην αμερικανική Γερουσία απέτυχαν να καταλήξουν σε συμβιβαστική λύση για τη διάσωση των δοκιμαζόμενων αυτοκινητοβιομηχανιών στις ΗΠΑ, αποκλείοντας κάθε ενδεχόμενο προόδου στο συγκεκριμένο ζωτικής σημασίας ζήτημα, τη φετινή χρονιά.

    "Το κυρίαρχο θέμα σήμερα είναι η αβεβαιότητα για τον κλάδο της βιομηχανίας στις ΗΠΑ και το κατά πόσον θα καταρρεύσει. Τα εργατικά συνδικάτα στην αυτοκινητοβιομηχανία δεν αποδέχονται μείωση μισθών, το οποίο μοιάζει παράλογο δεδομένων των σημερινών συνθηκών. Αυτό είναι πηγή ανησυχίας για τις αγορές", τονίζει ο υπεύθυνος για χάραξη στρατηγικής στην NBC Stockbrokers, Μπέρναρντ Μακάλιντεν.

    Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος για χάραξη στρατηγικής στην FrankfurtFinanz, Χάινο Ρούλαντ, προειδοποίησε ότι "εάν κηρύξει πτώχευση μία από τις αμερικανικές αυτοκινητοβιομηχανίες, αυτό θα φέρει την κατάρρευση ολόκληρης της αλυσίδας προμήθειας βασικών μερών του αυτοκινήτου. Ομιλοι, όπως η BMW, η Honda και η Nissan βασίζονται σε αυτή την αλυσίδα και θα υποφέρουν".

    [02] Iσόβια για το θάνατο Μ. Φιλόπουλου

    Ενας από τους συνολικά 27 κατηγορούμενους στην υπόθεση των επεισοδίων στη λεωφόρο Λαυρίου στην Παιανία, το Μάρτιο του 2007 μεταξύ φιλάθλων του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, που κόστισαν τη ζωή του 25χρονου Μιχάλη Φιλόπουλου, κρίθηκε ένοχος για την ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη.

    Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων εξέδωσε μετά από πολύμηνη διαδικασία την απόφασή του για την υπόθεση της Παιανίας, σύμφωνα με την οποία ο Χρήστος Σακάτης κρίθηκε ένοχος για το θάνατο του άτυχου νεαρού και καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης, καθώς δεν του αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό.

    Δυο ακόμη, ο Νίκος Βαγιόπουλος και Βασίλης Ψικάκος, κρίθηκαν ένοχοι για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία και τους επιβλήθηκε δεκαετής κάθειρξη στον καθένα με ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση.

    Το δικαστήριο αναγνώρισε στον Βαγιόπουλο τα ελαφρυντικά της μετεφηβικής ηλικίας και του πρότερου έντιμου βίου, ενώ στον Ψικάκο το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου.

    Το δικαστήριο επέβαλε ποινές από τριών έως έξι ετών φυλάκισης με αναστολή σε οκτώ ακόμη κατηγορούμενους, τους οποίους έκρινε ένοχους για παράνομη οπλοκατοχή. Ανά περίπτωση αναγνωρίστηκαν τα ελαφρυντικά του πρότερου έντιμου βίου και της καλής συμπεριφοράς μετά την πράξη.

    Οι υπόλοιποι δεκαέξι από τους κατηγορούμενους κρίθηκαν αθώοι, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι από τα στοιχεία της υπόθεσης δεν προέκυψαν ενδείξεις ότι βρίσκονταν στο σημείο της συμπλοκής και ότι συμμετείχαν στα επεισόδια.

    Υπενθυμίζεται ότι ο εισαγγελέας είχε ζητήσει στην πρότασή του την ενοχή δεκαεννέα από τους 27 κατηγορουμένους, εκ των οποίων πέντε και για την υπόθεση της δολοφονίας του Μιχάλη Φιλόπουλου.

    Μετά την έκδοση της απόφασης σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια έξω από το Εφετείο, με ρίψεις μολότοφ από κουκουλοφόρους, οι οποίοι τελικά απωθήθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις οι οποίες έκαναν χρήση δακρυγόνων.

    [03] Τη Δευτέρα το πόρισμα της Εξεταστικής

    Αντιμέτωποι με τις κατηγορίες της εκβίασης και της απάτης -σε βαθμό κακουργήματος- βρίσκονται ο Μιχάλης Κουκουβίνος και η σύντροφός του Σταματίνα Σωτηροπούλου.

    Ολοκληρώνοντας την προκαταρκτική εξέταση που παραγγέλθηκε μετά την προβολή του βίντεο όπου διακρίνεται ο Μ. Κουκουβίνος να διαπραγματεύεται ανταλλάγματα από τον επιχειρηματία Μάρκο Καραμπέρη προκειμένου να «μπλοκάρει» τις διεκδικήσεις ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού με επίκεντρο ακίνητα που παραχωρήθηκαν τελικώς στη Μονή Βατοπαιδίου, ο εισαγγελέας Πρωτοδικών Ευάγγελος Μαδεμλής προχωρά στην άσκηση ποινικών διώξεων σε βάρος των δύο δικηγόρων.

    Όπως έγινε γνωστό, οι διώξεις αφορούν τις πράξεις της κακουργηματικής εκβίασης από κοινού, τετελεσμένη και σε απόπειρα, κατβ εξακολούθηση, κατβ επάγγελμα και κατά συρροή.

    Επιπλέον, ασκούνται διώξεις και για την πράξη της κακουργηματικής απάτης από κοινού και κατβ εξακολούθηση για χρηματικό ποσό που ξεπερνά τις 15.000 ευρώ. Η πράξη αυτή αφορά σε μία περίπτωση ακτήμονα που φέρεται να εξαπατήθηκε από τους δύο δικηγόρους, οι οποίοι "καρπώθηκαν" το ποσό των 30.000 ευρώ.

    Νέα εισαγγελική έρευνα για το βίντεο του εκβιασμού

    Μία ακόμη εισαγγελική έρευνα πραγματοποιείται σχετικά με το βίντεο του εκβιασμού. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης παρήγγειλε προκαταρκτική εξέταση σε Πταισματοδίκη προκειμένου να διαπιστωθεί αν στοιχειοθετείται σε βάρος του επιχειρηματία Μ. Καραμπέρη το αδίκημα της παραβίασης απορρήτου προφορικής συνομιλίας, αφού στο γραφείο του υπήρχε η κάμερα κλειστού κυκλώματος που κατέγραψε τη συνάντησή του με τον Μ. Κουκουβίνο.

    Στο πλαίσιο της εισαγγελικής έρευνας, εκτός από τον Καραμπέρη, θα κληθεί να καταθέσει ως ύποπτος διάπραξης αδικήματος και ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, που φέρεται να έδειξε το βίντεο σε δύο δημοσιογράφους της Θεσσαλονίκης. Οι τελευταίοι θα καταθέσουν ως μάρτυρες. Ως μάρτυρας θα καταθέσει και ο Μ. Κουκουβίνος.

    Τη Δευτέρα το πόρισμα

    Τη Δευτέρα, 15 Δεκεμβρίου, παραδίδεται στον πρόεδρο της Βουλής το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής για τη διερεύνηση του συνόλου της υπόθεσης της Μονής Βατοπαιδίου. Η συζήτηση επί του πορίσματος προγραμματίστηκε για το απόγευμα της Τρίτης, 16 Δεκεμβρίου.

    Ενημερώνοντας τους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο πρόεδρος της Βουλής, Δ. Σιούφας, είπε ότι ήδη κατατέθηκε σχετικό αίτημα συζήτησης του πορίσματος από τη ΝΔ, ενώ πρόσθεσε ότι η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό οικονομικού έτους 2009 θα αρχίσει την Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου, και θα ολοκληρωθεί τα μεσάνυχτα της Κυριακής, 21 Δεκεμβρίου, με τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας.

    Βουλγαράκης: Στη διάθεση της Εξεταστικής οι λογαριασμοί μου

    Στη διάθεση της Εξεταστικής Επιτροπής, που διερευνά το σύνολο της υπόθεσης της Μονής Βατοπεδίου, έθεσε ο βουλευτής Α' Αθηνών της ΝΔ Γιώργος Βουλγαράκης τους λογαριασμούς του "για οποιοδήποτε έλεγχο", προκειμένου, όπως σημειώνει σε σχετική επιστολή του προς τον πρόεδρο της επιτροπής Χρ. Μαρκογιαννάκη, "να αποφευχθεί το 'παιχνίδι εντυπώσεων' που μέρες τώρα παίζεται εις βάρος μου".

    Ο κ. Βουλγαράκης διευκρινίζει ότι οι λογαριασμοί που συμμετέχει ως συνδικαιούχος έχουν ελεγχθεί από τα αντίστοιχα τραπεζικά καταστήματα "χωρίς να υπάρχει η παραμικρή συσχέτιση με την υπόθεση" καθώς και ότι στους λογαριασμούς του "δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα β¬ από την Μονη η την ΚΕΔ".

    Στην επιστολή του, με ημερομηνία 11/12/2008, ο κ. Βουλγαράκης αναφέρει τα εξής:

    "Είναι σαφές ότι ως Υπουργός Πολιτισμού, δεν είχα και δε θα μπορούσα -εκ των αρμοδιοτήτων μου να έχω ,κανενός είδους ανάμιξη η εμπλοκή στην υπόθεση του Βατοπεδίου. Όπως άλλωστε δεν είχαν και ούτε μπορούσαν να έχουν οι Υπουργοί Πολιτισμού πριν από τη δική μου θητεία -όπου συντελεσθεί η αναγνώριση της κυριότητας των περιοχών από το κράτος -χωρίς παρέμβαση του ΥΠΠΟ, και μετά από αυτήν -όπου είχε επισυμβεί η ανταλλαγή, επίσης χωρίς καμία παρέμβαση του ΥΠΠΟ. Γι αυτό, υποθέτω, ότι οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν εκλήθησαν από την επιτροπή σας.

    Διαπιστώνω ωστόσο ότι στην επιτροπή σας έγινε πολύς λόγος για τον λογαριασμό της συζύγου μου, στον οποίο εμφανίζομαι τυπικά ως συνδικαιούχος. Η ίδια, με αναλυτική της δήλωση, εξήγησε ότι από το σύνολο των χρημάτων που καταβλήθηκαν, εισέπραξε τελικά προ φόρων το ποσό των 29.126,41 β¬ . Κατέστησε δε απολύτως σαφές, ότι το υπόλοιπο του λογαριασμού, αφορά άλλες συμβολαιογραφικές πράξεις - άσχετες με την συγκεκριμένη υπόθεση.

    Επιθυμώ ωστόσο να διευκρινίσω στην επιτροπή σας - προς άρση κάθε παρεξήγησης, ότι όλοι οι λογαριασμοί στους οποίους συμμετέχω -είτε ως δικαιούχος, είτε ως συνδικαιούχος, ελέγχτηκαν όπως ιδιοποιήθηκα από τα αντίστοιχα τραπεζικά καταστήματα χωρίς να υπάρξει η παραμικρή συσχέτιση με την υπόθεση. Στους λογαριασμούς μου δε, δεν έχει κατατεθεί ούτε ένα β¬ από την Μονη η την ΚΕΔ. Παρ όλα αυτά, και προκειμένου να αποφευχθεί το "παιχνίδι εντυπώσεων" που μέρες τώρα παίζεται εις βάρος μου, σας γνωρίζω ότι οι λογαριασμοί μου είναι στη διάθεση σας για οποιοδήποτε έλεγχο και οποτεδήποτε το θελήσετε .''

    [04] Τραγωδία στην Κεφαλονιά

    Τραγωδία χθες το βράδυ στο λιμάνι Πόρου Κεφαλονιάς, όταν ένα ΙΧ, που οδηγούσε 16χρονος Αλβανός και στο οποίο επέβαινε η 38χρονη μητέρα του και η 18χρονη αδελφή του, έπεσε στη θάλασσα.

    Η μάνα και η κόρη εγκλωβίστηκαν με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους, ενώ ο 16χρονος κατάφερε και βγήκε σώος.

    ¶μεσα έσπευσε στην περιοχή, για παροχή βοήθειας, προσωπικό της οικείας Λιμενικής Αρχής, ενώ κλήθηκαν ιδιώτες δύτες και γερανοφόρο όχημα, με τη συνδρομή των οποίων ανασύρθηκαν οι δύο γυναίκες, νεκρές.

    Οι σοροί τους μεταφέρθηκαν στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κεφαλληνίας, για τη διενέργεια νεκροψίας - νεκροτομής.

    Προανάκριση διενεργείται από την οικεία Λιμενική Αρχή.

    Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία των λιμενικών, ο 16χρονος οδηγός, που δεν διέθετε δίπλωμα οδήγησης, έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου και έπεσε στη θάλασσα.

    [05] Νέα συλλαλητήρια διαμαρτυρίας

    Νέο συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για το θάνατο του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου πραγματοποιούν στα Προπύλαια φοιτητές και μαθητές. Πορείες μαθητών και φοιτητών έχουν προγραμματιστεί και στη Θεσσαλονίκη. Παράλληλα, πραμματίζεται πανελλαδικό συλλαλητήριο τη Δευτέρα. Στο μεταξύ, πολλά σχολεία σε όλη τη χώρα και σχολές ΑΕΙ και ΤΕΙ τελούν υπό κατάληψη.

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο φρουροί

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον του 9ου τακτικού ανακριτή, οι δύο ειδικοί φρουροί που κατηγορούνται για τον θάνατο του 15χρονου μαθητή το Σάββατο το βράδυ στα Εξάρχεια.

    Οι δύο κατηγορούμενοι εκ των οποίων ο ένας αντιμετωπίζει την κατηγορία της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και παράνομης οπλοχρησίας ενώ ο δεύτερος της απλής συνέργιας στην ανθρωποκτονία, παρέδωσαν στον ανακριτή απολογητικά υπομνήματα.

    Στο υπόμνημά του ο 37χρονος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία υποστηρίζει ότι έριξε δύο προειδοποιητικές βολές στον αέρα ευρισκόμενος αυτός και ο συνάδελφός του σε καθεστώς φόβου, καθώς όπως αναφέρει είχαν δεχθεί επίθεση με πέτρες, δοκάρια και άλλα από ομάδα 30 αναρχικών. Ο κατηγορούμενος αναφέρει επίσης στο υπόμνημά του για το 15χρονο μαθητή, ότι είχε αποβληθεί από το ιδιωτικό σχολείο που φοιτούσε και ότι άλλαζε συχνά σχολεία γεγονός που καταδεικνύει, όπως αναφέρει, αποκλίνουσα συμπεριφορά.

    Προς επανεξέταση το πλαίσιο χρήσης των αστυνομικών όπλων

    Προσαρμογές στο πλαίσιο χρήσης των αστυνομικών όπλων αλλά και τακτικότερη υγειονομική εξέταση του προσωπικού της ΕΛΑΣ προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης, στο πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή Αττικής του ΠΑΣΟΚ Κ. Βρεττού. Αναφερόμενος στην αναγκαιότητα "ενδελεχούς εξέτασης των κατάλληλων προσαρμογών, που ενδεχομένως απαιτείται να επέλθουν στο νομικό και κανονιστικό πλαίσιο που διέπει τη χρήση των όπλων", ο κ. Χηνοφώτης είπε ότι θα συγκροτηθεί ειδική ομάδα εργασίας για να μελετήσει αυτό το θέμα, ενώ, τα συμπεράσματα της μελέτης αυτής θα υποβληθούν στους ενδιαφερόμενους φορείς.

    Όπως είπε ο κ. Χηνοφώτης ικανή και αναγκαία συνθήκη, και ασχέτως της πορείας της μελέτης, πρέπει να έιναι η κατάλληλη εκπαίδευση, "καθώς επίσης και η σωματική και ψυχική καταλληλότητα των αστυνομικών οργάνων σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον παρόντα νόμο τον 3169/2003".

    Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι θα προταθεί άμεσα η καθιέρωση ετήσιας υποχρεωτικής υγειονομικής εξέτασης, από κατάλληλα νοσηλευτικά ιδρύματα, προκειμένου το προσωπικό της ΕΛΑΣ, να παρακολουθεί και να παρακολουθείται η υγεία του.

    Από την πλευρά του, ο κ. Βρεττός είπε ότι εάν δεν υπήρχαν όπλα δεν θα είχε σκοτωθεί ούτε ο Καλτεζάς, ούτε ο Γρηγορόπουλος. Δεν υπάρχει λόγος να κρατάνε όπλα στις συγκεντρώσεις οι αστυνομικοί, ούτε στις περιπολίες εκτίμησε ο βουλευτής. Αναφερόμενος στα γεγονότα των ημερών είπε ότι "η κυβέρνηση έχει πλέον χάσει τον έλεγχο". Μίλησε επίσης για προσωπική ευθύνη του κ. Χηνοφώτη υποστηρίζοντας ότι έπρεπε να επιμείνει στην παραίτηση που είχε υποβάλει.

    Οι τόνοι ανέβηκαν στο πλαίσιο συζήτησης έτερης επίκαιρης ερώτησης του βουλευτή του ΛΑΟΣ ¶. Γεωργιάδη για τη στάση της αστυνομίας στα επεισόδια, η οποία, όπως ισχυρίστηκε, είχε λάβει διαταγή να μη δράσει. "Σας καλώ επισήμως να αποδείξετε ότι εδόθη εντολή στην αστυνομία να μην κάνει τίποτα" είπε ο κ. Χηνοφώτης. Ο κ. Γεωργιάδης είπε επίσης ότι κανείς, ούτε ο πρωθυπουργός, μπορεί να υποχρεώσει τον υφυπουργό να παραμείνει στη θέση του, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει κλίμα εναντίον του κ. Χηνοφώτη στην αστυνομία και στα ΜΑΤ ότι δεν τους άφησε να κάνουν τη δουλειά τους".

    Ο κ. Χηνοφώτης απάντησε ότι δεν είναι καρεκλοκένταυρος, και ότι δεν διστάζει να αναλάβει τις ευθύνες του οποτεδήποτε αυτό απαιτηθεί, "αλλά δεν μπορεί στη μέση αυτού του αγώνα, αυτής της μάχης να παραιτείσαι. Είναι αναξιοπρεπές. Είναι άνανδρο" είπε ο κ. Χηνοφώτης.

    Όσο για τις επικρίσεις που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στο εξωτερικό, είπε ότι αυτοί κάνουν την κριτική τους "βλέποντας τα γεγονότα μέσα από δικό τους νομικό πρίσμα, το οποίο ισχύει στις χώρες τους".

    Συγγνώμη Χηνοφώτη στην οικογένεια Γρηγορόπουλου

    Στην ανάγκη σεβασμού προς τη μνήμη του νεκρού αναφέρθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών Π. Χηνοφώτης λίγο πριν απαντήσει στην ερώτηση του κ. Βρεττού: "Δυστυχώς, επειδή δεν συνέβη από πλευράς του κατηγορουμένου, και χωρίς να θέλω να υπεισέρθω στο δικονομικό του όλου θέματος, ζητώ εγώ συγγνώμη με παρρησία, ευθέως γι' αυτό το οποίο συνέβη, και αυτό αντικατοπτρίζει τα πραγματικά μου συναισθήματα" είπε ο κ. Χηνοφώτης.

    Προφυλακίστηκαν πέντε νεαροί για τα επεισόδια στην περιοχή του Μουσείο

    Προφυλακιστέοι κρίθηκαν, μετά τις απολογίες τους ενώπιον της 17ης τακτικής ανακρίτριας, πέντε νεαροί, τρεις Ελληνες και δυο αλλοδαποί, που κατηγορούνται για συμμετοχή σε εκτεταμένα επεισόδια στην περιοχή του Μουσείου, το βράδυ της Δευτέρας.

    Οι κατηγορούμενοι βαρύνονται με τα αδικήματα της έκρηξης, παράβασης του νόμου περί εκρηκτικών υλών, απόπειρας βαριάς σκοπούμενης σωματικής βλάβης (κακουργήματα), διατάραξης κοινής ειρήνης, διακεκριμένης φθοράς και κλοπής.

    Οι πέντε, εκ των οποίων και οι αλλοδαποί (Πολωνός και Παλαιστίνος) αρνήθηκαν τις κατηγορίες, ενώ ένας εκ των Ελλήνων παραδέχθηκε ότι πετούσε πέτρες.

    [06] "Δίπλα στη νεολαία"

    Με την Ομοσπονδία Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ) συναντήθηκε το πρωί ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς Αλέκος Αλαβάνος στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή.

    Τη "βαθιά ανησυχία" του ΣΥΡΙΖΑ "για το γεγονός ότι σήμερα εξακολουθεί και ισχύει η υποχρηματοδότηση της υγείας, κάνοντας την Ελλάδα τη χώρα με το μεγαλύτερο ποσοστό ιδιωτικών δαπανών για την υγεία, πάνω από το 50%, σε σχέση με όλες τις χώρες της Ευρώπης" εξέφρασε ο κ. Αλαβάνος σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη τους νοσοκομειακούς γιατρούς, οι οποίοι με τον αγώνα τους υπέγραψαν συλλογική σύμβαση στην οποία προβλέπεται "η αύξηση του βασικού μισθού, το επτάωρο, το ρεπό μετά την εφημερία, οι φορολογικές ελαφρύνσεις, η οργανωμένη εξέλιξη" καθώς καιη δέσμευση για προσλήψεις 4.500 γιατρών μέσα σε 2 χρόνια και η αναβάθμιση της θέσης των νοσοκομειακών γιατρών γενός που "έχει μεγάλη σημασία".

    Στη συνέχεια ο κ. Αλαβάνος συναντήθηκε με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων (Π.Ο.ΑΣ.Υ).

    «Στεκόμαστε δίπλα στη νεολαία, παίρνουμε το μήνυμα της και δεν θα την αφήσουμε μόνη της», τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε στην Πάτρα, με αφορμή την εδώ και καιρό προγραμματισμένη εκδήλωση διαλόγου με τους πολίτες.

    Ο Α. Αλαβάνος μένοντας στο θέμα της νεολαίας υπογράμμισε ότι «ας κοιτάξουμε τα προβλήματά της και μην την κοιτάξουμε ως καταναλωτή κινητών τηλεφώνων». Όσον αφορά την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «δεν είναι στόχος μας, ούτε οι βιτρίνες, ούτε τα αυτοκίνητα, ούτε οι περιουσίες επιχειρηματιών, ούτε ο δημόσιος χώρος που τον θεωρούμε συλλογική ιδιοκτησία, που πρέπει να προστατευθεί.» Και πρόσθεσε: «Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι στην τυφλή βία και στόχος μας είναι να αντιταχθούμε στην αναλγησία του συστήματος απέναντι στην νεολαία.»

    Ο Α. Αλαβάνος κατηγόρησε την κυβέρνηση, ότι έχει τεράστιες ευθύνες για τον τρόπο που όπως είπε αντιμετωπίζει την νεολαία και συμπλήρωσε «πως κώφευσε όλα αυτά τα χρόνια στις προτάσσεις του ΣΥΡΙΖΑ.»

    Επίσης ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «όλα τα μέτρα της κυβέρνησης κάνουν την νεολαία δεύτερη ακόμα και σε σχέση με τις κατακτήσεις που είχαν οι γονείς της».

    Σχετικά με τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έχει ευθύνες γιατί δημιούργησε έναν κατασταλτικό μηχανισμό, που έφερε αυθαιρεσία» Και συμπλήρωσε: «Δεν υπήρξε προληπτική παρέμβαση για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της νέας γενιάς, ώστε τα γεγονότα να μην πάρουν αυτήν την έκταση που βλέπουμε. Η κυβέρνηση προσπαθεί να ενεργοποιήσει συντηρητικά ανακλαστικά, αντί να πάρει το μήνυμα και να συμβάλει, ώστε να ενωθεί όλη η κοινωνία. Προειδοποιούμε την κυβέρνηση ότι έχει λάθος δρόμο, επικίνδυνο δρόμο και ακολουθεί τοξική πολιτική.» Στη συνέχεια ο Α. Αλαβάνος έκανε λόγο για συντονισμένη επίθεση κατά του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας:

    «Καταγγέλλουμε την επίθεση η οποία συντονισμένα έχει ξεκινήσει μέσα από τα ανώτατα κυβερνητικά γραφεία ενάντια στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος είναι παρόν και συμβάλλει σε μια έκφραση πολιτική και οργανωμένη των κινημάτων της νεολαίας, η οποία έχει πάρει διαστάσεις, η οποία στοχοποιεί και διαμορφώνει ένα άτυπο κέντρο μία άτυπη σύγκλιση στην οποία λυπόμαστε συμμετέχουν και κόμματα της αντιπολίτευσης, το ΚΚΕ και ο ΛΑΟΣ.».

    Ο Α. Αλαβάνος κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει διάλογο με τους μαθητές, τους φοιτητές, όπως επίσης και με τους εκπροσώπους της ομοσπονδίας των αστυνομικών για την δημοκρατική αναδιοργάνωση όπως είπε της Αστυνομίας, Επίσης κάλεσε τον πρωθυπουργό «να δώσει σήμα με τον προϋπολογισμό, με την αύξηση των κονδυλίων για την παιδεία και τις θέσεις απασχόλησης.».

    Όσον αφορά το ζήτημα των αντιπαραθέσεων σε πρόσφατα επεισόδια, σημείωσε ότι «η κυβέρνηση θα έχει ευθύνες, αν έχουμε αρνητικά αποτελέσματα και κινδυνεύσουν ζωές».

    Σχετικά με την εκδήλωση διαλόγου στην Πάτρα είπε ότι «ξέρουμε πως υπάρχουν ελλείμματα σχετικά με την αναπτυξιακή πορεία και σοβαρές καθυστερήσεις στα έργα, ξέρουμε πως εντείνονται τα κοινωνικά προβλήματα, ξέρουμε ότι υπάρχουν ιδιαίτερα προβλήματα με τους μετανάστες» και χαρακτήρισε αδιανόητο «το να μην υπάρχει ένας καταυλισμός, που έχει την υποχρέωση να χρηματοδοτεί και να προωθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση.»

    "Χρειάζεται νέα στρατηγική"

    Πρόταση για κυβέρνηση Αριστεράς κατέθεσε από τη Μυτιλήνη ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Μυτιλήνη.

    Στη συνέντευξή του ο κ. Τσίπρας, σημείωσε πως παρά τις άσχημες σχέσεις που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΚΕ, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο, αν μέσα από τις επόμενες εκλογές αναδειχθεί ένας ισχυρός πόλος της Αριστεράς, τότε πολλά πράγματα μπορούν να αλλάξουν και στο ΚΚΕ. Γιβ αυτό και ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να επιδιώκει την συνεργασία και την κοινή δράση με το ΚΚΕ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «τα κόμματα δεν είναι αλύγιστα κλαδιά. Η αλλαγή των συσχετισμών μπορεί να δημιουργήσει νέα δεδομένα και στην Αριστερά».

    Αναφερόμενος στο θάνατο του Αλέξη Γρηγορόπουλου, ο κ. Τσίπρας τη χαρακτήρισε «εχθρική πράξη του συστήματος κατά της νεολαίας». Με αφορμή δε τις κινητοποιήσεις της νεολαίας, μίλησε για απαξίωση του δημόσιου σχολείου που αναγκάζει τους νέους να καταφεύγουν στα φροντιστήρια όπου οι γονείς τους δίνουν το μισό οικογενειακό προϋπολογισμό. Αλλά και για τις πανεπιστημιακές σπουδές που οδηγούν στην ανεργία, την ημιαπασχόληση και τα προγράμματα Stage. «Το σύστημα αυτό διψούσε για αίμα» είπε, μιλώντας για την εφαρμοζόμενη πολιτική για τους νέους.

    Κατά την άποψη του ΣΥΝ, εκείνο που πρέπει να γίνει είναι να ανιχνευθούν λύσεις και να χαραχθεί μια άλλη στρατηγική αντιμετώπισης των προβλημάτων των νέων, η οποία ως βάση θα έχει την ελεύθερη πρόσβαση στα πανεπιστήμια, θα βάζει τέλος στην παραπαιδεία και θα εξασφαλίζει σταθερή εργασία, σημείωσε ο κ. Τσίπρας προτείνοντας να δοθεί δικαίωμα ψήφους στους νέους που συμπληρώνουν το 16ο έτος της ηλικίας τους.

    Κριτική στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό άσκησε στην ομιλία του στο Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, ο Αλέξης Τσίπρας.

    «Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να εντάξει κάθε εκδήλωση αντίδρασης, στους βανδαλισμούς και τις καταστροφές. Το ίδιο έκανε και με τις φοιτητικές κινητοποιήσεις, όταν κατέβαιναν δεκάδες χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους και η επίσημη κυβερνητική εκδοχή μιλούσε για ταραξίες» ανέφερε ο κ. Τσίπρας, που συμπλήρωσε: «Θα ήταν μεγάλη εξυπηρέτηση για την κυβέρνηση να φύγει ο κόσμος από τους δρόμους, να σταματήσουν οι κινητοποιήσεις του ΣΥΡΙΖΑ, των μαθητών, των μαζικών φορέων. Δεν πρόκειται να τους κάνουμε την χάρη. Οι πάντες γνωρίζουν ότι δεν έχουμε την παραμικρή σχέση με την πρακτική της τυφλής βίας, ούτε με αυτούς που την μεταχειρίζονται. Αυτό που μας χρεώνουν είναι ότι μιλήσαμε για δικαιώματα, μιλήσαμε για τη ζαρντινιέρα και για τα πράσινα παπούτσια. Λοιπόν ας το πάρουν απόφαση. Η καλλιέργεια κλίματος τρομοφοβίας δεν πρόκειται να μας εμποδίσει να διαδηλώνουμε. Ειρηνικά, μαζικά, αποφασιστικά, περιφρουρώντας όπως πάντα τα μπλοκ μας».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 12 December 2008 - 11:30:35 UTC