Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταγράφουν τις ζημιές οι έμποροι
  • [02] Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες
  • [03] Κρίσιμες ώρες για τον Τ.Παπαδόπουλο
  • [04] Στους "16" ο Παναθηναϊκός
  • [05] "Σύνεση και αυτοσυγκράτηση"
  • [06] "Εχθρικό κράτος για τους πολίτες"
  • [07] Συλλήψεις στο Πακιστάν

  • [01] Καταγράφουν τις ζημιές οι έμποροι

    Είκοσι ειδικά κλιμάκια του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας και του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας προχωρούν ήδη στην καταγραφή των ζημιών.

    Οι έμποροι αναφέρουν ότι αυτό που προέχει είναι να απομακρυνθούν τα σπασμένα τζάμια και να κλεισουν οι προθηκες των καταστημάτων ενώ οι ασφαλιστικές εταιρείες δέχονται συνεχώς κλήσεις στα τηλεφωνικά τους κέντρα που λειτουργούν τα περισσότερα μέχρι το βράδυ, και στέλνουν εμπειρογνώμονες για να καταμετρήσουν τις ζημιές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, μια από τις λύσεις που συζητά και η Κυβέρνητική Επιτροπή είναι η αποζημίωση εμπόρων μέσα από προγραμματα του ΤΕΜΠΜΕ, για όσους δεν αποζημιωθούν από τις ασφαλιστικές τους εταιρείες αλλά μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ανακοινώσεις.

    Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του, αποφάσισε σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών να προβεί σε καταγραφή των ζημιών των επιχειρήσεων, ώστε να προχωρήσει το συντομότερο δυνατό η διαδικασία καταβολής των αποζημιώσεων και οι επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές, μπορούν να συμπληρώσουν τη δήλωση ζημιών που βρίσκεται στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας του ΕΒΕΑ, www.acci.gr και να την αποστείλουν στο ΕΒΕΑ είτε μέσω INTERNET (info@acci.gr) είτε μέσω fax στα: 2103612218 και 2103616464 ή να συμπληρώνουν τα απαραίτητα στοιχεία σε online φόρμα. Mπορούν επίσης για κάθε σχετικό θέμα, να επικοινωνούν τηλεφωνικά στα: 2103622158 , 2103382225, 2103625903.

    Μέτρα από την Εθνική Τράπεζα

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε μέτρα συμπαράστασης στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις - πελάτες της που υπέστησαν ζημιές από τα πρόσφατα γεγονότα ώστε να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατόν η εύρυθμη λειτουργία τους.

    Συγκεκριμένα η Τράπεζα θα προβαίνει σε αναστολή δόσεων επιχειρηματικών δανείων έως 12 μήνες ενώ παράλληλα θα υποστηρίξει τις ζημιωθείσες επιχειρήσεις για την αποκατάσταση ζημιών ακινήτων και εξοπλισμού και την προμήθεια εμπορευμάτων μέσω χορήγησης δανείου με περίοδο χάριτος έως 12 μήνες.

    Οι ενδιαφερόμενοι για την χρήση των μέτρων θα πρέπει να απευθυνθούν στα Καταστήματα της Τράπεζας, όπου τα στελέχη της θα τους καθοδηγήσουν με ταχύτητα για την εξυπηρέτησή τους.

    Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Ομίλου της Εθνικής Τράπεζας εντάσσονται και οι ανάλογες ενέργειες της Εθνικής Ασφαλιστικής, η οποία έχει θέσει σε λειτουργία ειδική υπηρεσία για την αναγγελία των ζημιών αυτών με στόχο την ταχεία διεκπεραίωσή τους. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να καλούν από τις 08:00πμ έως 08:00μμ στα τηλέφωνα : 210 - 9099 159 και 160 για ζημίες σε καταστήματα, επιχειρήσεις και κατοικίες και 210- 9099 100 για ζημίες αυτοκινήτων.

    [02] Επεισόδια σημειώθηκαν και χθες

    Περιορισμένης έντασης επεισόδια έγινα γύρω από την περιοχή του Πολυτεχνείου το βράδυ της Τρίτης. Ωστόσο, ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ παρέμειναν στις κάθετες οδούς της Στουρνάρη, καθώς επίσης και στην Πατησίων. Επιπλέον ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται στην Πατησίων και σε κάθετες προς αυτήν οδούς, όπως στην Ηπείρου, αλλά και στην παράλληλη της Πατησίων, την 3ης Σεπτεμβρίου, σβήνοντας τις όποιες φωτιές είχαν προηγηθεί.

    Το τοπίο μοιάζει βομβαρδισμένο γύρω από το Πολυτεχνείο στη Στουρνάρη, στη Τζορτζ, στην Πατησίων και στους γύρω δρόμους, με πέτρες και πολλά καμένα αντικείμενα διάσπαρτα στο δρόμο ενώ υπάρχουν και πολλοί φλεγόμενοι κάδοι.

    Ένταση επικράτησε νωρίτερα στο κέντρο της Αθήνας από επεισόδια, που σημειώθηκαν στη διασταύρωση της λεωφόρου Αλεξάνδρας με την οδό Πατησίων.

    Ομάδες νεαρών, που έφθασαν εκεί από το Σύνταγμα, όπου νωρίτερα είχαν σημειωθεί άλλα επεισόδια, κατά τη διάρκεια της πορείας δασκάλων και μαθητών έξω από τη Βουλή, άναψαν φωτιές στην Πατησίων και την Αλεξάνδρας και επιτέθηκαν κατά των αστυνομικών δυνάμεων.

    Τα ΜΑΤ έκαναν χρήση χημικών, αλλά οι νεαροί άρχισαν να υποχωρούν προς τα Εξάρχεια και το Πολυτεχνείο.

    Τα επεισόδια στο Σύνταγμα σημειώθηκαν, όταν ομάδες μαθητών και άλλων νεαρών άρχισαν να πετούν νεράντζια, μπουκάλια και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων των ΜΑΤ, που ήταν παρατεταγμένες έξω από τη Βουλή.

    Αρχικά, οι αστυνομικές δυνάμεις δεν αντέδρασαν, στη συνέχεια, όμως, καταδίωξαν τους νεαρούς προς τις οδούς Πανεπιστημίου και Ερμού. Αρκετοί νεαροί εγκλωβίστηκαν στο σταθμό του Μετρό και όταν βγήκαν, αρκετοί από αυτούς προσήχθησαν από τα ΜΑΤ, ενώ στην περιοχή έγινε και χρήση δακρυγόνων.

    Οι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στην Κρατική Ασφάλεια, όπου εξετάζονται για να διαπιστωθεί αν είχαν σχέση με τα επεισόδια.

    Στο μεταξύ, στη λεωφόρο Ελευθέριου Βενιζέλου της Νέας Σμύρνης, μεταφέρθηκαν το απόγευμα, τα επεισόδια που ξεκίνησαν από το νεκροταφείο του Παλαιού Φαλήρου.

    Μικρή ομάδα νεαρών συνεπλάκη με δυνάμεις των ΜΑΤ και προξένησε υλικές ζημιές σε τραπεζικά και άλλα καταστήματα. Στην ομάδα προστέθηκαν κι άλλοι νεαροί και όλοι μαζί έκλεισαν τα δύο ρεύματα της λεωφόρου της Νέας Σμύρνης.

    Οι συγκεντρωμένοι παραμένουν στο οδόστρωμα προκαλώντας, μεταξύ άλλων, και προβλήματα κυκλοφορίας τόσο των αυτοκινήτων, όσο και του τραμ το οποίο διασχίζει τη λεωφόρο.

    Εξάλλου, στον εισαγγελέα οδηγήθηκαν 63 ξένοι υπήκοοι, που συνελήφθησαν χθες να λεηλατούν σπασμένα καταστήματα.

    Σε βάρος τους ασκήθηκε ποινική δίωξη για κλοπές και παράνομη είσοδο στη χώρα. Όλοι οι αλλοδαποί θα δικαστούν με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

    Συλλήψεις και προσαγωγές

    Τέσσερα άτομα συνελήφθησαν για βιαιοπραγίες σε βάρος αστυνομικών, δώδεκα άτομα για κλοπές, ενώ προσήχθησαν συνολικά πενήντα πέντε άτομα από τις αστυνομικές δυνάμεις.

    Επίσης από εφόδους της αστυνομίας συνελήφθησαν είκοσι πέντε αλλοδαποί στην κατοχή των οποίων βρέθηκε μεγάλη ποσότητα ειδών που εκλάπησαν κατά τις προχθεσινές λεηλασίες καταστημάτων στο κέντρο της Αθήνας.

    Κατά τη διάρκεια των διαφόρων επεισοδίων την Τρίτη υπέστησαν ζημίες δύο υποκαταστήματα τραπεζών και εννέα εμπορικά καταστήματα στις περιοχές του Π.Φαλήρου και της Νέας Σμύρνης ενώ κάηκαν δύο αυτοκίνητα στο κέντρο της Αθήνας.

    Από επιθέσεις που δέχθηκαν οι αστυνομικές δυνάμεις από ομάδες ατόμων με πέτρες, ξύλα και βόμβες μολότοφ, τραυματίσθηκαν επτά αστυνομικοί.

    Έρευνα για τον αστυνομικό που πυροβόλησε στο Π. Φάληρο

    Έρευνα έχει διαταχθεί από το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας για να διευκρινισθούν οι συνθήκες κάτω από τις οποίες αστυνομικός της ομάδας "Ζ" πυροβόλησε στον αέρα με το υπηρεσιακό του πιστόλι, κατά τη διάρκεια των επεισοδίων στο Παλιό Φάληρο, μετά την κηδεία του 15χρονου μαθητή.

    Το συμβάν έγινε γνωστό από καταγγελίες κατοίκων μετά τις οποίες, με εντολή του αρχηγείου από τη ΓΑΔΑ, ανακλήθηκαν όλοι οι μοτοσικλετιστές που είχαν πάει στην περιοχή για να εξεταστούν τα όπλα τους.

    Ο αστυνομικός που πυροβόλησε, ενημέρωσε την υπηρεσία του ότι ήταν μαζί με 2 συναδέλφους του στην οδό Αχιλλέως, στις γραμμές του τραμ, όπου είχαν μεταβεί μετά από εντολή του κέντρου για να επιληφθούν σε επεισόδιο που δημιούργησε ομάδα νεαρών. Κατά τους ισχυρισμούς του αστυνομικού, εγκλωβίστηκαν από τους νεαρούς και για να μπορέσουν να διαφύγουν πυροβόλησε μια φορά στον αέρα.

    Ωστόσο κάτοικοι της περιοχής καταγγέλουν ότι οι πυροβολισμοί ήταν περισσότεροι και μάλιστα ένας από αυτούς έδειξε πέντε κάλυκες που περισυνέλλεξε από το σημείο. Η σκηνή των πυροβολισμών έχει καταγραφεί και από τις τηλεοπτικές κάμερες. Ερευνα έχει διαταχθεί επίσης από το αρχηγείο της αστυνομίας με αφορμή φωτογραφία που είδε το φως της δημοσιότητας και η οποία παρουσιάζει αστυνομικό των ΜΑΤ που ήταν σε διμοιρία στην διασταύρωση Κυρρίλου Λουκάρεως στην Αλεξάνδρας την Κυριακή το απόγευμα, ο οποίος εμφανίζεται να προτάσσει το πιστόλι του.

    Στη Θεσσαλονίκη

    Επεισόδια μικρής έκτασης μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών, σημειώθηκαν στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο ΑΠΘ.

    Ομάδα νεαρών, που πετούσε πέτρες και ξύλα, απωθήθηκε από τους αστυνομικούς, στη συμβολή των οδών Εθνικής Αμύνης και Μελενίκου, ενώ έγιναν τρεις προσαγωγές.

    Νωρίτερα, οι άγνωστοι έριξαν μολότοφ και πέτρες στην οδό Εθνικής Αμύνης και στη βόρεια πύλη της Διεθνούς Έκθεσης (Σιντριβάνι) και κατέφυγαν στο Πανεπιστήμιο.

    Στην Πάτρα

    Επεισόδια εκδηλώθηκαν στην οδό Ερμού στην Πάτρα, κοντά στο κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αχαΐας, όταν ομάδα διαδηλωτών εκτόξευσε πέτρες και ξύλα εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων.

    Οι αστυνομικοί απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου, λάμψης και δακρυγόνα. Οι διαδηλωτές απωθήθηκαν προς την οδό Κορίνθου, όπου και παραμένουν έχοντας ανάψει φωτιές.

    Στο μεταξύ, άλλη ομάδα διαδηλωτών πραγματοποίησε πορεία προς το κτίριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, στη νέα εθνική οδό Πατρών - Κορίνθου και ακολούθως μπήκαν μέσα στο κτήριο, που ήταν άδειο, και κατέλαβαν το γραφείο του Περιφερειάρχη.

    Στη Λάρισα

    Kαι νέος κύκλος επεισοδίων ξεκίνησε στη Λάρισα, με ομάδες νεαρών ατόμων να συγκεντρώνονται αρχικά σε κεντρικά σημεία της πόλης και εν συνεχεία να προβαίνουν σε βανδαλισμούς.

    Πρώτο «θύμα» ένα χριστουγεννιάτικο καράβι στην πλατεία Ταχυδρομείου το οποίο και παρέδωσαν στις φλόγες, καθώς και κάδους που βρίσκονται εκεί. Νωρίτερα αστυνομικές δυνάμεις προκειμένου να τους διαλύσουν είχαν ήδη κάνει χρήση δακρυγόνων.

    Και ενώ η κατάσταση είναι ακόμη ρευστή, δράση ανέλαβαν οι πολίτες και συγκεκριμένα οι έμποροι, προκειμένου να προστατέψουν τις περιουσίες τους. Οι έμποροι ήρθαν ήδη σε αντιπαράθεση με τους κουκουλοφόρους, ενώ κινούνται σε διαφορετικά σημεία της αγοράς, ως ομάδες περιφρούρησης για να προλάβουν τα χειρότερα.

    Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου απεύθυνε έκκληση προς τους εμπόρους να αναλάβουν δράση για να προστατέψουν τις περιουσίες τους ενώ την ίδια έκκληση προς τους πολίτες απεύθυνε και ο δήμαρχος Λαρισαίων Κ Τζανακούλης, προκειμένου να αποθαρρυνθεί η μανία των βανδάλων που και σήμερα επικεντρώνουν προς το παρόν το ενδιαφέρον τους στις τράπεζες που γλίτωσαν από την χθεσινή τους μανία.

    Στην Καρδίτσα

    Τρεις ανήλικοι συνελήφθησαν από άνδρες του Τμήματος ασφαλείας Καρδίτσας κατά την διάρκεια των μαθητικών συγκεντρώσεων. Ο ένας ανήλικος συνελήφθη για φθορές στο δικαστικό μέγαρο της πόλης και οι άλλοι δύο για φθορές στο κτίριο της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Καρδίτσας. Επιπλέον από το τμήμα Ασφαλείας αναζητούνται οι δράστες που προκάλεσαν φθορές στα υποκαταστήματα δύο τραπεζών στο κέντρο της πόλης.

    Οι τρεις συλληφθέντες μετά την συμπλήρωση των σχετικών δικογραφιών αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν προφορικής εντολής του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Καρδίτσα.

    Στα Τρίκαλα

    Ομάδα νεαρών ήρθε σε σύγκρουση με διμοιρία των ΜΑΤ στο κέντρο και σε γειτονιές της πόλης των Τρικάλων, ενώ άνδρες του Τμήματος Ασφάλειας Τρικάλων αλλά και διμοιρία των ΜΑΤ προχώρησε σε προσαγωγές.

    Όλα ξεκίνησαν όταν ομάδες νεαρών που ήταν συγκεντρωμένες αρχικά στην κεντρική πεζογέφυρα πραγματοποίησαν πορεία μέσω της κεντρικής οδού φωνάζοντας συνθήματα κατά των αστυνομικών. Μια ομάδα, περίπου 200 ατόμων απωθήθηκε προς τα στενά όπου άναψε φωτιές σε κάδους, αναστατώνοντας τους περιοίκους.

    Στο σημείο έφτασαν άμεσα άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Τρικάλων όπου κατέσβησαν τους φλεγόμενους κάδους. Τα επεισόδια λίγο αργότερα μεταφέρθηκαν στο Στάδιο των Τρικάλων όπου κι εκεί υπήρχαν συμπλοκές των νεαρών με αστυνομικούς.

    Μάλιστα σε γειτονιές πίσω από το Στάδιο προκλήθηκαν και ζημιές σε σταθμευμένα αυτοκίνητα από την ρίψη αντικειμένων.

    Λίγα λεπτά αργότερα οι αστυνομικοί προχώρησαν σε νέες προσαγωγές ατόμων ενώ στο στόχαστρο των νεαρών βρέθηκε και το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας όπου ομάδα νεαρών έριξε μια βόμβα μολότοφ προκαλώντας υλικές ζημιές.

    Βουβός θρήνος

    Βουβός θρήνος επικράτησε στην κηδεία του Αλέξη Γρηγορόπουλου στο νεκροταφείο του Π. Φαλήρου, του 15χρονου που έχασε τη ζωή του το βράδυ του Σαββάτου από πυρά αστυνομικού.

    Χιλιάδες δακρυσμένα μάτια αποχαιρέτισαν τον αδικοχαμένο νέο για την τελευταία του κατοικία.

    Από νωρίς οι μαθητές και φίλοι του Αλέξη κατέκλυσαν το προαύλιο του νεκροταφείου.

    Μαζί τους γονείς, καθηγητές αλλά και πλήθος κόσμου βρέθηκαν εκεί για να συμπαρασταθούν στην τραγική οικογένεια.

    Το λευκό φέρετρο με το άψυχο σώμα του Αλέξη κράτησαν συμμαθητές και φίλοι του, ενώ βγαίνοντας από το παρεκκλήσι του νεκροταφείου ο κόσμος φώναζε "αθάνατος" και τον συνόδευσε με παρατεταμένο χειροκρότημα και ραίνοντας με λουλούδια το δρόμο προς την τελευταία του κατοικία.

    Εκατοντάδες ήταν και τα στεφάνια από φορείς, κόμματα, σχολεία, οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα, ενώ στην κηδεία ανάμεσα στο πλήθος παραβρέθηκε και ο ολυμπιονίκης Πύρρος Δήμας μαζί με τα παιδιά του.

    [03] Κρίσιμες ώρες για τον Τ.Παπαδόπουλο

    Στο Θεό εναποθέτουν πλέον τις ελπίδες τους οι θεράποντες ιατροί για τον πρώην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Τάσσο Παπαδόπουλο, ο οποίος νοσηλεύεται στην ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας,με καρκίνο του πνεύμονα και οξεία αναπνευστική ανεπάρκεια.

    Οι ιατροί αντιμετωπίζουν την κρισιμότητα της κατάστασης χορηγώντας στον πρώην πρόεδρο οξυγόνο και παυσίπονα για να ανακουφίζεται. Πέραν αυτού,οι ιατροί λένε πως "δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε περισσότερο".

    [04] Στους "16" ο Παναθηναϊκός

    Στις 16 καλύτερες ομάδες του Τσάμπιονς Λιγκ βρίσκεται ο Παναθηναϊκός. Με τέρμα του Γιώργου Καραγκούνη στο 69΄, οι "πράσινοι" νίκησαν 1-0 την Ανόρθωση, στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής του Β΄ ομίλου, και σε συνδυασμό με την ήττα της Ιντερ από τη Βέρντερ Βρέμης στη Γερμανία, το συγκρότημα του Χενκ Τεν Κάτε εξασφάλισε και την πρωτιά του γκρουπ. Η γερμανική ομάδα συνεχίζει στο ΟΥΕΦΑ, ενώ η Ανόρθωση τερμάτισε τελευταία στον όμιλο έμεινε εκτός ευρωπαϊκών διοργανώσεων.

    Οι πράσινοι θα μάθουν τον αντίπαλό τους στην κλήρωση που θα πραγματοποιηθεί στις 19 Δεκεμβρίου. Εκτός από τον Παναθηναϊκό στην κληρωτίδα της UEFA θα μπουν οι Τσέλσι, Λίβερπουλ, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Αρσεναλ (Αγγλία), Μπαρτσελόνα, Ατλέτικο Μαδρίτης, Βιγιαρεάλ, Ρεάλ Μαδρίτης (Ισπανία), Ρόμα, Ιντερ, Γιουβέντους (Ιταλία), Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Πόρτο (Πορτογαλία), Λιόν (Γαλλία) και Μπάγερν Μονάχου (Γερμανία).

    Η φάση των «16» θα διεξαχθεί στις 24-25 Φεβρουαρίου και 10-11 Μαρτίου 2009.

    [05] "Σύνεση και αυτοσυγκράτηση"

    Με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Αντικείμενο της συνάντησης ήταν οι τελευταίες εξελίξεις και τα επεισόδια στην Αθήνα.

    Έχουμε μια οικονομική και κοινωνική κρίση, την οποία πρέπει να ζυγίσουμε καλά, αλλά εγώ φοβάμαι την ακρισία κάποιων, δήλωσε ο κ.Καρατζαφέρης μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου.

    Όλα αυτά που συμβαίνουν προκαλούν θλίψη, είπε και πρόσθεσε ότι πρέπει όλοι να καυτηριάσουμε, ο καθένας από τη δική του οπτική πλευρά, το αποκρουστικό γεγονός που συνέβη το Σάββατο το βράδυ.

    Πρέπει, όμως, να σταθούμε όλοι υπεύθυνα σε ό,τι ακολούθησε και πάνω από όλα να μην το πυροδοτούμε.

    Εάν δεν υπάρξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση, πολύ φοβάμαι ότι αυτά που συμβαίνουν θα φθάσουν αν επιτάσσουν στην εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος, είπε ο κ. Καρατζαφέρης.

    Και πρόσθεσε:"Επειδή όμως η Δημοκρατία είναι πάνω από όλα και για όλους πρέπει όλοι να δείξουμε τη δέουσα προσοχή".

    Σε ερώτηση για το ποιοι μπορεί να πυροδοτούν αυτά τα γεγονότα, ο κ. Καρατζαφέρης είπε ότι όλοι γνωρίζουμε και όλοι ξέρουμε, αλλά δεν νομίζω ότι πρέπει σήμερα να ονοματίσουμε. Γιατί αυτό θα ήταν λάδι στη φωτιά. Εκείνο που χρειάζεται αυτήν την ώρα είναι νερό και όχι λάδι, είπε.

    Τέλος ανέφερε ότι ζήτησε από τον κ. Κ. Καραμανλή να διατεθεί ένα δισ. ευρώ από τα χρήματα που προορίζονται για τη στήριξη της ρευστότητας στην αγορά, προκειμένου να ενισχυθούν οι καταστηματάρχες που έχασαν τις περιουσίες τους και να μην χάσουν το ψωμί τους οι εργαζόμενοι.

    Ο πρωθυπουργός το σκέπτεται, είπε ο κ. Καρατζαφέρης, ενώ σε ερώτηση για το αν καταδικάζουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις τα όσα συμβαίνουν είπε ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που δείχνουν σοβαρότητα και άλλες που χαϊδεύουν αυτιά.

    Και κατέληξε λέγοντας ότι πρέπει να είμαστε όλοι προσεκτικοί.

    [06] "Εχθρικό κράτος για τους πολίτες"

    Το κράτος λειτουργεί με τρόπο εχθρικό απέναντι στον πολίτη , υπάρχει μια συνολικότερη αποξένωση του κράτους από την κοινωνία, επισημαίνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Δραγασάκης σχολιάζοντας τη δολοφονία του 15χρονού μαθητή.

    Αναφερόμενος στην οικονομική πολιτική και ειδικότερα στον προυπολογισμό ο κ. Δραγασάκης επισημαίνει ότι η κρίση θα είναι έντονη το επόμενο έτος και σημειώνει ότι ο προυπολογισμός δεν αντιμετωπίζει τα προβλήματα αυτά κυρίως δε τονίζει την απουσία δημοσίων επενδύσεων, τον κίνδυνο της ανεργίας και προτείνει ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης για τη χώρα.

    Για τις πολιτικές εξελίξεις ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ότι υπάρχει ανάκαμψη του ΠΑΣΟΚ , η οποία σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στη φθορά της κυβέρνησης και υποστηρίζει ότι το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης δεν εμπνέει εμπιστοσύνη.

    Η συνέντευξη του Γ. Δραγασάκη στον Σωτήρη Σιδέρη:

    ΕΡ: Κύριε Δραγασάκη τα τελευταία γεγονότα με τον θάνατο του νεαρού μαθητή, έφεραν και πάλι στο προσκήνιο τη συζήτηση για τον τρόπο λειτουργίας της αστυνομίας. Τελικά είναι μόνο πρόβλημα συμπεριφοράς ενός αστυνομικού οργάνου που ήδη καταδικάστηκε ή αφορά γενικότερα και τον τρόπο οργάνωσης και λειτουργίας του κρατικού συστήματος που σύμφωνα με την κριτική του κόμματός σας, είτε βίαια , είτε με άλλους τρόπους βρίσκεται απέναντι και όχι δίπλα στον πολίτη;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς επιμένουμε στο δεύτερο γιατί κατ΄αρχήν τα γεγονότα αυτά πυκνώνουν, γιατί δεν μιλάμε για ένα μεμονωμένο περιστατικό. Τη μια ό ένας λόγος, την άλλη ο άλλος λόγος οπωσδήποτε υπάρχουν ζητήματα εκπαίδευσης με τους ειδικούς φρουρούς και προβλήματα ειδικού χαρακτήρα αλλά έχει διαμορφωθεί μια κατάσταση γενικά, όπου το κράτος λειτουργεί , όχι ως ένα κράτος που βοηθά τον πολιτη, αλλά με τρόπο εχθρικό.Εδώ τα πράγματα είναι πιο δύσκολα και πιο οδυνηρά, γιατί μιλάμε για ένα ένστολο τμήμα της δημόσιας διοίκησης, μιλάμε για ανθρώπους που οπλοφορούν και ακριβώς γι αυτό οι συνέπειες είναι τόσο δραματικές και τόσο τραγικές. Αλλά οπωσδήποτε υπάρχει μια συνολικότερη αποξένωση του κράτους από την κοινωνία.

    ΕΡ: Ποιος κατά τη γνώμη σας θα είναι ο κοινωνικός και πολιτικός αντίκτυπος αυτού το γεγονότος;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φοβάμαι ότι ζούμε σε μικρογραφία φαινόμενα που ζήσαμε προ καιρού στο Παρίσι. Εδώ έχουμε την οργή και την αγανάκτηση ενός παιδιού, εντελώς αναίτια και από την άλλη μεριά νομίζω ότι βγαίνει και η οργή μιάς ολόκληρης γεννιάς η οποία νοιώθει την περιθωριοποίηση, νοιώθει τα αδιέξοδα , νοιώθει την απουσία προοπτικής, απασχόλησης μια γεννιά που βλέπει ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει ένα επίπεδο ζωής, τουλάχιστον όσο είχαν οι γονείς τους. Και αυτό είναι κάτι καινούργιο. Γιατί είχαμε ζήσει με την ιδέα, ότι κάθε γεννιά , κάπως καλύτερα θα είναι από την προηγούμενη. Ισως έχουμε μπεί σε μια καινούργια φάση, όπου αν δεν υπάρξουν δραστικές αλλαγές στην πολιτική τέτοια φαινόμενα μπορεί να πυκνώσουν.

    ΕΡ: Το κόμμα σας και εσείς προσωπικά έχετε ασκήσει έντονη κριτική στον προυπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση και θα τον καταψηφίσετε. Ποια είναι κατά τη γνώμη σας τα ενδεδειγμένα μέτρα για να αντιμετωπιστεί η κρίση που κατά κοινή ομολογία θα είναι έντονη σε λίγους μήνες.

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Φοβούμαι ότι το θέμα αυτό συνδέεται με τα προηγούμενα. Η κρίση αυτή είναι μια μεγάλη κρίση του καπιταλισμού, δεν είναι μόνο εισαγόμενη . Η κρίση αυτή έρχεται να συνδεθεί με ένα οικονομικό μοντέλο με το οποίο αναπτύσσεται η χώρα μας το οποίο προυπήρχε ως πρόβλημα Ηταν ένα μοντέλο σε κρίση και απλώς η διεθνής κρίση επιτάχυνε τις εξελίξεις. Αυτό που θα περίμενε κανείς από τον προυπολογισμό θα ήταν να βάζει φρένο σε αυτή την κρίση . Δηλαδή να αυξήσει κάπως τις επενδύσεις , να παίρνει μέτρα ενάντια στις απολύσεις και την αύξηση της ανεργίας. Να αυξήσει τα εισοδήματα των πολύ χαμηλών εισοδηματικά στρωμάτων. Ο προυπολογισμός κάνει ακριβώς το αντίθετο. Είναι εντυπωσιακό αυτό που συμβαίνει.

    Επομένως ο προυπολογισμός αυτός θα επιταχύνει και θα βαθύνει την κρίση. Τώρα για την έξοδο θα πρέπει να μιλήσουμε για ένα συνολικό σχέδιο. Γιατί η κρίση δεν είναι μόνο στο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Χρειάζονται επομένως άμεσα μέτρα που να ληφθούν τώρα και να έχουν άμεσο αποτέλεσμα. Γιατί η κρίση μέσα στο 2009 θα ενταθεί.Ισως έχουμε 80.000 νέους ανέργους. Χρειάζεται ένα πρόγραμμα για την δημιουργία 100.000 νέως θέσεων εργασίας με δημόσιες επενδύσεις. . Αμεσα επίσης θα μπορούσε να υπάρξει στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, ακόμη και μέσα στις γιορτές με ένα διορθωτικό ποσό. Το κυριώτερο όμως είναι ότι χρειαζόμαστε ένα άλλο μοντέλο ανάπτυξης. Δηλαδή τι παράγουμε, πως το παράγουμε , να υπάρξει ένα νέο μοντέλο για να βγούμε από την κρίση.Εμείς στον ΣΥΡΙΖΑ, δουλεύουμε αυτό το πρόγραμμα ακριβως γιατί βλέπουμε ότι θα είναι αναγκαίο.

    ΕΡ: Το ΠΑΣΟΚ , όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις προηγείται με διαφορά έναντι τηςΝΔ. Που οφείλεται κατά τη γνώμη σας αυτή η ανατροπή. Στην υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου , στην οικονομική κρίση ή και στην διάψευση των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να αποτελέσει τον τρίτο πόλο στην πολιτική ζωή της χώρας;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Νομίζω ότι μια εξήγηση είναι η απόλυτη φθορά της ΝΔ. Δηλαδή δεν αφήνει το περιθώριο αυτή η κυβέρνηση σε κάποιον άνθρωπο να ελπίσει ότι μπορεί να περιμένει κάτι καλό από αυτή την κυβέρνηση. Ο κόσμος ψάχνεται. Δεν νομίζω ότι έχουμε μία ανάκαμψη γενικότερη του δικομματισμού. Τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων παραμένουν χαμηλά. Δεν είμαι βέβαιος όμως ότι το ΠΑΣΟΚ εμπνέει εμπιστοσύνη, ότι μπορεί να αντιμετωπίσει την κρίση. Εκτιμώ ότι έχουμε μπεί σε μια φάση πολιτικής ρευστότητας και θα έχουμε πολλές και συχνές διακυμάνσεις. Τώρα ο κόσμος μπορεί να σκεφθεί, ας φύγουν αυτοί, να έρθει μια άλλη κυβέρνηση ίσως διορθωθούν τα πράγματα. Στην πορεία όμως θα διαπιστώσει ότι και η κυβέρνηση που θαρθει τι μπορεί να κάνει για τις απολύσεις , για την ανεργία, τους μισθούς, πως θα πλήξει τα κέρδη αν δεν αναδιανέμει τον πλούτο που έχει συσσωρευθεί. Μπορεί το ΠΑΣΟΚ να τα κάνει αυτά? Και γιατί δεν τα έκανε τόσα χρόνια. Οι πρισσότερες ιδιωτικοποιήσεις που έχουν γίνει στην Ελλάδα, τα περισσότερα μέτρα που έχουν ληφθεί, από το ΠΑΣΟΚ έχουν γίνει. Επομένως μπορεί να ξαναδούμε μια αλλαγή κλίματος, όπου ξανά ο κόσμος να αναζητά λύσεις σε αντιπάράθεση με τον δικομματισμό. Αυτή είναι η θέση μας. Το σύστημα αυτό, έχει πρόβλημα και πολιτικής και αξιοπιστίας. Δεν αντέχει η κοινωνία άλλους κομματικούς στρατούς.Νομίζουμε ότι στην κοινωνία θα δυναμώσει η τάση για μια στροφή στην πολιτική ζωή και εμείς φιλοδοξούμε να την εκφράσουμε. Και αν ακόμη εμείς δεν μπορούμε να το εκφράσουμε, η κοινωνία θα βρεί τρόπους.

    ΕΡ: Το κόμμα σας θα υποστηρίξει ενδεχόμενη πρόταση του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση του Βατοπεδίου.΄

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Το πρώτο που θέλω να πω και να εκφράσω και προσωπικά την ικανοποίησή μου γιατί είχα κάνει κάνει την πρώτη ερώτηση για την υπόθεση του Βατοπεδίου από τον Νοέμβριο του 2003. Και ως κόμμα μιλούσαμε διαρκώς γι αυτό το πρόβλημα . Εκείνο που βλέπουμε τώρα είναι ότι πίσω από τον τίτλο του Βατοπεδίου κρυβονταν ένα τεράστιο σκάνδαλο. Αποκαλύπτεται πως το κράτος δεν υπερασπίζεται την δημόσια πέριουσία , πως πίσω από τα ράσα κρύβονται άλλες καταστάσεις . Επομένως για εμάς, η μεγάλη ικανοποίηση θα είναι να υπάρξουν πολιτικές λύσεις στο πρόβλημα αυτό. Δηλαδή να αλλάξουν οι θεσμοί , να αλλάξει η λογική , η νοοτροπία. Δυστυχώς πρέπει να παρατηρήσω ότι αυτό θέλει πολλή δουλειά ακόμη. Πρόσφατα καταθέσαμε μια πρόταση νόμου για να καταργηθούν οι φοροαπαλλαγές της εκκλησίας και την καταψήφισαν όλα τα κόμματα και το ΚΚΕ ψήφισε ''παρών''. Φαίνεται ότι η κοινωνία πρέπει να πιέσει το άλλο. Υπάρχει και η ποινική διάσταση της υπόθεσης. Επειδή αυτό το θέμα είναι σοβαρό, θέλουμε να λειτουργήσουμε με υπευθυνότητα. Δεν έχουμε λόγους ούτε να χαριστούμε σε κανέναν , ούτε έχουμε λόγους να συσκοτιστεί το θέμα αντί να φωτιστεί. Γι αυτό έχουμε πεί ότι θα αξιολογήσουμε τα δεδομένα και με μια ειδική διαδικασία που θα ακολουθήσουμε στην κοινοβουλευτική ομάδα θα αποφασίσουμε.

    [07] Συλλήψεις στο Πακιστάν

    Δεκαπέντε μέλη φιλανθρωπικής οργάνωσης που συνδέεται με την ισλαμιστική οργάνωση Λάσκαρ-ε-Τάιμπα, υπ΄αριθμόν ένα ύποπτη για την οργάνωση των επιθέσεων του Μουμπάι, συνελήφθησαν χθες στο Πακιστάν, ανακοίνωσαν πηγές των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Στο προάστιο Μουζαφαραμπάντ, πρωτεύουσα του τμήματος του Κασμίρ που διοικείται από το Πακιστάν, "οι δυνάμεις ασφαλείας πραγματοποίησαν επιδρομή εναντίον στρατοπέδου του ιδρύματος Τζαμάατ-ουντ-Ντάουα, που θεωρείται πολιτική πτέρυγα της οργάνωσης Λάσκαρ-ε-Τάιμπα", δήλωσε πηγή των υπηρεσιών ασφαλείας.

    Ανώτατος αξιωματούχος των πακιστανικών υπηρεσιών πληροφοριών είχε ανακοινώσει νωρίτερα τη διεξαγωγή της επιχείρησης αυτής, κάνοντας λόγο για τη σύλληψη τεσσάρων ή πέντε ατόμων, ανάμεσά τους και ο Ζακί-ουρ-Ρεχμάν-Λαχβί, θεωρούμενος ως "εγκέφαλος" των επιθέσεων του Μουμπάι.

    Υπουργός της ινδικής κυβέρνησης ζήτησε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών να βοηθήσει να τιμωρηθούν όσοι είναι υπεύθυνοι για τις αιματηρές επιθέσεις στη Μουμπάι, συγκαταλέγοντας τα ονόματα τους στο κατάλογο με τους τρομοκράτες που έχουν συντάξει οι Ηνωμένες Πολιτείες.

    " Ζητάμε από το Συμβούλιο Ασφαλείας να προγράψει την πακιστανική οργάνωση Τζαμαάτ αντ Ντάουα καθώς έχει τρομοκρατικό υπόβαθρο", δήλωσε ο ινδός υφυπουργός Εξωτερικών της Ινδίας, Ενταπακάτ Αχάμεντ σε ειδική σύνοδο του Συμβουλίου Ασφαλείας για την τρομοκρατία.

    " Όλοι αυτοί που φέρουν οποιοδήποτε ευθύνη για τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Μουμπάι, όπου κι αν βρίσκονται πρέπει να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη", πρόσθεσε ο ινδός υπουργός.

    Η φιλανθρωπική οργάνωση Τζαμαάτ αντ Ντάουα θεωρείται ευρύτατα ως η προκάλυψη της στρατιωτικής ισλαμιστικής οργάνωσης Λάσκαρ ε Τάιμπα, η οποία σύμφωνα με την ινδική κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για τις επιθέσεις στη Μουμπάι, όπου σύμφωνα με τον Αχάμεντ έχασαν τη ζωή τους 179 άνθρωποι.

    Ο Αχάμεντ υπογράμμισε ότι η οργάνωση πρέπει να προστεθεί στον κατάλογο όπου σε άτομα και οργανώσεις δεν επιτρέπεται να ταξιδεύουν και έχουν παγώσει οι καταθέσεις σύμφωνα με την απόφαση 1267 του Συμβουλίου Ασφαλείας. Σύμφωνα με τον κατάλογο αυτό επιβάλλονται κυρώσεις στους υποστηρικτές της Αλ Κάιντα, του Οσάμα μπιν Λάντεν και στους Ταλιμπάν.

    Ο Αχάμεντ κατέστησε σαφές ότι το Νέο Δελχί περιμένει από το Ισλαμαμπάντ να δράσει αποτελεσματικά εναντίον των ενόπλων που δρουν στο Πακιστάν και πιθανόν να ενέχονται στην προετοιμασία και προγραμματισμό των αιματηρών επιθέσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 December 2008 - 7:30:36 UTC