Browse through our Interesting Nodes on Secondary Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Απεβίωσε ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος
  • [02] Η ευτυχία είναι κολλητική...
  • [03] "Ψίχουλα τα μέτρα"
  • [04] "Θα γίνουν απολύσεις"
  • [05] Αποφασίζουν οι αγρότες
  • [06] Στο 2,5% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

  • [01] Απεβίωσε ο Πατριάρχης Μόσχας Αλέξιος

    Απεβίωσε ο πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Αλέξιος ο Β', ανακοίνωσε ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του Πατριαρχείου Μόσχας, Βλαντίμιρ Βιγκιλιάνσκι.

    Σύμφωνα με τη δήλωση του εκπροσώπου, αυτό συνέβη σήμερα το πρωί και περισσότερες πληροφορίες για τις συνθήκες του θανάτου του θα ανακοινωθούν αργότερα.

    Ο Αλέξιος ο Β' κατά κόσμον Αλεξέι Μιχάλοβιτς Ρίντιγκερ γεννήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου του 1929 στο Τάλιν της Εσθονίας και είχε πατέρα ιερέα.

    Υπήρξε μητροπολίτης της Μητρόπολης του Τάλιν, της περιφέρειας του Λένινγκραντ και Νόβγκοροτ και από τον Ιούνιο του 1990 ήταν Πατριάρχης Μόσχας.

    Μετά τη δήλωση Βιγκιλιάνσκι, η είδηση μεταδίδεται από τα κρατικά πρακτορεία ITAR TASS και Ρία Νόβοσκι.

    Βαθειά θλίψη για την εκδημία του Πατριάρχη Μόσχας, Αλέξιου, εξέφρασε με δήλωση του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου, Χρυσόστομος.

    Ο κ.Χρυσόστομος τόνισε ότι ο μακαριστός Πατριάρχης Αλέξιος υπήρξε πιστός και ειλικρινής φίλος της Κύπρου και υπογράμμισε ότι ήταν καθοριστική η συμβολή του προς την κυβέρνηση της χώρας του για να αντιταχθεί η Ρωσία και να μην υιοθετηθεί το 2004 από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το σχέδιο Ανάν, το οποίο είχαν απορρίψει στο δημοψήφισμα με συντριπτική πλειοψηφία, οι Ελληνοκύπριοι.

    [02] Η ευτυχία είναι κολλητική...

    Όταν κάποιος έχει καλή διάθεση και νιώθει ευτυχισμένος, οι φίλοι του, οι συγγενείς και οι γείτονές του επηρεάζονται θετικά, επειδή η ευτυχία έχει την τάση να εξαπλώνεται τόσο εύκολα όσο ο ιός της γρίπης, σύμφωνα με νέα έρευνα, που δημοσιεύεται στο ιατρικό περιοδικό "British Medical Journal". Είναι η πρώτη του είδους της που δείχνει την "κολλητικότητα" ενός συναισθήματος, αναδεικνύει τη σημασία της ευτυχίας για την κοινωνική συνοχή και επισημαίνει ότι η ευτυχία δεν είναι μόνο μια αυστηρά προσωπική υπόθεση, αλλά και ένα συλλογικό φαινόμενο, που διέπεται από αλυσιδωτές αλληλεπιδράσεις.

    Η έρευνα, που κάλυψε περίπου 5.000 διασυνδεμένους ανθρώπους για μια μεγάλη περίοδο 20 ετών, διαπίστωσε ότι η ευτυχία εξαπλώνεται μέσω των κοινωνικών δικτύων: όταν ένα άτομο γίνεται πιο ευτυχισμένο, η διάθεσή του, σαν βότσαλο που πέφτει σε μια λίμνη και προκαλεί αλλεπάλληλους κυματισμούς, απλώνεται σε όλο το δίκτυο των γνωστών του, αυξάνοντας την πιθανότητα και οι άλλοι άνθρωποι να γίνουν επίσης πιο ευτυχισμένοι.

    Η παρουσία ενός ευτυχισμένου ανθρώπου στον περίγυρό μας αυξάνει κατά 6% κατά μέσο όρο την πιθανότητα να νιώσουμε κι εμείς καλύτερα, ενώ αν κερδίσουμε 5.000 ευρώ στο λαχείο, η πιθανότητα να νιώσουμε πιο ευτυχισμένοι είναι μόνο 2%. Σύμφωνα με την έρευνα, ακόμα και άγνωστοι ευτυχισμένοι άνθρωποι, που ποτέ πριν δεν έχουμε συναντήσει, μπορούν να έχουν σημαντικότερη επίδραση στη διάθεσή μας σε σχέση με σημαντικές αυξήσεις στο εισόδημά μας.

    Από την άλλη, ευτυχώς, διαπιστώθηκε ότι η λύπη και η δυστυχία δεν είναι εξίσου "κολλητικές", καθώς επιδρούν μεν αλλά σε πολύ στενότερο κύκλο γνωστών και φίλων. Η έρευνα έγινε από τον Τζέημς Φάουλερ του πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας-Σαν Ντιέγκο και τον καθηγητή ιατρικής κοινωνιολογίας Νικόλα Χρηστάκη της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ στη Βοστώνη (που είναι επίσης καθηγητής στο τμήμα κοινωνιολογίας του Χάρβαρντ), σύμφωνα με τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες Live Science και New Scientist.

    Η έρευνα εκτίμησε ότι η "μόλυνση" από την ευτυχία, δηλαδή η θετική επίπτωση στους γύρω ανθρώπους, μπορεί να διαρκέσει μέχρι και 12 μήνες, ενώ η επίπτωση μπορεί να εξαπλωθεί μέχρι και σε τρεις "κύκλους" (οι φίλοι, οι φίλοι των φίλων και οι φίλοι των φίλων των φίλων!). Κάθε επαφή με ευτυχισμένο άνθρωπο αυξάνει κατά 9% κατά μέσο όρο την πιθανότητα κάποιου να νιώσει πιο ευτυχισμένα, ενώ μια επαφή με κάποιον δυστυχισμένο μειώνει αυτή την πιθανότητα κατά 7%.

    Οι συναισθηματικές "μολύνσεις" είναι πιο εξαρτημένες από την χωροταξία και τη γεωγραφική απόσταση των συνδεδεμένων προσώπων σε κάποιο κοινωνικό δίκτυο, σε σχέση με τις "μολύνσεις" της συμπεριφοράς (π.χ. κάπνισμα, υπερβολικό φαγητό). Ένας μακρινός φίλος μπορεί να μας επηρεάσει για το αν πρέπει να καπνίζουμε ή πόσο να τρώμε, αλλά δύσκολα μπορεί να μας φτιάξει το κέφι αν δεν είναι κοντά μας.

    Από την άλλη, ο γείτονας που μένει στη διπλανή πόρτα (αλλά όχι αυτός που μένει στη γωνία του δρόμου) μπορεί να μας κάνει να νιώσουμε πιο χαρούμενοι και αντίστροφα, σύμφωνα με τους ερευνητές, καθώς όσο πιο συχνά βλέπουμε κάποιον, τόσο πιθανότερο είναι να επηρεάσει τη διάθεσή μας.

    Επίσης η έρευνα διαπίστωσε ότι αν κανείς είναι δημοφιλής, αυτό συμβάλλει στην ευτυχία του. Τα άτομα στο επίκεντρο των κοινωνικών δικτύων είναι τα πιο πιθανά να νιώσουν ευτυχία. "Οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι τείνουν να είναι αυτοί που βρίσκονται στο κέντρο", σύμφωνα με τον Φάουλερ. "Αν κάποιος στο περιθώριο ενός κοινωνικού δικτύου γίνει πιο ευτυχισμένος, δεν σημαίνει ότι μετακινείται αυτόματα στο επίκεντρο της ομάδας. Απλώς παραμένει εκεί που βρίσκεται, αλλά βιώνει με πολύ πιο ευτυχισμένο τρόπο τον εαυτό του. Η ευτυχία δεν αλλάζει τη θέση των ατόμων σε ένα δίκτυο, απλώς εξαπλώνεται μέσω του δικτύου", προσθέτει.

    Το πώς ακριβώς εξαπλώνεται ο "ιός της ευτυχίας" στα κοινωνικά δίκτυα παραμένει μυστήριο. Μια θεωρία είναι ότι οι πιο χαρούμενοι άνθρωποι είναι και πιο φιλικοί και πρόθυμοι να προσφέρουν βοήθεια, γεγονός που τους επιτρέπει να μεταδώσουν το συναίσθημά τους. Ή μπορεί να οφείλεται στο ότι κάνοντας παρέα με ευτυχισμένους ανθρώπους, ωφελείται η σωματική, ψυχική και διανοητική μας υγεία.

    [03] "Ψίχουλα τα μέτρα"

    "Οι εργατοϋπαλληλοι, οι φτωχοί αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μετανάστες δεν μπορούν να έχουν καμιά συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης", ανέφερε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην ομιλία της στη Βουλή στην προ ημερίσιας συζήτηση για την οικονομία. "Η απάντησή τους πρέπει να είναι διεκδικήσεις με σαφή αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση, που αφορούν τον εργάσιμο χρόνο, τους μισθούς, τα ασφαλιστικά ταμεία, τη στέγη, την αλλαγή αφορολόγητου όριου κ.ά." υπογράμμισε η κα Παπαρήγα και χαρακτήρισε "ψίχουλα" τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός για την ενίσχυση των οικονομικά ασθενέστερων.

    Η κα Παπαρήγα ανέδειξε σε μείζον θέμα των ημερών τις «καινούργιες αντιδραστικές αλλαγές», που προωθούνται με «λαγό» το ΕΒΕΑ και τον κ. Κ. Μίχαλο, ενώ κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ακολουθούν τις ίδιες «προκλητικές» πολιτικές, με μικρές διαφορές και το ΣΥΡΙΖΑ πως θίγει ακροθιγώς πλέον το θέμα του εργάσιμου χρόνου.

    «Το θέμα των ημερών που συζητούμε δεν είναι το Βατοπαίδιο - είναι σοβαρό, αλλά δεν μπορεί να κυριαρχεί. Το θέμα που συζητιέται είναι ένα: Οι καινούργιες αντιδραστικές αλλαγές που θα έρθουν στον εργάσιμο χρόνο, διότι ο εργάσιμος χρόνος καθορίζει το μισθό. Και βέβαια ο λαγός είναι το ΕΒΕΑ και ο Μίχαλος» είπε η γγ του ΚΚΕ.

    Στο σημείο αυτό, κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ πως απέναντι σβ αυτά «δεν είπε τίποτα» και αναφερόμενη στα όσα περί «πράσινης οικονομίας» τόνισε ο κ. Γ. Παπανδρέου, σημείωσε λέγοντας ότι «δεν ξέρω αν η πράσινη οικονομία θα αλλάξει τον εργάσιμο χρόνο», χαρακτηρίζοντας «πρόκληση» τα λεγόμενά του «να μην γίνουν αντιδραστικές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις σε σχέση με αυτό που έχουμε κατοχυρώσει».

    Κατέθεσε - προς επίρρωση των λεγομένων της - τον νόμο του ΠΑΣΟΚ 2639 του 1998, που, όπως είπε, βασίζεται σε νόμο της ΝΔ και ο οποίος ρυθμίζει «τι θα κάνουν οι εργοδότες σε περίπτωση κρίσης» και, όπως ανέφερε, περιλαμβάνει αυτά που σήμερα προτείνει ο κ.Μίχαλος.

    «Αυτά ψήφισε το ΠΑΣΟΚ. Το εκ περιτροπής σύστημα. Αυτά συζητήθηκαν και στην σοσιαλιστική διεθνή», πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

    "Είναι η ίδια πρόκληση με τα ψίχουλα της κυβέρνησης», τόνισε σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

    «Αυτό που κρατώ από τον πρωθυπουργό και που είναι μέσα στην κυρίαρχη αντίληψη μια κλασικής συντηρητικής κυβέρνησης που κινείται μέσα στο πλαίσιο της ΕΕ, είναι τα ψίχουλα που δίνει στα θύματα της κρίσης. Είναι πρόκληση και χαστούκι. Και μακάρι να ήταν τέτοιο το επίπεδο του κινήματος που να μην τα δεχθούν, αλλά δεν μπορούμε να το επιβάλλουμε», σημείωσε η κα Παπαρήγα.

    Πρόκληση χαρακτήρισε, επίσης, η κα Παπαρήγα το γεγονός ότι «και ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, που κάποτε μιλούσε για το 35ωρο, τώρα το θίγει ακροθιγώς».

    Επικεντρώνοντας την κριτική της τόσο στους χειρισμούς της ΝΔ, ως κυβέρνηση, όσο και του ΠΑΣΟΚ, αλλά και τις προτάσεις του ως αντιπολίτευση, απέναντι στην διεθνή κρίση, η κα Παπαρήγα ανέφερε πως οι πολιτικές είναι ίδιες:

    «Στον ένα δρόμο ανάπτυξης, τον κυρίαρχο, υπάρχουν διαφορές αποχρώσεων, διαφορετικά μείγματα πολιτικής, διαφορετικές τακτικές, αλλά, επί της ουσίας, υπάρχουν δύο δρόμοι ανάπτυξης και εξέλιξης και δύο δρόμοι αντιμετώπισης της κρίσης»:

    «Η προοδευτική αντιπαράθεση με την κυβέρνηση δεν είναι ούτε στο μέγεθος της κρατικής παρέμβασης, ούτε αν τα 28 δισ. θα τα πάρουν οι τράπεζες, ή αν θα τα πάρουν οι βιομήχανοι, ούτε σβ αυτό που λένε να πάνε στην πραγματική οικονομία. Γιατί, ποια είναι η πραγματική οικονομία; Είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι, τα μονοπώλια και μάλιστα διεθνικά», συμπλήρωσε.

    Η Αλέκα Παπαρήγα διαφοροποιήθηκε πλήρως από την «λογική των ιδιωτικοποίησεων», τον τρόπο που γίνεται η διαχείριση της κρίσης, από την πολιτική των επιδοτήσεων των επιχειρήσεων, καθώς παρόλα αυτά δεν αποφεύγονται οι απολύσεις, αλλά και με την στρατηγική της κυβέρνησης στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και χαρακτήρισε μη αποδοτικά τα μέτρα για τους αγρότες.

    Τόνισε πως το ζήτημα που μπαίνει τούτη την ώρα, δεδομένης της κρίσης, είναι ποια στάση θα κρατήσουν οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι εργατουπάλληλοι, οι μετανάστες και δήλωσε πως το ΚΚΕ δεν θα έχει καμία συμμετοχή στη διαχείριση της κρίσης.

    Κάνει προτάσεις με σαφεις κατευθύνσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, τη στέγη, τους μισθούς, την αλλαγή του αφορολόγητου στα 20.000 ευρώ το άτομο, την μείωση των επιτοκίων.

    «Δεν μπορούμε να μπαλώνουμε» πάνω στην κρίση, τόνισε και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί στο όνομα της κρίσης να παραγραφούν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν με την Συνθήκη του Μάαστριχτ».

    Και κατέληξε τονίζοντας πως δεν έχει σημασία τώρα αν θα φθαρεί η ΝΔ, όπως εφθάρη το ΠΑΣΟΚ, δεν απασχολεί η φθορά των δύο κομμάτων «δεν μπαίνει εδώ νερό στο κρασί μας».

    [04] "Θα γίνουν απολύσεις"

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μίλησε για μια διεθνή κρίση, το βάθος της οποίας, όπως είπε, δεν έχουμε δει ακόμα, ενώ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι στηρίζει με 28 δισ. 10 τραπεζίτες, την ίδια ώρα που δίνει 3,5 δισ. σε 3 εκατομμύρια Ελληνες.

    Όπως τόνισε ο κ.Καρατζαφέρης, στην ομιλία του στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, «εν μέσω κρίσης δεν πρέπει να κάνουμε επιμερισμό ευθυνών, αλλά όλοι πρέπει να προσπαθήσουμε να δώσουμε λύση και διέξοδο στο πρόβλημα».

    «Δεν φτιάχνουμε τη ψυχολογία της αγοράς, με το να επαναλαμβάνουμε όλα τα πολιτικά κόμματα τα ίδια πράγματα. Η χώρα είναι σαν να βρίσκεται σε ένα ναυάγιο στη μέση της θάλασσας και μέσα να είναι όλοι οι Έλληνες. Δεν κοιτάμε ποιος έφταιξε εκείνη την ώρα. Ο καπετάνιος πρέπει να βγάλει τον κόσμο στη στεριά και μετά να κάνει επιμερισμό ζημιάς και ευθυνών», τόνισε ο ο κ.Καρατζαφέρης και πρόσθεσε:

    «Εμένα με ενδιαφέρει, όταν δακρύζει το μάτι, έστω και του αντιπάλου, να του βάλω κολύριο, για να του περάσει και όχι να του βάλω βελόνα».

    Ο κ. Καρατζαφέρης προέβλεψε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε απολύσεις "και αυτό είναι ένα κοινωνικό δράμα", τόνισε ότι σήμερα η χώρα βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση επειδή "κάποιοι δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους" και κάλεσε τον πρωθυπουργό να κάνει κάτι για να βγούμε από την κρίση, "πρώτα από όλα να απαλλαγείτε από τα golden boys" είπε και απαρίθμησε παραδειγματα τα οποία, όπως υποστήριξε, οδήγησαν σε διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.

    "Σας είπα πριν από δύο μήνες να μειώσετε το ΦΠΑ και το έκανε μετά ο Μπράουν", είπε, και ζήτησε μέτρα για την προστασία των ελληνικών προϊόντων και της ελληνικής παραγωγής λέγοντας χαρακτηριστικά πως "πρέπει να αναπτύξουμε την ελληνική παραγωγή για να δώσουμε δουλειές". Απευθυνόμενος στον υπουργό Οικονομίας ζήτησε έλεγχο για το παρεμπόριο ενώ ζήτησε καλύτερη οργάνωση προτείνοντας ενοποιήσεις υπουργείων διότι όπως τόνισε έχουμε περισσότερα υπουργεία από ό,τι η Γαλλία.

    Τέλος, αναφερόμενος στις προτάσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ Κ.Μίχαλου, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, σημείωσε: «Δεν θέλω να τις σχολιάσω, γιατί αυτοί χρωστάνε και της Μιχαλούς».

    [05] Αποφασίζουν οι αγρότες

    Αποχώρησαν και τυπικά σήμερα από τα Τέμπη, οι αγρότες που συμμετείχαν στην κινητοποίηση που διοργάνωσε η νέα Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή αγροτών, μετά από απόφαση της Συντονιστικής Επιτροπής που συνεδρίασε λίγο μετά τις 10 το πρωί.

    Ο δρόμος είχε ουσιαστικά ανοίξει από αργά χθες το βράδυ αλλά σήμερα το πρωί αποχώρησαν και τυπικά οι αγρότες με τα αυτοκίνητα τους που είχαν μετακινήσει στην Κοιλάδα των Τεμπών.

    Η Συντονιστική Επιτροπή θα συνεδριάσει το μεσημέρι στον Πλατύκαμπο προκειμένου να εκτιμήσει τα αποτελέσματα του εγχειρήματος και να αποφασίσει για την πιθανή κλιμάκωση των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, πιθανά και με την συμμετοχή τρακτέρ.

    Μοίρασαν γάλα στους περαστικούς

    Σε μία πρωτότυπη διαμαρτυρία, προκειμένου να προβληθούν τα προβλήματα, που, όπως υπογραμμίζουν, απειλούν με αφανισμό τον κλάδο τους, προχώρησαν σήμερα τα μέλη του Συλλόγου Αγελαδοτρόφων νομού Λάρισας. Συγκεντρώθηκαν στην κεντρική πλατεία της πόλης, όπου μοίρασαν στους περαστικούς μπουκάλια με φρέσκο παστεριωμένο γάλα, συνολικού βάρους πέντε τόνων.

    Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Απόστολος Μωραΐτης, «οι αγελαδοτρόφοι επέλεξαν αυτό τον τρόπο διαμαρτυρίας, επειδή δεν ήθελαν να ταλαιπωρήσουν τους Λαρισαίους πολίτες, χύνοντας ποσότητες γάλακτος στους δρόμους, όπως συνηθίζεται».

    Παράλληλα, μοίρασαν στους καταναλωτές και ενημερωτικά φυλλάδια για τον τρόπο επιλογής των γαλακτοκομικών προϊόντων, όπου, μεταξύ άλλων, αναφέρεται ότι έχει σημασία η ταμπέλα στο γάλα και στο γιαούρτι για να διευκρινιστεί η προέλευση και η σύστασή τους με βάση το ποσοστό γάλακτος και τη φρεσκάδα του.

    Στα αιτήματα τους περιλαμβάνουν μικρή επιστροφή ΦΠΑ, μηδαμινή επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης που δόθηκε για το πετρέλαιο στους αγελαδοτρόφους φέτος και μη κατάργηση του ΕΤΑΚ, που ισχύει για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

    [06] Στο 2,5% το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προχώρησε στη μεγαλύτερη μείωση επιτοκίων στην ιστορία της, μειώνοντας το βασικό επιτόκιο κατά 0,75%, καθώς υποχωρούν σημαντικά οι πληθωριστικές πιέσεις και η οικονομία της ευρωζώνης βυθίζεται περισσότερο στην ύφεση.

    Το ελάχιστο επιτόκιο προσφοράς για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης διαμορφώθηκε στο 2,5%, στα χαμηλότερα επίπεδα στο διάστημα των τελευταίων δυόμισι ετών.

    Το επιτόκιο διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης διαμορφώνεται στο 3% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο 2%.

    Δηλώσεις Ζ. Τρισέ

    Η οικονομική προοπτική της ευρωζώνης παραμένει μέσα σε ένα πλαίσιο εξαιρετικά υψηλού βαθμού αβεβαιότητας αλλά οι κίνδυνοι για την οικονομική ανάπτυξη σταδιακά υποχωρούν, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Ζαν Κλοντ Τρισέ.

    Κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων, ο Ζαν Κλόντ Τρισέ επισήμανε πως η τράπεζα αναμένει πως "η παγκόσμια οικονομική εξασθένηση και η πολύ νωθρή ζήτηση θα διατηρηθεί κατά τα επόμενα τρίμηνα".

    Εξάλλου, ο πρόεδρος της ΕΚΤ ανέφερε πως καθώς έχουν αυξηθεί οι ενδείξεις ότι οι πληθωριστικές πιέσεις περιορίζονται περαιτέρω, τα ποσοστά του πληθωρισμού αναμένεται να είναι σε συμφωνία με τη σταθερότητα των τιμών στο σχετικό ορίζοντα της πολιτικής της ΕΚΤ, ενισχύοντας, όπως είπε, την αγοραστική δύναμη των εισοδημάτων και των καταθέσεων.

    Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό της ευρωζώνης, ο κ. Τρισέ επισήμανε πως η μείωση του σε 2,1% το Νοέμβριο (από 3,2% τον Οκτώβριο και 4% τον Ιούλιο) οφείλεται στη μείωση των διεθνών τιμών των εμπορευμάτων τους τελευταίους μήνες. Σύμφωνα με τις μακροοικονομικές προβλέψεις της ΕΚΤ για την ευρωζώνη, ο ετήσιος πληθωρισμός το 2008 θα κυμανθεί μεταξύ 3,2% και 3,4%, μεταξύ 1,1% και 1,7% το 2009, ενώ για το 2010 "βλέπουν" τη διακύμανση του πληθωρισμού μεταξύ του 1,5% και του2,1%.

    Βάσει των ίδιων προβλέψεων για την ευρωζώνη, η ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ θα κυμανθεί σε ετήσια βάση μεταξύ 0,8% και 1,2% το 2008, μεταξύ -1% και 0% το 2009 και μεταξύ 0,5% και 1,5% το 2010. Οι εκτιμήσεις της ΕΚΤ για την ανάπτυξη του ΑΕΠ τόσο για το 2008 όσο και για το επόμενο έτος έχουν αναπροσαρμοστεί προς τα κάτω σε σχέση με τις προβλέψεις του Σεπτεμβρίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 December 2008 - 13:30:39 UTC