Browse through our Interesting Nodes for Real Estate Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Απαξιώνονται οι δομές του κοινωνικού κράτους"
  • [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [03] ΕΒΕΑ-Προτάσεις Μίχαλου-Αντιδράσεις
  • [04] Στα Τέμπη σήμερα οι αγρότες
  • [05] Ηττα του Ολυμπιακού στο UEFA
  • [06] "Να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι"
  • [07] "Άμεσα μέτρα για τους αγρότες"
  • [08] Στο πλευρό των εργαζομένων
  • [09] "Ενίσχυση της ρευστότητας"
  • [10] Εξι μήνες νωρίτερα...
  • [11] Χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας

  • [01] "Απαξιώνονται οι δομές του κοινωνικού κράτους"

    Με τον πρόεδρο του Δημοκρατικού Κόμματος Ιταλίας Βάλτερ Βελτρόνι θα συναντηθεί ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    "Ο κ. Αλογοσκούφης ζει στη δική του εικονική πραγματικότητα. Έχει χάσει την ικανότητα διάγνωσης των πραγματικών προβλημάτων, αξιόπιστης διαχείρισης της κρίσης και λήψης αναγκαίων μέτρων για έξοδο από αυτήν", ανέφερε η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών.

    "Τη στιγμή που η αγορά έχει παγώσει, η οικονομική δραστηριότητα επιβραδύνεται ταχύτατα και ο κίνδυνος μαζικών απολύσεων είναι ορατός, δηλώνει ότι η αγοραστική ζήτηση στηρίζεται επαρκώς. Αντλεί την αισιοδοξία του από τις μετέωρες εγκρίσεις Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα, παρόλο που ούτε ένα ΣΔΙΤ δεν έχει υλοποιηθεί, μετά από πέντε χρόνια διακυβέρνησης από τη Ν.Δ. Προεξοφλεί επενδύσεις βάσει του αναπτυξιακού νόμου, όταν οι καθυστερήσεις των οφειλομένων επιδοτήσεων ξεπερνούν τα δύο έτη", αναφέρει η κ.Κατσέλη.

    "Είναι πασιφανές ότι η κυβέρνηση, είτε δεν έχει καμιά πρόθεση, είτε αδυνατεί να καταρτίσει και να καταθέσει στην Ελληνική Βουλή και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ένα αναθεωρημένο και επικαιροποιημένο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης για την περίοδο 2008-2011, όπως οφείλει, στο οποίο θα αναμορφώνει βασικές παραδοχές και κατευθύνσεις του Προϋπολογισμού για το 2009", αναφέρει επίσης η κ.Κατσέλη.

    Συνάντηση Γ.Παπανδρέου με Ατομα με Αναπηρία

    "Ξέρουμε ότι, σήμερα, όπως όλοι οι Έλληνες αισθάνονται την απαξίωση των κοινωνικών υποδομών, του κοινωνικού κράτους, μιας οικονομικής πολιτικής που βάζει πολλούς στο περιθώριο, έτσι, και ακόμη περισσότερο, την αισθάνεστε εσείς, τα άτομα με αναπηρία, που βρίσκονται σε ακόμα πιο αδύναμη θέση, ενώ θα έπρεπε να ισχύει το αντίθετο. Μέσα σε μια κρίση, θα έπρεπε να ενισχύονται οι δομές του κοινωνικού κράτους, να ενισχύονται όλες οι δυνατότητες για να βοηθήσουμε, να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των συμπολιτών μας", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπεία της Συνομοσπονδίας των ΑμεΑ.

    Ο κ. Παπανδρέου δεσμεύτηκε ότι ως κυβέρνηση, θα ενισχύσει τις δομές του κοινωνικού κράτους, ώστε κάθε άτομο με αναπηρία να έχει όχι μόνο την ελπίδα, αλλά και τη σιγουριά για ένα καλύτερο αύριο.

    [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Με την κατάθεση σήμερα του πρώην υπουργού Επικρατείας, Θεόδωρου Ρουσόπολου, ολοκληρώνεται στην Εξεταστική Επιτροπή και ο κύκλος των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Κατάθεση Π.Δούκα

    «Δεν τα βρήκαμε με κανέναν. Δεν υπήρχε αρχικός στόχος, ούτε «συντονιστής», ούτε πίεση σε μένα από κάπου. Εμπιστεύτηκα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους και τους παρέδρους του στο Γνωμοδοτικό του υπουργείου Οικονομικών. Δεν υπήρξε ποτέ μια εναλλακτική εισήγηση την οποία να μην έλαβα υπόψη και η οποία να μου έγινε. Δεν υπήρξε καν».

    Ο Πέτρος Δούκας, είναι ο υφυπουργός Οικονομικών, που τον Μάιο του 2004, προσυπέγραψε την εισήγηση του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων του υπουργείου του, που απέρριπτε το αίτημα επανεξέτασης της υπόθεσης της Βισθωνίδας, βάσει του υπομνήματος των φορέων της Ξάνθης. Είχαν προηγηθεί οι γνωμοδοτήσεις που αποδέχονταν τις αξιώσεις της Μονής Βατοπεδίου, στο σύνολο της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων, περιβεβλημένες από υπουργικές αποφάσεις των κ.κ. Δρυ και Φωτιάδη - αλλά και η επάνοδος εκ μέρους του υφυπουργού του ΠΑΣΟΚ, με αντιδικία ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης. Εκκρεμούσε ακόμα η αγωγή της Μονής Βατοπεδίου κατά του Δημοσίου, για την εξασφάλιση τίτλων επί των παραλιμνίων εκτάσεων, με δικαστική απόφαση.

    Πριν καν να υπογράψει ο Πέτρος Δούκας την γνωμοδότηση του Μαΐου του 2004, η Μονή την επικαλείται για να προτείνει αμοιβαία παραίτηση της ίδιας και του κράτους από την έκδοση δικαστικής απόφασης. Αποδέκτης του αιτήματος, τον Ιούνιο του 2004, το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους απαντά θετικά με συντριπτική πλειοψηφία 8 προς 1 (η μειοψηφία για διαδικαστικούς λόγους). Ο υφυπουργός έχει ήδη υπογράψει την πρώτη γνωμοδότηση - θα υπογράψει και τη δεύτερη. Κι όταν οι φορείς της Ξάνθης, μαζί με τον υφυπουργό Α. Κοντό, επισκέπτονται τον κο Δούκα, αυτός δεσμεύεται να διαβάσει το υπόμνημά τους, αλλά δεν τους ενημερώνει για την υπογραφή του. Δεν μένει τίποτε άλλο πια, παρά οι ανταλλαγές, ή η αποζημίωση της Μονής.

    «Δεν προκάλεσα εγώ τις γνωμοδοτήσεις, δεν ρώτησα εγώ το Νομικό Συμβούλιο. Την υπόθεση την κληρονόμησα και μάλιστα τελειωμένη. Δεν γνώριζα καν πως εκκρεμούσε δίκη - ο κος Φωτιάδης δεν με είχε ενημερώσει για την υπόθεση. Τα μέλη του Γνωμοδοτικού, ήταν νομικοί πρώτης γραμμής, οι εμπειρογνώμονες της υπόθεσης, όλοι διορισμένοι απβ την προηγούμενη κυβέρνηση. Ο κος Χειμώνας που εκπροσώπησε το υπουργείο Οικονομικών στη δίκη, το Νοέμβριο του 2003, ήταν κι αυτός πάρεδρος του Νομικού Συμβουλίου. Έκριναν πως η δίκη θα διεξαγόταν με βάση την ήδη διαμορφωμένη νομική και πραγματική κατάσταση, που ήταν σαφώς σε βάρος του Δημοσίου: Γιατί η μεταβίβαση των παραλιμνίων εκτάσεων είχε ολοκληρωθεί με υπογραφή των πρωτοκόλλων παράδοσης-παραλαβής» ανέφερε ο κος Δούκας και συνέχισε:

    «Με την αγωγή της η Μονή, διεκδικούσε και άλλα 2000 στρέμματα Αν χάναμε τη δίκη τι θα λέγατε; Ότι αυθαιρέτησα; Ότι το έκανα επίτηδες; Ότι χάθηκαν πρόσθετες εκτάσεις; Δεν μπορούσα από του κεφαλιού μου να ανακαλέσω όλες τις αποφάσεις μιας προηγούμενης κυβέρνησης. Τέσσερα χρόνια μετά, αν έρχεται κάποιος να πει πως διαφωνούσε τότε, ρωτείστε τον: Πού ήταν η εισήγησή σου; Πού ήταν η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσες στον υπουργό;»

    Κατά τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών, η έγνοια περί τα ελλείμματα επεσκίαζε άλλα θέματα. Η περίφημη συνάντηση με τους φορείς της Ξάνθης, «ήταν της τάξεως 2-3 λεπτών, χωρίς καν να είναι προγραμματισμένη. Μας ήρθαν με τον κο Κοντό στο γραφείο, μου επιδώσανε το υπόμνημα και τους είπα πως θα κοιτάξω να δω τι είναι. Δεν κάναμε αναλυτική συζήτηση. Μελέτησα το υπόμνημα - ήταν αυτά ακριβώς τα δεδομένα, που είχε απορρίψει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο».

    - «Ξέρατε μόνον, πως τα στοιχεία δεν ήταν αρκετά. Δεν είχατε εικόνα ότι διαμαρτύρονται οι φορείς εκείνη τη στιγμή;» ρώτησε ο Αντώνης Σκυλλάκος (ΚΚΕ)

    - «Διαμαρτυρίες κατοίκων μπορεί να υπάρχουνε σε όλη την Ελλάδα. Δεν είχα γνώση ότι υπήρχε κάποιο ειδικό πρόβλημα στην περιοχή, παραπάνω απβ ό,τι μπορεί να έχει ένας αγρότης, ή ένας συνταξιούχους. Κι η δυσφορία, έστω αξιοσέβαστου αριθμού ανθρώπων, δεν δημιουργεί δίκαιο από μόνο του» απάντησε ο υφυπουργός.

    Πριν την κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) Δούκα-Μπασιάκου για τις ανταλλαγές, είχε εκπονηθεί κάποιο σχέδιο για αποζημίωση της Μονής, μέσω εκποίησης δημόσιας περιουσίας. Είχε μάλιστα προβληθεί και τηλεοπτικά, ως δείγμα άρνησης του υφυπουργού Οικονομικών να αποδεχθεί αποζημιώσεις, καθώς στο σχέδιο υπήρχε μονάχα η υπογραφή του Ε. Μπασιάκου. «Δεν απέκλεισα εγώ την εναλλακτική λύση» διευκρίνισε ο κος Δούκας. «Κάπου στην διαβούλευση υπηρεσιακών παραγόντων εγκαταλείφθηκε». Τίποτα δεν έγινε με βιασύνη: Το Γνωμοδοτικό άργησε να εκδώσει την απορριπτική του απόφαση, η ΚΥΑ υπεγράφη μετά από δυο χρόνια. Η ΚΕΔ ήταν μία αξιόπιστη εταιρεία, (όπως το ΣΟΕ), με αυτόνομη λειτουργία. Τίποτα δεν προϊδέαζε πως κάτι θα μπορούσε να πάει στραβά. Ο άνθρωπος που λειτούργησε ως ενδιάμεσος της ΚΕΔ και του υπουργείου, ο Ιωάννης Τσούτσος, διαβίβασε απλώς την απόφαση στην ΚΕΔ. Και η καταγγελία του Π. Ψωμιάδη, περί «χαριστικών ανταλλαγών», προκάλεσε έρευνα που απέδειξε πως τα ακίνητα δεν ήταν αρμοδιότητας του ΥΠΕΘΟ: «Ο καθένας που έχει αρμοδιότητα για κάτι, απαντάει γιβ αυτό που έχει αρμοδιότητα. Αν είχα παρέμβει, θα το θεωρούσατε αποδεικτικό στοιχείο της εμπλοκής μου» παρατήρησε ο υφυπουργός.

    «Ο κος Δούκας θέλει να πάρει όλες τις αμαρτίες πάνω του, όπως και ο Μητροπολίτης. Ας τις πάρει» παρατήρησε ο Γρ. Νιώτης (ΠΑΣΟΚ). «Όλος ο λαός φωνάζει πως υπήρχε συντονιστής, και ο κος Δούκας μας λέει πως τα έκανε όλα μόνος του. Δώστε μας μια εξήγηση κε Δούκα. Γιατί σας έπιασε αυτή η φρενήρης κούρσα μέσα σε 15 μέρες να τα σαρώσετε όλα και να παραιτηθείτε απβ τη δίκη;»

    «Καμιά φρενήρης κούρσα από μέρους μου. Όταν μου ήρθε μια ομόφωνη απόφαση, υπέγραψα. Αυτό» απάντησε ο μάρτυς.

    Κατάθεση Ευ. Μπασιάκου

    «Αν δεν υπήρχε η κυριότητα της Μονής επί της Βισθωνίδας, αναγνωρισμένη από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003, δεν θα υπήρχε θέμα ανταλλαγών. Οι ανταλλαγές έγιναν με ευθύνη της ΚΕΔ, κατά τα προβλεπόμενα από υπουργικές αποφάσεις του Απόστολου Φωτιάδη, ύστερα από ομόφωνη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, με θεσμικό ρόλο, συνταγματικά εξασφαλισμένο επί ΠΑΣΟΚ».

    Τα παραπάνω αποτέλεσαν τον πυρήνα της κατάθεσης του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευάγγελου Μπασιάκου, ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Υφυπουργός στην πρώτη κυβέρνηση της ΝΔ το 2004, ο κος Μπασιάκος καθίσταται ενήμερος του προβλήματος της ενδεχόμενης έξωσης αγροτών και αλιέων από την περιοχή της Βισθωνίδας, από τον συνάδελφό του Αλέξανδρο Κοντό και βρίσκει το πρόβλημα μπροστά του, όταν τον Νοέμβριο του 2004, καθίσταται ο ίδιος υπουργός. Τότε δέχθηκε και τηλεφώνημα από τον Θ. Ρουσόπουλο, ο οποίος του σύστησε να ακροασθεί φορείς της Ξάνθης, προκειμένου να γίνει κοινωνός της αγωνίας τους. «Κάποια στιγμή αργότερα, τον ενημέρωσα ότι συνήντησα φορείς και ξέρω το θέμα» ανέφερε ο μάρτυς. «Άλλωστε, έχω ενημερώσει κατά καιρούς και άλλους αρμόδιους υπουργούς για διάφορα θέματα που τους ενδιαφέρουν» συμπλήρωσε.

    «Ο ηγούμενος Εφραίμ, είχε πάει στην κα Μαντέλη και τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου μας, τον κο Μπότσιο, τον Ιούλιο του 2004, πολύ πριν έχω εγώ ευθύνη του υπουργείου. Όταν ανέλαβα εγώ, μίλησα με τον κο Δούκα για το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης, αλλά εκείνος απάντησε πως δεν υπάρχει δυνατότητα δαπάνης. Ζήτησα λοιπόν απβ τον κο Μπότσιο, να φτιάξει ένα σχέδιο ερωτήματος προς το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, για το αν υπάρχει δυνατότητα ανταλλαγής. Στην απάντηση, το ΝΣΚ, ομόφωνα αναγνώρισε τη δυνατότητα αυτή και έκρινε ταυτόχρονα, ότι "ουδέν όργανο του Δημοσίου δικαιούται να αμφισβητήσει την κυριότητα της Ιεράς Μονής έναντι του Δημοσίου επί των εκτάσεων αυτών". Ποιος υπουργός θα αμφισβητήσει μια ομόφωνη γνωμοδότηση με τόσο κατηγορηματική διατύπωση; Το είπαν και οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ, πως οι ομόφωνες αποφάσεις δεν μπορούν να απορριφθούν άνευ δικαιολογίας».

    Προκρίνεται λοιπόν η λύση των ανταλλαγών. Υπεύθυνη γιβ αυτές, είναι η ΚΕΔ, που υπάγεται στο υπουργείο των Οικονομικών. Η πρώτη απόφαση είναι δική του - μια απόφαση που χαρακτηρίστηκε «φάντασμα», καθώς αρκετές υπηρεσίες (και η δικηγόρος των ακτημόνων της Νέας Ραιδεστού»), έχουν δηλώσει πως το περιεχόμενό της, δεν τους γνωστοποιήθηκε. «Ο νόμος δεν προβλέπει τη δημοσίευση της απόφασης. Τσιφλίκι μου είναι το ΦΕΚ να δημοσιεύω ό,τι θέλω;» ανέφερε ο κος Μπασιάκος. «Από μένα, δεν ζήτησε κανείς την απόφαση, ούτε είναι αρμοδιότητα του υπουργού να δίνει αντίγραφα εγγράφων. Αν κάποιος έχει εισαγγελική εντολή να πάρει μια απόφαση και δεν του την δίνουν, τι να κάνω εγώ; Υπάρχουν υπηρεσίες - η Πολιτική Γης, η ΚΕΔ, οι Νομαρχίες. Ξέρω πώς κάθε υπηρεσία κάνει διακίνηση εγγράφων;» Δεν δόθηκε, ούτε ως απάντηση σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ το καλοκαίρι του 2007. «Η ερώτηση κατατέθηκε λίγες ημέρες πριν τις εκλογές. Νόμιζα πως οι υπηρεσίες είχαν απαντήσει όπως απάντησαν και σε ερώτηση του ΚΚΕ».

    Οι ανταλλαγές προωθούνται από την ΚΕΔ που είναι αρμόδια, ενώ στη συνέχεια, για την ανταλλαγή της λίμνης, χρειάζεται και η έκδοση Κοινής Υπουργικής Απόφασης με τον Π. Δούκα. Ο ίδιος, όπως είπε, δεν είχε γνώση, ούτε ευθύνη των ακινήτων που αντηλλάγησαν. «Ανέθεσα στην ΚΕΔ να το κάνει αυτό. Νομίζετε ότι κοιμόμουν και ξυπνούσα με το πώς προχωρεί η ΚΕΔ;». Αρμόδια για την συνεννόηση με την ΚΕΔ, ήταν η Διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου του, Σταματίνα Μαντέλη. Κατηγορήθηκε πως είχε προκρίνει τα «φιλέτα» της Θεσσαλονίκης, για να προωθηθούνε στη Μονή. «Η κα Μαντέλη υπαγόταν στον υφυπουργό κο Κοντό. Δεν ήταν υπό την εποπτεία μου. Αν ήταν υπό την εποπτεία μου, δεν υπήρχε περίπτωση να μην είχα επικοινωνία μαζί της» ανέφερε. Σε κάθε δε, περίπτωση?

    ?«Για τα ακίνητα, δεν είχα αρμοδιότητα - δεν ξέρω. Αν η ανταλλαγή, δεν πρέπει ισχύει για τα «φιλέτα», ας προβούμε σε αλλαγή διαδικασίας - και ας μας πει και το ΠΑΣΟΚ, ότι κακώς επέτρεπαν οι υπουργικές του αποφάσεις, τέτοιες ανταλλαγές».

    Στο ερώτημα, γιατί δεν παρενέβη στον Π. Δούκα, να αναστείλει την υπουργική του απόφαση που αναγνώριζε τις αξιώσεις της Μονής, ο μάρτυρας απάντησε: «Εδώ δεν ενδιαφέρθηκαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και των άλλων κομμάτων, από το 2005 μέχρι τον Ιούλιο του 2007 και θα έμπαινα εγώ σε αρμοδιότητα άλλου υπουργού;»

    «Κανένα φυσικό πρόσωπο, κανείς άνθρωπος όσο ήμουν υπουργός, δεν μου εξέφρασε την παραμικρή επιφύλαξη, ούτε για την υπουργική μου απόφαση, είτε για την κοινή απόφαση με τον Π. Δούκα, ούτε για τις ανταλλαγές, τις αποτιμήσεις, ούτε για τίποτα, όσο μπορώ να θυμηθώ. Άρα, με ποιο έναυσμα εγώ να φανταστώ με επιφοίτηση, ότι υπάρχει πρόβλημα;» αναρωτήθηκε μεταξύ άλλων ο κος Μπασιάκος.

    Κατάθεση Ευ. Α.Μπέζα

    «Για την ανάκληση διοικητικών αποφάσεων, παρανόμων ή νομίμων, δεν είναι ανάγκη να τηρηθεί η διαδικασία έκδοσης της απόφασης. Δεν είναι δηλαδή, ανάγκη να πάμε προηγουμένως σε νέα γνωμάτευση. Υπάρχει νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας πάνω σβ αυτά τα ζητήματα».

    Ο υφυπουργός Οικονομικών, Αντώνης Μπέζας, είναι ο άνθρωπος που ανακάλεσε τις υπουργικές αποφάσεις του Γιώργου Δρυ και του Απόστολου Φωτιάδη, με τις οποίες το Δημόσιο αναγνώριζε πως δεν είχε δικαιώματα επί της λίμνης Βισθωνίδας, εδραζόμενο στις εισηγήσεις του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, που αποδέχονταν τις αξιώσεις της Μονής Βατοπαιδίου, στο σύνολο της λίμνης και των παραλιμνίων εκτάσεων.

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, ο κος Μπέζας διευκρίνισε πως η ανάκληση των αποφάσεων αυτών, έγινε στη βάση της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, κατόπιν της παραγγελίας του Εισαγγελέα Σανιδά. Ανακλήθηκαν μόνον οι αποφάσεις αυτές (και όχι εκείνη του Π. Δούκα που ακολούθησε) καθώς εκείνες μονάχα παρήγαγαν έννομες συνέπειες: «Μόνον αυτές σημειώθηκαν στα βιβλία μεταγραφών των υποθηκοφυλακείων Ξάνθης και Ροδόπης και η νομή των ακινήτων παραδόθηκε με τα πρωτόκολλα παράδοσης, στα οποία γίνεται μνεία αυτών των συγκεκριμένων υπουργικών αποφάσεων» ανέφερε ο κος Μπέζας. «Η απόφαση του κου Δούκα, δεν δημιούργησε εμπράγματα δικαιώματα της Μονής, αλλά είχε έναν «βεβαιωτικό» χαρακτήρα».

    Τα συμβόλαια των ανταλλαγών θα ακυρωθούν μετά την έκδοση της απόφασης απβ το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ξάνθης, τον Δεκέμβριο. «Αν χρειαστεί και αν προκύψει από την μελέτη των δικαστικών αποφάσεων, θα προχωρήσουμε και σε νομοθετική ρύθμιση» ανέφερε ο υφυπουργός.

    Το σκεπτικό του κου Μπέζα, ότι για την ανάκληση των υπουργικών αποφάσεων 1999-2003, δεν χρειάζεται να ακολουθηθεί η ίδια διαδικασία που οδήγησε στην έκδοσή τους (παραπομπή στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο Δημοσίων Κτημάτων του υπουργείου Οικονομικών), αντιτίθεται στους ισχυρισμούς του Απόστολου Φωτιάδη, αλλά και των περισσοτέρων μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που κατέθεσαν στην Εξεταστική.

    Ερωτηθείς, εάν και ο Π. Δούκας θα μπορούσε να προχωρήσει σε αντίστοιχη ανάκληση, (αντί να προχωρήσει στις ανταλλαγές εκτάσεων), ο κος Μπέζας απάντησε πως «θα μπορούσε, αν το έκρινε σκόπιμο».

    - «Γιατί δεν έγινε;» ρώτησε ο Γ. Παπαγεωργίου (ΠΑΣΟΚ). «Έχετε άποψη;»

    - «Γιβ αυτό θα πρέπει να ρωτήσετε τον υφυπουργό τότε κο Δούκα, αν έκρινε σκόπιμο να ανακαλέσει τις αποφάσεις, όπως επίσης νομίζω ότι θα έπρεπε να ρωτήσετε και τον αρμόδιο επίσης παλαιότερα υφυπουργό, τον κο Φωτιάδη, εάν αυτός έπρεπε να κρίνει τότε, ότι ήταν σκόπιμο» απάντησε ο μάρτυς.

    Οι εξηγήσεις του κου Μπέζα, προκάλεσαν την οργή του Γρ. Νιώτη: «Η αξιωματική αντιπολίτευση, κατηγορεί προσωπικά εσάς, ότι εκ δόλου δεν ανακαλείτε την απόφαση του κου Δούκα και δεν προχωράτε στην ανάκληση και των άκυρων δικαιοπραξιών, συνεχίζοντας έτσι τη ζημία του ελληνικού Δημοσίου, μην πράττοντας το καθήκον σας - και αυτό το κάνετε από κομματική εμπάθεια, αλλά και από σκοπιμότητα για να φορτώσετε τα βάρη στους υπουργούς που κέρδισαν τη δίκη την οποία κατήργησαν οι προκάτοχοί σας».

    Τέλος, ο κος Μπέζας, δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ, Γιώργου Βαγιωνά, ότι σε συνάντησή τους τον Ιούνιο του 2007 για τις ανταλλαγές στην Ουρανούπολη, ο ίδιος ανέλαβε να ενημερώσει τον υπουργό Οικονομικών, Γ. Αλογοσκούφη: «Εγώ απέκτησα αρμοδιότητα για τα θέματα της δημόσιας περιουσίας, τον Οκτώβριο του 2007. Παρέπεμψα τον κο Βαγιωνά, στον αρμόδιο υφυπουργό Π. Δούκα. Ήξερα ότι θα επισκεφθεί τον κο Δούκα, κατάλαβα από τη συζήτηση ότι θα επισκεφθεί τον κο Δούκα, οπότε δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτε άλλο» ανέφερε ο μάρτυς.

    Καταγγελία βουλευτών του ΠΑΣΟΚ - αρνείται η κυπριακή αρχή το άνοιγμα των λογαριασμών της RASSADEL και MADEUS

    «Ουσιαστική διακοπή του έργου της Εξεταστικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, 12 ημέρες πριν την συμφωνημένη της λήξη», καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν σβ αυτήν, έπειτα απβ την άρνηση της πλειοψηφίας να δεχθεί την εξέταση έξι νέων μαρτύρων που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, αλλά και «την ημιτελή διερεύνηση της κίνησης των λογαριασμών και κεφαλαίων της Μονής, των δανειακών της συμβάσεων, της μετοχικής σύνθεσης των εταιρειών RASSADEL και MADEUS που αξιοποιούσαν την περιουσία της».

    Παράλληλα, οι βουλευτές διαμαρτύρονται για «την μαραθώνια σημερινή εξέταση τεσσάρων υπουργών, που αναμένεται να κρατήσει μέχρι τις πρωινές ώρες, διακρίνοντας στην επιμονή αυτή της πλειοψηφίας και του προέδρου της Επιτροπής, Χρήστου Μαρκογιαννάκη, πρόθεση της Νέας Δημοκρατίας να τελειώνει με τον Γολγοθά της».

    «Από την έρευνα αυτή, κρίνεται η αξιοπιστία της πολιτικής ζωής του τόπου» παρατήρησε ο Ντίνος Ρόβλιας. «Νύχτα εξετάζουν αυτοί που κρύβονται και φοβούνται το φως» σχολίασε ο Γρηγόρης Νιώτης. «Με την πρότασή μας να υπάρξει ειδική συνεδρίαση την Δευτέρα για τους λογαριασμούς της Μονής, συμφώνησαν και τα υπόλοιπα κόμματα. Η ΝΔ, αναλαμβάνει την ευθύνη για συγκάλυψη και συσκότιση της υπόθεσης. Είναι σαφές, ότι εμείς δεν καταθέτουμε τη σημαία μας» συμπλήρωσε.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος, κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ οτι με το αίτημα του για κλήτευση νέων μαρτύρων, σκοπεύει να ευτελίσει τη λειτουργία της επιτροπής.

    Οι μάρτυρες που ζήτησε το ΠΑΣΟΚ να κληθούν είναι ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων του υπουργείου Οικονομικών, οι αρμόδιοι χορηγήσεων δανείων των τραπεζών Εμπορικής και MARFIN, ο νομικός σύμβουλος του υπουργείου Πολιτισμού,ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων, ο διοικητής και υποδιοικητής του Αγίου όρους . Επίσης το ΛΑΟΣ ζήτησε την κλήση του Πρωθυπουργού και του διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Γιάννη Αγγέλου καθώς και του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

    Οι προτάσεις τέθηκαν σε ψηφοφορία: Εκείνες του ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσαν τις ψήφους και της ελάσσονος αντιπολίτευσης (πλην εκείνης που αφορούσε τον Γ. Αλογοσκούφη για την οποία υπήρξε και μία λευκή ψήφος) - ενώ εκείνες του ΛΑΟΣ, υπερψηφίστηκαν μονάχα από τον βουλευτή του Αθ. Πλεύρη και τα υπόλοιπα κόμματα καταψήφισαν.

    Χθες η κυπριακή Αρχή, ενάντια στο ξέπλυμα του βρώμικου χρήματος, ανακοίνωσε πως δεν πρόκειται να ανοίξει τους λογαριασμούς των εταιρειών RASSADEL και MADEUS, παρότι της ζητήθηκε αυτό από την ελληνική ομόλογη Επιτροπή.Σύμφωνα όμως με τον υπουργό Δικαιοσύνης της Κύπρου , η ελληνική Ανεξάρτητη Αρχή υπέβαλε προφορικά και όχι γραπτά το αίτημά της , όπως απαιτείται στην Κύπρο . Μόλις το λάβουμε θα το διαβιβάσουμε στον Γενικό Εισαγγελέα, ο οποίος θα αποφασίσει για τα περαιτέρω, τόνισε.

    [03] ΕΒΕΑ-Προτάσεις Μίχαλου-Αντιδράσεις

    Την πλήρη ελαστικοποίηση του εργάσιμου χρόνου, με τη μορφή της εβδομάδας τριών ή τεσσάρων ημερών με αντίστοιχη μείωση των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών πρότεινε σήμερα ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλος προκειμένου όπως είπε να αποφευχθούν οι ομαδικές απολύσεις κατά τη διάρκεια της κρίσης. Η πρόταση διατυπώθηκε κατά τη συνάντηση της διοίκησης του ΙΚΑ με τις εργοδοτικές ενώσεις και τα επιμελητήρια.

    Η κυβέρνηση δεν θα επιτρέψει στην κρίση να διαταράξει τις εργασιακές σχέσεις απάντησε με δήλωσή της η υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, κα Φάνη Πάλη Πετραλιά που υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση θα εμμείνει στην πολιτική για πλήρη και ποιοτική απασχόληση.

    Ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Μέργος άφησε ανοικτή την τοποθέτησή του απέναντι στην πρόταση αν και υπογράμμισε ότι δεν την έχει μελετήσει.

    Αποστάσεις κράτησαν οι έμποροι (ΕΣΕΕ) ενώ σαφή απόρριψη εξέφρασαν οι επαγγελματοβιοτέχνες της ΓΕΣΕΒΕΕ. Για άδικη και αντικοινωνική πρόταση έκανε λόγο με δήλωσή του ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος ενώ τα συνδικάτα αναμένεται ότι θα κλιμακώσουν τις αντιδράσεις τους μέσα στις επόμενες ημέρες και ενόψει της γενικής πανελλαδικής απεργίας της 10ης Δεκεμβρίου.

    Τα κυβερνητικά στελέχη σιωπούν προκλητικά ή βρίσκουν ακόμη και «ενδιαφέρουσες» απαράδεκτες προτάσεις για εκπτώσεις των εργασιακών δικαιωμάτων, χωρίς ακόμη να έχει αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η έκταση που θα πάρει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα δήλωσε το ΠΑΣΟΚ και καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει να υποθάλπει και να βάλει τέλος στα σενάρια περί ελαστικοποίσης της εργασίας.

    Με πρόσχημα την κρίση αυξάνονται οι απειλές και οι εκβιασμοί των εργοδοτών προς τους εργαζόμενους για μειώσεις μισθών, αύξηση ωρών εργασίας ή ελαστικοποίηση επισημαίνει, μεταξύ άλλων, το ΚΚΕ.

    Αν εφαρμοστεί η πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ, θα οδηγήσει την εργατική τάξη και τη νεολαία σε οικονομική, ασφαλιστική και κοινωνική εξαθλίωση, τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

    [04] Στα Τέμπη σήμερα οι αγρότες

    Ραντεβού στα Τέμπη δίνουν σήμερα οι αγρότες της Κεντρικής Ελλάδας με διοργανωτή τη Νέα Πανθεσσαλική Συντονιστική Επιτροπή, η οποία δηλώνει ότι απέχει από τα κόμματα προκειμένου να διαδηλώσουν τη δική τους αντίθεση στην αγροτική πολιτική.

    Συγκεκριμένα θα συμμετάσχουν αγρότες από τη βόρεια Φθιώτιδα, τα Φάρσαλα, τη Λάρισα, τα Τρίκαλα και την Καρδίτσα. Έχει προγραμματιστεί προσυγκέντρωση με αγροτικά αυτοκίνητα στον κόμβο Πλατυκάμπου στις 11 το πρωί και εν συνεχεία μετάβαση στην κοιλάδα των Τεμπών όπου η πρόθεση των διοργανωτών είναι να κλείσουν τα Τέμπη.

    Αυτό ωστόσο θα εκτιμηθεί επί τόπου από την συντονιστική επιτροπή που θα εκλεγεί εκεί η οποία και θα καθορίσει το μέλλον των κινητοποιήσεων. Μεταξύ άλλων η νέα ΠΑΣΕ ζητά άτοκο δάνειο 50 ευρώ το στρέμμα σε βαμβάκι και σιτηρά με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ και μείωση του κόστους παραγωγής.

    Νομαρχιακό συλλαλητήριο της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας πραγματοποιήθηκε χθες στην κεντρική πλατεία της πόλης, με τη συμμετοχή 100 περίπου αγροτών και την συμβολική παρουσία τρακτέρ.

    Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ρίζος Μαρούδας ο οποίος εξαπέλυσε δριμύ κατηγορώ κατά της κυβέρνησης για την αγροτική πολιτική που ακολουθεί αλλά και κατά των κομμάτων της αντιπολίτευσης που υπερασπίζονται την ΚΑΠ.

    Από την κριτική του δεν ξέφυγαν και τοπικοί αγροτοσυνδικαλιστές, όπως η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Λάρισας, αλλά και δήμαρχοι που εμπλέκονται με το αγροτικό ζήτημα, που όπως υποστήριξε, με τη στάση τους προβοκάρουν τον αγώνα της Ομοσπονδίας και εμπαίζουν τους αγρότες. Στο ψήφισμα που εκδόθηκε μεταξύ άλλων ζητείται ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, 60 λεπτά το κιλό για το βαμβάκι , 40 λεπτά για το σιτάρι και 20 για το καλαμπόκι καθώς και αντιμετώπιση του ζητήματος του κόστους παραγωγής. Ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

    [05] Ηττα του Ολυμπιακού στο UEFA

    Στο 87ο λεπτό «έπεσε» ο Ολυμπιακός στην Ουκρανία, καθώς σε εκείνο το χρονικό σημείο ο Έντμαρ σημείωσε το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης που διεξήχθη στο πλαίσιο του 2ου ομίλου στο Κύπελλο UEFA (4η ημέρα) και χάρισε τη νίκη στη Μέταλιστ απέναντι στους «ερυθρόλευκους». Η ουκρανική ομάδα προκρίθηκε και μαθηματικά στους «32» της διοργάνωσης, ενώ στον Ολυμπιακό αρκεί μια ισοπαλία εναντίον της Χέρτα στο «Γ. Καραϊσκάκης», στον τελευταίο αγώνα του ομίλου, καθώς η Γαλατασαράι νίκησε στο Ολυμπιακό Στάδιο του Βερολίνου με 1-0 και άφησε τους Γερμανούς στους 2 βαθμούς.

    [06] "Να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι"

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του κατηγορεί την κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ και την αντιλαϊκή πολιτική που ακολουθούν, φορτώνοντας τα βάρη της οικονομικής κρίσης στους εργαζομένους. Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται στην ανακοίνωση: "Η κυβέρνηση στηρίζει τους τραπεζίτες, το ΠΑΣΟΚ προκρίνει τους βιομηχάνους. Η πολιτική και των δύο φορτώνει τις συνέπειες της κρίσης στις πλάτες του λαού.

    Να πληρώσουν όλα τα τμήματα της πλουτοκρατίας γιατί αυτοί ευθύνονται για την κρίση, για να αυξηθούν οι μισθοί, να προστατευθούν οι άνεργοι, να στηριχθούν οι μικρομεσαίοι", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Παράλληλα, το ΚΚΕ τάσσεται υπέρ των εργαζομένων σε ό,τι αφορά τις "απειλές και τους εκβιασμούς των βιομηχάνων".

    Η ανακοίνωση τονίζει εκτός των άλλων ότι "το τελευταίο διάστημα πολλαπλασιάζονται τα κρούσματα απειλών και εκβιασμών στην πλειοψηφία των εργασιακών χώρων από τους βιομηχάνους, τους μεγαλεμπόρους, τα άλλα τμήματα του κεφαλαίου καθώς και από ανώτερα μεσαία στρώματα σε βάρος των εργαζόμενων. Με πρόσχημα την κρίση και με απειλή την απόλυση οι εργοδότες αξιώνουν από τους εργαζόμενους να δεχτούν μειώσεις στους ήδη χαμηλούς μισθούς, αύξηση των εργάσιμων ωρών και ελαστικοποίηση των ωρών εργασίας.

    Ταυτόχρονα οι εκπρόσωποι του κεφαλαίου αξιώνουν προκλητικά την οικονομική τους ενίσχυση από το κράτος και νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα. Αυτή η αποθράσυνση του κεφαλαίου στηρίζεται και ενισχύεται όχι μόνο από την πολιτική της κυβέρνησης αλλά και τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ, καθώς και τις θέσεις των άλλων κομμάτων του «ευρωμονόδρομου». Στηρίζεται από τη στρατηγική της ΕΕ, στρατηγική ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της κερδοφορίας του κεφαλαίου με ένταση της εκμετάλλευσης της εργατικής τάξης. Σε αυτή την κατεύθυνση κινούνται τα νέα αντιδραστικά μέτρα που προωθεί η ΕΕ με την έκθεση Σέρκας για βδομάδα 70 ωρών εργασίας, για διάσπαση του εργάσιμου χρόνου σε ενεργό και ανενεργό.

    Οι εργάτριες και οι εργάτες, ανεξάρτητα από τον εργασιακό χώρο στον οποίο εργάζονται, δεν πρέπει να φοβηθούν. Αυτή που πρέπει να φοβηθεί είναι η πλουτοκρατία γιατί η κρίση οφείλεται στην τεράστια συσσώρευση πλούτου που απέσπασε από τους εργάτες. Όσες θυσίες κι αν κάνουν οι εργάτες, η κρίση δεν αντιμετωπίζεται. Αυτό που επιδιώκουν τα τμήματα του κεφαλαίου και η κυβέρνηση είναι να φορτώσουν τις συνέπειές της στην εργατική τάξη.

    Την κρίση πρέπει να την πληρώσουν αυτοί που χρόνια τώρα κέρδισαν και συσσώρευσαν τεράστιο πλούτο. Για να μην περάσουν οι εκβιασμοί, οι απειλές και οι απολύσεις χρειάζεται τώρα ταξική συσπείρωση, συνειδητοποίηση και αλληλεγγύη. Χρειάζεται ταξική και πολιτική αντεπίθεση. Όπου οι εργάτες ξεσηκώθηκαν, συσπειρώθηκαν μαχητικά και αδιάλλακτα, ματαίωσαν τις απολύσεις, απέκρουσαν τους εκβιασμούς", καταλήγει η ανακοίνωση.

    "Μισές αλήθειες για τους αγρότες"

    Με μισές αλήθειες και ασύστολα ψέματα η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει νέες αυταπάτες στους μικρομεσαίους αγρότες, εξωραΐζοντας την πρόσφατη αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της ΕΕ και προβάλλοντας ως σωτηρία τα αγροτικά κονδύλια του Δ΄ΚΠΣ, τονίζει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Όμως η ΚΑΠ και οι αναθεωρήσεις της που εφάρμοσαν οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, μαζί με τα κονδύλια των προηγούμενων ΚΠΣ, επιτάχυναν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων, οδήγησαν τη συγκέντρωση της παραγωγής σε λιγότερα χέρια και αύξησαν την κερδοφορία των εμποροβιομηχάνων.

    Υπεύθυνη θέση για τη μικρομεσαία αγροτιά είναι να τιμωρήσει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και τα άλλα κόμματα του «ευρωμονόδρομου», να ξεσηκωθεί για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ, αναφέρεται στην ανακοίνωση του κόμματος.

    Επερώτηση για την Υγεία

    Επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί «απαράδεκτης κατάστασης στο χώρο της Υγείας», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με πρώτη υπογράφουσα τη γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν «τη συνεχή επιδείνωση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας» και τονίζουν ότι η κατάσταση αυτή είναι «αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόσθηκαν, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από τις προηγούμεΒ­νες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Επιρρίπτουν δε ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ «που υποστηρίζει ότι δήθεν μπορεί να υπάρχει ελεγχόμενη επιχειρηματική δράση και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

    Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα της πολιτικής «ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της Υγείας», υπογραμμίζουν ότι

    - οι εργαζόμενοι πληρώνουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τις υπηρεσίες υγείας, «προκειμένου το κράτος να μειώσει έως μηδενίσει τη χρηματοδότηση»,

    - πληρώνουν για οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, για εργαστηΒ­ριακές εξετάσεις και θεραπείες που δεν καλύπτουν πλήρως ή καθόλου τα ταμεία,

    - υπάρχει μια συνειδητή έλλειψη ή καθυστέρηση εισαγωγής ιατρικής τεχνολογίας στο δημόσιο τομέα,

    - η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα αξιοποιείται για να οργανωΒ­θεί πάνω σε επιχειρηματική βάση,

    - ο τομέας της ψυχικής υγείας έχει σχεδόν παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις τύπου ΜΚΟ,

    - παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε γιατρούς,

    - η κατάσταση που βιώνουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης,

    - και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, επιμένουν στην άρνηση τους να μην χαρακτηρίζονται οι χώροι Υγείας σαν ανθυγιεινοί.

    Τάσσονται, τέλος, υπέρ της ανάπτυξης ενός Ενιαίου Συστήματος Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς την παρουσία επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    [07] "Άμεσα μέτρα για τους αγρότες"

    Την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα επισκέπτεται σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Ο κ. Τσίπρας αφού θα συναντηθεί με τους "Νέους Αγρότες", θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου το μεσημέρι στην Καρδίτσα, ενώ το απόγευμα θα μιλήσει στο Πνευματικό Κέντρο Τρικάλων. Αύριο το πρωί θα έχει συναντήσεις με κατοίκους της περιοχής στα γραφεία του κόμματος στα Τρίκαλα.

    Σε ανακοίνωσή του, ο Συνασπισμός τονίζει την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για τους αγρότες, έτσι ώστε να αντιμετωπίσουν την κρίση άμεσα.

    "Η απόγνωση των αγροτών και των κτηνοτρόφων έγινε αγανάκτηση και η αγανάκτηση έγινε οργή, που ξεσπάει με μια δυναμική πανελλαδική κινητοποίηση και την απαίτηση για αντιμετώπιση της κρίσης τώρα", αναφέρει η ανακοίνωση.

    "Το αγροτικό κίνημα ξεπερνάει τις αμήχανες συνδικαλιστικές και συνεταιριστικές ηγεσίες που νομίζουν πως μπορούν να εγκλωβίσουν για μιαν ακόμα φορά την αγανάκτηση του αγροτικού κόσμου σε ένα παζάρι γιά λίγα ψίχουλα, παρατείνοντας την ανασφάλεια και την οριακή επιβίωση. Ο κ. Πρωθυπουργός, αντί να ανοίξει τα αυτιά στην κραυγή απόγνωσης του αγροτικού κόσμου, έσπευσε να στηρίξει όχι το αγροτικό εισόδημα, αλλά τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης εξαγγέλοντας για τρίτη φορά τα ίδια ακριβώς μέτρα- παρωδία.

    Όμως οι σοδιές που σαπίζουν στα χωράφια, οι κατάμεστες αποθήκες με τα αδιάθετα δημητριακά και τα βαμβάκια, η συγκομιδή της ελιάς που κινδυνεύει από τον καταποντισμό της τιμής στο ελαιόλαδο, η κρίση στα οπωροκηπευτικά, τα καρτέλ στο γάλα και το κρέας, η αισχροκέρδεια στα τρόφιμα, απαιτούν άμεσα μέτρα ανακούφισης των αγροτών και των κτηνοτρόφων".

    Τέλος, ο ΣΥΝ προτείνει ένα "ολοκληρωμένο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης και κοινωνικής προστασίας των μικρομεσαίων αγροτών και των κατοίκων της υπαίθρου, που να διασφαλίζει: την άμεση ενίσχυση του αγροτικού εισοδήματος, τη συνέχεια και τη σταθερότητα της παραγωγικής διαδικασίας, την προστασία των περιουσιακών στοιχείων κάθε αγρότη στα σημερινά επίπεδα και συγκεκριμένα μέτρα κοινωνικής μέριμνας, ιδιαίτερα στον τομέα των υπηρεσιών.

    [08] Στο πλευρό των εργαζομένων

    Το Προεδρείο των Σωματείων της Εταιρείας ΛΑΡΚΟ δέχθηκε χθες ο κ. Καρατζαφέρης στα γραφεία του ΛΑ.Ο.Σ. για να ενημερωθεί για τα προβλήματα της εταιρείας και τον κίνδυνο των απολύσεων που απειλεί τους εργαζομένους.

    Ο Πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. υποσχέθηκε ότι θα σταθεί δίπλα στον αγώνα των εργαζομένων και προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

    "Μπροστά στο σκάνδαλο της ΛΑΡΚΟ που δημιούργησαν τα golden boys, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου είναι απλώς πλημμέλημα. Πρέπει να ψάξουμε όλοι σε βάθος να δούμε τι έγιναν περίπου 550 εκατ. δολάρια. Πώς σε μερικές νύχτες ο κ. Δούκας και οι εκλεκτοί του, έπαιξαν και τίναξαν στον αέρα μια μεγάλη επιχείρηση του Δημοσίου. Είναι ένα τεράστιο θέμα το οποίο εμείς θα φέρουμε στη Βουλή για να αναλάβει τις ευθύνες της η Κυβέρνηση και ο υπόλοιπος πολιτικός κόσμος".

    [09] "Ενίσχυση της ρευστότητας"

    Η κυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει τη μείωση του κεντρικού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος για το 2009 από το 27 στο 25% και αυτό αναμένεται να ενισχύσει το διαθέσιμο εισόδημα και τη ζήτηση στην οικονομία, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε ερώτηση σχετική, διευκρίνισε ότι δεν υπάρχει κάποια απόφαση για την επίσπευση της μείωσης του κεντρικού συντελεστή απο το 25% στο 24%, η οποία ήδη έχει προαναγγελθεί για το 2010.

    Πάντως, ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση θα πράξει ανάλογα και με τα περιθώρια που θα υπάρξουν στον προϋπολογισμό. Σε ότι αφορά τα τεκμήρια ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η κυβέρνηση θα παρουσιάσει τις αποφάσεις της το αμέσως επόμενο διάστημα, οι οποίες πάντως, όπως σημείωσε, δεν θα διαφέρουν απο τις προτάσεις των φορέων.

    Τέλος, ο υπουργός Οικονομίας αναφέρθηκε στις αποφάσεις του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σύμφωνα με τις οποίες καμία χώρα της ευρωζώνης δεν θα κάνει χρήση της πρότασης για γενικευμένη μείωση του συντελεστή του φόρου προστιθέμενης αξίας.

    Σε ότι αφορά ειδικότερα τις προτάσεις για τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ στις τουριστικές υπηρεσίες, ο υπουργός διευκρίνισε ότι ήδη στην Ελλάδα ο συντελεστής του ΦΠΑ στις υπηρεσίες αυτές βρίσκεται στο χαμηλότερο επιτρεπτό επίπεδο.

    Η Ελλάδα είναι μια από τις τρεις χώρες μέχρι σήμερα που έχει εγκριθεί το πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στα αποτελέσματα των εργασιών του Eurogroup και του ECOFIN που πραγματοποιήθηκαν στις 1 και 2 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες.

    Προκειμένου, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομίας, να μπορέσει η οικονομία να έχει επαρκές έδαφος για να αναπτυχθεί το επόμενο διάστημα, να μπορούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να χρηματοδοτούνται και να μπορούν να χρηματοδούνται τα νοικοκυριά, προβλέπεται η ενίσχυση της ρευστότητας της οικονομίας.

    Κατά τη διάρκεια του ECOFIN επιβεβαιώθηκαν οι αρχές πάνω στις οποίες βασίστηκε η έγκριση του ελληνικού προγράμματος ενίσχυσης της ρευστότητας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα καινούργιο πλαίσιο, σημαντικά βελτιωμένο, το οποίο ήταν πολύ πιο κοντά στις απόψεις των κρατών -μελών και οπωσδήποτε αυτό διευκολύνει και την εφαρμογή του δικού μας σχεδίου ενίσχυσης της ρευστότητας, είπε ο κ. Αλογοσκούφης, και πρόσθεσε ότι περιμένουμε τώρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εγκρίνει μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα και τα σχέδια ενίσχυσης της ρευστότητας των χωρών που δεν έχουν εγκριθεί μέχρι σήμερα.

    Ο υπουργός Οικονομίας πρόσθεσε, ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι ισορροπημένη και αποτελεί σαν πλαίσιο την κατάλληλη απάντηση στην κρίση που αντιμετωπίζει η Ευρώπη. Υποστηρίζουμε, είπε, τις αρχές που περιέχονται σε αυτή την πρόταση και τις κατευθύνσεις για τις εθνικές δημοσιονομικές πολιτικές και τις προτάσεις για μεταρρυθμίσεις και τα ευρωπαϊκά εργαλεία για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε στην πρωτοφανή κρίση των τελευταίων χρόνων, όπως επίσης και στα μέτρα που πρέπει να λαμβάνονται και τα οποία θα έχουν ένα πιο μακροχρόνιο χαρακτήρα, προκειμένου να βελτιωθεί η ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας και το περιβάλλον.

    Χαρακτήρισε εξάλλου, πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το σύμφωνο σταθερότητας και ανάπτυξης θα εφαρμοστεί με ευελιξία και θα αφεθούν να λειτουργήσουν στη φάση αυτή οι λεγόμενοι αυτόματοι σταθεροποιητές. Δηλαδή, εάν λόγω της οικονομικής κατάστασης υπάρξουν υπερβάσεις στα ελλείμματα, δεν θα απαιτηθεί η άμεση διόρθρωση των ελλειμμάτων αυτών.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τις προτάσεις που γίνονται σχετικά με τη μείωση των συντελεστών του ΦΠΑ, είπε ότι κατά τη διάρκεια του ECOFIN αποφασίστηκε ότι μια γενικευμένη και προσωρινή μείωση δεν είναι το καλληλότερο μέτρο για την αντιμετώπιση της κρίσης. Υπάρχουν, πρόσθεσε, καλύτεροι τρόποι από τη μείωση ΦΠΑ και μάλιστα εάν η μείωση αυτή είναι προσωρινή. Και αυτό διότι, δεν υπάρχουν εγγυήσεις ότι η μείωση του φόρου αυτού έχει επίπτωση στις τιμές.

    Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η ΕΕ κινείται σε τρεις άξονες:

    -Στη δημοσιονομική προσαρμογή λαμβάνοντας υπόψη ότι υπάρχει ευελιξία στο πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης

    -Στο πρόγραμμα ενίσχυσης της ρευστότητας, και

    -Στη συνέχεια στόχευσης σε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

    Ο υπουργός Οικονομίας είπε επίσης ότι στην Ελλάδα οι επιπτώσεις από τη διεθνή κρίση είναι μικρότερες από ότι σε άλλες χώρες-μέλη της ΕΕ.

    Ο ρυθμός ανάπτυξης στην Ελλάδα είναι υψηλότερος, δεν έχουν φανεί ακόμα αρνητικές επιπτώσεις στην απασχόληση και υπάρχει και ο παράγοντας της αύξησης των μισθών για το 2009 που θα είναι υψηλότερες από τον πληθωρισμό. Η ζήτηση στηρίζεται είπε και ανέφερε ότι ο πληθωρισμός μειώθηκε στο 2,9% το Νοέμβρη και θα συνεχίσει να μειώνεται.

    Επίσης ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι από τα περίπου 5 δισ. ευρώ που έχουν εγκριθεί μέσω των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) τα 500 εκατομμύρια ευρώ θα τρέξουν μέσα στο 2009, ενώ αισιόδοξος έδειξε και για την πορεία των επενδύσεων του επενδυτικού νόμου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ΦΠΑ στην Ελλάδα, είπε ότι είναι ήδη χαμηλός και ότι οι περισσότεροι τομείς που έχουν σχέση με τον τουρισμό είναι ενταγμένοι σε χαμηλό συντελεστή.

    Τέλος, αναφερόμενος στο δημόσιο χρέος, είπε ότι πρόκειται για μεγάλο βάρος για την ελληνική οικονομία αλλά και ότι λόγω της διεθνούς κρίσης δεν μπορούμε να βάλουμε σε προτεραιότητα το δημοσιονομικό θέμα. Μόλις περάσει η κρίση, πρόσθεσε, θα περάσουμε στη β' φάση δημοσιονομικής προσαρμογής.

    Συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή η Κυβερνητική Επιτροπή, την οποία ενημέρωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης για τα αποτελέσματα του Eurogroup και του ECOFIN.

    Η Ευρώπη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας μετά τη συνεδρίαση, κινείται με συντονισμένο τρόπο και συζητάμε με θετικό μάτι τις προτάσεις που έχει κάνει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να γίνει, κατά το δυνατόν, ελαστική εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, να μπορέσουμε, δηλαδή, και μέσα από τα δημόσια οικονομικά, αλλά και μέσα από τα προγράμματα ρευστότητας και άλλες πρωτοβουλίες να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρωτοφανή κρίση.

    Στην Ελλάδα δεν έχουμε δει ακόμα μεγάλες επιπτώσεις από την κρίση και ελπίζω ότι θα τις προλάβουμε, τόνισε ο κ. Αλγοοσκούφης.

    Σε πολλές χώρες της Ευρώπης, πρόσθεσε, ήδη άρχισε να υπάρχει ύφεση, η ανεργία έχει αρχίσει κι ανεβαίνει και ασφαλώς χρειάζεται συντονισμένη απάντηση σε όλα αυτά τα ζητήματα.

    Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι το γεγονός πως στη χώρα μας οι επιπτώσεις είναι μικρότερες, αποτελεί μια σημαντική απόδειξη της αποτελεσματικότητας της πολιτικής που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα, ενώ μέσα στα πλαίσια των δημοσιονομικών περιθωρίων που έχουμε, θα συνεχίσουμε να παίρνουμε πρωτοβουλίες, ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα.

    Ο κ.Αλογοσκούφης σημείωσε πως το πρόγραμμα ρευστότητας που εγκρίθηκε από τη Βουλή, ήταν ένα από τα πρώτα προγράμματα που εγκρίθηκαν σε ευρωπαϊκό επίπεδο και θα βοηθήσει πάρα πολύ την ανάπτυξη της οικονομίας τον επόμενο χρόνο.

    Απαντώντας σε ερώτηση πότε θα εφαρμοστεί το πρόγραμμα, ο κ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι έχει αρχίσει ήδη και εφαρμόζεται, ενώ τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι και οι αυξήσεις των μισθών που προβλέπονται μέσα από τη συλλογική σύμβαση, καθώς και τα έργα που προβλέπονται μέσα από κοινοτικά προγράμματα, το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων, τα έργα με τις συμβάσεις παραχώρησης και με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, καθώς και οι μειώσεις των φορολογικών συντελεστών που ήδη προβλέπονται, θα βοηθήσουν την ελληνική οικονομία να περάσει την κρίση με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

    Ασφαλώς, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας, η κυβέρνηση εξετάζει και επιπλέον τρόπους για να βοηθήσει αυτούς που ενδεχομένως θα πληγούν από την κρίση, εκείνους που έχουν χαμηλότερα εισοδήματα, που αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας ή αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης στα δάνεια που έχουν.

    [10] Εξι μήνες νωρίτερα...

    Νωρίτερα κατά έξι μήνες θα απαγορευτεί το κάπνισμα σε όλους τους δημόσιους χώρους.

    Αυτό ανακοίνωσε στη Βουλή ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος, τροποποιώντας σχετική διάταξη του νομοσχεδίου που αφορά την προστασία ανηλίκων από τον καπνό και τα αλκοολούχα ποτά.

    Σύμφωνα με την νέα ρύθμιση, η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους θα απαγορεύεται από την 1η Ιουλίου 2009 και όχι από την 1η Ιανουαρίου 2010, όπως αρχικά προβλεπόταν.

    Ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε ότι προχώρησε στην επίσπευση εφαρμογής του μέτρου κατά έξι μήνες, μετά από σχετικές εισηγήσεις αρμοδίων φορέων αλλά και γιατί ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες οι πολίτες μπορούν να προσαρμοστούν καλύτερα στο νέο μέτρο.

    Εξάλλου, ο υφυπουργός Υγείας Γιώργος Παπαγεωργίου απέσυρε τη ρύθμιση η οποία προέβλεπε παράταση κατά δύο χρόνια στις φαρμακαποθήκες να αγοράζουν η μία από την άλλη σκευάσματα για να τα εξάγουν σε χώρες του εξωτερικού.

    [11] Χάθηκαν 250.000 θέσεις εργασίας

    Η κρίση στην αγορά εργασίας συνεχίζει να επιδεινώνεται στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου ο ιδιωτικός τομέας έχασε το Νοέμβριο 250.000 θέσεις εργασίας, βεβαιώνει μία μελέτη του Γραφείου Automatic Data Processing (ADP) που δόθηκε στη δημοσιότητα.

    Τα στοιχεία αυτά ξεπερνούν τις προβλέψεις των αναλυτών, που έκαναν λόγο για την κατάργηση 200.000 θέσεων εργασίας, διευκρινίζεται ωστόσο ότι στη μελέτη αυτή δεν ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις της επιστροφής 27.000 μηχανικών της εταιρείας αεροναυτικής Boeing, μετά τη συμφωνία που έθεσε τέλος στην απεργία τους στα τέλη Οκτωβρίου.

    Τα αποτελέσματα της μελέτης αποτελούν απόδειξη ότι η εξασθένηση της αγοράς εργασίας συνεχίζεται, συμπεραίνει το ADP.

    Η αυτοκινητοβιομηχανία General Motors ζήτησε από την αμερικανική κυβέρνηση να τη διασώσει από τη χρεοκοπία επεκτείνοντας το δάνειο σε 12 δισεκατομμύρια δολάρια και άλλα 6 δις δολάρια σε πιστώσεις στα πλαίσια της ομοσπονδιακής παρέμβασης για τη διάσωση της αυτοκινητοβιομηχανίας.

    H GM ανακοίνωσε ότι το Κογκρέσο πρέπει να προχωρήσει στην έγκριση άλλων 4 δις δολαρίων για τη χρηματοδότηση αυτό το μήνα και να της χορηγήσει άλλα 12 δις δολάρια μέχρι το Μάρτιο. Τα υπόλοιπα 6 δισεκατομμύρια θα είναι διαθέσιμα για ένα χρόνο, εάν εξ αιτίας της μεγάλης ύφεσης που παρατηρείται στις πωλήσεις των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις της GM πέσουν κάτω από τις αναμενόμενες προσδοκίες.

    Χωρίς την άμεση εκταμίευση των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε μετρητά, η κορυφαία αμερικανική αυτοκινητοβιομηχανία αντιμετωπίζει τον κίνδυνο χρεοκοπίας, δήλωσε ανώτατο στέλεχος της εταιρίας.

    " Τα πρώτα 4 δισεκατομμύρια δολάρια είναι εξαιρετικά σημαντικά. Δεν υπάρχει σχέδιο Β" δήλωσε ο επικεφαλής παραγωγής της GM Φριτζ Χέντερσον.

    Σύμφωνα με το σχέδιο που κατέθεσε σήμερα η αυτοκινητοβιομηχανία GM στο Κογκρέσο, μέχρι το 2012 σχεδιάζει να αποσύρει 31.500 εργαζόμενους από τις εγκαταστάσεις στη Βόρειο Αμερική στα πλαίσια της αναδιάρθρωσης της


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 4 December 2008 - 7:30:46 UTC