Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να απευθυνθούμε στην κοινωνία"
  • [02] Κρίσιμες διαβουλεύσεις

  • [01] "Να απευθυνθούμε στην κοινωνία"

    Πέντε πορίσματα, όσα και τα κόμματα που έχουν εκπροσώπους στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, προβλέπει ότι θα εκδοθούν ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φ. Κουβέλης σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

    Σχετικά με το ενδεχόμενο να συσταθεί προανακριτική επιτροπή, ο Φώτης Κουβέλης δηλώνει ότι το κόμμα του θα τοποθετηθεί με σαφήνεια στον κατάλληλο χρόνο.

    Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τονίζει ότι είναι ανάγκη το κόμμα του να παρουσιάσει την εναλλακτική προγραμματική του πρόταση και χαρακτηρίζει ως προειδοποίηση της κοινωνίας την πτώση των ποσοστών στις δημοσκοπήσεις, προβλέπει πρόωρες εκλογές, αλλά αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ.

    Η συνέντευξη του Φ. Κουβέλη στο ΑΠΕ - ΜΠΕ στο Σωτήρη Σιδέρη έχει ως εξής:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Καθώς οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής οδεύουν προς το τέλος τους, το ερώτημα που τίθεται είναι ποιο θα είναι το επόμενο στάδιο. Πιστεύετε ότι η συνέχεια μπορεί να δοθεί με τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής ή θα πάμε σε ένα τέλος με κομματικές αντιπαραθέσεις και χωριστά πορίσματα;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πιθανολογώ, για να μην σας πω ότι είμαι βέβαιος, ότι θα υπάρξουν πέντε πορίσματα, δηλαδή όσα και τα κόμματα που μετέχουν με βουλουτές τους στην εξεταστική. Είναι παρούσα η κομματική αντιπαράθεση, όσο και η αντιπαλότητα, η οποία πολλές φορές δεν επιτρέπει την καταγραφή και τη συμφωνία για ζητήματα για τα οποία αυταπόδεικτα προκύπτουν. Παρά την ύπαρξη όμως των πέντε πορισμάτων είναι βέβαιο ότι θα έχουμε την ανάδειξη κρίσιμων ζητημάτων που αφορούν στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου. Το εάν θα προχωρήσει η Ολομέλεια της Βουλής στη σύσταση προανακριτικής επιτροπής αυτό θα είναι συνάρτηση των στοιχείων που απομένει να ερευνηθούν μετά την εξέταση των πολιτικών προσώπων. Σε κάθε περίπτωση εμείς θα μιλήσουμε υπεύθυνα για το ζήτημα αυτό,μόλις ολοκληρωθούν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής.

    ΕΡ: Από τον Σεπτέμβριο που καταγράφηκαν οι πρώτες αλλαγές στις δημοσκοπήσεις και μέχρι τώρα έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι η διαφορά μεταξύ ΝΔ -ΠΑΣΟΚ, υπέρ του δεύτερου αρχίζει να παγιώνεται με ταυτόχρονη μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ. Ποιοι είναι κατά τη γνώμη σας οι λόγοι που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν φαίνεται να μπορεί να διατηρήσει την δυναμική των προηγούμενων μηνών;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Πράγματι τα δημοσκοπικά στοιχεία μας προειδοποιούν, ότι πρέπει να διαμορφώσουμε μια σχέση σταθερότητας και εμπιστοσύνης με τους πολίτες που σε μία φάση μας έδιναν πράγματι υψηλότερα ποσοστά. Εκείνο που προέχει είναι, ο ΣΥΡΙΖΑ, να διαμορφώσει τη δική του εναλλακτική προγραμματική πρόταση. Με άλλα λόγια, να πεί στους Ελληνες πολίτες, τι θα κάνει τα αυξημένα ποσοστά που θα του δώσει ο λαός στις εκλογές. Η κοινωνία περιμένει προτάσεις, θέλει λύσεις στα προβλήματα που τον απασχολούν και νομίζω η ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ είναι να απευθυνθεί στην κοινωνία και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε και πιστεύω ότι τα ποσοστά θα είναι αυξημένα.

    ΕΡ: Η Ανανεωτική Πτέρυγα του Συνασπισμού σε πρόσφατη ανακοίνωσή της είχε επισημάνει ορισμένα προβλήματα στη λειτουργία του κόμματός κάνοντας λόγο για πολλά κέντρα αποφάσεων και γενικότερη δυσλειτουργία. Εχει αλλάξει κάτι μετά τη δημοσιοποίηση αυτών των θέσεων ή τα προβλήματα παραμένουν;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Γίνονται προσπάθειες και υπάρχουν βήματα προκειμένου να εξασφαλιστεί η αναγκαία λειτουργία του Συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και την Κοινοβουλευτική Ομάδα προκειμένου να έχουμε έναν αποφασιστικότερο τρόπο την παραγωγή της πολιτικής μας.

    ΕΡ:Τα προβλήματα στην οικονομία, τα σκάνδαλα και η γενικότερη εντύπωση ότι η κρίση θα είναι έντονη το 2009 μπορούν να αντιμετωπιστούν με την διεξαγωγή πρόωρων εκλογών και αν είναι εφικτή μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Τα ζητήματα που θα προκύψουν με μεγάλη ένταση από την οικονομική κρίση θέλουν αλλαγή πολιτικής και κυρίως θέλουν μια κατανόηση, ότι η οικονομική κρίση είναι το αποτέλεσμα της νεοφιλεύθερης πολιτικής. Κατά συνέπεια η παρουσία του δημοσίου θα πρέπει να είναι έντονη σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας προκειμένου να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες της κρίσης. Οι πρόωρες εκλογές πιθανολογώ ότι θα υπάρξουν. Και θα υπάρξουν ως το αποτέλεσμα της πτωτικής τάσης της ΝΔ. Είναι ακριβές όμως ότι οι εκλογές δεν αποτελούν πανάκεια για την λύση των προβλημάτων του τόπου. Γι αυτό εκείνο που χρειάζεται είναι μια πολιτική που λειτουργεί ως προστατευτικός ιστός στα προβλήματα που θα σωρευθούν στην ελληνική κοινωνία, όπως η απασχόληση, η αύξηση της ανεργίας, η μείωση της κατανάλωσης, οι επιπτώσεις στους μικρομεσαίους. Σχετικά με τη συνεργασία ΠΑΣΟΚ -ΣΥΡΙΖΑ τα πράγματα είναι καθαρά. Δεν υπάρχουν προυποθέσεις για μια τέτοια συνεργασία. Και κυρίως προυποθέσεις προγραμματικού χαρακτήρα.

    [02] Κρίσιμες διαβουλεύσεις

    Την εκτίμηση ότι το σχέδιο ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας που παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 26 Νοεμβρίου κινείται σε γενικές γραμμές προς τη σωστή κατεύθυνση για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης εξέφρασαν οι υπουργοί οικονομίας της ευρωζώνης κατά τη συνεδρίασή τους στις Βρυξέλλες, όπως ανέφεραν ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και ο αρμόδιος για τις νομισματικές υποθέσεις επίτροπος Χοακίν Αλμούνια, μετά τη λήξη του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωζώνης. Σήμερα συνεδριάζει το ECOFIN.

    Σε δηλώσεις του ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης εξέφρασαν την υποστήριξή τους στα ποιοτικά στοιχεία του σχεδίου της Επιτροπής τονίζοντας ότι υπάρχει ένα κλίμα συναίνεσης σχετικά με την ανάγκη να υπάρξει ισχυρή απάντηση μέσα από οικονομικές πολιτικές καθώς όπως τονίστηκε οι νομισματικές πολιτικές δεν επαρκούν στην παρούσα φάση για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Τόνισε ότι τα ποσοτικά στοιχεία της συντονισμένης δράσης της ΕΕ αναμένεται να διευκρινιστούν μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των εθνικών προγραμμάτων αντιμετώπισης της κρίσης από το σύνολο των χωρών μελών της ΕΕ.

    Ο πρόεδρος του Eurogroup σημείωσε παράλληλα ότι οι χώρες μέλη της ευρωζώνης συμφωνούν στην ανάγκη αύξηση των δημοσίων επενδύσεων και λειτουργίας των αυτόματων σταθεροποιητών ενώ τάσσονται ακόμη κατά της ιδέας μείωσης του συντελεστή ΦΠΑ. Στο θέμα της εφαρμογής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι κατά τη σχετική συζήτηση καμμία εθνική αντιπροσωπεία δεν έθεσε θέμα αναστολής του Συμφώνου το οποίο, όπως είπε, θα συνεχίζει να εφαρμόζεται με την κατάλληλη ευελιξία όπως δηλαδή προβλέπεται από την αναθεώρησή του το 2005.

    Ο Χ. Αλμούνια αφού αναφέρθηκε στην επιδείνωση που διαπιστώνεται σήμερα στους οικονομικούς δείκτες των χωρών μελών σε σχέση με τις εκτιμήσεις που είχε παρουσιάσει η Επιτροπή στις 3 Νοεμβρίου επανέλαβε ότι τα μέτρα που θα λάβουν τα κράτη μέλη στο πλαίσιο της άσκησης δημοσιονομικής πολιτικής θα πρέπει να είναι στοχευμένα, προσωρινά και συντονισμένα μεταξύ τους. Σημείωσε ακόμη μέχρι τα τέλη του έτους τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να έχουν υποβάλει στην Επιτροπή τα αναθεωρημένα προγράμματα σταθερότητας και ανάπτυξης και οι χώρες εκτός ευρωζώνης τα αναθεωρημένα προγράμματα σύγκλισης ενώ τόνισε ότι στις 19 Ιανουαρίου η Επιτροπή θα παρουσιάσει τις επικαιροποιημένες οικονομικές της προβλέψεις.

    Σε ότι αφορά το Σύμφωνο Σταθερότητας ο κοινοτικός επίτροπος είπε ότι θα εξακολουθήσει να εφαρμόζεται και ότι ισχύουν οι διατάξεις του Συμφώνου σχετικά με τις διαδικασίες περί υπερβολικού ελλείμματος λαμβάνοντας βέβαια υπόψη τα περιθώρια ευελιξίας που παρέχει το ίδιο το Σύμφωνο για περιορισμένες και προσωρινές αποκλίσεις από το στόχο του 3% του ΑΕΠ σε ότι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα.

    Ο Χ. Αλμούνια εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των εθνικών προγραμμάτων από τις 27 χώρες μέλη για την αντιμετώπιση της κρίσης το ύψος των κονδυλίων που θα δοθεί θα είναι «πολύ κοντά» στην πρόταση της Επιτροπής ύψους 200 δις. Ευρώ.

    Δηλώσεις Γ.Αλογοσκούφη

    Η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει τόσο έντονα προβλήματα λόγω της κρίσης όσο κάποιες άλλες χώρες, είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης, στον ραδιοφωνικό σταθμό CITY 99,5.

    Οπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, η Ελλάδα, και στο τρίτο τρίμηνο του 2008 είχε ρυθμό ανάπτυξης πάνω απο το 3% και συμπλήρωσε ότι για το 2009 οι προβλέψεις είναι πιο άσχημες, αλλά ότι η κατάσταση παρακολουθείται.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε σε στοχευμένα μέτρα, διότι, όπως είπε, δεν είναι μόνο πόσα ξοδεύεις, αλλά και που τα ξοδεύεις, με ποιο τρόπο τα ξοδεύεις, ποιούς κλάδους της οικονομίας πρέπει να ενισχύσεις και ποιες κοινωνικές ομάδες θα προσπαθήσεις να οφελήσεις.

    Χρειάζεται, όμως, πρόσθεσε, μια στοχευμένη πολιτική και αυτή την πολιτική θα εφαρμόσουμε. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών είπε ότι υπάρχουν κάθε μέρα, κάθε εβδομάδα, κάθε μήνα καινούργια δεδομένα και θα πρέπει να είμαστε συνεχώς σε εγρήγορση και να αναλαμβάνει η κυβέρνηση τις πρωτοβουλίες που χρειάζεται.

    Απαντώντας σε ερώτημα ποια θα είναι η πρώτη δέσμη μέτρων, είπε χαρακτηριστικά "μη ψάχνετε για δέσμη". Κάνουμε μια πολιτική, η οποία θα προσπαθήσει να συγκρατήσει τη δημοσιονομική ισορροπία, αλλά κυρίως να διατηρήσει την ανάπτυξη και να ενισχύσει αυτούς που πλήττονται απο την κρίση, είτε είναι δανειολήπτες, είτε είναι άνεργοι, είτε χαμηλοσυνταξιούχοι.

    Εξάλλου, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα για το ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ, είπε ότι αύριο Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί μια σύσκεψη με τον υπουργό Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Σπηλιωτόπουλο και τους τουριστικούς φορείς, προκειμένου να ακουστούν οι απόψεις τους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, πάντως, διευκρίνισε ότι μια γενικευμένη μείωση του ΦΠΑ δεν χρειάζεται άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ επιλεκτικές αυξομειώσεις στο ΦΠΑ απαιτούν την άδεια της Επιτροπής "και αυτό δεν είναι κάτι εύκολο".

    Ο κ. Αλογοσκούφης πρόσθεσε ότι εκτός απο την άδεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για επιλεκτικές αυξομειώσεις στο ΦΠΑ, απαιτείται και ομοφωνία στο επίπεδο του Συμβουλίου ΕΚΟΦΙΝ.

    Επίσης, είπε, ότι συζητάτε ένα πακέτο για τη μείωση του ΦΠΑ σε κάποιες κατηγορίες κλάδων έντασης εργασίας και επανέλαβε ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνεις επιλεκτικές αυξομειώσεις στο ΦΠΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 December 2008 - 9:30:28 UTC