Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η διεθνής κρίση επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση"
  • [02] "Να εγγυηθούμε την κοινωνική συνοχή"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] "Απεγκλωβισμός από το δικομματισμό"
  • [05] "Ανεπαρκή τα μέτρα"

  • [01] "Η διεθνής κρίση επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση"

    Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Γ.Προβόπουλο θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός στις 11:30, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής όπου σε συνεργασία με τον υπουργό Αλέξανδρο Κοντό και τον υφυπουργό Κώστα Κιλτίδη εξετάστηκε η πορεία υλοποίησης του κυβερνητικού προγράμματος στον αγροτικό τομέα.

    Η εφαρμογή συγκεκριμένης στρατηγικής έχει απτά αποτελέσματα αλλά δεν εφησυχάζουμε, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός στις δηλώσεις του, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι "ο λαϊκισμός και η δημαγωγία δεν λύνουν προβλήματα. Ο τόπος, η περιφέρεια, οι αγρότες χρειάζονται σοβαρότητα και υπεύθυνες δράσεις. Εμείς έχουμε κάνει τις επιλογές μας και κινούμαστε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και με διάθεση προσφοράς".

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η διεθνής κρίση επιβάλλει συνεχή επαγρύπνηση και υπογράμμισε ότι ήδη έχουν ληφθεί τα πρώτα μέτρα για τη στήριξη των αγροτών και της περιφέρειας.

    Είπε χαρακτηριστικά ότι έχουν καταβληθεί 170 εκατ. ευρώ για εξισωτικές αποζημιώσεις και πως προωθούνται άτοκα δάνεια στις ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για να δοθούν προκαταβολές στους αγρότες που παράγουν δημητριακά.

    Επίσης ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση καθημερινά δίνει μάχες στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τα συμφέροντα των Ελλήνων αγροτών. Τόνισε χαρακτηριστικά ότι διασφαλίστηκε η καταβολή του συνόλου των πόρων για τους Έλληνες καπνοπαραγωγούς μέχρι το 2013, ενώ μετά από πολύμηνες προσπάθειες διασφαλίζεται και το σύνολο των εισροών για το βαμβάκι μέχρι το 2013.

    Ακόμη ανέφερε ότι έγινε η καλύτερη πολιτική συμφωνία για τον αμπελοοινικό τομέα, ενώ δίνονται τα κίνητρα στους νέους αγρότες με απλοποιημένες και αποκεντρωμένες διαδικασίες. Ήδη έχουν προκηρυχθεί τα προγράμματα , είπε ο κ. Καραμανλής, ενώ με ελληνική πρωτοβουλία αποφασίστηκε στην ΕΕ να αυξηθεί το όριο στήριξης των νέων αγροτών σε 75.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση.

    Τόνισε ακόμη ότι στην περιφέρεια κατασκευάζονται έργα υποδομών ύψους 6 δισ. ευρώ με στόχο την τόνωση της ανταγωνιστικότητας , την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, την προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία του δασικού πλούτου , την ενίσχυση των αγροτών και την παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης ,ενώ αναπτύσσονται δράσεις για την προώθηση και προβολή των ελληνικών προϊόντων.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι οι αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ καταβάλλονται εντός τριμήνου, ενώ στηρίζονται και ενισχύονται οι βιολογικές καλλιέργειες και υπάρχουν, όπως είπε, συγκεκριμένα αποτελέσματα. Ακόμα ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι έχουν αναληφθεί από την κυβέρνηση συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για τη στήριξη των κτηνοτρόφων και το νομοσχέδιο που πρόσφατα ψηφίστηκε από την κυβέρνηση περιέχει 31 μέτρα και δράσεις για την ενίσχυσή τους.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε μεταξύ άλλων ότι η παραγωγή στην περιφέρεια αυξάνεται και σημείωσε πως στόχος είναι οι αγρότες να γίνουν σύγχρονοι επιχειρηματίες στον τόπο τους.

    Δηλώσεις Δ. Αβραμόπουλου περί διαδοχολογίας

    Τοποθέτηση για το θέμα της διαδοχολογίας έκανε ο υπουργός υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας, με τους οποίους υπέγραψε για πρώτη φορά Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο κ. Αβραμόπουλος τόνισε: «Από την ώρα που κάποιοι επιχείρησαν να εμπλέξουν το όνομά μου σε σενάρια διαδοχολογίας έκρινα σκόπιμο και σωστό να το ξεκαθαρίσω αμέσως και το έπραξα. Και για να μην νομίζετε ότι αοριστολογώ, δεν έχετε παρά να ρίξετε μια ματιά στα πρακτικά της Βουλής. Προχθές, ο κ. Κακλαμάνης (σσ. Aπόστολος), ονομαστικά αναφέρθηκε και εισέπραξε και μία εξήγηση. Αυτή η ιστορία έχει λοιπόν τελειώσει και έχει ξακαθαρίσει».

    Στις επίμονες ερωτήσεις, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε: «O πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, θα είναι και πάλι υποψήφιος και εμείς κοντά του και συμπλήρωσε ότι θα πρέπει να κοπούν οι ορέξεις όλων».

    [02] "Να εγγυηθούμε την κοινωνική συνοχή"

    Το Μανιφέστο για τις ευρωεκλογές εγκρίθηκε στη Μαδρίτη από το Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, τόνισε αμέσως μετά ότι το μήνυμα είναι ένα και ισχυρό, ότι οι Σοσιαλιστές προχωρούν ενωμένοι να αντιμετωπίσουν από κοινού την κρίση και να δώσουν απαντήσεις με πολιτικές που θα έχουν τον άνθρωπο στο επίκεντρό τους.

    Οι αξίες μας, είπε ο κ.Παπανδρέου, είναι να προωθήσουμε τη δημοκρατία, τη διαφάνεια και τη συμμετοχή, να εγγυηθούμε την κοινωνική πολιτική και την κοινωνική δικαιοσύνη, να μιλήσουμε για το μέλλον και να επενδύσουμε σ' αυτό, δηλαδή στην πράσινη ανάπτυξη και να κάνουμε την Ευρώπη, Ευρώπη της ειρήνης.

    Για το τελευταίο αυτό θέμα ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι οι Σοσιαλιστές της Ευρώπης ελπίζουν ότι με την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα θα υπάρξουν περισσότερες δυνατότητες και ευκαιρίες συνεννόησης, όπως και για τα μεγάλα θέματα της παγκοσμιοποίησης, τις κλιματικές αλλαγές και τη φτώχεια.

    Νωρίτερα, στην παρέμβασή του κατά τη συζήτηση ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση μπορεί να αποτελέσει μια μεγάλη ευκαιρία για την Ευρώπη για να αναδείξει το κοινωνικό της πρόσωπο.

    Η ατζέντα πλέον είναι κοινή τοπικά, ευρωπαϊκά και παγκόσμια, τόνισε ο κ. Παπανδρέου. Γι' αυτό πρόσθεσε, ''πρέπει να δώσουμε δύναμη στις χώρες μας ώστε να δώσουμε δύναμη στον κόσμο''.

    Η προσπάθειά μας σημείωσε πρέπει να στηρίζεται σε τέσσερις αξίες:

    Πρώτον, στην ενίσχυση της δημοκρατίας και των ατομικών δικαιωμάτων ώστε να αντιμετωπίσουμε τη συγκεκριμένη εξέλιξη και τα προβλήματα που γεννά.

    Δεύτερον, η κοινωνική δικαιοσύνη με αύξηση των πόρων για την υγεία και την παιδεία, καθώς και αύξηση της μέριμνας για τους νέους και τις γυναίκες.

    Τρίτον, έμφαση στην πράσινη ανάπτυξη, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, η αριστερή ατζέντα σήμερα είναι μια πράσινη ατζέντα.

    Τέταρτον, ο σημαντικός ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η Ευρώπη για την αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων παγκοσμίως αλλά και στις χώρες - μέλη όπως και στα ευρωπαϊκά όργανα.

    Τέλος, αναφέρθηκε και στην εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα, η οποία όπως είπε, δημιουργεί προϋποθέσεις ώστε όλοι μαζί να προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις και να προωθηθεί η συνεργασία ΗΠΑ-Ευρώπης για την προώθηση της ειρήνης.

  • ** Σημαντικές συναντήσεις είχε στη Μαδρίτη, στο περιθώριο του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Ισπανίας Λουίς Θαπατέρο και με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας Μιγκέλ Ανχελ Μορατίνος.

    Επίσης, συναντήθηκε με τον Πορτογάλο πρωθυπουργό Ζοζέ Σόκρατες καθώς και με τον αντιπρόεδρο και τον υπουργό Εξωτερικών της Σερβίας Ιβιτσα Τζάτζιτς και Βουκ Γερεμιτς.

    Συνέντευξη για τον προϋπολογισμό

    "O προϋπολογισμός του 2009 που έχει καταθέσει η κυβέρνηση στη Βουλή είναι κάλπικος, με παραποιημένα στοιχεία. Οι εκτιμήσεις του για όλα τα βασικά οικονομικά μεγέθη είναι στον αέρα και εκτός πραγματικότητας και για το λόγο αυτό θα τον καταψηφίσουμε στο σύνολο του (και τις αμυντικές δαπάνες)", ανέφερε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου ο Γενικός Εισηγητής του ΠΑΣΟΚ στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2009, Χρήστος Παπουτσής.

    Ο κ. Παπουτσής είπε ότι ο προϋπολογισμός του 2009 είναι προϋπολογισμός εμβάθυνσης της κρίσης και όχι αντιμετώπισης της. Το δημόσιο χρέος αυξάνει, ο ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ επιβραδύνεται, η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας υστερεί ολοένα και περισσότερο, οι δημόσιες επενδύσεις μειώνονται, επισήμανε ο κ. Παπουτσής, τονίζοντας ότι ο προϋπολογισμός αυτός είναι προσωρινός και η τελική του διαμόρφωση θα καθοριστεί από τις εξελίξεις.

    Ο κ. Παπουτσής ανέφερε επίσης ότι ο προϋπολογισμός του 2009 "είναι καθρέφτης της κυβερνητικής ανεπάρκειας και των επιλογών της και αγνοεί σκόπιμα ποια είναι η αποτελεσματική ρήση των πόρων που διαθέτει η χώρα μας", ενώ χαρακτηρίζεται "από ιδεολογικές αγκυλώσεις και διαχειριστικές ανεπάρκειες".

    Η κυβέρνηση, είπε, αυξάνει τους φόρους και συρρικνώνει τις δημόσιες επενδύσεις, υπονομεύοντας την κοινωνική συνοχή.

    Ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι έχει καθυστερήσει την αξιοποίηση του ΕΣΠΑ, κρατώντας με τον τρόπο αυτό όμηρο την ελληνική περιφέρεια. Κατηγόρησε δε τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη ότι έχει να παρουσιάσει στη Βουλή στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού του 2008 από τον Ιούνιο.

    Αναφερόμενος στις δηλώσεις του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μετά την επίσκεψή του στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Παπουτσής είπε ότι αποτελούν εμπαιγμό για τον λαό. Πρόκειται για έναν εικονικό πρωθυπουργό μιας σκληρής πραγματικότητας που βιώνουν όλοι οι Έλληνες, είπε ο κ. Παπουτσής, αναφερόμενος στον κ. Καραμανλή.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις πολιτικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης με αφορμή την υπόθεση Βατοπαιδίου αλλά και γενικότερα την οικονομία, ο κ. Παπουτσής είπε μεταξύ άλλων ότι ο δρόμος της ΝΔ προς την ήττα είναι μονόδρομος και ότι η αποχώρηση της ΝΔ από την εξουσία είναι θέμα χρόνου.

    Στη συνέντευξη μίλησαν και οι Ειδικοί Εισηγητές, Δημήτρης Κουσελάς, Στάθης Κουτμερίδης και Κωνσταντίνος Σπηλιόπουλος.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Εκδήλωση ΥΠΠΟ προς τιμήν καθηγητών για τη συμβολή τους στο ζήτημα της Επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα - Παρουσία Μ. Λιάπη (11:00:00, Αθήνα/Νέο Μουσείο Ακρόπολης)

  • Συνάντηση Κ. Καραμανλή με τον Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γ. Προβόπουλο (11:30:00, Αθήνα/Μέγαρο Μαξίμου)

  • Ο Πρόεδρος Παπούλιας και η σύζυγός του Μαίη θα παραθέσουν δεξίωση για τα μέλη και τις οικογένειες του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (12:30:00, Προεδρικό Μέγαρο)

  • Συνέντευξη Τύπου για την έκθεση "Παντελής Λαζαρίδης" (12:30:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη)

  • Εκδήλωση με θέμα "Οικονομία και πολιτική" (18:00:00, Αθήνα/Μέγαρο Καρατζά-Αιόλου). Ομιλητές: Μ. Χρυσοχοΐδης, Στ. Μάνος, Γ. Παπακωνσταντίνου, Ηλίας Νικολακόπουλος

  • Τιμητική εκδήλωση για το βραβευμένο ντοκιμαντέρ "Πουλιά στο Βάλτο" της Αλίντας Δημητρίου και του Ελευθέριου Φυλακτού, που έγινε με χορηγία του νοσοκομείου "Ερυθρός Σταυρός" (19:00:00, Αθήνα/νοσοκομείο "Ερρίκος Ντυνάν")

  • Εκδήλωση με θέμα "Συνθετική βιολογία και Τεχνητή ζωή", συνδιοργανώνουν το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, η Γαλλική πρεσβεία-Γαλλικό Ινστιτούτο και το Βρετανικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή ελλήνων και ξένων επιστημόνων (19:30:00, Αθήνα/Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών)

    Αθλητική ατζέντα

  • Μπάσκετ-EuroCup (Φάση των Ομίλων-2η Ημέρα),

    Μαρούσι-Ροάν (Γαλλία) 19:00

    Τουρκ Τέλεκομ (Τουρκία)-Πανελλήνιος 19:30 ώρα Ελλάδας

    Αρης-Μπνέι Χσαρόν (Ισραήλ) 21:00

  • Μπάσκετ-Α1 Ανδρών (3η Ημέρα, Εξ αναβολής): Προαγγελία Καβάλα-Τρίκαλα

    [04] "Απεγκλωβισμός από το δικομματισμό"

    «Χρειάζεται ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Απεγκλωβισμός του από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τον δικομματισμό, την επίδραση του οπορτουνισμού. Μόνο έτσι μπορεί ο λαός να έχει αποτελέσματα σήμερα, νίκη αύριο» τονίζει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπρήγα σε συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Ελευθροτυπία", ενώ εκτιμά ότι «το σενάριο της "αριστερής" κυβέρνησης δεν είναι απεγκλωβισμός, αλλά εγκλωβισμός του λαού σε αυταπάτες».

    Η κα Παπαρήγα εκτιμά ότι η σημερινή οικονομική κρίση «έχει αιτία την τεράστια υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, είναι αποτέλεσμα της αναρχίας και της ανισομετρίας, συστατικά της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

    «Οι προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων επικεντρώνονται στο να φορτώσουν τις συνέπειες στους λαούς. Να πληρώσουν, δηλαδή, αυτοί που πλήρωσαν για τα κέρδη του κεφαλαίου! Ο λαός πρέπει να υψώσει το ανάστημα και να πει τέρμα οι θυσίες για το κεφάλαιο» τονίζει η γγ του ΚΚΕ στην ίδια συνέντευξη.

    Η κα Παπαρήγα αναφέρει ότι οι διαφορές στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης είναι ασήμαντες -«η απάντηση που δίνουν και οι δύο στη φτώχεια διαφέρει κατά δέκα λεπτά την ημέρα» λέει χαρακτηριστικά- και υπογραμμίζει ότι «η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι ο δρόμος της αντιμονοπωλιακής συμμαχίας και πάλης, ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».

    «Η σοσιαλδημοκρατία και τα συντηρητικά κόμματα διαμόρφωσαν κοινή στρατηγική. Η Ε.Ε. είναι δημιούργημά τους. Στη Γερμανία συγκυβερνούν. Στη χώρα μας ο ένας συνεχίζει τα αντιλαϊκά μέτρα που άφησε ο άλλος» λέει η κα Παπαρήγα, ενώ εξακολουθεί να αρνείται κάθε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο υποστηρίζει ότι «το πρόγραμμα και η ιδεολογία του κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με του ΠΑΣΟΚ».

    «Ο ένας προτείνει μία τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει και δύο ακόμα. Εχει και ξεπερασμένες προτάσεις, ενώ λέει τα ίδια με τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή παρέμβαση στην αγορά που κυριαρχούν τα μονοπώλια και στο πλαίσιο της Ε.Ε. Και τρεις κρατικές τράπεζες αν υπήρχαν -που ούτε αυτό δεν επιτρέπει η Ε.Ε.- την κερδοφορία του κεφαλαίου θα στήριζαν και αυτές. Επομένως, δεν μπορεί παρά να κινηθεί προς τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει.

    Στην ίδια συνέντευξη η κα Παπαρήγα αναφερόμενη στην περίοδο της κυριαρχίας του Στάλιν στην Σοβιετική Ενωση σημειώνει πως «λάθη, υπερβολές, αδικίες πάντα γίνονται» προσθέτοντας ότι «τα λάθη δεν ήταν δημιούργημα ανθρώπων με δόλιες προθέσεις. Είχαν να λύσουν πρωτόγνωρα θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα». Στο κείμενο των θέσεων για το Συνέδριο του ΚΚΕ, λέει η κα Παπαρήγα, «αναζητούμε τους λόγους αυτής ή της άλλης απόφασης, που πάρθηκε σε συνθήκες έντονης ιδεολογικής αντιπαράθεσης και καπιταλιστικής περικύκλωσης και υπονόμευσης» και «αντιπαλεύουμε τις τερατώδεις συκοφαντίες που εξαπέλυσαν κατά του σοσιαλισμού οι κάθε μορφής υπερασπιστές του καπιταλισμού».

    Επερώτηση για την Υγεία

    Επερώτηση προς τον υπουργό Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης περί «απαράδεκτης κατάστασης στο χώρο της Υγείας», κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ, με πρώτη υπογράφουσα τη γραμματέα της ΚΕ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

    Οι βουλευτές του ΚΚΕ σημειώνουν «τη συνεχή επιδείνωση των προβλημάτων στο χώρο της Υγείας» και τονίζουν ότι η κατάσταση αυτή είναι «αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών, που υιοθετήθηκαν και εφαρμόσθηκαν, τόσο από τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όσο και από τις προηγούμεΒ­νες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ». Επιρρίπτουν δε ευθύνες και στο ΣΥΡΙΖΑ «που υποστηρίζει ότι δήθεν μπορεί να υπάρχει ελεγχόμενη επιχειρηματική δράση και ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών».

    Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα της πολιτικής «ιδιωτικοποίησης-εμπορευματοποίησης της Υγείας», υπογραμμίζουν ότι

    - οι εργαζόμενοι πληρώνουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τις υπηρεσίες υγείας, «προκειμένου το κράτος να μειώσει έως μηδενίσει τη χρηματοδότηση»,

    - πληρώνουν για οδοντιατρική φροντίδα και περίθαλψη, για εργαστηΒ­ριακές εξετάσεις και θεραπείες που δεν καλύπτουν πλήρως ή καθόλου τα ταμεία,

    - υπάρχει μια συνειδητή έλλειψη ή καθυστέρηση εισαγωγής ιατρικής τεχνολογίας στο δημόσιο τομέα,

    - η σχεδόν ανύπαρκτη δημόσια πρωτοβάθμια φροντίδα αξιοποιείται για να οργανωΒ­θεί πάνω σε επιχειρηματική βάση,

    - ο τομέας της ψυχικής υγείας έχει σχεδόν παραδοθεί στον ιδιωτικό τομέα και στις επιχειρήσεις τύπου ΜΚΟ,

    - παραμένουν οι τεράστιες ελλείψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό και σε γιατρούς,

    - η κατάσταση που βιώνουν οι ασφαλισμένοι στον ΟΠΑΔ και σε άλλα ασφαλιστικά ταμεία είναι αποτέλεσμα της κρατικής υποχρηματοδότησης,

    - και η σημερινή κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες, επιμένουν στην άρνηση τους να μην χαρακτηρίζονται οι χώροι Υγείας σαν ανθυγιεινοί.

    Τάσσονται, τέλος, υπέρ της ανάπτυξης ενός Ενιαίου Συστήματος Υγείας με κεντρικό σχεδιασμό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, χωρίς την παρουσία επιχειρηματικής δραστηριότητας.

    [05] "Ανεπαρκή τα μέτρα"

    Συνεδριάζει σήμερα στη Βουλή η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, υπό τον Αλ. Αλαβάνο.

    «Διαχρονικό και δικομματικό χαρακτήρα» προσέδωσε στην υπόθεση Βατοπαιδίου ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος, μιλώντας σε ημερίδα του κόμματός του για το σωφρονιστικό σύστημα, εκτίμησε πως «το ΠΑΣΟΚ ευθύνεται για την έναρξη της απώλειας της δημόσιας περιουσίας και η Ν.Δ. για την κλιμάκωση με τις ανταλλαγές». Ο κ. Αλαβάνος, αφού είπε πως "από τη σημερινή (σ.σ. Δευτέρα) εξέλιξη στην Εξεταστική Επιτροπή αναδείχθηκε το μέγεθος του σκανδάλου", ζήτησε από τους εκπροσώπους των δύο μεγάλων κομμάτων «να σταματήσουν να παριστάνουν εναλλάξ τον εισαγγελέα ο ένας για τον άλλο, δίνοντας στη δημοσιότητα μια αίσθηση πνεύματος και ηθικής, τη στιγμή που έχουν και οι δύο ευθύνες και δεν κάθονται να τις αναστοχαστούν».

    Ο κ. Αλαβάνος, με αφορμή θέμα της ημερίδας, αναφέρθηκε και στις «παθογένειες του δικονομικού συστήματος», μία από τις οποίες, είναι «το να βρίσκεται στη φυλακή ένας κρατούμενος για κλοπή ενός κινητού τηλεφώνου και την ίδια στιγμή, ρασοφόροι να καταληστεύουν δημόσια περιουσία και να "καθαρίζουν" με κάποιες προσωρινές επιπλήξεις του Πατριάρχη».

    Ο επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε το «κίνημα των 18 ημερών στις φυλακές "εξπρές του Μεσονυκτίου αλά ελληνικά"» και με αφορμή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης στις φυλακές και την αποσυμφόρησή τους (εισάγεται σήμερα προς συζήτηση στην Ολομέλεια), ανέφερε ότι «παρά την ανεπάρκεια των μέτρων, που περιλαμβάνονται σβ αυτό, είναι σημαντικό ότι ήρθε ένα νομοσχέδιο το οποίο δεν είναι σε αρνητική, αλλά σε θετική κατεύθυνση. Και αυτό είναι στοιχείο της δράσης του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήτησε σωφρονιστικό σύστημα διαφανές, στο οποίο θα ασκείται κοινωνικός έλεγχος».

    Μεταξύ των ζητημάτων που έκρινε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, ως ανεπάρκειες του σχεδίου, είναι η επανένταξη των κρατουμένων λέγοντας πως υλοποιείται ελάχιστα έως καθόλου. «Είναι εντελώς υποβαθμισμένα τα προγράμματα κατάρτισης, εργασίας, εκπαίδευσης και δεν αντιστοιχούν στις ανάγκες» των ανθρώπων αυτών.

    Για το ζήτημα του υπερπληθυσμού των φυλακών είπε πως συνήθως ο αριθμός των κρατουμένων για πράξεις σχετικές με ναρκωτικά είναι κοντά στο 45% των κρατουμένων, «οι εξαρτημένοι όμως είναι πολύ περισσότεροι, δεδομένου ότι πολλοί εξαρτημένοι έχουν βρεθούν στη φυλακή, για μια σειρά άλλα ποινικά αδικήματα, που δεν έχουν σχέση με την εμπορία οι άλλες πράξεις, σχετικές με τις ουσίες».

    Επίσης, πρόσθεσε ότι χαρακτηριστικό των φυλακών σήμερα στην Ελλάδα είναι ο μεγάλος αριθμός των φυλακισμένων μεταναστών και διαβλέποντας πιθανότητα όξυνσης και ρατσισμού σε βάρος τους, προανήγγειλε «μια ειδική δραστηριότητα του ΣΥΡΙΖΑ» για να αντιμετωπιστούν αυτά τα ζητήματα.

    Αναφορικά με τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να αποσυνδέονται οι φυλακές από τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα, όπως είναι η φτώχεια, η ανέχεια, η ανεργία, η έλλειψη προοπτικής για τους νέους. «Γιβ αυτό η στήριξη και η ανάπτυξη του κοινωνικού κράτους για μας, είναι μια βασική προϋπόθεση, ώστε να μην μπαίνει λίπασμα στα χωράφια που στέλνουν τους ανθρώπους και ειδικά τους νέους στις φυλακές» τόνισε.

    Τέλος ο ΣΥΡΙΖΑ - όπως προανήγγειλε ο κ. Αλαβάνος - θα πρωτοστατήσει για την προώθηση ζητημάτων που αφορούν στην κατάργηση των φυλακών των ανηλίκων , θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, αναμόρφωση του ποινικού κώδικα, επιτάχυνση της απονομής δικαιοσύνης, δικαστική αστυνομία και άλλα.

    Ο Αλ. Τσίπρας για το περιβάλλον

    Μιλώντας σε εκδήλωση του τμήματος Οικολογίας και Περιβάλλοντος του ΣΥΝ, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στη "χαμένη ευκαιρία" της Αθήνας μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, ώστε το αστικό περιβάλλον να γίνει βιώσιμο. "Το αστικό περιβάλλον της Αθήνας, όχι μόνο δεν βελτιώθηκε όπως μας υπόσχονταν τότε, αλλά η κατάσταση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στην πόλη χειροτερεύει δραματικά και τεράστιες πιέσεις ασκούνται σε όσα σημαντικά περιβαλλοντικά αποθέματα έχουν απομείνει, στους δημόσιους ελεύθερους χώρους της πόλης", τόνισε ο κ. Τσίπρας.

    Επίσης, στάθηκε στα κινήματα που έχουν αρχίσει να δραστηριοποιούνται τα τελευταία χρόνια, λέγοντας ότι "παράλληλα με τις αρνητικές εξελίξεις στα θέματα της πόλης, την κυριαρχία των μεγάλων συμφερόντων πάνω στις αποφάσεις που λαμβάνονται, βλέπουμε τα τελευταία χρόνια την δυναμική εμφάνιση κινημάτων πολιτών, οικολογικών κινήσεων και μαχητικών αυτοδιοικητικών σχημάτων που προβάλλουν αντιστάσεις και εναλλακτικές προτάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 December 2008 - 5:30:32 UTC