Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [02] Πλημμύρισε η Βενετία
  • [03] Από 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο
  • [04] Τα "καλά" του διοξειδίου του άνθρακα
  • [05] "Αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος"
  • [06] Διάσκεψη για το περιβάλλον

  • [01] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Ξεκινά το απόγευμα στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής ο κύκλος των καταθέσεων των πολιτικών προσώπων για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου. Μεταξύ των μαρτύρων που έχουν κληθεί για να καταθέσουν είναι οι νυν και πρώην υπουργοί της ΝΔ κύριοι Κοντός, Κιλτίδης, Δούκας, Μπασιάκος, Τσιτουρίδης, Ρουσόπουλος, Μαγγίνας και Βουλγαράκης, καθώς και οι πρώην υπουργοί του ΠΑΣΟΚ κύριοι Δρυς και Φωτιάδης.

    Στο μεταξύ, ο ιερομόναχος Γερμανός θα ασκεί εφεξής τα διαχειριστικά και διοικητικά καθήκοντα στην Ιερά Μονή Βατοπαιδίου τα οποία αφαιρέθηκαν απο τον ηγούμενο Εφραιμ μετά την συνάντηση που είχε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.Βαρθολομαίο στο Φανάρι.

    Αυτό αποφάσισε το αποτελούμενο απο οχτώ προϊσταμένους της μονής, ηγουμενοσυμβούλιο του Βατοπαιδίου.

    Ο κ.Εφραίμ παραμένει ηγούμενος του μοναστηριού και θα ασκεί κανονικά τα πνευματικά του καθήκοντα.

    Εν τω μεταξύ αύριο αναμένεται να αποφασίσει η Ιερά Κοινότητα, το ανώτατο διοικητικό όργανο του Αγίου Όρους, για το εαν και πότε θα συγκληθεί διπλή σύναξη για να συζητήσει τις εξελίξεις στη μοναστική πολιτεία.

    [02] Πλημμύρισε η Βενετία

    Το ερευνητικό Κέντρο για την Παλίρροια της Βενετίας σήμανε σήμερα συναγερμό για το φαινόμενο της πλημμυρίδας, διότι το επίπεδο της θάλασσας θα είναι το μεσημέρι κατά 1,60 μ. υψηλότερο από το κανονικό επίπεδο, γεγονός που αποτελεί ρεκόρ των τελευταίων 30 ετών.

    Ολοι σχεδόν οι δρόμοι του κέντρου της πόλης, περιλαμβανομένης της τουριστικής περιοχής της πλατείας του Αγίου Μάρκου, είναι καλυμμένοι από νερό. Οι μετακινήσεις είναι εξαιρετικά δύσκολες.

    Το Φεβρουάριο 1986 το ύψος των νερών έφθασε το 1,58 επάνω από το μέσο ύψος, ενώ τον Δεκέμβριο 1979 το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε κατά 1,66 μ. .

    Η μεγαλύτερη πλημμυρίδα καταγράφηκε στις 4 Νοεμβρίου 1966, όταν το επίπεδο της θάλασσας ανέβηκε κατά 1,94 μ., ενώ ολόκληρη η Ιταλία γνώριζε καταστροφικές πλημμύρες.

    [03] Από 15 Δεκεμβρίου το εορταστικό ωράριο

    Το εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων ξεκινάει τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου, και σύμφωνα με την πρόταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθήνας προς τα μέλη του, θα είναι δευρημένη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τα Σάββατα 20 και 27 Δεκεμβρίου που προτείνεται λειτουργία των καταστημάτων από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το βράδυ.

    Τις καθημερινές προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 9 το βραδυ ενώ μόνο για τη Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου και τις Τετάρτες 17, 24 και 31 Δεκεμβρίου προτείνεται λειτουργία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Για την Κυριακή 21 Δεκεμβρίου επίσης προτείνεται λειτουγία από τις 10 το πρωί μέχρι τις 6 το απόγευμα.

    Την Παρασκευή 2 Ιανουαρίου 2009 τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, λόγω της εργασίας της Κυριακής 21/12/2008.

    Από το Σάββατο 3 Ιανουαρίου 2009 επανέρχεται το ωράριο που ακολουθούν τα καταστήματα προ των εορτών.

    [04] Τα "καλά" του διοξειδίου του άνθρακα

    Το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να θεωρείται το κυρίως υπεύθυνο αέριο για το φαινόμενο του θερμοκηπίου και να έχει αποκτήσει το προφίλ του "κακού" στη σημερινή εποχή, όμως ήταν αυτό που κάποτε έπαιξε ζωτικό ρόλο στο να προστατέψει τη Γη και να μην την αφήσει να παγώσει ολοκληρωτικά, σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nature Geoscience".

    Σύμφωνα με την έρευνα επιστημόνων του Τμήματος Επιστημών της Γης του Imperial College του Λονδίνου, υπό τον καθηγητή Φίλιπ Άλεν, η Γη ποτέ δεν πάγωσε πλήρως κατά την λεγόμενη Κρυογονική Περίοδο πριν από 840 - 635 εκατ. χρόνια. Η θεωρία αυτή έρχεται σε αντίθεση με τη θεωρία της "Γης-Χιονόμπαλας", που υποστηρίζει ότι ο πλανήτης πάγωσε απόλυτα για πολλά εκατομύρια χρόνια.

    Αν και δεν είναι απόλυτα βέβαιο τι ήταν αυτό που επέτρεψε στη Γη να αποφύγει το πλήρες πάγωμα, σύμφωνα με τους βρετανούς γεωεπιστήμονες -αλλά και μια πρόσφατη σχετική έρευνα καναδών ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Τορόντο- ο συνεχώς εξαπλούμενος πάγος στην επιφάνεια της Γης "φρεναρίστηκε" από την αλληλεπίδραση του φυσικού κλιματικού συστήματος με τον κύκλο του άνθρακα των ωκεανών, όπου το διοξείδιο του άνθρακα έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να θερμομονώσει τον πλανήτη.

    Σύμφωνα με τη νέα επιστημονική εκτίμηση, καθώς η θερμοκρασία της Γης έπεφτε και η επιφάνειά της πάγωνε σταδιακά, το οξυγόνο απορροφήθηκε στους ωκεανούς, όπου οξείδωσε την οργανική ύλη, που με τη σειρά της απελευθέρωσε διοξείδιο στην ατμόσφαιρα, ενώ απέτρεψε το πάγωμα των θαλασσών.

    Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο καθηγητής Φ.Άλεν, "στο παιγνίδι της κλιματικής μεταβολής, το διοξείδιο του άνθρακα μπορεί να παίξει το ρόλο τόσο του κακού όσο και του καλού. Στις μέρες μας δίνουμε έμφαση στην παγκόσμια άνοδο της θερμοκρασίας και στη ζημιά που κάνει στον πλανήτη μας το διοξείδιο. Όμως πριν περίπου 600 εκατ. χρόνια, ήταν αυτό το αέριο του θερμοκηπίου που πιθανότατα έσωσε την αρχαία Γη και τις βασικές μορφές της ζωής από την παγωμένη εξαφάνισή τους".

    Η νέα δημοσίευση αναμένεται να ζωντανέψει την επιστημονική διαμάχη, καθώς πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ακόμα στη θεωρία περί "Γης-Χιονόμπαλας". Το σίγουρο είναι, όπως παραδέχεται ο Άλεν, ότι "υπάρχουν τόσα πολλά στο αρχαίο παρελθόν της Γης, που δεν ξέρουμε ακόμα αρκετά γι' αυτά".

    [05] "Αντεπίθεση του λαϊκού κινήματος"

    «Χρειάζεται ανασύνταξη και αντεπίθεση του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Απεγκλωβισμός του από τον εργοδοτικό συνδικαλισμό, τον δικομματισμό, την επίδραση του οπορτουνισμού. Μόνο έτσι μπορεί ο λαός να έχει αποτελέσματα σήμερα, νίκη αύριο» τονίζει η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπρήγα σε συνέντευξή της στην "Κυριακάτικη Ελευθροτυπία", ενώ εκτιμά ότι «το σενάριο της "αριστερής" κυβέρνησης δεν είναι απεγκλωβισμός, αλλά εγκλωβισμός του λαού σε αυταπάτες».

    Η κα Παπαρήγα εκτιμά ότι η σημερινή οικονομική κρίση «έχει αιτία την τεράστια υπερσυσσώρευση κεφαλαίων, είναι αποτέλεσμα της αναρχίας και της ανισομετρίας, συστατικά της καπιταλιστικής ανάπτυξης».

    «Οι προσπάθειες όλων των κυβερνήσεων επικεντρώνονται στο να φορτώσουν τις συνέπειες στους λαούς. Να πληρώσουν, δηλαδή, αυτοί που πλήρωσαν για τα κέρδη του κεφαλαίου! Ο λαός πρέπει να υψώσει το ανάστημα και να πει τέρμα οι θυσίες για το κεφάλαιο» τονίζει η γγ του ΚΚΕ στην ίδια συνέντευξη.

    Η κα Παπαρήγα αναφέρει ότι οι διαφορές στις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης είναι ασήμαντές -«η απάντηση που δίνουν και οι δύο στη φτώχεια διαφέρει κατά δέκα λεπτά την ημέρα» λέει χαρακτηριστικά- και υπογραμμίζει ότι « η μόνη φιλολαϊκή διέξοδος είναι ο δρόμος της αντιμονοπωλιακής συμμαχίας και πάλης, ο δρόμος της λαϊκής εξουσίας και οικονομίας».

    «Η σοσιαλδημοκρατία και τα συντηρητικά κόμματα διαμόρφωσαν κοινή στρατηγική. Η Ε.Ε. είναι δημιούργημά τους. Στη Γερμανία συγκυβερνούν. Στη χώρα μας ο ένας συνεχίζει τα αντιλαϊκά μέτρα που άφησε ο άλλος» λέει η κα Παπαρήγα, ενώ εξακολουθεί να αρνείται κάθε συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ, για τον οποίο υποστηρίζει ότι «το πρόγραμμα και η ιδεολογία του κινούνται στην ίδια κατεύθυνση με του ΠΑΣΟΚ».

    «Ο ένας προτείνει μία τράπεζα υπό δημόσιο έλεγχο, ο ΣΥΡΙΖΑ συμπληρώνει και δύο ακόμα. Εχει και ξεπερασμένες προτάσεις, ενώ λέει τα ίδια με τον πρόεδρο του ΣΕΒ. Δεν μπορεί να υπάρξει φιλολαϊκή παρέμβαση στην αγορά που κυριαρχούν τα μονοπώλια και στο πλαίσιο της Ε.Ε. Και τρεις κρατικές τράπεζες αν υπήρχαν -που ούτε αυτό δεν επιτρέπει η Ε.Ε.- την κερδοφορία του κεφαλαίου θα στήριζαν και αυτές. Επομένως, δεν μπορεί παρά να κινηθεί προς τη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ», αναφέρει.

    Στην ίδια συνέντευξη η κα Παπαρήγα αναφερόμενη στην περίοδο της κυριαρχίας του Στάλιν στην Σοβιετική Ενωση σημειώνει πως «λάθη, υπερβολές, αδικίες πάντα γίνονται» προσθέτοντας ότι «τα λάθη δεν ήταν δημιούργημα ανθρώπων με δόλιες προθέσεις. Είχαν να λύσουν πρωτόγνωρα θεωρητικά και πρακτικά προβλήματα». Στο κείμενο των θέσεων για το Συνέδριο του ΚΚΕ, λέει η κα Παπαρήγα, «αναζητούμε τους λόγους αυτής ή της άλλης απόφασης, που πάρθηκε σε συνθήκες έντονης ιδεολογικής αντιπαράθεσης και καπιταλιστικής περικύκλωσης και υπονόμευσης» και «αντιπαλεύουμε τις τερατώδεις συκοφαντίες που εξαπέλυσαν κατά του σοσιαλισμού οι κάθε μορφής υπερασπιστές του καπιταλισμού»

    [06] Διάσκεψη για το περιβάλλον

    Εκπρόσωποι από τις 192 χώρες μέλη του ΟΗΕ ξεκίνησαν σήμερα στο Πόζναν της Πολωνίας δύσκολες συνομιλίες για την καταπολέμηση των κλιματικών αλλαγών, με την οικονομική κρίση να ρίχνει βαριά τη σκιά της πάνω στα σχέδια για την επίτευξη νέας συμφωνίας.

    Η Διάσκεψη του Πόζναν, που πρόκειται να διαρκέσει δύο εβδομάδες, φιλοδοξεί να ενώσει τόσο τις πλούσιες όσο και τις φτωχότερες χώρες κάτω από την ίδια ομπρέλα, με σκοπό την επίτευξη μιας συμφωνίας για την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου, την οποία θα επικυρώσουν οι ηγέτες των κρατών τον Δεκέμβριο του 2009 στη Δανία.

    Ένα από τα ζητήματα της διάσκεψης είναι η επίτευξη συμφωνίας περικοπής των ρύπων που θα δεσμεύει, για πρώτη φορά, και τα αναδυόμενα κράτη και η οποία θα αντικαταστήσει το Πρωτόκολλο του Κιότο που λήγει το 2012 και ισχύει μόνο για τα ανεπτυγμένα κράτη.

    Άλλο κρίσιμο ζήτημα των συνομιλιών είναι οι τρόποι με τους οποίους τα πλούσια κράτη θα μπορέσουν να προσφέρουν τεχνογνωσία "καθαρής τεχνολογίας" και χρηματοδότηση προς τα φτωχότερα έθνη, προκειμένου να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων, και κυρίως του διοξειδίου του άνθρακα.

    Ύστερα από την εκλογή του Μπαράκ Ομπάμα στον προεδρικό θώκο των ΗΠΑ, έχει αναπτερωθεί το ηθικό των περιβαλλοντολόγων και αρκετών κυβερνήσεων για μία μεγαλύτερη δραστηριοποίηση της Ουάσινγκτον στις συνομιλίες για την προστασία του πλανήτη από τις κλιματικές αλλαγές, όμως η κατάσταση έχει περιπλεχθεί, ύστερα από τη διαφωνία μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ για την κατανομή των νέων περικοπών αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 December 2008 - 11:30:28 UTC