Browse through our Interesting Nodes on Human Rights Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-12-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στρατηγικές επιλογές με σημαντικά οφέλη"
  • [02] "Οργανωμένο σχέδιο για την κρίση"
  • [03] Η ατζέντα της ημέρας
  • [04] Στο πλευρό της κυπριακής προεδρίας
  • [05] "Να απλοποιηθεί η διαδικασία"

  • [01] "Στρατηγικές επιλογές με σημαντικά οφέλη"

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισκέφθηκε το Κέντρο Ελέγχου και Κατανομής Φορτίου του Φυσικού Αερίου στην Ελευσίνα και στη συνέχεια τον κεντρικό αγωγό Υψηλής Πίεσης Φυσικού Αερίου στους Αγ. Θεοδώρους.

    Τελευταίος σταθμός της επίσκεψης του κ. Καραμανλή ήταν ο σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα, όπου τόνισε πως σε μια συγκυρία που η ενεργειακή ασφάλεια, η απεξάρτηση απο το πετρέλαιο και η προστασία του περιβάλλοντος συνιστούν μείζονες προκλήσεις με τις στρατηγικές επιλογές μας, διασφαλίζουμε για τον τόπο και όλους τους Ελληνες σημαντικά οφέλη για το παρόν και το μέλλον.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι ο σταθμός του Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στη Ρεβυθούσα πραγματοποιήθηκε απο προηγούμενες κυβερνήσεις, ενώ σημείωσε ότι η κυβέρνησή του μέσα σε 22 μήνες το καλοκαίρι του 2007 υλοποίησε μία απο τις πιο σημαντικές ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, που αφορά στην αναβάθμιση των εγκαταστάσεων τριπλασιάζοντας την ικανότητα παροχής αερίου στο σύστημα.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως "συνεχίζουμε με την κατασκευή και τρίτης δεξαμενής αποθήκευσης, ώστε να διασφαλίζεται η τροφοδοσία της χώρας σε φυσικό αέριο για τις επόμενες δεκαετίες".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμα ότι ολοκληρώθηκε η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου προς τους Αγ. Θεοδώρους για την τροφοδοσία των επιχειρήσεων της βιομηχανικής περιοχής της Κορίνθου, ενώ προωθούνται οι σχετικές μελέτες για την επέκταση του δικτύου προς την Πελοπόννησο.

    Οπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρώτος σταθμός θα είναι η Μεγαλόπολη και το 2011 οι σημερινές παλιάς τεχνολογίας και ρυπογόνες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ θα δώσουν τη θέση τους σε δύο υπερσύγχρονα εργοστάσια που θα τροφοδοτούνται με φυσικό αέριο.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε πως "με έργα και όχι με λόγια προστατεύουμε το περιβάλλον, αποδεικνύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη και περιβάλλον δεν είναι έννοιες ασύμβατες".

    Ακόμη ανέφερε ότι το έργο του αγωγού αυτού δημιουργεί τις προϋποθέσεις για συνδέσεις με μεγάλες πόλεις της Πελοποννήσου, ενώ το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου σε 13 μεγάλες περιοχές της χώρας.

    Επισήμανε, επίσης, ότι στα πέντε τελευταία χρόνια η κατανάλωση φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 100%.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε "όλα αυτά είναι ορατά και απτά αποτελέσματα της ενεργειακής στρατηγικής μας. Μιας στρατηγικής που με διεθνείς συμφωνίες και μεγάλα έργα, όπως ο ελληνοτουρκικός αγωγός και η διακρατική συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας-Τουρκίας και ο αγωγός φυσικού αερίου Σάουθ Στρίμ, αναβαθμίζει το ρόλο της χώρας μας, καθώς την αναδεικνύει σε κέντρο μεταφοράς φυσικού αερίου απο την περιοχή της Κασπίας προς την Ευρώπη".

    [02] "Οργανωμένο σχέδιο για την κρίση"

    Στις εργασίες του Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που διεξάγεται σήμερα και αύριο στη Μαδρίτη, θα συμμετάσχει ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του στη Μαδρίτη, θα έχει σειρά διμερών επαφών. Σήμερα θα συναντηθεί με τον κ.Θαπατέρο.

    Οι ηγέτες του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα συζητήσουν και θα δώσουν την τελική μορφή στο μανιφέστο για τις ευρωεκλογές 2009 με κεντρικό σύνθημα "μια νέα κατεύθυνση για την Ευρώπη" το οποίο υπογραμμίζει την ανάγκη για αλλαγή της πλειοψηφίας στα ευρωπαϊκά όργανα. Μια τέτοια αλλαγή όπως αναφέρεται είναι απαραίτητη ώστε να προωθηθούν πολιτικές με κοινωνική ευαισθησία που θα κατοχυρώνουν τα κεκτημένα των εργαζομένων και θα αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα τις νέες προκλήσεις που θέτει η παγκόσμια οικονομική κρίση.

    Δεύτερο σύνθημα του μανιφέστου θα είναι το "πρώτα ο πολίτης " ώστε να υπογραμμιστεί η ανάγκη οικοδόμησης μιας Ευρώπης από "κάτω προς τα πάνω" χωρίς δημοκρατικό έλλειμμα, που να απαντά στις ανησυχίες των ευρωσκεπτικιστών.

    Ενεργό συμμετοχή στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος θα έχουν και ακτιβιστές από τη βάση των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων που είναι παράλληλα και μέλη του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Επίσης, τις εργασίες θα παρακολουθήσουν εκπρόσωποι μη κυβερνητικών οργανώσεων.

    Στο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναμένεται να παρευρεθούν περίπου 240 εκπρόσωποι Ευρωπαϊκών Σοσιαλιστικών Κομμάτων καθώς και ακτιβιστές του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος.

    Σήμερα, θα πραγματοποιηθεί ειδική εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS.

    Δηλώσεις Γ.Παπανδρέου

    "Η παγκόσμια οικονομική κρίση πρέπει να αντιμετωπιστεί με οργανωμένο και σχεδιασμένο τρόπο και όχι με μπαλώματα. Αλλιώς θα έχουμε ανταγωνισμούς, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε βαρβαρότητα μέσα από τη δημιουργία πόλων και αξόνων".

    Αυτά ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε συζήτηση που είχε με τους δημοσιογράφους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στις τράπεζες, τονίζοντας ότι: "Σήμερα, με τα μέτρα που παίρνουμε στηρίζουμε τις τράπεζες, αλλά πρέπει να τις βάλουμε σε ένα δρόμο αλλαγών για να λειτουργούν καλύτερα μεθαύριο" και πρόσθεσε ότι: "Η παρέμβαση αυτή δεν πρέπει να αντίκειται στις αλλαγές που έρχονται μακροπρόθεσμα".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι η σημερινή κρίση είναι μια ευκαιρία για τους σοσιαλιστές για να προωθήσουν σημαντικές αλλαγές, να μην γίνουν μπαλώματα τα οποία θα έδιναν την ευκαιρία στις ιδιωτικές δυνάμεις να κρυφτούν πίσω από το πρόβλημα για να μην δώσουν τις σωστές λύσεις. Όλα αυτά, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπανδρέου, απαιτούν ένα άλλο είδος διακυβέρνησης σε εθνικό, περιφερειακό και παγκόσμιο επίπεδο, η οποία θα δίνει απάντηση στην τάση υπερσυγκέντρωσης οικονομικής, πολιτικής ή αλλού είδους εξουσίας.

    Η δημοκρατική εποπτεία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να συμβάλλει στην ουσιαστική αλλαγή και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων. "Για αυτό και πρέπει να δημιουργήσουμε την κοινωνική Ευρώπη η οποία θα έχει ως πρώτη επιλογή την ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας αλλά και την ουσιαστική υποστήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων που είναι και τα πρώτα θύματα της κρίσης".

    Ο κ. Παπανδρέου προέβλεψε ότι το συμπέρασμα των διήμερων εργασιών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος είναι ότι η εθνική, η Ευρωπαϊκή και η Παγκόσμια ατζέντα είναι παράλληλες. Υπάρχουν, είπε, κοινές συνιστώσες και τα προβλήματα. Παγκόσμια ή εθνικά είναι περίπου ίδια.

    Τα όποια μέτρα ληφθούν για την αντιμετώπιση της κρίσης, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είτε αυτά είναι άμεσα, είτε βοηθητικά, πρέπει να συνδυάζουν το βραχυπρόθεσμο, το μεσοπρόθεσμο και το μακροπρόθεσμο.

    Η επένδυση που θα γίνει για την αντιμετώπιση όλων αυτών των προβλημάτων, θα πρέπει, όπως είπε ο κ. Παπανδρέου, να αντιμετωπίζει και τα μεγάλα προβλήματα της ανθρωπότητας, όπως είναι η κλιματική αλλαγή.

    Ο ίδιος, όπως είπε, σκοπεύει να αναδείξει τόσο στις κατ' ιδίαν συναντήσεις του, όσο και στις συζητήσεις που θα γίνουν στο Συνέδριο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, το πρόβλημα των Βαλκανίων. Όπως είπε, οι Βαλκανικές χώρες, είτε είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης είτε υποψήφια μέλη, πρέπει να ενισχυθούν για να μην αποτελέσουν θρυαλλίδα για τα Βαλκάνια, την Ευρώπη και τον κόσμο και χρησιμοποίησε, για να δείξει τον τρόπο με τον οποίο, όπως είπε, πρέπει να αντιμετωπίζονται τα θέματα αυτά, τον όρο "αλληλεγγύη χωρίς σύνορα".

    Ιδιαίτερη σημασία δίνει ο κ. Παπανδρέου και στην αντιμετώπιση προβλημάτων όπως το Μεσανατολικό, το πρόβλημα του Ιράν αλλά και ενέργειες όπως το πρόσφατο τρομοκρατικό χτύπημα στη Βομβάη. Για το θέμα αυτό ο κ. Παπανδρέου μίλησε χθες το πρωί με τον πρόεδρο του Πακιστάν Αλί Ζαρντάρι, ενώ αναμένεται επικοινωνία του με τη Σόνια Γκάντι.

    Στο δείπνο ο κ. Παπανδρέου έθεσε και το Κυπριακό, καθώς όπως πιστεύει μέσα από την παρούσα κρίση ανοίγει μια νέα φάση, στην οποία η Ευρώπη μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο και έτσι μπορεί να βοηθήσει στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε συναντήσεις με τους Πρωθυπουργούς της Βουλγαρίας Σεργκέι Στανίσεφ και Σλοβενίας Μπόρουτ Παχόρ, ενώ είχε και ολιγόλεπτη συνομιλία με την νέα Πρόεδρο του Σοσιαλιστικού Κόμματος Γαλλίας Μαρτίν Ομπρί.

    [03] Η ατζέντα της ημέρας

  • Απονομή βραβείων Περιφερειακών Εφημερίδων για το έτος 2007 (11:30:00, Αθήνα/Κέντρο Τύπου ΓΓΕ-ΓΓΕ)

  • Ημερίδα της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ για το σωφρονιστικό σύστημα (12:00:00, Αθήνα/Βουλή)

  • Παρουσίαση του βιβλίου "Το Αρχαιολογικό Μουσείο Ολυμπίας" της Γεωργίας Χατζή - Χαιρετισμός Μ. Λιάπη (12:30:00, Αθήνα/Δηλιγιάννη 59,Κηφισιά)

  • ΠΑΣΟΚ - Συνέντευξη για τον προϋπολογισμό του 2009 θα δώσουν οι Χρ. Παπουτσής, Δ. Κουσελάς, Στ. Κουτμερίδης και Κ. Σπηλιόπουλος (14:00:00, Αθήνα/Χαριλάου Τρικούπη)

  • Εκδήλωση ΙΟΒΕ-Η Ελληνική Οικονομία μετα την κρίση Αναζητώντας ένα νέο αναπτυξιακό πρότυπο (17:30:00, Μέγαρο Καρατζά-Αιόλου)

  • Επίσκεψη Κ. Παπούλια στο νομό Χανίων, Χανιά

  • Παρουσίαση του φωτογραφικού λευκώματος "Η δημιουργική φωτογραφία στην αρχαιολογία" και εγκαίνια της ομώνυμης έκθεσης (19:30:00, Αθήνα/Μουσείο Μπενάκη)

  • Παρουσίαση και εγκαίνια της έκθεσης φωτογραφιών του βιβλίου "Μπουτάν - Χαμόγελα από τη στέγη του κόσμου" της Δήμητρας Στασινοπούλου (20:00:00, Αθήνα/Ακαδημίας 23, Ενωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου)

  • Βόλεϊ-Α1 Γυναικών (8η ημέρα), 16.30 Ολυμπιακός - Μαρκόπουλο --Novasports 3--

  • Βόλεϊ-Α1 Ανδρών (8η ημέρα), 19.00 Ολυμπιακός - ΕΑ Πατρών --Novasports 3--

  • Ποδόσφαιρο-Β' Εθνική (12η ημέρα) (18:05:00, Πιερικός-Εθνικός Αστέρας)

    [04] Στο πλευρό της κυπριακής προεδρίας

    Την ανησυχία της για τις τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο αλλά και την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής πλευράς η οποία στηρίζεται από την ηγεσία της Τουρκίας επεσήμανε η ΓΓ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της μετά την ημίωρη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια.

    Ειδικότερα η κυρία Παπαρήγα δήλωσε τα εξής: "Το ΚΚΕ στηρίζει τις προσπάθειες της κυπριακής προεδρίας για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού με βάση τις γνωστές αποφάσεις του ΟΗΕ".

    "Αυτό που διαπιστώνουμε και εμείς είναι ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά δεν είναι απλώς αδιάλλακτη αλλά θέλει όλο και περισσότερα ακόμα και περισσότερα και από το Σχέδιο Αναν, κυρίως όμως στηρίζεται από την ηγεσία της Τουρκίας".

    Δεν μπορεί να νίπτει τας χείρας της η ΕΕ αφού η Κύπρος είναι και μέλος της, αλλά και ο ΟΗΕ δεν μπορεί να αφήσει το ζήτημα σε ένα επίπεδο, όπου η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί, η δε άλλη πλευρά προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για να επιδιώξει τις πάγιες προθέσεις της.

    Από τη μία πλευρά το θέμα αφορά και την Ελλάδα, καθώς μας ανησυχούν οι τελευταίες εξελίξεις στο Αιγαίο σε μια περίοδο όπου πολλά πράγματα είναι ταραγμένα και η οικονομική κρίση ανεβάζει τη "δίψα" για ζωτικούς πόρους , αγορές.

    Θεωρούμε ότι αν κάποιος θέλει να προσφέρει, πρέπει να ασκήσει πίεση προς την τουρκοκυπριακή πλευρά και κυρίως προς την Τουρκία.

    "Η κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για την ανέλκυση του Sea Diamond"

    «Δεν ισχύει καμία δικαιολογία, η κυβέρνηση να μην έχει αναλάβει την ευθύνη όχι μόνο της απάντλησης των καυσίμων , αλλά και της ανέλκυσης του ?Sea Diamond? από τα νερά της Σαντορίνης.

    Ο χρόνος που περνάει μπορεί να οδηγήσει σε πολύ χειρότερες καταστάσεις. Και από εκεί και πέρα η κυβέρνηση ας κάνει ό,τι νομίζει. Να ζητήσει αυτή από την πλοιοκτήτρια εταιρία αποζημίωση. Το οξύ περιβαλλοντικό πρόβλημα που υπάρχει σε όλη την περιοχή του Αιγαίου, δεν αφορά μόνο τη Σαντορίνη. Είναι διεθνής θάλασσα το Αιγαίο και όχι μόνο, την ευθύνη την έχει αποκλειστικά η κυβέρνηση. Και να αφήσει κατά μέρος το πρόσχημα ότι δεν διαθέτει χρήματα για να μην φορολογήσει το λαό. Δεν της ζήτησε κανείς να φορολογήσει το λαό. Να φορολογήσει αυτούς που πρέπει και ανάμεσα σε αυτούς και τους εφοπλιστές. Να πληρώσουν οι εφοπλιστές οι ίδιοι. Αλλά το τιμόνι το έχει η κυβέρνηση».

    [05] "Να απλοποιηθεί η διαδικασία"

    Η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει της ψήφισης του νομοσχεδίου που αφορά στην βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και την αποσυμφόρηση των καταστημάτων κράτησης την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου, οργανώνει σήμερα σχετική ημερίδα στη βουλή (12.00 - 15.00).

    Στην ημερίδα έχουν κληθεί εκπρόσωποι του νομικού κόσμου, του δικαστικού και δικηγορικού κλάδου, εκπρόσωποι οργανώσεων για τα δικαιώματα του ανθρώπου, οργανώσεων για τα δικαιώματα των κρατουμένων, καθώς και ακαδημαϊκοί δάσκαλοι σχετικοί με το αντικείμενο. Επίσης, στην ημερίδα αναμένεται να τεθεί προς κρίση το νομοσχέδιο και να αναπτυχθεί ο σχετικός διάλογος όχι μόνο για το σωφρονιστικό σύστημα αλλά και για το ζήτημα της δικαιοσύνης στο σύνολό του.

    Την εκδήλωση-συζήτηση με θέμα "Ορεινοί όγκοι, παράκτιο μέτωπο, μητροπολιτικά πάρκα: πολύτιμες εφεδρείες για μια ανάσα ζωής στο λεκανοπέδιο", που οργανώνει σήμερα το απόγευμα το τμήμα Οικολογίας και Περιβάλλοντος της ΚΠΕ του ΣΥΝ θα ανοίξει με ομιλία του ο πρόεδρος του κόμματος, κ. Αλέξης Τσίπρας.

    ""

    Το χώρο έξω από τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες στα Χανιά, όπου για 19η ημέρα πραγματοποιούν απεργία πείνας 15 οικονομικοί μετανάστες, με αίτημα να νομιμοποιηθούν στην Ελλάδα επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος αφού ενημερώθηκε για την κατάσταση στην οποία βρίσκονται, χαρακτήρισε δίκαιο το αίτημα τους, ζητώντας να απλοποιηθούν οι προϋποθέσεις για να αποκτήσουν την άδεια παραμονής.

    «Το αίτημα τους είναι απόλυτα δικαιολογημένο, δηλαδή, η απλοποίηση των προϋποθέσεων και των εγγράφων βάσει των οποίων μπορούν να αποκτήσουν την άδεια παραμονής. Εμείς ζητάμε άμεσα από την κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα των 15 και ζητάμε να προχωρήσει γρήγορα σε νομοθετικές δραστηριότητες ώστε να γίνει αυτή η απλοποίηση». Ο κ. Αλαβάνος υποστήριξε πώς είναι ανάγκη να αλλάξει άμεσα ο μεταναστευτικός νόμος.

    Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

    Ο ΣΥΝ, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, τονίζει σε ανακοίνωσή του: "Χρειάζεται ενίσχυση κι όχι μείωση των κονδυλίων, όπως γίνεται με τον προϋπολογισμό του 2009, στο Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το οποίο έχει και την ευθύνη για την ενημέρωση, την πρόληψη και τη θεραπεία του AIDS. Για το 2009, το σχετικό κονδύλι ανέρχεται στο ποσό των 14 εκατ. ευρώ, το οποίο είναι μειωμένο από πέρυσι κατά 6 εκατ. ευρώ και από πρόπερσι κατά 18,5 εκατ. ευρώ.

    Το ζήτημα του AIDS είναι πολύ σοβαρό για να το αφήνουμε σε επετειακές και μόνο εκδηλώσεις ", καταλήγει η ανακοίνωση.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 December 2008 - 5:30:33 UTC