Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιχείρηση για τη διάσωση ομήρων

  • [01] Επιχείρηση για τη διάσωση ομήρων

    Επιθέσεις εναντίον πολυτελών ξενοδοχείων, νοσοκομείων, ενός καφέ στο οποίο συχνάζουν τουρίστες και του σιδηροδρομικού σταθμού στη Μουμπάι (Βομβάη) εξαπέλυσαν χθες Τετάρτη ένοπλοι σκοτώνοντας τουλάχιστον 125 ανθρώπους και τραυματίζοντας περισσότερους από 300.

    Ανάμεσα στους νεκρούς και τους τραυματίες βρίσκονται τουρίστες και ξένοι επιχειρηματίες, ενώ επτά ευρωβουλευτές μέλη της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου, που είχαν εγκλωβισθεί στο ξενοδοχείο Taj Mahal, κατόρθωσαν να διαφύγουν από το ξενοδοχείο τις πρώτες πρωϊνές ώρες.

    "Οι ευρωβουλευτές και οι συνοδοί τους διέφυγαν χωρίς να έχουν τραυματιστεί, αυτήν την ώρα βρίσκονται στην κατοικία του Γάλλου προξένου στη Βομβάη και προσπαθούμε να δούμε πως θα τους επαναπατρίσουμε " δήλωσε η υπεύθυνη γιά τον Τύπο στο Ευρωκοινοβούλιο, κα Μάρτζορι Βαν ντεν Μπρόκεν. Στην αποστολή δεν συμμετείχε Ελληνας ή Κύπριος ευρωβουλευτής.

    Τα Ινδικά μέσα ενημέρωσης ανέβαζαν ακόμη περισσότερο τον απολογισμό, με την εφημερίδα Times of India να αναφέρει πως οι τραυματίες ανέρχονται σε έως και 900.

    Οι ένοπλοι που πραγματοποίησαν την σειρά των επιθέσεων προέρχονται από το Πακιστάν, δήλωσε σήμερα ένας ινδός ανώτερος αξιωματούχος.

    Στο μεταξύ, ένας ένοπλος που έχει οχυρωθεί σε εβραϊκό κέντρο τηλεφώνησε σήμερα σε τηλεοπτικό δίκτυο της Ινδίας για να προτείνει συνομιλίες με την κυβέρνηση για την απελευθέρωση ομήρων, αλλά επίσης και για να διαμαρτυρηθεί για την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο ινδικό Κασμίρ.

    "Ζητήστε από την κυβέρνηση να μας μιλήσει και θα αφήσουμε ελεύθερους τους ομήρους", δήλωσε ο άνδρας, ο οποίος κατονομάστηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο India TV ως Ιμράν.

    "Γνωρίζετε πόσοι πολλοί άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στο Κασμίρ; Γνωρίζετε ότι ο στρατός σας έχει σκοτώσει μουσουλμάνους; Γνωρίζετε πόσοι πολλοί απ' αυτούς έχουν σκοτωθεί στο Κασμίρ αυτήν την εβδομάδα;", πρόσθεσε.

    Επιχείρηση διάσωσης ομήρων

    Όλοι οι ισλαμιστές που βρίσκονταν μέσα στο ξενοδοχείο Ταζ Μαχάλ της Μομπάϊ σκοτώθηκαν από τους αστυνομικούς και τους ινδούς κομάντος και οι επιχειρήσεις συνεχίζονται σε ένα δεύτερο ξενοδοχείο, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι της περιοχής.

    Δεν υπήρχαν όμηροι στο Taj Mahal" , δήλωσε ο αρχηγός της τοπικής αστυνομίας στο τηλεοπτικό δίκτυο NDTV.

    Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν όμηροι στο ξενοδοχείο Oberoi, καθώς και στο Nariman House, όπου στεγάζεται ένα εβραϊκό κέντρο, πρόσθεσε.

    Ενας ραβίνος είναι ανάμεσα στους τουλάχιστον τρεις ανθρώπους που κρατούνται όμηροι από ενόπλους σε κτίριο διαμερισμάτων. Οπως δήλωσε στο Ρόιτερς ο ινδός κομάντο Αμίτ Τιουάρι, μια γυναίκα και ένα παιδί απελευθερώθηκαν και ένας από τους ενόπλους σκοτώθηκε, αλλά τουλάχιστον τέσσερις ένοπλοι παραμένουν στο κτίριο.

    Η ισραηλινή υπηρεσία διάσωσης Zaka, μια υπερ-Ορθόδοξη οργάνωση, ανακοίνωσε ότι πρόκειται για τον ραβίνο Γκαμπριέλ Χόλτσμπεργκ, ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του, Ρίβκα, οι οποίοι διαχειρίζονται μια καφετέρια και μια συναγωγή για λογαριασμό της θρησκευτικής οργάνωσης Chabad Lubavitch.

    Περίπου 10 έως 20 Ισραηλινοί συγκαταλέγονται στους ομήρους των ενόπλων στη Μουμπάϊ, αναφέρθηκε σήμερα από την πρεσβεία του Ισραήλ στο Νέο Δελχί.

    Από την πλευρά του το υπουργείο Εξωτερικών στο Βερολίνο βεβαίωσε για "έναν Γερμανό όμηρο", πιθανολογώντας όμως ότι "υπάρχουν κι άλλοι".

    Δέκα Ιάπωνες περιλαμβάνονται μεταξύ των ατόμων που εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένα στα δύο πολυτελή ξενοδοχεία της πόλης και δεν μπορούν να διαφύγουν εξαιτίας της εκεί παρουσίας ενόπλων, ανακοίνωσε η ιαπωνική κυβέρνηση.

    Ενας Ιάπωνας, ο Χισάσι Τσούντα, 38 ετών, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των επιθέσεων, σύμφωνα με την ιαπωνική κυβέρνηση.

    Συλλήψεις

    Εννέα ύποπτοι για τρομοκρατία συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις, ανακοίνωσε η ινδική αστυνομία.

    Την ευθύνη για τις επιθέσεις διεκδίκησε μια προηγουμένως άγνωστη οργάνωση, που αυτοαποκαλείται Μουτζαχεντίν της Ντέκαν, με μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που απέστειλε σε ΜΜΕ. Η Ντέκαν είναι μια περιοχή της νότιας Ινδίας. Αναλυτές εκτίμησαν πως, αν και δεν είναι σαφές εάν η ανάληψη της ευθύνης έχει σχέση με τους πραγματικούς δράστες, οι επιθέσεις ενδέχεται να έγιναν από μια παρόμοια οργάνωση, τους Ινδούς Μουτζαχεντίν.

    Η οργάνωση Ινδοί Μουτζαχεντίν, είχε αναλάβει με μήνυμα στο Ιντερνετ την ευθύνη για τις επιθέσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 14 Σεπτεμβρίου στο Νέο Δελχί "στο όνομα του Αλλάχ" , εναντίον των επιχειρηματικών και πλούσιων συνοικιών του κέντρου της ινδικής πρωτεύουσας με 20 νεκρούς.

    Οι Ινδοί Μουτζαχεντίν, που αυτοαποκαλούνται επίσης "μαχητές του ισλάμ", δηλώνουν ότι βρίσκονται "σε ανοικτό πόλεμο με την Ινδία". Αυτός ο τοπικός ισλαμικός πυρήνας έχει ήδη αναλάβει την ευθύνη σειράς επιθέσεων τον Ιούλιο στο Αχμενταμπάντ του κρατιδίου Γκουτζαράτ, βομβιστικών επιθέσεων τον Μάιο στο Τζαϊπούρ και συντονισμένων επιθέσεων τον Νοέμβριο 2007 εναντίον τριών πόλεων του Ουτάρ Πραντές.

    Αλλη οργάνωση, η "Ισλαμική Δύναμη Ασφαλείας-Ινδοί Μουτζαχεντίν " είχε αναλάβει την ευθύνη για δώδεκα συντονισμένες βομβιστικές επιθέσεις στη βορειο-ανατολική Ινδία με 80 νεκρούς στις 30 Οκτωβρίου.

    Ενας Ελληνοκύπριος μεταξύ των θυμάτων

    Ένας Κύπριος πολυεκατομμυριούχος, μόνιμος κάτοικος Λονδίνου, περιλαμβάνεται στους νεκρούς των τρομοκρατικών επιθέσεων στη Μουμπάϊ της Ινδίας.

    Πρόκειται για τον Ανδρέα Λιβέρα, 72 ετών, πλοιοκτήτη, που είχε πάει στη Μουμπάϊ για έκθεση πλοίων, πιάστηκε όμηρος και εκτελέστηκε εν ψυχρώ από τους τρομοκράτες.

    Τις συνθήκες εκτέλεσης του Ανδρέα Λιβέρα περιέγραψε στη Λευκωσία ο αδελφός του Θεοφάνης Λιβέρας. Όπως είπε, ο Ανδρέας βρισκόταν στο εστιατόριο του Ταζ Μαχάλ, στο οποίο διέμενε και κρατήθηκε όμηρος μαζί με άλλα άτομα.

    Οι τρομοκράτες συγκέντρωσαν τους ομήρους σε ένα δωμάτιο, από όπου ο Ανδρέας Λιβέρας τηλεφώνησε στο γιο του και τον διαβεβαίωσε ότι δεν κινδύνευε. Στη συνέχεια όμως οι τρομοκράτες ζήτησαν από τους ομήρους να δείξουν τα διαβατήριά τους. Ο Λιβέρας ο οποίος είχε αγγλικό διαβατήριο πυροβολήθηκε εν ψυχρώ μαζί με άλλα πέντε άτομα.

    Ο Ανδρέας Λιβέρας, ο οποίος διέμενε στο Λονδίνο από το 1963, καταλείπει τέσσερα παιδιά.

    Βρισκόταν ένατος στη λίστα με τους εκατόν πλουσιότερους Έλληνες του Λονδίνου.

    Υπήρξε ο ιδρυτής των ομώνυμων επιχειρήσεων με έδρα το Λονδίνο, η αξία των οποίων μαζί με τα οικογενειακά ακίνητα, ανέρχεται στα 315 εκατομμύρια λίρες.

    Ο Λιβέρας πήγε από την Κύπρο στη Βρετανία το 1963 και εργάστηκε ως πωλητής και διανομέας σε εταιρεία ζαχαροπλαστικής για να προχωρήσει στη συνέχεια στην εξαγορά της εταιρείας, την οποία πούλησε το 1986 έναντι 130 εκατομμυρίων λιρών.

    Η οικογένεια Λιβέρα συνέστησε επίσης εταιρεία ενοικίασης θαλαμηγών.

    Με βάση τα στοιχεία που έχει συλλέξει έως τώρα η ελληνική Πρεσβεία στο Νέο Δελχί, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μεταξύ των θυμάτων συμπεριλαμβάνονται Έλληνες. Ωστόσο, δύο Ελληνες πολίτες, ένας άνδρας και μία γυναίκα, βρίσκονται εγκλωβισμένοι - αλλά δεν κρατούνται όμηροι - στο ξενοδοχείο Taj Mahal, ενώ μεταξύ των ομήρων δεν υπάρχουν Έλληνες. Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος, οι ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επικοινωνία με τους δύο Έλληνες, ενώ ο πρέσβης της Ελλάδας στο Νέο Δελχί κατευθύνεται προς την Βομβάη.

    "Πέραν αυτών, θέλουμε να εκφράσουμε τον αποτροπιασμό μας για τις νέες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ινδία. Τις καταδικάζουμε απερίφραστα, όπως και κάθε πράξη βίας, ανεξαρτήτως κινήτρων, που στρέφεται κατά αθώων πολιτών, κατά της ελευθερίας, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εκφράζουμε επίσης τα θερμά μας συλλυπητήρια στις οικογένειες των θυμάτων και την κυβέρνηση της Ινδίας", τονίζει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ.

    Καταδικάζει η διεθνής κοινότητα

    Ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής απέστειλε συλλυπητήριο τηλεγράφημα στον Ινδό ομόλογό του κ. Manmohan Singh. Μεταξύ άλλων, εκφράζει τη συμπάθειά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και υπογραμμίζει ότι η Ελλάδα καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τέτοιες πράξεις.

    Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε τις επιθέσεις. "Βία σε τέτοιο βαθμό είναι εντελώς απαράδεκτη", είπε η εκπρόσωπος του Μπαν Κι Μουν σε ανακοίνωση του ΟΗΕ. "Ο γενικός γραμματέας επαναλαμβάνει την πεποίθησή του ότι τίποτε δεν μπορεί να δικαιολογήσει τις χωρίς διακρίσεις επιθέσεις εναντίον πολιτών".

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ καταδίκασε την "δειλή", όπως την χαρακτήρισε, τρομοκρατική επίθεση στη Μουμπάι.

    "Καταδικάζω με τον πιο δριμύ τρόπο τις τυφλές τρομοκρατικές επιθέσεις στο Μουμπάι. Η επίθεση εναντίον αθώων ανθρώπων, τουριστών και ασθενών σε νοσοκομεία είναι αποτροπιαστική και δειλή", αναφέρει ο ντε Χοπ Σέφερ σε δήλωση που εξέδωσε.

    Ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ εξέφρασε την αλληλεγγύη και τη συμπάθειά του προς τα θύματα και δήλωσε πως η συμμαχία "δεν θα φεισθεί προσπαθειών για να καταπολεμήσει τη μάστιγα της τρομοκρατίας".

    Ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, ο Χαβιέρ Σολάνα, δήλωσε πως οι επιθέσεις "δείχνουν για μια ακόμη φορά την ανάγκη να παραμείνει η διεθνής κοινότητα ενωμένη εναντίον της τρομοκρατίας και να την πολεμήσει με αποφασιστικότητα.

    Προηγουμένως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εκδώσει δήλωση στην οποιά καταδίκαζε "με τον πιο δριμύ τρόπο τις ειδεχθείς τρομοκρατικές επιθέσεις".

    "Η τρομοκρατία ουδέποτε δικαιολογείται ούτε αποτελεί μέσο για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου. Υποστηρίζουμε την ινδική κυβέρνηση στη μάχη της εναντίον της τρομοκρατίας. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες που έχασαν αγαπημένους και ευχόμαστε ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες", αναφέρεται στη δήλωση της Επιτροπής.

    "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές και την απώλεια αθώων πολιτών. Συνεχίζουμε να αναζητούμε περισσότερη πληροφόρηση", δήλωσε ο Μπεν Τσανγκ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    Ο Λευκός Οίκος συγκάλεσε κατεπείγουσα σύσκεψη ο Λευκός Οίκος στην οποία αξιωματούχοι της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας, των μυστικών υπηρεσιών και της Άμυνας θα εξετάσουν το θέμα των επιθέσεων στη Βομβάη, ανακοινώθηκε. Παράλληλα εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να παράσχουν βοήθεια στις ινδικές αρχές.

    "Ο πρόεδρος Μπους εκφράζει τα συλλυπητήριά του στο λαό της Ινδίας και στις οικογένειες των αθώων πολιτών, οι οποίοι σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν στις επιθέσεις στη Μουμπάι", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

    "Οι επιθέσεις στη Μουμπάι, με πολλά αθώα θύματα, μας θυμίζουν ακόμη μια φορά ότι αντιμετωπίζουμε την απειλή των βίαιων εξτρεμιστών", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας.

    "Τα τερατώδη εγκλήματα των τρομοκρατών στην πόλη Μουμπάι προκαλούν θυμό, αγανάκτηση και την απόλυτη καταδίκη", γράφει ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε συλληπητήρια επιστολή του προς τον Πρόεδρο και τον πρωθυπουργό της Ινδίας.

    "Οι απάνθρωπες τρομοκρατικές επιθέσεις εναντίον νοσοκομείων, ξενοδοχείων και άλλων δημοσίων χώρων, που στοχεύουν στη δολοφονία και την ομηρεία πολιτών είναι εγκλήματα εναντίον των θεμελίων μίας πολιτισμένης κοινωνίας", υπογραμμίζει ο Ρώσος Πρόεδρος και συμπληρώνει ότι οι ένοχοι "πρέπει να τιμωρηθούν με τον αυστηρότερο δυνατό τρόπο".

    "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις. Είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή τρομοκρατικής επίθεσης", τόνισε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησής του για τα θύματα και την αλληλεγγύη της στην οικογένειές τους και τους τραυματίες.

    "Καταδικάζω αυτήν την παράλογη τρομοκρατική πράξη", δήλωσε ο σύμβουλος για εξωτερικές υποθέσεις της προσωρινής κυβέρνησης του Μπαγκλαντές, Ιφτεκάρ Αχμεντ Τσοντούρι και τόνισε πως "η τρομοκρατία δεν εξυπηρετεί κανέναν σκοπό".

    Τις επιθέσεις καταδίκασε και ο πρόεδρος της Σρι Λάνκα Μαχίντα Ρατζαπάκσα, τονίζοντας πως "φέρνουν στο προσκήνιο την άμεση ανάγκη να υπάρξει συντονισμένη δράση από όλες τις χώρες για την εξάλειψη της απειλής της τρομοκρατίας".

    Το υπουργείο Εξωτερικών της Σιγκαπούρης με ανακοίνωσή του εκφράζει τα συλλυπητήρια στις οικογένεις των θυμάτων, στην κυβέρνηση και τον λαό της Ινδίας.

    "Οι επιθέσεις αυτές δείχνουν πως συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε και σήμερα την απειλή της τρομοκρατίας", επισημαίνεται στην ανακοίνωση, στην οποία προστίθεται πως ανάμεσα στους ομήρους που κρατούν οι τρομοκράτες είναι και ένας από την Σιγκαπούρη.

    Εκπρόσωπος της προεδρίας των Φιλιππίνων καταδίκασε τις επιθέσεις και εξέφρασε τα συλλυπητήρια της κυβέρνησης προς τις οικογένειες των θυμάτων.

    "Καταδικάζουμε τις επιθέσεις αυτές εναντίον της ανθρωπότητας και θα παραμείνουμε ενωμένοι μαζί με την Ινδία και τον υπόλοιπο κόσμο στον αγώνα για την εξάλειψη της τρομοκρατίας το συντομότερο δυνατόν", υπογράμμισε ο Αντονι Γκόλεζ.

    Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Κουβέιτ καταδίκασαν τις επιθέσεις.

    "Πρόκειται για ένα απεχθές και φρικτό έγκλημα", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ Αμπντάλα Μπεν Ζάγιεντ Αλ-Ναχιάν και διαβεβαίωσε τις ινδικές αρχές για την "απόλυτη αλληλεγγύη" της χώρας του.

    Εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών του Κουβέιτ επισήμανε πως "η ινδική κυβέρνηση είναι ικανή να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές πράξεις εναντίον της ασφάλειας και της σταθερότητας της Ινδίας".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 27 November 2008 - 19:30:25 UTC