Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επιθετική πολιτική απέναντι στην κρίση"
  • [02] Στην Αθήνα αύριο ο Δ.Χριστόφιας
  • [03] Οχι στη βία κατά των γυναικών

  • [01] "Επιθετική πολιτική απέναντι στην κρίση"

    Την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης των διμερών σχέσεων Ελλάδας - Κίνας ανέδειξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Πρόεδρο της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Χου Ζιντάο.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στις επενδύσεις της Κίνας στην Ελλάδα, αναφερόμενος, ωστόσο, στο θέμα του λιμένα Πειραιώς δήλωσε: "είχα την ευκαιρία να επαναλάβω την πάγια θέση του ΠΑΣΟΚ για τις στρατηγικές υποδομές και το πώς εμείς τις βλέπουμε για την πατρίδα μας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στον ρόλο που διαδραματίζει η Κίνα στη διεθνή οικονομική κατάσταση, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία και εξέφρασε την ικανοποίησή του για την απόφαση του Κινέζου προέδρου να ορίσει προσωπικό απεσταλμένο στην "Επιτροπή Στίγκλιτς", η οποία έχει συσταθεί με πρωτοβουλία της Σοσιαλιστικής Διεθνούς προκειμένου να διαμορφώσει την προοδευτική πρόταση για διέξοδο από την οικονομική κρίση. Όπως έγινε γνωστό ο κ. Χου απηύθυνε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ επίσημη πρόσκληση προκειμένου να επισκεφθεί την Κίνα.

    "Επιθετική πολιτική απέναντι στην κρίση"

    «Εμείς θα αντιμετωπίσουμε την κρίση επιθετικά, όχι με αντίληψη φοβισμένου παρατηρητή όπως κάνει η σημερινή κυβέρνηση, ούτε με πολιτικές που απλώς μπαλώνουν τα κακώς κείμενα, αλλά με στόχο να προστατέψουμε τον πολίτη μας από τις επιπτώσεις της κρίσης και παράλληλα να κάνουμε τις απαραίτητες μεγάλες τομές στην οικονομία, στο κράτος, για να βγούμε όλοι μαζί ενισχυμένοι» είπε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου, σε ομιλία του χθες στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υπογραμμίζοντας πως «είμαστε σε αλλαγή εποχής με ολόκληρο τον πλανήτη να ζει στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης και να αναζητά διέξοδο» επισήμανε πως η «Ελλάδα μοιάζει με καράβι που μπαίνει θαλασσοδαρμένο και ακυβέρνητο στο μάτι του κυκλώνα», ενώ τόνισε την αναγκαιότητα εισόδου της Ελλάδας σε μια διαφορετική τροχιά, ανεξαρτήτως της εκδήλωσης ή μη της παγκόσμιας κρίσης.

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για «πράσινη ανάπτυξη», που ολοκληρώνεται με την ανάδειξη της Ελλάδας σε σημαντικό παίκτη στα περιφερειακά και διεθνή δρώμενα.

    Αναφερόμενος στα αίτια της παγκόσμιας κρίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επικαλέστηκε την άποψη του νομπελίστα οικονομολόγου Πολ Κρούγκμαν πως η «βασική αιτία της κρίσης είναι η τεράστια συγκέντρωση πλούτου στα χέρια των λίγων» και επέκρινε τέσσερεις πολιτικές των κυβερνήσεων Μπούς: Την μείωση των βασικών μισθών και την αγοραστική δύναμη των χαμηλοτέρων και μεσαίων εισοδημάτων, την υπονόμευση του δικαιώματος των εργαζομένων για συλλογικές διαπραγματεύσεις, το «μπλοκάρισμα» των προτάσεων για διαφάνεια στο χρηματοπιστωτικό σύστημα μετά το σκάνδαλο της Enron και την άμεση αναδιανομή του πλούτου υπέρ των πλουσίων μέσω του φορολογικού συστήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «επί Μπους οι πλούσιοι έγιναν πολύ πλουσιότεροι και οι φτωχοί και η μεσαία τάξη πολύ φτωχότεροι» προσθέτοντας, «αναφέρω τις πολιτικές Μπους που όμως δεν διαφέρουν και πολύ από εκείνες που ακολούθησε η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ -όπως και άλλες νεοσυντηρητικές κυβερνήσεις».

    Αναφερόμενος στα αποτελέσματα αυτών των πολιτικών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «ήταν η ανεξέλεγκτη επέκταση μη εποπτευόμενων επενδυτικών υπηρεσιών από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, η επιδίωξη γρήγορου και μεγάλου κέρδους κάτω από το πέπλο «τοξικών ομολόγων» και με την ανοχή αν όχι την συνέργεια εταιρειών που είχαν την υποχρέωση να αξιολογούν τον κίνδυνο και να λειτουργούν, υποτίθεται, προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος».

    «Η ύφεση είναι ήδη γεγονός και ουδείς ξέρει το βάθος και την έκταση του προβλήματος» είπε ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στις επιπτώσεις της κρίσης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ξέσπασμα της κρίσης φέρνει στο προσκήνιο θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα για την λειτουργία του παγκόσμιου συστήματος διακυβέρνησης και πρόσθεσε ότι η Σοσιαλιστική Διεθνής επεξεργάζεται σε δύο επιτροπές απαντήσεις στις πολιτικές προτεραιότητες της εποχής.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «δεν υπάρχουν λύσεις μόνο εθνικές, αλλά απαιτούνται νέοι διεθνείς κανόνες και θεσμοί συνεργασίας» και πρόσθεσε ότι «μπαίνουμε σε ένα πολυπολικό κόσμο, όμως αν ο κάθε πόλος ακολουθήσει τον δρόμο της επιβολής, της μονομέρειας στις αποφάσεις και τον ανταγωνισμό για την παγκόσμια κυριαρχία, οι πολλοί πόλοι μπορούν να εξελιχθούν σε καταστροφή».

    Αναφερόμενος στις ΗΠΑ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «πρέπει να αναγνωρίσουν ότι έχουν τεράστιες ευθύνες για την σημερινή κρίση» και πρόσθεσε ότι «η εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα δίνει μια νέα ελπίδα ότι οι πολίτες θα ξαναποκτήσουν δύναμη και ότι η πολιτική της Αμερικής βρίσκεται στο μεταίχμιο σημαντικών αλλαγών».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στις προτάσεις της Επιτροπής Στίγκλιτς για δημοκρατική εκπροσώπηση όλων των περιφερειών στους νέους παγκόσμιους θεσμούς διακυβέρνησης, υποστήριξη των ασφαλιστικών συστημάτων και συστημάτων πρόνοιας και «πράσινη» ανάπτυξη, τονίζοντας πως «σήμερα ο εκδημοκρατισμός της παγκοσμιοποίησης είναι επιτακτικό αίτημα» και υπογραμμίζοντας πως «οφείλουμε να προχωρήσουμε σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις των διεθνών οργανισμών -ΟΗΕ, ΔΝΤ, Παγκόσμια Τράπεζα- ώστε να διαθέτουν δημοκρατική νομιμοποίηση και αποτελεσματικότητα, και ενίσχυση της διεθνούς εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος με την δημιουργία ενός Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Οργανισμού, αντίστοιχου με τον Διεθνή Οργανισμό Εμπορίου».

    Σε ότι αφορά την Ευρώπη, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «πρέπει να παίξει τον ρόλο της σε παγκόσμιο επίπεδο και να προστατεύσει τους πολίτες της από την επερχόμενη κρίση» τονίζοντας ότι πρέπει να «επανακαθοριστεί η οικονομική πολιτική της ΕΕ με δημόσιες επενδύσεις ακόμα και αν δεν εμπίπτουν στις αυστηρές ερμηνείες του Μάαστριχτ».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι αυτή η «χαλάρωση» (των κριτηρίων του Μάαστριχτ) δεν πρέπει να «αναλωθεί σε μπαλώματα, άσκοπες σπατάλες του κράτους και προεκλογικά δωράκια, προσθέτοντας ότι «σκέφτομαι ειδικότερα την κακή διαχείριση της οικονομίας από την ΝΔ».

    Στις προτάσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνεται η εξαίρεση από την μέτρηση του επιτρεπόμενου δημοσιονομικού ελλείμματος οι δημόσιες επενδύσεις και υποδομές για την Παιδεία και την Έρευνα, για την ανεργία, για την πράσινη ανάπτυξη και οι αμυντικές δαπάνες «που είναι σημαντικές για χώρες σαν την Ελλάδα».

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να ενισχύσει τον εποπτικό της ρόλο προωθώντας επιπλέον την ανάπτυξη και την απασχόληση και ότι η Ευρώπη χρειάζεται ένα κοινό Ευρωπαϊκό Ταμείο που θα στηρίζει την πραγματική οικονομία καθώς και ένα «Σύμφωνο βιώσιμης ανάπτυξης, απασχόλησης και κοινωνικής προστασίας» από ευρωπαϊκούς, εθνικούς, δημόσιους και ιδιωτικούς πόρους.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε επιπλέον στην αναγκαιότητα συντονισμένων ευρωπαϊκών πολιτικών για την στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων καθώς και στην αναγκαιότητα μεγάλης ευρωπαϊκής πρωτοβουλίας για την στήριξη της οικονομίας των Βαλκανίων με «ένα μίγμα πόρων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την European Bank for Reconstruction and Development και το ΔΝΤ, που θα μπορούσε να ήταν διαφορετικό για κάθε χώρα αναλόγως με το επίπεδο σχέσεών της με την ΕΕ ή θα μπορούσε να είναι «ενιαίο»».

    Ο κ. Παπανδρέου επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της αλλά και για απώλεια ευκαιριών «που της δίνονται μέσα από την κρίση» και τόνισε ότι «απαιτείται μια κυβέρνηση που μπορεί να διαπραγματεύεται, να σχεδιάζει και να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις του κόμματός του, για την στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος, για την «μεγάλη στροφή που απαιτείται να κάνουμε ως χώρα προς την κατεύθυνση της «πράσινης» ανάπτυξης», ενώ επέκρινε και τον προϋπολογισμό ότι «συνεχίζει την ίδια αδιέξοδη πολιτική που έχει ακολουθήσει η κυβέρνηση τα τελευταία πέντε χρόνια».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «η διαφθορά και η αδιαφάνεια κατατρώνε τεράστια ποσά που πρέπει να πάνε στην ανάπτυξη και στην ποιότητα των υπηρεσιών», ενώ αναφερόμενος χαρακτηριστικά στην καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απέδειξε πως αυτή μπορεί να μειωθεί δραστικά με τα ΚΕΠ, ενώ «δυστυχώς το απέδειξε και η ΝΔ με τον τρόπο που τάχιστα διεκπεραίωσε την υπόθεση Βατοπαιδίου».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε την ομιλία του εκφράζοντας την εμπιστοσύνη του στις δυνατότητες της Ελλάδας υπογραμμίζοντας πως η «χώρα χρειάζεται μια Νέα Συμφωνία στην οποία θα συμπράξουμε όλοι, με αμοιβαίες δεσμεύσεις και θα κερδίσουμε όλοι: οι εργαζόμενοι, η υγιής και παραγωγική επιχειρηματικότητα και το κράτος» και υπογραμμίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ έχει «όραμα, σχέδιο και πάνω απβ όλα πολιτική βούληση».

  • Η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο εισηγητής του ΚΤΕ Παιδείας, Μιχάλης Παντούλας και η Γραμματέας του Τομέα Παιδείας του Κινήματος, Θάλεια Δραγώνα, θα επισκεφθούν σήμερα τον Συνήγορο του Πολίτη, Γιώργο Καμίνη, με τον οποίο θα συζητήσουν για το ζήτημα της διδασκαλίας του μαθήματος των Θρησκευτικών στα σχολεία.

  • Ο Τομέας Γυναικών του ΠΑΣΟΚ και οι γυναίκες βουλευτές του Κινήματος, πραγματοποιούν στον πεζόδρομο της πλατείας Κοραή, εκδήλωση με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών για την καταπολέμηση της πιο διαδεδομένης και πιο αποσιωπημένης μορφής βίας.

    [02] Στην Αθήνα αύριο ο Δ.Χριστόφιας

    Οι σχέσεις Ελλάδος -Τουρκίας και Κύπρου -Τουρκίας υπό το φως και των πρόσφατων προκλήσεων από πλευράς Άγκυρας θα αποτελέσουν αντικείμενο των συνομιλιών κατά την επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα - αύριο και μεθαύριο - του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια με τον Έλληνα ομόλογο του Κάρολο Παπούλια και τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή.

    Αυτό δηλώνει ο ίδιος ο Κύπριος Πρόεδρος σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τονίζει ότι πρέπει να διερευνηθεί από Αθήνα και Λευκωσία "σε μεγαλύτερο βάθος" ο πραγματικός, τελικός, στρατηγικός στόχος της Τουρκίας στο κυπριακό "για να δούμε, αν η τακτική, την οποία ακολουθεί σήμερα, έχει σχέση με αυτό τον τελικό στόχο".

    Ο Κύπριος Πρόεδρος δεν αποκλείει την πιθανότητα η Άγκυρα να στοχεύει με τον άλφα ή βήτα τρόπο στην αναγνώριση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα και στη συνέχεια κάποιας μορφής συνομοσπονδία. Μέχρι τώρα η Τουρκία δίνει τέτοια μηνύματα, σημειώνει και διαβεβαιώνει ότι "αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς".

    Επίσης, ο πρόεδρος Χριστόφιας εκτιμά ότι είναι πιθανόν οι τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου να συνδέονται με τις αντίστοιχες στο Αιγαίο.

    Ο Δημήτρης Χριστόφιας σημειώνει με νόημα ότι στις συνομιλίες των Αθηνών θα εξεταστούν όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των απευθείας διαπραγματεύσεων και θα ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά σπεύδει να κάνει σαφές πως "δεν είναι σκόπιμο για τέτοια σοβαρά ζητήματα να γίνονται ανακοινώσεις".

    Για το ακανθώδες ζήτημα των εγγυήσεων υπογραμμίζει ότι η κοινή θέση Ελλάδας -Κύπρου είναι ότι δεν χρειάζονται εγγυήτριες δυνάμεις σε μια χώρα-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η τελική απόφαση για το θέμα αυτό, δηλώνει, θα είναι συλλογική μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου.

    Κάνοντας απολογισμό των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων των απευθείας διαπραγματεύσεων με τον τουρκοκύπριο ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ο πρόεδρος Χριστόφιας δηλώνει "σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να πω ότι το πρόσημο είναι αρνητικό, όμως θα ανέμενα να είναι πιο θετικό"

    Αποκαλύπτει δε ότι στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας του μελλοντικού ομοσπονδιακού κράτους "πρόταση του κ.Ταλάτ είναι επανάληψη, αντιγραφή της διάταξης του σχεδίου Ανάν,ακόμη και σε χειρότερη εκδοχή".

    Στην αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Κύπριος πρόεδρος δηλώνει επίσης:

    - Οι σχέσεις Αθηνών- Λευκωσίας είναι στην κυριολεξία αδελφικές και υπάρχει συνεχής συντονισμός των δραστηριοτήτων μας και για το κυπριακό, αλλά και για άλλα διεθνή ζητήματα.

    - Ο στόχος δεν πρέπει να είναι φόρμουλες χωρίς λύση, αλλά λύση του κυπριακού και συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές του 2009

    - Είναι στα πλάνα μας η επικοινωνία και άμεση επαφή με διάφορους παράγοντες, ηγετικά στελέχη της νέας αμερικανικής διοίκησης.

    - Εκθέτει τις εκτιμήσεις του για το σημερινό πρόσωπο της Ρωσίας

    - Διαβεβαιώνει με έμφαση και κατηγορηματικά ότι δεν υφίσταται κίνδυνος αφελληνισμού των ελληνοκυπρίων από τις επιχειρούμενες από την πολιτική του για αλλαγές στα σχολικά βιβλία της Ιστορίας.

    Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του Κυπρίου προέδρου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ είναι το ακόλουθο:

    ΕΡ: Κύριε Πρόεδρε ποιος είναι ο στόχος της επίσημης επίσκεψης σας στην Αθήνα και τί περιμένετε από αυτήν;

    ΑΠ: Οι σχέσεις Αθηνών-Λευκωσίας στην κυριολεξία είναι αδελφικές. Από την πρώτη, αμέσως μετά την εκλογή μου, επίσκεψη εργασίας έχουν ακολουθήσει πολλές συναντήσεις και τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον πρωθυπουργό

    Κώστα Καραμανλή. Υπάρχει συνεχής συντονισμός των δραστηριοτήτων μας και για το κυπριακό, αλλά και για άλλα διεθνή ζητήματα.

    Είμαι στην ευχάριστη θέση να πω ότι υπάρχει αλληλοκατανόηση και συναντίληψη όχι μόνο με την Κυβέρνηση, αλλά και με όλη την πολιτική ηγεσία της Ελλάδος. Εκφράζω την ικανοποίηση μου γι αυτό και για τη στήριξη των πρωτοβουλιών μας στο κυπριακό.

    Κατά την επίσκεψη και τις συνομιλίες στην Αθήνα θα γίνει σε βάθος ενημέρωση του προέδρου Παπούλια, του πρωθυπουργού Καραμανλή και όλης της πολιτικής ηγεσίας για τις εξελίξεις στο κυπριακό.

    Με τον πρωθυπουργό συνταξιδέψαμε πρόσφατα από τις Βρυξέλλες στην Αθήνα και στο αεροπλάνο συζητήσαμε επί μακρόν και ανταλλάξαμε απόψεις.

    Υπάρχουν όμως κάποια νέα θέματα, που αφορούν τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας και Κύπρου-Τουρκίας, όπως για παράδειγμα οι παρενοχλήσεις του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους στα νότια της Κύπρου και διάφορες άλλες προσεγγίσεις από τουρκικής πλευράς, τις οποίες πρέπει από κοινού να διερευνήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος.

    Δηλαδή, ποια είναι η πραγματική στρατηγική της Τουρκίας. Οι κινήσεις της Τουρκίας και του κ. Ταλάτ έχουν ως στόχο την βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού ή κάτι άλλο;

    ΕΡ: Θα υπάρξουν συγκεκριμένες ανακοινώσεις μετά τις συνομιλίες;

    ΑΠ: Δεν νομίζω να είναι σκόπιμο για τέτοια σοβαρά ζητήματα να γίνονται ανακοινώσεις.

    ΕΡ: Ωστόσο,θα ληφθούν κάποιες συγκεκριμένες αποφάσεις;

    ΑΠ: Ασφαλώς να είστε σίγουροι γι' αυτό.

    ΕΡ: Δηλαδή θα συζητήσετε για ένα πλάνο Β΄;

    ΑΠ: Αυτό δεν μπορώ να το πω αυτήν τη στιγμή. Είναι εύστοχη

    η ερώτηση, αλλά δεν μπορώ να πω τίποτε περισσότερο.

    ΕΡ : Έχει γραφτεί στην εφημερίδα Αθηνών "Το Βήμα" ότι στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών θα συσταθεί μια ομάδα εργασίας για τις διαπραγματεύσεις στο κυπριακό υπό τον Υφυπουργό κ. Βαλλινάκη. Είναι έτσι;

    ΑΠ: Πάντοτε η τεχνογνωσία από πλευράς ειδημόνων από την Ελλάδα είναι καλοδεχούμενη.

    ΕΡ: Η παρενόχληση του νορβηγικού ερευνητικού σκάφους στα νότια της Κύπρου σχετίζεται με τις έρευνες για ύπαρξη κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας; Συνεχίζονται από κυπριακής πλευράς οι έρευνες για τα κοιτάσματα, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό;

    ΑΠ: Ασφαλώς συνεχίζονται οι έρευνες με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας,όπως έχει εγκριθεί από τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών του 1982,την οποία η Τουρκία δεν έχει υπογράψει. Αυτό είναι μια πρόφαση για τις παρενοχλήσεις. Έχω την άποψη ότι είναι καταδικαστέα η στάση αυτή της Τουρκίας, ιδιαίτερα τη στιγμή που γίνονται διαπραγματεύσεις για το κυπριακό μεταξύ των ηγετών των δύο Κοινοτήτων. Γι' αυτό και εμείς καταγγείλαμε στα Ηνωμένα Έθνη, στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στην Ευρωπαϊκή Ένωση την πρόκληση. Πρέπει να ομολογήσω ότι υπήρξαν θετικές αντιδράσεις. Τονίζω ότι δεν νοείται αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και εμείς δεν μπορούμε να τα απεμπολήσουμε.

    ΕΡ: Οι τουρκικές προκλήσεις στην Κύπρο συνδέονται με τις τουρκικές προκλήσεις στην υφαλοκρηπίδα της Ελλάδος;

    ΑΠ: Είναι πιθανόν. Η σκέψη πηγαίνει και προς την κατεύθυνση του Αιγαίου.

    ΕΡ: Πως σχολιάζετε τη συνέντευξη του κ.Ντάουνερ στην εφημερίδα "Ο Πολίτης";

    ΑΠ: Ήδη έκανε σχόλιο ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος. Πέρα από αυτό έχω την άποψη ότι οι εκπρόσωποι των Ηνωμένων Εθνών για ευαίσθητα ζητήματα,ίσως είναι καλό να αποφεύγουν δημόσια την έκφραση απόψεων. Για παράδειγμα στο θέμα των αποκλίσεων έχω τη γνώμη ότι οι δύο πλευρές έχουν και θα έχουν διαφορά άποψης. Τα Ηνωμένα Έθνη θα πρέπει να στηρίζονται σε αρχές.

    ΕΡ: Ο κ.Ντάουνερ είπε ότι η διζωνική αποτελεί παρέκκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.Πως το σχολιάζετε αυτό;

    ΑΠ: Δεν είναι απόκλιση από το ευρωπαϊκό κεκτημένο είναι απόκλιση από την κυπριακή πραγματικότητα με την έννοια ότι οι φυσιολογικές συνθήκες στην Κύπρο ποτέ δεν ευνοούσαν διζωνική,δικοινοτική Ομοσπονδία. Μετά το πραξικόπημα και την εισβολή ο αείμνηστος πρόεδρος Μακάριος αποδέχτηκε τη μετεξέλιξη του ενιαίου Κράτους σε διζωνική-δικοινοτική Ομοσπονδία.

    ΕΡ: Στις απευθείας διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκε το πρώτο κεφάλαιο,που αφορά τη διακυβέρνηση και την κατανομή των εξουσιών. Ποιος είναι ο απολογισμός, θετικό ή αρνητικό πρόσημο;

    ΑΠ: Δεν μπορώ να πω ότι είναι αρνητικό, αλλά δεν είναι και τόσο θετικό όσο θα ανέμενα. Υπάρχουν κάποια αντιφατικά πράγματα, τα οποία έχουμε εντοπίσει και θα συζητήσουμε στη συνέχεια με τον κ.Ταλάτ. Συνεπώς, σε γενικές γραμμές δεν μπορώ να πω ότι το πρόσημο είναι αρνητικό, όμως θα ανέμενα να είναι πιο θετικό.

    ΕΡ: Ο κ.Ταλάτ συζητά για μια λειτουργική λύση;

    ΑΠ: Επειδή ακόμα είναι ανοικτά τα ζητήματα,που αφορούν τη λειτουργικότητα υπάρχει διαφορά άποψης. Για παράδειγμα μιλάμε για το σύστημα διακυβέρνησης,την εκτελεστική εξουσία.

    Εμείς προτείνουμε κάτι πολύ λειτουργικό. Η πρόταση του κ.Ταλάτ είναι επανάληψη, αντιγραφή της διάταξης του σχεδίου Ανάν ακόμη και σε χειρότερη εκδοχή. Εδώ υπάρχει μια σημαντική διαφορά. Αν το λύσουμε αυτό,θα είναι εύκολο να λυθούν και άλλα ζητήματα.

    ΕΡ: Το 2004,πριν το δημοψήφισμα,το ΑΚΕΛ είχε εισηγηθεί να γίνουν κάποιες περιορισμένες αλλαγές,ώστε να μπορέσει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο Ανάν. Αν αυτές γίνουν αποδεκτές από τον κ. Ταλάτ, δεν θα είναι εύκολη η τελική συμφωνία;

    ΑΠ: Δεν έχει νόημα να επανερχόμαστε σε αυτά. Τώρα κάνουμε μια νέα διαπραγμάτευση μετά τη απόρριψη με ποσοστό 76% από τους ελληνοκυπρίουςτου σχεδίου Ανάν. Εμείς κάνουμε μια σημαντικότατη προσπάθεια για ευρύτερη βελτίωση,ώστε το κράτος και η ομοσπονδία να είναι περισσότερο λειτουργικά. Συνεπώς,το να επιστρέψουμε τώρα στο σχέδιο Ανάν δεν εξυπηρετεί τίποτε. Προσπαθούμε να εξυπηρετήσουμε τα καλώς νοούμενα συμφέροντα και των δύο κοινοτήτων.

    ΕΡ: Έχει αποδεχτεί ο κ Ταλάτ να συζητήσετε το θέμα της αποχώρησης των εποίκων;

    ΑΠ: Αντικειμενικά θα το συζητήσουμε. Δεν υπάρχει περίπτωση συνολικής συζήτησης του κυπριακού χωρίς να συζητηθεί το θέμα των εποίκων.

    ΕΡ: Στο θέμα των περιουσιών οι τρόποι ρύθμισης είναι απόδοση των περιουσιών σε ελληνοκυπρίους και τουρκοκυπρίους, ανταλλαγή και αποζημιώσεις;

    ΑΠ: Ακόμα δεν διαπραγματευτήκαμε και δεν μπορώ να πω πόσο θα επιμείνει η τουρκική πλευρά μόνο σε ανταλλαγή και αποζημιώσεις. Στην Ομάδα Εργασίας συμφωνήθηκε ότι αναγνωρίζεται η ιδιοκτησία των κατεχόντων περιουσία από το 1963 μέχρι σήμερα με βάση τα δεδομένα του Κτηματολογίου.

    Το ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις περιουσίες που είναι υπό κατοχή και έχουν τύχει εκμετάλλευσης από το καθεστώς. Η δική μας πλευρά καθοδηγείται από

    την αρχή ότι,εφόσον αναγνωρίζεται η περιουσία, τότε ο ιδιοκτήτης της θα πρέπει ο ίδιος να αποφασίσει τί θα γίνει με την περιουσία του. Είναι δική του επιλογή. Μπορεί να πει ότι δεν θέλει την περιουσία του υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση και ότι θέλει ανταλλαγή ή αποζημίωση. Αυτό είναι βασικό και,αν γίνει αποδεκτό,νομίζω ότι θα βρούμε λύση. Αν αυτή η αρχή δεν γίνει αποδεκτή,τότε το πρόβλημα θα είναι τεράστιο και ένα μεγάλο εμπόδιο στη διευθέτηση του κυπριακού. Αν γίνει αποδεκτή αυτή η αρχή,θα αποφευχθούν και οι οποιεσδήποτε προσφυγές στο ΕΔΑΔ. Προβλέπω ότι θα έχουμε σοβαρές δυσκολίες, αλλά η προσπάθεια μας θα είναι να βρεθεί λύση στηριγμένη πάνω σε αρχές.

    ΕΡ: Δυσκολίες θα υπάρξουν και στο θέμα των εγγυήσεων?

    ΑΠ: Ασφαλώς.

    ΕΡ: Εσείς θέλετε εγγυήσεις της Ελλάδος;

    ΑΠ: Το ερώτημα σας είναι λίγο'' πονηρό''. Η Ελλάδα δεν θέλει να είναι εγγυήτρια δύναμη και αυτό είναι συμφωνημένο με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ΕΡ: Αν επιμείνει η Τουρκία;

    ΑΠ: Αν επιμείνει θα αποφασίσουμε συλλογικά. Η κοινή θέση Κύπρου-Ελλάδας είναι ότι σε μια Κύπρο,χώρα Μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης,δεν χρειάζονται εγγυήσεις. Η κα Μπακογιάννη το έχει υπογραμμίσει αυτό αρκετές φορές. Κατά συνέπεια δεν πρέπει να προτρέχουμε. Δυστυχώς,αυτό το θέμα τυγχάνει δημόσιας συζήτησης εδώ στην Κύπρο.

    ΕΡ: Με το εδαφικό τί θα γίνει;

    ΑΠ: Έχω απόψεις,οι οποίες μπορούν να θεωρηθούν και προκλητικές από την τουρκική πλευρά γι' αυτό θέλω να αποφύγω τη δημόσια συζήτηση. Έχω απόψεις ότι κάποιες περιοχές πρέπει να τύχουν ιδιαίτερης μεταχείρισης.

    ΕΡ: Όπως;

    ΑΠ: Η περιοχή της Καρπασίας για παράδειγμα.

    ΕΡ: Πότε προβλέπετε ότι θα ολοκληρωθεί η παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων;

    ΑΠ: Νομίζω μέχρι το τέλος του χρόνου είτε θα έχουμε συνολικό αποτέλεσμα είτε θα μείνουν κάποια ζητήματα για παραπέρα για να τα διαπραγματευτούμε.

    ΕΡ: Τώρα γίνεται ουσιαστική διαπραγμάτευση ή ανταλλαγή απόψεων;

    ΑΠ: Διαπραγμάτευση γίνεται, αλλά το σοβαρό'' πάρε δώσε'' θα γίνει αργότερα. Αυτή ήταν η άποψη μου, η οποία έγινε αποδεκτή από τα Ηνωμένα Έθνη νομίζω από τον κ Ταλάτ. Αν δεν έχουμε συνολική εικόνα των θέσεων των δύο κοινοτήτων πάνω στις διάφορες πτυχές του Κυπριακού, δεν θα ήταν ορθό να αρχίσουμε πάρε δώσε.

    ΕΡ: Αν οι διαπραγματεύσεις οδηγηθούν σε αδιέξοδο ή ναυάγιο, θα είναι τότε απαραίτητη η παρέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ; Η τουρκική πλευρά υποστηρίζει ότι αυτό θα είναι απαραίτητο.

    ΑΠ: Η τουρκική πλευρά μπορεί να παίρνει αυτή τη θέση για να ζητήσει επιδιαιτησία. Άλλωστε δεν το έχουν κρύψει οι κύριοι Ερντογάν και Ταλάτ.

    Η δική μας θέση είναι κατά της επιδιαιτησίας. Έχουμε καεί μια φορά?

    ΕΡ: Αλλά , αν "φτάσει ο κόμπος στο χτένι", τί θα γίνει;

    ΑΠ: Δεν μπορούμε να πάμε σε επιδιαιτησία. Πρέπει να συνεχίσουμε οι δύο ηγέτες και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας. Γιατί να μας υποδείξουν οι τρίτοι πως θα λύσουμε το δικό μας πρόβλημα;Ορισμένοι τρίτοι ενδιαφέρονται να κλείσει το κυπριακό. Εμείς θέλουμε να λυθεί το κυπριακό, όχι να κλείσει.

    Η όποια πίεση ασκείται στην ελληνοκυπριακή πλευρά και από το εσωτερικό μέτωπο για χρονοδιαγράμματα είναι άδικη. Αν όντως οι τουρκοκύπριοι θέλουν στις ευρωεκλογές του 2009 να είναι μαζί με τους ελληνοκύπριους στο πλαίσιο μιας ομοσπονδιακής Κύπρου ,ευχαρίστως. Ή αν το 2009 είναι ορόσημο για την εξέταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, όλα αυτά θα πρέπει να τα υποδεικνύουν στον κ. Ταλάτ και όχι σε εμάς. Εμείς προσερχόμαστε στις διαπραγματεύσεις με καλή θέληση και δημιουργικές θέσεις.

    ΕΡ: Ποια μορφή λύσης του κυπριακού εκτιμάτε ότι θέλει η Τουρκία; Κάποιος φίλος στην Κωνσταντινούπολη, καλός γνώστης της τουρκικής πολιτικής και του κυπριακού, εκτιμά ότι η Άγκυρα θέλει με τον άλφα ή βήτα τρόπο την αναγνώριση του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα και στη συνέχεια κάποιας μορφής συνομοσπονδία.

    ΑΠ: Αυτό δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από εμάς. Είναι πιθανόν να είναι έτσι, όπως υποστηρίζει ο φίλος σας. Γι΄αυτό λέω ότι εμείς συνεχίζουμε να διερευνούμε τον πραγματικό,τελικό στρατηγικό στόχο της Τουρκίας για να δούμε, αν η τακτική, την οποία ακολουθεί σήμερα, έχει σχέση με αυτό τον τελικό στόχο.

    Συνεπώς, ορθά δήλωσε προ ημερών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Στεφάνου, όταν τόνιζε ότι σημασία δεν έχει ,αν η Τουρκία θέλει λύση απλώς, αλλά ποια ακριβώς λύση επιζητεί. Μέχρι τώρα η Τουρκία δίνει μηνύματα, τα οποία ,κατά την άποψη μου, επαληθεύουν αυτό ,που σας είπε ο φίλος σας από την Κωνσταντινούπολη.

    ΕΡ: Τι αναμένετε για το κυπριακό από τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ, τον κ. Μπαράκ Ομπάμα;

    ΑΠ: Οι ΗΠΑ είναι μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, είναι μια υπερδύναμη, που καλώς ή κακώς- ενδιαφέρονται ή εμπλέκονται σε διάφορα περιφερειακά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι και το κυπριακό.

    Εμείς δεν αρνούμαστε ρόλο στις ΗΠΑ, αλλά θέλουμε αυτός ο ρόλος να συνάδει με τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το κυπριακό.

    Θέλω να πιστεύω ότι η εκλογή του κ.Ομπάμα θα είναι βοηθητική προς αυτή την κατεύθυνση. Βέβαια, δεν έχω αυταπάτες ότι οι ΗΠΑ θα τιμωρήσουν την Τουρκία, που είναι στενότατος σύμμαχος τους.

    ΕΡ: Και εσείς , είσαστε υπέρ της πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση

    ΑΠ: Υπό αυστηρές προϋποθέσεις, δεν πρέπει να το ξεχνάμε αυτό. Η υποστήριξη της Κύπρου στην ένταξη της Τουρκίας δεν είναι λευκή επιταγή.

    Συνεπώς, αυτό που αναμένουμε από την νέα αμερικανική διοίκηση είναι περισσότερη συμβολή στην υλοποίηση των αποφάσεων του ΟΗΕ και βέβαια καλές σχέσεις με την Κυπριακή Δημοκρατία.

    ΕΡ: Είχατε κάποια επικοινωνία ,έστω έμμεσα, με τον κ. Ομπάμα μετά την εκλογή του;

    ΑΠ: Είχαμε επικοινωνία με διάφορους παράγοντες

    ΕΡ: Μιλήσατε μαζί του;

    ΑΠ: Όχι, δεν μίλησα με τον ίδιο

    ΕΡ: Να αναμένουμε ότι σύντομα θα έχετε επικοινωνία και με τον κ. Ομπάμα;

    ΑΠ: Κοιτάξτε, ο κ. Ομπάμα ακόμη δεν έχει ορκιστεί. Ασφαλώς είναι στα πλάνα μας η επικοινωνία και άμεση επαφή με διάφορους παράγοντες, ηγετικά στελέχη της νέας αμερικανικής διοίκησης. Δεν θέλω να λέω μεγάλα λόγια ότι σύντομα θα συναντηθώ με τον κ. Ομπάμα, έχοντας υπόψη την οικονομική κρίση και την σωρεία των προβλημάτων, τα οποία βρίσκονται ενώπιον του.

    ΕΡ: Την περασμένη βδομάδα επισκεφθήκατε επίσημα την Μόσχα. Μήπως στους λόγους και στις δηλώσεις σας επικράτησε περισσότερο το συναίσθημα;

    ΑΠ: Αν τα συναισθήματα μου ζημιώνουν την Κύπρο, τότε μπορούν να με επικρίνουν. Η επίσκεψη πρέπει να κριθεί από το πολιτικό αποτέλεσμα, το οποίο είναι τεράστιας σημασίας. Η κοινή διακήρυξη με τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ , για πρώτη φορά στην ιστορία των σχέσεων Ρωσίας Κύπρου. Για πρώτη φορά πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας διέθεσε πάνω από τέσσερις ώρες στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης, υπογράφηκαν επτά συμφωνίες σε θέματα διμερών σχέσεων. Εσείς, που είσαστε παρών, δεν προσέξατε ότι η δική μου συναισθηματική φόρτιση φόρτισε ανάλογα και τον Ρώσο ομόλογο μου; Δεν συμπεριφέρθηκα τεχνητά, Είμαι άνθρωπος πολύ ειλικρινής και εξέφρασα τα πραγματικά μου αισθήματα. Αυτό μόνο καλό έχει για την Κύπρο.

    ΕΡ: Ωστόσο, διατυπώνεται από ορισμένους και η άποψη πως η Μόσχα δεν μπορεί να επηρεάσει σημαντικά τα πράγματα σε σχέση με το κυπριακό

    ΑΠ: Μπορείτε να μου πείτε ποιος έσωσε την Κυπριακή Δημοκρατία το 2004 μετά το δημοψήφισμα για το σχέδιο Ανάν, όταν τέθηκε στο Συμβούλιο Ασφαλείας για υιοθέτηση η έκθεση του τέως γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών; Δεν είναι η Μόσχα, που πρωταγωνίστησε τότε, όπως και μετά ,όταν κάποιες δυνάμεις προσπάθησαν να επαναφέρουν την έκθεση και το σχέδιο; Αυτές τις προσπάθειες τις ανέκοψε βασικά η Μόσχα.

    ΕΡ: Η μη πραγματοποίηση της συνάντησης σας με τον Ρώσο πρωθυπουργό, Βλαντιμίρ Πούτιν, οφειλόταν αποκλειστικά στο βεβαρυμένο του πρόγραμμα και στο έκτακτο συνέδριο του κόμματος του, ή μήπως ο κ. Πούτιν δεν ήθελε να δυσαρεστήσει την Άγκυρα και προτίμησε να τηρήσει "ίσες αποστάσεις";

    ΑΠ: Αρχηγός του κράτους της Ρωσικής Ομοσπονδίας είναι ο πρόεδρος Μεντβιέντεφ. Θα ήταν αστείο να διαχωρίσει η Τουρκία τον κ. Μεντβιέντεφ από τον κ. Πούτιν. Είμαι σίγουρος ότι η Τουρκία μπορεί να έκανε και διαβήματα. Η Μόσχα όμως τράβηξε το δρόμο της. Αντί αυτό να εκτιμηθεί, ορισμένοι έρχονται με διάφορους τρόπους να δημιουργήσουν σκιές και να υποβαθμίσουν τη σημασία της επίσκεψης και των αποτελεσμάτων της . Ο κ. Πούτιν , όντως είχε συνέδριο πολύ σοβαρό, και απολογήθηκε, γιατί δεν κατέστη δυνατή η συνάντηση μας.

    ΕΡ: Πως είδατε τη Μόσχα του σήμερα σε σύγκριση με τη Μόσχα επί σοβιετικής εποχής, όταν σπουδάσατε εκεί;

    ΑΠ: Η Μόσχα είναι μια υπέροχη πόλη με μεγάλη ιστορία και αρχιτεκτονική. Στη Ρωσία επανέρχεται ο καπιταλισμός. Στα αρχικά στάδια η κατάσταση ήταν φοβερή και απογοητευτική. Τα τελευταία χρόνια με την πολιτική Πούτιν και Μεντβιέντεφ η Ρωσία ξαναβρίσκει τα πόδια της, ορθώνει ανάστημα ξανά, αποκαθίσταται η αξιοπρέπεια του Ρωσικού λαού. Αυτά τα κουβέντιασα με τον κ. Μεντβιέντεφ και με άλλους επισήμους. Σταδιακά αρχίζει να βελτιώνεται και το βιοτικό επίπεδο του λαού. Θέλω να πιστεύω ότι οι διακηρύξεις για μια δίκαιη κοινωνικοοικονομική πολιτική θα γίνουν ζωή και πράξη.

    ΕΡ: Επίσης, εκδηλώνεται ανοικτά η θρησκευτικότητα του Ρωσικού λαού και η αγάπη του προς την Ορθοδοξία.

    ΑΠ: Έχω μελετήσει την ψυχολογία των Ρώσων, θα βρουν ένα μέτρο Το γεγονός ότι την περίοδο της σοβιετικής εξουσίας,και κυρίως την εποχή του Στάλιν,υπήρξε ένας αυστηρότατος περιορισμός και μια απαγόρευση, σίγουρα δεν ξερίζωσε από την ψυχή του Ρωσικού λαού την πίστη του προς την θρησκεία. Τώρα ,που υπάρχει η δυνατότητα της έκφρασης, μπορεί να παρατηρούνται και κάποιες υπερβολές. Θα βρεθεί η χρυσή τομή. Προσωπικά, επειδή προέρχομαι από χώρο, ο οποίος ουδέποτε διανοήθηκε να έλθει σε αντίθεση με την Θρησκεία - η πλειοψηφία των μελών και στελεχών του ΑΚΕΛ είναι άνθρωποι θρησκευόμενοι και ο Αρχιεπίσκοπος μου λέει ότι το κόμμα θα πρέπει να ονομάζεται ΑΚΕΛ - Αριστερά-Νέες και Εκκλησιαστικές Δυνάμεις, δεν βρίσκω τίποτε το μεμπτό.

    ΕΡ; Αν μέχρι την άνοιξη δεν υπάρξει συμφωνία στο κυπριακό, βλέπετε κάποιο τρόπο για συμμετοχή των τουρκοκυπρίων στις ευρωεκλογές και εκπροσώπηση τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;

    ΑΠ: Έχω ερωτηθεί από ευρωπαίους ηγέτες και απάντησα όχι. Έχω πει στον κ. Ταλάτ ότι αυτά τα ορόσημα πρέπει να τα λάβει εκείνος σοβαρά υπόψη, να διορθώσει θέσεις του, να γίνει πιο λογικός, ώστε να προχωρήσει η διαπραγμάτευση και να έχουμε λύση.

    ΕΡ: Αν δεν θα έχει βρεθεί λύση ,αλλά οι διαπραγματεύσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά, δεν θα μπορούσε να βρεθεί κάποια φόρμουλα για τις ευρωεκλογές;

    ΑΠ: Ο στόχος δεν πρέπει να είναι φόρμουλες χωρίς λύση, αλλά λύση του κυπριακού και συμμετοχή.

    ΕΡ: Αυτή την περίοδο γίνεται μια έντονη συζήτηση για τα βιβλία της Ιστορίας στα σχολεία και διατυπώνονται φόβοι ότι υπάρχει κίνδυνος για την ταυτότητα των ελληνοκυπρίων;

    ΑΠ: Θέλω να υπενθυμίσω ότι τη δεκαετία του 80, όταν αποφασίστηκε ότι

    το Πανεπιστήμιο της Κύπρου θα είναι δικοινοτικό και κρατικό, υπήρχε και τότε η άποψη ότι τάχα θα αφελληνίσουμε τα παιδιά μας. Το Πανεπιστήμιο μας λειτουργεί πολύ καλά και αφελληνισμός δεν υπήρξε. Αυτές οι απόψεις είναι λανθασμένες και εκτός πραγματικότητας. Κάθε ένας πρέπει να κρίνεται από τα έργα του και όχι από το πως θεωρεί κάποιος, καθοδηγούμενος από τις προλήψεις και προκαταλήψεις του, ότι θα είναι η πολιτική μας στο θέμα των βιβλίων.

    Πείτε μου, αν γραφεί στα βιβλία της Ιστορίας ότι η χούντα των Αθηνών με σύμμαχο την ΕΟΚΑ Β΄ κατέστρεψε την Κύπρο , ποιο είναι το κακό; Αποτελεί αυτό αφελληνισμό; Η χούντα ήταν ανθελληνικότατη, ποτέ δεν εξέφραζε την Ελλάδα, ούτε τον ελληνικό λαό, τον οποίο καταδυνάστευσε και κατέστρεψε. Και βέβαια, το μεγαλύτερο τίμημα το πληρώνει μέχρι σήμερα ο κυπριακός λαός.

    Ως τώρα γράφεται στην Ιστορία -και να το δεχθώ- ότι τα γεγονότα του 1963 τα προκάλεσε η τουρκοκυπριακή ανταρσία. Εμείς δεν διαπράξαμε ούτε ένα λάθος τότε; Το γεγονός ότι σήμερα ( στις εκταφές της Διερευνητικής Επιτροπής για τους Αγνοουμένους) βρίσκονται μέσα σε πηγάδια και αλλού τουρκοκύπριοι αγνοούμενοι εκείνης της περιόδου, τι σημαίνει; Ότι έπεσαν μόνοι τους; Δυστυχώς, υπήρξαν ακρότητες και από δικής μας πλευράς.

    ΕΡ: Δηλαδή, λέτε ότι η Ιστορία μπορεί να ξαναγραφτεί;

    ΑΠ: Μπορούν να γραφτούν ξανά διάφορες πτυχές της Ιστορίας, ασφαλώς. Όχι για να επιρρίψουμε ευθύνη πάνω μας και να πούμε ότι ο αγώνας της ΕΟΚΑ του 55-59 δεν ήταν αντιαποικιακός. Βεβαίως και ήταν αντιαποικιακός και βεβαίως θα εκτιμήσουμε ότι ήταν δικαίωμα του κυπριακού λαού να προσπαθήσει ακόμη και με ένοπλο αγώνα να απελευθερωθεί από τον αποικιακό ζυγό. Όμως ,πρέπει να εκτιμήσουμε και ορισμένες πτυχές, οι οποίες ήταν ίσως και μαύρες σελίδες σε αυτό τον αγώνα.Τα βιβλία θα πρέπει να δίνουν αντικειμενικά την πραγματικότητα και διάφορες απόψεις. Για παράδειγμα η άποψη του ΑΚΕΛ ήταν τότε διαφορετική, αλλά το κόμμα έκανε την αυτοκριτική του και αυτό πρέπει να λεχθεί . Στο τέλος της ημέρας το ΑΚΕΛ δικαιώθηκε, γιατί το αποτέλεσμα δεν ήταν η Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα, αλλά μια ανεξαρτησία υπό αίρεση. Αυτά δεν πρέπει να τα πούμε; Είναι αυτό αφελληνισμός;

    ΕΡ: Δηλαδή, δεν κινδυνεύει η εθνική ταυτότητα των Ελλήνων της Κύπρου;

    ΑΠ: Κύριε ελέησον, και παρακαλώ να το γράψετε αυτό. Ως ελληνοκύπριος εκπλήττομαι πως μπορεί κάποιος να κατηγορήσει εμένα ή άλλο ομοϊδεάτη μου ότι δεν είμαστε Έλληνες. Εμείς δεν βλάψαμε τον ελληνισμό. Η ιστορία μας λέει το αντίθετο, υπηρετήσαμε τον ελληνισμό από την ίδρυση της παράταξης μας μέχρι σήμερα. Στον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο πολεμήσαμε δίπλα στην Ελλάδα ενάντια στον φασισμό. Για τις σχέσεις ελληνοκυπρίων- τουρκοκυπρίων,αν εισακουόταν η παράταξη μας, δεν θα είχαμε πέσει στις παγίδες των αποικιοκρατών και διαφόρων άλλων ξένων.

    [03] Οχι στη βία κατά των γυναικών

    Η 25η Νοεμβρίου έχει επιλεγεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά της Βίας εναντίον των Γυναικών, την πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλο τον πλανήτη.

    Μία στις τρεις γυναίκες είναι πιθανό να υποστεί άσκηση φυσικής βίας, σεξουαλική εκμετάλλευση ή κακοποίηση κατά τη διάρκεια της ζωής της. Μία στις πέντε γυναίκες πέφτει θύμα βιασμού ή απόπειρας βιασμού. Πάνω από το 80% των θυμάτων παράνομης διακίνησης και εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες.

    «Η πλήρης και αποτελεσματική προστασία των δικαιωμάτων των γυναικών, είναι σύμφυτη με τη βαθύτερη έννοια της ανθρώπινης αξίας και αξιοπρέπειας και ανήκει στον πυρήνα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου. Ιδιαίτερα μάλιστα στη σημερινή εποχή της παγκοσμιοποίησης και της τεχνολογικής προόδου, όπου οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και οι μορφές βίας που έχουν αναδυθεί δεν περιορίζονται στις παραδοσιακές μορφές εκδήλωσης αλλά έχουν αποκτήσει πιο υποδόριες και λιγότερο προβλέψιμες διαστάσεις.

    Η καθιέρωση της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, καθώς και αντίστοιχες εκστρατείες, όπως, για παράδειγμα, η προσπάθεια που εγκαινιάσθηκε από τον Ο.Η.Ε., το 2008, με τίτλο «Ενωθείτε να θέσουμε τέλος στη Βία ενάντια στις Γυναίκες», αναδεικνύουν το μέγεθος του προβλήματος και την αναγκαιότητα λήψης αποτελεσματικών μέτρων για την προστασία των γυναικών από κάθε μορφής βία.

    Απέναντι σε τέτοια φαινόμενα που προσβάλλουν το επίπεδο της Δημοκρατίας και του πολιτισμού μας η απάντηση δεν μπορεί να είναι άλλη από την ευαισθητοποίηση και την κινητοποίηση όλων μας. Καταπολεμούμε τα κάθε είδους αναχρονιστικά στερεότυπα που υπονομεύουν τις ίσες ευκαιρίες της γυναίκας και του άνδρα στη ζωή, την εργασία και την πρόοδο, προωθούμε πολύπλευρες εκπαιδευτικές δράσεις, οι οποίες αποσκοπούν στην εξάλειψη νοοτροπιών που προσβάλλουν τα δικαιώματα της γυναίκας και εγγυόμαστε, έμπρακτα και ουσιαστικά, την προστασία της προσωπικότητας και της αξιοπρέπειάς της", τονίζει σε ανακοίνωσή του ο κ.Πρ.Παυλόπουλος.

    "Η βία κατά των γυναικών παραμένει δυστυχώς παγκόσμιο πρόβλημα στην εποχή μας. Δεν γνωρίζει ήπειρο, σύνορα, θρησκεία, φυλή, πολιτισμό. Εκδηλώνεται με όλες τις μορφές. Τη σεξουαλική κακοποίηση, τον αναγκαστικό γάμο, το έγκλημα "τιμής", το εμπόριο σαρκός.Δεν είναι ασυνήθιστα τα περιστατικά βίας που εκδηλώνονται στο σπίτι. Η ενδοοικογενειακή βία είναι δύσκολα αντιμετωπίσιμη, γιατί περιβάλλεται συνήθως από πέπλο σιωπής", αναφέρει σε μήνυμά του ο πρόεδρος της Βουλής κ.Δ.Σιούφας.

    "Η πιο διαδεδομένη και πιο αποσιωπημένη μορφή βίας, σε όλο τον πλανήτη, είναι η βία κατά των γυναικών. Στην οικογένεια, στις διαπροσωπικές σχέσεις, στην εργασία, στο δρόμο, στις φυλακές, στις περιοχές με πολεμικές συρράξεις, στις μετανάστριες, στα κυκλώματα εμπορίας γυναικών, η ανδρική εξουσία κάθε μορφής ασκεί πολύμορφη βία λόγω φύλου και διαιωνίζει την εξουσιαστική σχέση των ανδρών απέναντι στις γυναίκες.

    Ένα φαινόμενο που, παρά το γεγονός ότι η πρόοδος στα θέματα ισότητας είναι αναμφισβήτητη, αποτελεί ένα από τα πλέον μελανά σημεία του σύγχρονου πολιτισμού μας. Ένα φαινόμενο που εμφανίζεται σε όλα τα πολιτισμικά και οικονομικά περιβάλλοντα και αφορά γυναίκες όλων των μορφωτικών και οικονομικών επιπέδων", αναφέρει ο Τομέας Ισότητας του ΠΑΣΟΚ.

    "Η φτώχεια, η εξαθλίωση, η πείνα, η περιθωριοποίηση στην οποία ωθούνται οι λαοί ακόμη και ολόκληρες περιοχές του πλανήτη είναι βία κατά της ανθρωπότητας. Εκτός από τους πολέμους, η σωματική και ψυχική βία με σκοπό την επιβολή και την εξουσία ασκείται τώρα με ιδιαίτερη ένταση. Οι γυναίκες υφίστανται σε μεγαλύτερο βαθμό αυτές τις συνέπειες", αναφέρει το Φεμινιστικό Τμήμα του ΣΥΝ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 25 November 2008 - 11:30:32 UTC