Browse through our Interesting Nodes of the Hellenic Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να αποκατασταθεί το κοινωνικό κράτος"
  • [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο
  • [03] Παυλόπουλος για "Καποδίστρια 2"
  • [04] ΕΕ: Οχι στους σαρωτές σώματος
  • [05] Αναμένεται η πρόταση Ομπάμα στη Χίλαρι
  • [06] "Η πολιτική τους τρέφει την κρίση"
  • [07] "Στην επιφάνεια η αλήθεια"
  • [08] "Θέμα χρόνου η κοινωνική έκρηξη"
  • [09] Συνεχίζεται η πτώση
  • [10] Σταματούν την απεργία πείνας
  • [11] Europeana: Ενα ταξίδι στο χρόνο

  • [01] "Να αποκατασταθεί το κοινωνικό κράτος"

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα επισκεφθεί το πρωί το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου συναντήθηκε στην Αθήνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας της Σλοβακίας, Ιβάν Γκασπάροβιτς , ενώ στην συνέχεια με τον πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), Χοάο Σοάρες και τον πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας, Σιμόν Γκας. Μετά την λήξη των συναντήσεων του κ. Παπανδρέου δεν έγιναν δηλώσεις.

    Ομιλία Παπανδρέου στη Βουλή για τις τράπεζες

    Ο κ.Γ.Παπανδρέου άσκησε κριτική στην κυβέρνηση, επιμένοντας στη θέση του κόμματός του ότι το σχέδιο συνιστά «λευκή επιταγή» προς τις τράπεζες που δόθηκε έπειτα από «διαπραγματεύσεις που έγιναν κάτω από το τραπέζι». Υποστήριξε ότι το μεγαλύτερο μέρος από τα 28 δισ. ευρώ θα διοχετευθεί για να καλυφθούν τα ανοίγματα από τις ομολογιακές εκδόσεις και από τα δάνεια στην ναυτιλία που έχουν πιστωτικά ιδρύματα, τα οποία θα βρουν την ευκαιρία να ξεφορτώσουν όλες τις προβληματικές τους απαιτήσεις στο δημόσιο.

    Ο κ. Παπανδρέου επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να υποστηρίζει κάθε σοβαρό μέτρο γιατί ως αυριανή κυβέρνηση θέλει να έχει τις καλύτερες προυποθέσεις να βγάλει τη χώρα από την κρίση. «Τα λεφτά αυτά δεν είναι δικά σας αλλά του ελληνικού λαού και απαιτούμε διαφάνεια. Δεν μας δίνετε καμιά εγγύηση ότι η ρευστότητα θα πάει στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά» ανέφερε.

    «Αν σπαταλήσουμε τα τελευταία πολεμοφόδια με τις εγγυήσεις του δημοσίου και δεν υπάρξουν αποτελέσματα τότε οι εξελίξεις θα είναι δραματικές και το ΠΑΣΟΚ αύριο ως κυβέρνηση θα κληθεί να χειριστεί μια κατάσταση απείρως χειρότερη από τη σημερινή», συμπλήρωσε.

    «Για να βγει η χώρα από αυτή την κρίση, χρειάζεται μια άλλη κυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου. «Μια κυβέρνηση, που θα αποκαταστήσει τη φορολογική δικαιοσύνη, που θα στηρίξει τα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, που θα αποκαταστήσει βασικές λειτουργίες του κοινωνικού κράτους, την παιδεία, την υγεία, την πρόνοια, την εργασία και την ασφάλιση, που θα δημιουργήσει νέο πλούτο, με επένδυση στη γνώση, στην έρευνα, στην καινοτομία, στη βάση του μοντέλου της πράσινης ανάπτυξης. Μια κυβέρνηση, που θα σταματήσει τις σπατάλες, τη ρουσφετολογία, την αδιαφάνεια και τη διαφθορά» και αυτή, όπως είπε καταλήγοντας «θα είναι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

    Συνέντευξη Τύπου για τις ελληνικές φυλακές

    Ανεπαρκή χαρακτήρισε το νομοσχέδιο που κατέθεσε το Υπουργείο Δικαιοσύνης για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα εσωτερικών Χάρης Καστανίδης.

    Στη διάρκεια συνέντευξης, ο κ.Καστανίδης τόνισε ότι το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό του σωφρονιστικού συστήματος και την αποσυμφόρηση των φυλακών περιέχει θετικές προτάσεις, αλλά το σύνολο των μέτρων δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα,επισημαίνοντας ότι πρέπει να ληφθούν άλλου τύπου μέτρα.

    Είπε ακόμη ότι η κυβέρνηση προτείνει μέτρα του παρελθόντος τα οποία όμως δεν απέδωσαν και δεν πρόκειται, όπως τόνισε, να αποδώσουν και τώρα. Ο Χ. Καστανίδης είπε ακόμη ότι το ΠΑΣΟΚ θεωρεί πως πρέπει να υπάρξει επέμβαση στην αιτία του προβλήματος, με αλλαγές του ποινικού και δικονομικού κώδικα.

    Πρόταση του ΠΑΣΟΚ, τόνισε, είναι η αναθεώρηση του άρθρου 282 του κώδικα ποινικής δικονομίας, που προβλέπει τον τρόπο προφυλάκισης των κατηγορουμένων, καθώς και η γενικότερη αναθεώρηση του ποινικού συστήματος, ώστε να υπάρξει, όπως είπε, διαφορετική αντιμετώπιση των κρατουμένων διασφαλίζοντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.

    Η εισηγήτρια του ΚΤΕ Δικαιοσύνης Θεοδώρα Τζάκρη χαρακτήρισε πρόχειρο το νομοσχέδιο της κυβέρνησης, λέγοντας ότι δεν έχει πρόγραμμα και δεν κάνει διάκριση των εγκλημάτων.

    Είπε ακόμη ότι το σχέδιο είναι άδικο και επικίνδυνο για τους κρατούμενους και την κοινωνία, τονίζοντας ότι στέλνει λάθος μηνύματα και λειτουργεί υπέρ των μεγάλων εγκληματιών και σε βάρος των μικροπαραβατών.

    Αναφερόμενη στα μέτρα που προτείνει το ΠΑΣΟΚ είπε ότι άμεσα πρέπει να δοθεί η δυνατότητα ενεργοποίησης έκτισης εναλλακτικών ποινών, όπως η κοινωνική εργασία, ενίσχυση του θεσμού εργασίας,εντός των φυλακών, ενεργοποίηση έκτισης της ποινής στη χώρα προέλευσης των λαθρομεταναστών υπό προϋποθέσεις, ενώ οι εξαρτημένοι χρήστες να παρακολουθούν προγράμματα απεξάρτησης.

    Τέλος,ο γραμματέας του τομέα Δικαιοσύνης Νίκος Παπασπύρου είπε ότι υπάρχει γενικότερη σύγχυση στην πολιτική του υπουργείου Δικαιοσύνης καθώς δεν υπάρχει, όπως είπε, διαχωρισμός της εγκληματικότητας.Επεσήμανε ακόμη ότι στόχος της πολιτείας πρέπει να είναι η κοινωνική επανένταξη των κρατουμένων.

    [02] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Συνεχίζεται η πολιτική αντιπαράθεση με αφορμή την αποκάλυψη για τη συνάντηση του εκπροσώπου τύπου του ΠΑΣΟΚ με τον επιχειρηματία κ. Πάπιστα

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ευ. Αντώναρος δήλωσε ότι η κλήση ή μη για κατάθεση του εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπακωνσταντίνου αφορά τη λειτουργία της εξεταστικής επιτροπής.

    Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για τεράστιο πολιτικό και ηθικό θέμα, αφού, όπως σημείωσε, κορυφαίο στέλεχος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης - ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και του αρχηγού του κ. Γ. Παπανδρέου - ήταν ενήμερο για την ύπαρξη ενός dvd εκβιασμού.

    «Τι κάνει; Αντί να πάει να πει όσα στοιχεία έχει στον εισαγγελέα - υπενθυμίζω ότι είναι και βουλευτής - αποκρύπτει όσα ξέρει για πολύ καιρό, για δύο μήνες. Συγκατανεύει, συναινεί στην κλήτευση μαρτύρων που αποδεικνύεται ότι είναι ψευδομάρτυρες, ότι ανήκουν σε περίεργο εσμό ανθρώπων, που έχουν άμεση σχέση με το dvd του εκβιασμού», ανέφερε.

    Πρόσθεσε ότι προφανώς με αυτούς του ανθρώπους έχει σχέση το ΠΑΣΟΚ, ενώ ερωτηθείς αν πρέπει να παραιτηθεί ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, είπε ότι γιβαυτό αποφασίζει το ΠΑΣΟΚ.

    Κατηγόρησε, επίσης, τον κ.Παπακωνσταντίνου πως παρβ ότι γνώριζε, το χρησιμοποίησε και πολιτικά με στόχο να πλήξει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό.

    «Στον κ. Παπακωνσταντίνου περιήλθαν στοιχεία - να δεχτώ ότι δεν ήταν όλα - κάποιας παράνομης πράξης. Δεν είχε υποχρέωση να τα πάει στον εισαγγελέα; Είναι δημόσιο πρόσωπο. Αποδεικνύεται από τη χρονική εξέλιξη των γεγονότων ότι ο συντοπίτης του είναι μπλεγμένος σβαυτή την περίεργη υπόθεση με ανθρώπους με ύποπτη δραστηριότητα», συμπλήρωσε.

    Και φέρνοντας ως παράδειγμα ραδιοφωνική συνέντευξη του κ. Παπακωνσταντίνου στις 18 Νοεμβρίου, σημείωσε ότι εκεί έκανε αναφορές στο dvd, χωρίς να λέει ότι ήξερε για την ύπαρξή του, προσπαθώντας να ταυτίσει αυτά τα πρόσωπα με το χώρο της ΝΔ.

    «Μήπως προσπαθούν να ρίξουν το φταίξιμο στη ΝΔ, γιατί έχουν τη φωλιά τους λερωμένη;», αναρωτήθηκε και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να ψάξει με ποιους κομματικούς σχηματισμούς είχαν διασυνδέσεις ορισμένα από αυτά τα άτομα. Παράλληλα, έκανε λόγο για απύθμενη υποκρισία και πολιτική κακοβουλία χωρίς όριο και δήλωσε πως δεν γνωρίζει να έχει γνώση οποιοδήποτε στέλεχος της ΝΔ για αυτό το υλικό.

    Ερωτηθείς τι διαφορετικό υπάρχει σε σχέση με ό,τι είχε κάνει ο κ. Ανδριανός, απάντησε πως ο διευθυντής του γραφείου τύπου του πρωθυπουργού παρέδωσε το dvd στον εισαγγελέα εντός 4 ημερών, εκ των οποίων τις τρεις έλειπε στη Μόσχα με τον κ. Καραμανλή, ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου δύο ολόκληρους μήνες έκανε ότι δεν ήξερε τίποτα.

    «Οι έλληνες πολίτες ας συγκρίνουν και ας κρίνουν», επεσήμανε και δήλωσε πως η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται για συμψηφισμό, αλλά για την έρευνα της υπόθεσης σε βάθος.

    Ο κ.Αντώναρος ρωτήθηκε και αν το θέμα αγγίζει τον ίδιο τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    «Εγώ θέτω το ερώτημα. Δεν ήξερε τίποτα ο κ. Παπανδρέου; Ούτε αφού έκανε την κατάθεσή της η αποδεδειγμένα αναξιόπιστη μάρτυρας κα Σωτηροπούλου και αφού έσπευσαν στελέχη του ΠΑΣΟΚ να επιχαίρουν; Ούτε τότε δεν ήξερε για το dvd του εκβιασμού που έχει ομολογήσει ότι γνώριζε ο εκπρόσωπός του;», αναρωτήθηκε.

    Για δε την υποψηφιότητα της κα Σωτηροπούλου για το Δικηγορικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης, είπε ότι οι δικηγορικοί σύλλογοι επιλέγουν με δικά τους κριτήρια τους υποψηφίους.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι δεν γνωρίζει αν και ποια άλλα στελέχη του ΠΑΣΟΚ ήξεραν για το dvd, ενώ διέψευσε κατάθεση που συνδέει τον κ. Αρσένιο με τον κ. Γ. Αγγέλου και είπε ότι αφορά τη λειτουργία της εξεταστική αν θα πρέπει να ζητηθούν τα στοιχεία των λογαριασμών του κ. Εφραίμ και του μοναχού κ. Αρσένιου.

    Τέλος ο κ.Αντώναρος είπε πως οι υπουργοί στους οποίους είχε κοινοποιηθεί, χειρίστηκαν την επιστολή του κ. Π. Ψωμιάδη προς τον πρωθυπουργό.

    Στο μεταξύ, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης ερωτηθείς για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν για τα οικόπεδα της Μονής Βατοπαιδίου στο Ωραιόκαστρο, ανέφερε: «Η πολεοδομία έκανε πολύ σωστά το καθήκον της. Λειτουργούμε με νόμους και αποφάσεις. Όλα έγιναν νόμιμα».

    Οι δηλώσεις του κ.Παπακωνσταντίνου

    Η ύπαρξη ενός «τεράστιου ηθικού και πολιτικού σκανδάλου βρίσκεται στην απόφαση της κυβέρνησης να αποσυρθεί από μια δίκη με την οποία η Βιστωνίδα θα περνούσε στο Δημόσιο και στο απίστευτο αλισβερίσι των αγοραπωλησιών με τις υποτιμήσεις γης στα καλύτερα μέρη της Ελλάδας και την υπερτίμηση του νερού της Βιστωνίδας» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής Κοζάνης, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, απαντώντας στον κυβερνητικό εκπρόσωπο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το σκάνδαλο βρίσκεται επίσης στις αποκαλύψεις για εκβιαστές και εκβιαζόμενους που βρίσκονται στην «αυλή της ΝΔ».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την θέση του Κινήματος ότι πίσω από την υπόθεση Βατοπαιδίου, υπήρχε «κεντρικός σχεδιασμός, ιθύνων νούς και υψηλή προστασία», πρόσθεσε ότι αυτό έχει γίνει αντιληπτό από τους πολίτες και υπογράμμισε ότι «γιβ αυτό επιχειρείται ο αποπροσανατολισμός, το θόλωμα των νερών και η επιχείρηση απαξίωσης της Εξεταστικής Επιτροπής».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου απαντώντας στην «αφελή -όπως είπε- ερώτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου για την σχέση του με τον κ. Θ. Πάπιστα» ανέφερε ότι η «σχέση μου μαζί του είναι η Κοζάνη, καθώς έχω συναντήσει τον κ. Πάπιστα 3-4 φορές σε κοινωνικές εκδηλώσεις».

    Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο παραίτησής του από την θέση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «γενική αρχή στο Κίνημα είναι πως η παραίτηση του εκπροσώπου Τύπου είναι στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου ανά πάσα στιγμή», ενώ διευκρίνισε με κατηγορηματικό τρόπο ότι στο ΠΑΣΟΚ από χθες «δεν έχει γίνει κάτι παραπάνω από την γενική αυτή αρχή».

    Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η εξέλιξη αυτή δεν μεταβάλλει σε τίποτα απολύτως τον σχεδιασμό του ΠΑΣΟΚ που συνίσταται στη φράση «φως παντού και για όλα».

    Ερωτηθείς αν σε περίπτωση που το ΠΑΣΟΚ επανακαταθέσει το αίτημά του για Προανακριτική μήπως τότε το αίτημα έχει απαξιωθεί, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «επιχειρείται να απαξιωθεί η Εξεταστική Επιτροπή, ώστε όταν φθάσει στο τέλος της κάποιοι να πουν ότι δεν έχει καμμία αξία γιατί είδαμε ένα «τσίρκο». Εμείς παίρνουμε στα σοβαρά τους θεσμούς της Βουλής, θέλουμε να φθάσει η Εξεταστική σε πόρισμα και με βάση αυτό να δούμε τις παραπέρα κινήσεις».

    Ερωτηθείς γιατί δεν ανέφερε την συνάντησή του με τον κ. Πάπιστα ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε «διότι δεν εγνώριζα τον εκβιασμό και αρνήθηκα να ακούσω» προσθέτοντας στην συνέχεια ότι «δεν είναι δουλειά ενός βουλευτή να αναμιγνύεται σε υποθέσεις εκβιασμών ανάμεσα σε δύο ιδιώτες».

    «Έκανα αυτό που έπρεπε να κάνω θεσμικά, ζήτησα από τον συγκεκριμένο άνθρωπο να προσφύγει στις αρμόδιες αρχές» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δουλειά μου να κάνω τον ντέντεκτιβ και βεβαίως δεν είμαι ούτε παραλήπτης, ούτε κομιστής DVD».

    Σε ότι αφορά το σκέλος της μη-ενημέρωσης του κ. Παπανδρέου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «στον πρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μεταφέρει κανείς κουτσομπολιά, ατεκμηρίωτες, ανεξακρίβωτες και γενικόλογες πληροφορίες περί εκβιασμών κάποιων φυσικών προσώπων. Όταν εγώ αξιολογώ ότι δεν πρέπει να ασχοληθώ με αυτό γιατί είναι θέμα διωκτικών αρχών και όχι ενός βουλευτής, πόσο μάλλον ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ».

    Αναφορικά με την μη-αναφορά εκ μέρους του κ. Παπακωνσταντίνου της συνάντησής του με τον κ. Πάπιστα μετά την προβολή του επίμαχου DVD στην τηλεόραση, είπε ότι «διότι δεν γνώριζα ότι το βίντεο αυτό έχει κάποια σχέση με την γενικόλογη αναφορά που μου έγινε πριν από δύο μήνες».

    «Καλό το παραμύθι, αλλά δεν έχει δράκο. Οι πολίτες που δεν τρώνε κουτόχορτο ξέρουν ότι το πρόβλημα είναι στα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που λεηλατήθηκαν από το ελληνικό Δημόσιο. Γιβ αυτά έχει να απαντήσει κάτι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος;» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, κληθείς να σχολιάσει δήλωση του κ. Πάπιστα δεν διέψευσε ούτε και επιβεβαίωσε ότι στην συνάντησή του με τον κ. Πάπιστα αναφέρθηκε η λέξη «Βατοπαίδι», λέγοντας ότι «η συζήτηση αφορούσε αγοραπωλησίες γης, και είναι προφανές ότι αυτές είχαν σχέση με την υπόθεση Βατοπαιδίου. Αυτό ακόμα κι αν δεν ειπώθηκε με τις ακριβείς αυτές λέξεις είναι προφανές ότι αυτό αφορούσε».

    Ερωτηθείς αν «εσωκομματικός αντίπαλος του κ. Παπανδρέου έδωσε την πληροφορία για την συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Πάπιστα» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν έχει καμμία τέτοια πληροφόρηση και δεν θα μπει σε οτιδήποτε τέτοιο σενάριο.

    «Δεν ξέρω γιατί ο κ. Πάπιστας κράτησε μυστική την συνάντηση και υποθέτω ότι ζήτησε να με συναντήσει πρώτον γιατί είμαι βουλευτής Κοζάνης και δεύτερον γιατί ήθελε να πείσει όσο περισσότερα πολιτικά κόμματα γίνεται ότι δεν έχει κάνει τίποτα το μεμπτό στην υπόθεση Βατοπαιδίου. Δεν έχω να κάνω κάποια άλλη υπόθεση» είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ερωτηθείς σχετικά.

    Απαντώντας σε αιτιάσεις του κ. Αντώναρου για το «DVD» και για «καθοδήγηση μαρτύρων» ο κ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο «για κατήφορο του κυβερνητικού εκπροσώπου», είπε ότι «μιλούσα για το DVD, χωρίς να γνωρίζω αν υπάρχει κάτι τέτοιο και χωρίς να το έχω δει», ενώ σε ότι αφορά το δεύτερο είπε ότι «δεν ξέρω πως καθοδηγούσα μάρτυρες, αντί ο κ. Αντώναρος να πετάει στον αέρα διάφορες "σαχλαμάρες" να μας πεί συγκεκριμένα τι εννοεί».

    Ερωτηθείς σχετικά με την αξιοπιστία της κ. Σωτηροπούλου, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι η ύπαρξη του ντοκουμέντου για το συγγενικό της πρόσωπο, θέτει σε αμφισβήτηση την αξιοπιστία του μάρτυρα, ωστόσο πρόσθεσε ότι «η μαρτυρία της πρέπει να εξεταστεί στην Εξεταστική Επιτροπή με βάση γεγονότα και άλλες μαρτυρίες».

    Στο σημείο αυτό ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέφερε το θέμα της επιστολής του νομάρχη Θεσσαλονίκης που «συνάδει με κάποια πράγματα που είπε η κ. Σωτηροπούλου».

    Ερωτηθείς αν ο κ. Πάπιστας είναι «πράσινος επιχειρηματίας ή η σχέση του με τον κ. Παπακωνσταντίνου ξεπερνά την κοινωνική συναναστροφή» ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το γραφείο του στην Κοζάνη ούτε συστεγάζεται, ούτε ανήκει σε κτίριο ιδιοκτησίας Πάπιστα, και υπογράμμισε ότι «δεν ανέχεται υπονοούμενα», καλώντας οποιονδήποτε «έχει να πεί κάτι, να το πεί συγκεκριμένα».

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι δεν υπήρξε καμμία χρηματοδότηση του εκ μέρους του κ. Πάπιστα και πρόσθεσε ότι «ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας δεν ανήκει στον χώρο του ΠΑΣΟΚ», επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι δεν του αρέσει «να χρωματίζει ανθρώπους».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι εγείρονται ερωτηματικά στον ίδιο για την συγκυρία αυτή καθώς υπέστη επίθεση και από τον νομάρχη Θεσσαλονίκης, αλλά και από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης.

    Τέλος, ερωτηθείς αν «έχει μετανιώσει για κάτι» λόγω της εξέλιξης της υπόθεσης είπε ότι «αν γνώριζα σήμερα, όσα γνωρίζω δεν θα είχα κάνει την συνάντηση. Αν γινόταν ένα αντίστοιχο αίτημα (συνάντησης) και γνώριζα όσα γνώριζα τότε, θα ήταν λογικό να δω ένα επιχειρηματία που ζητά να με δει, να τον ακούσω και την στιγμή που διαπιστώνω ότι μπαίνει σε χωράφια που δεν με αφορούν ως πολιτικό πρόσωπο να τον παραπέμψω όπως κι έκανα στους αρμόδιους».

    Ανακοίνωση του Αθ. Πάπιστα

    Ο επιχειρηματίας Αθανάσιος Πάπιστας, με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Παπακωνσταντίνου, αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

    "Σχετικά με τις δηλώσεις του κ. Παπακωσταντίνου, επιβεβαιώνω ότι τον είχα ενημερώσει, σε μεταξύ μας συνάντηση, για τη θέση μου στο θέμα της αγοραπωλησίας των οικοπέδων από την Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, καθώς επίσης και για το γεγονός ότι έχω υποστεί εκβιασμό, ο οποίος επιβεβαιώνεται από σχετικό οπτικοακουστικό υλικό. Ο κ. Παπακωσταντίνου μου είχε υποδείξει να απευθυνθώ στις αρμόδιες αρχές".

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    «Η μόνη πολιτική υπόδειξη που έχω δεχθεί, ήταν ένα τηλεφώνημα του κου Δρυ το 2003, να δεχθώ τον πατέρα Αρσένιο για ένα θέμα του. Εκείνος, μου είπε ότι "διεκδικούμε αυτά, είναι δικά μας με χρυσόβουλα"?» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, η διευθύντρια Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταματίνα Μαντέλη.

    Η κα Μαντέλη δέχθηκε απανωτές ερωτήσεις για την επικοινωνία της αυτή, χωρίς ωστόσο να έχει, όπως σημείωσε να προσθέσει οτιδήποτε άλλο, σε σχέση με τις προθέσεις του πρώην υπουργού Γεωργίας.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Γρηγόρης Νιώτης γνωστοποίησε πως ο Γιώργος Δρυς επικοινώνησε μαζί του τηλεφωνικά, διαψεύδοντας κατηγορηματικά την αναφορά της κας Μαντέλη.

    «Αν υπάρχει μια ευθύνη στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση - κι αυτή είναι πολιτική ευθύνη - είναι ότι θα μπορούσαμε να ήμασταν περισσότερο αγωνιστικοί και διεκδικητικοί σβ αυτήν την υπόθεση. Αλλά με βάση όλα τα γεγονότα που γνωρίζετε κι εσείς, την αντίδραση του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, η οποία έγινε το 2007, το ότι ο φάκελος πήγε δύο φορές με εισαγγελική εντολή στο αρχείο, πιστεύω ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε και τίποτα περισσότερο»,κατέθεσε ο Ιωάννης Μπίκος, πρώην αντινομάρχη Θεσσαλονίκης.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση, ο κ. Μπίκος είπε: «Μετά την γνωστή απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τη μεταβίβαση και μετά για την ανταλλαγή, έμειναν στο δημοτικό διαμέρισμα Νέας Ραιδεστού 2-3 οικόπεδα. Δεν ήταν δυνατόν να κάνει η Νομαρχία πλέον καμία εκδίκαση σβ αυτήν την περιοχή (?) Αγανακτούμε κι εμείς πολλές φορές, όταν βλέπουμε τον πολίτη, που τον ενημερώνουμε και να μην καταλαβαίνει, ή να παραπληροφορείται από αναρμόδιους». Όσο για την υπουργική απόφαση, αυτή, όπως σημείωσε, δεν είχε κοινοποιηθεί στη Νομαρχία, μέχρι τα τέλη του 2006, όταν αποχώρησε.

    Ερωτηθείς γιατί η νομαρχία, παρά τις αρχικές αντιδράσεις του Π. Ψωμιάδη και την επιστολή διαμαρτυρίας που είχε στείλει στο γραφείο του Πρωθυπουργού, δεν προχώρησε σε πλέον δυναμικές κινητοποιήσεις, αλλά συμμορφώθηκε σε μια απλή εντολή της Διευθύντριας Πολιτικής Γης του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ο μάρτυς τόνισε «δεν είχαμε νομικό έρεισμα. Η διαδικασία που τηρήθηκε ήταν νομότυπη».

    Η μεταβολή τελικά, στους κτηματολογικούς πίνακες, έγινε - όπως τόνισε ο μάρτυς - από τον διευθυντή Πολιτικής Γης, της Νομαρχίας, Ανδρέα Βόλη, χωρίς να ενημερωθεί ο ίδιος, ή ο Π. Ψωμιάδης. «Δεδομένου ότι η σχετική εντολή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης είχε κοινοποιηθεί και στον νομάρχη, ο διευθυντής μάλλον θεώρησε πως τελούσε εν γνώση του. Έτσι κι αλλιώς, η πράξη μεταβολής είναι μια γραφειοκρατική διαδικασία, που δεν προσβάλλεται νομικά».

    Προς το τέλος του 2006 προς 2007, όταν άρχισε να συζητείται η κατασκευή δύο νοσοκομείων στη Θεσσαλονίκη στην ανατολική πλευρά, «η νομαρχία αντελήφθη πως υπήρχαν και άλλα συμβόλαια που δεν τα γνωρίζαμε. Εκεί παλέψαμε και είπαμε «ως εδώ και μη παρέκει» και ζητήσαμε να επιστραφούν όλβ αυτά πίσω, όπως και έγινε, γιατί αλλιώς δεν θα παραχωρηθούν τα 127 στρέμματα για τα νοσοκομεία».

    «Κάναμε, διεκδικήσαμε, αποτρέψαμε και άλλες εκτάσεις να φύγουν από τη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς, δεν μπορέσαμε να το αποτρέψουμε για όλες τις εκτάσεις» ανέφερε ο κος Μπίκος.

    Λόγο για παρουσία του π. Αρσενίου στην ΚΕΔ, τουλάχιστον κατά το έτος 2007, «για μεγάλα χρονικά διαστήματα και εκτός ωραρίων ενδεχομένως», ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής ο τοπογράφος μηχανικός και εκπρόσωπος των εργαζομένων στο Δ.Σ. της ΚΕΔ, Αντώνης Τσουκνάκης.

    Στην κατάθεσή του, ο κος Τσουκνάκης ανέφερε πως «η Μονή υπήρξε ένα όχημα. Οι επιβάτες είναι λιγότερο, ή περισσότερο, γνωστοί developers και συνεργάτες. Δεν είναι δυνατόν, κάποιος που γνωρίζει πώς μεταβιβάζεται η δημόσια περιουσία, ότι λειτούργησε χωρίς κάποιες επιδιώξεις ανάπτυξης κάποιου πακέτου ακινήτων».

    Ο πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ανέσυρε έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο ο μάρτυς ελέγχεται σε δεύτερο βαθμό για «διαχειριστική ολιγωρία».

    «Πρόκειται για πειθαρχικό έλεγχο, που έχει ξεκινήσει κατά σύμπτωση, την εποχή που παίρνονταν η απόφαση για το ολυμπιακό ακίνητο και τις παραμονές της εκλογής των εκπροσώπων στο Δ.Σ. της ΚΕΔ» παρατήρησε ο κος Τσουκνάκης.

    Κατάθεση του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ Αθηναίου Φλωρίνη

    «Δεν τους γνωρίζετε. Είναι άνθρωποι αδίστακτοι,που δεν κάνουν πίσω με τίποτα. Όταν βάλουν κάτι στο μυαλό τους,θέλουν με κάθε τρόπο να το επιτύχουν».

    Ο βουλευτής της ΝΔ κ. Φλωρίνης περιέγραψε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής με μελανά χρώματα τους δύο μοναχούς της Μονής Βατοπεδίου, χρεώνοντας σβ αυτούς και την «αρπαγή» της βουλευτικής του έδρας μέσω του Εκλογοδικείου,προκειμένου να δοθεί «σε ένα πνευματικό παιδί του Εφραίμ».

    Η Μονή, κατά τον μάρτυρα, υποστηρίζεται από έναν κύκλο προσώπων με επιρροή στην δικαστική και εκτελεστική εξουσία - ο ίδιος, είπε ότι έχει δεχθεί μέχρι και τηλεφωνικές απειλές. Όσο για τους υπουργούς,αν και δεν εμπλέκονται στην στήριξη της Μονής,«δεν δέχεται ότι παραπλανώνται».

    «Όταν ήμουν Νομάρχης δεν υπέγραφα ό,τι μου έφερναν αλλά το εξέταζα πρώτα. Για τον υπουργό δεν ξέρω - τι να πω;», ανέφερε ο κος Φλωρίνης.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση της ανταλλαγής της έκτασης στην Ουρανούπολη,ο μάρτυς τόνισε πως δεν μπορεί να αποδεχθεί πως «8600 στρέμματα στην περιοχή,αποτιμήθηκαν σε 1,1 εκ. ευρώ, όταν σε όλη την Χαλκιδική,δεν μπορεί να αγοράσει ούτε πέτρα κάποιος, κάτω από 100.000 ευρώ το στρέμμα».

    «Το συγκεκριμένο μοναστήρι και οι συγκεκριμένοι μοναχοί, ήθελαν να δημιουργήσουν τουριστικές επιχειρήσεις σε όλη την περιοχή. Το πώς θα το πετύχαιναν αυτό, δεν το ξέρω. Μέχρι και λιμάνι, πίεζαν το νομάρχη και τα υπουργεία, να κάνουν. Και δεν έγινε αποδεκτό αυτό,γιατί στα 2-3 χιλιόμετρα έχουμε το λιμάνι της Ουρανούπολης. Οι δασικές υπηρεσίες στην Χαλκιδική είναι από τις πιο σκληρές,αλλά δεν ξέρω αν έφταναν να αλλάξουν μέχρι και τις υπηρεσίες αν τους περνούσε απβ το χέρι?»

    Ο Εφραίμ και ο Αρσένιος ωστόσο,«δεν θα μπορούσαν να τα κάνουν όλα αυτά χωρίς την βοήθεια κάποιων. Δεν εντοπίζω ποιος ή ποιοι ήταν αυτοί, αλλά δεν αναφέρομαι όμως και σε υπουργούς», είπε. Και πρόσθεσε ότι σε κάθε περίπτωση,ωστόσο, ήταν κοινό μυστικό στην Χαλκιδική, πως «αν θέλεις να πετύχεις κάτι, πρέπει να πάρεις την ευλογία του Εφραίμ. Να γίνεις Νομάρχης; Την ευλογία του Εφραίμ. Όχι τώρα - εδώ και 15 χρόνια που ασχολούμαι με την πολιτική».

    Στο κλίμα αυτό, ο Α. Φλωρίνης κινδυνεύει να χάσει από το Εκλογοδικείο την βουλευτική του έδρα, έναντι του Β. Πάππα.

    «Ο αντίδικός μου,ήταν παιδί του Εφραίμ - και μάλιστα τον παρουσίαζε και προεκλογικά. Τσακίστηκαν οι δικαστές να συζητήσουν τη δική μου υπόθεση, ενώ άλλες δεν τις έχουν συζητήσει ακόμη. Άλλαξαν τον εισηγητή και δεν έβαλαν ούτε τον αναπληρωματικό του, αλλά άλλον?», ανέφερε ο μάρτυς. «Είμαι όντως 100% πεπεισμένος ότι υπήρχε δάκτυλος από κει. Πίεζαν αφόρητα. Εκατό και πλέον δικαστικοί μεταξύ των οποίων και εκλογοδίκες, ήσαν τακτικοί επισκέπτες του μοναστηριού».

    Οι παραπάνω εξελίξεις - εκτίμησε ο κος Φλωρίνης - δεν είναι άσχετες με την άρνησή του να δεχθεί τον κ. Αρσένιο και να συνομιλήσουν, όταν ξεκίνησε να καταθέτει ερωτήσεις στη Βουλή για την υπόθεση της ανταλλαγής της έκτασης στην Ουρανούπολη.

    «Με πήραν τηλέφωνο για να συναντηθούμε, να τα βρούμε κι εκεί αρνήθηκα οποιαδήποτε συνάντηση μαζί τους. Και τους το έκοψα, ότι δεν έχω δουλειά, ούτε να σας δω, ούτε να συζητήσω, ούτε να τα βρούμε. Οπότε σε άλλο τηλεφώνημα, μου είπαν ότι θα μας βρεις μπροστά σου. Δεν έδωσε όνομα, αλλά το πιο πιθανό ήταν να είναι ο κ. Αρσένιος?».

    Κατάθεση του βουλευτή Χαλκιδικής της ΝΔ Γιώργου Βαγιωνά

    «Υπάρχουν ευθύνες για όλες τις κυβερνήσεις από το 1998 μέχρι σήμερα - ανεξάρτητα αν κάποιες παραγράφηκαν. Η ηθική δεν παραγράφεται. Αυτό λέει η πολιτική».

    Ο Γιώργος Βαγιωνάς, βουλευτής της ΝΔ, είχε φέρει μαζί με τον συνάδελφό του Αθηναίο Φλωρίνη, την υπόθεση του Βατοπεδίου στη Βουλή, χωρίς, όπως τόνισε, να λάβει ικανοποιητικές απαντήσεις.

    Ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, εξέφρασε με τη σειρά του την έκπληξή του για την «υποτιμολόγηση» της έκτασης στην Ουρανούπολη και τον τρόπο σύνταξης των συμβολαίων των ανταλλαγών.

    «Η Χαλκιδική είναι 86% δάσος. Ουδείς συμβολαιογράφος στη Χαλκιδική κάνει συμβόλαιο σε περιοχή που έχει δάσος ή είναι αρχαιολογικός χώρος, χωρίς βεβαίωση του Δασαρχείου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας»,ανέφερε ο μάρτυς.

    Οι δασικές υπηρεσίες είναι αυστηρότατες - χαρακτηριστικά ο κος Βαγιωνάς, ανέφερε μία περίπτωση αγρού,όπου «σε μία γωνιά βγήκαν 5-6 δενδρύλλια, θάμνοι»:

    «Κάναμε στο δασαρχείο τη συμβιβαστική πρόταση, να χαρίσουμε το ένα στρέμμα για να αξιοποιηθούν τα άλλα, να τα πουλήσει ο ιδιώτης και να ξεχρεωθεί, αλλά η πρόταση δεν έγινε δεκτή».

    Στην περίπτωση, όμως,της Ουρανούπολης, 2000 στρέμματα δάσους, αφαιρέθηκαν μετά την εκτίμηση των ορκωτών λογιστών από την έκταση, προκειμένου να ανταλλαχθεί το υπόλοιπο,«με 128 ευρώ το στρέμμα, όπου έχει το κάθε οικόπεδο τουλάχιστον 50.000 ευρώ το στρέμμα».

    Υπενθυμίζεται ότι επβ αυτού,η συμβολαιογράφος Αικ. Πελέκη, αλλά και άλλοι μάρτυρες, είχαν υποστηρίξει πως οι βεβαιώσεις του δασαρχείου και της αρχαιολογικής υπηρεσίας, είναι απαραίτητες σε συναλλαγές μεταξύ Δημοσίου και ιδιώτη (ή μεταξύ ιδιωτών) και όχι μεταξύ δύο ΝΠΔΔ, όπως ήταν η ΚΕΔ και η Μονή Βατοπεδίου.

    Κατά τα άλλα,ο μάρτυς ανέφερε πως η ιστορία των διεκδικήσεων,δεν περιορίζεται στη Μονή Βατοπεδίου,ούτε στη λίμνη Βιστωνίδα και δεν καλύπτει καν το χρονικό διάστημα που εξετάζεται.

    «Τούτη τη στιγμή, όλες οι μονές διεκδικούν πάνω από 150.000 στρέμματα, ολόκληρη τη Σιθωνία, σχεδόν ολόκληρη την Κασσάνδρα και το μεγαλύτερο κομμάτι της Χαλκιδικής. Η Μονή Διονυσίου βρέθηκε ξαφνικά να έχει 15000 στρέμματα στη Μεταμόρφωση Ορμυλίας, όπου, με βοήθεια ψευδομαρτύρων, παραλιακά κομμάτια «βρέθηκαν» να βρίσκονται στο βουνό. Με αποφάσεις της Νομαρχίας από το 1996 (και ίσως το 1986) με κάποια επιτροπή αρχίσαν οι εκτιμήσεις για το ποια γη ανήκει στη Μονή και ποια στους ακτήμονες?», είπε.

    «Ξέρω ότι το Άγιο Όρος είναι το μοναδικό μνημείο της Ορθοδοξίας στον κόσμο, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, έχει προσφέρει πολλά, αλλά και οι απαιτήσεις των μονών, μηδεμιάς εξαιρουμένης, είναι επεκτατικές σε όλη την Χαλκιδική. Έχω δει σχεδόν όλους τους ηγούμενους ως αρρώστους, εδώ και 40 χρόνια. Ξέρω τον τρόπο που σκέφτονται - και με εκπλήσσει. Πολλοί απβ αυτούς, είναι εξουσιομανείς», εκτίμησε ο μάρτυς, ενώ σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, ανέφερε χαρακτηριστικά:

    «Δύο εκατομμύρια στρέμματα διεκδικεί το Βατοπέδιο στη Μολδαβία. Και είπα στον Αρσένιο: «Θα πάρουμε τα όπλα να πάμε να τα πάρουμε;»?».

    Ελεγχος υπεύθυνων δηλώσεων των συμβολαίων

    Εντολή στην Οικονομική Επιθεώρηση προκειμένου να ελέγξει υπεύθυνες δηλώσεις συμβολαίων της Μονής Βατοπαιδίου με το Δημόσιο έδωσαν οι εισαγγελείς Εφετών κ. Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης στο πλαίσιο της έρευνας που διενεργούν.

    Οι δύο εισαγγελείς ζητούν να ενημερωθούν από τη διενέργεια ελέγχων της Οικονομικής Επιθεώρησης εάν είναι αληθείς οι δηλώσεις που έχουν επισυναφτεί σε συμβόλαια ως προς τον χαρακτηρισμό των ακινήτων.

    Η εντολή των εισαγγελέων δόθηκε καθώς υπάρχουν συμβόλαια στην υπό διερεύνηση υπόθεση όπου ακίνητα που δηλώνονται ως άρτια και οικοδομήσιμα χωρίς ωστόσο από τις δηλώσεις να προκύπτει εάν υπάρχουν άλλες προϋποθέσεις που αυξάνουν τους συντελεστές δόμησης (πχ αν εφάπτονται στην θάλασσα κ.α.).

    Αύριο αναμένεται να διαβιβαστούν στη Βουλή από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών κ. Κυριάκο Καρούτσο οι καταθέσεις που έλαβαν οι δύο εισαγγελείς αυτή την εβδομάδα.

    [03] Παυλόπουλος για "Καποδίστρια 2"

    "Η Διοικητική Μεταρρύθμιση όχι μόνο δεν μπαίνει στο χρονοντούλαπο, αλλά δεν είναι δυνατόν να ματαιωθεί". Αυτό δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, αναγγέλλοντας στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ την αναστολή εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης τουλάχιστον μέχρι και το Μάρτιο του 2009.

    Ο υπουργός δήλωσε ότι η παρούσα οικονομική πραγματικότητα δεν αφήνει περιθώρια υλοποίησης της νέας διοικητικής δομής της χώρας, αφού δεν υπάρχουν περιθώρια να αποδοθούν οι απαραίτητοι πόροι.

    Το Μάρτιο, θα υπάρχει η δυνατότητα να εκτιμηθεί εκ νέου η οικονομική κατάσταση και με βάση τη συμφωνία που έχει γίνει με τους αιρετούς (ότι δηλαδή πρώτα θα δοθούν οι πόροι και μετά οι αρμοδιότητες ) θα δρομολογηθούν οι εξελίξεις.

    Ο υπουργός πρότεινε στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ τη διοργάνωση ειδικού συνεδρίου με θέμα της Διοικητική Μεταρρύθμιση, αφού, όπως είπε, "στόχος της κυβέρνησης αλλά και δικός μου ήταν να εφαρμοστεί η Διοικητική Μεταρρύθμιση πριν από τις επόμενες δημοτικές εκλογές".

    Αναφερόμενος στα οικονομικά των ΟΤΑ ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι φέτος θα αυξηθούν οι πόροι τους κατά 22,5%, ενώ ανακοίνωσε την υπογραφή της Κοινής υπουργικής Απόφασης που συνυπεγράφη από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη για τη Δημοτική Αστυνομία.

    "Χαιρετίζω τη δέσμευση του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου ότι θα καταθέσει τις θέσεις της κυβέρνησης στο τακτικό μας συνέδριο για τη Διοικητική Μεταρρύθμιση", είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ, δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης και συμπλήρωσε:

    "Μας χαροποιεί ιδιαίτερα η σύμπλευση των απόψεων του υπουργού με εκείνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ότι δηλαδή η Διοικητική Μεταρρύθμιση παρά την εξαιρετικά δύσκολη οικονομική συγκυρία, όχι μόνο δεν μπαίνει στο χρονοντούλαπο, αλλά παραμένει ανοικτό και κεντρικό θέμα στην ατζέντα του διαλόγου μας".

    Προσχηματική έκρινε την επίκληση της οικονομικής κρίσης για την αναβολή εφαρμογής της Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο Πάρις Κουκουλόπουλος, εκπρόσωπος της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ της ΚΕΔΚΕ.

    [04] ΕΕ: Οχι στους σαρωτές σώματος

    Οι Βρυξέλλες απέκλεισαν προς το παρόν την πολύ αμφιλεγόμενη ιδέα να εγκατασταθούν σαρωτές σώματος σε όλα τα αεροδρόμια της ΕΕ, αλλά διατήρησαν τους ισχύοντες κανόνες για τα προϊόντα σε υγρή μορφή που μπορούν να έχουν οι επιβάτες στη χειραποσκευή τους, δήλωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Επιτροπή θέλει περισσότερο χρόνο για να αναλύσει τη σκοπιμότητα μιας εγκατάστασης σαρωτών σώματος για τον έλεγχο των επιβατών στα αεροδρόμια της ΕΕ, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος.

    Ο επικεφαλής των σοσιαλιστών ευρωβουλευτών, Γερμανός Μάρτιν Σουλτζ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συνετή απόφαση της Επιτροπής, υπενθυμίζοντας την αντίθεσή του σε "ένα μέτρο που πλήττει και δεν σέβεται την ανθρώπινη αξιοπρέπεια".

    "Η απόφαση αυτή μου φαίνεται ακόμη πιο δικαιολογημένη από το γεγονός ότι δεν είμαστε βέβαιοι για τις συνέπειες αυτών των μηχανημάτων στην υγεία", σχολίασε επίσης η ευρωβουλευτής των σοσιαλιστών Γαλλίδα Μαρτίν Ρουρ.

    "Πιστεύω ότι ήταν δυσανάλογο να υποβάλλονται όλοι οι επιβάτες των αεροσκαφών σε αυτού του είδους τους ελέγχους στο όνομα του αγώνα κατά της τρομοκρατίας", πρόσθεσε η ίδια.

    Η εγκατάσταση σαρωτών σώματος, στην οποία είχε αναφερθεί το Σεπτέμβριο η Επιτροπή, είχε προκαλέσει κατακραυγή τον περασμένο μήνα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

    Τα κύματα των μηχανημάτων αυτών διαπερνούν τα ρούχα και στην οθόνη εμφανίζεται σχέδιο του σώματος χωρίς τα ρούχα, σε τρεις διαστάσεις.

    [05] Αναμένεται η πρόταση Ομπάμα στη Χίλαρι

    Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα αναμένεται μετά την γιορτή της Ημέρας των Ευχαριστιών, στις 27 Νοεμβρίου, να προτείνει επισήμως στην πρώην αντίπαλό του για το χρίσμα του υποψηφίου προέδρου, Χίλαρι Κλίντον, να αναλάβει τα ηνία της εξωτερικής πολιτικής, σύμφωνα με αξιωματούχο του Δημοκρατικού Κόμματος.

    [06] "Η πολιτική τους τρέφει την κρίση"

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, κα Αλέκα Παπαρήγα, θα συναντηθεί σήμερα στις 14:00 με το σωματείο εργαζομένων της Λάρκο στα γραφεία του κόμματος.

    "Κυβέρνηση και ΕΕ δεν έχουν λύσεις"

    Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του με αφορμή την ομιλία του πρωθυπουργού για την οικονομική κρίση, τονίζει ότι "η απάντηση στην κρίση που προωθεί η κυβέρνηση είναι η πολιτική της ΕΕ, που αποδεδειγμένα τρέφει την καπιταλιστική κρίση" και απαιτεί να μην πληρώσει τις συνέπειες ο λαός.

    Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει: "Ο πρωθυπουργός δεν τόλμησε να αναφερθεί στις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, που είναι αποτέλεσμα της υψηλής κερδοφορίας και της υπερσυσσώρευσης των κεφαλαίων, για να μην αποκαλυφθεί ότι ούτε η κυβέρνησή του, ούτε η ΕΕ έχουν όπλα για την αντιμετώπισή της. Αυτό που παρουσίασε ως απάντηση στην κρίση, τα μέτρα και τις μεταρρυθμίσεις υπέρ της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας του κεφαλαίου, είναι η πολιτική της ΕΕ που αποδεδειγμένα τρέφει την καπιταλιστική κρίση.

    Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροβιοτέχνες και οι αγρότες για να μην πληρώσουν και τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης, πρέπει να απορρίψουν και να αντιπαλέψουν τη στρατηγική της ΕΕ που υλοποιεί η κυβέρνηση της ΝΔ και συμφωνεί και το ΠΑΣΟΚ. Να αποδυναμώσουν και τους δύο. Γιατί και οι δύο έχουν τον ίδιο στόχο την προστασία του κεφαλαίου. Οι διαφορές τους αφορούν μόνο τον τρόπο που αυτό θα γίνει και το πως θα πληρώσει ο λαός", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • *Η κα Αλέκα Παπαρήγα θα μιλήσει την Κυριακή 23 Νοεμβρίου και ώρα 11:30 π.μ., στο κλειστό γυμναστήριο του Δήμου Σπάρτης στην εκδήλωση για τα 90χρονα του Κόμματος που διοργανώνει η Επιτροπή Περιοχής Πελοποννήσου του ΚΚΕ.

    [07] "Στην επιφάνεια η αλήθεια"

    «Νιώθουμε πικρία, δυσφορία και αγανάκτηση για τις αναθυμιάσεις ενός οχετού, από τον οποίο δυστυχώς δεν προφυλάχθηκαν ούτε η κυβέρνηση, ούτε η αξιωματική αντιπολίτευση και οι οποίες αναδύονται από το θέμα του Βατοπαιδίου», δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, μετά τη συνεδρίαση της κοινοβουλευτκής ομάδας.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι, «όσο δυσάρεστο και αν είναι το θέμα, είναι σημαντικό όλα αυτά να έρθουν στην επιφάνεια, παρά, κάτω από τη χώρα να λειτουργεί ένα τέλμα, στο οποίο θα μπορούσαμε να βουλιάξουμε όλοι. Και με αυτή την έννοια, το ότι όλα αυτά τα θέματα έρχονται σε επίγνωση του λαού είναι μια θετική προσφορά, για τη χώρα, του θεσμού της εξεταστικής επιτροπής».

    Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η δυσκολία του θέματός απαιτεί σοβαρότητα αντιμετώπισης από τα κόμματα και από τα μέλη της Επιτροπής και κατηγόρησε τα κόμματα της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι «συμπεριφέρονται -με διαφορετικές, βέβαια, ευθύνες το καθένα- όπως η Θύρα 7 ή η Θύρα 13, ανάλογα από το τι λέει, κάθε στιγμή, ο κάθε μάρτυρας».

    «Και για μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι η παρουσία του Νίκου Τσούκαλη είναι μια παρουσία σεμνότητας, σύνεσης και αυτοσυγκράτησης», είπε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι «δεν μπορεί η Ελλάδα να ζει με τα DVD, δεν μπορεί να ζει με προσωπικές ή με οικονομικές "τσόντες", χωρίς καν η πλειοψηφία της εξεταστικής επιτροπής να αξιοποιήσει εκείνα τα μέτρα ασφαλείας, που θα επιτρεπόταν, αλλά και να σταθεί σύμφωνη με το νόμο».

    Σε ερώτηση για την ενδεχόμενη παρουσία ψευδομαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, υπογράμμισε ότι «η αξιοπιστία της επιτροπής δεν θα κρίνεται από το αν παρουσιαστούν ή παρουσιάτηκαν τέτοια κρούσματα, αλλά από το κατά πόσο το πόρισμά της θα είναι αξιόπιστο».

    Για την καθυστέρηση στο άνοιγμα των λογαριασμών, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι «αυτές οι καθυστερήσεις μόνο εμπόδιο στη δουλειά της Εξεταστικής Επιτροπής είναι και ότι είναι απαραίτητο αυτό που έχουμε ζητήσει, ως ΣΥΡΙΖΑ, εξαρχής πριν καν συσταθεί η Εξεταστική Επιτροπή, να ανοίξουν όλοι αυτοί οι λογαριασμοί της επιχείρησης Εφραίμ».

    Τέλος, σε ερώτηση σχετικά με την συνάντηση Παπακωνσταντίνου-Πάπιστα, ο κ. Αλαβάνος απάντησε: «Εμείς πιστεύουμε ότι όλα ανεξαίρετα τα θέματα πρέπει να ερευνηθούν σε βάθος, χωρίς την προσπάθεια βέβαια να αντλήσουμε ευκαιριακούς εντυπωσιασμούς. Επομένως, και αυτό το θέμα».

    Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά για τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης σχετικά με την υπόθεση της Μονής Τοπλού.

    "Η απόφαση να ξεκινήσει η προανάκριση για τέσσερα κακουργήματα για τη Μονή Τοπλού, δικαιώνει μια επίμονη προσπάθεια που έχει κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει στην επιφάνεια αυτό το πρόβλημα και να διαφυλαχθεί ένας μοναδικός τόπος από την οικονομική λεηλασία, όπως είναι το βορειοανατολικό άκρο της Κρήτης, μια προσπάθεια που κάναμε, παρά το γεγονός ότι στο Νομό Λασιθίου δεν διαθέτουμε καν βουλευτή", δήλωσε ο κ.Αλαβάνος.

    Περιοδεία Τσίπρα στην Ξάνθη

    Το εργοστάσιο Γερμανός Sunlight στην Ξάνθη επισκέφθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας και συναντηθηκε με τους εργαζόμενους.

    Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση, ο κ. Τσίπρας, τόνισε μεταξύ άλλων: "Η κοινωνία περνάει δύσκολα. Oι εργαζόμενοι στη συντριπτική τους πλειοψηφία είναι χρεωμένοι στις τράπεζες και κάθε βράδυ στους δέκτες της τηλεόρασης βλέπουμε μια απέραντη χαβούζα.

    Μία δυσοσμία αναδύεται από το πολιτικό σύστημα. Η διαπλοκή μεγαλοπαραγόντων, μεγαλοεργολάβων, παπάδων που έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες και μετοχές σε μεγάλους τραπεζικούς ομίλους, πολιτικών των κομμάτων εξουσίας που χρηματοδοτούνται από μεγάλους παράγοντες και εκβιαστών - μεγαλοδικηγόρων, είναι μια εικόνα που αποδεικνύει ότι η Ελλάδα που μας παρέδωσε ο δικομματισμός δεν μας αξίζει".

    Το βράδυ της Τετάρτης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ μίλησε σε πολιτική εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην πόλη.

    Στην ομιλία του, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο πρωθυπουργός "δεν ενδιαφέρεται για τα πραγματικά προβλήματα, παρά για την παραγωγή τηλεοπτικής εικόνας, προκειμένου να ανατραπεί το κλίμα". Ακόμη, εξέφρασε τις επιφυλάξεις του για το σχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την Ολυμπιακή και παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΝ.

    [08] "Θέμα χρόνου η κοινωνική έκρηξη"

    «Η λιτότητα που θεσμοθετήθηκε το 1986, από Παπανδρέου - Σημίτη, απβ ότι φαίνεται θα μακροημερεύσει. Οι κυβερνώντες αλλάζουν, αλλά το ζωνάρι παραμένει και όλο και θα σφίγγεται περισσότερο. Φορτώνουν περισσότερη ανεργία και μεγαλύτερη ακρίβεια, απέναντι σε λιγότερη υπομονή. Είναι θέμα χρόνου η κοινωνική έκρηξη», τονίζεται σε ανακοίνωση του ΛΑ.Ο.Σ. για την οικονομική κρίση.

    Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΛΑ.Ο.Σ κ. Κυριάκος Βελόπουλος να σχολιάσει την έκρηξη της ανεργίας, δήλωσε:

    «Ο εφιάλτης της ανεργίας είναι εδώ. Η κυβέρνηση εφαρμόζοντας αναποτελεσματική και αντιλαϊκή πολιτική με προγράμματα stage 700 ή 500 ευρώ, νομίζει ότι θα χτυπήσει την ανεργία. Η μόνη λύση είναι η αλλαγή πολιτικής. Με ασπιρίνες δεν θεραπεύεις την γάγγραινα».

    [09] Συνεχίζεται η πτώση

    Κύμα πωλήσεων κυριαρχεί στις διεθνείς αγορές. Οι μικρές πιθανότητες για την επίτευξη συμφωνίας στο Κογκρέσο για τη διάσωση της σκληρά δοκιμαζόμενης αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αλλά και το αρνητικό κλίμα για την παγκόσμια οικονομία έφεραν τη Γουόλ Στριτ στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών.

    Ο Dow Jones έκλεισε στις 7.565,35 μονάδες μετά από πτώση κατά 5,40%. Βρίσκεται στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2002.

    Οι τιμές του αργού πετρελαίου βρίσκονται στο χαμηλότερο των τελευταίων τρεισήμιση χρόνων, με το μαύρο χρυσό να πέφτει κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι. Το αμερικανικό αργό για παράδοση Ιανουαρίου έφτασε μέχρι τα 48,85 δολάρια και τα συμβόλαια για παράδοση Δεκεμβρίου έκλεισαν στα 49,62 δολάρια, υποχωρώντας κατά 4 δολάρια το βαρέλι.

    Στην ηλεκτρονική αγορά της Ασίας, το αμερικανικό αργό για παράδοση Ιανουαρίου βρίσκεται σήμερα στα 48,83 δολάρια, ενώ το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ βρίσκεται στα 47,40 δολάρια το βαρέλι.

    Με άνοδο 2,70% έκλεισε σήμερα το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 207,75 μονάδες φτάνοντας τις 7.910,79.

    Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE έκλεισε με πτώση 3,30% στις 3.874,99 μονάδες, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 με πτώση 3,50% στις 2.980,42 μονάδες. Στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax έκλεισε μειωμένος κατά 3,19% στις 4.220,20 μονάδες.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικράτησαν στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.816,58 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλες απώλειες σε ποσοστό 4,24%.

    [10] Σταματούν την απεργία πείνας

    Τη λήξη της απεργίας πείνας που είχαν ξεκινήσει πριν από 18 ημέρες οι κρατούμενοι στις φυλακές της χώρας, ανακοίνωσε η Επιτροπή Κρατουμένων. Σε ανακοίνωσή της η εν λόγω επιτροπή επισημαίνει ότι από σήμερα οι κρατούμενοι των φυλακών της χώρας διακόπτουν την απεργία πείνας, θεωρώντας τις νέες ρυθμίσεις του υπουργείου Δικαιοσύνης για το σωφρονιστικό σύστημα «ως ένα πρώτο βήμα» για την ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Στην ίδια ανακοίνωση τονίζουν, ωστόσο, ότι το εν λόγω νομοσχέδιο καλύπτει λίγα από τα αιτήματά τους και παράλληλα καλούν τον κ. Χατζηγάκη να κάνει δεκτό το σύνολο των διεκδικήσεών τους.

    Στην αποφυλάκιση 5.500 κρατουμένων μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο θα οδηγήσουν τα νέα μέτρα για τη βελτίωση στις φυλακές της χώρας τα οποία ανακοίνωσε, ο υπουργός Δικαιοσύνης Σωτήρης Χατζηγάκης.

    Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Δικαιοσύνης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το νομοσχέδιο που περιλαμβάνει τα νέα μέτρα κατατίθεται προς ψήφιση στη Βουλή.

    Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, με τα νέα μέτρα υπολογίζεται ότι μέχρι τον ερχόμενο Απρίλιο, ο αριθμός των κρατουμένων θα έχει φτάσει στους 6.815 από τους 12.315 που είναι σήμερα.

    "Επιτυγχάνεται η πλήρης αποσυμφόρηση των φυλακών για πρώτη φορά, καθώς οι δυνατότητες των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας είναι για 8.243 κρατούμενους", αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Ειδικότερα, με τις νέες ρυθμίσεις:

    - Αποφυλακίζονται αμέσως 1.740 κρατούμενοι με ποινές φυλακίσεως έως 5 έτη, οι οποίοι πληρούν τις προϋποθέσεις των άρθρων 105-110 Π.Κ. χωρίς χρηματική καταβολή.

    - Αποφυλακίζονται 1.107 κρατούμενοι, των οποίων η ποινή που τους επιβλήθηκε είναι εξαγοράσιμη.

    - Αποφυλακίζονται 602 κρατούμενοι για υποθέσεις ναρκωτικών που έχουν εκτίσει τα 3/5 της ποινής τους από τα οποία το 1/3 πραγματικά.

    - Αποφυλακίζονται 262 κρατούμενοι καταδικασθέντες για ναρκωτικά, των οποίων η ποινή είναι μετατρέψιμη βάσει των νέων μέτρων. Εξαιρούνται όσοι έχουν καταδικαστεί για εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα, όσοι εμπορεύτηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών και όσοι επιδόθηκαν στην πώληση ναρκωτικών ουσιών σε ανήλικα πρόσωπα.

    - Μέχρι το Φεβρουάριο του 2009, συνολικά 511 υπόδικοι κρατούμενοι θα έχουν συμπληρώσει τους 12 μήνες προφυλάκισης και μεγάλο μέρος τους αποφυλακίζεται με τα νέα μέτρα.

    - Αποφυλακίζονται 9 κρατούμενοι με βαρύτατες ασθένειες όπως AIDS, ανθεκτική φυματίωση, αλλά και νεφροπαθείς που υποβάλλονται τακτικά σε αιμοκάθαρση.

    Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης επισημαίνει ότι από την εφαρμογή των νέων μέτρων επιτυγχάνεται η αποσυμφόρηση των φυλακών: Αγιάς, Κασσάνδρας, Τίρυνθας, Άμφισσας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Κομοτηνής, Κορυδαλλού, Λάρισας, Ναυπλίου, Δομοκού, Πάτρας, Τρικάλων και Θηβών.

    Ακόμη, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης "ολοκληρώνεται το ταχύρρυθμο πρόγραμμα ανέγερσης νέων φυλακών", ενώ "σήμερα θα αρχίσουν να λειτουργούν όλες οι πτέρυγες μετά την πλήρη στελέχωσή τους στο νέο Σωφρονιστικό Κατάστημα Γρεβενών χωρητικότητας 400 θέσεων".

    Ακόμη, έως το τέλος του 2009 θα τεθούν σε λειτουργία τρεις νέες φυλακές και νέες πτέρυγες σε δύο άλλα σωφρονιστικά καταστήματα. Έτσι, θα υπάρξουν 1.290 επιπλέον θέσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν μεγαλύτερη αποσυμφόρηση. Πρόκειται για τα νέα καταστήματα κράτησης Νιγρίτας Σερρών (400 θέσεις), Δράμας (400 θέσεις) και Χανίων (400 θέσεις). Οι νέες πτέρυγες είναι στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας (24 θέσεις) και Διαβατών (56 θέσεις).

    Επιπλέον, μέσα στα επόμενα δύο έως τρία χρόνια το υπουργείο Δικαιοσύνης υπολογίζει ότι θα έχει ολοκληρωθεί σταδιακά η ανέγερση τεσσάρων νέων φυλακών. Πρόκειται για τα νέα καταστήματα κράτησης Νεάπολης Λασιθίου (400 θέσεις), Κασσαβέτειας (800 θέσεις) Αγίου Ιωάννη Κορίνθου (800 θέσεις) και Διαβατών (800 θέσεις).

    [11] Europeana: Ενα ταξίδι στο χρόνο

    Κορυφαία έργα της ευρωπαϊκής διανόησης, όπως η "Θεία Κωμωδία" του Δάντη και η 9η Συμφωνία του Μπετόβεν, απέχουν από σήμερα μόλις ένα κλικ του ποντικιού από τις οθόνες των υπολογιστών μας, μετά τη λειτουργία από την ΕΕ της ηλεκτρονικής της βιβλιοθήκης με έργα της ευρωπαϊκής κληρονομιάς σε ψηφιακή μορφή.

    Η Europeana (www.europeana.eu) προσφέρει πρόσβαση σε πολλές γλώσσες σε 2 εκατομμύρια βιβλία σε ψηφιακή μορφή και άλλα έργα πολιτιστικής και ιστορικής αξίας, όπως "Το κορίτσι με το μαργαριταρένιο σκουλαρίκι" του Βερμέερ και η βρετανική Μάγκνα Κάρτα ή ακόμη φωτογραφίες από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου, τα οποία υπάρχουν σε περισσότερα από 1.000 ιδρύματα στις 27 χώρες μέλη της ΕΕ.

    "Η Europeana προσφέρει ένα ταξίδι στο χρόνο, πέραν των συνόρων και σε νέες ιδέες για το τι είναι ο πολιτισμός μας. Επιπλέον συνδέει τους ανθρώπους με την ιστορία τους και, μέσω διαδραστικών σελίδων και εργαλείων, και μεταξύ τους", σημειώνει σε ανακοίνωσή της η Επίτροπος που είναι αρμόδια για την Κοινωνία της Πληροφορίας Βίβιαν Ρέντινγκ.

    Λίγο μετά την έναρξη της λειτουργίας της, η ιστοσελίδα "πάγωσε", καθώς οι υπολογιστές εξυπηρέτησης δικτύου είχαν κατακλειστεί από έναν όγκο 10 εκατομμυρίων "κλικ" την ώρα.

    "Αυτό δείχνει το τεράστιο ενδιαφέρον των ευρωπαίων χρηστών γι'αυτό το σχέδιο", δήλωσε εκπρόσωπος της Ρέντινγκ.

    Η ηλεκτρονική βιβλιοθήκη της ΕΕ στο διαδίκτυο προγραμματίζεται να προσφέρει πρόσβαση σε 10 εκατομμύρια έργα ως το 2010.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 November 2008 - 7:30:41 UTC