Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα μέτρα για τις φυλακές
  • [02] Επτά χιλιάδες Βαλκάνιοι εκτιμούν...

  • [01] Νέα μέτρα για τις φυλακές

    Περίπου τα 2/3 των καταδικασθέντων για ναρκωτικά ευεργετούνται με το νομοσχέδιο για την βελτίωση του σωφρονιστικού συστήματος της χώρας, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης. Στο νομοσχέδιο - που θα παρουσιαστεί αύριο από τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Σωτήρη Χατζηγάκη -περιλαμβάνονται ρυθμίσεις που ικανοποιούν 14 από τα 16 αιτήματα των κρατουμένων στις φυλακές, όπως επίσης και "νέες ευεργετικές διατάξεις που έχει από καιρό καταρτίσει και μελετήσει το υπουργείο Δικαιοσύνης για χρήστες και καταδικασμένους σε υποθέσεις ναρκωτικών, υπόδικους, οικονομικά αδύναμους κρατούμενους, κ.ά".

    Παράλληλα, το υπουργείο Δικαιοσύνης με αφορμή "ανακριβείς ισχυρισμούς ορισμένων κύκλων" σε ό,τι αφορά τις νέες ρυθμίσεις, διευκρινίζει ότι με τα νέα μέτρα:

    1. Όλοι οι κρατούμενοι και οι καταδικασθέντες γενικώς, για διάπραξη πλημμελημάτων, απολύονται ή απαλλάσσονται από την έκτιση της ποινής, εφόσον έχουν εκτίσει 1/5 της ποινής για διετή καταδίκη και 1/3 της ποινής για καταδίκη μεγαλύτερη των δύο ετών. Για αυτές τις κατηγορίες αποφυλάκισης δεν προβλέπεται η καταβολή χρηματικού ποσού για την εξαγορά της ποινής.

    2. Προβλέπεται η δυνατότητα μετατροπής της μέχρι πέντε έτη ποινής φυλάκισης για πλημμελήματα ή κακουργήματα σε χρηματική ποινή (εφάπαξ εφαρμογή του μέτρου). Η μετατροπή επέρχεται αυτοδικαίως. Το ίδιο ισχύει και για υποθέσεις διακίνησης και εμπορίας ναρκωτικών, που έχουν καταδικαστεί με ποινές μέχρι πέντε χρόνια. Σε περιπτώσεις κατά τις οποίες αποδεδειγμένα ο κατηγορούμενος δεν μπορεί να εξαγοράσει την ποινή του, η οποία ειδικώς για τις περιπτώσεις αυτές αποφυλάκισης ορίζεται σε τρία ευρώ για κάθε ημέρα υπολειπόμενης ποινής, τότε το δικαστήριο μπορεί να μειώσει την ποινή εξαγοράς σε ένα ευρώ την ημέρα.

    3. Στις κοινές διατάξεις που ισχύουν για όλους τους καταδίκους, υπάγονται και οι καταδικασθέντες για υποθέσεις ναρκωτικών γενικώς, εφόσον εκτίσουν 3/5 της ποινής τους αντί των 4/5 που ισχύει έως σήμερα. Εξαίρεση προβλέπεται μόνο για αυτούς, οι οποίοι έχουν καταδικασθεί για εμπορία ναρκωτικών κατ' επάγγελμα και ιδιαίτερα όσοι εμπορεύτηκαν μεγάλη ποσότητα ναρκωτικών.

    [02] Επτά χιλιάδες Βαλκάνιοι εκτιμούν...

    Οι απόψεις των πολιτών των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων για θέματα όπως η οικονομική κατάσταση, το επίπεδο διαβίωσης, οι πολιτικές εξελίξεις στη χώρα τους, οι σχέσεις με τα γειτονικά κράτη, η εμπιστοσύνη στους πολιτικούς θεσμούς και η υποστήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής περιλαμβάνονται σε έρευνα της οργάνωσης «Gallup Europe» η οποία παρουσιάστηκε σε εκδήλωση με θέμα «Η κοινή γνώμη στα Βαλκάνια: ανάμεσα στην ελπίδα και την απομυθοποίηση», που οργάνωσε, στις Βρυξέλλες, το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

    Η έρευνα έγινε σε δείγμα 7.000 ατόμων στην Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, την Κροατία, το Κόσοβο, την ΠΓΔΜ, το Μαυροβούνιο και τη Σερβία, κατά την περίοδο 4 Σεπτεμβρίου - 30 Οκτωβρίου 2008.

    Από την έρευνα προέκυψε ότι:

  • Σε ό,τι αφορά το επίπεδο ζωής και ανάπτυξης, οι πιο αισιόδοξοι για το μέλλον της χώρας τους είναι οι πολίτες των χωρών που απέκτησαν πρόσφατα την ανεξαρτησία τους (Κόσοβο και Μαυροβούνιο, σε ποσοστά 62% και 59% αντίστοιχα), ενώ πιο απογοητευμένοι εμφανίζονται οι κάτοικοι της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης. Σχετικά με το επίπεδο ζωής τους, οι κάτοικοι της περιοχής (εκτός από εκείνους της Κροατίας και του Κοσόβου), δεν είναι ικανοποιημένοι, ενώ τα υψηλότερα ποσοστά απογοήτευσης παρατηρούνται στην ΠΓΔΜ (64%) και τη Σερβία (62%).

  • Σχετικά με την ΕΕ, το Κόσοβο και η Αλβανία αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα θετικά το θεσμό, ενώ οι πολίτες της Κροατίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης είναι οι πλέον αρνητικοί. Στο Κόσοβο, 89% των πολιτών και στην Αλβανία, 83%, θεωρούν ότι η ένταξη της χώρας στην ΕΕ θα είχε θετικά αποτελέσματα. Ωστόσο, οι Κοσοβάροι εμπιστεύονται το ΝΑΤΟ περισσότερο από την ΕΕ. Όσο για την πληροφόρηση που έχουν γύρω από ευρωπαϊκά θέματα, μόνο στις δύο υποψήφιες χώρες, δηλαδή την Κροατία και την ΠΓΔΜ, οι πολίτες αισθάνονται καλά ενημερωμένοι.

  • Σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στους θεσμούς, το Κόσοβο (53%) και το Μαυροβούνιο (55%) είναι οι μόνες χώρες στις οποίες η πλειοψηφία των ερωτηθέντων τοποθετείται θετικά για τις επιδόσεις της κυβέρνησης, με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να βρίσκεται στον αντίποδα (67% έχουν αρνητική εικόνα για την κυβέρνηση). Χαμηλή είναι και η εμπιστοσύνη των κατοίκων της περιοχής στους πολιτικούς θεσμούς, ενώ σχεδόν σε όλες τις περιπτώσεις, η εκκλησία συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό αξιοπιστίας. Εξαίρεση αποτελούν οι Κοσοβάροι και οι Αλβανοί, για τους οποίους αντί των θρησκευτικών ιδρυμάτων, το ΝΑΤΟ είναι ο θεσμός που απολαμβάνει τη μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

  • Για θέματα χρηστής διακυβέρνησης και διαφθοράς, στην Αλβανία καταγράφεται το υψηλότερο ποσοστό παραδοχής δωροδοκίας τον τελευταίο χρόνο (32%), ενώ στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό αυτό είναι κάτω από 10%. Γενικά οι πολίτες δεν θεωρούν ότι η κυβέρνησή τους καταβάλλει αρκετές προσπάθειες για την καταπολέμηση της διαφθοράς, με εξαίρεση τους κατοίκους της ΠΓΔΜ, που δηλώνουν ικανοποιημένοι.

  • Για τη μετανάστευση και την κινητικότητα, μόνο στο Μαυροβούνιο και την Κροατία πλειοψηφεί η άποψη ότι η χώρα τους παρέχει αρκετές ευκαιρίες, ενώ στην Αλβανία (69%) και το Κόσοβο (66%) επικρατεί η εκτίμηση ότι η μετανάστευση συμβάλλει στην ανάπτυξη της χώρας τους.

  • Για τις προκλήσεις στα Βαλκάνια, με εξαίρεση την Αλβανία και την Κροατία, οι περισσότεροι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής θεωρούν ότι η ανεξαρτησία του Κοσόβου θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στη σταθερότητα της περιοχής. Επιπλέον, μόνο 17% των Σέρβων του Κοσόβου εκτιμούν ότι θα μπορέσουν να συνυπάρξουν ειρηνικά με τους Αλβανούς της χώρας (αντίθετα οι Αλβανοί πιστεύουν σε αυτή την προοπτική σε ποσοστό 77%). Στη Σερβία, 61% των κατοίκων ισχυρίζονται ότι δεν θα γίνει ποτέ αποδεκτή η ανεξαρτησία του Κοσόβου, ενώ περίπου 25% θεωρούν ότι αυτό μπορεί να συμβεί σε διάστημα 10 ετών. Σχετικά με τη σύλληψη του Ράντοβαν Κάρατζιτς, ο πληθυσμός στη Σερβία εμφανίζεται διχασμένος. Οι μισοί από τους ερωτηθέντες εκτιμούν ότι είναι αθώος (47%) και 45% ότι η σύλληψή του θα αποβεί θετική για το μέλλον της χώρας.

    Σχετικά χαμηλή εμπιστοσύνη απολαμβάνει το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Σερβία, την Κροατία, το Μαυροβούνιο και την ΠΓΔΜ.

    Από την έρευνα προκύπτει ότι ειδικότερα για την ΠΓΔΜ, ποσοστό 46% των κατοίκων της χώρας δεν είναι ικανοποιημένοι από τη ζωή τους (το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των υπό εξέταση χωρών) ούτε από το επίπεδο διαβίωσής τους (κάτω από το 60% το θεωρούν ικανοποιητικό). Ωστόσο, περίπου το ένα τρίτο των ερωτηθέντων πιστεύει ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας βελτιώνεται.

    Σχετικά με το πρόβλημα της διαφθοράς, σε ποσοστό 49% οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ είναι ικανοποιημένοι με τις προσπάθειες της κυβέρνησης για την καταπολέμησή της (η μόνη χώρα των Δυτικών Βαλκανίων, που συγκεντρώνει τόσο υψηλό ποσοστό στήριξης των κυβερνητικών προσπαθειών σε αυτό τον τομέα).

    Αρκετά διαδεδομένη είναι στην ΠΓΔΜ η ανησυχία για μια νέα σύγκρουση στην περιοχή των Βαλκανίων (29% την θεωρούν πιθανή), ενώ οι Αλβανοί της χώρας αυτής θεωρούν ότι η συμφωνία της Οχρίδας συνιστά ικανοποιητικό πλαίσιο για τη μακροπρόθεσμη διευθέτηση των εσωτερικών, εθνοτικών προβλημάτων (70%).

    Σε ό,τι αφορά την ένταξη στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ, 69% των Αλβανών της ΠΓΔΜ θεωρούν ότι η χώρα θα πρέπει να ενταχθεί σε ΕΕ και ΝΑΤΟ, ακόμα και εάν αυτό συνεπάγεται αλλαγή του συνταγματικού ονόματος της χώρας. Ποσοστό 3% των Σλαβομακεδόνων της ΠΓΔΜ συμφωνούν με αυτή την άποψη. Ωστόσο, στην πλειοψηφία τους και οι δύο κοινότητες συμφωνούν ότι η ένταξη στην ΕΕ θα ήταν μια θετική εξέλιξη, αν και η απόκλιση είναι μεγάλη: 84% των Αλβανών και 57% των Σλαβομακεδόνων.

    Σχετικά με την πορεία της χώρας προς την ευρωπαϊκή ένταξη, οι πολίτες της ΠΓΔΜ θεωρούν την εκπλήρωση των κοινοτικών κριτηρίων εξίσου σημαντική με τη διευθέτηση των διαφορών με γειτονικές χώρες (95% και στις δύο περιπτώσεις). Σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί, 65% είναι ικανοποιημένοι με τις προσπάθειες της κυβέρνησης στην κατεύθυνση της υιοθέτησης του κοινοτικού κεκτημένου, αλλά μόνο 41% θεωρούν ότι έχει υπάρξει πρόοδος στη διευθέτηση των διαφορών με γειτονικές χώρες.

    Στην ΠΓΔΜ, μεγάλος αριθμός κατοίκων (34%) θεωρούν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν επιθυμεί την ένταξη της χώρας στην ΕΕ.

    Αβεβαιότητα φαίνεται να επικρατεί ως προς την ενταξιακή προοπτική της χώρας. Ως πιθανό έτος ένταξης, οι κάτοικοι σε ποσοστό 16% θεωρούν το 2010, 15% τοποθετούν αργότερα (2012-2020) ενώ μόνον επτά στους εκατό θεωρούν ότι η χώρα δεν θα ενταχθεί ποτέ στην ΕΕ. Ωστόσο, αρκετά υψηλό είναι το ποσοστό (50%) εκείνων που θεωρούν ότι είναι αρκετά καλά ενημερωμένοι για θέματα, που αφορούν την ΕΕ.

    Διχασμένη είναι, εξάλλου, η κοινή γνώμη της ΠΓΔΜ σχετικά με την ανεξαρτησία του Κοσόβου. Ο αλβανικός πληθυσμός θεωρεί την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας μια θετική εξέλιξη (87%), άποψη που συμμερίζονται οι Σλαβομακεδόνες σε ποσοστό μόνον 17%.

    Ο θεσμός στον οποίο έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη οι κάτοικοι της ΠΓΔΜ είναι η εκκλησία (80%), ο στρατός (70%), η κυβέρνηση (54%), ενώ χαμηλή είναι η εμπιστοσύνη τους στη διεξαγωγή δίκαιων εκλογών (οι μισοί δεν πιστεύουν ότι η διεξαγωγή τους είναι σύμφωνη με τους κανόνες) και στα πολιτικά κόμματα (δεν τυγχάνουν εμπιστοσύνης για 61% του πληθυσμού).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 18 November 2008 - 17:30:30 UTC