Visit the Sites Mirrored on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μεξικό ο Γ. Παπανδρέου

  • [01] Στο Μεξικό ο Γ. Παπανδρέου

    Τα χαρακτηριστικά της διεθνούς οικονομικής κρίσης επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας σήμερα κατά την έναρξη των εργασιών του Συμβουλίου της Διεθνούς που διεξάγεται στην πόλη Νουέβο Βαγιάρτα του Μεξικού.

    Στη σύνοδο συζητείται το θέμα αυτό με βάση την πρώτη έκθεση της επιτροπής Στίγκλιτς, η οποία συστήθηκε στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για να μελετήσει το θέμα και να προτείνει λύσεις.

    "Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τον "κίνδυνο" να γίνουν μόδα οι σοσιαλιστικές αρχές και αξίες, καθώς όλο και πιο πολλοί συντηρητικοί πολιτικοί αναφερόμενοι στην οικονομική κρίση χρησιμοποιούν ορισμένες από τις σοσιαλιστικές αρχές".

    Ήταν για μας, είπε ο κ. Παπανδρέου, ευχάριστη έκπληξη αυτή η εξέλιξη, αλλά εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε μόδα. Θέλουμε να παραμείνουν καθαρές και σταθερές οι αρχές και οι αξίες μας. Έχουμε μεγάλη ευθύνη, πρόσθεσε, να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα στα οποία οι συντηρητικές δυνάμεις έχουν δημιουργήσει μια αναστάτωση. Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι ιστορική.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Διεθνούς διατύπωσε πέντε προτάσεις για την έξοδο από την οικονομική κρίση:

    Πρώτον, η δημιουργία ταμείου για την κοινωνική προστασία έτσι ώστε να υπάρξει εγγύηση της κοινωνικής ασφάλισης, ιδιαίτερα στις αναπτυσσόμενες χώρες.

    Δεύτερον, ίδρυση ειδικού ταμείου το οποίο θα στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους σε αυτές. Αυτό θα είναι, εξήγησε, απάντηση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Τρίτον, δημιουργία ειδικού ταμείου το οποίο θα αναλάβει την ενίσχυση της ρευστότητας στην οικονομία.

    Τέταρτον, ειδικά μέτρα στήριξης των αναπτυσσόμενων χωρών και των οικονομιών τους οι οποίες πρέπει να διαθέτουν ρευστότητα ώστε να μην οδηγηθούν σε χρεοκοπία.

    Πέμπτον, προώθηση των αναγκαίων από καιρό μεταρρυθμίσεων στους διεθνείς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο , η Διεθνής Τράπεζα και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου.

    Ιδιαίτερη έμφαση, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, πρέπει να δοθεί στη συμμετοχή των λιγότερο αναπτυγμένων χωρών σε αυτούς τους οργανισμούς. Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι η ευθύνη των σοσιαλιστών και των σοσιαλδημοκρατών είναι πλέον μεγάλη καθώς όλο και περισσότερος κόσμος ασπάζεται αυτές τις αρχές και αξίες οι οποίες είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η δυνατότητα συμμετοχής του πολίτη, η ισοτιμία, η λογοδοσία, η διαφάνεια, η αλληλεγγύη, η επιβολή κανόνων λειτουργίας στις αγορές, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων των ανέργων, ο αγώνας εναντίον της φτώχειας και της ανισότητας, η δίκαιη κατανομή του πλούτου και η πράσινη ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στο πως μπορούν να αλλάξουν τα πράγματα, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε τα εξής: πρώτον πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να αποκατασταθούν οι κανόνες λειτουργίας των αγορών με επίβλεψη ώστε να εξασφαλιστεί ότι οι αγορές θα λειτουργούν υπέρ του ανθρώπου και όχι ο άνθρωπος για τις αγορές. Δεύτερον πρέπει να υπάρξει απαραιτήτως μεταρρύθμιση του διεθνούς οικονομικού συστήματος ώστε αυτό να γίνει πιο διαφανές αλλά και να λογοδοτεί. Τρίτον απαραίτητη θεωρείται επίσης η εφαρμογή ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, το μοντέλο της πράσινης ανάπτυξης. "Αυτό που έκαναν οι G-20 δεν φτάνει. Έρχεται πολύ αργά και είναι πολύ λίγο", είπε χαρακτηριστικά για την σύνοδο της Ουάσιγκτον.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι στο επίκεντρο όλων των προσπαθειών και των ενεργειών των σοσιαλιστών και των σοσιαλδημοκρατών είναι ο άνθρωπος. Γι' αυτό υπογράμμισε είναι πολύ σημαντική η συμμετοχή του πολίτη και ιδιαίτερα της νέας γενιάς. Στο σημείο αυτό έκανε αναφορά στον Μπάρακ Ομπάμα ο οποίος όπως είπε ενέπνευσε πάρα πολλούς πολίτες και ιδιαίτερα νέους για να αντιληφθούν ότι η συμμετοχή τους παίζει πολύ σημαντικό ρόλο και έτσι κινητοποιήθηκαν και συμμετείχαν δραστήρια στην εκλογική διαδικασία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απηύθυνε ανοικτό κάλεσμα στη νέα γενιά για να συμμετέχει και να πάρει τη μοίρα της στα δικά της χέρια.

    Ειδική αναφορά έκανε και στη σημερινή επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στην οποία αφιέρωσε τη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, όπως την αφιέρωσε και γενικότερα στα φοιτητικά κινήματα και στα κινήματα της νεολαίας που αγωνίστηκαν για τη δημοκρατία. Τόνισε ότι το κεντρικό σύνθημα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου "Ψωμί- Παιδεία- Ελευθερία" είναι και σήμερα εξίσου σημαντικό, προτείνοντας και την προσθήκη του Περιβάλλοντος.

    Σχετικά με την εκλογή του Μπάρακ Ομπάμα ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος δημιούργησε την αισιοδοξία ότι θα ανοίξει το διάλογο.

    Σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της σημερινής οικονομικής κρίσης, είπε ότι δεν μπορεί να λυθεί μόνο με τεχνοκρατικά μέσα αλλά χρειάζεται πολιτική βούληση. "Μόνο όποιος έχει την καθαρή πολιτική βούληση θα λύσει αυτό το πρόβλημα και αυτό κάνει η Σοσιαλιστική Διεθνής με τις αποφάσεις της", τόνισε.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε εξάλλου την κοινωνική διάσταση της οικονομικής κρίσης τονίζοντας ότι αν δεν αντιμετωπιστεί μπορεί να υπάρξουν κοινωνικές εκρήξεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 November 2008 - 19:30:23 UTC