Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις
  • [02] Να μην πληρώσουν οι ασφαλισμένοι
  • [03] Πρωτοβουλίες για τις φυλακές

  • [01] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

    Λίγο μετά τις 3.30 ξεκίνησε η πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία, με την οποία κορυφώνονται οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 35η επέτειο του Πολυτεχνείου.

    Στην κορυφή της πορείας βρίσκεται η αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου, την οποία κρατούν φοιτητές της ΠΑΣΠ. Ακριβώς πίσω από τη σημαία, πορεύονται μέλη του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών φορέων, φοιτητικές οργανώσεις και κομματικές οργανώσεις.

    Η σημαία του Πολυτεχνείου «έφυγε» στις 3 μετά το μεσημέρι από το κτήριο του Πολυτεχνείου και τέθηκε επικεφαλής της πορείας στην πλατεία Συντάγματος.

    «Στις 17 Νοεμβρίου, πριν 35 χρόνια, το φοιτητικό κίνημα, η νεολαία και όλος ο λαός μας έδειξε ότι είναι βραχύς ο βίος των ανελεύθερων καθεστώτων και του σκότους», τόνισε ο πρύτανης του ΕΜΠ Κωνσταντίνος Μουτζούρης, στο πλαίσιο της εκδήλωσης του εορτασμού της 35ης επετείου από την εξέγερση των φοιτητών.

    Ο κ. Μουτζούρης επισήμανε τη σημασία του αγώνα για τη σημερινή εποχή, αναφερόμενος «στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τη συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων και τις επιβουλές κατά της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, που πληθαίνουν και γίνονται όλο και πιο επικίνδυνες».

    «Η ημέρα της εξέγερσης συνεχίζει να εμπνεέι τους αγώνες της σημερινής νεολαίας, να δείχνει τον δρόμο της ενεργούς συμμετοχής των πολιτών στα δημόσια πράγματα, να λειτουργεί σαν φωτεινό παράδειγμα», υπογράμμισε ο πρύτανης της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, Τριαντάφυλλος Πετρασκίδης.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΦΕΑ, Δημήτρης Πρωτοψάλτης, μίλησε για την «κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά της στρατιωτικοφασιστικής δικτατορίας» και αναφέρθηκε στους κινδύνους της εποχής μας.

    Μετά τις ομιλίες, έγινε το προσκλητήριο των νεκρών φοιτητών, κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου, το 1973.

    Η εκδήλωση της Επιτροπής Εορτασμού ολοκληρώθηκε με την ανάκρουση του ύμνου του Πολυτεχνείου δίνοντας το σύνθημα για την έναρξη της πορείας στους συγκεντρωμένους έξω από το Ίδρυμα, ενώ μέλη της συντονιστικής επιτροπής του εορτασμού, κατήγγειλαν ότι στην Ομόνοια, άνδρες της Αστυνομίας διενεργούσαν ελέγχους σε φοιτητές.

    Δεκάδες εκπρόσωποι κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων πέρασαν από το Πολυτεχνείο για να αποτίσουν φόρο τιμής στο μνημείο. Στις 2 έκλεισαν οι πύλες του Πολυτεχνίου και ξεκίνησε η κεντρική εκδήλωση.

    Μέσα στο Ιδρυμα παρέμειναν καθηγητές, φοιτητές , εκπρόσωποι κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων για περιφρούρηση του ιδρύματος.

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί απο πλευράς αστυνομίας, στους δρόμους, απο τους οποίους θα περάσουν οι διαδηλωτές, ενω αποκλεισμένοι απο την κυκλοφορία οχημάτων είναι απο νωρίς οι δρόμοι γύρω απο το Πολυτεχνείο.

    Φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου, απέτισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο Δημήτρης Σιούφας προσήλθε στο χώρο του Ιδρύματος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Βουλής και κατέθεσε στεφάνι. "Η νύχτα του Πολυτεχνείου έφερε την αυγή της Δημοκρατίας", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Στεφάνι στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν επίσης σήμερα ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος και ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος. "Το μήνυμα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου το βρίσκουμε σήμερα στους συλλογικούς αγώνες αντίστασης και ανυπακοής ενάντια σε εκείνους που θέλουν το μέλλον μας χειρότερο απο το παρόν μας", δήλωσε ο κ. Τσίπρας.

    Τα μηνύματα από την εξέγερση του Πολυτεχνείου παραμένουν διαχρονικά, τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι η δημοκρατία στον τόπο μας έχει στεριώσει και εξελίσσεται ομαλά, ενώ υπογράμμισε ότι ''αγωνιζόμαστε για μια καλύτερη ποιότητα δημοκρατίας και οι κίνδυνοι που υπάρχουν αφορούν κυρίως τα ανθρώπινα δικαιώματα.''

    Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ελπίδα ότι η σημερινή πορεία θα είναι μαζική για να τιμηθούν οι αγωνιστές του Πολυτεχνείου, ενώ σημείωσε ότι η αστυνομία, που, όπως είπε, δεν αποτελεί δύναμη καταστολής, θα είναι δίπλα στον πολίτη αλλά και σε εκείνους που θα διαδηλώσουν για να τιμήσουν τους αγωνιστές του Πολυτεχνείου.

    Ο κ. Παυλόπουλος εξέφρασε την ευχή η πορεία και οι εορταστικές εκδηλώσεις να εξελιχθούν ειρηνικά.

    Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις για την 35η επέτειο του Πολυτεχνείου θα κορυφωθούν με την κεντρική πορεία που προγραμματίζεται στις 4.30 το απόγευμα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, υπό την επιτήρηση 1.500 αστυνομικών.

    Την πορεία, που θα ξεκινήσει από το Πολυτεχνείο και θα καταλήξει στο αμερικανικό προξενείο, διοργανώνουν οι Σύλλογοι Φοιτητών ΑΠΘ και πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), με την συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και την υποστήριξη σωματείων εργαζομένων και φορέων της πόλης.

    Από το Πολυτεχνείο θα ξεκινήσει και δεύτερη πορεία (στις 5.30) που καλούν σύλλογοι φοιτητών αριστερών σχημάτων, ενώ στις 12.00 το μεσημέρι προγραμματίζεται η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής από τις πρυτανικές αρχές, τους φοιτητές και φορείς της πόλης, στο πλαίσιο απόδοσης τιμής στους εξεγερθέντες φοιτητές του β73.

    Ενταση επικράτησε μεταξύ φοιτητικών παρατάξεων στο Πολυτεχνείο, το πρωί. Φοιτητές αριστέρων παρατάξεων εμπόδισαν την είσοδο στο μνημείο του Πολυτεχνείου του ΑΠΘ, σε μέλη της ΔΑΠ, με αποτέλεσμα να συγκρουστούν και να τραυματιστούν ελαφρά δύο άτομα.

    Ακολούθησε η κατάθεση στεφάνων από φοιτητές, τις πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ και τον πρύτανη του πανεπιστημίου Μακεδονίας - ο οποίος, ωστόσο, αποδοκιμάστηκε έντονα από παριστάμενους φοιτητές - το συντονιστικό αγώνα σχολείων, εργατικά σωματεία, εκπροσώπους τοπικών φορέων, καθώς και από απλούς πολίτες.

    Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τηρώντας και φέτος την αρχή του ανοιχτού πανεπιστημίου, διοργανώνει για το απόγευμα (18.00) την επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, καθώς και ανοιχτή συζήτηση στις 19.00, παρουσία των μελών της Συγκλήτου, στην αίθουσα τελετών, με θέμα «Συζήτηση για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών». Στις 21.00 θα δοθεί συναυλία από το μουσικό σχήμα Γιάννης Αγγελάκας και Επισκέπτες, στον ίδιο χώρο.

    Το ΠΑΣΟΚ θα παραδώσει τη σημαία

    Το ΠΑΣΟΚ, παρουσία του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες να παραδώσει την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Προεδρείο της Βουλής, αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη και τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974, Δ. Πρωτοψάλτη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

    Με την επιστολή του αυτή, ο κ. Ραγκούσης, απαντά στο αίτημα του ΕΜΠ για παράδοση της σημαίας, ώστε αυτή να αποτελέσει έκθεμα του υπό δημιουργία μουσείου ιστορικής μνήμης.

    Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ραγκούσης, μετά το 1980 "η ΠΑΣΠ λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ ανέλαβε ως η τότε πλειοψηφούσα παράταξη το καθήκον της φύλαξης και ανταποκρίθηκε με απόλυτη ευθύνη στο χρέος της", προσθέτοντας ότι "η ΠΑΣΠ, η Ν. ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει επανειλημμένα να συγκροτηθεί το Προεδρείο του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, ώστε να αναλάβει και την ευθύνη για τη διαφύλαξη της σημαίας".

    "Έως ότου το Κ.Σ. της ΕΦΕΕ αποφασίσει πιστεύουμε ότι, η σημαία μπορεί να φυλάσσεται στη Βουλή των Ελλήνων το προεδρείο της οποίας θα μπορεί να παραδίδει τη σημαία κάθε χρόνο στις φοιτητικές παρατάξεις για τις ανάγκες του εορτασμού" σημειώνει ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι "πιστεύουμε δε, ότι ουδείς θα έχει αντίρρηση τη σημαία να παραλαμβάνει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ μαζί με τoυς εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, τιμής ένεκεν για τη πολύχρονη φύλαξη της σημαίας από την παράταξη".

    Ο πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουντζούρης, αναφερόμενος στην επιστολή του ΠΑΣΟΚ για τη σημαία του Πολυτεχνείου, τόνισε οτι η επιστολή του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, σε απάντηση του αιτήματος της Πολυτεχνειακής Κοινότητας και του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων 1967-1974, είναι ενα θετικό βήμα προς την επιστροφή της σημαίας.

    Δηλώσεις κομμάτων, κοινωνικών και συνδικαλιστικών οργανώσεων

    Χθες, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ με επικεφαλής το γραμματέα Γιάννη Ραγκούση, απέτισε φόρο τιμής, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρθηκε στα ιδανικά της εξέγερσης του Νοέμβρη του '3 και τη σημασία του σήμερα.

    Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου. Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα, γεγονός που καταμαρτυρεί, κατά την ΟΝΝΕΔ, το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που διακατέχει όλες τις πολιτικές νεολαίες.

    «Τιμούμε την προσφορά των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών, που είχαν το σθένος, στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αγωνισθούν για τα δημοκρατικά ιδεώδη. Για την ελευθερία του ανθρώπου, τη Δημοκρατία, για ισονομία και ισοπολιτεία», αναφέρει στο μήνυμά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης.

    «Τα ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που σηματοδότησαν οι λέξεις, Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, προσλαμβάνουν νέο περιεχόμενο και είναι, όσο ποτέ άλλοτε, επίκαιρα», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

    Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους να τιμήσουν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, το 1973, κατά της δικτατορίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην δεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

    Η ΚΠΕ του Συνασπισμού καλεί, στο μήνυμά της για την επέτειο, όλο το «ιδιαίτερα τη νεολαία, να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις και τις πορείες σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη '73».

    Για έναν «σπουδαίο αγώνα, που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί πλήρως. Ούτε το απόλυτο της Εθνικής Κυριαρχίας, έχουμε πετύχει 35 χρόνια μετά και πολύ περισσότερο, το στόχο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης», τονίζει στο μήνυμά του ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν στεφάνια αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΔΗΚΚΙ, των συνταξιούχων και δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας.

    Μέτρα της αστυνομίας

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί απο πλευράς αστυνομίας, στους δρόμους, απο τους οποίους θα περάσουν οι διαδηλωτές, τους οποίους θα περιφρουρούν χιλιάδες αστυνομικοί, ενω αποκλεισμένοι απο την κυκλοφορία οχημάτων είναι απο νωρίς οι δρόμοι γύρω απο το Πολυτεχνείο.

    Κατά τη διαδρομή της πορείας θα κλείσουν δρόμοι ενώ αναμένονται αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλει. Από τις 2 το μεσημέρι και έως το τέλος της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων σε τμήματα των δρόμων: Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Ακαδημίας, Βασ. Γεωργίου Α', Αθηνάς, πλατεία Συντάγματος, πλατεία Ομονοίας, Αιόλου, Γέλωνος, Π. Κόκκαλη, Μακεδόνων, Δορυλαίου, Βασ. Αμαλίας, Πειραιώς, Ερμού, Τσόχα, Βασ. Αλεξάνδρου, Αρδηττού, Βασ. Κωνσταντίνου, Καρέα, Μεσογείων, Παπαδιαμαντοπούλου, Ξενίας, Λούρου, Λαμψάκου, Ποντοηράκλειας, Πυρρή, Βεντήρη, Χατζηγιάννη Μέξη, Ηριδανού, Δ. Αιγινήτου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, Καρτάλη, Κηφισίας και Μιχαλακοπούλου.

    Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, οι οδηγοί δεν θα επιτρέπεται να σταθμεύουν τα οχήματά τους, ενώ θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία σε τμήματα των οδών: Στουρνάρη, Πατησίων, Τοσίτσα, Πολυτεχνείου, Μπουμπουλίνας, Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Πλατεία Εξαρχείων, Χαλκοκονδύλη, Αβέρωφ, Βερανζέρου και Σπ.Τρικούπη.

    Κλειστό θα είναι από τις 2 το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, από την Τσιμισκή έως την Αγίου Δημητρίου και από τον Βαρδάρη έως την αρχή της λεωφόρου Καραμανλή, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας των αστυνομικών αρχών για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

    Η στάση και στάθμευση των οχημάτων που περικλείονται στις παραπάνω οδούς θα απαγορεύεται, ενώ τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ θα μετατραπούν.

    [02] Να μην πληρώσουν οι ασφαλισμένοι

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα συναντήθηκε με το σωματείο εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, στα γραφεία του κόμματος στον Περισσό.

    «Οι ασφαλισμένοι στο δημόσιο είναι οι μόνοι που δεν ευθύνονται για την απαράδεκτη κατάσταση στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να πληρώνουν το κόστος» τονίζει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του, στην οποία χαρακτηρίζει δίκαιο το αίτημα των φαρμακοποιών και των γιατρών να καλυφθούν άμεσα τα χρέη και καλεί την κυβέρνηση «να αναλάβει τις ευθύνες της και να καλύψει άμεσα τα τεράστια ελλείμματα του ταμείου».

    Στην ίδια ανακοίνωση το ΚΚΕ επισημαίνει ότι «είναι επιτακτική ανάγκη η αγωνιστική δράση των ασφαλισμένων, των δημοσίων υπαλλήλων, των φαρμακοποιών και των γιατρών να στραφεί κατά της πολιτικής και των συμφερόντων που ληστεύουν το ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων. Δηλαδή να στραφούν κατά της υποχρηματοδότησης των ταμείων από την κυβέρνηση, να στραφούν κατά των φαρμακοβιομηχανιών και της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία».

    Διπλά ανήσυχοι

    "Ύστερα από την απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός στο θέμα της κάλυψης των ασφαλιστικών ταμείων τα οποία έχασαν πάνω από 2 δις ευρώ αισθανόμαστε διπλά ανήσυχοι", τόνισε η κ. Αλέκα Παπαρήγα μετά τη συζήτηση για τα ασφαλιστικά ταμεία.

    "Ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: Στηρίζουμε τα ταμεία. Όταν ζητήσαμε πως συγκεκριμένα θα στηρίξουν τα ταμεία, απάντησε με τον εξής τρόπο: Κοινωνικές μεταβιβάσεις. Και όταν λέει κοινωνικές μεταβιβάσεις το 95% αφορούσε τα γνωστά μέτρα που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει.

    Συγκεκριμένα πράγματα για τα ασφαλιστικά ταμεία δεν είπε. Τα ταμεία βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση, έχουν θιγεί από τις κυβερνήσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια, από το 1950 μέχρι σήμερα τους χρωστάνε. Και το μόνο που μας εξήγησε είναι ότι είναι σωστό τα ταμεία να παίζουν στο χρηματιστήριο, να παίζουν στον τζόγο όπως λέμε εμείς.

    Υπενθυμίζω το εξής πράγμα: Και όταν ακόμα δεν υπάρχει οικονομική κρίση τα χρηματιστήρια από χώρα σε χώρα και στην Ελλάδα έχουν κρίση γιατί οι μετοχές εκεί που επενδύονται, μπορεί να γίνουν και λάθη, είτε η πρόβλεψη να είναι τέτοια που να πέσει έξω και επομένως μόνο το γεγονός ότι κάνεις πρόβλεψη να κερδίσεις οι κίνδυνοι είναι πολύ μεγάλοι, πολύ περισσότερο που η κρίση θα είναι παρατεταμένη και βαθιά. Ακόμα μεγαλύτερη ανησυχία.

    Πρέπει λοιπόν να διεκδικήσουμε το εξής πράγμα:

    Η κυβέρνηση να αγοράσει από τις τράπεζες τις μετοχές των ασφαλιστικών ταμείων στην τιμή αγοράς και όχι την σημερινή τιμή, να καλύψει τις απώλειες και να σταματήσει το τζογάρισμα».

  • ** Αύριο, η κα Παπαρήγα θα συναντηθεί με την προσωρινή διοίκηση του σωματείου εργαζομένων της Altec Telecoms στα γραφεία του κόμματος.

    [03] Πρωτοβουλίες για τις φυλακές

    Επισκέψεις σε φυλακές της χώρας θα πραγματοποιήσουν σήμερα βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Όταν έχουμε σήμερα μέσα στις φυλακές ανθρώπους που έχουν ράψει το στόμα τους, συνήθως έχουμε φθάσει σε ένα σημείο απελπισίας στο οποίο πρέπει άμεσα να δοθούν λύσεις και δεν είναι λύσεις αυτές που προσφέρει η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο του κ. Χατζηγάκη» δήλωσε ο ο κ. Αλαβάνος ο πρόεδρος της ΚΟ ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, με τα συνάντηση που είχε με τις Ενώσεις Δικαστών και Εισαγγελέων, με τις οποίες συζήτησε και το θέμα της συμφόρησης στις φυλακές. Στην συνάντηση συμμετείχε και ο κοινοβουλευτικό εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε επίσης πως συζήτησε με τις εκπροσώπους των Δικαστών και Εισαγγελέων «την ανάγκη να αλλάξει η νομοθεσία σχετικά με την παραγραφή για τα μέλη της κυβέρνησης, που είναι κατά τη γνώμη μας ένα στίγμα για την Ελλάδα λόγω της ταχύτητας της παραγραφής που τη διακρίνει από τις περισσότερες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αντιτίθεται και στις αποφάσεις σχετικές με τη διαφθορά που έχει πάρει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών»

    «Οι διώξεις οι οποίες γίνονται κατά μελών της κυβέρνησης για ποινικές ευθύνες πρέπει να διενεργούνται από τη Δικαιοσύνη» προκειμένου «να μην υπάρχουν αυτά τα προνόμια για τα μέλη της κυβέρνησης σε σχέση με τους άλλους πολίτες, αυτή η σύγχυση ανάμεσα στην Νομοθετική και την Δικαστική Εξουσία που βλέπουμε και σήμερα να τη ζούμε μέσα από το θέμα της Εξεταστικής τώρα και της Προανακριτικής μετά, μια σειρά άλλα ζητήματα, όπως η αναβάθμιση των εργαζομένων στη στρατιωτική δικαιοσύνη και στη διοίκηση των Δικαστηρίων» σημείωσε ο κ. Αλαβάνος.

    Συζητήθηκαν, επίσης, ζητήματα όπως τα θέματα της εκλογής της ηγεσίας των Δικαστηρίων και το Αυτοδιοίκητο των Δικαστηρίων, η ανάγκη λήψης μέτρων για την επιτάχυνση της απονομής της δικαιοσύνης και η οικονομική αυτοτέλεια των δικαστηρίων.

    Συνέντευξη Α.Καρίντζη στο ΑΠΕ

    "Διέξοδος μπορεί να αποτελέσει το αποτέλεσμα των εκλογών υπό την έννοια ότι θα τιμωρηθούν οι δυνάμεις που ευθύνονται για την κρίση" δηλώνει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ Ανδρέας Καρίντζης. Ο κ. Καρίντζης επισημαίνει ότι η κρίση δεν είναι ουδέτερο φαινόμενο, οφείλεται σε συγκεκριμένες πολιτικές και οι οποίες πρέπει να αποδοκιμαστούν από τον κόσμο.

    Ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΝ απαντά ότι δεν υφίσταται ζήτημα δυαρχίας από την δράση των κυρίων Αλαβάνου και Τσίπρα και τονίζει ότι υπάρχει συντονισμός και ότι όλη η δράση τους εντάσσεται σε ένα κοινό πλαίσιο , ενώ σημειώνει ότι λόγω της κρίσης μπορεί να υπάρξει μια συντηρητική στροφή στην κοινωνία , την οποία όμως το κόμμα του θα επιδιώξει να μη συμβεί κάτι τέτοιο.

    Η συνέντευξη του Α.Καρίντζη στο ΑΠΕ:

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Κύριε Καρίντζη ο κ. Αλαβάνος πρότεινε κρατικοποίηση της εθνικής τράπεζας και γενικότερα την αύξηση του ρόλου του κράτους στο τραπεζικό σύστημα και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να συνεργαστεί. Παλαιότερα είχε κάνει ανάλογες προτάσεις για την Ολυμπιακή ή το άρθρο 16. Γιατί το κόμμα σας επιλέγει αυτή την αποσπασματική κατάθεση προτάσεων αντί μιάς συνολικής προγραμματικής πρότασης;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς ακολουθούμε μια μεθοδολογία εδώ και πολλά χρόνια της οποίας στόχος δεν είναι η δημιουργία μιάς κυβέρνησης αλλά η ανάσχεση μιας πολιτικής με την οποία εμείς διαφωνούμε. Υπ΄αυτή την έννοια σε όλα τα μεγάλα ζητήματα που διχάζουν την ελληνική κοινωνία,, με την κυβέρνηση να ακολουθεί μια πολιτική την οποία εμείς θεωρούμε προβληματική, καλούμε τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης να έχουμε κοινή δράση για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο αυτήν την πολιτική. Διότι το κρίσιμο για εμάς δεν είναι η άνοδος στην εξουσία ως απόλυτος στόχος, αλλά η αλλαγή των συσχετισμών και η επιτυχία της αντιπολιτευτικής μας δράσης σε μια περίοδο κρίσιμη ώστε να μην περάσουν μέτρα που δεν έχουν καλή έκβαση για τους εργαζομενους.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Από τη μια έχουμε τις πρωτοβουλίες του κ. Αλαβάνου και από την άλλη τις παρεμβάσεις του κ. Τσίπρα. Αυτή η εικόνα δυαρχίας πιστεύετε ότι ενισχύει ή αποδυναμώνει τον Συνασπισμό και τον ΣΥΡΙΖΑ;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Ο δικός μας πολιτικός χώρος και το κόμμα μας και η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αρχηγοκεντρικά σχήματα. Υπό αυτή την έννοια, αυτό που μπορώ να πω με βεβαιότητα είναι ότι υπάρχει κοινός συντονισμός και συναντίληψη για το τί κάνουμε. Δεν είναι μια δραστηριότητα που αναπτύσσουν από μόνοι τους, αλλά αυτή η δραστηριότητα εντάσσεται σε ένα συνολικό πλαίσιο. Όλα τα στελέχη και τα μέλη μας και προφανώς και ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρος του ΣΥΝ προσφέρουν στην κοινή προσπάθεια και τόσο ο κ. Τσίπρας , όσο και ο κ. Αλαβάνος παίζουν καταλυτικό ρόλο στην προσπάθεια που κάνουμε και δεν υπάρχει κάποιο θέμα δυαρχίας. Το κόμμα μας έχει μια δημοκρατική λειτουργία και όλοι δεσμευόμαστε από τα κομματικά οργανα.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Η οικονομική κρίση και οι επιπτώσεις στην ελληνική κοινωνία εκτιμάτε ότι μπορεί να αποδυναμώσουν τα δύο μεγάλα κόμματα, ή αντίθετα, να ενισχυθεί ο δικομματισμός και ποια θα είναι η δική σας απάντηση;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε να αλλάξουν οι συσχετισμοί και να ηττηθούν οι δυνάμεις εκείνες που υπηρέτησαν μια πολιτική και η οποία, εμείς θεωρούμε ότι είναι η αιτία της οικονομική ς κρίσης. Διότι η οικονομική κρίση δεν είναι ουδέτερο φαινόμενο, δεν είναι κάτι που μας έτυχε, αλλά έχει προκύψει από συγκεκριμένες πολιτικές που έχουν εφαρμοστεί τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος μας είναι να αποδοθεί στις δυνάμεις που είναι υπεύθυνες για την κρίση, η ευθύνη και να αποδοκιμαστούν από τον κόσμο. Αυτό σημαίνει ταυτόχρονα ότι πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια σε μια δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι πολύ πιθανό να αναπτυχθούν συντηρητικά αντανακλαστικά και να γυρίσει ο κόσμος εκεί που θεωρεί ως πιο "σίγουρη" λύση. Εμείς θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην συμβεί αυτό και ο βασικός στόχος μας είναι να συνδεθούμε με τον κόσμο και τους αγώνες που θα αναπτυχθούν το επόμενο διάστημα, ώστε να μην περάσει η ζημιά της οικονομικής κρίσης στους εργαζόμενους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα λόγο να πληρώσουν τα κερδοσκοπικά παιχνίδια των τραπεζιτών.

    ΕΡΩΤΗΣΗ: Οικονομική κρίση, εξεταστική επιτροπή, οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης στη βουλή, γενικότερη ρευστότητα του πολιτικού σκηνικού. Οι πρόωρες εκλογές αποτελούν διέξοδο;

    ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Αν γίνουν πρόωρες εκλογές, αυτό θα συμβεί επειδή τα πράγματα θα φθάσουν σε τέτοιο σημείο, ώστε δεν μπορεί να γίνει κάτι άλλο. Υπό αυτή την έννοια, οι πρόωρες εκλογές δεν αποτελούν διέξοδο.Διέξοδος θα μπορούσε να προκύψει μετά από τις εκλογές . Τι εννοώ. Εννοώ ότι είναι ανάγκη να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί, να ενισχυθούν εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις που έχουν μια άλλη αντίληψη για το τι πρέπει να κάνει η χώρα, ποιά πορεία και ποια κατεύθυνση πρέπει να έχει και να ηττηθούν οι δυνάμεις που μέχρι σήμερα εφάρμοσαν τις συγκεκριμένες πόλιτικές. Αυτό θα σηματοδοτήσει την έξοδο από την κρίση, δηλαδή η ενίσχυση μιάς δυνατότητας να ακολουθήσει η χώρα μια ριζικά διαφορετική πόρεία. Γιατί εμείς δεν πιστεύουμε ότι στα πλαίσια της πολιτικής που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια και με πέντε διαφορετικά πρόσωπα θα μπορούσε η χώρα να βγεί από το αδιέξοδο. Είμαστε στο "και πεντε" ριζικών αλλαγών που χρειάζεται η χώρα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 November 2008 - 15:31:00 UTC