Browse through our Interesting Nodes of EU Member Governments, Politics & Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σε αρνητική τροχιά τα χρηματιστήρια
  • [02] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις
  • [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

  • [01] Σε αρνητική τροχιά τα χρηματιστήρια

    Σε αρνητική περιοχή κινούνται οι δείκτες στις μεγάλες ευρωπαϊκές χρηματιστηριακές αγορές, με τις τράπεζες να έχουν τεθεί στην αιχμή της πτωτικής τάσης. Οι μετοχές, ωστόσο, της BMW, Daimler και Continental κινούνται ανοδικά, λόγω ελπίδων για κρατική βοήθεια από τη Γερμανία και τις ΗΠΑ.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE κατέγραφε, λίγο πριν τις 12.30 ώρα Ελλάδος, πτώση 1,35% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI πτώση 1,23%. Στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 σημείωνε απώλειες 1,03% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Φρανκφούρτης, ο δείκτης Dax απώλειες 1,12%.

    Ισχυρές πτωτικές τάσεις επικρατούν στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 1.929,78 μονάδες, παρουσιάζοντας σημαντικές απώλειες σε ποσοστό 3,85%.

    Με μικρή ανοδο 0,71% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 60,19 μονάδες φτάνοντας τις 8.522,58.

    Αρνητικές ειδήσεις για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας

    Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη εισήλθε σε τεχνική περίοδο ύφεσης, καθώς το ιαπωνικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε στο τρίτο φετινό τρίμηνο κατά 0,1% σε τριμηνιαία βάση - κατά 0,4% σε ετήσια βάση - μετά τους αρνβητικού ρυθμούς ανάπτυξης στο δεύτερο τρίμηνο του 2008. Οι εκτιμήσεις οικονομολόγων που συμμετείχαν σε σφυγμομέτρηση του Μπλούμπεργκ έκαναν λόγο για ρυθμό 0,1% σε ετήσια βάση της ιαπωνικής οικονομίας στο τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου.

    Εξάλλου, σύμφωνα με σφυγμομέτρηση της National Association for Business Economics, η αμερικανική οικονομία, η μεγαλύτερη του πλανήτη έχει ήδη εισέλθει σε τεχνική περίοδο ύφεσης, η οποία θα διαρκέσει και το 2009 και άλλες οικονομίες θα ακολουθήσουν. Τα αποτελέσματα της σφυγμομέτρησης έδειξαν ότι μετά την αύξηση 1,4% του αμερικανικού ΑΕΠ που αναμένεται φέτος, εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί 0,2% το 2009 ενώ εκτιμάται ότι η Βρετανία, η ευρωζώνη, η Ιαπωνία, ο Καναδάς και το Μεξικό έχουν ήδη εισέλθει ή πρόκειται να εισέλθουν σε ύφεση.

    Τέλος, η Confederation of British Industry προέβη στην εκτίμηση ότι η ύφεση στην οποία θα εισέλθει η βρετανική οικονομία " θα είναι, ενδεχομένως, η βαθύτερη και θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια". Σύμφωνα με την εκτίμηση, το βρετανικό ΑΕΠ θα συρρικνωθεί το 2009 κατά 1,7%, στο μεγαλύτερο ποσοστό από το 1980.

    Δηλώσεις Ντομινίκ Στρος-Καν

    Ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Ντομινίκ Στρος-Καν δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του στο BBC πως το Ταμείο έχει ανάγκη επιπλέον 100 δισεκατομμύρια δολάρια και άφησε να εννοηθεί πως θα εγκρίνει νέα μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

    "Ο αριθμός των χωρών που αντιμετωπίζουν προβλήματα ταυτόχρονα έχει αυξηθεί δραματικά. Οι χώρες αυτές ζητούν την στήριξη του ΔΝΤ με αποτέλεσμα να χρειαζόμαστε περισσότερους πόρους", επισήμανε ο Στρος-Καν.

    Ο διευθυντής του ΔΝΤ χαρακτήρισε ως "πολυ σημαντικό βήμα" την προσφορά δανείου 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την Ιαπωνία στο Ταμείο, επισημαίνοντας πως το ΔΝΤ έχει "επαρκείς πόρους για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα σήμερα".

    "Το θέμα είναι να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και σε έξι μήνες. Πιστεύω πως όλοι οι ηγέτες κρατών και κυβερνήσεων έχουν αντιληφθεί την σημασία ενός ισχυρού Διεθνούς Νομισματικό Ταμείου", υπογράμμισε, υπονοώντας πως το Ταμείο θα έχει, χωρίς αμφιβολία, ανάγκη από 100 δισεκατομμύρια δολάρια επιπλέον για να αντιμετωπίσει την ζήτηση.

    Ο Στρος-Καν είπε ακόμα πως το ΔΝΤ προσπαθεί να προστατεύσει τις πιο ευάλωτες ομάδες των πληθυσμών από τις επιπτώσεις της τωρινής προσαρμογής.

    Ο Στρος-Καν άφησε να εννοηθεί πως θα ταχθεί υπέρ μελλοντικών μειώσεων των επιτοκίων της ΕΚΤ. "Σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ, τα επιτόκια έχουν μειωθεί σε μεγάλο ποσοστό. Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί και στις άλλες χώρες με πιο δραστικό τρόπο", τόνισε.

    "Πιστεύω πως αυτή την στιγμή η ΕΚΤ έχει το περιθώριο να μειώσει τα επιτόκια της. Όμως έμφαση πρέπει να δοθεί στην δημοσιονομική πολιτική", πρόσθεσε, αναφερόμενος στην απόφαση των χωρών που συμμετείχαν στην G20 να εφαρμόσουν συγκεκριμένή πολιτική για την δημοσιονομική ανάκαμψη.

    Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε στις 6 Νοεμβρίου το επιτόκιο της στα 3,25%.

    [02] Κορυφώνονται οι εκδηλώσεις

    Με την καθιερωμένη πορεία στην αμερικανική πρεσβεία κορυφώνονται σήμερα οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της 35ης επετείου της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Η πορεία έχει προγραμματιστεί για τις 3 το μεσημέρι, μετά την κεντρική εκδήλωση που θα αρχίσει στις 2, οπότε θα κλείσουν και οι πύλες. Μέσα στο Ιδρυμα θα παραμείνουν καθηγητές, φοιτητές , εκπρόσωποι κοινωνικών και συνδικαλιστικών φορέων για περιφρούρηση του ιδρύματος. Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί απο πλευράς αστυνομίας, στους δρόμους, απο τους οποίους θα περάσουν οι διαδηλωτές, ενω αποκλεισμένοι απο την κυκλοφορία οχημάτων είναι απο νωρίς οι δρόμοι γύρω απο το Πολυτεχνείο.

    Φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου, απέτισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, ενώ ο Δημήτρης Σιούφας προσήλθε στο χώρο του Ιδρύματος, επικεφαλής αντιπροσωπείας της Βουλής και κατέθεσε στεφάνι. "Η νύχτα του Πολυτεχνείου έφερε την αυγή της Δημοκρατίας", είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Στη Θεσσαλονίκη, οι εκδηλώσεις για την 35η επέτειο του Πολυτεχνείου θα κορυφωθούν με την κεντρική πορεία που προγραμματίζεται στις 4.30 το απόγευμα, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, υπό την επιτήρηση 1.500 αστυνομικών.

    Την πορεία, που θα ξεκινήσει από το Πολυτεχνείο και θα καταλήξει στο αμερικανικό προξενείο, διοργανώνουν οι Σύλλογοι Φοιτητών ΑΠΘ και πανεπιστημίου Μακεδονίας και ο Σύλλογος Φυλακισθέντων και Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ), με την συμμετοχή της εκπαιδευτικής κοινότητας και την υποστήριξη σωματείων εργαζομένων και φορέων της πόλης.

    Από το Πολυτεχνείο θα ξεκινήσει και δεύτερη πορεία (στις 5.30) που καλούν σύλλογοι φοιτητών αριστερών σχημάτων, ενώ στις 12.00 το μεσημέρι προγραμματίζεται η καθιερωμένη κατάθεση στεφάνων στο μνημείο της Πολυτεχνικής Σχολής από τις πρυτανικές αρχές, τους φοιτητές και φορείς της πόλης, στο πλαίσιο απόδοσης τιμής στους εξεγερθέντες φοιτητές του β73.

    Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο, τηρώντας και φέτος την αρχή του ανοιχτού πανεπιστημίου, διοργανώνει για το απόγευμα (18.00) την επετειακή συνεδρίαση της Συγκλήτου, καθώς και ανοιχτή συζήτηση στις 19.00, παρουσία των μελών της Συγκλήτου, στην αίθουσα τελετών, με θέμα «Συζήτηση για τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών». Στις 21.00 θα δοθεί συναυλία από το μουσικό σχήμα Γιάννης Αγγελάκας και Επισκέπτες, στον ίδιο χώρο.

    Φόρος τιμής

    Χθες, αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής το γραμματέα Γιάννη Ραγκούση, απέτισε φόρο τιμής, ο οποίος σε δήλωσή του αναφέρθηκε στα ιδανικά της εξέγερσης του Νοέμβρη του '73 και τη σημασία του σήμερα. Νωρίτερα, κατέθεσε στεφάνι ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Γιώργος Παπανικολάου. Η κατάθεση πραγματοποιήθηκε σε ήρεμο κλίμα, γεγονός που καταμαρτυρεί, κατά την ΟΝΝΕΔ, το πνεύμα συναίνεσης και συνεργασίας που διακατέχει όλες τις πολιτικές νεολαίες.

    Σήμερα το πρωί φόρο τιμής στο μνημείο του Πολυτεχνείου απέτισε και ο υφυπουργός Παιδείας Σπύρος Ταλιαδούρος.

    «Τιμούμε την προσφορά των επώνυμων και ανώνυμων αγωνιστών, που είχαν το σθένος, στα δύσκολα χρόνια της δικτατορίας, να ορθώσουν το ανάστημά τους και να αγωνισθούν για τα δημοκρατικά ιδεώδη. Για την ελευθερία του ανθρώπου, τη Δημοκρατία, για ισονομία και ισοπολιτεία», αναφέρει στο μήνυμά του ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, Λευτέρης Ζαγορίτης.

    «Τα ιδεολογικά και πολιτικά προτάγματα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, που σηματοδότησαν οι λέξεις, Ψωμί - Παιδεία - Ελευθερία, προσλαμβάνουν νέο περιεχόμενο και είναι, όσο ποτέ άλλοτε, επίκαιρα», τονίζει το ΠΑΣΟΚ.

    Το ΚΚΕ καλεί την εργατική τάξη, τη νεολαία, τους αυτοαπασχολούμενους να τιμήσουν την εξέγερση στο Πολυτεχνείο, το 1973, κατά της δικτατορίας, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ, διαδηλώνοντας την απόφασή τους να μην δεχτούν να πληρώσουν τις συνέπειες της καπιταλιστικής κρίσης.

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλ.Τσίπρας, κατέθεσε στεφάνι σήμερα το πρωί. Η ΚΠΕ του κόμματος καλεί, στο μήνυμά της για την επέτειο, όλο το «ιδιαίτερα τη νεολαία, να συμμετάσχουν μαζικά και αγωνιστικά στις εκδηλώσεις και τις πορείες σε όλη την Ελλάδα για να τιμήσουμε την επέτειο της εξέγερσης του Νοέμβρη '73».

    Για έναν «σπουδαίο αγώνα, που ακόμα δεν έχει δικαιωθεί πλήρως. Ούτε το απόλυτο της Εθνικής Κυριαρχίας, έχουμε πετύχει 35 χρόνια μετά και πολύ περισσότερο, το στόχο της Κοινωνικής Δικαιοσύνης», τονίζει στο μήνυμά του ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Η ΓΣΕΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.

    Στο μνημείο του Πολυτεχνείου κατέθεσαν στεφάνια αντιπρόσωποι του ΠΑΜΕ, του ΔΗΚΚΙ, των συνταξιούχων και δεκάδες Αθηναίοι κάθε ηλικίας.

    Το ΠΑΣΟΚ θα παραδώσει τη σημαία

    Το ΠΑΣΟΚ, παρουσία του προέδρου του Γιώργου Παπανδρέου, προγραμματίζει τις επόμενες μέρες να παραδώσει την σημαία της εξέγερσης του Πολυτεχνείου στο Προεδρείο της Βουλής, αναφέρει σε επιστολή του προς τον πρύτανη του ΕΜΠ, Κ. Μουτζούρη και τον πρόεδρο του ΣΦΕΑ 1967-1974, Δ. Πρωτοψάλτη, ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Γιάννης Ραγκούσης.

    Με την επιστολή του αυτή, ο κ. Ραγκούσης, απαντά στο αίτημα του ΕΜΠ για παράδοση της σημαίας, ώστε αυτή να αποτελέσει έκθεμα του υπό δημιουργία μουσείου ιστορικής μνήμης.

    Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Ραγκούσης, μετά το 1980 "η ΠΑΣΠ λόγω της αδυναμίας συγκρότησης του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ ανέλαβε ως η τότε πλειοψηφούσα παράταξη το καθήκον της φύλαξης και ανταποκρίθηκε με απόλυτη ευθύνη στο χρέος της", προσθέτοντας ότι "η ΠΑΣΠ, η Ν. ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ζητήσει επανειλημμένα να συγκροτηθεί το Προεδρείο του Κ.Σ. της ΕΦΕΕ, ώστε να αναλάβει και την ευθύνη για τη διαφύλαξη της σημαίας".

    "Έως ότου το Κ.Σ. της ΕΦΕΕ αποφασίσει πιστεύουμε ότι, η σημαία μπορεί να φυλάσσεται στη Βουλή των Ελλήνων το προεδρείο της οποίας θα μπορεί να παραδίδει τη σημαία κάθε χρόνο στις φοιτητικές παρατάξεις για τις ανάγκες του εορτασμού" σημειώνει ο κ. Ραγκούσης, προσθέτοντας ότι "πιστεύουμε δε, ότι ουδείς θα έχει αντίρρηση τη σημαία να παραλαμβάνει ο εκπρόσωπος της ΠΑΣΠ μαζί με τoυς εκπροσώπους των άλλων παρατάξεων, τιμής ένεκεν για τη πολύχρονη φύλαξη της σημαίας από την παράταξη".

    Ο πρύτανης του ΕΜΠ Κώστας Μουντζούρης, αναφερόμενος στην επιστολή του ΠΑΣΟΚ για τη σημαία του Πολυτεχνείου, τόνισε οτι η επιστολή του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ, σε απάντηση του αιτήματος της Πολυτεχνειακής Κοινότητας και του Συνδέσμου Εξορισθέντων και Φυλακισθέντων 1967-1974, είναι ενα θετικό βήμα προς την επιστροφή της σημαίας.

    Μέτρα της αστυνομίας

    Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί απο πλευράς αστυνομίας, στους δρόμους, απο τους οποίους θα περάσουν οι διαδηλωτές, τους οποίους θα περιφρουρούν χιλιάδες αστυνομικοί, ενω αποκλεισμένοι απο την κυκλοφορία οχημάτων είναι απο νωρίς οι δρόμοι γύρω απο το Πολυτεχνείο.

    Κατά τη διαδρομή της πορείας θα κλείσουν δρόμοι ενώ αναμένονται αλλαγές στα δρομολόγια λεωφορείων και τρόλει. Από τις 2 το μεσημέρι και έως το τέλος της πορείας προς την Αμερικανική Πρεσβεία δεν θα επιτρέπεται η κίνηση των οχημάτων σε τμήματα των δρόμων: Πανεπιστημίου, Σταδίου, Βασ. Σοφίας, Ακαδημίας, Βασ. Γεωργίου Α', Αθηνάς, πλατεία Συντάγματος, πλατεία Ομονοίας, Αιόλου, Γέλωνος, Π. Κόκκαλη, Μακεδόνων, Δορυλαίου, Βασ. Αμαλίας, Πειραιώς, Ερμού, Τσόχα, Βασ. Αλεξάνδρου, Αρδηττού, Βασ. Κωνσταντίνου, Καρέα, Μεσογείων, Παπαδιαμαντοπούλου, Ξενίας, Λούρου, Λαμψάκου, Ποντοηράκλειας, Πυρρή, Βεντήρη, Χατζηγιάννη Μέξη, Ηριδανού, Δ. Αιγινήτου, Σεμιτέλου, Κερασούντος, Καρτάλη, Κηφισίας και Μιχαλακοπούλου.

    Μέχρι τα ξημερώματα της Τρίτης, οι οδηγοί δεν θα επιτρέπεται να σταθμεύουν τα οχήματά τους, ενώ θα διακοπεί σταδιακά η κυκλοφορία σε τμήματα των οδών: Στουρνάρη, Πατησίων, Τοσίτσα, Πολυτεχνείου, Μπουμπουλίνας, Τζωρτζ, Μπόταση, Κάνιγγος, Σολωμού, Καποδιστρίου, Πλατεία Εξαρχείων, Χαλκοκονδύλη, Αβέρωφ, Βερανζέρου και Σπ.Τρικούπη.

    Κλειστό θα είναι από τις 2 το μεσημέρι το κέντρο της Θεσσαλονίκης, από την Τσιμισκή έως την Αγίου Δημητρίου και από τον Βαρδάρη έως την αρχή της λεωφόρου Καραμανλή, στο πλαίσιο των μέτρων ασφαλείας των αστυνομικών αρχών για τον εορτασμό του Πολυτεχνείου.

    Η στάση και στάθμευση των οχημάτων που περικλείονται στις παραπάνω οδούς θα απαγορεύεται, ενώ τα δρομολόγια του ΟΑΣΘ θα μετατραπούν.

    [03] Οι εξελίξεις για το Βατοπαίδιο

    Νέες διαστάσεις αρχίζει να παίρνει η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου μετά την προβολή βίντεο από την τηλεόραση του ΑΝΤ1. Για "στημένες" και "κατασκευασμένες" μαρτυρίες κάνουν λόγο βουλευτές της ΝΔ.

    Βάσει του βίντεο, ο δικηγόρος Θεσσαλονίκης κ.Μ.Κουκουβίνος εμφανίζεται να ζητά οικονομικά ανταλλάγματα και ακίνητα προκειμένου να μη φέρει στο φως στοιχεία που αφορούν τις μεταβιβάσεις ακινήτων της Μονής.

    Τη γνησιότητα του βίντεο δεν αμφισβήτησε ο κ.Κουκουβίνος, σύντροφος της δικηγόρου Σταματίας Σωτηροπούλου, η οποία έχει προχωρήσει στις καταγγελίες για απειλές από το μοναχό Αρσένιο και κατέθεσε ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ.Ψωμιάδης έχει κάνει αναφορά στο όνομα του πρωθυπουργού σχετικά με την υπόθεση.

    Ο κ.Μ.Κουκουβίνος παραπέμπεται στο Πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, με το ερώτημα διαγραφής του "αν προσέβαλε το κύρος του συλλόγου".

    Επί τρεις ώρες κατέθετε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης η δικηγόρος Σταματία Σωτηροπούλου στο πλαίσιο επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης που διενεργείται, ύστερα από την προβολή βίντεο.

    Υπενθυμίζεται ότι ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης έχει διαψεύσει όσα έχει καταθέσει εις βάρος του η κ.Σωτηροπούλου και δήλωσε ότι θα προσφύγει στη Δικαιοσύνη.

    Στην επιβεβαίωση ότι η σύζυγός του είναι μάρτυρας στο ραντεβού της Τ.Σωτηροπούλου με τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης προχώρησε, μιλώντας στην εφημερίδα "Τα Νέα", ο κ.Παναγιώτης Κάνου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η σύζυγός του μεσολάβησε για να κλειστεί το ραντεβού.

    Η ίδια η Κωνσταντία Κάνου αρνείται να κάνει οποιαδήποτε δήλωση και όπως είπε ο σύζυγός της «θα πει ό,τι έχει να πει όταν θα κληθεί να καταθέσει».

    Αντιδράσεις

    Για επιχείρηση «συκοφαντίας και της πολιτικής αθλιότητας που στρέφεται εναντίον του πρωθυπουργού» έκανε λόγο ο υπουργός Εσωτερικών, στην εφημερίδα "Τα Νέα". "Όποιος πολιτεύεται με όπλα τη συκοφαντία και τη λασπολογία, γελοιοποιείται, τελικά, στα μάτια της κοινωνίας και αποδεικνύει ότι δεν είναι άξιος να φιλοδοξεί να κυβερνήσει τον τόπο", τόνισε ο κ.Πρ.Παυλόπουλος.

    Οι καταθέσεις όλων των μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή αξιολογούνται κάθε μέρα. Αυτό το οποίο προκύπτει είναι ότι, στο ζήτημα της Μονής Βατοπαιδίου υπήρχε ιθύνων νους, υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός και αυτό είναι ξεκάθαρο, τόνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπακωνσταντίνου.

    "Ότι υπήρχε κεντρικός κυβερνητικός σχεδιασμός είναι αυταπόδεικτο. Τίποτα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ, χωρίς την παρότρυνση και την προστασία υψηλά ισταμένων παραγόντων της κυβέρνησης. Η ουσία είναι ότι το Μέγαρο Μαξίμου μετατράπηκε σε μετόχι της Μονής Βατοπαιδίου. Ότι σε αυτή τη μεγάλη επιχείρηση υπάρχουν μέτοχοι με φιλικές, προσωπικές και πνευματικές σχέσεις. Και ότι πέραν των golden boys υπάρχει golden father", ανέφερε σε δηλώσεις του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ.Χρήστος Παπουτσής.

    Συνεχίζονται οι καταθέσεις

    Ο Συμβολαιογραφικός Σύλλογος ανέθεσε στην κα Πελέκη-Βουλγαράκη τα συμβόλαια τόνισε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου, ο πρόεδρος του συμβολαιογραφικού συλλόγου Αθηνών, Νικόλαος Στασινόπουλος. «Εφόσον υπάρχουν ενδιαφερόμενοι, μπορούν να πάρουν την εντολή αυτή από την υπηρεσία - και έτσι δόθηκαν στην κα Πελέκη τα συμβόλαια. Δεν θυμάμαι ωστόσο, αν είχε υποβάλλει σχετική αίτηση» ανέφερε ο μάρτυς, αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να ενημερώσει περί αυτού την Επιτροπή. Ο κος Στασινόπουλος εκτίμησε πως «βούληση του Δημοσίου, φαίνεται από τα συμβόλαια να είναι ο αποχαρακτηρισμός της έκτασης της Ουρανούπολης».

    Κληθείς από τον Ν. Τσούκαλη (ΣΥΡΙΖΑ) να σχολιάσει την περιγραφή της έκτασης των 8600 στρεμμάτων στην Ουρανούπολη, (που από «δάσος χθαμαλόν» εκτιμήθηκε από τον νομικό σύμβουλο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Χρ. Μπότσιο ως αγροτική έκταση για να συμπεριληφθεί στα συμβόλαια ως «οικόπεδο»), ο κος Στασινόπουλος παραδέχθηκε πως η συμβολαιογράφος Αικ. Πελέκη-Βουλγαράκη διέπραξε σφάλμα, το οποίο ωστόσο δεν ενέχει νόμιμες συνέπειες ως προς την χρήση της έκτασης:

    «Όποιος θελήσει να κτίσει, θα απευθυνθεί στην Πολεοδομία, η Πολεοδομία θα του ζητήσει χαρτί του Δασαρχείου και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας. Δεν τα ζητάμε εμείς» ανέφερε ο μάρτυς.

    Ερωτηθείς σχετικά με τις διαμαρτυρίες των ορκωτών εκτιμητών, ότι εκλήθησαν να εκτιμήσουν ένα δάσος, το οποίο στη συνέχεια πουλήθηκε ως «οικόπεδο» με εμφανώς υποτιμημένη την αξία του, ο μάρτυς έκρινε πως «το συμβόλαιο δεν είναι άκυρο. Η μη αποτίμηση της πραγματικής ιδιότητας του ακινήτου εκ μέρους των εκτιμητών, θα μπορούσε ωστόσο να αποτελέσει λόγο αναστροφής της σύμβασης».

    Ο κος Στασινόπουλος εξάλλου, συμφώνησε πως η υπουργική απόφαση Μπασιάκου, βάσει της οποίας έγιναν οι ανταλλαγές, θα έπρεπε να είχε αναφερθεί στα συμβόλαια και να είχε δημοσιευθεί ενδεχομένως στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως - χωρίς ωστόσο να είναι βέβαιος αν κάτι τέτοιο είναι υποχρεωτικό.

    Τέλος, ο μάρτυς ανέφερε ότι οι ανταλλαγές έγιναν μεταξύ ενός οργάνου του Δημοσίου (την ΚΕΔ) και ενός Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου που είναι η Μονή: «Αν θα έρχονταν σε εμένα τον συμβολαιογράφο και θα μου ζητούσαν να συντάξω το συμβόλαιο, νομίζω ότι θα το συνέτασσα με τις δηλώσεις των συμβαλλομένων. Αν ήταν ιδιώτες, σίγουρα θα ζήταγα για μία έκταση 8600 στρεμμάτων χαρτί δασαρχείου. Εδώ όμως, είναι το ίδιο το Δημόσιο. Εγώ ως συμβολαιογράφος δεν έχω υποχρέωση να ελέγξω τη δήλωση του μηχανικού, ούτε μπορώ να το πράξω από την Αθήνα. Όταν το ίδιο το Δημόσιο έρχεται και χαρακτηρίζει την έκταση αυτή «οικόπεδο» και υπάρχουν νομικοί σύμβουλοι και από τις δύο πλευρές που ελέγχουν τους τίτλους, εγώ ως συμβολαιογράφος τους αποδέχομαι χωρίς κανέναν ενδοιασμό» τόνισε ο μάρτυς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 November 2008 - 11:30:32 UTC