Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θετικές οι εξελίξεις για την Ολυμπιακή
  • [02] Σε συνέδριο για την οικονομία ο Γ. Παπανδρέου
  • [03] "Αποπροσανατολίζεται ο λαός"
  • [04] "Μέτρα για την κοινωνία"
  • [05] "Από το υστέρημα των πολιτών"
  • [06] Αυστηρές συστάσεις στις τράπεζες

  • [01] Θετικές οι εξελίξεις για την Ολυμπιακή

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις εξελίξεις στο διαγωνισμό για την Ολυμπιακή Αεροπορία, όπου έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον συνολικά 38 επενδυτές, σημειώνοντας ότι ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ ανέφερε ότι το μοντέλο της Ολυμπιακής μπορεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες εταιρίες όπως η Αλιτάλια.

    Προχωρούμε με βάση το χρονοδιάγραμμα και αισιοδοξούμε ότι όλα θα πάνε καλά, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

    Ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ακόμη, ότι λόγω της διεθνούς κρίσης θα προχωρήσουν πρωτοβουλίες του υπουργείου Μεταφορών για επενδύσεις στη χώρα μέσω των ΣΔΙΤ χωρίς να βάλει το χέρι στην τσέπη ο φορολογούμενος.

    Ειδικότερα αναφέρθηκε στο πρόγραμμα ανάπτυξης των περιφερειακών αεροδρομίων, σημειώνοντας ότι σύντομα η ΥΠΑ θα τοποθετήσει συμβούλους για να προχωρήσουν στην αναζήτηση ιδιωτών επενδυτών για το συγκεκριμένο σχέδιο.

    Το δεύτερο θέμα αφορά τις οπτικές ίνες νέας γενιάς, μια επένδυση όπως είπε ο υπουργός ύψους 2 δισ. ευρώ, όπου το δημόσιο θα συμμετέχει με το 30%. Η χώρα είπε ο κ. Χατζηδάκης θα χωριστεί σε τρεις μεγάλες περιφέρειες και μετά από συνεννοήσεις με την ΕΕ του χρόνου το φθινόπωρο θα είμαστε έτοιμοι να προχωρήσει ο διεθνής διαγωνισμός, ώστε να αλλάξει η καθημερινότητα αλλά και να δημιουργηθούν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τη χώρα.

    Επίσης ο υπουργός Μεταφορών τόνισε ότι η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει σε μια ακόμη σημαντική μεταρρύθμιση, που αφορά τις εμπορευματικές μεταφορές στον οδικό άξονα, δηλαδή ένα νέο πλαίσιο για τα φορτηγά και τα βυτιοφόρα.

    Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι με συναίνεση και προσοχή και σε συνεργασία με τους ενδιαφερόμενους, καθώς και χωρίς βιαστικές κινήσεις, θα προχωρήσουμε σε αυτή τη μεταρρύθμιση για να δώσουμε νέα ώθηση στην οικονομία.

    Το τοπίο πρόσθεσε, σε αυτόν τον τομέα θυμίζει τη δεκαετία του '50 και του '60 και γι'αυτό πρέπει να υπάρξει εκσυγχρονισμός και να διαμορφωθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο για να μεταφερθούμε από την περιφέρεια στην καρδιά της Ευρώπης.

  • ** Ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Βουλής της Ουρουγουάης Αλμπέρτο Περντόμο Γκαμάρα, στο Μέγαρο Μαξίμου. Τον κ. Γκαμάρα συνόδευαν ο πρόεδρος της Ελληνικής Βουλής Δημήτρης Σιούφας και ο πρόεδρος της Επιτροπής Φιλίας μεταξύ των δύο χωρών Βύρων Πολύδωρας.

    Εκδήλωση του "Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής" με θέμα "Που πάει η Ευρώπη ;"

    Σε εκδήλωση του "Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής" με θέμα «Που πάει η Ευρώπη;» μίλησε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο οποίος αναφέρθηκε στο παρόν και το μέλλον της Ευρώπης και πρότεινε τρόπους αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, επίσημος προσκεκλημένος ήταν ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ.

    Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ανάγκη συντονισμού των προσπαθειών για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης σε ευρωπαϊκό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο.

    Παράλληλα ο Κώστας Καραμανλής εκτίμησε ότι η αβεβαιότητα της κρίσης θα παραταθεί και ότι η πίεση της οικονομικής ύφεσης θα αυξηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι η Ευρώπη πρέπει να δώσει έμφαση στην κοινωνική συνοχή και το κοινωνικό της πρόσωπο.

    Έκανε μια αναφορά στο παρελθόν της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αναφερόμενος στο παρόν, τόνισε ότι η διεθνής κρίση επιβάλλει ριζικές προσαρμογές.

    «Η κρίση δείχνει ξεκάθαρα τι χρειάζεται να κάνει η ΕΕ. Χρειάζεται να αναλάβει έναν πρωτοποριακό ρόλο στην εγκαθίδρυση ισχυρών διεθνών θεσμών, ικανών να συντονίζουν την αλληλοεξάρτηση των εθνικών οικονομιών, να αντιμετωπίζουν τις αρνητικές επιπτώσεις και να δυναμώνουν τις θετικές προοπτικές» είπε ο πρωθυπουργός.

    Τάχθηκε υπέρ της ανάπτυξης πρωτοποριακής, όπως είπε, συμμετοχής στο σχεδιασμό μιας νέας αρχιτεκτονικής για το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, ώστε αυτή να εμπεδώνει τη σταθερότητα και τη διαφάνεια του χρηματοπιστωτικού συστήματος που θα αποτρέπει στρεβλώσεις και υπερβολές.

    «Όλα αυτά επιβάλλουν συνένωση δυνάμεων και κοινές δράσεις. Μόνο έτσι μπορούμε να έχουμε το μέγιστο αποτέλεσμα το ταχύτερο δυνατό» τόνισε με έμφαση ο πρωθυπουργός.

    Εκτίμησε επίσης ότι αλλάζει πια ο οικονομικός χάρτης του κόσμου, και στο χάρτη αυτό, όπως είπε, οι ευρωπαϊκές οικονομίες χρειάζονται την δική τους ενιαία και ισχυρή παρουσία.

    Τόνισε επίσης ότι η Ευρώπη πρέπει να αναδειχθεί πρωτοπόρος σε πολλά ζητήματα παγκόσμιας διάστασης κυρίως σε ότι αφορά την διπλή ενεργειακή και περιβαλλοντική πρόκληση, την προστασία του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, και την κλιματική αλλαγή.

    «Σε κάθε περίπτωση η ΕΕ οφείλει να αντιμετωπίζει συλλογικά, τόσο τις οικονομικές προκλήσεις, όσο και τους πολλούς άλλους παγκόσμιους κινδύνους. Οφείλουμε να διερωτηθούμε «που πάει η Ευρώπη» και να απαντήσουμε στο ερώτημα «ποια είναι η Ευρώπη που θέλουμε» είπε ο Κώστας Καραμανλής.

    Τέλος ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Ευρώπη που οραματίζεται, αρθρώνει ενιαία και δυνατή φωνή στην παγκόσμια οικονομική και πολιτική σκηνή, αναπτύσσει ισχυρή διεθνή παρουσία, και είναι περισσότερο πολιτική και αποτελεσματική.

    [02] Σε συνέδριο για την οικονομία ο Γ. Παπανδρέου

    Ο Γιώργος Παπανδρέου θα μιλήσει σήμερα στη Νέα Υόρκη, σε Συνέδριο για την οικονομική κρίση, την διεθνή ασφάλεια και την νέα διεθνή οικονομική αρχιτεκτονική.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου, στο οποίο θα πάρουν μέρος πολλοί διακεκριμένοι διεθνείς οικονομολόγοι, ο κ. Παπανδρέου θα έχει συνεργασία με τον Τζόζεφ Στίγκλιτς, ο οποίος είναι πρόεδρος της ομώνυμης επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς που εξετάζει τα θέματα της διεθνούς οικονομικής κρίσης.

    Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, θα προεδρεύσει στις εργασίες του Συμβουλίου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, οι οποίες πραγματοποιούνται στις 17 και 18 Νοεμβρίου, στην πόλη Nuevo Vallarta, στο Μεξικό.

    Στη Σύνοδο, βασικά θέματα συζήτησης είναι:

    - Η επιστροφή της πολιτικής: ο κρίσιμος ρόλος των κυβερνήσεων και των ρυθμιστικών πλαισίων στην εξασφάλιση μιας βιώσιμης και δίκαιης παγκόσμιας οικονομίας.

    - Νέες δυνατότητες διεθνούς και πολυμερούς συνεργασίας μετά από τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές.

    - Νέες προσεγγίσεις στις πολιτικές για κοινωνική δικαιοσύνη και ενσωμάτωση τους στις οικονομίες των υπό ανάπτυξη χωρών.

    - Αντιμετωπίζοντας τις ανισότητες και ενδυναμώνοντας την περιφερειακή συνεργασία: η σκοπιά της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής.

    Την Κυριακή 16 Νοεμβρίου, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Το Συμβούλιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, στο Nuevo Vallarta, τελεί υπό την αιγίδα των δύο Μεξικανικών κομμάτων - μελών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στο Μεξικό, Partido Revolucionario Institucional (PRI) και το Partido de la Revolucion Democratica (PRD).

    Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ, με επικεφαλής τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, Γιάννη Ραγκούση, αποτελούμενο από τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Υγείας, Γιώργο Φλωρίδη, τον εισηγητή ΚΤΕ Υγείας, Μανώλη Σκουλάκη και τον γραμματέα του Τομέα, Ηλία Καρανίκα, επισκέφθηκε χθες το Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας, όπου συναντήθηκε και συζήτησε με τους εργαζόμενους και τη διοίκηση τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο στη λειτουργία του.

    Συνέντευξη Χρυσοχοϊδη για τις επιπτώσεις της κρίσης

    Στοιχεία για τις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης στην πραγματική οικονομία παρουσίασε ο πολιτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τους βουλευτές Απόστολο Κατσιφάρα και Φίλιππο Σαχινίδη.

    Ειδικότερα, όπως επισήμανε ο κ.Χρυσοχοϊδης στο Λιανικό Εμπόριο σημειώθηκε μείωση του κύκλου εργασίων 15,5% από τον Απρίλιο του 2008 μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου 2008. Αναλυτικότερα στα μεγάλα καταστήματα τροφίμων η μείωση ήταν 8,6%, στα τρόφιμα - ποτά - καπνός 6,48%, στα φαρμακευτικά-καλλυντικά 17,93%, στην ένδυση-υπόδηση 40,56%, στα έπιπλα-ηλεκτρικά είδη - οικ.εξοπλισμό 17,87%, στα βιβλία - Χαρτικά λοιπά είδη 26,25%.

    Ο κ.Χρυσοχοϊδης αναφέρθηκε και σε στοιχεία του ΤΕΙΡΕΣΙΑ για τις ακάλυπτες επιταγές επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι από τον Αύγουστο του 2007 στον Αύγουστο του 2008 αυξήθηκαν κατά 52,56% και από τον Σεπτέμβριο του 2007 στον Σεπτέμβριο του 2008 αυξήθηκαν κατά 38,42%. Συνολικά, από 8.850 τεμάχια ακάλυπτων επιταγών τον Ιανουάριο του 2008 στα τέλη Σεπτεμβρίου 2008 έχουμε φτάσει ήδη τα 77.067 τεμάχια, αριθμός που αντιστοιχεί σε ένα σύνολο 815.355.377 εκ ευρώ, πρόσθεσε.

    Αναφερόμενος σε ζητήματα που αφορούν την ΔΕΗ ο κ. Χρυσοχοϊδης επσήμανε ότι "το μονόπρακτο έχει τίτλο «καλή κυβέρνηση - κακός διοικητής» και παίζεται εναλλάξ από τον αρμόδιο υπουργό Ανάπτυξης, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, τους "ανησυχούντες" βουλευτές της ΝΔ και τη διοίκηση της ΔΕΗ. "Στην ουσία πρόκειται για μια φαρσοκωμωδία που αφαιρεί και τα τελευταία ίχνη σοβαρότητας από την κυβέρνηση της ΝΔ και αφήνει κυριολεκτικά ακέφαλη τη ΔΕΗ σε μια εξαιρετικά κρίσιμη καμπή για τα οικονομικά και χρηματιστηριακά μεγέθη της επιχείρησης, που έχουν φτάσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα", πρόσθεσε. Ο κ.Χρυσοχοϊδης πρότεινε, για την άμεση ανακούφιση των νοικοκυριών και με δεδομένη τη μεγάλη αποκλιμάκωση των διεθνών τιμών καυσίμων,την απόσυρση τόσο της αύξησης του περασμένου Ιουλίου κατά 7% όσο και της επικείμενης αύξησης του Ιανουαρίου κατά 5,6% (-12,6%).

    Ερωτηθείς σχετικά με τα μέτρα που ανακοίνωσαν οι τράπεζες τόνισε ότι "οι τράπεζες υποχρεούνται και πρέπει να υποχρεωθούν με νόμο ούτως ώστε του χρόνου να υπάρχει μια πολύ συγκεκριμένη ποσοστιαία ποσοτική επέκταση προς τους καταναλωτές και τους επιχειρηματίες, τις επιχειρήσεις". Δεν μπορεί να επαφίεται η οικονομική πορεία της χώρας, στην καλή θέληση ορισμένων Τραπεζών οι οποίες από τη μια πλευρά πραγματοποιούν ορισμένες διευκολυντικές ενέργειες προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες κι από την άλλη πλευρά στέλνουν απειλητικές επιστολές σε πελάτες τους, μικρομεσαίους επιχειρηματίες και καταναλωτές ότι τα δάνεια το επόμενο χρονικό διάστημα θα αυξηθούν. Αυτό είναι απαράδεκτο, δηλώνει απληστία, δηλώνει ότι δεν αντιλαμβάνονται το μέγεθος της κρίσης και δεν έχουν καμία αντίληψη ούτε για την επιχειρηματικότητα αλλά ούτε για την κοινωνική συνοχή, ανέφερε ο κ. Χρυσοχοϊδης.

    [03] "Αποπροσανατολίζεται ο λαός"

    Την πρόβλεψη ότι θα διεξαχθούν πρόωρες εκλογές και ότι ο πρωθυπουργός επιφυλάσσει κάποια έκπληξη, έκανε η ΓΓ τη ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα σε δηλώσεις της.

    Η κ. Παπαρήγα μετά τη συνάντησή της με ομοσπονδίες γυναικείων οργανώσεων-μέλη τη παγκόσμιας δημοκρατικής ομοσπονδίας γυναικών δήλωσε:

    "Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να τελειώσει το έργο της. Τώρα, αν εκλογές θα γίνουν την άνοιξη ή αν θα γίνουν λίγο πριν από τις ευρωεκλογές, άνοιξη είναι πάλι, δεν μπορώ ακριβώς να ξέρω. Πιστεύω ότι θα επιφυλάξει κάποια έκπληξη ο πρωθυπουργός ανάλογα με τις δημοσκοπήσεις και τους συμβούλους του".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την οικονομική κρίση, η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι «μετά την ύφεση που μπήκε επισήμως η Γερμανία, αποδεικνύεται ότι όλοι εκείνοι, κυβέρνηση και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, που επικεντρώνουν το ζήτημα αποκλειστικά και μόνο στο τραπεζικό σύστημα, στα επιτόκια και στις πιστωτικές κάρτες, που είναι βεβαίως πρόβλημα, αποπροσανατολίζουν και κοροϊδεύουν το λαό. Διότι η κρίση ξεκινάει από την πραγματική οικονομία, από την κερδοφορία, από την υπερεκμετάλλευση και επομένως η απάντηση πρέπει να είναι μέτρα προστασίας των εργατοϋπαλλήλων, της φτωχής αγροτιάς, των μικρομεσαίων και όχι μόνο η ρύθμιση επιμέρους πλευρών του προβλήματος, και όχι μόνο να μιλάμε για τους δανειολήπτες χωρίς να παίρνουμε υπόψη ότι οι δανειολήπτες είναι εργαζόμενοι, έχουν χαμηλούς μισθούς και έχουν ανάγκη από πιο ολοκληρωμένα μέτρα».

    [04] "Μέτρα για την κοινωνία"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος περιοδεύει στην Κομοτηνή, θα επισκεφθεί σήμερα στις 10:30 τις Δικαστικές φυλακές, στις οποίες 230 κρατούμενοι βρίσκονται σε απεργία πείνας.

    Ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέκος Αλαβάνος στις 12.30 το μεσημέρι θα συναντηθεί στα γραφεία του κόμματος με το Σωματείο Εργαζομένων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

    "Ενίσχυση της κοινωνίας"

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, στα πλαίσια της πανελλαδικής δράσης που έχει προγραμματίσει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις τράπεζες με κεντρικό σύνθημα «Μέτρα για την κοινωνία και όχι για τους τραπεζίτες», συμμετείχε στη διαδήλωση έξω από υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στην Κομοτηνή.

    «Εμείς δεν επιλέξαμε να συναντηθούμε με τους τραπεζίτες στα γραφεία μας και να τους κάνουμε συστάσεις» δήλωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι οι τράπεζες «όλα τα προηγούμενα χρόνια κερδίζανε σε βάρος της κοινωνίας».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ έκανε λόγο για «συμπαιγνία κυβέρνησης και τραπεζών, την οποία η αξιωματική αντιπολίτευση κάνει πως δεν βλέπει».

    «Ξέρουμε ότι την οικονομική κρίση, που έρχεται, θα κληθούν πάλι να την πληρώσουν τα χαμηλά εισοδήματα, οι πολίτες που βρίσκονται στο φάσμα της ανεργίας, οι έλληνες που όλο το προηγούμενο διάστημα έδωσαν από το υστέρημά τους γιβ αυτό που ονομάστηκε ανάπτυξη και τώρα θα πληρώσουν και αυτό που ονομάζεται κρίση» τόνισε ο κ. Τσίπρας και ζήτησε από την κυβέρνηση να μην δώσει τα 28 δις για να στηρίξει τα ελλείμματα των τραπεζιτών, αλλά να τα δώσει για να ενισχύσει την κοινωνία.

    «Αυτή η κατάσταση πρέπει να σταματήσει. Και ο μόνος τρόπος για να σταματήσει είναι να πάρουμε όλοι οι πολίτες την κατάσταση στα χέρια μας. Δεν πάει άλλο» κατέληξε ο κ. Τσίπρας.

    Συγκέντρωση της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ έξω από την Εθνική Τράπεζα - Ομιλία Αλ. Αλαβάνου

    «Ποτέ και με τόσο καθαρό τρόπο δεν είχαν έρθει στην επιφάνεια οι αμαρτίες και οι ευθύνες του τραπεζικού κεφαλαίου, το οποίο οδήγησε όλο τον πλανήτη σε μια πρωτοφανή κρίση», δήλωσε ο Αλέκος Αλαβάνος.

    Έξω από το κτίριο της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στην πλατεία Κοτζιά, στο πλαίσιο διαδηλώσεων που πραγματοποιήσε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ στα τραπεζικά καταστήματα της χώρας, με σύνθημα «Μέτρα για την κοινωνία και όχι για τους τραπεζίτες», ο πρόεδρος της ΚΟ του κόμματος, διατύπωσε την ανάγκη ύπαρξης μιας μεγάλης τομής στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, μιας «άλλης πολιτικής, όχι με ημίμετρα».

    «Άλλοι μέσα σε σκοτεινά δωμάτια, μακριά από τη δημοσιότητα, θέτουν υπό την έγκριση του ανώτατου κοινοβουλίου της χώρας μας, που είναι η Ένωση των Ελληνικών Τραπεζών, τα μέτρα που θα πάρουν σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα», είπε ο κ. Αλαβάνος, ενώ «άλλοι πιστεύουν σε ανοιχτά δωμάτια, παρουσία των φωτογράφων, ότι θα μπορέσουν να επιδράσουν πάνω στις καλές ανθρώπινες χορδές, που έχει κάθε μεγαλοτραπεζίτης στην ψυχή του».

    «Η διαφορά με τους παραπάνω είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ είναι στο δρόμο, δίπλα στους πολίτες, ενημερώνοντάς τους, λέγοντάς τους τα προβλήματα και προτείνοντας λύσεις», τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Αφού υπογράμμισε ότι «η μεγάλη τομή για την κοινωνία πρέπει να γίνει σήμερα», ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε τα αιτήματα του κόμματος για πλήρη εθνικοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, έλεγχο των επιτοκίων, κατάργηση των εισπρακτικών εταιρειών και της «απαράδεκτης» κατάστασης με τον Τειρεσία», καθώς και μέτρα για τους νέους, τους δανειολήπτες, τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και τους αγρότες.

    Στη διαμαρτυρία έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, οι βουλευτές Γιάννης Δραγασάκης, Μιχάλης Παπαγιαννάκης, Θοδωρής Δρίτσας, Θανάσης Λεβέντης, Ευαγγελία Αμανατίδου, Άννα Φιλίνη,Γρηγόρης Ψαριανός, καθώς επίσης και ο γραμματέας της Κ.Ο. του κόμματος, Δημήτρης Χατζησωκράτης.

    Νωρίτερα και πριν μπουν στο κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας, στελέχη και φίλοι του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στον πεζόδρομο της Κοραή, από όπου «επισκέφτηκαν» παρακείμενα τραπεζικά υποκαταστήματα.

    Με πικέτες και συνθήματα, οι συγκεντρωμένοι εισήλθαν σε παραρτήματα της ALPHA BANK, της Eurobank και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, όπου έκαναν αφισοκόλληση και μοίρασαν φυλλάδια με τις θέσεις του κόμματος για την οικονομική κρίση.

    Με δηλώσεις του ο γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΝ, Νίκος Χουντής, μίλησε για «ληστείες» από τις τράπεζες και όπως λίγο νωρίτερα είχε επισημάνει με δηλώσεις του ο συντονιστής της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ρούντι Ρινάλντι, τόνισε ότι «οι δράσεις και οι παρεμβάσεις κατά της νεοφιλελεύθερης πολιτικής θα συνεχιστούν».

    [05] "Από το υστέρημα των πολιτών"

    Την συμμετοχή εκπροσώπου της ΟΤΟΕ στο Εποπτικό Συμβούλιο που θα ελέγχει τις τράπεζες στη διαχείριση του πακέτου των 28 δισ. για τη στήριξη της ρευστότητας, πρότεινε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με την ΟΤΟΕ.

    Ο κ.Καρατζαφέρης ανέφερε ότι «το σχέδιο για τη ρευστότητα που θα υλοποιήσουν οι τράπεζες θα χρηματοδοτηθεί από το υστέρημα του λαού. Και σε αυτό πρέπει να μετέχει εκπρόσωπος των τραπεζοϋπαλλήλων για να ελέγχει πού πάνε τα χρήματα και αν χρησιμοποιούνται σωστά».

    «Προτίμησα να δω τους τραπεζοϋπαλλήλους από τους τραπεζίτες γιατί αυτοί είναι η καρδιά και η ψυχή των τραπεζών», είπε και εκτίμησε ότι τα τετ-α-τετ με τραπεζίτες δεν μπορούν να γίνονται ερήμην των τραπεζοϋπαλλήλων.

    Ζήτησε επίσης να μη γίνει καμία απόλυση για ένα χρόνο σε όλη την Ελλάδα και ιδιαίτερα στο χώρο των τραπεζοϋπαλλήλων.

    [06] Αυστηρές συστάσεις στις τράπεζες

    Οι εγχώριες τράπεζες είναι καθόλα υγιείς και ισχυρές, η επί μακρόν όμως παρατεινόμενη αποσταθεροποίηση των διεθνών χρηματαγορών και κεφαλαιαγορών οδηγεί σταδιακά σε συνθήκες πιστωτικής στενότητας με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, επισήμανε ο διοικτής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος στην συνάντηση που είχε με τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ).

    Ο κ. Προβόπουλος παρότρυνε τις τράπεζες να κάνουν χρήση των μέτρων του κυβερνητικού σχεδίου, ώστε να αποτραπεί η δημιουργία συνθηκών ασφυκτικής πιστωτικής στενότητας στην ελληνική οικονομία, γεγονός που θα δυσχέραινε τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα τις μικρές και μεσαίες και τα νοικοκυριά και τελικώς ολόκληρη την οικονομία. Όπως επισήμανε, σε σχέση με την εφαρμογή του κυβερνητικού σχεδίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα επωμισθεί την ευθύνη της τεχνικής διεκπεραίωσης. Προς αυτή την κατεύθυνση έχει ήδη ετοιμάσει τις υπηρεσίες της, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος. Το έργο αυτό, αν και εξαιρετικά περίπλοκο από τεχνική άποψη, έχει κομβική σημασία για την ταχεία και ομαλή υλοποίηση του σχεδίου, τόνισε ο κ.Προβόπουλος.

    Ο κ. Προβόπουλος έκανε αυστηρές συστάσεις σε εκείνες τις τράπεζες που προχωρούν σε αδιαφανείς και αδικαιολόγητες αναπροσαρμογές επιτοκίων και δημιουργούν, εύλογα, ένα κλίμα δυσπιστίας προς το σύνολο των τραπεζών, σε μια μάλιστα εποχή που η κοινωνική αποδοχή του ρόλου τους είναι κρίσιμη και αναγκαία για την άμβλυνση των συνεπειών από την διεθνή κρίση. Επιπλέον, ο Διοικητής κάλεσε τις τράπεζες να επιδεικνύουν τον υψηλότερο δυνατό βαθμό ευαισθησίας και να προχωρούν, σε εξατομικευμένη βάση, στις ενδεικνυόμενες διευκολύνσεις, στις περιπτώσεις εκείνες που συγκεκριμένοι δανειολήπτες, νοικοκυριά ή επιχειρήσεις, ιδιαίτερα μικρομεσαίες, αντιμετωπίζουν αντικειμενικές δυσκολίες στην εμπρόθεσμη πληρωμή των υποχρεώσεών τους. Ταυτόχρονα εξέφρασε τις σοβαρές επιφυλάξεις του έναντι προτάσεων που έχουν ακουστεί για μια γενικευμένη αναβολή στην εξυπηρέτηση των δανειακών υποχρεώσεων δανειοληπτών προς τις τράπεζες.

    Ο κ. Προβόπουλος υποστήριξε ότι μια τέτοια χαλάρωση των εποπτικών κριτηρίων θα ήταν επικίνδυνη για τη χώρα και τον τραπεζικό της τομέα και θα οδηγούσε σε μεγάλες αρρυθμίες και προβλήματα, χωρίς μάλιστα να προστατεύονται οι πραγματικά έχοντες ανάγκη δανειολήπτες. Ειδικότερα, η πρόσβαση των ελληνικών τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές θα γινόταν εφεξής δυσκολότερη και επαχθέστερη, ενώ το πάγωμα των ανεξόφλητων υπολοίπων θα παρεμπόδιζε τη ροή νέων κεφαλαίων προς τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά που θα τα είχαν ανάγκη.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 14 November 2008 - 5:30:34 UTC