Browse through our Interesting Nodes on Religion Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-12

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση"
  • [02] Διαφωνίες για τη ΔΕΗ
  • [03] Special Olympics: τελετή αφής

  • [01] "Χρειάζεται νομοθετική παρέμβαση"

    Δεν αρκούν οι κινήσεις των μεμονωμένων τραπεζών προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα των πολιτών, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι νομοθετική παρέμβαση της Πολιτείας.

    Νωρίτερα είχε ολοκληρωθεί ο κύκλος των επαφών του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τις διοικήσεις των τραπεζών.

    Οπως είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου,ο κ. Παπανδρέου έθεσε στους συνομιλητές του τέσσερα θέματα:

    1. Την ανάγκη αναχρηματοδότησης των δανείων και επιμήκυνση του χρόνου εξόφλησης.

    2. Το πάγωμα των δανείων μέχρι το τέλος του 2009 με συγκεκριμένα κριτήρια και για συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού.

    3. Την αμεση κατάργηση ολων των καταχρηστικών όρων των τραπεζών σε δάνεια και πιστωτικές κάρτες.

    4. Τη μείωση του ύψους των επιτοκίων στα δάνεια και τις πιστωτικές κάρτες.

    Για όλα αυτά, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι χρειάζεται νομοθετική ρύθμιση από την πολιτεία και ζήτησε από τον πρωθυπουργό να μη στείλει άλλα μηνύματα προς τις τράπεζες, αλλά να αναλάβει αν μπορεί τις απαιτούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες και αν μπορεί να συγκρουστεί για να πετύχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα.

    Επίσης, ο κ. Παπακωνσταντίνου τονισε ότι το ΠΑΣΟΚ θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο της κυβέρνησης για την διάθεση των 28 δισ. στις τράπεζες, νομοσχέδιο το οποίο χαρακτήρισε αδιαφανές και το οποίο, όπως είπε, δεν δίνει εγγυήσεις ότι τα χρήματα αυτά θα επιστρέψουν στους Ελληνες πολίτες.

    Σχολιάζοντας εξ άλλου σημερινή δήλωση του κ. Αντώναρου σχετικά με το ότι η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες πριν αντιληφθεί το πρόβλημα ο κ. Παπανδρέου,ο κ. Παπακωνσταντίνου ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο τί ακριβώς κάνει η κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει την κρίση και τί μέτρα πήρε για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του πληθυσμού και τα μεσαία νοικοκυριά, όπως και για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

    Ρώτησε επίσης τον κ. Αντώναρο πού βρίσκεται το θέμα του ταμείου κατά της φτώχειας από την πρώτη εξαγγελία του οποίου συμπληρώνεται ένας χρόνος.

    Κάποιος, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να απαντήσει υπεύθυνα τί γίνεται με το θέμα αυτό και αν θα πάρουν κάποιοι χρήματα και ποιοι θα είναι αυτοί.

    Αναφερόμενος στο θέμα της ΔΕΗ ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ υπενθύμισε ότι στην τελευταία παρουσία του στην ΔΕΘ ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε της διοίκησης της ΔΕΗ και αναρωτήθηκε αν στο μεταξύ έχει αλλάξει κάτι και αν η διοίκηση της Επιχείρησης καλώς πράττει.

    Αναρωτήθηκε επίσης πως είναι δυνατόν να μην μειώνεται η τιμή του ρεύματος την ώρα που συνεχίζει η πτώση της τιμής του πετρελαίου ενώ η "Γκασπρομ" ανακοίνωσε μείωση των τιμών του φυσικού αερίου για το 2009 στην Ευρώπη.

    Η ΔΕΗ, υπογράμμισε ο κ. Παπακωνσταντίνου μπορεί να πάει σε μειώσεις των τιμολογίων του ρεύματος.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει δημιουργηθεί με τις φυλακές, τονίζοντας ότι δεν έχουμε ξαναδεί παρόμοιου είδους εξέγερση και απηύθυνε έκκληση στον υπουργό Δικαιοσύνης ώστε να υπάρξει παρέμβαση της Πολιτείας για αποσυμφόρηση των φυλακών. Σημείωσε επίσης ότι ποτέ τόσοι κρατούμενοι δεν βρίσκονται σε απεργία πείνας τόσες ημέρες και ποτέ τουλάχιστον στην Ελλάδα δεν είδαμε κρατούμενους με ραμμένα τα στόματα. Αυτα, πρόσθεσε, μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες τα έχουμε δει.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν λόγω της εξέλιξης της υπόθεσης Τατούλη εκτιμά ότι μπορεί να έχουμε πρόωρες εκλογές, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη να αλλάξει πορεία η χώρα μέσω της γρήγορης προσφυγής σε εκλογές, αλλά όχι όμως με παραγραφή των ευθυνών για τα όποια σκάνδαλα υπάρχουν.

    Σε ερώτηση εξ άλλου για το αν μπορεί να υπάρξει συνεννόηση με τον πρωθυπουργό για να μην παραγραφούν τα σκάνδαλα και να υπάρξει προσφυγή στις εκλογές, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι πρέπει να περιμένουμε πρώτα να ολοκληρώσει το έργο της η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπαίδι και στη συνέχεια να δούμε ποια θα είναι η διάθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας για τη Σύσταση Εξεταστικών Επιτροπών και για άλλα ζητήματα τα οποία έχει προτείνει η Αντιπολίτευση. Και με βάση αυτά, είπε, θα τοποθετηθούμε.

    Ερωτηθείς εξ άλλου για το αν προκύπτει ενοχή και για νέα πρόσωπα στην υπόθεση του Βατοπαιδίου, ο κ. Παπακωνσταντίνου επιφυλάχθηκε να μιλήσει για το θέμα με βάση το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής.

    Σε ερώτηση για το θέμα της βουλευτικής αποζημίωσης ο κ. Παπακωνσταντίνου διευκρίνησε ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε στη Βουλή υπέρ του προϋπολογισμού της Βουλής και όχι την αύξηση του μισθού των βουλευτών. Οι αυξήσεις, πρόσθεσε, δίνονται στο πλαίσιο της εισοδηματικής πολιτικής από την κυβέρνηση.

    Και το ΠΑΣΟΚ δεν θα δεχθεί αυξήσεις που θα υπερβαίνουν το ποσοστό της αύξησης που θα δοθεί σε όλους τους εργαζόμενους και το οποίο, όπως ανέφερε, κινείται κάτω από τα όρια του πληθωρισμού.

    Συναντήσεις Γ. Παπανδρέου με τραπεζίτες

    Με τις συναντήσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εμπορικής Τράπεζα, Αντώνη Κροντηρά και τον Πρόεδρο και τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Alpha Bank Γιάννη Κωστόπουλο και Δημήτρη Μαντζούνη, ολοκληρώθηκαν οι επαφές του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με τραπεζίτες, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του για την εξεύρεση τρόπων εξόδου από την οικονομική και πιστωτική κρίση.

    Επίσης, ο κ.Γ.Παπανδρέου συναντήθηκε με τους πρέσβεις της Κίνας και της Ρωσίας.

    Το απόγευμα, θα επισκεφθεί το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ, Εθνάρχου Μακαρίου 146, Δάφνη).

    Χθες, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε σειρά διαδοχικών συνάντησεων με τον Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εθνικής Τράπεζας Τάκη Αράπογλου, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Eurobank, Νίκο Νανόπουλο, τον Πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα και τον Πρόεδρο της Marfin Bank Ανδρέα Βγενόπουλο.

    "Δεν έχει τεθεί ένα τέτοιο θέμα, απάντησε ο Ανδρέας Βγενόπουλος όταν μετά τη δίωρη συνάντησή του με το Γ.Α. Παπανδρέου ρωτήθηκε, αν έχει αποσύρει τη αγωγή κατά του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    "Ο κ. Παπανδρέου με κάλεσε για να ακούσει και τις δικές μου απόψεις στην κρίσιμη αυτή περίοδο.Χρειάστηκε, τα πολλά προβλήματα που υπάρχουν, να συζητηθούν με ένα τέτοιο τρόπο, ώστε να γνωρίσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις θέσεις μου. Δεν ετέθη οποιοδήποτε άλλο θέμα", πρόσθεσε ο κ. Βγενόπουλος.

    Ο ίδιος ανέφερε ότι η Μαρφίν δεν θα μπει στο πρόγραμμα που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση, ενώ ερωτηθείς αν συμφωνεί με τις προτάσεις που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν θέλει να πει τίποτε άλλο.

    [02] Διαφωνίες για τη ΔΕΗ

    "Η ΔΕΗ εισηγείται, το υπουργείο αποφασίζει", επανέλαβε ο υπουργός Ανάπτυξης, Χρήστος Φώλιας, απαντώντας σε ερωτήσεις για το ενδεχόμενο ανατιμήσεων στα τιμολόγια του ηλεκτρικού. Ο κ.Φώλιας τόνισε πως ισχύει ό,τι έχει ήδη υπογραφεί, δηλαδή η επιβολή ρήτρας καυσίμων στα τιμολόγια από 1ης Ιανουαρίου, το ύψος της οποίας θα οριστικοποιηθεί στο τέλος του χρόνου.

    Οι εισηγήσεις των διοικητών διαφόρων οργανισμών και ΔΕΚΟ δεν είναι δεσμευτικές για την κυβέρνηση, γι' αυτό σε πολλές περιπτώσεις στο παρελθόν τέτοιες εισηγήσεις δεν έγιναν αποδεκτές. "Περιμένουμε από τις διοικήσεις οργανισμών να επιδεικνύουν κοινωνική ευαισθησία", τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.Ευ.Αντώναρος.

    "Δεν έχω υπόψη μου καμία τέτοια κίνηση", απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ερωτηθείς αν έχει ήδη υποβάλλει την παραίτησή του ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Αθανασόπουλος και σημείωσε πως οι διοικητές κάνουν εισηγήσεις και τις αποφάσεις τις παίρνει ο αρμόδιος υπουργός.

    Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΔΕΗ δήλωσε: "Θέλω και έχω τη δυνατότητα να προσφέρω πολλά στη ΔΕΗ. Επομένως δεν έχω υποβάλει την παραίτησή μου. Βέβαια, για ένα στέλεχος όπως εγώ η παραίτησή του βρίσκεται πάντα στη διακριτική ευχέρεια του πρωθυπουργού και των αρμόδιων υπουργών".

    Ερωτηθείς για το αν σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός ζητήσει την παραίτησή του θα δεχθεί είπε: "Κατβ αρχήν ο πρωθυπουργός με έχει τιμήσει ιδιαίτερα δίνοντας μου την ευκαιρία να υπηρετήσω τη ΔΕΗ από αυτή τη θέση. Οχι μόνο θα την τιμήσω αλλά και θα την υποστηρίξω και θα συνεργαστώ μαζί με την κυβέρνηση αλλά και τα στελέχη της ΔΕΗ για μια ομαλή διαδοχή. Αυτό είναι καθήκον του κάθε στελέχους".

    Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το αν θα προχωρήσουν οι αυξήσεις ο κ. Αθανασόπουλος ανέφερε: "Νομίζω ότι δεν το αντιμετωπίζετε σωστά το θέμα αυτό, το αντιμετωπίζετε μονομερώς. Δεν μιλάμε για αυξήσεις εδώ, μιλάμε για το τι πρέπει να γίνει για να βγεί η ΔΕΗ - η πιο σημαντική εταιρία της Ελλάδος - από μια κρίση, από το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκεται. Κάθε χώρα χρειάζεται να έχει μια πολύ δυνατή εθνική εταιρία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας. Επομένως οι προτάσεις που κάνω εγώ είναι προς αυτή την κατεύθυνση: Τι πρέπει να κάνουμε για να έχουμε χαμηλές τιμές διαχρονικά, όχι μόνο σήμερα. Οι προτάσεις αυτές είναι προς όλες τις κατευθύνσεις".

    Ερωτηθείς για το αν οι συνεχείς αυξήσεις του τελευταίους μήνες είναι υπερβολικές ανέφερε: "Οι αυξήσεις είναι υπερβολικές, είναι πραγματικά πολύ μεγάλες για ανθρώπους οι οποίοι δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν. Όμως από την άλλη πλευρά η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας είναι δαπανηρή, έχει ένα κόστος. Αν το κόστος αυτό δεν το πληρώσουμε σήμερα θα κληθούμε να το πληρώσουμε αύριο πολλαπλάσια. Εγώ σαν στέλεχος είμαι υποχρεωμένος να προτείνω αυτό το οποίο είναι σωστό για τα ενδιαφερόμενα μέρη να αποφασίσουν. Η ευθύνη όμως της απόφασης, βαρύνει το Διοικητικό Συμβούλιο, τη Γενική Συνέλευση, την Πολιτεία. Αλλά αυτό δεν πρέπει να με σταματάει εμένα να κάνω αυτό το οποίο είναι σωστό".

    Αντιδράσεις των κομμάτων

    «Βαρύτατες ευθύνες» καταλόγισε ο κ. Παπακωνσταντίνου στην διοίκηση της ΔΕΗ και τον αρμόδιο υπουργό για «την κατάντια της επιχείρησης» με αφορμή της αναγγελία νέων αυξήσεων στα τιμολόγια της επιχείρησης και πρόσθεσε «ότι ήλθε η ώρα η ΔΕΗ να αλλάξει πολιτική και να συμβάλλει στην δύσκολη αυτή περίοδο, ως δημόσια επιχείρηση με συγκράτηση των τιμών».

    Το ΚΚΕ τόνισε ότι «τα λαϊκά στρώματα έχουν ανάγκη και κάθε δικαίωμα να απαιτήσουν δραστική μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ τώρα» και ζήτησε «κατάργηση του ΦΠΑ και των άλλων φόρων στους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά».

    Για μετατροπή της ΔΕΗ, σε μηχανισμό λεηλασίας των λαϊκών εισοδημάτων μίλησε ο ΣΥΡΙΖΑ, με την κυβέρνηση, όπως είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, «σε ρόλο πολιτικής ομπρέλας και Πόντιου Πιλάτου».

    Για αυξήσεις που προκαλούν «ηλεκτροπληξία» κατηγόρησε την κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ. «Η ΔΕΗ εισηγείται. Η κυβέρνηση αποφασίζει, αλλά ο Αθανασόπουλος φασίζει», είπε χαρακτηριστικά ο ο εκπρόσωπος Τύπου Κ.Βελόπουλος.

    Έως το τέλος του 2009, η οποιαδήποτε αύξηση στα τιμολόγια της ΔΕΗ είναι ανεπίτρεπτη αναφέρει η ΓΣΕΒΕΕ σε επιστολή που έστειλε προς τα μέλη του ΔΣ της ΔΕΗ κ.κ. Κ. Μίχαλο και Π. Καρέλλα αναφορικά με τις ενδεχόμενες αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ.

    Επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ

    Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ ΑΕ για την περίοδο 2009 έως 2014 ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο της επιχείρησης κατά τη χθεσινή του συνεδρίαση.

    Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ κ. Τάκης Αθανασόπουλος εξουσιοδοτήθηκε όπως οριστικοποιήσει το επιχειρησιακό σχέδιο εξετάζοντας, σύμφωνα με τις παρατηρήσεις που διατυπώθηκαν, και εναλλακτικές ή συμπληρωματικές επιλογές σχετικά με την ενδεχόμενη διεύρυνση του μείγματος χρηματοδότησης του επενδυτικού προγράμματος με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και το ρυθμό της μεσοσταθμικής αύξησης των τιμολογίων κατά την περίοδο 2009 - 2014

    Επίσης εξουσιοδοτήθηκε να λάβει όλα τα αναγκαία οργανωτικά και διοικητικά μέτρα για την υλοποίηση του επιχειρησιακού σχεδίου. Το διοικητικό συμβούλιο επιβεβαίωσε την υποστήριξή του στην προσπάθεια της διοίκησης για τον εξορθολογισμό της λειτουργίας της αγοράς Ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα και ζητεί τη συνέχιση των εν λόγω προσπαθειών. Το επιχειρησιακό σχέδιο της ΔΕΗ θα ανακοινωθεί στις 18 Νοεμβρίου 2008.

    [03] Special Olympics: τελετή αφής

    "Τα Special Olympics μου έδωσαν την ευκαιρία να ζήσω μεγάλες στιγμές, όπως η σημερινή. Με έκαναν να ελπίζω σε έναν καλύτερο κόσμο, σε ένα καλύτερο αύριο".

    Το παραπάνω μήνυμα ελπίδας έστειλε από το Περιστύλιο του Ζάππειου Μεγάρου η Ελληνίδα αθλήτρια Special Olympics, Νάντια Λιανού κατά την έναρξη της τελετής αφής της "Φλόγας της Ελπίδας" για τους 8ους Παγκόσμιους Χειμερινούς Αγώνες Special Olympics, οι οποίοι θα πραγματοποιηθούν στο Άινταχο των ΗΠΑ, από 3 έως 14 Φεβρουαρίου 2009.

    Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων μέλη της κυβέρνησης και του ελληνικού κοινοβουλίου, όπως ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης, ο υφυπουργός Παιδείας Ανδρέας Λυκουρέντζος, ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Γιώργος Κωνσταντόπουλος, ο υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σοφία Σακοράφα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας, η σύζυγος του πρωθυπουργού Νατάσα Καραμανλή, η πρέσβης Καλής Θελήσεως Μαριάννα Βαρδινογιάννη, ο πρόεδρος της ΕΟΕ Μίνως Κυριακού, καθώς επίσης ξένοι διπλωμάτες και εκπρόσωποι από τον ακαδημαϊκό και τον αθλητικό χώρο.

    "Ο σημαντικότερος δείκτης της πολιτιστικής ανάπτυξης μιας χώρας, είναι ασφαλώς η θέση που έχουν μέσα σε αυτή τα άτομα με ιδιαιτερότητες", τόνισε ο υπουργός Πολιτισμού, Μιχάλης Λιάπης, χαιρετίζοντας την τελετή.

    Ο υπουργός αναφέρθηκε στον "εξαιρετικά σημαντικό" ρόλο των Special Olympics, που δίνουν τη δυνατότητα στα άτομα με ιδιαιτερότητες "να γίνουν κι εκείνοι κοινωνοί του ολυμπιακού ιδεώδους, όπως και οι υπόλοιποι συμπολίτες τους", να εκφραστούν εναλλακτικά και "να συμβάλλουν καθοριστικά στην ενημέρωση της κοινής γνώμης, αναγκάζοντάς την να πάρει θέση στο πρόβλημα, και να δράσει".

    Επιπλέον, με δηλώσεις του μετά την τελετή, ο κ. Λιάπης τόνισε την ετοιμότητα της Ελλάδας για τη διοργάνωση των καλύτερων αγώνων.

    Αφού τόνισε πως η χώρα μας διαθέτει την τεχνογνωσία και την εμπειρία από τους επιτυχημένους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, ο υπουργός ανέφερε ότι είναι μια "μοναδική ευκαιρία να ευαισθητοποιηθεί ακόμα μερισσότερο η ελληνική κοινωνία για τα άτομα με ιδιαιτερότητες".

    Για παγκόσμια γιορτή της δύναμης,της ομορφιάς, της διαφορετικότητας και της συναδελφικότητας,έκανε λόγο ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης.

    "Η φλόγα στο πέρασμά της θα φωτίσει συνειδήσεις , θα αναδείξει την ανθρώπινη θέληση, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ταλέντου και αποφασιστικότητας, για να καταλήξει στο Άινταχο, στη μεγάλη γιορτή των πραγματικών νικητών της ζωής", είπε ο δήμαρχος Αθηναίων.

    Επιπλέον, με δηλώσεις του μετά την τελετή, ο δήμαρχος Αθηναίων υπογράμμισε το γεγονός πως η Αθήνα το 2011 θα αποδείξει για μια ακόμη φορά ότι είναι η πρωτεύουσα που μπορεί να διοργανώνει μεγάλους αθλητικούς, και όχι μόνο, αγώνες.

    "Τα παιδιά αυτά δείχνουν πώς έπρεπε να είναι ο κόσμος" δήλωσε μετά την τελετή ο υφυπουργός πολιτισμού Γιάννης Ιωαννίδης, έκανε δε λόγο για τις "παναθρώπινες αξίες" που μπορούν να προσλάβουν τα παιδιά μέσα από την ενασχόλησή τους με τον αθλητισμό.

    "Γιορτάζουμε την ιδέα ότι το ανθρώπινο πνεύμα δεν γνωρίζει όρια, όπως επίσης την ιδέα ότι οι διαχωρισμοί μπορούν να ξεπεραστούν και η ενότητα είναι πιθανή", τόνισε ο πρόεδρος του Διεθνούς Οργανισμού Special Olympics Τίμοθυ Σράιβερ.

    "Αθλητές τώρα είναι η στιγμή σας, ο κόσμος ποτέ δεν ήταν τόσο πεινασμένος, όσο είναι σήμερα, για την πειθαρχημένη προπόνηση, τις ικανότητες, την ανταγωνιστική ενέργεια και την αστείρευτη χαρά σας", είπε ο κ. Σράιβερ, συμπλήρωσε δε πως η φλόγα θα καίει με την ενέργεια των αθλητών και τους κάλεσε να κάνουν τον κόσμο "οπαδό της ανθρώπινης φυλής".

    "Δεν βλέπουμε τον νικητή μόνο σε αυτόν που θα τερματίσει πρώτος, γιατί ξέρουμε ότι κάθε αγώνας είναι και μια νίκη", είπε, μεταξύ άλλων, η πρόεδρος των Special Olympics Hellas, Γιάννα Δεσποτοπούλου.

    Τέλος, για τα μηνύματα που φέρνει η φλόγα της ελπίδας, τα οποία ξεκίνησαν από την Ελλάδα, όπως υπογράμμισε, έκανε λόγο ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής των Παγκόσμιων Χειμερινών Αγώνων Special Olympics-Idaho 2009 Τζωρτζ Φίσερ.

    Με τη λήξη των χαιρετισμών, η πρωθιέρεια Μαρία Κόττη άναψε το βωμό και παρέδωσε τη δάδα στον κ.Φίσερ, ο οποίος με τη σειρά του την παρέδωσε στους λαμπαδηδρόμους Κέρκ Κρόγκαν, από το Άινταχο και Νίκη Ταλαμάγκα.

    Η παραλαβή της φλόγας σήμανε την έναρξη της λαμπαδηδρομίας από το Ζάππειο Μέγαρο, η οποία ακολούθησε τη διαδρομή: Στύλοι Ολυμπίου Διός, Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, Προεδρικό Μέγαρο, Καλλιμάρμαρο, Δρομέας απέναντι από το Χίλτον,για να τερματίσει στον περίβολο της Αμερικάνικης Πρεσβείας.

    Τους λαμπαδηδρόμους και τη "Φλόγα της Ελπίδας" υποδέχτηκε ο πρέσβης Ντάνιελ Σπέκχαρντ με ειδική τελετή.

    Μετά τη μετάδοση της "Φλόγας της Ελπίδας" σε βωμό που είχε στηθεί στον περίβολο της πρεσβείας, ο κ. Σπέκχαρντ τόνισε πως "η Φλόγα που μας φέρατε σήμερα στην πρεσβεία, συμβολίζει αρχές, όπως την υποδοχή, την ανωτερότητα και τα υπόλοιπα ολυμπιακά ιδεώση, αρχές που ενστερνιζόμαστε".

    Ο Αμερικάνος πρέσβης ευχαρίστησε την Ελλάδα που "παρέδωσε του ολυμπιακούς αγώνες και τα ιδεώδη", και υπογράμμισε το γεγονός πως οι Special Olympics έχουν αποδείξει ότι τίποτα δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο στο πνεύμα των αθλητών.

    Αφού πήραν το λόγο οι κ.κ. Σράιβερ και Φίσερ,η κα Γιάννα Δεσποτοπούλου, καθώς και η Αμερικανίδα μαραθωνοδρόμος κ. Κλέιμπορν, η τελετή ολοκληρώθηκε με την παράδοση της φλόγας από εκπρόσωπο της αστυνομίας στον Αμερικάνο αρμόδιο για την αστυνομική λαμπαδηδρομία.

    Στη συνέχεια,η λαμπαδηδρομία κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για να αρχίσει τη διεθνή διαδρομή της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 12 November 2008 - 15:30:29 UTC