Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ''Ενίσχυση των πολιτών που έχουν ανάγκη''
  • [02] Συνάντηση στο Λευκό Οίκο

  • [01] ''Ενίσχυση των πολιτών που έχουν ανάγκη''

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής απηύθυνε νέο μήνυμα προς τις τράπεζες αναφορικά με την συμμετοχή τους στο σχέδιο των 28 δισ. ευρώ για την στήριξη της ρευστότητας στην αγορά, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μουσικής.

    «Η συμμετοχή στο Σχέδιο είναι εθελοντική. Καταστήσαμε, ωστόσο, σαφές ότι κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει τις επιπτώσεις των όποιων διαφορετικών αποφάσεών του στους δανειολήπτες. Η Πολιτεία έχει τη δυνατότητα να εξασφαλίσει το στόχο αυτό. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη (και έχει τον τρόπο) να μην επιτρέψει συμπεριφορές σε βάρος της κοινωνίας, σε βάρος του συλλογικού συμφέροντος» είπε ο πρωθυπουργός.

    Παρουσίασε τις βασικές πτυχές του ελληνικού σχεδίου για τη αντιμετώπιση της κρίσης το οποίο στοχεύει στην μείωση των διατραπεζικών επιτοκίων και, κατβ επέκταση, των επιτοκίων για τα δάνεια, στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

    Στοχεύει επίσης στην διασφάλιση της ρευστότητας και την συνέχιση της πιστωτικής επέκτασης, με έμφαση στη χρηματοδότηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και τη χορήγηση στεγαστικών δανείων.

    «Το ελληνικό σχέδιο δεν επιβαρύνει τους φορολογούμενους και δεν αφαιρεί από τον κρατικό προϋπολογισμό, ούτε ένα ευρώ. Αντιθέτως μάλιστα, η πλήρης εφαρμογή του μπορεί να αποφέρει δημόσια έσοδα έως και 500 εκ. ευρώ, τα οποία δεσμευόμαστε να αξιοποιηθούν για την ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής και των Δημόσιων Επενδύσεων» είπε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι κεντρική επιδίωξη της κυβέρνησης είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας, της επιχειρηματικότητας, της απασχόλησης, των ασθενέστερων και μεσαίων οικονομικών στρωμάτων. «Επικεντρώνουμε τις πολιτικές μας, αφενός στην ενίσχυση των συμπολιτών μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη και αφετέρου στις παρεμβάσεις που απαιτούνται, έτσι ώστε να βελτιώνεται το επενδυτικό περιβάλλον, να δυναμώνει η παραγωγική βάση, να ενισχύεται η ανάπτυξη» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στην διεθνή οικονομική κρίση λέγοντας ότι οι έκτακτες καταστάσεις απαιτούν έκτακτες αποφάσεις και ισχυρά αντανακλαστικά και σημείωσε ότι η κυβέρνηση απέδειξε, έμπρακτα την ανταπόκρισή της στα νέα ζητούμενα.

    Όπως είπε, μέσα σε ελάχιστο χρόνο κατέρρευσαν χρηματοοικονομικοί κολοσσοί, βυθίστηκαν οι χρηματιστηριακές αξίες και κλονίστηκε η εμπιστοσύνη στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

    Τόνισε ακόμη, ότι αποδείχθηκε πρώτβ απβ όλα, πως η ελληνική οικονομία έχει πολύ ισχυρότερες αντοχές σε σχέση με πολλές άλλες. Παρά τη δίνη της διεθνούς κρίσης, τόσο το Δ.Ν.Τ., όσο και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή - είπε ο πρωθυπουργός - προβλέπουν ότι, το 2009, η χώρα μας θα έχει ρυθμούς ανάπτυξης στο 2 και 2,5% του ΑΕΠ, αντίστοιχα.

    «Η προοπτική της ελληνικής οικονομίας είναι πολύ καλύτερη σε σχέση με την Ευρωζώνη. Και αυτό είναι μείζονος σημασίας. Άμεσος στόχος μας, τώρα, είναι να περιοριστούν, στο μέγιστο δυνατό, οι δυσμενείς επιπτώσεις της διεθνούς πίεσης. Είμαστε, γιβ αυτό, σε διαρκή επαγρύπνηση» πρόσθεσε.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ορισμένες ευρωπαϊκές οικονομίες έχουν ήδη εισέλθει στο κατώφλι της ύφεσης, και τόνισε ότι πρώτος στόχος είναι μια νέα αρχιτεκτονική στη χρηματοπιστωτική αγορά, ένα νέο θεσμικό και εποπτικό πλαίσιο, το οποίο να εγγυάται την αποκατάσταση της ρευστότητας, σε συνδυασμό με την εμπέδωση της διαφάνειας, μέσα από την εφαρμογή καλύτερων λογιστικών προτύπων και αποτελεσματικότερη εποπτεία.

    Δεύτερος στόχος, μείζονος σημασίας, είπε ο πρωθυπουργός, είναι η στήριξη της πραγματικής οικονομίας και των πολιτών που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.

    «Οι πρώτες παρεμβάσεις στοχεύουν, εκ των πραγμάτων, στην αντιμετώπιση των κραδασμών, που αφορούν στα χρηματοπιστωτικά συστήματα και επηρεάζουν την ασφάλεια των καταθέσεων, τα επιτόκια των χορηγήσεων, τη ρευστότητα και την επέκταση της πίστωσης. Σίγουρα, ωστόσο, την ώρα που η ανάπτυξη στην Ευρώπη καθηλώνεται στα όρια του μηδενός, χρειάζονται περισσότερα. Χρειάζονται καλά στοχευμένες δράσεις, στους τομείς που πιέζονται περισσότερο και τις ομάδες που αντιμετωπίζουν τα μεγαλύτερα προβλήματα» πρόσθεσε ο κ.Καραμανλής.

    Τέλος ο πρωθυπουργός εξήρε την συμβολή της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στην ανάπτυξη της Ελλάδος, από το 1963 (όταν χρηματοδότησε την εθνική οδό Κορίνθου-Πάτρας) έως και σήμερα.

    Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διέθεσε πάνω από 19 δισ. ευρώ για δάνεια σε ιδιωτικές και δημόσιες επιχειρήσεις και συνέβαλε στην κατασκευή μεγάλων δημόσιων έργων, όπως το Μετρό της Αθήνας, η γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός. «Πιστεύουμε, μάλιστα, ότι μπορεί να συνεισφέρει ακόμη περισσότερα, σήμερα, καθώς επεκτείνει τη συνεισφορά της σε νέους τομείς» είπε ο πρωθυπουργός.

    Συναντήσεις πρωθυπουργού

    Το πρωί ο κ.Κ.Καραμανλής είχε συνάντηση με την υπουργό Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη, ο οποίος ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις Νομαρχιακές συνελεύσεις και για τον προγραμματισμό του κόμματος. Το βράδυ, ο κ.Κ.Καραμανλής θα μιλήσει σε εκδήλωση για τη συμπλήρωση 50 ετών από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, στο Μέγαρο Μουσικής.

    Σε δηλώσεις της μετά τη συνάντηση, η κα Πετραλιά ανέφερε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα που αφορούν τη στήριξη ορισμένων ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

    «Αδιαπραγμάτευτη πολιτική μας βούληση είναι η στήριξη των ευπαθών ομάδων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων», τόνισε η υπουργός Απασχόλησης και επεσήμανε ότι «σε αυτή την κρίσιμη περόδο κανείς πολίτης δεν είναι μόνος του».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε ότι το εφάπαξ των δημοσίων υπαλλήλων δεν κινδυνεύει. «Δεν υπάρχει πρόβλημα με κανένα Ταμείο. Η κυβέρνηση εγγυάται και τις συντάξεις και τις παροχές», δήλωσε κατηγορηματικά.

    Η κα Πετραλιά υπογράμμισε ότι σε ό,τι αφορά την ανεργία υπάρχει επαναστόχευση του κυβερνητικού προγράμματος με τις δράσεις του υπουργείου Απασχόλησης ώστε να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας και να δημιουργηθούν νέες θέσεις.

    Το θέμα αυτό, όπως είπε η κα Πετραλιά, συζητήθηκε αναλυτικά με τον πρωθυπουργό, ενώ η υπουργός Απασχόλησης υπογράμμισε πως η ανεργία έχει πέσει στο 7% από 11% που την είχε παραλάβει η κυβέρνηση.

  • ** Αύριο το πρωϊ, στις 11.00, ο πρωθυπουργός θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Παυλόπουλο, ενώ στις 12.30 θα έχει συνάντηση με την υπουργό Εξωτερικών κ. Ντ. Μπακογιάννη. Στη 1 το μεσημέρι, ο κ. Κ. Καραμανλής θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Σερβίας Μίρκο Τζβέτκβοτιτς.

    [02] Συνάντηση στο Λευκό Οίκο

    Η οικονομική κρίση θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης του Μπαράκ Ομπάμα με τον Τζόρτζ Μπους, σήμερα στο Λευκό Οίκο.Το Ιράκ θα είναι το δεύτερο μεγάλο θέμα στην ατζέντα των συνομιλιών.

    Ο Ομπάμα έχει δηλώσει ότι πάρα το γεγονός ότι ο Μπους παραμένει υπεύθυνος για την οικονομική πολιτική, ο ίδιος ήδη εργάζεται για να τοποθετήσει μια ομάδα ειδικών που θα είναι έτοιμη να χειριστεί τα προβλήματα αμέσως μόλις αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο.

    Στο μεταξύ, δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να περιλαμβάνονται και Ρεπουμπλικάνοι στην κυβέρνηση που θα σχηματίσει ο Μπαράκ Ομπάμα, δήλωσε η Βάλερι Τζάρετ, συμπρόεδρος της ομάδας του νεοεκλεγέντα προέδρου των ΗΠΑ, η οποία θα προετοιμάσει την ομαλή μετάβαση της εξουσίας στον Λευκό Οίκο.

    "Είμαι βέβαιη ότι η κυβέρνηση (του Ομπάμα) θα περιλαμβάνει ανθρώπους διαφορετικών οριζόντων", δήλωσε η Τζάρετ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου του τηλεοπτικού δικτύου NBC όσον αφορά το ενδεχόμενο να υπάρχουν και Ρεπουμπλικάνοι στη μελλοντική κυβέρνηση Ομπάμα.

    Καθ'όλη τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα μιλούσε για τη σημασία που έχει να μην είναι κανείς τυφλός οπαδός, σημείωσε η Τζάρετ.

    "Πιστεύει πράγματι ότι θα πάρει τις καλύτερες αποφάσεις αν τον ωθούν άνθρωποι που έχουν διαφορετικές απόψεις. Επομένως είναι πολύ σημαντικό γι'αυτόν να έχει γύρω από το τραπέζι αυτού του είδους τη διαφορετικότητα", πρόσθεσε η Τζάρετ.

    Στην ερώτηση αν υπάρχει πιθανότητα ο υπουργός Άμυνας Ρόμπερτ Γκέιτς να παραμείνει στη θέση του, η Τζάρετ απάντησε: "Πιστεύω ότι όλα είναι πιθανά τώρα (...) Δεν θα απέκλεια τίποτα".

    "Πιστεύω ότι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Ομπάμα έχει ένα ανοιχτό μυαλό. Αναζητά ταλέντα εκεί που μπορεί να τα βρει και θέλει να επιλέξει την απολύτως καλύτερη ομάδα που θα μπορούσε να βρει και αυτή να εργαστεί από κοινού και ενωμένη", κατέληξε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 November 2008 - 19:30:27 UTC