Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες"
  • [02] "Να απεγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι"
  • [03] 26ος Κλασικός Μαραθώνιος

  • [01] "Πρέπει να είμαστε δίπλα στους πολίτες"

    Στην κοινή συνεδρίαση των Γραμματέων και Αναπληρωτών Γραμματέων των Περιφερειακών και των Νομαρχιακών Επιτροπών του ΠΑΣΟΚ, η οποία πραγματοποιείται στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Caravel), θα μιλήσει σήμερα ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Ομιλία Γ. Ραγκούση

    Για σημαντική πολιτική ανάκαμψη του κινήματος η οποία έχει πολύ στέρεη βάση και δεν είναι καθόλου τυχαία,έκανε λόγο ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης μιλώντας σήμερα στη σύσκεψη των γραμματέων και αναπληρωτών γραμματέων των νομαρχιακών και περιφερειακών επιτροπών του κινήματος.

    Ο κ. Ραγκούσης έκανε λόγο επίσης για βαθύτατη κρίση διακυβέρνησης την οποία ζει η Ελλάδα,καθώς και ότι η κρίση είναι πολύπλευρη,είναι οικονομική, είναι πολιτικού ήθους, που οποίου βάλλεται καθημερινά από τις πράξεις ή παραλείψεις κυβερνητικών στελεχών.

    Ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ συνέδεσε την ανάκαμψη του κινήματος με ορισμένα χαρακτηριστικά στοιχεία της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ το τελευταίο διάστημα, και πρώτα απ` όλα με τη δημιουργία μιας νέας σχέσης εμπιστοσύνης με το λαό. Γιαυτό, πρόσθεσε, εμείς δεν έχουμε εκπλαγεί από αυτή την ανάκαμψη, όπως έχουν εκπλαγεί κάποιοι άλλοι.

    Επίσης,τόνισε ότι η ανάκαμψη οφείλεται στο γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν παρόν με προτάσεις και πρωτοβουλίες ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξε και η δραστηριότητα που ανέπτυξε ο κ. Παπανδρέου ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς.

    Ρόλο έπαιξαν, επίσης,όπως ανέφερε ο κ.Ραγκούσης η παρουσίαση στη ΔΕΘ της σαφούς εναλλακτικής πρότασης του κινήματος και οι πρωτοβουλίες του στη Βουλή,όπου το ΠΑΣΟΚ κατέρριψε κάθε ρεκόρ κατάθεσης προτάσεων νόμου ως αξιωματική αντιπολίτευση.

    Ένα σημαντικό στοιχείο, όπως επισήμανε ήταν επίσης η ταπεινοφροσύνη με την οποία το ΠΑΣΟΚ δέχθηκε τα σημάδια της ανάκαμψης,καθώς δεν προέβη σε πανηγυρισμούς.

    Ειδική αναφορά έκανε στον αποφασιστικό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκαν παραβατικές συμπεριφορές στο κίνημα,κάτι που,όπως είπε, έδωσε στο λαό να καταλάβει ότι ως κυβέρνηση θα αντιδράσουμε με τον ίδιο τρόπο.

    Αναφέρθηκε στην υπεύθυνη στάση την οποία εκφράζει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός τους και σε πολύ σημαντικά θέματα,αναφέροντας ως παράδειγμα τη στάση του στο θέμα των Σκοπίων,την οποία αντιπαρέβαλε με τη στάση του κ. Κ. Καραμανλή ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης,για την οποία είπε ότι δεν είχε όρια στο λαϊκισμό και τη δημαγωγία.

    Ο κ. Ραγκούσης επισήμανε στα στελέχη του κινήματος ότι δεν πρέπει να θεωρούν ότι "νικήσαμε ή δικαιωθήκαμε" και ότι τώρα χρειάζεται ακόμα μεγαλύτερη προσοχή,μεγαλύτερη προσπάθεια και περισσότερες πρωτοβουλίες.

    Ανέφερε ότι μεγάλη σημασία πρέπει να δοθεί στην αντιμετώπιση των κινδύνων που ελλοχεύουν, όπως "να πιστέψουμε ότι έχουμε περιθώρια πανηγυρισμών ή να δεχθούμε αλαζονικές συμπεριφορές".

    Και επισήμανε ότι "πρέπει να έχουμε πάντοτε τη συναίσθηση ότι δεν είμαστε τα αφεντικά ή οι εξουσιαστές του αύριο και ότι απλά θα αντικαταστήσουμε ένα σύστημα εξουσίας που παρακμάζει".

    Ένας ακόμα κίνδυνος που παρουσίασε ο κ.Ραγκούσης ήταν να πιστέψει το ΠΑΣΟΚ ότι το κύριο μέλημά του είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές και όχι η επόμενη μέρα των εκλογών.

    Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για εσωστρέφεια και εφησυχασμό, ενώ διατύπωσε και το χρυσό κανόνα για τη δράση του ΠΑΣΟΚ από εδώ και πέρα.

    Το ΠΑΣΟΚ τόνισε πρέπει να είναι παντού,δίπλα στους πολίτες, και να διατυπώνει θέσεις και προτάσεις τεκμηριωμένες και ειλικρινείς για όλα τα θέματα.

    [02] "Να απεγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι"

    Την ανάγκη να απεγκλωβιστούν οι εργαζόμενοι από τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας αυτή την κρίσιμη, για την οικονομία, συγκυρία, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας σήμερα σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Περιστέρι με πρωτοβουλία των κομματικών οργανώσεων του κόμματος.

    Η κα Παπαρήγα παρουσίασε μια νέα ανάλυση των πολιτικών εξελίξεων εκτιμώντας ότι τα δύο μεγάλα κόμματα θα αποδυθούν το επόμενο διάστημα σε μια μεγάλη προσπάθεια προκειμένου να πείσουν το λαό για το ποιο κόμμα είναι ικανότερο να διαχειριστεί την κρίση και υπό το πρίσμα, αυτό θα τεθεί το δίλλημα, αν το εργατικό κίνημα θα ενσωματωθεί ή θα περάσει στην αντεπίθεση.

    Η Γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι τόσο η ΝΔ όσο και το ΠΑΣΟΚ θα αξιοποιήσουν την ευκαιρία για να εγκλωβίσουν τους εργαζόμενους, κάτι που, όπως είπε, δεν πρέπει να γίνει.

    Στην εκτενή ανάλυσή της για την οικονομική κρίση, η κα Παπαρήγα υπογράμμισε κατ' αρχήν ότι το ΚΚΕ την είχε προβλέψει και γι αυτό είχε κινηθεί έγκαιρα παρεμβαίνοντας μέσα και έξω από τη Βουλή εκτιμώντας ταυτόχρονα ότι η κρίση δεν θα καταστρέψει τον καπιταλισμό, αλλά θα φέρει νέους συσχετισμούς μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα και θα ανοίξει ένας νέος κύκλος με θύματα πάντα τους εργαζόμενους.

    Επέκρινε και τα δύο μεγάλα κόμματα εξουσίας ότι επί της ουσίας δεν διαφωνούν και ότι υπηρετούν το κεφάλαιο και σημείωσε ότι ακόμη και σοσιαλδημοκράτες οικονομολόγοι συμφωνούν ότι η κρίση στην Ελλάδα θα είναι βαθιά και θα κρατήσει περισσότερα χρόνια απ΄ότι σε άλλες χώρες.

    Επίσης, η κα Παπαρήγα προέβλεψε ότι τα 28 δισ. ευρώ που θα δοθούν στις τράπεζες δεν θα πάνε σε ανάγκες, αλλά θα οδηγήσουν σε νέα κέρδη τις τράπεζες .

    Μιλώντας για το 18ο συνέδριο του ΚΚΕ η κα Παπαρήγα επανέλαβε ότι το συνέδριο αυτό θα πάρει ξεχωριστή θέση στην ιστορία του κόμματος.

    Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό αυτού του συνεδρίου,πρόσθεσε, είναι ότι το ΚΚΕ κατάφερε, αρχίζοντας από το 1991, να βρεθεί την τελευταία τετραετία σε θετική πορεία, μετά από σκληρή δουλειά και σήμερα είναι ώριμο και έμπειρο , ώστε να μπορεί να αντεπιτεθεί και να πεί "τέρμα στις αδυναμίες, τα ελλατώματα και τις ελλείψεις και να βάλουμε ψηλά τον πήχυ των απαιτήσεων".

    Σήμερα, είπε η κα Παπαρήγα,το ΚΚΕ έχει θέσεις, πρόγραμμα κρυστάλλινο και στρατηγική και πρόβαλλε στο λαό έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης.

    Ωστόσο,σημείωσε ότι υπάρχει μια έλλειψη που πρέπει οπωσδήποτε να καλύψουμε τώρα που είμαστε μπροστά σε μια οικονομική κρίση.Η έλλειψη αυτή, είπε η κ. Παπαρήγα, είναι ότι η οργάνωση του κόμματος σε κλάδους εργασίας δεν είχε την αντίστοιχη θετική πορεία του κόμματος.

    Επειδή, πρόσθεσε, αυτή την περίοδο και τα άλλα κόμματα θα απευθυνθούν στο λαό και θα προσπαθήσουν να συνδεθούν με τους εργαζόμενους έχοντας τα μάτια στραμένα στην κάλπη με στόχο να ξεγελάσουν τους εργαζόμενους με κάποια μέτρα ανακούφισης,το ΚΚΕ πρέπει να δράσει.

    Αυτό σημαίνει, είπε η κ. Παπαρήγα,ότι πρέπει να ανέβει ο βαθμός οργάνωσης των εργατουπαλλήλων,να ανέβει ο ταξικός προσανατολισμός και οι προσπάθειες πρέπει να επικεντρωθούν προς αυτή την κατεύθυνση.

    [03] 26ος Κλασικός Μαραθώνιος

    Τροποποιήσεις σε δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ και διακοπή κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας, θα ισχύσουν σήμερα σταδιακά έως τις 3 μετά το μεσημέρι, λόγω της διεξαγωγής του 26ου Κλασικού Μαραθωνίου.

    Από τις 7 το πρωί θα υπάρχει σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος από το Μαραθώνα προς την Αθήνα λόγω της εκκίνησης του δυναμικού βαδίσματος. Μετά τις 8 το πρωί και εως τις 3 το μεσημέρι θα διακοπτεται η κυκλοφορία στις Λεωφόρους Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασ. Σοφίας, Αμαλίας, Όλγας, και Βασ. Κων/νου. Διακοπή κυκλοφορίας μπροστά και γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, η αφετηρία της λεωφορειακής γραμμής Χ95, που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", μεταφέρεται για αυτές τις ώρες από το Σύνταγμα στην Εθνική Άμυνα, μαζί με την αφετηρία της γραμμής Χ94.

    Επιπλέον, οι λεωφορειακές γραμμές Α5, Γ5, 303, 314, 310, 315, 400, 403, 406, 407, 408 και 419 δεν θα λειτουργήσουν.

    Οι γραμμές του τραμ Τ1 και Τ2 θα έχουν, κατά την διάρκεια του Μαραθωνίου, αφετηρία στο σταθμό Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

    Οι υπόλοιπες γραμμές λεωφορείων και τρόλλεϋ, που επηρεάζονται από τον Μαραθώνιο, τροποποιούνται σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και υποδείξεις της Τροχαίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 November 2008 - 13:30:28 UTC