Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις
  • [02] Δυστύχημα σε ρωσικό υποβρύχιο
  • [03] "Βούληση για διοικητική μεταρρύθμιση"
  • [04] Δεν υπάρχει ραδιενεργός ρύπανση
  • [05] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική
  • [06] Συνεδριάζουν αύριο οι τραπεζίτες
  • [07] 26ος Κλασικός Μαραθώνιος

  • [01] Νέες δημοσκοπήσεις

    Από 0,4 έως και 3,7%, προηγείται το ΠΑΣΟΚ σε τρείς νέες δημοσκοπήσεις του Κυριακάτικου Τύπου. Καταλληλότερος για την πρωθυπουργία παραμένει ο Κώστας Καραμανλής, αλλά με μικρότερη διαφορά από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.

    Σε δημοσκόπηση της Marc για το Έθνος της Κυριακής το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 32,9% και η Νέα Δημοκρατία 29,7%, ο ΣΥΝ 8,9%, το ΚΚΕ 7,7% και ο ΛΑΟΣ 4,8%.

    Η αξιωματική αντιπολίτευση προηγείται και στην παράσταση νίκης με 52,5% έναντι 36,1% της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο Κώστας Καραμανλής παραμένει καταλληλότερος για πρωθυπουργός με ποσοστό 40,1%, έναντι 37,7% του Γ.Παπανδρέου. Το ΠΑΣΟΚ υπερέχει της Νέας Δημοκρατίας για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 37,1% και το ΠΑΣΟΚ 43,3%.

    Σε δημοσκόπηση της MRB για τον "Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής" το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει ποσοστό 31,0%, η Νέα Δημοκρατία 29,7%, ο ΣΥΝ 9,1%, το ΚΚΕ 6,6% και ο ΛΑΟΣ 4%. Στην παράσταση νίκης, το ΠΑΣΟΚ προηγέται με 43,8%, έναντι 38,1% της ΝΔ.

    Στη δημοσκόπηση της Rass για την εφημερίδα "Παρόν" η διαφορά είναι στο 0,4%. Το ΠΑΣΟΚ συγκεντρώνει 31,6% και η Νέα Δημοκρατία 31,2%.Στην παράσταση νίκης προηγείται το ΠΑΣΟΚ με 47% έναντι 41%. Ο Κ.Καραμανλής θεωρείται καταλληλότερος και για πρωθυπουργός και για τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης.

    [02] Δυστύχημα σε ρωσικό υποβρύχιο

    Το πυρηνικό υποβρύχιο στο οποίο βρήκαν το θάνατο περισσότερα από 20 άτομα ενώ πραγματοποιούσε δοκιμές στη θάλασσα της Ιαπωνίας είναι το Νιέρπα (τύπου Σούκα-Β" ή, κατά τη νατοϊκή κατάταξη "Ακούλα"), όπως μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti επικαλούμενο πηγή του ναυπηγείου όπου είχε κατασκευαστεί.

    Σύμφωνα με την ίδια πηγή στο Νιέρπα επέβαιναν μηχανικοί και εργάτες του ναυπηγιού του Αμούρ, της ρωσικής Άπω Ανατολής.

    Οι δοκιμές του πυρηνικού υποβρυχίου είχαν ξεκινήσει στα τέλη Οκτωβρίου και στις αρχές Οκτωβρίου το Νιέρπα επρόκειτο να πραγματοποιήσει την πρώτη του κατάδυση. Είναι εφοδιασμένο με σύστημα τορπιλών, φτάνει σε μέγιστη ταχύτητα τους 30 κόμβους, διαθέτει αυτονομία 100 ημερών και μπορεί να καταδυθεί σε βάθος 600 μέτρων. Το πλήρωμά του αποτελείται από 73 άτομα.

    Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβιέντεφ συνεχίζει να ενημερώνεται σε καθεστώς «συνεχούς ροής» για το δυστύχημα.

    Διέταξε μάλιστα τον Γενικό Εισαγγελέα της χώρας Γιούρι Τσάικα να ερευνήσει πλήρως τις συνθήκες του δυστυχήματος. Στον τόπο προσωρινού ελλιμενισμού, στο Πριμόριε της ρωσικής Άπω Ανατολής σπεύδει ο πρώτος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντρ Κολμακόφ με τον Αρχηγό Στόλου ναύαρχο Βλαντίμιρ Βισότσκι καθώς και αντιπροσωπεία της στρατιωτικής εισαγγελίας υπό τον γενικό εισαγγελέα του ρωσικού Στόλου.

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες από το αρχηγείο του ρωσικού Στόλου το δυστύχημα συνέβη όταν τέθηκαν απρογραμμάτιστα σε λειτουργία συστήματα πυρόσβεσης κατά τη διάρκεια της γενικής δοκιμής του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου.

    Κατά τον εκπρόσωπο του Αρχηγού Στόλου πλοίαρχο Ίγκορ Ντιγκάλο το υποβρύχιο βρίσκεται εν πλω και κατευθύνεται αυτοκινούμενο στην προσωρινή βάση ελλιμενισμού του.

    Ρώσοι σχολιαστές επισημαίνουν ότι το σοβαρότερο δυστύχημα σε ρωσικό πυρηνοκίνητο υποβρύχιο είχε συμβεί κατά την πρώτη χρονιά της θητείας του προέδρου Πούτιν, στις 12 Αυγούστου 2000, όταν βυθίστηκε στη θάλασσα του Μπάρεντς στο Βόρειο Ωκεανό και σε βάθος 107 μέτρων το σκάφος «Κουρσκ», παρασύροντας στο θάνατο και τα 118 μέλη του πληρώματός του. Το υποβρύχιο «Κουρσκ» ανασύρθηκε από το βυθό τον Ιούνιο του 2002.

    [03] "Βούληση για διοικητική μεταρρύθμιση"

    Η βούληση της κυβέρνησης για να προχωρήσει στη νέα Διοικητική μεταρρύθμιση υπάρχει, διαβεβαίωσε χθες, από τη Ρόδο όπου βρέθηκε, ο Υπουργός Εσωτερικών, κ. Προκόπης Παυλόπουλος και τόνισε ότι, η κυβέρνηση, βρίσκεται εν αναμονή των αποφάσεων της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ που αναμένεται να καταθέσουν τις προτάσεις τους μετά τα συνέδριά τους μέσα στο Νοέμβριο αλλά έθεσε και δύο προϋποθέσεις: Τη διασφάλιση πόρων για τους Δήμους που θα προκύψουν και τις έκτακτες οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνονται σε διεθνές επίπεδο.

    «Θα πράξω αυτό που θα εισηγηθούν η ΚΕΔΚΕ και η ΕΝΑΕ αλλά η βούληση, η πρόθεση υπάρχει», δήλωσε , από το δημοτικό σχολείο Λαέρμων, ο Υπουργός Εσωτερικών, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι, πρόθεση της κυβέρνησης είναι όχι μόνο να λάβει υπόψη της τις εισηγήσεις των κορυφαίων Αυτοδιοικητικών οργάνων της χώρας αλλά να κινηθεί με βάση αυτές.

    Συγκεκριμένα, κατά τη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στα Λάερμα, μετά από τη περιοδεία που πραγματοποίησε στη Ρόδο υπογράμμισε :

    «Όπως έχω πει, η Διοικητική μεταρρύθμιση, είναι μία μακροπρόθεσμη προοπτική η οποία επιβάλλει-για να γίνει-δύο πράγματα, μεταξύ άλλων: Το πρώτο είναι συναίνεση και γιβ αυτό, τη μεταρρύθμιση, την προωθούμε, όπως είναι γνωστό, στο πρώτο βαθμό με την ΚΕΔΚΕ και στο δεύτερο βαθμό με την ΕΝΑΕ. Δεύτερον, έχω τονίσει ότι αυτό προϋποθέτει τα οικονομικά ερείσματα τα οποία είναι απαραίτητα. Γιατί, όταν φτιάχνεις μεγάλους Δήμους, μεγάλες-αιρετές πια-Περιφέρειες, που έχουν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες, το επίπεδο των πόρων πρέπει να είναι διαφορετικά διαρθρωμένο για να μπορέσουν να επιτελέσουν μία σημαντική αποστολή.

    Σε ότι αφορά στην προοπτική, ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι, μέσα στο Νοέμβριο, έχουμε τα δύο συνέδρια, της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. «Είμαι σε πλήρη συνεννόηση μαζί τους και μέσα από αυτά τα συνέδρια θα καθορίσουμε την πορεία μας», διαβεβαίωσε ο Υπουργός και είπε κατηγορηματικά: «Εγώ θα πράξω αυτό που θα εισηγηθούν και οι δύο εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να σας πω: Είμαι έτοιμος για τη Διοικητική μεταρρύθμιση, σε ό,τι αφορά την πρόθεση, τη βούληση της κυβέρνησης. Θέλω, όμως, να συνεννοηθώ και με τις δύο οργανώσεις της Αυτοδιοίκησης, πως τελικά προχωράνε ενόψει των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που αντιμετωπίζει σήμερα ο κόσμος ολόκληρος και η χώρα μας. Το να προχωράει κανείς σε μεταρρυθμίσεις χωρίς την εξασφάλιση των οικονομικών πόρων, είναι κάτι το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο».

    Όπως είπε, πρέπει να προχωρήσουν συναινετικά και, ο ίδιος, έχει ζητήσει τις προτάσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ και στο επίπεδο της χωροταξίας αλλά δεν έχουν κατατεθεί ακόμη. Έτσι, αν όλα προχωρήσουν κανονικά στα συνέδριά της, τότε θα προχωρήσει και η κυβέρνηση.

    Ο ίδιος, πάντως, δεν απέφυγε να αναφερθεί στο πως εννοεί τη δομή των Δήμων που θα προκύψουν από τη νέα Μεταρρύθμιση και την περιέγραψε ως εξής: Επανέλαβε, συγκεκριμένα, για την Περιφέρεια και είπε ότι μιλάμε για συνολικό όργανο, μιλάμε για Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση, με Πρόεδρο ο οποίος μπορεί και πρέπει να εκλέγεται άμεσα ενώ όσο αφορά στις αρμοδιότητες, αυτές αναμένεται να είναι πιο σημαντικές από αυτές που έχει σήμερα η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση αφού η Περιφερειακή θα παρεμβαίνει πιο δυναμικά σε επίπεδο Περιφερειακής Ανάπτυξης.

    Καταλήγοντας, τόνισε ότι εκείνο που θα ήθελε, είναι από τα δύο επικείμενα συνέδρια της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, να βγει η προοπτική, το χρονοδιάγραμμα, το πως πορευόμαστε, με βάσει και τη διεθνή συγκυρία. «Αυτό που θα μου ζητήσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, αυτό που θα είναι έτοιμη κι εκείνη να συναποδεχθεί για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε, αυτό θα το πράξω αλλά δεν θα ήθελα να προκαταλάβω τα αποτελέσματα των συνεδρίων», είπε κλείνοντας.

    Νωρίτερα ο υπουργός Εσωτερικών εγκαινίασε παιδικό σταθμό στον δήμο Αρχαγγέλου , όπου και ανακηρύχτηκε επίτιμος δημότης ενώ συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Γιάννη Βαληνάκη, τον βουλευτή κ. Αναστάσιο Καραμάριο, τον περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπο Κόκκινο και τον νομάρχη Δωδεκανήσου κ. Γιάννη Μαχαιρίδη επισκέφθηκε τις περιοχές που επλήγησαν από την πυρκαγιά το περασμένο καλοκαίρι και ενημερώθηκε για την πορεία των εκτελούμενων αντιπλημμυρικών και αντιδιαβρωτικών έργων. Εξέφρασε την ικανοποίηση του για την πορεία των έργων ενώ είχε συνάντηση με δημάρχους του νησιού αναφορικά με τα έργα αυτά αλλά και για γενικότερα ζητήματα που απασχολούν την τοπική αυτοδιοίκηση.

    [04] Δεν υπάρχει ραδιενεργός ρύπανση

    Ραδιολογικό έλεγχο, ακολουθώντας τις προβλεπόμενες διαδικασίες των σχεδίων έκτακτης ανάγκης, πραγματοποίησαν επιστήμονες της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ),στην περιοχή της Κύμης Ευβοίας, όπου κατέπεσε το ελικόπτερο τύπου AH-64A Apache της Αεροπορίας Στρατού.

    Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της ΕΕΑΕ, από τις επιτόπιες μετρήσεις δεν εντοπίστηκε οποιαδήποτε μορφή ραδιολογικής ρύπανσης στο χώρο και δε συντρέχει ουδείς λόγος ανησυχίας για τον πληθυσμό ή το περιβάλλον. Ο έλεγχος, όπως επισημαίνεται, πραγματοποιήθηκε παρόλο που, με βάση τα εις γνώση της ΕΕΑΕ δεδομένα, δεν στοιχειοθετείτο λόγος διενέργειας μετρήσεων.

    Αναλυτικότερα, τα αποτελέσματα των επιτόπιων μετρήσεων (μετρήσεις ρυθμού δόσης ακτινοβολίας γ, μετρήσεις ολικής ακτινοβολίας β, φασματοσκοπία-γ) κυμαίνονται στις απολύτως φυσιολογικές τιμές, ενώ δεν ανιχνεύθηκαν τεχνητά ραδιοϊσότοπα, ούτε θερμά σημεία (hot spots).

    Επίσης, προς επιπλέον επιβεβαίωση των αποτελεσμάτων περισυλλέγησαν δείγματα εδάφους, που θα εξεταστούν και στα εργαστήριά της ΕΕΑΕ.

    [05] Οι εξελίξεις στην Εξεταστική

    Δημοσιεύθηκε η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης με την οποία επιστρέφει στο ελληνικό Δημόσιο η κυριότητα της λίμνης Βιστωνίδας και των γύρω περιοχών, πλην της νησίδας Άντα Μπορού.

    Εντολή για τη δημοσίευση της απόφασης είχε δώσει ο επιθεωρητής, αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου, Ι. Παπανικολάου, ο οποίος στο πλαίσιο της πειθαρχικής έρευνας που διενήργησε για τη μη έκδοση της απόφασης, έκρινε ότι η δίκη επί της αγωγής της μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού Δημοσίου, που συζητήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 2003, έκλεισε με μη νόμιμο τρόπο. Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης δημοσιεύθηκε από νέα σύνθεση και αριθμεί περί τις 60 σελίδες.

    Παράλληλα, ολοκληρώθηκε η πειθαρχική και ποινική έρευνα που διενεργούσε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Α. Κανελλόπουλος, με αντικείμενο τυχόν ευθύνες της προέδρου του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, Μ. Ψάλτη, για τη μη έκδοση απόφασης επί της αγωγής της μονής κατά του ελληνικού Δημοσίου.

    Ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναμένεται να συντάξει πόρισμα, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής.

    Επιπλέον, η εξεταστική επιτροπή της Βουλής ζήτησε από την εισαγγελία του Αρείου Πάγου να της διαβιβάσει αντίγραφα της δικογραφίας, που σχημάτισαν στο πλαίσιο των ερευνών τους, τόσο ο κ. Κανελλόπουλος, όσο και ο κ. Παπανικολάου. Τα αντίγραφα αναμένεται να διαβιβαστούν στη Βουλή, τη Δευτέρα.

    Καταθέσεις στην Εξεταστική

    «Πρωτοάκουσα για ανταλλαγές κάπου στο τέλος της άνοιξης, αρχές του καλοκαιριού, το 2005. Νωρίτερα δεν είχα ακούσει» ανέφερε ενώπιον της Εξεταστικής Επιτροπής για τη λίμνη Βισθωνίδα και τη Μονή Βατοπαιδίου, ο νομάρχης Ξάνθης, Γιώργος Παυλίδης.

    Ο νομάρχης ανέφερε στην επιτροπή ότι μετείχε σε ξεχωριστές συναντήσεις που είχαν οι εκπρόσωποι της ξανθιώτικης κοινωνίας το 2004, άλλοτε με τον Προκόπη Παυλόπουλο, άλλοτε με τους εκπροσώπους του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους κ.κ. Βολάνη και Διονυσόπουλο, άλλοτε με τον Πέτρο Δούκα και άλλοτε με τον Θοδωρή Ρουσόπουλο, με συντονιστή των συναντήσεων αυτών, τον Αλ. Κοντό. «Ουδέποτε εμείς δεχόμασταν αναγνώριση κυριότητας της Μονής στην περιοχή μας. Η αναγνώριση κυριότητας καθβ οιονδήποτε τρόπο, θα μας οδηγούσε σε περιπέτειες. Και δεν είχαμε εμπιστοσύνη σε κανέναν» ανέφερε ο κος Παυλίδης.

    Κληθείς από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ να παράσχει πληροφορίες για τις συναντήσεις, ο μάρτυς ανέφερε ότι από τη συνάντηση με τον Π. Δούκα δεν θυμόταν λεπτομέρειες, πλην του ότι «δεν είπε σε κανέναν πως το Δημόσιο έχει παραιτηθεί από τη δίκη». Αναφορικά με τις επαφές με το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ανέφερε τα παρακάτω: «Πήγαμε στο ΝΣΚ. Οι συναντήσεις είχαν κλειστεί από τον κο Κοντό και είχαμε ειδοποιηθεί μέσω της Μητροπόλεως. Ήταν έντονη η συζήτηση. Μάλιστα, υπήρχε μια επιθετικότητα εναντίον μας σε όλη εκείνη τη συζήτηση από τον κο Διονυσόπουλο?»

    Για την συνάντηση με τον Θ. Ρουσόπουλο ανέφερε: «πήγαμε και θέσαμε τα ζητήματα. Του είπαμε εμφατικά, ότι αυτά δεν ανήκουν στη Μονή. Εγώ τουλάχιστον ήμουνα έντονος. Πρέπει να αναγνωριστεί η ανυπαρξία κάθε δικαιώματος εκεί. Ειπώθηκε από τον Θ. Ρουσόπουλο ότι δεν είναι δική μου δουλειά όλη αυτή η υπόθεση. Μάλιστα έγινε κάποια στιγμή μια στιχομυθία ανάμεσα στον κο Ρουσόπουλο και στο Δεσπότη, γιατί ο κος Ρουσόπουλος δεν ήθελε να πολυακούσει και του είπε ο Δεσπότης, ακούστε μας και μεταφέρετέ τα εκεί που ξέρετε. Και είπε ότι δεν είναι αρμοδιότητά μου?Θα τα μεταφέρω».

    «Φαινόταν να έχει κάποια γνώση του θέματος. Δεν φαινόταν ότι δεν ξέρει τίποτα. Κάποια στιγμή θυμάμαι ότι τηλεφώνησα κάπου εκεί κοντά (?) Δεν θυμάμαι να μας είπε τίποτα για ανταλλαγές. Αν το έλεγε αυτό, θα το θυμόμουν» ανέφερε ο μάρτυς.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ζητήθηκε η κατβ αντιπαράσταση εξέταση του Γιάννη Ντάσκα με τον Μητροπολίτη Ξάνθης και τον Γ. Παυλίδη. Συμφωνήθηκε εξάλλου ομόφωνα, να οριστεί πραγματογνώμονας, ο οποίος, έχοντας το τοπογραφικό που κατατέθηκε εκ μέρους της Μονής και εγκρίθηκε το 2003, να διαπιστώσει τι περιέχεται στις διαφιλονικούμενες εκτάσεις που δεν ήταν του Δημοσίου.

    Μετά την δημοσιοποίηση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης υπέρ του Δημοσίου, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, ο Γρ. Νιώτης, κατήγγειλε τον «παράνομο ενταφιασμό της με τις μεθοδεύσεις των εμπλεκομένων στελεχών της κυβέρνησης τον Ιούνιο του 2004»:

    «Όσα ισχυρίζεται η κυβέρνηση της ΝΔ περί μεταγραφών πρωτοκόλλων και υπουργικών αποφάσεων, ως δήθεν τίτλων, είναι απολύτως αναληθή κι έχουν ως στόχο την απόκρυψη του πραγματικού σκανδάλου - ότι η κυβέρνηση Καραμανλή οδήγησε το ελληνικό δημόσιο σε παραίτηση από μία δίκη, ήδη κερδισμένη από την προηγούμενη κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Νιώτης.

    Κατάθεση Ι.Διονυσόπουλου

    Στην κατάθεσή του ο κος Διονυσόπουλος, νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Οικονομικών και αργότερα στο υπουργείο Επικρατείας, επικαλέστηκε την δικανική του κρίση, τη νομιμότητα των ακολουθηθέντων διαδικασιών, αλλά και την ανεξαρτησία των πολιτικών προσώπων, στο να αποδεχθούν ή να απορρίψουν τις γνωμοδοτήσεις των Επιτροπών όπου προΐστατο. Παράλληλα, διευκρίνισε ερωτηθείς σχετικά, πως υπήρξε νομικός σύμβουλος στο υπουργείο Επικρατείας (από τον Σεπτέμβριο του 2005 μέχρι τις 31 Οκτωβρίου τρέχοντος), πως επισκέφθηκε τη Μονή Βατοπαιδίου τρεις φορές (2004, 2005 και 2006) και πως παραβρέθηκε σε θεολογική διάλεξη του ηγουμένου Εφραίμ στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, τον Οκτώβριο του 2003.

    Σύμφωνα με το μάρτυρα: Τα αντίγραφα των χρυσοβούλων της Μονής Βατοπαιδίου που του προσκομίστηκαν, πιστοποιούν έγκυρους τίτλους που έχει αναγνωρίσει εμμέσως το ελληνικό Δημόσιο το 1924 και το 1941, αλλά δεν έχουν επικυρωθεί δικαστικά. Τα γνωμοδοτικά συμβούλια του υπουργείου Οικονομικών, (που κατά τον μάρτυρα διορίζονται από τον εκάστοτε υπουργό) βασίστηκαν στο δεδομένο αυτό και στον υπηρεσιακό φάκελο που είχε συντάξει η Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου, η οποία είχε αποδεχθεί ως έγκυρο, το τοπογραφικό που είχε συντάξει ένας ιερέας-τοπογράφος για λογαριασμό της Μονής. Οι γνωμοδοτήσεις περιελάμβαναν όντως και εκτάσεις που δεν ανήκαν στο υπουργείο Οικονομικών - αλλά αυτό θα έπρεπε να είναι κατανοητό από τις Εκθέσεις που τις συνόδευαν. Οι αποφάσεις Φωτιάδη και η υπογραφή των πρωτοκόλλων παράδοσης και παραλαβής, δεν απεμπολούσαν τα δικαιώματα του Δημοσίου, αφού δεν προσκόμιζαν τίτλους κυριότητας στη Μονή - το ίδιο και η παραίτηση του Δημοσίου επί Π. Δούκα, από την έκδοση της δικαστικής απόφασης. Όσο δε, για τις ανταλλαγές, «αυτές είναι άσχετες με τις γνωμοδοτήσεις μας»:

    «Η Μονή ως συμβαλλόμενη, είχε το δικαίωμα να αναφέρει πώς περιήλθαν τα κτήματα αυτά στην κυριότητά της, χρυσόβουλα κλπ.. Από κει και πέρα, δεν είναι αναγκαίο ότι θα έπρεπε να γίνει ανταλλαγή. Είναι επιλογή η ανταλλαγή» ανέφερε ο κος Διονυσόπουλος.

    «Δέχεστε το τοπογραφικό και δεν το ελέγχετε. Το λάθος σας είναι δεδομένο. Εάν εδώ δεν πράττετε δόλια, πράττετε από αμέλεια που δεν δικαιολογείται για λειτουργούς του Δημοσίου» ανέφερε ο Γιάννης Μπούγας (ΝΔ). «Εμείς δεν είχαμε υποχρέωση να ζητήσουμε τοπογραφικά από κανέναν, παρά μόνο να βασιστούμε σβ αυτά τα οποία είχε η υπηρεσία μέσα στο φάκελο» απάντησε ο μάρτυς.

    «Δεν έχει προηγηθεί ένορκη έρευνα για την τρίτη γνωμάτευσή σας το 2004 κε Διονυσόπουλε. Και είναι υποχρεωτικές οι ένορκες διοικητικές έρευνες» είπε στο μάρτυρα ο Νίκος Τσούκαλης (ΣΥΡΙΖΑ). «Για την περίπτωση της λίμνης δεν χρειαζόταν να γίνει ένορκη διοικητική εξέταση. Δεν θυμάμαι αν έγινε ή όχι» απάντησε ο μάρτυρας.

    «Πολλά συμπτωματικά συμβαίνουν. Μετά απβ όλα αυτά βρίσκεστε στο υπουργείο του κου Ρουσόπουλου. Τυχαίως εσείς βιάζεστε, τυχαίως βιάζονται οι υπόλοιποι του Νομικού Συμβουλίου, τυχαίως ο Εφραίμ έρχεται και σας κάνει κηρύγματα μέσα στο Νομικό Συμβούλιο, τυχαίως πάτε πέντε φορές στη Μονή, τυχαίως γνωμοδοτείτε μόνο παρισταμένων του Εφραίμ και του Αρσενίου - και μη υπακούοντας τον υπουργό σας τον προηγούμενο δεν καλείτε την αντίθετη πλευρά που είναι υπέρ των συμφερόντων του Δημοσίου. Τυχαίως είστε για 2-3 χρόνια κοντά στον κο Ρουσόπουλο που χθες μας ειπώθηκε πως ήταν ο συντονιστής για την ανταλλαγή των εκτάσεων εκτός Θράκης. Είναι τυχαία όλα αυτά;» ρώτησε το μάρτυρα ο Γρ. Νιώτης (ΠΑΣΟΚ).

    «Για μένα είναι τυχαία» απάντησε ο κος Διονυσόπουλος.

    [06] Συνεδριάζουν αύριο οι τραπεζίτες

    Συνεδριάζει αύριο εκτάκτως η Ελληνική Ένωση Τραπεζών, προκειμένου να συζητήσει το πρόβλημα της ρευστότητας στην αγορά, καθώς και για τη στάση των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, όσον αφορά την κρατική ενίσχυση ύψους 28 δισεκατομμυρίων ευρώ.

    Η Εθνική Τράπεζα ανακοίνωσε οτι αναστέλλει για 6 μήνες πλειστηριασμούς ή κατασχέσεις πρώτης κατοικίας που έχει αγοραστεί με στεγαστικό δάνειο μέχρι 300 χιλιάδες ευρώ. Επίσης παγώνει για 12 μήνες τις καταβολές δόσεων στεγαστικών δανείων για επιδοτούμενους ανέργους.

    Επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και στην Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και ζητάει να ανακληθούν οι μονομερείς τροποποιήσεις στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν στα επιτόκια πιστωτικών καρτών διότι η συμπεριφορά της τράπεζας ελέγχεται για καταχρηστικότητα, λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας.

    Το Υπουργείο απαιτεί τη συμμόρφωση της τράπεζας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας και τόνισε ότι για το ίδιο θέμα ελέγχονται και άλλες τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι αν δεν προχωρήσει η Εθνική σε ανάκληση θα επιβληθεί πρόστιμο το οποίο υπενθυμίζεται ότι μπορεί να διαμορφωθεί από 1.500 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Όπως γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Εθνική Τράπεζα εξατομικευμένα στέλνει επιστολές σε καταναλωτές με τους οποίους τους ενημερώνει για μονομερείς αλλαγές των όρων που οδηγούν σε αύξηση τιμολογίου. Οι όροι που τροποποιούνται αφορούν στο επιτόκιο ανάληψης, στο όριο υπερμανάληψης και στις συνδρομές. Όπως σχολίασε για το θέμα ο υφυπουργός Αναπτυξης κ. Γ. Βλάχος η παρεμβαση του υπουργείου δεν έχει στόχο μόνο την ανάκληση των συγκεκριμένων όρων αλλά και την αναχαίτηση μιας δυνητικής συμπεριφοράς και από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    Έχουν γνώση οι φύλακες δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Χρήστος Φώλιας απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την οικονομική κρίση και το τραπεζικό σύστημα.

    Παράλληλα ανέφερε ότι το τραπεζικό σύστημα προσπαθεί να κινηθεί όπως νομίζει υπάρχουν όμως όπως είπε θεσμοί, υπάρχει η Τράπεζα Ελλάδος που με νηφαλιότητα θα κάνει αυτό που πρέπει.

    Ακόμη τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει πάρει όλα εκείνα τα μετρά που απαιτούνται για να μπει μια τάξη στην αγορά να υπάρξει ηρεμία όπως είναι η εγγυηση των καταθέσεων όλων των συμπολιτών μας όπως ειπε χαρακτηριστικά.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τη ρήτρα καυσίμων ανέφερε ότι αυτό που θα ισχύσει είναι σαφώς η ρήτρα καυσίμων από την 1η του έτους αλλά το πόσο θα πάει η τιμή του ρεύματος αν αυξηθεί ή μειωθεί δεν μπορούμε να το ξέρομε σήμερα. Αυτό θα το εξαρτηθεί απ το πώς θα κινηθούν τα καύσιμα το τελευταίο τρίμηνο του 2008.

    [07] 26ος Κλασικός Μαραθώνιος

    Τροποποιήσεις σε δρομολόγια λεωφορείων, τρόλεϊ και τραμ και διακοπή κυκλοφορίας σε πολλούς δρόμους της πρωτεύουσας, θα ισχύσουν σήμερα σταδιακά έως τις 3 μετά το μεσημέρι, λόγω της διεξαγωγής του 26ου Κλασικού Μαραθωνίου.

    Από τις 7 το πρωί θα υπάρχει σταδιακή διακοπή κυκλοφορίας στη Λ. Μαραθώνος από το Μαραθώνα προς την Αθήνα λόγω της εκκίνησης του δυναμικού βαδίσματος. Μετά τις 8 το πρωί και εως τις 3 το μεσημέρι θα διακοπτεται η κυκλοφορία στις Λεωφόρους Μαραθώνος, Μεσογείων, Βασ. Σοφίας, Αμαλίας, Όλγας, και Βασ. Κων/νου. Διακοπή κυκλοφορίας μπροστά και γύρω από το Παναθηναϊκό Στάδιο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΑΣΑ, η αφετηρία της λεωφορειακής γραμμής Χ95, που εξυπηρετεί το αεροδρόμιο "Ελ. Βενιζέλος", μεταφέρεται για αυτές τις ώρες από το Σύνταγμα στην Εθνική Άμυνα, μαζί με την αφετηρία της γραμμής Χ94.

    Επιπλέον, οι λεωφορειακές γραμμές Α5, Γ5, 303, 314, 310, 315, 400, 403, 406, 407, 408 και 419 δεν θα λειτουργήσουν.

    Οι γραμμές του τραμ Τ1 και Τ2 θα έχουν, κατά την διάρκεια του Μαραθωνίου, αφετηρία στο σταθμό Λεωφόρου Βουλιαγμένης.

    Οι υπόλοιπες γραμμές λεωφορείων και τρόλλεϋ, που επηρεάζονται από τον Μαραθώνιο, τροποποιούνται σύμφωνα με τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις και υποδείξεις της Τροχαίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 9 November 2008 - 7:30:34 UTC