Browse through our Interesting Nodes on Religion in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
  • [02] "Κοινό μέτωπο πάλης"
  • [03] "Μαζικές προσλήψεις"
  • [04] Χρ.Φώλιας για τα επιτόκια

  • [01] Ανοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

    Μικρή ανάκαμψη καταγράφουν σήμερα τα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, παρά τη σημαντική πρώση της Wall Street και του χρηματιστηρίου του Τόκιο.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE παρουσίαζε λίγο μετά τις 14:00 η ώρα άνοδο κατά 1,59%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 κατά 0,32% και στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX κατά 0,53%.

    Στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ο γενικός δείκτης τιμών στις 14:45 η ώρα βρισκόταν στις 2.063,04 μονάδες παρουσιάζοντας μικρή πτώση σε ποσοστό 0,36%.

    Με πτώση 3,55% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 316,14 μονάδες φτάνοντας τις 3.583,00. Αντίθετα με κέρδη 3,29% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

    Νέα, σημαντική πτώση κατέγραψε το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, με το βιομηχανικό δείκτη Dow Jones να υποχωρεί κατά 4,85% και να κλείνει στις 8.695,79 μονάδες, χάνοντας 443,48 μονάδες. Ο δείκτης Nasdaq των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας έκλεισε στις 1.608,70 μονάδες, μειωμένος κατά 72,94 μονάδες ή 4,34%.

    Πάνω από τα 62 δολάρια ανακάμπτει, σήμερα, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού καθώς η εξασθένηση του δολαρίου έδωσε ώθηση στις τιμές.

    Το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Δεκεμβρίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 1,45 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο", με την τιμή του να ανέρχεται στα 62,22 δολάρια ενώ, νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 62,82 δολάρια.

    Στα 58,70 δολάρια ανερχόταν, το μεσημέρι, η τιμή του αντίστοιχου συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ, κερδίζοντας 1,27 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος". Νωρίτερα, είχε αγγίξει τα 59,43 δολάρια.

    Χθες, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε κάτω από τα 60 δολάρια το βαρέλι, δεχόμενη πιέσεις στον απόηχο ζοφερών εκτιμήσεων για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας το 2009.

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προέβη στην εκτίμηση ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί του χρόνου με ρυθμό 2,2%, ενώ η εκτίμηση στην οποία είχε προβεί τον Οκτώβριο έκανε λόγο για αναπτυξιακό ρυθμό 3%.

    Πιο απαισιόδοξη στις εκτιμήσεις της ήταν η Deutsche Bank, η οποία ανακοίνωσε ότι αναμένει αύξηση 1,2% του παγκόσμιου ΑΕΠ του χρόνου.

    Η τρέχουσα εκτίμηση της Deutsche Bank για τη μέση τιμή του πετρελαίου το 2009 κάνει λόγο για 60 δολάρια το βαρέλι αλλά στην ανακοίνωσή της τόνισε ότι "καθώς αναθεωρούνται προς τα κάτω οι εκτιμήσεις για την οικονομία, το ίδιο θα συμβεί και με τις εκτιμήσεις για την τιμή του πετρελαίου".

    Κρίση στις επιχειρήσεις

    Κορυφαία στελέχη της αμερικανικής αυτοκινητοβιομηχανίας αναζητούν βοήθεια ύψους 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση για να αντεπεξέλθουν στην οικονομική κρίση και τη σχεδόν μηδενική ζήτηση νέων αυτοκινήτων.

    Ο Ρικ Ουάγκονερ της Τζένεραλ Μότορς, ο Άλαν Μιούλαλι της Φορντ και ο Μπομπ Ναρντέλι της Κράισλερ, ήταν κατηφείς όταν εθεάθησαν στους άδειους διαδρόμους του κογκρέσου, όπου συναντήθηκαν με την πρόεδρο της Βουλής, Νάνσι Πελόζι και τον ηγέτη της Γερουσίας, Χάρι Ρέιντ.

    Τα τρία στελέχη της αυτοκινητοβιομηχανίας προτίμησαν να χρησιμοποιήσουν βοηθητικούς ανελκυστήρες και έφυγαν από τις πίσω σκάλες για να αποφύγουν τους δημοσιογράφους, στους οποίους, όταν τους εντόπισαν, απέφυγαν να κάνουν δηλώσεις.

    Η αμερικανική βιομηχανία κατασκευής παιχνιδιών Mattel ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα καταργήσει 1000 θέσεις εργασίας, δηλαδή το 3% του δυναμικού της, για να αντιμετωπίσει μία από τις πιο δύσκολες οικονομικές κρίσεις "εδώ και εκατό χρόνια".

    [02] "Κοινό μέτωπο πάλης"

    «Να επιστραφούν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων χωρίς καμία ζημιά, χωρίς καμία καθυστέρηση και να καταβάλει όλες τις εισφορές που το κράτος χρωστάει ως εργοδότης στα Ταμεία» ζητάει το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την κατάσταση του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων.

    Το ΚΚΕ κατηγορεί την κυβέρνηση για την αδυναμία του Ταμείου των δημοσίων υπαλλήλων να καταβάλει συντάξεις και το εφάπαξ σε χιλιάδες δικαιούχους, επειδή «όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, συνειδητά οδήγησαν τα χρήματα των ασφαλιστικών ταμείων, ανάμεσά τους αυτά του Ταμείου Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων, στη ληστεία του χρηματιστηριακού τζόγου».

    «Το ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα σε κοινό μέτωπο πάλης για την ανατροπή των αντιασφαλιστικών νόμων των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που αφαίρεσαν δικαιώματα και επιδείνωσαν δραματικά την κατάσταση των ασφαλιστικών Ταμείων. Για τα σύγχρονα δικαιώματά τους στο εισόδημα, στην Ασφάλιση, στην Υγεία. Για να μην πληρώσουν την κρίση του καπιταλισμού, πρέπει να βαδίσουν ενωμένοι στο δρόμο της ανυπακοής προς τον "ευρωμονόδρομο". Να απεγκλωβιστούν από τα κόμματα που τον υπηρετούν. Να διεκδικήσουν αποφασιστικά τα σύγχρονα δικαιώματά τους, παλεύοντας για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής» καταλήγει η ανακοίνωση.

    [03] "Μαζικές προσλήψεις"

    Τη συμπαράστασή του στους 150 εργαζόμενους της Altec Telecoms που βρίσκονται στο φάσμα της απόλυσης, εξέφρασε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε εκπροσώπους του Συλλόγου Εργαζομένων στην επιχείρηση.

    Ο κ. Τσίπρας ζήτησε εισαγγελική παρέμβαση για να διερευνηθούν πιθανές ποινικές ευθύνες καθώς και πιθανή δόλια πτώχευση από την πλευρά της μητρικής εταιρείας, η οποία -όπως είπε- είναι μια κερδοφόρος εταιρεία, αλλά «δεν διστάζει, προκειμένου να σταματήσει να έχει απώλειες, να πετάξει στο δρόμο, προκαλώντας πτώχευση της θυγατρικής της, 150 εργαζόμενους».

    Επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ επειδή επέτρεψαν στους ιδιώτες «να έχουν πρόσβαση σε κρατικές προμήθειες, να συνεννοούνται με τον ΟΤΕ -όταν ο ΟΤΕ έδινε συμβάσεις και παροχές» και κατηγόρησε τη σημερινή κυβέρνηση πως τους αφήνει να «λειτουργούν ανεξέλεγκτα και έχουν τη δυνατότητα να πετάνε στο δρόμο 150 ανθρώπους χωρίς να δίνουν κανένα λογαριασμό» παρόλο που συνεχίζουν να κερδίζουν στο χρηματιστήριο.

    «Φοβόμαστε ότι αν δεν υπάρξει μια ριζική αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην απροκάλυπτη πια πολιτική της κυβέρνησης και των εργοδοτών, που θέλουν να συνεχίζουν να κερδίζουν χωρίς κανέναν έλεγχο, είναι πιθανόν να οδηγηθούμε σε ένα μακρύ τούνελ που δεν θα είναι εύκολο κανείς να βρει στην άκρη το φως. Εμείς λέμε ότι υπάρχει ανάγκη σήμερα για μια ριζική αλλαγής πολιτικής» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΝ και πρότεινε πως αντί να δίνονται 28 δις στις τράπεζες πρέπει υπάρξει «ριζική αναδιάρθρωση του προϋπολογισμού, ώστε να πάμε σε μαζικές προσλήψεις και δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να διασφαλιστούν και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».

    [04] Χρ.Φώλιας για τα επιτόκια

    Επιστολή στη διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας και στην Τράπεζα της Ελλάδος έστειλε η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης και ζητάει να ανακληθούν οι μονομερείς τροποποιήσεις στις οποίες έχει προβεί το τελευταίο διάστημα και αφορούσαν στα επιτόκια πιστωτικών καρτών διότι η συμπεριφορά της τράπεζας ελέγχεται για καταχρηστικότητα, λόγω παραβίασης των κανόνων διαφάνειας.

    Το Υπουργείο απαιτεί τη συμμόρφωση της τράπεζας, ανέφερε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρ. Φώλιας και τόνισε ότι για το ίδιο θέμα ελέγχονται και άλλες τράπεζες, ενώ σημείωσε ότι αν δεν προχωρήσει η Εθνική σε ανάκληση θα επιβληθεί πρόστιμο το οποίο υπενθυμίζεται ότι μπορεί να διαμορφωθεί από 1.500 ευρώ έως 1 εκατομμύριο ευρώ.

    Όπως γνωστοποιήθηκε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, η Εθνική Τράπεζα εξατομικευμένα στέλνει επιστολές σε καταναλωτές με τους οποίους τους ενημερώνει για μονομερείς αλλαγές των όρων που οδηγούν σε αύξηση τιμολογίου. Οι όροι που τροποποιούνται αφορούν στο επιτόκιο ανάληψης, στο όριο υπερμανάληψης και στις συνδρομές. Όπως σχολίασε για το θέμα ο υφυπουργός Αναπτυξης κ. Γ. Βλάχος η παρεμβαση του υπουργείου δεν έχει στόχο μόνο την ανάκληση των συγκεκριμένων όρων αλλά και την αναχαίτηση μιας δυνητικής συμπεριφοράς και από άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

    «Η περαιτέρω επιβάρυνση των καταναλωτών και μάλιστα κάτω από τις δυσκολίες της παρούσας συγκυρίας είναι τουλάχιστον άστοχη. Και εν πάσει περπτώσει, αν κάποιες τράπεζες επιδιώκουν να ενισχύσουν την επάρκεια τους, η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ρυθμίσεις στις οποίες μπορούν να ενταχθούν. Σε καμιά περίπτωση δεν θα επιτρέψουμε όμως αυτό να γίνει κατά τρόπο καταχρηστικό και αδιαφανή σε βάρος των καταναλωτών» είπε ο υπουργός.

    Επίσης, ο κ. Φώλιας ενημέρωσε ότι το κατάστημα της "Καρφούρ Μαρινόπουλος", επί της Γ' Σεπτεμβρίου 77 στην Αθήνα λόγω υποτροπής παραβάσεων της θα κλείσει για μια εβδομάδα από τις 12 Νοεμβρίου μέχρι και τις 18 Νοεμβρίο με απόφαση του Δήμου της Αθήνας, ενώ για μια εβδομάδα θα κλείσει και το κατάστημα της επιχείρησης "Αφοι Βερόπουλοι" επί της λεωφόρου Καβάλας 364 στο Χαϊδάρι μέσω του οποίου διακινήθηκε παρτίδα -από τις παλαιές ποσότητες που είχαν αποσυρθεί από τα ράφια- ηλιελαίου επιμολυσμένου με παραφινέλαιο της εταιρείας "ΚΟΡΕ Sanola Ηλιέλαιο".

    Τέλος σε ότι αφορά στις δηλώσεις του προέδρου και διευθύντος συμβουλου της ΔΕΗ κ. Τακη Αθανασόπουλου περί αυξησεων στα τιμολογια της ΔΕΗ ο υπουργός ανέφερε ότι δεν τίθεται θέμα επιβολής ρήτρας ρύπων ενώ στην επιμμονή των δημοσιογράφων για τις θέσεις της ΔΕΗ σε ό,τι αφορά στις προτάσεις της για αυξησεις ο υπουργός σχολίασε ότι «ο κ. Αθανασόπουλος μιλάει για τη ΔΕΗ και εγώ για την κυβέρνηση».

    Γ.Αλογοσκούφης για συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο κρατικής ενίσχυσης

    Οι τράπεζες πρέπει να βάλουν το δημόσιο συμφέρον πάνω απο το ιδιωτικό και αν δεν το κάνουν απο μόνες τους έχουμε τον τρόπο να τις υποχρεώσουμε, ανέφερε σήμερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, σε δηλώσεις του σχετικά με τη συμμετοχή των τραπεζών στο σχέδιο της κρατικής ενίσχυσης των 28 δισ. ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 7 November 2008 - 13:30:29 UTC