Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 22 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η κοινωνική δικαιοσύνη"

  • [01] "Προτεραιότητα η κοινωνική δικαιοσύνη"

    "Η Ευρώπη καλείται σήμερα να παίξει τον ουσιαστικό της ρόλο", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σήμερα στις Βρυξέλλες.

    "Σε μια εποχή έκτακτων αναγκών και σημαντικής οικονομικής κρίσης είναι απαραίτητο τα εργαλεία και οι πολιτικές που έχει η Ευρώπη, όπως το Σύμφωνο Σταθερότητας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, να προσαρμοστούν στις ανάγκες της εποχής, ώστε να προστατεύσουν τον Ευρωπαίο πολίτη, την εργασία, τις συντάξεις, να στηρίξουν τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να συμβάλουν στην ουσιαστική και πράσινη ανάπτυξη και την προστασία του περιβάλλοντος", υπογράμμισε.

    Ο κ. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι πέραν των προαναφερθέντων η Ευρώπη καλείται ταυτόχρονα να παίξει και το διεθνή της ρόλο "ιδιαίτερα με τις εξελίξεις που πιθανόν να έχουμε στις ΗΠΑ, ένα ρόλο που μπορεί να προωθήσει την προοδευτική ατζέντα σε διεθνές επίπεδο".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα συναντηθεί επίσης με τον επίτροπο της ΕΕ, αρμόδιο για θέματα περιβάλλοντος, Σταύρο Δήμα και τον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Άμυνας Χαβιέ Σολάνα.

    Αύριο, θα συναντηθεί με τα μέλη της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ, τον πρόεδρο της σοσιαλιστικής ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Μάρτιν Σούλτς και στη συνέχεια θα συμμετάσχει στην έκτακτη συνάντηση ηγετών των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων.

    Την εκτίμησή του ότι οι προτάσεις των σοσιαλδημοκρατών θα διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην έξοδο της παγκόσμιας οικονομίας από την κρίση, διατύπωσε χθες ο κ. Παπανδρέου, σε συνομιλία του με δημοσιογράφους μετά το πέρας των εργασιών της επιτροπής Στίγκλιτς στη Βιέννη.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το βάθος και τις συνέπειες της κρίσης, ωστόσο υπογράμμισε ότι αν δεν ληφθούν έγκαιρα μέτρα ελλοχεύει ο κίνδυνος πολέμων για τον έλεγχο των πηγών ενεργείας, αλλά και τεραστίων πιέσεων από μεταναστευτικά ρεύματα. Αναφερόμενος στις αμερικανικές εκλογές ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την ελπίδα να εκλεγεί ο Μπάρακ Ομπάμα, εκτιμώντας ότι σ' αυτή την περίπτωση θα υπάρξουν σημαντικά περιθώρια για τη διαμόρφωση πολιτικής με βάση τις προτάσεις των σοσιαλδημοκρατών, ενώ πρόσθεσε ότι σύμφωνα με την ενημέρωση εκ μέρους του κ. Στίγκλιτς, μέσα στο δημοκρατικό κόμμα των ΗΠΑ υπάρχουν διιστάμενες απόψεις για την αντιμετώπιση της κρίσης, καθώς άλλοι υποστηρίζουν το "πακέτο Πόλσον" και άλλοι προτείνουν ουσιαστικότερες παρεμβάσεις, όπου το τραπεζικό σύστημα θα είναι το μέσο για τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας.

    Ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε τη συζήτηση πολύ παραγωγική και ανέφερε ότι στην παρούσα κατάσταση τραπεζίτες αλλά και επενδυτές αποσύρουν τα χρήματά τους από τις αναπτυσσόμενες οικονομίες και τα επαναφέρουν στις μητροπόλεις, με αποτέλεσμα σε μια σειρά χώρες να δημιουργείται οικονομική ασφυξία. Αναφερόμενος και πάλι στις προτάσεις Στίγκλιτς έκανε λόγο για ένα νέο φορέα εποπτείας του διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος, αλλά και στην πρόταση για δημιουργία παγκόσμιου ταμείου κοινωνικής προστασίας, υπό την ομπρέλα του οποίου θα τεθούν 500 εκατομμύρια άνθρωποι, ενώ ο προϋπολογισμός του θα ανέρχεται μόνο σε 50 δισεκατομμύρια δολάρια.

    "Φανταστείτε πόσο λίγο είναι το ποσό αυτό σε σχέση με τα διάφορα πακέτα που εκπονούνται σε διάφορες χώρες" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος στη συνέχεια ανέφερε ότι η πρόταση για την χρηματοδότηση αυτού του ταμείου το οποίο θα εγγυάται τις συντάξεις, το σύστημα υγείας αλλά και μια ενδεχόμενη χρηματοδότηση σε τράπεζες υπό τον όρο ότι θα στηρίξουν την πραγματική οικονομία, θα απευθύνεται στις ανεπτυγμένες χώρες. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι ο αντιπρόσωπος της Ρωσίας στην επιτροπή εξέφρασε αμέσως την υποστήριξή του στη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου και διευκρίνισε στη συνέχεια ότι ο στόχος του ταμείου, αν δημιουργηθεί, θα αποβλέπει στην ενίσχυση του ΟΗΕ και όχι της Διεθνούς Τράπεζας, καθώς ο συσχετισμός δυνάμεων σε αυτήν ενδέχεται να αποτρέψει ορισμένες χώρες από την χρηματοδότηση του προγράμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι καθοριστική για το μέλλον θα είναι η βιώσιμη ανάπτυξη η οποία περιλαμβάνει δίκαιη αναδιανομή του πλούτου, τις επενδύσεις στην πραγματική οικονομία και τη θέση στο επίκεντρο του γενικού κοινωνικού συμφέροντος και όχι εκείνου των μετόχων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ερωτηθείς σχετικά εξέφρασε την ελπίδα ότι οι προτάσεις της Επιτροπής Στίγκλιτς θα γίνουν αποδεκτές από την Σοσιαλιστική Διεθνή, καθώς αυτές δεν αφίστανται του γενικότερου πνεύματος της οργάνωσης. Σε ότι αφορά την Ελλάδα είπε ότι οι καλύτερες ιδέες της επιτροπής μπορούν να εφαρμοστούν και στη χώρα μας, ενώ διευκρίνισε ότι απαιτείται κυβέρνηση που θα διαμορφώνει ευρύτερες συνεναίσεις, θα προωθεί την σύγκλιση των κοινωνικών εταίρων ενώ το κράτος θα εκφράζει το δημόσιο συμφέρον και όχι πελατειακά συμφέροντα, καθώς πλέον απαιτείται η αλλαγή νοοτροπίας στις σχέσεις κράτους - αγοράς.

    Ερωτηθείς με ποιό τρόπο θα στηριχθεί η πραγματική οικονομία όταν αντικειμενικά έχουν διαμορφωθεί μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις και στην προοπτική ανάπτυξης οι μεγάλες επιχειρήσεις συγκεντρώνουν περισσότερα πλεονεκτήματα, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ο τζίρος στην αγορά έχει πέσει, οι τράπεζες δεν δανειοδοτούν τις μικρές επιχειρήσεις και θεώρησε καταστροφική την εξέλιξη εάν κλείσουν ή υποχρεωθούν σε εξαγορά από μεγάλες επιχειρήσεις, οι μικρές. Ο κ. Παπανδρέου επίσης είπε ότι ένα τέτοιο φαινόμενο οδηγεί στην εξαγορά των μεγάλων επιχειρήσεων από ακόμα μεγαλύτερες. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε, ότι οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις πρέπει να στηριχθούν.

    Ερωτηθείς σε τι θα συγκλίνουν οι συνταξιούχοι των "400 ευρώ" με τους ισχυρούς, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι απαιτείται μια κοινωνική συμφωνία με αναδιανομή υπέρ των ασθενεστέρων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στη συμφωνία του Μάαστριχτ λέγοντας ότι δεν θέλει να χαλαρώσουν τα κριτήρια του Μάαστριχτ αλλά να στηριχθούν οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και να προστατευθούν οι άνεργοι, καθώς, όπως τόνισε, το πρόβλημα που θα έχουμε μπροστά μας δεν θα είναι ο πληθωρισμός αλλά η ύφεση. Στο σημείο αυτό ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν και πάλι ορισμένες ιδέες του Τζον Μέϋναρντ Κέϊμς.

    Σε ότι αφορά το πακέτο των 28 δισ. που έχει εξαγγελθεί για την στήριξη των τραπεζών στην Ελλάδα ο κ. Παπανδρέου είπε ότι μπορούν να βρεθούν πολλοί τρόποι για την αξιοποίησή του, πρόσθεσε ότι οι τράπεζες παρά τους ορισμένους δισταγμούς τους δεν αρνούνται την εξεύρεση συναινετικών προτάσεων, ενώ σε ότι αφορά χαρακτηριστικά τα στεγαστικά δάνεια, είπε ότι αυτά μπορούν να υποστηριχθούν από τον ΟΕΚ.

    Ερωτηθείς αν η κυβέρνηση περιμένει να αντιγράψει τις προτάσεις Σαρκοζί στο ΕΚΟΦΙΝ, την επέκρινε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ούτε καλή αντιγραφή δεν κάνει, ενώ κληθείς να σχολιάσει επικρίσεις που ακούγονται για "ευχολόγια" και "πυροτεχνήματα" εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ ο κ. Παπανδρέου είπε ότι αν ο κ. Καραμανλής συνομιλούσε σοβαρά με τους εταίρους μας στην ΕΕ, θα έβλεπε ότι αυτά βγαίνουν από την πολιτική πρακτική και την ζωή.

    Παρέμβαση Παπανδρέου στη συνεδρίαση της Επιτροπής Στίγκλιτς

    Πρέπει "να ξαναδώσουμε, με τη δική μας απάντηση, δύναμη στον πολίτη και να τον βάλουμε στο επίκεντρο της πολιτικής μας, μέσα από μια πολιτική που θα αναδεικνύει τους δημοκρατικούς θεσμούς στη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο, μέσω μιας παγκόσμιας δημοκρατικής διακυβέρνησης, που θα βάζει ως προτεραιότητα το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, άρα και της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου αλλά και της εξουσίας υπέρ του πολίτη", τόνισε ο κ. Παπανρέου και ευχαρίστησε "τον νομπελίστα και φίλο Τζό Στίγκλιτς που έχει αναλάβει την Επιτροπή της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, επιτροπή η οποία έχει ως στόχο να δώσει εναλλακτική απάντηση στην κρίση, η οποία (κρίση) έχει ως ρίζα της ιδεολογικές καταβολές και νεοσυντηρητικά και νεοφιλελεύθερα δόγματα, που συνέβαλαν στην συγκέντρωση εξουσίας και χρήματος στα χέρια λίγων".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της ΣΔ πρόσθεσε ότι η παγκόσμια δημοκρατική διακυβέρνηση θα έχει επιπλέον ως στόχο "την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και όχι της κερδοσκοπίας και ιδιαίτερα την πράσινη ανάπτυξη, δηλαδή τη βιώσιμη ανάπτυξη έτσι ώστε να περισώσουμε και το περιβάλλον του πλανήτη".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε ακόμη ότι "πολλές ελπίδες στηρίζονται και σε μια πολιτική αλλαγή στις ΗΠΑ" και ευχήθηκε "καλό βόλι" στον Τζο Στίγκλιτς, ο οποίος, μετά την μονοήμερη παραμονή του στη Βιέννη για τις εργασίες της Επιτροπής, ανεχώρησε προ ολίγου για τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

    "Επεξεργαστήκαμε τις αρχές της απάντησης που πρέπει να δώσουν οι σοσιαλδημοκράτες", τόνισε ο καθηγητής Στίγκλιτς, ο οποίος στάθηκε ιδιαίτερα επικριτικός για τις πολιτικές της κυβέρνησης Μπους, οι οποίες, όπως είπε, δεν αντιμετώπισαν τη ρίζα του προβλήματος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, να εξασθενήσει η οικονομία, να αυξηθεί η ανεργία και πάρα πολλοί άνθρωποι να χάσουν τις αποταμιεύσεις τους".

    Ο νομπελίστας οικονομολόγος ανέφερε ότι στις βασικές αρχές της απάντησης των σοσιαλδημοκρατών θα περιλαμβάνεται η κοινωνική δικαιοσύνη και η διαφάνεια, τόνισε ότι η απάντηση πρέπει να αφορά την παγκόσμια οικονομία και στάθηκε ιδιαίτερα στα προβλήματα των αναπτυσσομένων χωρών, λέγοντας ότι μεγάλο μέρος της κρίσης τους παρήχθη στις ΗΠΑ, οι οποίες απειλούνται από σοβαρή κρίση.

  • ** Στη Βιέννη, πριν τη συνεδρίαση της Επιτροπής, ο κ. Παπανδρέου συναντήθηκε με τον καγκελάριο της Αυστρίας Άλφρεντ Γκουζενμπάουερ, ενώ βράδυ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Αντα επισκέφθηκε στην ιστορική ελληνοορθόδοξη Ιερά Μητρόπολη της αυστραικής πρωτεύουσας, όπου τους υποδέχθηκε ο Μητροπολίτης Αυστρίας-Εξαρχος Ουγγαρίας και Μεσευρώπης κ. Μιχαήλ.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 2008 - 15:30:22 UTC