Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-04

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θεαματική άνοδος στο Τόκυο
  • [02] Συνέντευξη Ρουσόπουλου
  • [03] Πρωτοβουλίες για τις φυλακές
  • [04] Συνεδρίασε η ΓΣΕΕ
  • [05] ΠΓΔΜ:Συζήτηση στη Βουλή για το όνομα
  • [06] Ανοιξαν οι κάλπες
  • [07] "Αντεπίθεση εργατικής τάξης"
  • [08] Στη Γκράβα ο Αλ.Τσίπρας
  • [09] "Εγγύηση σταθερού εισοδήματος"
  • [10] Καταθέσεις στην Εξεταστική
  • [11] Τη νίκη θέλει ο ΠΑΟ

  • [01] Θεαματική άνοδος στο Τόκυο

    Με άνοδο 6,27% έκλεισε το Χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei κέρδισε 537,62 μονάδες φτάνοντας τις 9.114,60.

    Με μεικτή εικόνα, αλλά χωρίς ουσιαστική μεταβολή, παρέμειναν οι δείκτες των συναλλαγών στη σημερινή συνεδρίαση του αμερικανικού Χρηματιστηρίου, εν αναμονή των αυριανών προεδρικών εκλογών στη χώρα.

    Ο γενικός δείκτης Dow Jones απώλεσε 5,18 μονάδες, και σημείωσε ελαφρά πτώση 0,06%, υποχωρώντας στις 9.319, 83 μονάδες, ενώ αντίθετα ο δείκτης μετοχών υψηλής τεχνολογίας Nasdaq με κέρδη 5,38 μονάδες, ανέβηκε κατά 0,31% στις 1.726, 33 μονάδες.

    Η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ έπεσε σήμερα κάτω από το ψυχολογικό όριο των 60 δολαρίων στις ηλεκτρονικές αγορές της Ασίας, καθώς εκφράζονται φόβοι για μείωση της ζήτησης λόγω της οικονομικής ύφεσης.

    Νωρίς το πρωί το Μπρεντ παράδοσης Δεκεμβρίου υποχωρούσε κατά 71 σεντς, πέφτοντας στα 59,77 δολάρια το βαρέλι.

    Την Δευτέρα στο Λονδίνο το Μπρεντ έκλεισε στα 60,48 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 4,84 δολάρια. Στη Νέα Υόρκη, το ελαφρό αργό παράδοσης Δεκεμβρίου έκλεισε στα 63,30 δολάρια το βαρέλι, μειωμένο κατά 61 σεντς.

    [02] Συνέντευξη Ρουσόπουλου

    "Λόγω της θέσης μου είχα αδυναμία να υπερασπιστώ τον εαυτό μου", τόνισε ο κ.Ρουσόπουλος σε συνέντευξή του στον Γ.Παπαδάκη στην εκπομπή "Καλημέρα Ελλάδα".

    Είπε ακόμη ότι "είμαι οργισμένος με όσα διαδόθηκαν για τα περιουσιακά μου στοιχεία και δεν έχουν κανένα στοιχεία αλήθειας. Εργάζομαι από το 1981 και είχα αμοιβές πολύ υψηλότερες από το μέσο όρο των εργαζομένων".

    Το δάκτυλο'' εις τον τύπον των ήλων'' εμφανίστηκε αποφασισμένος να βάλει ο παραιτηθείς υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος σε συνέντευξή του αργά τη νύχτα στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA και τον δημοσιογράφο Γιάννη Πρετεντέρη.

    Η συνέντευξη περιστράφηκε γύρω από θέματα στα οποία ενεπλάκη το όνομά του και τον οδήγησαν στην απόφαση να υποβάλει παραίτηση στον πρωθυπουργό και μάλιστα "ενάμιση μήνα νωρίτερα από την ημέρα που αυτή έγινε αποδεκτή", όπως αποκάλυψε ο ίδιος, "για να υπερασπιστεί τον εαυτό του".

    Ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε ότι δεν γνώριζε λεπτομέρειες για το αίτημα της Μονής Βατοπαιδίου, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμιξή του στο θέμα υπογραμμίζοντας ότι η πνευματική του σχέση είναι με την Ορθοδοξία και όχι με τον ηγούμενο Εφραίμ, μίλησε εκ νέου για "πολιτική δολιότητα", προκειμένου να εξοντωθεί ο ίδιος και να χτυπηθεί η κυβέρνηση, ενώ χαρακτήρισε "ανήθικο" το αίτημα του ΠΑΣΟΚ για σύσταση προανακριτικής επιτροπής, "ένα βήμα πριν το Ειδικό Δικαστήριο" με μόνα στοιχεία - όπως είπε- τέσσερις μαρτυρικές καταθέσεις, εκ των οποίων οι τρεις αναφέρονται σε επισκέψεις φορέων της Ξάνθης στο γραφείο του και μία σε επίσκεψη του ηγουμένου Εφραίμ στην κατοικία του.

    Ο κ. Ρουσόπουλος απέδωσε στον εαυτό του ευθύνες για την ζημιά που υπέστη η κυβέρνηση από το συγκεκριμένο θέμα καθώς -όπως είπε- επί δύο μήνες που είχε στοχοποιηθεί ως ο συντονιστής της ιστορίας, δεν κατάφερε να απαντήσει, διότι "όταν είσαι κυβερνητικός εκπρόσωπος, οφείλεις να τηρείς τις αποστάσεις".

    Αναφερόμενος στα περί πλουτισμού του, κατά τη διάρκεια της υπουργικής του θητείας, ο τέως κυβερνητικός εκπρόσωπος διευκρίνισε ότι τα δύο από τα τρία σπίτια που αναγράφονται στο'' πόθεν έσχες'' του αποκτήθηκαν από και κατά την εργασία του ιδίου και της συζύγου του ως δημοσιογράφων στην τηλεόραση.

    "Είμαι ανοιχτός σε οποιονδήποτε έλεγχο από τα θεσμικά όργανα της πολιτείας και αυτοί που τα καταγγέλλουν να κάνουν το ίδιο, να ψαχτούμε", τόνισε και πρόσθεσε "αυτό που κάνω είναι ευτελισμός ψυχής, αλλά το κάνω επειδή είμαι στην πολιτική".

    Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική δραστηριότητα της Μ. Ζαχαρέα και κατά πόσο αυτή ήταν ασυμβίβαστη ως προς τη θέση της ως συζύγου του υπουργού Επικρατείας, ο κ. Ρουσόπουλος τόνισε ότι η σύζυγός του δεν είχε σχέση με το δημόσιο ή με κρατική διαφήμιση, ενώ ήταν η παρουσιάστρια δελτίου ειδήσεων και όχι η ιδιοκτήτρια του μέσου. "Εγώ κρατούσα τον θεσμικό μου ρόλο και η σύζυγός μου τον επαγγελματικό της" είπε.

    Ο κ. Ρουσόπουλος χαρακτήρισε μύθο τις καταγγελίες περί "συστήματος" με το όνομά του που διένειμε κατά βούληση την κρατική διαφήμιση στα ΜΜΕ και κρατούσε σε απομόνωση τον πρωθυπουργό, δηλώνοντας πως ο υπουργός Επικρατείας δεν έχει καμιά αρμοδιότητα στη διανομή της κρατικής διαφήμισης και πως αυτό είναι ζήτημα που χειρίζονται τα υπουργεία, οι φορείς και οι διαφημιστικές τους εταιρείες.

    Όσο για τα περί "απομόνωσης" του πρωθυπουργό ο κ. Ρουσόπουλος είπε: "Είναι δυνατό να πιστέψει κανείς ότι ο μακροβιότερος αρχηγός της ΝΔ, που έχει περάσει δια πυρός και σιδήρου, που εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής το 1989, που είναι πρωθυπουργός για δεύτερη θητεία, αποκόπτεται από ένα συνεργάτη του; Και από πού προκύπτει δηλαδή ότι δεν αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω του, τί έκανε ή τί δεν έκανε και δεν αντιλαμβάνεται;".

    "Έχω απολύτως καθαρή τη συνείδησή μου", τόνισε, αλλά αποδέχθηκε και μερίδιο δικής του ευθύνης στη μεταστροφή του κλίματος για την κυβέρνηση, ευθύνη την οποία απέδωσε στην απομάκρυνσή του από τα ΜΜΕ και στην ενασχόλησή του επί ώρες με τις υπουργικές υποχρεώσεις και ευθύνες.

    "Εργαζόμουν 18 με 20 ώρες την ημέρα. Απομακρύνθηκα από ανθρώπους και σίγουρα θα έκανα και άλλα λάθη. Λυπάμαι αν με πλήρωσε ο Καραμανλής, αλλά πιστεύω ότι θα δικαιωθώ και το ίδιο θα δικαιωθεί και η δική του επιλογή στο πρόσωπό μου", κατέληξε ο κ. Ρουσόπουλος.

    [03] Πρωτοβουλίες για τις φυλακές

    Πρωτοβουλίες και δράσεις για τη βελτίωση των συνθηκών κράτησης στις φυλακές της χώρας - για τις οποίες οι κρατούμενοι σε φυλακές της χώρας πραγματοποιούν αποχή από το συσσίτιο - αναλαμβάνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.

    Μεταξύ αυτών,είναι η αποφυλάκιση,υπό όρους,κρατουμένων που εκτίουν ποινή για πλημμελήματα και η μείωση του ελάχιστου ορίου ποινής για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων από τα 4/5 στα 3/5 της ποινής για τις καταδίκες που αφορούν σε υποθέσεις ναρκωτικών.

    Ειδικότερα,όπως αναφέρεται σε δελτίο Τύπου του υπουργείου,σήμερα κατόπιν εντολής του υπουργού Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκη, το αρμόδιο θεσμικό όργανο ΚΕΣΦ (Κεντρικό Επιστημονικό Συμβούλιο Φυλακών) πραγματοποίησε ειδική συνεδρίαση για ζητήματα που αφορούν στις συνθήκες κράτησης.

    Είχαν προηγηθεί επαφές του ΚΕΣΦ με αρμόδιους φορείς, όπως πρόσφατα με Ειδική Επιτροπή του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης τα μέλη του ΚΕΣΦ με Πρόεδρο τον καθηγητή της Νομικής Αριστοτέλη Χαραλαμπάκη,εξέτασαν τα αιτήματα της επιτροπής κρατουμένων και εισηγήθηκαν στον κ.Χατζηγάκη συγκεκριμένα μέτρα για τη βελτίωση στις συνθήκες διαβίωσης στις φυλακές και επίσης ευνοϊκές νομοθετικές ρυθμίσεις για τα αιτήματα,όπως:

    "Να μελετηθεί η μείωση του ελάχιστου ορίου ποινής για την υπό όρους απόλυση κρατουμένων από τα 4/5 στα 3/5 της ποινής για τις καταδίκες που αφορούν σε υποθέσεις ναρκωτικών -όχι όμως γενικώς και για τους πάντες, αλλά με εξαίρεση όλων όσων έχουν κηρυχθεί ένοχοι για κακούργημα περί τα ναρκωτικά, με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου 1729/87, όπως ισχύει.

    " Ειδικά για το σωφρονισμό ανηλίκων κατάδικων στις φυλακές, να εκσυγχρονιστούν και να αναμορφωθούν οι ρυθμίσεις που διέπουν το σημερινό πλαίσιο εντός του οποίου θα αξιολογηθούν όλες οι συγκεκριμένες προτάσεις και απόψεις.

    " Να μελετηθεί η πρόταση για την απόλυση κρατουμένων που εκτίουν ποινή φυλάκισης για πλημμελήματα, υπό συγκεκριμένους όρους, οι οποίοι θα μπορούν μετά από ειδική νομοθετική ρύθμιση να αποφυλακιστούν. Οι όροι αυτοί είναι ότι: α) η ποινή τους έχει διάρκεια μέχρι δύο έτη και έχουν εκτίσει ή θα εκτίσουν με οποιοδήποτε τρόπο το ένα πέμπτο αυτής και β) η ποινή τους έχει διάρκεια μεγαλύτερη των δύο ετών και έχουν εκτίσει ή θα εκτίσουν με οποιοδήποτε τρόπο το ένα τρίτο αυτής.

    " Όσοι απολύονται με βάση τις παραπάνω διατάξεις, αν υποπέσουν μέσα σε ένα έτος σε νέο από δόλο τελούμενο έγκλημα και καταδικαστούν αμετάκλητα οποτεδήποτε σε ποινή στερητική της ελευθερίας μεγαλύτερη του έτους, εκτίουν αθροιστικά και το υπόλοιπο της ποινής, για την οποία έχουν απολυθεί υπό όρο.

    " Να μελετηθεί η υπό όρους απόλυση των κρατουμένων, χωρίς να κωλύεται αυτή, μόνο και μόνο από τη μη καταβολή των δικαστικών εξόδων και της χρηματικής ποινής που τυχόν επιβλήθηκε.

    Ακόμη,το ΚΕΣΦ έκρινε ότι ορισμένα από τα αιτήματα των κρατουμένων είναι γενικά και αόριστα και πρέπει να γίνουν περισσότερο συγκεκριμένα προκειμένου να μελετηθούν. Αντίθετα, αιτήματα που αφορούν σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, αποσυμφόρηση των φυλακών με νέες μονάδες, θέσπιση εναλλακτικών μορφών κράτησης, διεύρυνση των αγροτικών φυλακών και των εκπαιδευτικών - επαγγελματικών προγραμμάτων κ.λπ., βρίσκονται, σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης, στο στάδιο της υλοποίησης, με βάση συγκεκριμένες πρωτοβουλίες και χρονοδιαγράμματα.

    Σχετικά με την υπαγωγή του νοσοκομείου κρατουμένων "Άγιος Παύλος" και του ψυχιατρείου κρατουμένων στο ΕΣΥ, καθώς και την κάλυψη των αναγκών των φυλακών, ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνη, όλες οι αναγκαίες διαδικασίες και αύριο,Τρίτη, δρομολογείται η τελική φάση για την επίλυση των προβλημάτων αυτών, σε ειδική σύσκεψη που θα πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με συμμετοχή ανώτερων στελεχών και του υπουργείου Δικαιοσύνης.

    Όσον αφορά στο κτιριακό πρόγραμμα κατασκευής, επέκτασης και ανακαινίσεως των σωφρονιστικών καταστημάτων της χώρας, ο κ. Χατζηγάκης συνέστησε την ακριβή τήρηση του τελικού χρονοδιαγράμματος, που έχει ως εξής:

    Β· Το κατάστημα κράτησης Νιγρίτας ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία σε πέντε μήνες.

    Β· Το κατάστημα κράτησης Δράμας ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία στο τέλος του 2009.

    Β· Το κατάστημα κράτησης Χανίων ολοκληρώνεται και τίθεται σε λειτουργία στο τέλος του 2009.

    Β· Το κατάστημα κράτησης Νεάπολης Λασιθίου ανατέθηκε τον Σεπτέμβριο του 2008 και η κατασκευή του θα ολοκληρωθεί σε δύο χρόνια.

    Β· Η γενική ανακαίνιση του καταστήματος κράτησης Κέρκυρας ολοκληρώνεται το Φθινόπωρο του 2009.

    Β· Οι παρεμβάσεις στις γυναικείες φυλακές Κορυδαλλού και η απόδοση χώρου πρασίνου στο Δήμο δημοπρατείται εντός του Νοεμβρίου.

    Β· Η προσθήκη της νέας πτέρυγας του καταστήματος κράτησης Διαβατών, δημοπρατήθηκε, ανατέθηκε και ολοκληρώνεται στο τέλος του 2009κ

    Β· Η προσθήκη της νέας πτέρυγας του καταστήματος κράτησης Λάρισας, δημοπρατήθηκε τον Οκτώβριο του 2008 και ολοκληρώνεται την άνοιξη του 2009κ

    Β· Η μελέτη για το ειδικό κέντρο θεραπείας ουσιοεξαρτωμένων κρατουμένων Κασσάνδρας ολοκληρώνεται μέχρι την Άνοιξη του 2009 και στη συνέχεια δημοπρατείται.

    Β· Η μελέτη για το ειδικό κέντρο θεραπείας ουσιοεξαρτωμένων κρατουμένων Τρικάλων ολοκληρώνεται μέχρι την Άνοιξη του 2009 και στη συνέχεια δημοπρατείται.

    Β· Τέλος, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση προεπιλογής των αναδόχων εταιρειών για την κατασκευή (με τη διαδικασία της ΣΔΙΤ) του καταστήματος κράτησης Κασσαβέτειας, του καταστήματος κράτησης Αγ. Ιωάννη Κορίνθου και του νέου καταστήματος κράτησης Διαβατών.

    Να σημειωθεί, τέλος,ότι σήμερα, ο κ. Χατζηγάκης θα συναντηθεί με επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ,με επικεφαλής τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο κ. Φώτη Κουβέλη. Αντικείμενο της συνάντησης αυτής θα είναι όλα τα παραπάνω θέματα.

    [04] Συνεδρίασε η ΓΣΕΕ

    Η εκτελεστική Επιτροπή της ΓΣΕΕ συνεδρίασε χθες με θέματα την ακρίβεια, τον πληθωρισμό, τα ζητήματα σχετικά με τον προϋπολογισμό, την άρνηση υπογραφής συλλογικών συμβάσεων εργασίας στους χώρους των συγκοινωνιών, μεταφορών και την πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων.

    Η Εκτελεστική Επιτροπή συγκαλεί την Ολομέλεια της Διοίκησης της ΓΣΕΕ την Δευτέρα 10 Νοεμβρίου προκειμένου να αποφασιστούν αγωνιστικές απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων για τα παραπάνω θέματα.

    Στο μεταξύ ο γενικός γραμματέας της ΓΣΕΕ και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης καλεί την κυβέρνηση να σταματήσει το πλιάτσικο, όπως το χαρακτηρίζει, των τραπεζών και να βρει τρόπους για να φθάσουν στοχευμένα στους χαμηλόμισθους και χαμηλοσυνταξιούχους τα αναλογούντα προς τις τράπεζες χρήματα τα οποία οι ίδιες αρνούνται να λάβουν από το κυβερνητικό σχέδιο.

    Ταυτόχρονα ο κ. Πουπάκης κάνει λόγο για επιτακτική ανάγκη αναθεώρησης του κρατικού προϋπολογισμού.

    Η ΓΣΕΕ με ανακοίνωσή της καλεί επίσης την κυβέρνηση να σταματήσουν οι αυθαιρεσίες σε βάρος ασφαλιστικών ταμείων και ασφαλισμένων που προκύπτουν κατά την προσπάθεια εφαρμογής του πρόσφατου ασφαλιστικού νόμου 3655/08.

    [05] ΠΓΔΜ:Συζήτηση στη Βουλή για το όνομα

    Η Βουλή της ΠΓΔΜ με 93 ψήφους υπέρ και μια κατά, ενέκρινε χθες το βράδυ ψήφισμα, στη διάρκεια προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση για το θέμα της ονομασίας.

    Το ψήφισμα καλεί για την ταχύτερη δυνατή διαμόρφωση κρατικής στρατηγικής σχετικά με τη διευθέτηση της εκκρεμότητας της ονομασίας της χώρας.

    Σύμφωνα με το ψήφισμα, «η ζητούμενη κρατική στρατηγική θα πρέπει να διαφυλάσσει τα υψηλότατα κρατικά και εθνικά συμφέροντα της χώρας, την ταυτότητα του μακεδονικού έθνους, τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό».

    Κατά τη διαμόρφωση αυτής της στρατηγικής, αναφέρεται επίσης στο ψήφισμα, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο Κοινοβούλιο της ΠΓΔΜ. Επίσης, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι απόψεις ειδικών και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που ασχολούνται με τη διεθνή πολιτική.

    Το ψήφισμα καλεί επίσης τους αρμόδιους κρατικούς θεσμούς να καταβάλουν εντονότερη διπλωματική προσπάθεια, εντός και εκτός της χώρας, με στόχο τη διασφάλιση των ζωτικών συμφερόντων και στρατηγικών στόχων της χώρας.

    Εισηγητής του ψηφίσματος ήταν το μικρό κόμμα της αντιπολίτευσης «Νέο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα» (NDSP) του Τίτο Πέτκοφσκι.

    Στη συζήτηση αυτή στη Βουλή μίλησαν, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι, επέκρινε ιδιαίτερα τον κ. Γκρούεφσκι για την θέση του περί «διπλής ονομασίας» ως βάση για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    «Η θέση αυτή δεν αποτελεί βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας και στην ουσία οδηγεί σε ναυάγιο των συνομιλιών ή στο πάγωμά τους», σημείωσε ο κ.Τσερβένκοφσκι και πρόσθεσε ότι για τη θέση αυτή δεν υπάρχει κατανόηση από κανένα μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, ακόμη και από τις χώρες εκείνες οι οποίες εμφανίζονται ως ισχυροί υποστηρικτές της ΠΓΔΜ.

    Ακόμη ο κ Τσερβένκοφσκι, κατηγόρησε την Ελλάδα ότι με το βέτο που άσκησε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι για την απόδοση πρόσκλησης της ΠΓΔΜ να καταστεί χώρα-μέλος της Συμμαχίας, «καταπάτησε την Ενδιάμεση Συμφωνία και τις βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου».

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνηση του κ. Γκρούεφσκι πρέπει να αναλογισθεί τις ευθύνες της για το θέμα της ονομασίας και υπογράμμισε ότι διακυβεύεται το κύρος της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία οι οποίες διεξάγονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, όταν στις διαπραγματεύσεις αυτές η χώρα προσέρχεται με δύο εκπροσώπους (σ.σ τον πρέσβη της χώρας Νίκολα Ντιμιτρόφ τον οποίο ορίζει ο πρόεδρος της χώρας και τον Μάρτιν Πρότογκερ, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι τον οποίο τοποθέτησε ο ίδιος ο κ. Γκρούεφσκι) και στα Σκόπια γίνονται ξεχωριστές διαβουλεύσεις και συναντήσεις.

    Στο πλαίσιο αυτό ο κ. Τσερβένκοφσκι ανακοίνωσε ότι έλαβε απόφαση για την λήξη της θητείας του πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ ως εκπροσώπου της χώρας στις διαπραγματεύσεις για την ονομασία. Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι στη θέση του κ. Ντιμιτρόφ, είναι διατεθειμένος να τοποθετήσει τον Μάρτιν Πρότογκερ, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι ή όποιον άλλον προτείνει ο κ. Γκρούεφσκι.

    Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι προβαίνει σε αυτή την ενέργεια με στόχο να ξεπεραστεί η «αστεία κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Δημοκρατία της Μακεδονίας στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, όπου η χώρα αντιπροσωπεύεται με δύο εκπροσώπους και δημιουργείται η εντύπωση ότι η χώρα δεν έχει ενιαία θέση στο θέμα της ονομασίας». Σύμφωνα με τον κ. Τσερβένκοφσκι «η Ελλάδα ήδη εκμεταλλεύεται προς όφελος της την μη σοβαρή αυτή κατάσταση».

    Από την πλευρά του ο κ. Γκρούεφσκι σημείωσε ότι οι ίδιοι πολιτικοί της ΠΓΔΜ που επί 17 χρόνια δεν κατόρθωσαν να επιλύσουν την εκκρεμότητα της ονομασίας, κατηγορούν τώρα αυτόν για την μη επίλυση του ζητήματος.

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ ανέφερε ότι η κυβέρνησή του δεν πρόκειται να προβεί σε οποιαδήποτε υποχώρηση που θα έθετε σε κίνδυνο το ζήτημα της εθνικής ταυτότητας και επανέλαβε ότι κατά την άποψη του, δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι η ελληνική πλευρά θα έκανε από την μεριά της κάποια υποχώρηση στα θέματα της εθνικής ταυτότητας, της γλώσσας και των διαβατηρίων.

    Ο κ. Γκρούεφσκι επανέλαβε τη θέση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την λύση που θα μπορούσε να δρομολογηθεί στο θέμα της ονομασίας. «Ακόμη», συμπλήρωσε ο κ. Γκρούεφσκι, «δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μακεδονική εθνική μειονότητα στην Ελλάδα και τα δικαιώματα των προσφύγων».

    [06] Ανοιξαν οι κάλπες

    Εκατομμύρια Αμερικανοί ψηφίζουν σήμερα για να αναδείξουν τον 44ο πρόεδρο της χώρας σε μιά ιστορική αναμέτρηση, καθώς όλες οι δημοσκοπήσεις φέρουν τον αφροαμερικανό υποψήφιο των Δημοκρατικών, Μπάρακ Ομπάμα πολύ κοντά στον Λευκό Οίκο.

    Οι δύο πρώτες κάλπες άνοιξαν παραδοσιακά στα μικρά χωριά Ντίξβιλ Νοξ και Χαρτς Λοκέισον του Νιού Χάμσιρ, όπου κατοικούν συνολικά 120 άτομα. Συμφωνα με το CNN, οι εκλογείς του Ντίξβιλ Νοξ έδωσαν 15 ψήφους στον Ομπάμα και 6 στον Μακ Κέην.

    Στην ανατολική ακτή,τα περισσότερα εκλογικά κέντρα ανοίγουν από τις 12.00 ως τις 14.00 (ώρα Ελλάδος) . Στις υπόλοιπες πολιτείες η ψηφοφορία θα αρχίσιε από τις 15.00 ως τις 17.00 (ώρα Ελλάδος) ,στην Αλάσκα στις 18.00 και στη Χαβάη στις 19.00.

    Τα πρώτα αποτελέσματα αναμένεται να ανακοινωθούν από τα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα στις 01.00 (ώρα Ελλάδος) της Τετάρτης.

    Ορισμένοι ειδικοί εκτιμούν ότι περισσότεροι από 130 εκατομμύρια ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα -αριθμός που θα αποτελεί ιστορικό ρεκόρ τόσο σε απόλυτους αριθμούς όσο και σε ποσοστό συμμετοχής.

    Οι Δημοκρατικοί ελπίζουν ότι η μαζική συμμετοχή θα ενισχύσει τον Ομπάμα, καθώς αναμένεται να ψηφίσουν περισσότεροι από ποτέ έγχρωμοι και νέοι ψηφοφόροι. Είναι ενδεικτικό ότι στις τριάντα πολιτείες στις οποίες έχει επιτραπεί η πρόωρη ψηφοφορία εδώ και 15 ημέρες, έχουν ασκήσει το εκλογικό τους δικαίωμα 29 εκατομμύρια ψηφοφόροι και σύμφωνα με μελέτη του πανεπιστημίου Τζόρτζ Μέισον, στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν ταχτεί υπέρ του Ομπάμα.

    Οι Ρεπουμπλικάνοι από την πλευρά τους ελπίζουν στους αναποφάσιστους ψηφοφόρους, προκειμένου να ανατρέψουν το ρεύμα υπέρ του Ομπάμα.

    Ως την τελευταία στιγμή,οι δύο μονομάχοι έδιναν σκληρή μάχη μιλώντας σε προεκλογικές συγκεντρώσεις. Ο Μακ Κέην μάλιστα επισκέφτηκε χθες επτά πολιτείες από την Φλόριντα ως την Αριζόνα.

    Για τον Μπαράκ Ομπάμα ,η τελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας επεφύλαξε μιά δραματική είδηση : τον θάνατο της 86χρονης γιαγιάς του Μάντλιν Ντάχμαν,η οποία ουσιαστικά τον μεγάλωσε από 10 ετών.

    Οι δύο υποψήφιοι διάδοχοι του προέδρου Μπους μπορεί να εκπροσωπούν δύο διαφορετικές γενιές και τα οράματά τους είναι διαμετρικά αντίθετα,αλλά θα έχουν να αντιμετωπίσουν την ίδια πρόκληση: Μιά εξαιρετικά δύσκολη οικονομική κατάσταση ,με τις Ηνωμένες Πολιτείες να βρίσκονται στα πρόθυρα της ύφεσης ,αλλά και δύο ανοικτά πολεμικά μέτωπα,στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.

    Ο Ομπάμα έχει υποσχεθεί να μειώσει τους φόρους για το 95% των μισθωτών,να προωθήσει μια πολιτική μεγάλων έργων υποδομής και να εγγυηθεί την ιατρική περίθαλψη για όλους τους Αμερικανούς. Ο Μακ Κέην δεσμεύεται να μειώσει τη φορολογία για όλους -και για τους πολύ πλουσίους.

    Στη διεθνή σκηνή, ο Ομπάμα έχει δεσμευτεί να αποσύρει τους αμερικανούς στρατιώτες από το Ιράκ "με συνετό τρόπο" εντός 16 μηνών και να εστιάσει τις προσπάθειές του στον αγώνα κατά της Αλ Κάιντα και των Ταλιμπάν.

    Ο Μακ Κέην έχει καταστήσει σαφές ότι οι Αμερικανοί στρατιώτες θα επιστρέψουν από το Ιράκ μετά την νίκη.

    Τελευταίες δημοσκοπήσεις

    Ο Μπαράκ Ομπάμα προηγείται του Τζον Μακέιν σε πέντε από τις οκτώ κρίσιμες πολιτείες, σύμφωνα με δημοσκοπήσεις των Reuters/Zogby που δόθηκαν στη δημοσιότητα σήμερα.

    Ο Ομπάμα διεύρυνε το προβάδισμά του απέναντι στον Μακέιν. Η διαφορά τους έφτασε στις 11 ποσοστιαίες μονάδες από 7 που ήταν την Κυριακή, σύμφωνα με την κυλιόμενη δημοσκόπηση των Reuters/C-SPAN/Zogby, στην οποία το ποσοστό λάθους είναι +/-2,9%.

    Οι νέες αυτές δημοσκοπήσεις που αφορούν τα ποσοστά των δύο υποψηφίων στις πολιτείες δείχνουν ότι ο Ομπάμα προηγείται με μία μονάδα στην Φλόριντα, με δύο στο Οχάιο και με μεγαλύτερο ποσοστό στην Βιρτζίνια και την Νεβάδα. Το ποσοστό λάθους στις δημοσκοπήσεις αυτές είναι +/-4,1%.

    Αυτές οι τέσσερις πολιτείες, τις οποίες κέρδισε ο Μπους στις εκλογές του 2004 δίνουν 65 εκλέκτορες. Μαζί με τις πολιτείες που είχε κερδίσει ο Τζον Κέρι και στις οποίες ο Ομπάμα έχει ένα ασφαλές προβάδισμα, το σύνολο των εκλεκτόρων φτάνει του 317, ενώ για τον Λευκό Οίκο απαιτούνται τουλάχιστον 270.

    Ο Ομπάμα προηγείται με 10 ποσοστιαίες μονάδες στην Πενσυλβάνια, ενώ στο Μισούρι οι δύο υποψήφιοι συγκεντρώνουν από 49%.

    Ο Μακέιν προηγείται του Ομπάμα με 5% στην Ιντιάνα και με 1% στη Βόρεια Καρολίνα.

    "Το προβάδισμα του Ομπάμα σε εθνικό επίπεδο αυξήθηκε στη διάρκεια της νύχτας, γιατί όπως φαίνεται οι αναποφάσιστοι κατέληξαν υπέρ της αλλαγής που υποστηρίζει ο Δημοκρατικός υποψήφιος", τόνισε ο Τζον Ζόγκμπι.

    Η αναμέτρηση προβλέπεται σκληρή στις δύο πολιτείες που δίνουν τους περισσότερους εκλέκτορες, την Φλόριντα (27) και το Οχάιο (20). Μια νίκη του Ομπάμα στις πολιτείες αυτές θα διαλύσει κάθε ελπίδα του Μακέιν, σύμφωνα με τους αναλυτές.

    Στην Φλόριντα ο Ομπάμα προηγείται με 49% έναντι 48% του Μακέιν και στο Οχάιο με 49% έναντι 47%.

    Ο υποψήφιος των Δημοκρατικών διεύρυνε το προβάδισμά του στην Νεβάδα από 8 σε 11 ποσοστιαίες μονάδες και στην Βιρτζίνια από 6 στις 9 μονάδες.

    Ο Ομπάμα προηγείται με μεγάλο ποσοστό ανάμεσα στους ανεξάρτητους (24%) και στις γυναίκες (19%).

    Το προβάδισμα του Μακέιν ανάμεσα στους λευκούς ψηφοφόρους μειώθηκε κατά 6 μονάδες, ενώ ανάμεσα στους ισπανόφωνους συγκεντρώνει ποσοστό 29%. Στις προηγούμενες εκλογές ο Μπους είχε συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 40% ανάμεσα στους ισπανόφωνους.

    Στην κυλιόμενη δημοσκόπηση, που διεξήχθη από την Παρασκευή ως την Κυριακή συμμετείχαν 1.226 ψηφοφόροι.

    Στις δημοσκοπήσεις ανά πολιτεία ρωτήθηκαν 600 ως 605 ψηφοφόροι από την Παρασκευή ως την Δευτέρα.

    Εκτός από τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της χώρας, οι Αμερικανοί καλούνται να εκλέξουν επίσης τους αντιπροσώπους τους στη Βουλή των Αντιπροσώπων και να ανανεώσουν το ένα τρίτο της Γερουσίας. Σύμφωνα πάντα με τις δημοσκοπήσεις οι Δημοκρατικοί αναμένεται να ενισχύσουν την πλειοψηφία τους στο Κογκρέσο.

    [07] "Αντεπίθεση εργατικής τάξης"

    Σε πολιτική συγκέντρωση στο ξενοδοχείο "Ασπίς" , στην Πάτρα θα μιλήσει η κ.Αλέκα Παπαρήγα.

    Τις θέσεις του ΚΚΕ για το 18ο συνέδριο ανέλυσε η γ.γ. της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας χθες το βράδυ σε συγκέντρωση κομματικών μελών στον Περισσό.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι η εργατική τάξη πρέπει να κάνει την δική της αντεπίθεση και να χειραφετηθεί από την πολιτική του κεφαλαίου και από τις πολιτικές της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Επανέλαβε την ιδιαίτερη σημασία που έχει το επικείμενο συνέδριο του κόμματος, υπογραμμίζοντας ότι το ΚΚΕ πρέπει να είναι έτοιμο να αρθεί στο ύψος των σημερινών και αυριανών απαιτήσεων.

    [08] Στη Γκράβα ο Αλ.Τσίπρας

    Το Λύκειο της Γκράβας θα επισκεφθεί το πρωί ο κ.Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος θα έχει συνάντηση με καθηγητές και μαθητές.

    Στη συνέχεια, θα μεταβεί στο Δημαρχείο Αθηνών, όπου θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Δήμου Αθηναίων, κ. Ηλία Θεοδώρου και θα μιλήσει σε εργαζόμενους.

    Επίσης, ο κ. Αλέκος Αλαβάνος θα συναντηθεί με το Προεδρείο της Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Συλλόγων Ελλάδας

    [09] "Εγγύηση σταθερού εισοδήματος"

    Αναστολή των απολύσεων για ένα χρόνο, επιμήκυνση των δανείων με νόμο του κράτους και εγγύση σταθερού εισοδήματος, προτείνει ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ για την αντιμετώπιση της κρίσης, σε συνέντευξή του.

    Ο κ.Γ.Καρατζαφέρης, ζήτησε για άλλη μια φορά τη σύγκληση πολιτικών αρχηγών, ενώ τόνισε ότι το πρόβλημα δεν είναι να δώσουμε 28 ή 38 δισ στις τράπεζες. Το θέμα είναι να κινηθεί η αγορά.

    Να κάνουμε την Εθνική Τράπεζα λέμβο σωτηρίας, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑ.Ο.Σ, υπογραμμίζοντας ότι η Εθνική μπορεί να ασκήσει κοινωνική πολιτική, χωρίς να έρχεται σε σύγκρουση με τα συμφέροντά της.

    "Πυγμή χρειάζεται, που ο πρωθυπουργός δεν φαίνεται να διαθέτει. Ο πανικός που εκπέμπεται από την κυβέρνηση μεταλαμπαδεύεται στην αγορά, με συνέπεια να παγώνουν γύρω τους τα πάντα", αναφέρει η ανακοίνωση του Ορθόδοξου Συναγερμού.

    [10] Καταθέσεις στην Εξεταστική

    Με καταθέσεις μελών των Γνωμοδοτικών Συμβουλίων του υπουργείου Οικονομικών ξεκίνησαν οι εργασίες της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, που διερευνά την υπόθεση.

    Στην επιτροπή κατέθεσαν ο Στέφανος Δέτσης, εισηγητής των τεσσάρων Γνωμοδοτικών Συμβουλίων που συστήθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ (έχει κατηγορηθεί από τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Σανιδά, για μη υπεράσπιση των συμφερόντων του Δημοσίου με τις γνωμοδοτήσεις του) και ο πρώην Εφέτης, Ελευθέριος Ροΐδης, πρόεδρος του πρώτου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που συστήθηκε το 1998, για να αποφανθεί επί των δικαιωμάτων κυριότητας του Δημοσίου, σε μία νησίδα της λίμνης Βισθονίδας - την Άντα Μπουρού. Στη θέση του αυτή, είχε διοριστεί από τον προϊστάμενό του, στο Εφετείο Αθηνών.

    Ο κ. Δέτσης απαντώντας σε ερωτήσεις, μεταξύ άλλων, σημείωσε:

    Ο φάκελος που του είχε δοθεί εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας, προκειμένου να συντάξει την εισήγησή του, περιείχε τα αυτοκρατορικά χρυσόβουλα, σουλτανικά φιρμάνια και πατριαρχικά σιγγίλια, σε βαθμό που να μην προκαλείται καμία αμφιβολία για τα δικαιώματα της Μονής στη νησίδα.

    Στο φάκελο παραλλήλως, περιέχονταν και στοιχεία που αφορούν την συνολική έκταση της λίμνης Βισθονίδας, σύμφωνα με τα οποία, μεταξύ 1924-29, «έχουμε σαφή παραίτηση του Δημοσίου από την κυριότητα στη λίμνη, η οποία ωστόσο εξακολουθεί να παραμένει κοινόχρηστη».

    Η εισήγησή του έγινε επί του «ολοκληρωμένου φακέλου» που του είχε δοθεί εκ μέρους της Κτηματικής Υπηρεσίας και η εισήγησή του έγινε δεκτή παμψηφεί.

    Ο υφυπουργός Οικονομικών του ΠΑΣΟΚ, Απ. Φωτιάδης «ορθώς υιοθέτησε την απόφαση του Γνωμοδοτικού. Αν όμως ήταν εν γνώσει του ότι εκκρεμούσε δικαστικός αγώνας, θα ήταν λογικό και ορθό να περιμένει να προχωρήσει η δίκη. Η αποδοχή της γνωμοδότησης, συνιστά εξώδικη ομολογία - και η υπογραφή του πρωτοκόλλου παράδοσης και παραλαβής, ενόψει της δίκης, σφάλμα?».

    Η αναπομπή της υπόθεσης εκ μέρους του Απ. Φωτιάδη, «ενέχει μεν αμφιβολία, αλλά δεν συνιστά ανάκληση, ούτε των γνωμοδοτήσεων, ούτε των υπουργικών αποφάσεων. Οι υπουργικές αποφάσεις ήσαν σε πλήρη ισχύ και μετά την αναπομπή».

    Αν ο υφυπουργός Οικονομικών της ΝΔ, Π. Δούκας, εγνώριζε την έκδοση της δικαστικής απόφασης που δικαίωνε το Δημόσιο, αλλά προχώρησε στις ανταλλαγές των εκτάσεων, «στην περίπτωση αυτή, βεβαίως συγκροτούνται τα αντικειμενικά στοιχεία της απιστίας».

    Ο κος Δέτσης σημείωσε πως ο ρόλος του ως εισηγητή στο Γνωμοδοτικό Συμβούλιο, είναι ρόλος δικαστικού και όχι υπερασπιστή των συμφερόντων του Δημοσίου. Επέμεινε πως η εισήγησή του υπήρξε σωστή, παρότι το Νομικό Συμβούλιο του υπουργείου Οικονομικών, παρίστατο στη δίκη με εκπρόσωπο τον Δ. Χειμώνα.

    Από πλευράς ΠΑΣΟΚ, ο Ντ.Ρόβλιας στάθηκε στο ότι ο κος Δέτσης, «ενώ είχε ήδη γνωμοδοτήσει τρεις φορές στο παρελθόν, την τέταρτη φορά, χρειάστηκε 7 μήνες για να εκδώσει γνωμοδότηση». Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, ανέφεραν ακόμη ότι η παράσταση του κου Χειμώνα στο δικαστήριο, «με εκατοντάδες έγγραφα υπηρεσιών που λένε ότι η λίμνη είναι του Δημοσίου», συνιστούσε μια έμμεση αναίρεση των προηγούμενων αποφάσεων του κου Φωτιάδη.

    Κατά τον κο Ροΐδη, η εισήγηση του Στ. Δέτση, δεν περιέγραφε απλώς το ζήτημα στο βαθμό που αφορούσε τη νησίδα Άντα Μπουρού, αλλά επεκτεινόταν σε περιγραφή του ζητήματος, όσον αφορά ολόκληρη τη λίμνη Βισθονίδα, με ανάλυση των τίτλων κυριότητας που διέθετε η Μονή Βατοπαιδίου (βυζαντινά χρυσόβουλα κλπ.), τους οποίους το Γνωμοδοτικό θεώρησε έγκυρους. Με τον ίδιο εισηγητή, τέσσερα Γνωμοδοτικά Συμβούλια του υπουργείου Οικονομικών, που συστάθηκαν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, απεφάνθησαν αργότερα, πως το Δημόσιο δεν μπορεί να προβάλλει δικαιώματα, ούτε στη νησίδα Άντα Μπουρού, ούτε στην υπόλοιπη λίμνης Βισθονίδα εν γένει.

    Ερωτηθείς από τον Αντ.Σκυλλάκο (ΚΚΕ), ο κος Ροΐδης διαφώνησε με την επιλογή των προέδρων των επόμενων Γνωμοδοτικών Συμβουλίων, να χρησιμοποιήσουν τον ίδιο εισηγητή, που αναγνώριζε πως το Δημόσιο δεν μπορούσε να προβάλλει δικαιώματα κυριότητας επί της λίμνης: «Εγώ πολλές φορές, όταν είχα παρόμοιες υποθέσεις, άλλαζα εισηγητές για να δω τι ακριβώς συμβαίνει. Άλλοι συνάδελφοι δεν το κάνουν. Δεν ξέρω - δεν μπορώ να σας πω» ανέφερε.

    Ο κος Ροΐδης, υποστήριξε πως η κίνηση του Απ. Φωτιάδη να αποδεχθεί την γνωμοδότηση για τη λίμνη Βισθονίδα, πριν την έκδοση της δικαστικής απόφασης, συνιστούσε εξώδικη ομολογία μη κυριότητας της λίμνης εκ μέρους του Δημοσίου. Από την άλλη ωστόσο διαφώνησε και με την έκδοση γνωμοδότησης τον Μάιο του 2004, εν αναμονή της απόφασης του δικαστηρίου: «Αφού υπάρχει το δικαστήριο, τι δουλειά έχει η γνωμοδότηση;» ανέφερε χαρακτηριστικά ο μάρτυς.

    Σχετικά με την 8μηνη καθυστέρηση της προέδρου του Πρωτοδικείου Ροδόπης, να εκδώσει την απόφαση που δικαίωνε το ελληνικό Δημόσιο ενάντια στην προσφυγή της Μονής, ο κος Ροΐδης ανέφερε πως «στα δικά μου χέρια, δεν υπήρξε απόφαση που να καθυστερήσει πάνω από τρίμηνο. Υπάρχουν όμως και άλλοι που κάνουν ενάμισι χρόνο?».

    [11] Τη νίκη θέλει ο ΠΑΟ

    Τι Νέα Σμύρνη, τι Βρέμη... Με την ψυχολογία στα ύψη, έπειτα από τη νίκη στη Νέα Σμύρνη επί του Πανιωνίου, ο Παναθηναϊκός, θα αντιμετωπίσει την Βέρντερ (21:45), στο πλαίσιο της 4ης ημέρας των ομίλων του τσάμπιονς λιγκ. Οι «πράσινοι» θέλουν το θετικό αποτέλεσμα για να συνεχίσουν να ελπίζουν σε διάκριση στη φετινή ευρωπαϊκή τους περιπέτεια.

    Εκτός αποστολής έμεινε ο τραυματίας Ιβανσιτς και για λόγους τακτικής οι Μελίσσης, Σόουζα, Σιόντης και Πετρόπουλος. Στο άλλο παιχνίδι του 2ου ομίλου, η Ανόρθωση θα υποδεχθεί στην Λάρνακα την Ιντερ και θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο δυνατό κόντρα στην ομάδα του Ζοζέ Μουρίνιο.

    Από εκεί και πέρα το σημερινό πρόγραμμα περιλαμβάνει σπουδαίες αναμετρήσεις, οι οποίες θα κρίνουν πολλά στην υπόθεση πρόκριση. Η Ρόμα υποδέχεται στο «Ολίμπικο» την Τσέλσι και θέλει μόνο τη νίκη, όπως και η Λίβερπουλ, η οποία θα παίξει στο «Ανφιλντ» κόντρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 4 November 2008 - 7:30:44 UTC