Visit the Infoxenios - Tourist information about Greece Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-11-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συναντήσεις για υγεία και αγροτικά θέματα
  • [02] Αρχίζουν οι καταθέσεις
  • [03] Εκτιμήσεις ΕΕ για ελληνική οικονομία

  • [01] Συναντήσεις για υγεία και αγροτικά θέματα

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρο Κοντό.

    Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό θέματα γενικότερης πολιτικής και θέματα του υπουργείου του, σημειώνοντας ότι προβλήματα που χρονίζουν τα τελευταία χρόνια στον τομέα της Υγείας, φτάνουν στη φάση της επίλυσής τους.

    Αναφέρθηκε ειδικότερα στο πρόβλημα των εφημεριών, υπογραμμίζοντας ότι ''σε λίγες ημέρες στόχος είναι να καταλήξουμε σε συλλογική σύμβαση με τους γιατρούς για να εφαρμοστεί στην Ελλάδα η Κοινοτική Οδηγία.''

    Επίσης ανέφερε, ότι υπάρχει συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας για να ακολουθήσουν επιπλέον προσλήψεις στον τομέα της Υγείας.

    Απαντώντας σε ερώτηση σύμφωνα με την οποία οι γιατροί απειλούν να κλείσουν τα νοσοκομεία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι έχουμε φτάσει στο τελικό στάδιο των συζητήσεων με τα συλλογικά όργανα των γιατρών για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με τις εφημερίες, σημειώνοντας ότι πρέπει να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση.

    Εχουμε συμφωνήσει και με τους γιατρούς και με το υπουργείο Οικονομίας και απομένουν λίγες ώρες για να λήξει αυτή η εκκρεμότητα και να εφαρμοστεί στην Ελλάδα και η Κοινοτική Οδηγία.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν συντάσσεται με την πολιτική του Γ. Αλογοσκούφη στην οικονομία, ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η πολιτική της κυβέρνησης είναι ενιαία, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι ο καθένας μπορεί να έχει διαφορετικές απόψεις, αλλά τελικά όλοι συγκλίνουμε σε μια ενιαία γραμμή.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση, εάν συμμετέχει σε "διευθυντήριο" όπως αναφέρουν δημοσιεύματα, ο κ. Αβραμόπουλος υπογράμμισε ότι στις δημοκρατίες δεν υπάρχουν ηρακλειδείς και διευθυντήρια. Ο πρωθυπουργός έχει συνεργάτες τους υπουργούς του, υπογράμμισε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Η πορεία υλοποίησης των προγραμμάτων της τέταρτης προγραμματικής περιόδου για την αξιοποίηση των υδάτινων πόρων, την αγροτική οδοποιΐα, τους αναδασμούς, καθώς και για τα προγράμματα ενίσχυσης των νέων αγροτών και κτηνοτρόφων συζητήθηκαν στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον κ. Αλ.Κοντό, όπως δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης.

    Ο κ. Κοντός ανέφερε ότι συζητήθηκαν και προτάσεις για τη μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων, σημειώνοντας και τα προβλήματα που υπάρχουν στον τομέα των δημητριακών.

    Επαφές Καραμανλή στις Βρυξέλλες

    Ο πρωθυπουργός θα μεταβεί σήμερα στις Βρυξέλλες όπου θα έχει σειρά επαφών, ενόψει των κρίσιμων αποφάσεων για την ευρωπαϊκή οικονομία, καθώς αναμένεται να οριστικοποιηθούν τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

    Θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφρεντ Μαρτενς και τον πρόεδρο του Eyrogroup πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιουνκερ.

    Επίσης, θα μιλήσει για την εμβάθυνση της Ευρώπης σε ημερίδα, που συνδιοργανώνουν το Κέντρο Μελετών Ευρωπαϊκής Πολιτικής και το «Ίδρυμα Κωνσταντίνος Καραμανλής».

    Σήμερα, η παρουσίασε

    Σύμφωνα με τις φθινοπρωτινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκή Επιτροπής για την οικονομία, ο ρυθμός ανάπτυξης στις χώρες της Ευρωζώνης θα είναι 0,1% για το 2009.

    Σήμερα και αύριο συνεδριάζουν αντίστοιχα το Eurogroup και το Ecofin, με τη συμμετοχή του υπουργού Οικονομίας κ.Γ.Αλογοσκούφη, προκείμενου να εξετάσουν τους όρους χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας.

    Την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να ανακοινώσει μείωση του διατραπεζικού επιτοκίου κατά μισή ποσοστιαία μονάδα.

    Την Παρασκευή, τέλος στην έκτατη σύνοδος κορυφής των ηγετών των 27 χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θα έχει ως αντικείμενο την ανάγκη συντονισμένης αντιμετώπισης σε ευρωπαϊκό επίπεδο της οικονομικής κρίσης, αναμένεται να καθοριστεί η θέση της ΕΕ ενόψει της Διεθνούς Διάσκεψης του G20 που θα πραγματοποιηθεί στις 15 Νοεμβρίου στη Ουάσινγκτον.

    [02] Αρχίζουν οι καταθέσεις

    Αρχίζουν σήμερα οι καταθέσεις των πρώτων μαρτύρων στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Η λίστα των μαρτύρων αποφασίστηκε την Παρασκευή ομόφωνα. Συνολικά 26 άτομα θα καταθέσουν αυτή την εβδομάδα για την υπόθεση.

    Σήμερα ενώπιον της Επιτροπής θα εμφανιστούν ο πρώην Εφέτης Ελευθέριος Ροΐδης (πρόεδρος του πρώτου Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που συστήθηκε για την κυριότητα των εκτάσεων που παραχωρήθηκαν στη Μονή Βατοπεδίου), ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, ο Στέφανος Δέτσης (πάρεδρος Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και εισηγητής στα Γνωμοδοτικά Συμβούλια που αναγνώρισαν τις αξιώσεις της Μονής επί των εκτάσεων) και η Δ. Κεφάλα (εισηγήτρια της υπόθεσης στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, το οποίο συμβούλευσε τον πρώην υφυπουργό Οικονομικών Π. Δούκα να δεχθεί συμβιβασμό με τη Μονή).

    Τα μέλη της Εξεταστικής, κατά την πρώτη τους συνεδρίαση, συμφώνησαν η λίστα να παραμείνει ανοιχτή έτσι ώστε, αν χρειαστεί και ανάλογα με την εξέλιξη της υπόθεσης, να προστεθούν και νέα πρόσωπα.

    Τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται με την υπόθεση, αποφασίστηκε ότι θα αρχίσουν να καταθέτουν αφού πρώτα εξαντληθούν όλα τα υπόλοιπα πρόσωπα. Ανάμεσα δε στους μάρτυρες που θα καλέσει η Εξεταστική, όπως δήλωσαν τόσο ο πρόεδρος της Χρήστος Μαρκογιαννάκης όσο και τα μέλη της Πάνος Παναγιωτόπουλος από τη ΝΔ και Ντίνος Ρόβλιας από το ΠΑΣΟΚ, θα συμπεριλαμβάνονται τόσο ο ηγούμενος της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ όσο και ο συνεργάτης του κ Αρσένιος.

    Επίσης ο κ. Μαρκογιάννακης απέστειλε αίτημα στον προϊστάμενο Εισαγγελέας Εφετών, Κυριάκο Καρούτσο με το οποίο ζητά να διαβιβάζεται άμεσα στην Επιτροπή κάθε νέο στοιχείο που θα προκύπτει από την εν εξελίξει δικαστική έρευνα, ακόμα και αν δεν αφορά πολιτικά πρόσωπα.

    Κατά την πρώτη μέρα συνεδρίασης της Εξεταστικής, δύο ήταν τα σημεία που δημιούργησαν διαφωνίες:

    Το πρώτο αφορούσε το αίτημα του ΠΑΣΟΚ που ζητούσε να υπάρχει προβολή των συνεδριάσεων μέσω του κλειστού κυκλώματος της Βουλής, ώστε να μπορούν να τις παρακολουθούν οι δημοσιογράφοι.

    Η πρόταση απορρίφθηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία. Ο πρόεδρος της Εξεταστικής δήλωσε ότι σύμφωνα με το άρθρο 145 παράγραφος 1 του κανονισμού της Βουλής, η Εξεταστική Επιτροπή έχει ειδικές ανακριτικές και εισαγγελικές ιδιότητες και άρα δεν επιτρέπεται η ευρεία δημοσιότητα.

    «Προσπαθούν να αποφύγουν την αμεσότητα της εικόνας και αποφάσισαν να υπάρχει πρόσβαση των δημοσιογράφων στα πρακτικά» τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντίνος Ρόβλιας.

    Ωστόσο η Επιτροπή αποφάσισε να υπάρχει ροή πληροφόρησης, μέσω των πρακτικών των συνεδριάσεων, που θα δίνονται στους δημοσιογράφους ανά δύο ώρες.

    Το δεύτερο σημείο αφορούσε την χρονική περίοδο από την οποία πρέπει να ξεκινήσει η Εξεταστική την διερεύνηση της υπόθεσης, με την εξέταση των μαρτύρων.

    Η κυβερνητική πλειοψηφία υποστήριξε ότι η διερεύνηση της υπόθεσης πρέπει να αρχίσει χρονολογικά από το 1998, οπότε και υπεγράφησαν οι πρώτες διοικητικές πράξεις από τους τότε υφυπουργούς του ΠΑΣΟΚ, κυρίους Φωτιάδη και Δρυ. Υπενθύμισε δε, ότι αυτό όριζε και η πρόταση που είχε υποβάλει η ΝΔ για τη σύσταση Εξεταστικής η οποία ομόφωνα υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια της Βουλής.

    Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη του δεν απέρριψαν την πρόταση της ΝΔ, επέμειναν ωστόσο ότι το κέντρο βάρους πρέπει να πέσει μετά τον Μάρτιο του 2004 οπότε και συντελέστηκαν, όπως δήλωσε ο κ Ρόβλιας «τα 7 σκάνδαλα της Μονής Βατοπαιδίου, με τις χαριστικές πράξεις και αποφάσεις».

    [03] Εκτιμήσεις ΕΕ για ελληνική οικονομία

    H Eυρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα στις Βρυξέλλες τις τακτικές εξαμηνιαίες (φθινοπωρινές εν προκειμένω) εκτιμήσεις της για την κατάσταση και τις προοπτικές των ευρωπαϊκών οικονομιών ως το 2010.

    Σε γενικές γραμμές, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οικονομική μεγέθυνση στην Ελλάδα θα είναι το 2009 πολλαπλάσια από τη μέση αντίστοιχη στη ζώνη του ευρώ (2,5% έναντι 0,1% στην ευρωζώνη και 0,2% στους «27») και το 2010 θα είναι υπερδιπλάσια (2,6% έναντι 0,9 % στην ευρωζώνη και 1,1% στους «27») . Το 2008 η ελληνική ανάπτυξη ήταν στο 3,1%.

    Σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Επιτροπής, έκλεισε στο 3,5% του ΑΕΠ το 2007 και θα σημειώσει μείωση το 2008 στο 2,5%. Σε ό,τι αφορά το 2009 η Επιτροπή προβλέπει περαιτέρω μείωση στο 2,2% ενώ για το 2010 προβλέπεται αύξηση του ελλείμματος στο 3%, λαμβανομένου όμως υπόψη ότι δεν είναι ακόμη γνωστές οι βασικές κατευθύνσεις του σχεδίου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2010. Σημειώνεται ότι τον επόμενο χρόνο έλλειμμα στα όρια ή πάνω από την τιμή αναφοράς του 3% αναμένεται να εμφανίσουν η Ιρλανδία (δημοσιονομικό έλλειμμα 5,5% το 2008, 6,8% το 2009 και 7,2% το 2010), η Γαλλία (δημοσιονομικό έλλειμμα 3% το 2008, 3,5% το 2009 και 3,8% το 2010), η Φιλανδία (δημοσιονομικό έλλειμμα 5,1% το 2008, 3,6% το 2009 και 2,4% το 2010) και η Μάλτα (δημοσιονομικό έλλειμμα 3,8% το 2008, 2,7% το 2009 και 2,5% το 2010).

    Σύμφωνα επίσης με τις προβλέψεις της Επιτροπής το ελληνικό δημόσιο χρέος από 94,8% του ΑΕΠ το 2007 θα μειωθεί στο 93,4% το 2008, στο 92,2% το 2009 και στο 91,9% το 2010. Το δημόσιο χρέος ήταν 102,9% το 2001, 101,5% το 2002, 97,8% το 2003, 98,6% το 2004, 98,8% το 2005 και 95,9% το 2006.

    Σε ό,τι αφορά την ανεργία η Επιτροπή προβλέπει ότι θα κλείσει στο 9% το 2008 (7,6% στην ευρωζώνη και 7% στους «27») για να αυξηθεί στο 9,2% το 2009 (8,4% στην ευρωζώνη και 7,8% στους «27») και στο 9,3% το 2010 (8,7% στην ευρωζώνη και 8,1% στους «27»).

    Η Επιτροπή προβλέπει τέλος ότι ο πληθωρισμός στην Ελλάδα από 3% το 2007 (3,3% το 2006) θα σημειώσει αύξηση στο 4,4% το 2008 (3,5% στην ευρωζώνη και 3,9% στους «27») για να μειωθεί στη συνέχεια στο 3,5% το 2009 (2,2% στην ευρωζώνη και 2,4% στους «27») και στο 3,3% το 2010 (2,1% στην ευρωζώνη και 2,2% στους «27»).

    Σε τεχνική ύφεση η ευρωζώνη

    Η ευρωζώνη βρίσκεται σε τεχνική ύφεση, με μείωση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων τριμήνων, και κατευθύνεται προς σχεδόν μηδενική ανάπτυξη, 0,1% , καθ' όλη τη διάρκεια του 2009, και ρυθμό ανάπτυξης 0,9 κατά το 2010 ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απευθύνοντας έκκληση για την ανάληψη συντονισμένης δράσης για τη στήριξη της ανάπτυξης.

    "Εχουμε ανάγκη από συντονισμένη δράση στο επίπεδο της ΕΕ για την υποστήριξη της οικονομίας, αντίστοιχη με τα μέτρα που πήραμε για την υποστήριξη του χρηματοπιστωτικού τομέα", δήλωσε ο ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για την Οικονομία Χοακίν Αλμούνια κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

    Η χρηματοπιστωτική κρίση δεν έχει ακόμη τελειώσει, παρά μια αρχή ηρεμίας στις χρηματαγορές. Η κατάσταση στις χρηματαγορές εξακολουθεί να είναι "επικίνδυνη", πρόσθεσε ο ευρωπαίος επίτροπος.

    Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν, ύστερα από μείωση 0,2% που σημείωσε το δεύτερο τρίμηνο του 2008, αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω κατά 0,1% στο τρίτο τρίμηνο και ύστερα 0,1% επιπλέον στο τέταρτο τρίμηνο.

    Εάν αυτό επιβεβαιωθεί, η ευρωζώνη θα βρίσκεται από το τρίτο τρίμηνο 2008 σε τεχνική ύφεση, η οποία χαρακτηρίζεται από τη μείωση του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια δύο συνεχών τριμήνων, για πρώτη φορά από τη συγκρότησή της το 1999.

    Για το σύνολο του 2008, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προβλέπει ανάπτυξη κατά 1,2%, έναντι 1,3% στις προηγούμενες προβλέψεις της.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 3 November 2008 - 11:30:27 UTC