Visit our archive of News, Documents, Maps & Position Papers on the Imia Issue (1996) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Sunday, 22 December 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομια"
  • [02] Ανάκαμψη στις διεθνείς χρηματαγορές
  • [03] Διεθνής Διάσκεψη κατά της διαφθοράς
  • [04] Μνημόνιο Ελλάδας-Λιβάνου για Ενέργεια
  • [05] Οι σχέσεις των απόδημων με την Ελλάδα
  • [06] Σήμερα η απάντηση της ΠΓΔΜ σε Νίμιτς
  • [07] Ο FAO ζητά εξηγήσεις από την Κίνα
  • [08] Επίσκεψη Παπαρήγα στην Κύπρο
  • [09] Περιοδεία Τσίπρα στο Αλιβέρι
  • [10] Ισχυρός σεισμός στο Πακιστάν

  • [01] "Εχουμε ολοκληρωμένο σχέδιο για την οικονομια"

    Συνεδρίασε υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου, η Κυβερνητική Επιτροπή, με αντικείμενο την διεθνή οικονομική κρίση. Ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, ενημέρωσε για τα τελευταία γεγονότα και στις δηλώσεις του υπογράμμισε ότι ''έχουμε μία απο τις πιο σοβαρές οικονομικές κρίσεις, η οποία επηρεάζει την Ευρώπη και τις υπόλοιπες χώρες του κόσμου'', σημειώνοντας ότι οι επιπτώσεις στην Ελλάδα είναι μικρότερες απ' αλλού, αλλά όπως τόνισε ο υπουργός, πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης, πρόσθεσε, ότι η κυβέρνηση έχει ήδη καταθέσει στη Βουλή σχέδιο για την αύξηση της ρευστότητας στην οικονομία, ώστε να μην υπάρξουν προβλήματα ούτε για τις επενδύσεις, ούτε για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και ούτε για τους καταναλωτές. "Εχουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στο χρηματοπιστωτικό τομέα και αυτό το σχέδιο θα βοηθήσει την οικονομία να αναπτύσσεται και τον επόμενο χρόνο. Ωστόσο, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στην υπόλοιπη Ευρώπη ήδη υπάρχουν σημάδια ύφεσης, που επηρεάζουν πάρα πολλές χώρες και πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση για να δείξουμε ευελιξία και σοβαρότητα στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων", υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ο υπουργός Οικονομίας, πρόσθεσε, ότι δεν πρέπει να υπάρχει αμφιβολία ότι η κυβέρνηση θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα και για την ενίσχυση της ανάπτυξης της οικονομίας και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όσων θίγονται περισσότερο απο την κρίση, στα πλαίσια όμως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων.

    Ηδη, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, έχουμε δώσει δείγματα γραφής, ενώ ταυτόχρονα επιτέθηκε σε όσους καταθέτουν προτάσεις, οι οποίες, όπως είπε, δεν είναι σοβαρές.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε χαρακτηριστικά "ακούγονται προτάσεις οι οποίες αν επρόκειτο να εφαρμοστούν, όχι μόνο δεν θα έλυναν προβλήματα αλλά θα δημιουργούσαν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα για τους Ελληνες πολίτες".

    Αυτές οι προτάσεις, πρόσθεσε, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν με σοβαρότητα.

    [02] Ανάκαμψη στις διεθνείς χρηματαγορές

    Κέρδη σημειώνουν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές, με τους δείκτες στα μεγάλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, πλην της Φρανκφούρτης, να καταγράφουν άνοδο μεταξύ 5,76% και 6,88% καθώς η μείωση του κόστους του δανεισμού πυροδότησε καλπασμό των τιμών των μετοχών των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ενώ η άνοδος των τιμών των εμπορευμάτων ώθησε σε υψηλότερα επίπεδα τις μετοχές ενέργειας και μετάλλων.

    Το επιτόκιο διατραπεζικού δανεισμού στη βρετανική διατραπεζική αγορά για δάνεια τρίμηνης διάρκειας σε δολάρια (Libor) υποχώρησε, χθες, κατά 4 μονάδες βάσης, στο 3,47% με αποτέλεσμα η τιμή της μετοχής της Royal Bank of Scotland να εκτιναχθεί κατά 12%, η μετοχή της μεγαλύτερης ευρωπαϊκής ασφαλιστικής εταιρίας Allianz κατά 18% και η μετοχή της δεύτερης μεγαλύτερης του κλάδου στην Ευρώπη Axa κατά 17%.

    Στη χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE καταγράφει, το μεσημέρι, άνοδο 5,76%, στη χρηματιστηριακή αγορά του Παρισιού, ο δείκτης CAC 40 άνοδο 6,88% και στη χρηματιστηριακή αγορά της Ζυρίχης, ο δείκτης SMI άνοδο 5,83%.

    Στη Φρανκφούρτη, αντιθέτως, ασκήθηκαν πιέσεις στις τιμές των μετοχών στο απόηχο της είδησης ότι η Porsche AG, η οποία κατέχει δικαιώματα μετοχών σε ποσοστό 31,5% του μετοχικού κεφαλαίου της Volkswagen AG, ενδέχεται να ασκήσει το 5% των εν λόγω δικαιωμάτων με στόχο την αύξηση της ρευστότητας των κοινών μετοχών της VAG. Στον απόηχο της είδησης, η τιμή της μετοχής της Volkswagen κατέγραψε πτώση 36,5% ενώ η τιμή της μετοχής της Porsche άνοδο 34%. Ωστόσο, οι σημαντικές αρχικές απώλειες του δείκτη Dax περιορίζονται, το μεσημέρι, σε ποσοστό 0,95%.

    Θεαματική ανάκαμψη παρουσιάζουν και οι τιμές των μετοχών στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών πλησιάζει τις 1.980 μονάδες, παρουσιάζοντας μεγάλη άνοδο σε ποσοστό περίπου 10%.

    Τέλος, στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με κέρδη 7,74%, ακολουθώντας τη θεαματική άνοδο του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, με 10,88%.

    Σε επίπεδα πάνω τα 66 δολάρια το βαρέλι σταθεροποιείται σήμερα η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού, ενώ ο ΟΠΕΚ ενδέχεται να συγκαλέσει σε νέα σύνοδο τις χώρες-μέλη του, πριν από την προγραμματισμένη σύνοδο του Δεκεμβρίου, για να εξετάσει νέα μείωση της παραγωγής του, τη δεύτερη μέσα σε δύο μήνες.

    Ευρωπαϊκό σχέδιο για την ανάκαμψη της οικονομίας

    H Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει στις 26 Νοεμβρίου ένα συνολικό σχέδιο για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας, όπως δήλωσε σήμερα στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο μετά την ολοκλήρωση της έκτακτης συνεδρίασης του Κολλεγίου των κοινοτικών επιτρόπων που είχε αντικείμενο την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης.

    Ο Μ. Μπαρόζο ανέφερε ακόμη ότι κατά τη σημερινή συνεδρίαση συμφωνήθηκε ένα ευρωπαϊκό σχέδιο για δράση ώστε να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την οικονομική κρίση στην απασχόληση, την αγοραστική δύναμη των πολιτών και την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί συναντήθηκε χθες στις Βερσαλλίες με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 7 Νοεμβρίου και τη Σύνοδο της G20 (ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών) στην Ουάσιγκτον στις 15 Νοεμβρίου.

    "Η πρώτη μας προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι να σταματήσει η επέκταση των οικονομικών προβλημάτων και σε άλλες χώρες, περιλαμβανόμενης της ανατολικής Ευρώπης, όπου τα προβλήματα ήδη εμφανίζονται και όπου πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα" δήλωσε ο κ. Μπράουν στη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρόεδρο της Γαλλίας.

    Από την πλευρά του, ο Νικολά Σαρκοζί, που το εξάμηνο αυτό προεδρεύει στην ΕΕ, εξέφρασε την ευχή η Ευρωπαική Ενωση να αυξήσει "τουλάχιστον στα 20 δισεκατομμύρια ευρώ" -έναντι των 12 που είναι τώρα- "την ικανότητά της να ανταποκριθεί στην παρούσα οικονομική κρίση" .

    "Θα προτείνω στις 7 Νοεμβρίου όπως η Ευρωπαϊκή Ενωση που ήδη διαθέτει 12 δισεκατομμύρια ευρώ σε ρευστό για να υποστηρίξει ορισμένα κράτη της, να ξεπεράσει τα 20 δικσεκατομμύρια ευρώ ώστε να μπορέσει αυξάνοντας την οικονομική της ικανότητα, να ανταποκριθεί πληρέστερα στην κρίση" τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος.

    Αύριο ο Βρετανός πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

    Ζοφερές προβλέψεις για την οικονομία

    Σήμερα, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) αναμένεται να μειώσει το βασικό της επιτοκιο κατά 0,50% σε 1%, ενώ μια νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της ΕΚΤ είναι πιθανή στην προσεχή συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου της Ζαν Κλόντ Τρισέ.

    "Θεωρώ πιθανή" τη μείωση του βασικού επιτοκίου στην επόμενη συνάντηση που έχει προγραμματιστεί για τις 6 Νοεμβρίου, με δεδομένο ότι οι "πληθωριστικές πιέσεις μειώθηκαν" σχολίασε ο Ζ.Κ.Τρισέ κατά τη διάρκεια συνεδρίου που οργάνωσε το ισπανικό πρακτορείο "Europa Press".

    Η ΕΚΤ είχε προβεί στις 8 Οκτωβρίου στη μείωση του βασικού της επιτοκίου, στο 3,75% από 4,25% που ήταν μέχρι τότε, στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης των περισσοτέρων κεντρικών τραπεζών.

    Στο μεταξύ, μείωση των επιτοκίων ζητούν οι επιχειρήσεις στο χώρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εν μέσω προβλέψεων ότι η οικονομική επιβράδυνση στην Ευρώπη μπορεί να οδηγήσει στην περικοπή περισσοτέρων του 1 εκατ. θέσεων εργασίας το 2009.

    Η ανεργία αναμένεται να αυξηθεί από το 7% στο 7,8% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, με την περικοπή 1,1 εκατ. θέσεων εργασίας και ενώ το τρέχον έτος δημιουργήθηκαν περισσότερες από 2 εκατ. θέσεις εργασίας.

    Πακέτο σωτηρίας 25,1 δισ. δολαρίων για την Ουγγαρία

    Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) , η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) και η Παγκόσμια Τράπεζα συμφώνησαν απόψε σε ένα οικονομικό πακέτο 25,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη διάσωση της Ουγγαρίας για να τη βοηθήσουν να ανταπεξέλθει με τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης, ανακοίνωσε το ΔΝΤ.

    Το ΔΝΤ ανακοίνωσε ότι κατέληξαν σε συμφωνία με την Ουγγαρία για δάνειο 15,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι έτοιμη με χρηματοδότηση επιπλέον 8,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων και η Παγκόσμια Τράπεζα με άλλα 1,3 δις δολάρια.

    "Το πακέτο μπορεί να προωθηθεί στο εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ για έγκριση στις αρχές Νοεμβρίου με τη διαδικασία της επείγουσας χρηματοδότησης", δήλωσε ο γενικός διευθυντής του ιδρύματος Ντομινίκ Στρος Καν.

    Στο μεταξύ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος για Οικονομικές Υποθέσεις Χοακίν Αλμούνια ανακοίνωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προτείνει την αύξηση από 12 σε 25 δισεκατομμύρια ευρώ της μέγιστης βοήθειας που μπορεί να χορηγήσει στα κράτη μέλη της που βρίσκονται εκτός της ζώνης του ευρώ και αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες.

    Πτώχευση κηρύσσουν οι αερογραμμές χαμηλού κόστους Sterling Airways

    Η αεροπορική εταιρία Sterling Airways που έχει την έδρα της στη Δανία ανακοίνωσε ότι θα κηρύξει πτώχευση εντός της ημέρας, καθώς οι Ισλανδοί μέτοχοί της αδυνατούν να συνεχίσουν τη χρηματοδότησή της εξαιτίας της οικονομικής κρίσης.

    Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης, άλλες σκανδιναβικές αεροπορικές εταιρίες όπως η SAS και η χαμηλού κόστους Norwegian προσφέρθηκαν σήμερα το πρωί να βρουν εισιτήρια για να εξυπηρετήσουν στη μεταφορά των επιβατών της Sterling, η οποία έχει καθηλώσει στο έδαφος τον στόλο της.

    Οι αερογραμμές Sterling ανήκουν στον όμιλο Northern Travel Group, o οποίος αποτελείται από κεφάλαια των ισλανδικών επενδύσεων Fons, FL Group και Sund.

    Η οικονομία της Iσλανδίας που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το χρηματοπιστωτικό της σύστημα, κατέρρευσε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.

    Το νόμισμα της Ισλανδίας, η κορώνα έχει υποτιμηθεί κατά 40% από τον Ιανουάριο, οι τρεις μεγάλες τράπεζες της χώρας περιήλθαν στον έλεγχο του κράτους στις αρχές Οκτωβρίου και η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ζητήσει διεθνή βοήθεια.

    "Μέσα σε μια περίοδο τριών έως τεσσάρων εβδομάδων, όλο το χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρευσε και οι μέτοχοί μας βρέθηκαν σε αδυναμία να συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την εταιρία", διευκρινίζει η ανακοίνωση της Sterling.

    "Διαπραγματεύσεις άρχισαν με αρκετούς εν δυνάμει επενδυτές, αλλά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε σε συμφωνία. Αναπόφευκτα η Sterling δεν έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει πτώχευση", προσθέτει.

    [03] Διεθνής Διάσκεψη κατά της διαφθοράς

    "Η διαφθορά έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πρόσφατη νομισματική κρίση, καθώς όταν λες ψέματα για λεφτά διαπράττεις απάτη, η οποία είναι παράνομη, άρα αξιόποινη. Διευθυντικά στελέχη χρηματοπιστωτικών οργανισμών γνώριζαν ότι παραπλανούσαν και πρέπει να τιμωρηθούν".

    Αυτό τόνισε σήμερα, ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Παγκόσμιας Συνδιάσκεψης κατά της διαφθοράς Μπάρι Ο' Κιφ, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την 13η Παγκόσμια Συνδιάσκεψη που συγκαλείται στην Αθήνα και στην οποία θα μιλήσουν ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο Επίτροπος Σταύρος Δήμας και θα συμμετάσχουν 1.100 ξένοι προσκεκλημένοι.

    Αναφερόμενος στη Συνδιάσκεψη ο πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ελλάδας Κώστας Μπακούρης τόνισε πως "η διαφθορά βρίσκεται στον πυρήνα των μεγάλων προκλήσεων και αν θέλουμε να προχωρήσουμε την ειρήνη και την ευημερία πρέπει προηγουμένως να εξαλείψουμε τη διαφθορά".

    Η πρόεδρος της Διεθνούς Διαφάνειας Ιγκέτ Λαμπέλ παρατήρησε πως "η διαφθορά αγγίζει τις ζωές μας άμεσα ή έμμεσα, προκαλεί βία, σκοτώνει" και τόνισε πως η προσπάθεια επομένως πρέπει να αναλαμβάνεται τόσο προληπτικά όσο και κατασταλτικά.

    Οι διοργανωτές του συνεδρίου που θα εργαστεί σε 40 ομάδες εργασίας, τόνισαν πως: 1. Η διαφθορά έχει τεράστιο κόστος στις αναπτυσσόμενες χώρες, γι' αυτό χρειάζονται την υποστήριξη της διεθνούς κοινότητας για να αντεπεξέλθουν, 2. πως η διαφθορά ανθεί εκεί όπου υπάρχουν θεσμικά κενά και έλλειψη λογοδοσίας, αναφέροντας ενδεικτικά την περίπτωση της Σλοβενίας, της Λετονίας και ιδιαίτερα της Ιταλίας όπου ο κ. Μπερλουσκόνι διέλυσε τους οργανισμούς καταπολέμησης της διαφθοράς και, 3. αναφορικά με την Ελλάδα επισημάνθηκε ότι υπάρχει μια οριακή πρόοδος, όμως οι δείκτες είναι επισφαλείς.

    Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης αρχίζουν αύριο και θα διαρκέσουν μέχρι το Σάββατο.

    [04] Μνημόνιο Ελλάδας-Λιβάνου για Ενέργεια

    Μνημόνιο Συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας υπέγραψε με τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας και Υδάτων του Λιβάνου κ. Alain Tabourian, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας, κατά την πρώτη ημέρα της επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στον Λίβανο.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η ενεργειακή αυτή συνεργασία μεταξύ δύο Μεσογειακών χωρών κινείται στον άξονα σχετικών πρωτοβουλιών του Υπουργείου Ανάπτυξης αλλά και της στρατηγικής επιλογής του Πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας μεταξύ των χωρών της Μεσογείου «Ένωση για τη Μεσόγειο» που επιδιώκει η Γαλλική Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Σύμφωνα με το περιεχόμενο του Μνημονίου, οι δύο πλευρές αναγνωρίζουν την κεντρική σημασία της ενέργειας για την ανάπτυξη των σύγχρονων οικονομιών και την αναγκαιότητα προώθησης καθαρών μορφών ενέργειας, δηλαδή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και της Εξοικονόμησης Ενέργειας (ΕΞΕ).

    Οι τομείς δραστηριότητας αυτής της νέας ενεργειακής συνεργασίας αφορούν στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας και βέλτιστων πρακτικών, την ενθάρρυνση επενδύσεων και επιχειρηματικών πρωτοβουλιών και το σχεδιασμό και υλοποίηση κοινών ενεργειακών έργων και προγραμμάτων τόσο στις δύο χώρες, όσο και στις ευρύτερες περιοχές και διεθνώς. Το Μνημόνιο προβλέπει τη σύσταση επιτροπής για την προώθηση των θεμάτων αυτών. Η πρώτη συνάντηση της επιτροπής ορίζεται δύο μήνες μετά την κύρωση του Μνημονίου από τη Βουλή.

    Επίσης, ο υπουργός Ανάπτυξης, συνάντησε τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου κ. Fouad Siniora. Κατά τη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, ο Πρωθυπουργός του Λιβάνου ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεχή και σταθερή υποστηρικτική της στάση έναντι της χώρας του. Ο κ. Φώλιας επανέλαβε τη σταθερή θέση της χώρας μας υπέρ ενός ενωμένου και ειρηνικού Λιβάνου και διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό για τη συνέχιση της πολιτικής αυτής σε όλους τους τομείς. Τέλος, ο Λιβανέζος Πρωθυπουργός ενημερώθηκε για τις συναντήσεις, συζητήσεις και δράσεις που πραγματοποιεί ο Έλληνας Υπουργός κατά την επίσκεψή του στη Βηρυττό και διαβεβαίωσε την Ελληνική πλευρά για την πλήρη στήριξή του.

    Ο κ. Φώλιας συναντήθηκε και με τον Υπουργό Οικονομίας και Εμπορίου του Λιβάνου κ. Mohammad Safadi. Κατά τη συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομίας, συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος όπως η προστασία του καταναλωτή, η ασφάλεια τροφίμων, ο ποιοτικός έλεγχος καυσίμων, η ποιότητα στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, η τυποποίηση, το εμπόριο και οι επιχειρηματικές συνεργασίες. Ο Υπουργός του Λιβάνου τόνισε ότι η Ελληνική τεχνογνωσία στους τομείς αυτούς θα ήταν πολύ χρήσιμη για τη χώρα του αλλά και η Ελληνική στήριξη στις συνεργασίες που επιχειρεί ο Λίβανος με διεθνείς οργανισμούς όπως είναι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου, στον οποίο επιδιώκει να γίνει πλήρες μέλος.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε, με τη σειρά του, ότι στον τομέα της προστασίας του καταναλωτή, στη Ελλάδα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα με τη γραμμή καταναλωτή και το Συνήγορο του Καταναλωτή και προχωρούμε ακόμη πιο πολύ με την αναβαθμισμένη γραμματεία ελέγχου της αγοράς. Στον τομέα των καυσίμων, το Παρατηρητήριο Τιμών, ήδη, λειτουργεί και μέχρι το τέλος του έτους θα βρίσκεται σε πλήρη λειτουργία ενώ πραγματοποιούνται συνεχείς ποιοτικοί έλεγχοι από τις ειδικά εξοπλισμένες κινητές μονάδες του Υπουργείου Ανάπτυξης. Και στους τομείς της τυποποίησης και της ασφάλειας τροφίμων, έχουν ληφθεί σημαντικά μέτρα πάντα με γνώμονα την ποιότητα και την ανταγωνιστικότητα. Τέλος, η στήριξη της επιχειρηματικότητας είναι στρατηγική προτεραιότητα για την Ελληνική κυβέρνηση. Όλοι αυτοί οι τομείς είναι πρόσφοροι, ώστε ο Λίβανος να δανειστεί τεχνογνωσία και εμπειρία από την Ελλάδα ενδυναμώνοντας, παράλληλα, τις μεταξύ μας σχέσεις.

    [05] Οι σχέσεις των απόδημων με την Ελλάδα

    Πως βλέπουν τα εκατομμύρια των απόδημων Ελλήνων τη χώρα καταγωγής τους; Ποιες είναι οι σχέσεις τους με την πατρίδα; Ποια προβλήματα τους απασχολούν; Πόσο τους επηρεάζουν τα οικονομικά προβλήματα και τα εθνικά θέματα; Σε ποιο βαθμό έχουν ενταχθεί στις κοινωνίες των χωρών διαμονής τους; Ποια είναι η γνώμη τους για το ελληνικό κράτος και τα ελληνικά ΜΜΕ;

    Απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά δίνει σημαντική δημοσκόπηση της εταιρείας «Κάπα-Research», που διήρκεσε δύο χρόνια (2006-2008) και στην οποία απάντησαν περίπου 15.000 Έλληνες της διασποράς από όλο τον κόσμο. Τα πρώτα στοιχεία που προκύπτουν από την έρευνα παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο της περιφερειακής συνέλευσης του ΣΑΕ Ευρώπης, στη Φραγκφούρτη, με τη συμμετοχή 220 συνέδρων από 20 και πλέον ευρωπαϊκές χώρες.

    Σύμφωνα με το διευθυντή της Κάπα-Research, Τάσο Γεωργιάδη, οι Έλληνες μετανάστες πήγαν στην Αμερική για καλύτερη τύχη, ενώ στην Ευρώπη εγκαταστάθηκαν λόγω της φτώχειας που υπήρχε στα χωριά τους. Η Μακεδονία, η Πελοπόννησος και η Ήπειρος, ήταν οι κύριοι τόποι προέλευσης των μεταναστών.

    Οι γάμοι των απόδημων Ελλήνων γίνονται ακόμη και σήμερα κυρίως με τον παραδοσιακό τρόπο και το σχετικό τελετουργικό αποτελεί σημείο σύνδεσης με την Ελλάδα. Ένα στα τρία νοικοκυριά μιλούν κυρίως ελληνικά στο σπίτι. Το αίσθημα της συγγένειας είναι πολύ ανεπτυγμένο μεταξύ των μεταναστών και η διατήρηση των επαφών με τους συγγενείς αποτελεί ισχυρό σημείο διασύνδεσης με την πατρίδα. Επτά στους δέκα Έλληνες έχουν συγγενείς στο εξωτερικό.

    Σε ό,τι αφορά τη γλώσσα, τα τελευταία χρόνια βρίσκεται σε υποχώρηση και η χρήση της περιορίζεται κυρίως στο σπίτι. Στη μεγάλη τους πλειονότητα οι νέοι ομογενείς στις παρέες τους εκτός σπιτιού, δεν μιλούν πλέον ελληνικά. Ραγδαία υποχώρηση υπάρχει πλέον και στη άποψη ότι ελληνόγλωσση εκπαίδευση πρέπει να υφίσταται στο εξωτερικό. Οι απόδημοι δεν πιστεύουν ότι μπορούν να λειτουργήσουν στο εξωτερικό καλά ελληνικά σχολεία. Οι απόδημοι στη Γερμανία πιστεύουν ότι την ευθύνη για το ότι δεν είναι καλή η ελληνική εκπαίδευση στο εξωτερικό, έχει η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες που πιστεύουν ότι αυτό οφείλεται στις επικρατούσες συνθήκες και στο γενικότερο κλίμα.

    Οι Έλληνες της διασποράς πιστεύουν ότι δουλεύουν περισσότερο απ΄ότι στην Ελλάδα. Μεγαλύτερο είναι και το ποσοστό αυτών που δηλώνουν εισοδηματίες, σε αντίθεση με την Ελλάδα, όπου όλο και περισσότεροι δηλώνουν πως επιθυμούν να γίνουν δημόσιοι υπάλληλοι. Ο δείκτης επιχειρηματικότητας είναι υψηλότερος στην ομογένεια.

    Επιπλέον, οι απόδημοι βρίσκονται σε καλύτερη οικονομικά κατάσταση. Ένας στους δέκα απόδημους δηλώνει πως βρίσκεται στα όρια της φτώχειας τη στιγμή που το ποσοστό αυτό στο εσωτερικό της χώρας, πλησιάζει το 20%. Οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού δηλώνουν αισιόδοξοι για τη βελτίωση των οικονομικών τους. Τρεις στους τέσσερις Έλληνες της διασποράς δηλώνουν ότι έχουν περιουσία στην Ελλάδα. Αλλά, μόνο ένας στους τρεις από αυτούς, που έχουν περιουσία στην Ελλάδα, λένε ότι έχουν κάποιο εισόδημα από αυτήν.

    Λόγω της οικονομικής κρίσης, μειώνεται αισθητά ο αριθμός των αποδήμων που στέλνουν εμβάσματα στην πατρίδα, με συνέπεια να εξαλείφεται το λεγόμενο «μεταναστευτικό συνάλλαγμα» που αποτελούσε παλαιότερα ισχυρή ένεση στα οικονομικά του κράτους.

    Από την έρευνα προέκυψε ότι οι Έλληνες απόδημοι γενικώς, είναι άνθρωποι με υψηλό αίσθημα αυτοεκτίμησης. Περισσότερο εργατικοί και συνεπείς φορολογούμενοι. Σε μεγάλο ποσοστό δηλώνουν υπερήφανοι που είναι ελληνοαυστραλοί ή ελληνοαμερικανοί. Εννέα στους δέκα δηλώνουν ότι θέλουν να διατηρήσουν οι ίδιοι και τα παιδιά τους την ελληνική ταυτότητα. Πάντως, οι περισσότεροι Έλληνες του εξωτερικού αισθάνονται πικρία για τη στάση της ελληνικής Πολιτείας διαχρονικά.

    Ακόμα, οι απόδημοι στη συντριπτική τους πλειονότητα θεωρούν ότι είναι ενταγμένοι στη χώρα διαμονής και ότι μελλοντικά θα αφομοιωθούν πλήρως. Η υπηκοότητα, ένα καλό επάγγελμα και ένα υψηλό επίπεδο μόρφωσης, θεωρούν πως είναι τα βασικά στοιχεία ένταξης. Ένας στους τέσσερις συμμετέχουν σε πολιτιστικές εκδηλώσεις της ομογένειας, ποσοστά τέτοια.

    Αν και εννέα στους δέκα Έλληνες στην Ελλάδα πιστεύουν ότι οι ομογενείς είναι περισσότερο συνδεδεμένοι με την Εκκλησία, εντούτοις σύνδεση με την Εκκλησία έχουν σε ποσοστό 54% στην Ελλάδα, 53% στην Κύπρο και 51% στην ομογένεια. Γενικά το έργο της Εκκλησίας αξιολογείται θετικά. Ένας στους τρεις Έλληνες αντιμετωπίζει γενικά την Εκκλησία ως χώρο κοινωνικής προσέγγισης.

    Γενικά στοιχεία της έρευνας είναι ότι θεωρούμε τους εαυτούς μας περισσότερο αντιαμερικανούς, αν και παραδεχόμαστε ότι αυτό δεν μας έχει ωφελήσει. Πάντως, εμπιστευόμαστε περισσότερο την Ε.Ε. από ότι τις ΗΠΑ. Η Γαλλία και η Γερμανία είναι από τις περισσότερο δημοφιλείς χώρες, ενώ αντίθετα, ΗΠΑ, Ισραήλ και Βρετανία βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις.

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, τόσο ο σημερινός όσο και ο προηγούμενος, μαζί με τον Οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο, είναι τα δημοφιλέστερα πρόσωπα, ενώ αντίθετα Ερντογάν και Μπους τα λιγότερο δημοφιλή.

    Πολύ υψηλό ποσοστό στις χώρες διασποράς, βλέπουν δορυφορικά ελληνική τηλεόραση. Ένας στους τρεις διαβάζει ελληνική εφημερίδα. Ένας στους τρεις θέλει υπότιτλους στα προγράμματα της τηλεόρασης. Η πλειονότητα των αποδήμων έχει γενικά θετική εικόνα για την ΕΡΤ, η οποία θεωρείται σοβαρό κανάλι, αντικειμενικό και αξιόπιστο.

    Τέλος, το διαδίκτυο έχει πολύ υψηλό βαθμό χρήσης από τους απόδημους Έλληνες, πολύ περισσότερο από ότι στο εσωτερικό της Ελλάδος.

    Τα αναλυτικά στοιχεία της δημοσκόπησης αυτής, που έγινε υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών, θα παρουσιαστούν στις 28 και 29 Νοεμβρίου στην Αθήνα.

    [06] Σήμερα η απάντηση της ΠΓΔΜ σε Νίμιτς

    Ο εκπρόσωπος της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για την εκκρεμότητα της ονομασίας, πρέσβης Νίκολα Ντιμιτρόφ και ο διευθυντής του γραφείου του πρωθυπουργού της χώρας, Μάρτιν Πρότουγκερ, αναμένεται να συναντηθούν, σήμερα, στη Νέα Υόρκη, με τον μεσολαβητή του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, για να του επιδώσουν τις θέσεις και παρατηρήσεις της ηγεσίας της ΠΓΔΜ, επί της τελευταίας του πρότασης, η οποία επιδόθηκε στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, στις 8 Οκτωβρίου, στη Νέα Υόρκη.

    Πάντως, αρκετά μέσα μαζικής ενημέρωσης των Σκοπίων, όπως ο τηλεοπτικός σταθμός "Kanal5", σχολιάζουν ότι δεν είναι σαφές ποιες θέσεις και παρατηρήσεις της ηγεσίας της χώρας θα επιδώσουν στον κ. Νίμιτς οι εκπρόσωποι της ΠΓΔΜ, καθώς στις δύο συναντήσεις που είχαν τις τελευταίες δύο εβδομάδες στα Σκόπια ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι και ο πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι, δεν ανακοινώθηκε ότι η ηγεσία της χώρας έχει συμφωνήσει και καταλήξει στις παρατηρήσεις της επί της πρότασης του κ. Νίμιτς.

    Χθες, ο κ. Τσερβένκοφσκι επανέλαβε τη θέση του για την ανάγκη εξεύρεσης ενός "λογικού συμβιβασμού" στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

    Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, μιλώντας σε ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Στρούμιτσα, ανέφερε ότι «λογικός συμβιβασμός αποτελεί τη μόνη λύση για το πρόβλημα της ονομασίας με την Ελλάδα, η οποία θα φέρει τη σφραγίδα του ΟΗΕ και θα εγγυάται ότι ο λαός της ΠΓΔΜ θα είναι ''μακεδονικός'' και η γλώσσα ''μακεδονική''».

    Ωστόσο, ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ υπογράμμισε ότι η πρότασή του, δίχως τη συναίνεση του πρωθυπουργού κ. Γκρούεφσκι, δεν δύναται να υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο της χώρας, διότι το κόμμα του κ. Γκρούεφσκι έχει την πλειοψηφία στη βουλή. Γι' αυτό, εκτίμησε ο κ. Τσεβρένκοφσκι, αυτή την περίοδο, το μέλλον των διαπραγματεύσεων, το μέλλον αυτού του λαού, βρίσκεται στα χέρια του κ. Γκρούεφσκι.

    [07] Ο FAO ζητά εξηγήσεις από την Κίνα

    Ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) κάλεσε την Κίνα να παράσχει κάθε πληροφορία για την ενδεχόμενη ύπαρξη μελαμίνης στη διατροφική αλυσίδα.

    Η πρόσφατη ανακάλυψη της χημικής ουσίας στο Χονγκ Κονγκ, σε αβγά που παρήχθησαν στην Κίνα, προκαλεί φόβους ότι ενδέχεται να βρίσκεται και σε πολλά άλλα τρόφιμα, όπως το κρέας και το ψάρι, δήλωσε ο Ζιανγκ Ζιονγκιούν, υπεύθυνος του FAO στην Κίνα.

    Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο υπουργός Γεωργίας της Κίνας έδωσε εντολή για τη διενέργεια έρευνας προκειμένου να προσδιορισθεί κατά πόσον προστέθηκε μελαμίνη στην τροφή των ζώων, κάτι που θα εξηγούσε την παρουσία μελαμίνης στη διατροφική αλυσίδα.

    "Ωστόσο δεν γνωρίζουμε τις λεπτομέρειες της έρευνας αυτής, επιθυμούμε όπως μας γνωστοποιήσουν αμέσως τα αποτελέσματα των ανακαλύψεών τους", είπε.

    "Εάν αποδειχθεί ότι η τροφή έχει επιμολυνθεί, η πιθανότητα (οι χοίροι, τα κοτόπουλα, τα ψάρια και τα ζώα φάρμας να έχουν μολυνθεί) υπάρχει", πρόσθεσε.

    Για τον Ζιανγκ, ορισμένοι παραγωγοί μπορεί να είχαν τον ίδιο σκοπό με εκείνους που επιμόλυναν το γάλα με μελαμίνη, δηλ. να προκαλέσουν μία αύξηση του ποσοστού των πρωτεϊνών.

    Τέσσερα βρέφη έχουν πεθάνει στην Κίνα μετά την κατανάλωση επιμολυσμένου με μελαμίνη γάλακτος και δεκάδες χιλιάδες άλλα έχουν αρρωστήσει από την ίδια αιτία.

    Αβγά επιμολυσμένα με μελαμίνη εντοπίστηκαν το Σεπτέμβριο στη βορειοανατολική επαρχία Νταλιάν, στις παρτίδες του Ομίλου Χανουέι, ενός από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της περιοχής, δήλωσε χθες ένας τοπικός αξιωματούχος.

    Το προηγούμενο Σαββατοκύριακο, οι αρχές του Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν τον εντοπισμό αβγών της ίδιας εταιρίας επιμολυσμένων με μελαμίνη στην πρώην βρετανική αποικία.

    [08] Επίσκεψη Παπαρήγα στην Κύπρο

    Την Κύπρο επισκέπτεται σήμερα κα Αλέκα Παπαρήγα. Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, θα βρεθεί στη Λευκωσία για επαφές και συνομιλίες. Η κυρία Παπαρήγα θα γίνει δεκτή από τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

    Σε συνέντευξη της στην ανταποκρίτρια στην Αθήνα του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) Χρίστα Νικολάου, η κυρία Παπαρήγα σχολιάζει τις τελευταίες εξελίξεις στο κυπριακό, την εκλογή της Τουρκίας ως μη μονίμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ, αλλά και τις σχέσεις μεταξύ του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ.

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει ότι το Κυπριακό δεν αφορά μόνο τις δυο κοινότητες, έχει δύσκολες εσωτερικές πτυχές που αφορούν τις συνθήκες ίδρυσης και εγγυήσεων, είναι διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής και εκτιμά ότι το αποτέλεσμα των συνομιλιών μεταξύ του Προέδρου Δημήτρη Χριστόφια και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μεχμέτ Αλί Ταλάτ εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, το ΝΑΤΟ, την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Σε ερώτηση για τη στάση της Τουρκίας απέναντι στη διαδικασία των απευθείας συνομιλιών που έχει ξεκινήσει, εκτιμά ότι οι κυρίαρχες πολιτικές δυνάμεις της Τουρκίας δεν δείχνουν διάθεση να μετακινηθούν από τις καταστάσεις που δημιουργήθηκαν τον Ιούλη του 1974.

    Σχολιάζοντας την εκλογή της Τουρκίας ως μη μόνιμου μέλους του ΣΑ του ΟΗΕ, επισημαίνει ότι "εκφράζει γενικότερους σχεδιασμούς που έχουν να κάνουν με την εφαρμογή της ιμπεριαλιστικής νέας τάξης πραγμάτων στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, τον αποκλεισμό του ρωσικού πετρελαίου από τις αγορές της ΕΕ, την εκμετάλλευση του καυκασιανού πετρελαίου, τη δύσκολη κατάσταση για τους Αμερικανούς και το ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και στο Ιράκ, όπως και στα Βαλκάνια".

    Εκτιμά, επίσης, ότι η ΕΕ δεν πιέζει όσο θα έπρεπε την Τουρκία, αντιθέτως δεν επιδιώκει δίκαιη λύση στο Κυπριακό. Φέρνει μάλιστα ως παράδειγμα τη συνεχιζόμενη άρνηση της Τουρκίας να επικυρώσει το Πρωτόκολλο της Άγκυρας και να αναγνωρίσει τη Κυπριακή Δημοκρατία ως πλήρες μέλος της ΕΕ.

    Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις μεταξύ του ΚΚΕ και του ΑΚΕΛ, η κ. Παπαρήγα επισημαίνει ότι τα δύο κόμματα τα συνδέουν "κοινές αναφορές και αξίες, μακρόχρονες σχέσεις αλληλεγγύης, κοινών αγώνων, που αναπτύσσονται συνεχώς".

    Δηλώσεις για την οικονομική κρίση

    «Αυτό που χρειάζεται τώρα είναι αύξηση μισθών και συντάξεων, άμεση προστασία της λαϊκής οικογένειας που έχει δάνεια», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα αναφερόμενη στην οικονομική κρίση και ζήτησε «να παγώσουν τα δάνεια, να πέσουν τα επιτόκια. Να εξασφαλιστούν τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων, οι σημερινές και οι χθεσινές εισφορές των εργαζομένων».

    Η κα Παπαρήγα σημείωσε ότι τα μέτρα της κυβέρνησης «είναι τόνωση για τους βιομηχάνους, για τους εφοπλιστές, για τους τραπεζίτες, τους τονώνουν και στην ουσία τονώνουν όλους εκείνους τους παράγοντες που θα φέρουν τη νέα κυκλική κρίση τα επόμενα χρόνια» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι G 20 δεν θα καταλήξουν σε ενιαία μέτρα. «Αν τυχόν καταλήξουν σε κάποια, αυτά θα είναι μια νέα καταιγίδα σε βάρος των εργαζομένων. Είναι πρόκληση να γίνεται συζήτηση πως θα ενισχυθούν τα κίνητρα για την αγορά αυτοκινήτων, όταν ο άλλος δεν έχει να φάει και ο μισθός και η σύνταξη δεν φτάνουν για τον μήνα» τόνισε η γγ του ΚΚΕ.

    Η κα Παπαρήγα, η οποία περιόδευσε στο Αττικο Νοσοκομείο, έκανε λόγο για "μεγάλο σκάνδαλο" αναφερόμενη στις ελλείψεις που έχει το νοσοκομείο, και σημείωσε πως «χρόνια τώρα έχει ανοίξει ένα νοσοκομείο και δεν έχει προσωπικό».

    «Εδώ και τώρα ζητάμε αυτό το πανεπιστημιακό νοσοκομείο - που μπορεί να προσφέρει εξειδικευμένες ιατρικές υπηρεσίες - όχι απλώς να έχει πλήρες προσωπικό, αλλά και το προσωπικό να έχει ανθρώπινο ωράριο ώστε να προσφέρει υπηρεσίες εξειδικευμένες στη νοσηλεία, αλλά και στην έρευνα» τόνισε η κα Παπαρήγα και πρόσθεσε πως δεν αποτελεί δικαιολογία «ούτε το πώς θα γίνει ο ΑΣΕΠ».

    [09] Περιοδεία Τσίπρα στο Αλιβέρι

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, κ. Αλέξης Τσίπρας, πραγματοποιεί περιοδεία στο Αλιβέρι Ευβοίας, όπου και θα συμμετάσχει στην ημερίδα που συνδιοργανώνουν το Τμήμα Οικολογίας, η Νομαρχιακή Επιτροπή Ευβοίας και η Πολιτική Κίνηση Αλιβερίου του ΣΥΝ με θέμα «Ενεργειακό - Γιατί λέμε όχι στον λιθάνθρακα».

    Νωρίτερα, ο κ.Τσίπρας θα έχει συνάντηση στο Μηλάκι με τη Συντονιστική Επιτροπή Φορέων Αλιβερίου κατά του λιθάνθρακα και τους κατοίκους της περιοχής.

    ΣΥΝ για Ολυμπιακή

    Ενώ αρκετές χώρες, ανάμεσά τους και χώρες της Ε.Ε., αυξάνουν τις δημόσιες επενδύσεις στην πρώτη κατοικία, στις μεταφορές, στην παιδεία, στην αυτοκινητοβιομηχανία, σε δημόσιες εταιρίες κρατικών συμφερόντων, η κυβέρνηση της Ν.Δ. προχωρά ακάθεκτη στην υλοποίηση ιδιωτικοποιήσεων (ΟΑ, ΟΣΕ, ΕΛΤΑ, Λιμάνια) σαν να μην έχει συμβεί τίποτε. Την ώρα που το νεοφιλελεύθερο μοντέλο καταρρέει, η Ν.Δ. εμμένει σε μια παράλογη πολιτική που μετατρέπει τη χώρα σε πρόσφορο έδαφος για λεηλασία, τονίζει σε δήλωσή του ο Κώστας Ήσυχος, μέλος ΚΠΕ ΣΥΝ σχετικά με το ενδιαφέρον της Qatar Airways για την εξαγορά των διάδοχων εταιριών της ΟΑ.

    Ο ΣΥΝ, καλεί τους εργαζόμενους "με μέθοδο, πείσμα, μαχητικό, συνδικαλιστικό και κοινωνικό πρόγραμμα και ενότητα για να αποτρέψουν το «θάνατο» της Δημόσιας ΟΑ".

    "Η ριζοσπαστική Αριστερά θα επιμείνει σε κάθε μετερίζι, κοινοβουλευτικό και κινηματικό, για να μην υλοποιηθεί ένα ακόμα εθνικό έγκλημα σε βάρος της δημόσιας οικονομίας, της περιφερειακής συνοχής της χώρας, της πτητικής ασφαλείας", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [10] Ισχυρός σεισμός στο Πακιστάν

    Περισσότεροι από 160 είναι οι νεκροί από τον ισχυρό σεισμό, μεγέθους 6,4 Ρίχτερ, ο οποίος έπληξε νωρίς το πρωί το νοτιοδυτικό Πακιστάν, σαρώνοντας εκατοντάδες σπίτια, ενώ μετασεισμός 6,2 βαθμών με επίκεντρο την ίδια με τον πρωϊνό σεισμό περιοχή προκαλεί πανικό στους κατοίκους.

    Ο απολογισμός αναμένεται να αυξηθεί, δήλωσε αξιωματούχος και πρόσθεσε ότι τουλάχιστον οκτώ χωριά έχουν πληγεί.

    "Τα συνεργεία συνεχίζουν τις προσπάθειες τους. Μέχρι τώρα έχουν ανασύρει 160 πτώματα από χωριά της περιοχής Ζιαράτ, δημοφιλή τουριστικό προορισμό βορειοανατολικά της πρωτεύουσας της επαρχίας Κούετα", ανακοίνωσε τοπικός αξιωματούχος.

    Πολλοί άνθρωποι, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, θάφτηκαν κάτω από τα ερείπια. Στην περιοχή Ζιαράτ εκατοντάδες σπίτια καταστράφηκαν από τις κατολισθήσεις που προκλήθηκαν από τον σεισμό. Επίσης έχουν διακοπεί οι τηλεπικοινωνίες.

    "Εκατοντάδες πλινθόκτιστα σπίτια κατέρρευσαν. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε τους ανθρώπους με κάθε τρόπο και ζητάμε την συμπαράσταση της κυβέρνησης. Ο αριθμός των τραυματιών είναι μεγάλος", τόνισε ο κυβερνήτης της επαρχίας Ντιλαουάρ Χαν.

    Η κοιλάδα Ζιαράτ είναι από τους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της επαρχίας του Μπαλουχιστάν.

    Ορισμένοι δρόμοι έχουν αποκλειστεί από τις κατολισθήσεις και στρατιωτικά ελικόπτερα βοηθούν στις επιχειρήσεις διάσωσης. Όμως τα συνεργεία δεν έχουν καταφέρει ακόμα να φτάσουν στα βουνά πάνω από την κοιλάδα Ζιαράτ, διευκρίνισε ο ίδιος.

    Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Διαχείρισης Εθνικών Καταστροφών Φαρούκ Αχμεντ Χαν δήλωσε πως περίπου 300 διασώστες έχουν ήδη φτάσει στο Ζιαράτ και πως ο πακιστανικός στρατός στέλνει κινητές νοσοκομειακές μονάδες, τέντες και κουβέρτες στους σεισμόπληκτους.

    Η σεισμική δόνηση έγινε αισθητή και στην επαρχία Κανταχάρ του Αφγανιστάν, χωρίς όμως να έχουν αναφερθεί θύματα ή ζημιές.

    Στο μεταξύ, νέα σεισμική δόνηση μεγέθους 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 13:32 ώρα Ελλάδας, με επίκεντρο εξήντα χιλιόμετρα από την πόλη Κέτα του Πακιστάν, ανακοινώθηκε από το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωφυσικής.

    Το επίκεντρο βρισκόταν βορειοδυτικά της πόλης αυτής και 205 χιλιόμετρα από την πόλη Κανταχάρ του Αφγανιστάν. Η δόνηση ακολούθησε αυτή των 6,4 βαθμών που σημειώθηκε νωρίς το πρωί στην ίδια περιοχή.

    Οι κάτοικοι στην περιοχή πανικοβλήθηκαν και έτρεξαν σε ανοικτά σημεία. Στην προσπάθειά τους αυτή πολλοί ποδοπατήθηκαν και ορισμένοι τραυματίστηκαν, μετέδωσε το τηλεοπτικό κανάλι Geo.

    Aπό το πρωί έχουν σημειωθεί πάνω από 12 μετασεισμικές δονήσεις στην περιοχή.

    Τον Οκτώβριο του 2005, σεισμική δόνηση 7,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ στο βορειοδυτικό Πακιστάν και το Κασμίρ είχε στοιχίσει τη ζωή 74.000 ανθρώπων και τον εκτοπισμό άλλων 3,5 εκατομμυρίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 29 October 2008 - 13:30:56 UTC