Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δεν έγινε η ψηφοφορία για την Προανακριτική
  • [02] Στο "κόκκινο" τα χρηματιστήρια

  • [01] Δεν έγινε η ψηφοφορία για την Προανακριτική

    Χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας επί της πρότασης για τη σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου έληξε η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής. Ο πρόεδρος του Σώματος, Δημήτρης Σιούφας, επικύρωσε τυπικά τη θέση των παρισταμένων βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, πως «δεν υφίστανται προϋποθέσεις διεξαγωγής έγκυρης ψηφοφορίας, το Σώμα δεν αποφασίζει και η πρόταση δεν έχει απορριφθεί».

    «Η τύχη της πρότασης αυτής έκλεισε σήμερα. Μόνο νέα πρόταση μπορεί να ξαναέρθει», δήλωσε ο πρόεδρος της Βουλής μετά τη συνεδρίαση.

    Νωρίτερα, το Κομμουνιστικό Κόμμα είχε αποχωρήσει πριν την ψηφοφορία, υπό τον φόβο να καταγραφεί επίσημα η απόρριψη της πρότασης, που θα απέκλειε (εκτός απροόπτου) τη δυνατότητα σύστασης Προανακριτικής Επιτροπής στο μέλλον.

    «Αποχωρούμε προκειμένου να παραμείνει ανοιχτός ο δρόμος στην Προανακριτική Επιτροπή, να μην εκφυλιστεί η Εξεταστική, να διερευνηθούν όλα τα πραγματικά περιστατικά και να χυθεί όσο φως είναι δυνατόν στην υπόθεση», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Σπύρος Χαλβατζής.

    Το ζήτημα της μη εκπλήρωσης των προϋποθέσεων για διεξαγωγή της ψηφοφορίας, έθεσε αμέσως μετά, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, επικαλούμενος την έλλειψη απαρτίας. Ο κ. Κουβέλης επικαλέστηκε επίσης τον Κανονισμό της Βουλής, που προβλέπει την αρωγή βουλευτών της κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ανάγνωση του καταλόγου των βουλευτών, στη συλλογή των ψήφων και στη συγκρότηση της Εφορευτικής Επιτροπής.

    «Το θέμα είναι ουσιαστικό και βαθύτατα πολιτικό, γιατί αφορά στη λειτουργία του Κοινοβουλίου. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτόφαντης συμπεριφοράς, προσβλητικής για το Κοινοβούλιο. Δεν έχετε την δυνατότητα να προχωρήσετε σε ψηφοφορία», είχε σημειώσει ο κ. Κουβέλης.

    Αντίστοιχα, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ισχυρίσθηκε πως «με την πρωτοφανή και κωμικοτραγική πρωτοβουλία της κυβέρνησης, βρισκόμαστε εκτός κάθε συνταγματικού πλαισίου. Κάθε κοινοβουλευτικό πολίτευμα βασίζεται στην αρχή της δεδηλωμένης πλειοψηφίας. Ισχύει σήμερα; Είναι δυνατόν να πείτε ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις έγκυρης απόρριψης της πρότασης;»

    Ο Δ. Σιούφας υπενθύμισε στους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ πως τα δεδομένα αυτά ήταν γνωστά από την αρχή της συνεδρίασης, αλλά δεν ζητήθηκε αναβολή και άρα η ψηφοφορία θα έπρεπε να διεξαχθεί.

    «Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ παραμένει και ισχύει, αλλά δεν μπορεί να απορριφθεί με τεχνητό οφ σάιτ, επειδή δεν υπάρχουν οι κατά τον Κανονισμό απαιτούμενες προϋποθέσεις για να τεθούν σε ψηφοφορία. Αν δεν σας πείθω, να ερωτηθεί το Σώμα», ανταπάντησε ο Ευ. Βενιζέλος, ενώ και ο Φ. Κουβέλης, ανακοίνωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ αποχωρεί με σταθερή και αταλάντευτη την επιδίωξή του να μην υπάρξει παραγραφή».

    «Παρότι ο Κανονισμός της Βουλής αναφέρει πως "ο Πρόεδρος αποφαίνεται", εγώ δεν επρόκειτο να αποφασίσω. Την απόφαση την παίρνετε εσείς, που είστε η πλειοψηφία», ανταπάντησε ο Πρόεδρος της Βουλής, κηρύσσοντας τη λήξη της συνεδρίασης.

  • ** Δείτε σε βίντεο τη συζήτηση στη Βουλή κάνοντας κλικ στην φωτογραφία της πρώτης σελίδας

    Δήλωση Ευ. Αντώναρου

    «Η σημερινή εναγώνια προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ να ευτελίσει τους θεσμούς μετατρέποντας το Κοινοβούλιο σε θέατρο εντυπώσεων, έπεσε στο κενό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευ. Αντώναρος μετά τη λήξη της διαδικασίας στη Βουλή και πρόσθεσε:

    «Η απομόνωση στην οποία οδηγήθηκε μόνο του σήμερα το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ας του γίνει μάθημα για το πού οδηγούν αναπόδραστα ο πολιτικός κανιβαλισμός και η ανευθυνότητα».

    Τελετή παράδοσης-παραλαβής

    Με ευχαριστίες προς τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε, αλλά και προς τα στελέχη των Γ. Γραμματειών Ενημέρωσης και Επικοινωνίας και τους συνεργάτες του, παρέδωσε σήμερα ο Θ.Ρουσόπουλος τη «σκυτάλη» στον υπουργό Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλο.

    Στην ομιλία του ο κ. Ρουσόπουλος έκανε απολογισμό του έργου του και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο επιφορτισμένος πλέον με το έργο της εποπτείας των δύο Γραμματειών, Πρ. Παυλόπουλος, θα ανταποκριθεί επάξια στα νέα του καθήκοντα.

    «Αγαπητέ Προκόπη, ξέρω ότι έχεις βαρύ φορτίο ήδη, επιφορτίζεσαι με ένα ακόμη κομμάτι αυτής της πολιτικής. Είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρεις, είμαι βέβαιος ότι θα τα καταφέρεις πολύ καλά. Άλλωστε, η δική σου εμπειρία και στην πολιτική, αλλά και στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης είναι γνωστή σε όλους τους παρόντες και κυρίως στους δημοσιογράφους. Ευχαριστώ και σου εύχομαι καλή δύναμη», τόνισε ο κ. Ρουσόπουλος.

    Αναφερόμενος στο έργο που επιτέλεσε από τη θέση του υπουργού Επικρατείας, ο απερχόμενος υπουργός έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για σειρά νομοθετικών ρυθμίσεων στο χώρο των Μέσων Ενημέρωσης (το πλαίσιο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση της αναλογικής και ψηφιακής τηλεόρασης, καθώς και του ραδιοφώνου, το χάρτη συχνοτήτων για τη μετάβαση στην επίγεια ψηφιακή τηλεόραση, την οριστική ψηφιακή τηλεόραση, για την αναλογική εκπομπή του ραδιοφώνου, τη νομοθεσία για τη διενέργεια και δημοσιοποίηση των δημοσκοπήσεων), ενώ υπενθύμισε τον «εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας για τις κρατικές δημοσιεύσεις στον ημερήσιο και εβδομαδιαίο Τύπο και την ενοποίηση του Αθηναϊκού και του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων».

    «Θα σταθώ επίσης -είπε- στη σύσταση του Εθνικού Οπτικοακουστικού Αρχείου, του οποίου σκοπός είναι η διάσωση της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Αξίζει να σημειωθεί ότι έχουν ήδη ψηφιοποιηθεί οι 700 ώρες των γνωστών επικαίρων με θέματα πολιτικά, πολιτιστικά, κοινωνικά, από τις αρχές του 20ου αιώνα έως σήμερα, περίπου δηλαδή 100 χρόνια δουλειάς. Έχουν επίσης ψηφιοποιηθεί 50.000 φωτογραφίες με τα σημαντικότερα γεγονότα του 20ου αιώνα».

    Απευθυνόμενος στον Θ. Ρουσόπουλο, ο υπουργός Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλος, υπογράμμισε, μεταξύ άλλων:

    « Όταν η Νέα Δημοκρατία, με την εντολή του Ελληνικού Λαού, ανέλαβε τη διακυβέρνηση του Τόπου το 2004, μια από τις πρώτες αλλαγές που έγιναν, ήταν η κατάργηση του Υπουργείου Τύπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης. Ήμασταν από τις λίγες, ίσως η μόνη στην Ευρώπη χώρα, στην οποία λειτουργούσε αυτό το Υπουργείο. Κι αυτό σήμαινε πολλά. Σε μια εποχή όπου η ποιότητα της Δημοκρατίας μετριέται από την ελευθερία στο χώρο της ενημέρωσης, είναι αδιανόητο να υπάρχει Υπουργείο Τύπου, γιατί μόνο η παρουσία του υποδήλωνε την προσπάθεια ποδηγέτησης, χειραγώγησης της ενημέρωσης. Η κατάργηση την εποχή εκείνη θεωρήθηκε, Θεόδωρε, από κάποιους ότι ήταν κάτι το τυπικό, για να δείξουμε ότι μειώνονται τα υπουργεία.

    Αποδείχθηκε, απβ όσα ξέρει όλος ο κόσμος, ότι δεν ήταν καθόλου μια τυπική διαδικασία. Ήταν πραγματικά η κατάργηση ενός Υπουργείου, το οποίο σκοπό είχε από τη γέννησή του, ακριβώς να ελέγξει την ενημέρωση. Το ότι ένας Υπουργός Επικρατείας ανέλαβε αυτό το βάρος, αυτή την ευθύνη, σε καμία περίπτωση δεν σήμαινε ότι υπήρχε η προηγούμενη τακτική. Σήμαινε κάτι άλλο: Μια καινούρια πορεία. Κι αυτή η καινούρια πορεία έγινε πράξη. Η ενημέρωση γενικότερα, και ιδίως σε ό,τι αφορά τα κρατικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, την ΕΡΤ κι όλο εκείνο το οποίο την περιβάλλει, απέκτησε μια ελευθερία η οποία είναι πρωτόγνωρη για τα δεδομένα του Τόπου. Κι αυτό είναι γνωστό σε όλους. Και αυτή τη συμβολή δεν μπορώ να μην την επισημάνω. Είναι μια πρόοδος στην ίδια την ποιότητα της Δημοκρατίας, είναι μια συμβολή στον ίδιο το χώρο των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

    Για τον Ευάγγελο Αντώναρο, που ανέλαβε καθήκοντα κυβερνητικού εκπροσώπου, ο κ. Παυλόπουλος είπε:

    «Στον τομέα της ενημέρωσης, ο Βαγγέλης Αντώναρος, με τον οποίο πρέπει να πω με συνδέει μια φιλία από τα πανεπιστημιακά μας χρόνια, γιατί ήμασταν συμφοιτητές στο Πανεπιστήμιο, θα έχει την ευθύνη. Είναι γνωστό ότι στα θέματα αυτά ο χαρακτήρας μου, μου επιβάλλει να μην έχω παρεμβάσεις τέτοιες, οι οποίες θα ήταν δυνατόν να δημιουργήσουν προβλήματα στην ελεύθερη επικοινωνία των δημοσιογράφων με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο».

    Καταλήγοντας ο κ. Παυλόπουλος τόνισε:

    «Το έργο το οποίο έχει συντελεστεί και το οποίο θα ολοκληρωθεί, θα φέρει τη σφραγίδα ενός ανθρώπου ο οποίος δούλεψε σε αυτές τις υποδομές με μεράκι, δούλεψε πραγματικά με συνέπεια και νομίζω πως σε έναν πολιτικό άνδρα αυτό έχει μεγάλη σημασία. Εκείνο το οποίο αφήνει σαν σφραγίδα και όχι εκείνο το οποίο η καθημερινότητα πολλές φορές αναδεικνύει. Από αυτή την άποψη, νομίζω Θόδωρε, φεύγοντας από αυτό το Υπουργείο, ορθότερα φεύγοντας από την ευθύνη εποπτείας των δύο Γραμματειών, μέσα σου, στην ψυχή σου, έχεις τη βαθιά ικανοποίηση του ανθρώπου που όσο έμεινε εδώ, ούτε το χρόνο του έχασε, ούτε μπορεί να σκεφθεί ότι εκείνα τα οποία έκανε, δεν έπιασαν τόπο.

    [02] Στο "κόκκινο" τα χρηματιστήρια

    Με πτώση "έκλεισαν" σήμερα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω των φόβων που επικρατούν στις αγορές σχετικά με την προοπτική της παγκόσμιας οικονομίας και της ενδεχόμενης ύφεσης.

    Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε με πτώση 5% και στο Παρίσι ο δείκτης CAC με πτώση 3,54%. Επίσης, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX έκλεισε χαμηλότερα κατά 4,96%.

    Επίσης, με πτώση έκλεισαν τα χρηματιστήρια της Μαδρίτης και του Μιλάνου με τους βασικούς δείκτες να σημειώνουν πτώση 5,20% και 5,61%, αντίστοιχα.

    "Βουτιά" πραγματοποίησαν οι τιμές των μετοχών στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, εν μέσω του ιδιαίτερα αρνητικού κλίματος στις διεθνείς αγορές. Οι επενδυτές προχώρησαν σε επιθετικές πωλήσεις μετοχών, από την έναρξη των συναλλαγών, βυθίζοντας την αγορά κάτω από τις 1.800 μονάδες, για πρώτη φορά από τις 4 Ιουνίου του 2003.

    Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 1.728,49 μονάδες, παρουσιάζοντας κάθετη πτώση σε ποσοστό 9,71%, ενώ στη διάρκεια της συνεδρίασης υποχώρησε έως τις 1.626,64 μονάδες καταγράφοντας απώλειες 15,03%.

    Πτώση συνεχίζει να παρουσιάζει το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης εν μέσω έντονων φόβων ότι η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει βαθύτερη επιβράδυνση, που αγγίζει τα όρια της ύφεσης, και η οποία ενισχύεται από την πώληση επίφοβων περιουσιακών στοιχείων και την ανησυχία σχετικά με την προοπτική των κερδών των επιχειρήσεων.

    Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχωρούσε 388,20 μονάδες (4,47%) στις 8.303,05 μονάδες και ο ευρύτερος δείκτης Standard & Poor's 500 έχανε 42,40 μονάδες (4,67) στις 865,71 μονάδες. Επίσης, ο δείκτης - του κλάδου υψηλής τεχνολογίας - Nasdaq υποχωρούσε κατά 71,07 μονάδες (4,43%) στις 1.532,84 μονάδες.

    Το χρηματιστήριο του Τόκιο έκανε σήμερα και νέα βουτιά με τον δείκτη Νικκέι να κλείνει με πτώση 811,90 μονάδων (-9,60%) στις 7.649,08 μονάδες -στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003. Ο δείκτης Νικκέι κατέγραψε αυτή την εβδομάδα απώλειες 12,02% και 32,08% από την αρχή του μήνα.

    Με βουτιά -8,30% έκλεισε το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και -10,6% το χρηματιστήριο της Σεούλ.

    Στο χαμηλότερο επίπεδο των τριών τελευταίων ετών έφτασε το χρηματιστήριο της Βομβάης κλείνοντας στο -10,96%.

    Το χρηματιστήριο της Τζακάρτα υποχωρούσε κατά 6,59% λίγο πριν το κλεισιμο, της Μπανγκόκ κατά 5,10%, της Σιγκαπούρης 4,82%, της Ταϊπέι 3,06%, της Κουάλα Λουμπούρ 2,36%, του Σίδνεϊ 2,95% και της Μανίλα 2,13%.

    Το ευρώ, συνεχίζοντας την πτώση του έναντι του δολαρίου, έπεσε σήμερα στις 12:30 ώρα Ελλάδος κάτω από το συμβολικό όριο των 1,25 δολαρίων, φτάνοντας τα 1,2497 δολάρια για πρώτη φορά μετά τον Οκτώβριο του 2006.

    Στο μεταξύ, πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές καθώς η ανησυχία για την οικονομική προοπτική που μειώνει τη ζήτηση καυσίμων υπερκέρασε την απόφαση του ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής.

    Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού παράδοσης Νοεμβρίου παρουσίαζε σήμερα το μεσημέρι πτώση 4,80 δολαρίων το βαρέλι υποχωρώντας στα 63,04 δολάρια το βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα είχε υποχωρήσει ακόμα και στα 62,85 δολάρια, το χαμηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2007.

    Εξάλλου, στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ σημείωνε πτώση 4,42 δολαρίων, και είχε υποχωρήσει στα 61,50 δολάρια το βαρέλι.

    Οι αρμόδιοι υπουργοί των κρατών μελών του ΟΠΕΚ συμφώνησαν στην έκτακτη σύνοδο τους, σήμερα στη Βιέννη, να αποσύρουν από τις διεθνείς αγορές πετρελαίου 1,5 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως, κάπου το 5% της συνολικής παραγωγής τους.

    Στο Λονδίνο, η Υπηρεσία Εθνικών Στατιστικών ανακοίνωσε ότι το βρετανικό ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του 2009 σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, για πρώτη φορά από το 1992, ενισχύοντας του φόβους ότι η χώρα βυθίζεται στην ύφεση.

    Οι χρηματοπιστωτικές αγορές προσπαθούν να αφομοιώσουν μεγάλο όγκο πληροφοριών σχετικά με την οικονομία και την πολιτική της κυβέρνησης και θα πάρει χρόνο για να αποκατασταθούν οι συνθήκες, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου.

    "Σε αυτήν τη φάση οι αγορές προσπαθούν να αφομοιώσουν πολλές νέες πληροφορίες, οικονομικούς όρους που αλλάζουν, καθώς επίσης τις αντιδράσεις της επίσημης πολιτικής, και θα πάρει χρόνο για να αποκατασταθούν οι συνθήκες" δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τόνι Φράτο, αμέσως μετά το σημερινό άνοιγμα με πτώση στη Wall Street, εξαιτίας της ανησυχίας για ενδεχόμενη παγκόσμια ύφεση.

    Οι ιάπωνες επενδυτές, από την πλευρά τους, ανησυχούν για την μείωση των ιαπωνικών εξαγωγών καθώς το γεν έχει ενισχυθεί σημαντικά έναντι του δολαρίου. Η ισοτιμία του αμερικανικού νομίσματος έφτασε στα 95,32 γεν που αποτελεί ρεκόρ από τον Αύγουστο του 1995.

    Σημαντικό ρόλο στην υποχωρηση του χρηματιστηρίου του Τόκιο έπαιξε η εταιρία SONY,που αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα ετήσια κέρδη της, με αποτέλεσμα η μετοχή της να πέσει κατά 12%.

    Η κρίση έχει πλήξει ιδιαίτερα την αυτοκινητοβιομηχανία: Η σουηδική Βόλβο πρόκειται να απολύσει άλλους 850 εργαζόμενους εκτός των 1400 που ήδη είχε ανακοινώσει και η αμερικανική Κράισλερ άλλους 1800. Σύμφωνα με την Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινε Τσάιτουνγκ, η Φολκσβάγκεν ενδέχεται να απολύσει έως 25.000 εποχικούς υπαλλήλους.

    Σύνοδος της ASEM

    Οι αρχηγοί αρχηγών και κυβερνήσεων από 43 χώρες της Ασίας και της Ευρώπης (ASEM) άρχισαν σήμερα τις εργασίες της συνόδου στο Πεκίνο, οι οποίες θα επικεντρωθούν στην παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση.

    Ο πρωθυπουργός της Κίνας Ουέν Τζιαμπάο κήρυξε την έναρξη των εργασιών στο Μέγαρο του Λαού, πριν δώσει τον λόγο στον Πρόεδρο Χου Τζιντάο.

    Η Κίνα κάνει ό,τι μπορεί για να αντιμετωπίσει τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση, η οποία αποτελεί ένα "ισχυρό σοκ" για την παγκόσμια οικονομία, ενώ αύξησε την αβεβαιότητα στην Κίνα, τόνισε κατά την τελετή έναρξης της συνόδου Ασίας-Ευρώπης (ASEM) ο Κινέζος Πρόεδρος Χου Τζιντάο.

    "Η παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση έχει σαφώς αυξήσει την αβεβαιότητα και τους παράγοντες αστάθειας στην ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας. Η ανάπτυξη της κινεζικής οικονομίας αντιμετωπίζει διάφορα προβλήματα και προκλήσεις", πρόσθεσε ο Χου.

    "Η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση επεκτείνεται και επιδεινώνεται συνεχώς, προκαλώντας ισχυρό σοκ στη διεθνή οικονομική ανάπτυξη", τόνισε ο Κινέζος πρωθυπουργός Γουεν Τζιαμπάο.

    Το Πεκίνο φιλοξενεί σύνοδο των 27 χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και 16 ασιατικών χωρών κατά την οποία θα συζητηθούν η χρηματοπιστωτική κρίση, οι κλιματικές αλλαγές και η διεθνής ασφάλεια.

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) υπό τον πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί αναμένεται να επωφεληθεί από αυτή την 7η σύνοδο της ASEM για να ζητήσει από την Ασία, με επικεφαλής την Ιαπωνία, την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχει στην εξεύρεση λύσης στην παγκόσμια οικονομική κρίση, τη στιγμή που οι χρηματιστηριακοί δείκτες καταποντίζονται και πολλές χώρες απειλούνται με ύφεση.

    Στη Βουλή το σχέδιο για τη στήριξη τραπεζών

    Κατατέθηκε στη Βουλή το νομοσχέδιο για το πακέτο στήριξης των ελληνικών τραπεζών ύψους 28 δισ ευρώ, το οποίο ενεκρίθη ομόφωνα στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι «στόχος είναι να μπορέσουμε τους επόμενους μήνες και το επόμενο διάστημα να διασφαλίσουμε ότι θα υπάρχει επαρκής ρευστότητα στην οικονομία, προκειμένου να μπορούν να χρηματοδοτούνται οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι καταναλωτές, τα νοικοκυριά και όλοι όσοι χρειάζονται χρήματα».

    Όπως υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομίας "το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές και φερέγγυο, αλλά δεδομένης της πρωτοφανούς χρηματοπιστωτικής αναταραχής χρειάζεται, όπως και σε άλλες χώρες, να υπάρξουν πρωτοβουλίες μέσω της κυβέρνησης προκειμένου να μπορέσει η οικονομία μας να συνεχίσει να πορεύεται αδιατάρακτα τους επόμενους μήνες και τα επόμενα χρόνια».

    Εκτακτη σύνοδος στις 7 Νοεμβρίου

    Η γαλλική προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε τη διενέργεια στις 7 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες μιας συνόδου των επικεφαλής των κρατών και των κυβερνήσεων της ΕΕ που στόχο θα έχει την προετοιμασία της διεθνούς συνόδου για την αντιμετώπιση της μεγάλης οικονομικής κρίσης.

    Η "άτυπη" σύνοδος θα έχει τη μορφή γεύματος διευκρινίστηκε από τη προεδρία της ΕΕ σε λακωνική ανακοίνωσή της.

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους έχει συγκαλέσει στην περιοχή της Ουάσινγκτον μια εβδομάδα αργότερα, στις 15 Νοεμβρίου, σύνοδο των ηγετών των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών και των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών (G20) για να συζητήσουν τους κινδύνους μιας παγκόσμιας ύφεσης που μπορεί να προκαλέσει η μεγάλη οικονομική κρίση.

    Δηλώσεις Μπαρόζο

    Οι προσπάθειες αντιμετώπισης της χρηματοπιστωτικής κρίσης απαιτούν μία νέα παγκόσμια συνεργασία, καθώς καμία χώρα δεν μπορεί να αποφύγει τις επιπτώσεις της, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο, μιλώντας στο Πεκίνο την Πέμπτη, μία ημέρα πριν την έναρξη της διήμερης Διάσκεψης Κορυφής Ασίας-Ευρώπης.

    «Χρειαζόμαστε μία συντονισμένη παγκόσμια απάντηση για να μεταρρυθμίσουμε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ζούμε σε πρωτοφανείς εποχές και χρειαζόμαστε πρωτοφανή επίπεδα παγκόσμιας συνεργασίας» είπε για να προσθέσει χαρακτηριστικά: «Είναι πολύ απλό: Είτε βυθιζόμαστε μαζί είτε κολυμπάμε μαζί».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 October 2008 - 16:30:29 UTC