Browse through our Interesting Nodes on Greek History & Hellenism Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-22

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής
  • [02] Πτώση στα χρηματιστήρια
  • [03] "Καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"
  • [04] "Να συνεχιστούν οι αγώνες"

  • [01] Συζήτηση για τη σύσταση Εξεταστικής

    Συζητείται το απόγευμα στη Βουλή η πρόταση της κυβέρνησης για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης αναμένεται να μιλήσει και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος.

    Στο μεταξύ, στον πρόεδρο της Βουλής αποστέλλεται σήμερα από την Εισαγγελία Εφετών αντίγραφο όλης της δικογραφίας, που αφορά την υπόθεση.

    Μετά την αποστολή αντιγράφου της δικογραφίας στη Βουλή, η εισαγγελική έρευνα θα συνεχιστεί κανονικά.

    Τη Παρασκευή, θα διεξαχθεί μυστική ψηφοφορία επί της πρότασης του ΠΑΣΟΚ για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής.

    Το ΠΑΣΟΚ έχει ανακοινώσει ότι θα ψηφίσει την πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή, ενώ υπέρ της σύστασης και των δύο επιτροπών θα ψηφίσει το ΚΚΕ.

    "Το ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσει και την Εξεταστική Επιτροπή που προτείνει η ΝΔ για την υπόθεση Βατοπαιδίου, γιατί δεν φοβόμαστε τίποτα, γιατί θέλουμε πλήρη διαλεύκανση και γιατί δεν θα δόσουμε άλλοθι σε κανένα", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Και ταυτόχρονα κάλεσε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους βουλευτές της ΝΔ να στηρίξουν την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για Προανακριτική Επιτροπή "αν θέλουμε να μην υπάρξει ατιμωρησία".

    "Το ΚΚΕ ψηφίζοντας για τη σύσταση και των δύο επιτροπών θα κάνει κάθε προσπάθεια να μη συγκαλυφθεί τίποτε, να μη γίνει συμψηφισμός. Θα ενημερώνει πλατιά το λαό, παράλληλα με τις ενέργειες που θα κάνει για να ανατραπεί το σημερινό νομικό καθεστώς που αφορά γη που ανήκει έτσι και αλλιώς στο λαό", αναφέρει ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ σχετικά με τις ψηφοφορίες για τα αιτήματα συστάσεως Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής.

    Επίσης το ΚΚΕ "απαιτεί αμέσως μετά την συγκρότηση της Εξεταστικής να δοθεί ταυτόχρονα το πόρισμα της εισαγγελικής έρευνας, ώστε να γίνει γνωστό για ποια συγκεκριμένα πρόσωπα υπάρχουν αποχρώσες ενδείξεις. Η άμεση επίδοση του πορίσματος στην Εξεταστική και γενικότερα στον πρόεδρο της βουλής διευκολύνει την άμεση συζήτηση για την προανακριτική".

    "Ναι" στην Εξεταστική Επιτροπή για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου και επανεξέταση της πρότασης για σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής αποφάσισε η Κοινοβουλευτική ομάδα και η Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

    «Θα ψηφίσουμε την πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, διότι είναι γνωστό ότι εδώ και μήνες προωθούμε εμείς αυτή την πρόταση», δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος ενώ είπε πως υπάρχουν σημαντικά στοιχεία που κάνουν αναγκαία τη σύγκλησης Προανακριτικής, όπως επειδή «το θέμα δεν είναι μόνο πολιτικό, έχει διάσταση νομική και ηθική, [είναι] απαραίτητο, αναγκαίο να έχει παραδοθεί πριν από την Παρασκευή, όλος ο φάκελος, όπως εξάλλου είχαν ζητήσει και οι δύο εισαγγελείς».

    Γραπτά υπομνήματα του ηγουμένου Εφραίμ και του μοναχού Αρσένιου

    Γραπτά υπομνήματα κατέθεσαν στον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Αναστάσιο Κανελλόπουλο, ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ και ο στενός συνεργάτης του, μοναχός Αρσένιος, με τα οποία παρουσιάζουν την εκδοχή τους για τα τεκταινόμενα στην υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου.

    Ο κ. Κανελλόπουλος διερευνά τυχόν ποινικές ευθύνες της προέδρου του δικαστηρίου, κας Ψάλτη, κατά τη συζήτηση της αγωγής της μονής Βατοπαιδίου κατά του ελληνικού δημοσίου, στο Πρωτοδικείο Ροδόπης.

    Στο υπόμνημά του, ο κ. Αρσένιος υποστηρίζει: «Έλαβα μόνος μου την πρωτοβουλία να επικοινωνήσω τηλεφωνικώς με την κ. Ψάλτη, λόγω της γνώσεως που είχα για την υπόθεση (είχα εξεταστεί ως μάρτυρας στο ακροατήριο την 5.10.2003) και της εξοικειώσεώς μου με τα νομικά (λόγω των σπουδών μου στη Νομική Θράκης). Ο θεμιτός, όπως ακραδάντως πίστευα, σκοπός των τηλεφωνημάτων μου προς την κ. Ψάλτη ήταν να διερευνήσω αν τυχόν υπήρχαν σημεία της υποθέσεως, που έχρηζαν διευκρινίσεως από την πλευρά της ιεράς μονής και να επισημάνω τους παλαίφατους τίτλους της ιδιοκτησίας της ιεράς μονής, ενόψει της πολυπλοκότητας της υπόθεσης. Επίσης, εξέφρασα προς την κ. Ψάλτη την απορία μου για το γεγονός ότι οι ανωτέρω παράγοντες (πρόεδροι των δικηγορικών συλλόγων Ροδόπης, Αλεξανδρουπόλεως και Ξάνθης και μητροπολίτης Ξάνθης) εδήλωναν ότι γνώριζαν το περιεχόμενο της εισήγησης ή το αποτέλεσμα της διάσκεψης του δικαστηρίου. Σε συνομιλία μου με τον καθηγούμενο της ιεράς μονής Βατοπαιδίου, γέροντα Εφραίμ, ανέφερα την πρωτοβουλία που είχα λάβει, και εκείνος πρότεινε σε επόμενο τηλεφώνημά μου προς την κ. Ψάλτη (αν υπάρξει) να συνομιλήσει τυπικά με την ίδια, ως έμπρακτη έκφραση του σεβασμού της ιεράς μονής προς το λειτούργημά της, πράγμα που έγινε χωρίς ο γέρων Εφραίμ να αναφερθεί περαιτέρω στην υπόθεση, την οποία άλλωστε γνώριζε σε αδρές γραμμές και της οποίας την εκδίκαση δεν είχε παρακολουθήσει. Στα παραπάνω περιορίζεται η δραστηριότητά μου για την υπό συζήτηση υπόθεση η οποία τελικώς τερματίστηκε με κοινή δήλωση των διαδίκων μερών για τη μη έκδοση αποφάσεως με την διαδικασία που περιγράφεται στην κατάθεση του κ. Χειμώνα κατόπιν θετικής εισηγήσεως με ημερομηνία 14.6.2004 του αρμοδίου νομικού συμβούλου προς το β' τμήμα του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και απόφαση του εν λόγω τμήματος (πρακτικών υπ'αριθμ. 3058)».

    Από την πλευρά του, ο ηγούμενος Εφραίμ στο υπόμνημα που κατέθεσε στον κ. Κανελλόπουλο, αναφέρει: «Για την εξέλιξη της δικαστικής διαφοράς μεταξύ της Ιεράς μονής Βατοπαιδίου και του ελληνικού δημοσίου σε σχέση με τη λίμνη Βιστωνίδα και τις περί αυτήν εκτάσεις ενημερώθηκα από τον πατέρα Αρσένιο Βατοπαιδινό, ο οποίος συμμετέσχε ως μάρτυς στη δίκη ενώπιον του Πρωτοδικείου Ροδόπης και είχε επιφορτιστεί με την παρακολούθηση της υποθέσεως.

    Ο πατήρ Αρσένιος μού ανέφερε ότι με πρωτοβουλία του είχε επικοινωνήσει τηλεφωνικώς με την πρόεδρο του δικαστηρίου, λόγω της έντονης φημολογίας που ετροφοδοτείτο από διαφόρους εχθρικώς προς την ιερά μονή διακείμενους παράγοντες περί αρνητικού για την ιερά μονή αποτελέσματος της "διασκέψεως" του δικαστηρίου. Εδήλωσα τότε προς τον πατέρα Αρσένιο ότι σε επόμενο τηλεφώνημά του προς την κ. πρόεδρο, αν υπάρξει, θα επιθυμούσα να εκφράσω προσωπικώς, ως έχων την ευθύνη για την πνευματική καθοδήγηση της ιεράς μονής, τον απόλυτο σεβασμό της ιεράς μονής προς το υψηλό έργο της κ. προέδρου και του δικαστηρίου. Τούτο πράγματι έπραξα σε επόμενη τηλεφωνική επικοινωνία του πατρός Αρσένιου με την κυρία προέδρου. Στα ανωτέρω εξαντλείται η ανάμιξή μου στην υπό συζήτηση υπόθεση, η οποία τελικώς τερματίστηκε με κοινή δήλωση των διαδίκων μερών για την μη έκδοση αποφάσεως. Τελώ γι' αυτό εν τη πεποιθήσει ότι σε καμιά παράνομη ή αθέμιτη ενέργεια δεν έχω συμμετάσχει σε σχέση με την ερευνώμενη υπόθεση».

    [02] Πτώση στα χρηματιστήρια

    Οι ευρωπαϊκές και οι ασιατικές χρηματαγορές καταγράφουν απώλειες σήμερα επηρεασμένες από τις δυσμενείς οικονομικές προοπτικές, τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα των επιχειρήσεων και την χαοτική κατάσταση στην αγορά συναλλάγματος.

    Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα, το Λονδίνο υποχωρούσε κατά 2,93%, το Παρίσι κατά 2,82% και η Φρανκφούρτη κατά 2,61%. Είχε προηγηθεί ο δείκτης Nikkei του χρηματιστηρίου του Τόκιο που έκλεισε με απώλειες 6,79% και το χρηματιστήριο της Σεούλ με υποχώρηση κατά 5,20%.

    Πτωτικές τάσεις επικρατούν και στη σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Ο γενικός δείκτης τιμών στις 12:15 η ώρα βρισκόταν στις 2.101,72 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες σε ποσοστό 1,74%.

    Πτώση 2,86% σημείωνε, στο μέσον της συνεδρίασης, το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ. Στις 07:44 ο δείκτης Hang Seng έχανε 430,68 μονάδες, και βρισκόταν στις 14.610,49.

    Σε έναν οικονομικό ορίζοντα σκοτεινό εξαιτίας της αναμενόμενης ύφεσης, προστέθηκαν διαταραχές στις ισοτιμίες δολαρίου, ευρώ και γεν καθώς και τα αρνητικά οικονομικά αποτελέσματα των μεγάλων, κυρίως των αμερικανικών, εταιρειών.

    Το ευρώ, επηρεασμένο από την ύφεση που αρχίζει να εμφανίζεται στην Ευρώπη, πέρασε κάτω από το όριο των 1,3 δολαρίων, στα 1,28670 στο Τόκιο. Επειτα από την ιστορική του άνοδο στα 1,6038 δολάρια στις 15 Ιουλίου, το ευρώ έχει χάσει έκτοτε το 20% της αξίας του.

    Το δολάριο με τη σειρά του έπεσε στο Τόκιο κάτω από το όριο των 100 γεν, πλήττοντας τους ιάπωνες εξαγωγείς. "Στο μέτρο που οι ανησυχίες για οικονομική ύφεση αυξάνονται, κυρίως στην Ευρώπη, η τάση για την αγορά γεν θα συνεχισθεί", εκτιμά ο Σαμούρο Ματσουμότι, της Sumitomo Trust Bank.

    Σε μακροοικονομικό επίπεδο, η κακή είδηση ήλθε από το Λονδίνο όπου ο κυβερνήτης της Τράπεζας της Αγγλίας Μέρβιν Κινγκ δήλωσε χθες το βράδυ ότι "φαίνεται πλέον πως η βρετανική οικονομία εισέρχεται σε ύφεση".

    Από την πλευρά της η κεντρική αμερικανική τράπεζα ανακοίνωσε χθες την εφαρμογή νέου μέτρου αντιμετώπισης της πιστωτικής κρίσης προσφέροντας δάνεια ύψους μέχρι 540 δισεκατομμυρίων δολαρίων στα αμοιβαία κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων ώστε να μπορούν να ικανοποιήσουν τις αιτήσεις των πελατών τους για απόσυρση κεφαλαίων.

    Ανάμεσα στην Ασία και την Αμερική η κρίση προκαλεί κινητοποίηση στο υψηλότερο επίπεδο. Οι πρόεδροι της Κίνας Χου Τζιντάο και των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους είχαν χθες το βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία για την οικονομική κρίση και για τις προσεχείς συναντήσεις κορυφής.

    Εν αναμονή της συνάντησης κορυφής του ASEM με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών και ασιατικών χωρών το σαββατοκύριακο στο Πεκίνο, ο πρωθυπουργός της Ινδίας Μανμόχαν Σινγκ κάλεσε σήμερα τις αναπτυσσόμενες χώρες να συνεργασθούν στην αναζήτηση μιας λύσης στη διεθνής οικονομική κρίση.

    Μεταξύ των 49 αμερικανικών επιχειρήσεων που δημοσίευσαν προβλέψεις οικονομικών αποτελεσμάτων το βράδυ της Δευτέρας και την Τρίτη, το 45% είχαν αρνητικό δείκτη, το 30% ήταν σύμφωνες με τις προβλέψεις, το 21% παρέμειναν σταθερές και μόνον το 3% κατέγραψαν θετικά αποτελέσματα, σύμφωνα με στοιχεία της ηλεκτρονικής διεύθυνσης Briefing.com.

    Η πτώση της τιμής του πετρελαίου θα μπορούσε να διευκολύνει την ανάκαμψη της ανάπτυξης. Στις ασιατικές αγορές η τιμή του ελαφρού αργού διαμορφώθηκε στα 71 δολάρια/βαρέλι, ενώ το Brent έπεσε στα 69 δολ/βαρ. Ανήσυχες για τις συνέπειες της κρίσης, οι έξι μοναρχίες του Κόλπου αποφάσισαν να συνέλθουν το Σάββατο στο Ριάντ, μια ημέρα μετά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ στη Βιένη, με θέμα την κατάσταση της αγοράς πετρελαίου.

    Οικονομική βοήθεια στην Ισλανδία

    Η Νορβηγία και η Βρετανία εξετάζουν το ενδεχόμενο δανειοδότησης ή άλλου είδους οικονομικής βοήθειας στην οικονομικά σπαρασσόμενη Ισλανδία, έγινε σήμερα γνωστό.

    Η οικονομία του σκανδιναβικού αυτού έθνους των 300.000 κατοίκων έχει δεχτεί μεγάλο πλήγμα εξαιτίας της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης.

    Νορβηγική αντιπροσωπεία κατευθύνεται στην Ισλανδία για συνομιλίες με θέμα την κατάσταση και "τον τρόπο με τον οποίο ενδεχομένως να μπορέσει να βοηθήσει η Νορβηγία", δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό NRK ο υπουργός Μεταφορών και Τηλεπικοινωνιών, Λιβ Σίγκνε Ναβασαρσέτε.

    Ο ίδιος δήλωσε ότι πέραν των επιπλέον δανείων, η βοήθεια ενδεχομένως να περιλαμβάνει την παροχή τεχνογνωσίας, ενώ μπορεί να επικρατήσουν άλλες προτάσεις στη διάρκεια των συνομιλιών.

    Πριν από μια εβδομάδα η Κεντρική Τράπεζα της Ισλανδίας ανακοίνωσε ότι απέσυρε 400 εκατομμύρια ευρώ από τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας και της Νορβηγίας, στο πλαίσιο συμφωνίας του Μαϊου την οποία είχε συνάψει με τις κεντρικές τράπεζες της Δανίας, της Νορβηγίας και της Σουηδίας.

    Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times, το Ρέικιαβικ βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη βρετανική κυβέρνηση σχετικά με τη χορήγηση δανείου ύψους 5.1 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

    Το κεφάλαιο αυτό θα καλύψει καταθέσεις περίπου 300.000 βρετανών πολιτών στην ισλανδική διαδικτυακή τράπεζα Icesave, θυγατρική της ισλανδικής Landsbanki, που κρατικοποιήθηκε.

    Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης

    Η Ευρώπη και η Ασία συναντώνται την Παρασκευή και το Σάββατο στο Πεκίνο στο πλαίσιο της σύγκλησης της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης (ΑSEM), η οποία αυτή τη φορά συμπίπτει με τη διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση και τη δραστηριοποίηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, υπό τη γαλλική προεδρία, στο να κινητοποιηθούν και οι αναδυόμενες οικονομικές δυνάμεις στην επανίδρυση του οικονομικού συστήματος.

    "Πρέπει να συμπεριλάβουμε την Κίνα και την Ινδία σε αυτόν τον ουσιαστικό διάλογο και αυτό θα είναι το αντικείμενο (...) της μετάβασής μας στην Κίνα", δήλωσε την Τρίτη στο Ευρωκοινοβούλιο, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, υπενθυμίζοντας ότι η Κίνα είναι η χώρα με τα μεγαλύτερα κρατικά επενδυτικά κεφάλαια στον κόσμο, ενώ η Ινδία θα είναι σύντομα "η πρώτη δημογραφική δύναμη στον κόσμο και είναι φυσικό να θέλουμε να τις συμπεριλάβουμε στην επανίδρυση του συστήματος".

    Σαράντα τρεις αρχηγοί κρατών, οι κυβερνήσεις των 27 χωρών μελών της ΕΕ, των δέκα μελών του ASEAN και των υπολοίπων έξι ασιατικών χωρών με ιδιαίτερο οικονομικό βάρος -μεταξύ των οποίων Κίνα, Ινδία και Ιαπωνία- έχουν κληθεί στο Πεκίνο, το οποίο φιλοξενεί το μεγαλύτερο διπλωματικό γεγονός του, μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

    Με εξαίρεση τον βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν, όλοι οι υπόλοιποι αρχηγοί των κρατών ή των κυβερνήσεων μελών της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης -δηλαδή το 60% του παγκόσμιου ΑΕΠ- θα συμμετάσχουν στη σύνοδο, η οποία θα διεξαχθεί στο εντυπωσιακό σκηνικό του Παλατιού του Λαού, στην Πλατεία Ουράνιας Γαλήνης.

    Η Διάσκεψη Ασίας-Ευρώπης είναι ένα βήμα διαλόγου που συγκαλείται κάθε δύο χρόνια και δημιουργήθηκε το 1996 μετά από πρωτοβουλία του τότε προέδρου της Γαλλίας Ζακ Σιράκ και του πρώην πρωθυπουργού της Σιγκαπούρης Λι Κουάν Γιου, προκειμένου να αντισταθμιστεί η αμερικανική επιρροή στην περιοχή της Ασίας και του Ειρηνικού. Αυτή τη στιγμή λοιπόν είναι πιο αναγκαίο από ποτέ να διαδραματίσει το ρόλο της.

    Η Ευρώπη, υπό την προεδρία του γάλλου Νικολά Σαρκοζί ο οποίος είναι υπέρμαχος της επανίδρυσης του καπιταλισμού, θα πρέπει να επωφεληθεί από αυτή την έβδομη σύνοδο και να ζητήσει από την Ασία, και κυρίως από τους γίγαντες Κίνα και Ινδία, να αποτελέσουν μέρος της επίλυσης της κρίσης που ξεκίνησε από την Αμερική.

    Σε αντίθεση με την Ευρώπη, η Ασία δεν έδωσε καμία συντονισμένη απάντηση στην κρίση.

    Μέχρι τώρα η Κίνα έχει φερθεί με σύνεση: αυτός ο κομμουνιστικός γίγαντας που ενστερνίστηκε τον πλέον φρενήρη καπιταλισμό και έφτασε να γνωρίζει έναν ρυθμό ανάπτυξης πρωτόγνωρο για τα παγκόσμια δεδομένα, επιφυλάχθηκε να κριτικάρει αυτό το οικονομικό μοντέλο, λέγοντας μόνο ότι είναι έτοιμη να "αναλάβει τις διεθνείς (της) ευθύνες".

    Στατιστικά στοιχεία ωστόσο που δημοσιεύθηκαν τη Δευτέρα καταδεικνύουν ότι η κινεζική οικονομία έχει κι εκείνη αρχίσει να υπομένει τις συνέπειες της κρίσης, καταγράφοντας την πρώτη εδώ και πέντε χρόνια μείωση του ρυθμού ανάπτυξης στο 9%. Η Ινδία από την μεριά της μόλις παραδέχθηκε ότι επλήγη κι εκείνη από την κρίση.

    Η αυξανόμενη ανησυχία λοιπόν τόσο στο Πεκίνο όσο και στο Νέο Δελχί, για την μετάδοση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης, έρχεται στη κατάλληλη για τους Ευρωπαίους συγκυρία -ιδιαίτερα μετά την χλιαρή υποδοχή που επιφύλαξε η Ουάσινγκτον στην εκστρατεία για "ένα νέο Μπρέτον Γουντς".

    Πάντως, η διάθεση που επιδεικνύει το Πεκίνο για συμμετοχή στις διεθνείς συνόδους κορυφής αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο, με την ευκαιρία της σύγκλησης της Διάσκεψης Ασίας-Ευρώπης, επίσημης δέσμευσης για συμμετοχή της Κίνας στη διευρυμένη G8, όπως εξάλλου έκανε ήδη η Ινδία.

    [03] "Καταδίκη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ"

    «Ο πέλεκυς της λαϊκής καταδίκης πρέπει να πέσει βαρύς στα κεφάλια της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Τα κόμματα αυτά ευθύνονται απολύτως για το ότι κάθε χρόνο η ζωή των εργαζομένων είναι χειρότερη. Αλλά, καμία εμπιστοσύνη σε αυτούς που παρασκηνιακά συζητάνε με τις διάφορες προξενήτρες για να υπάρχει εναλλαγή με κυβέρνηση συνεργασίας που θα είναι απλώς ένα διάλειμμα στην επιστροφή στη δικομματική εναλλαγή», δήλωσε η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στην απεργιακή συγκέντρωση, που διοργάνωσε χθες το ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της 24ωρης πανελλαδικής απεργίας της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ.

    "Ρήξη και ανατροπή"

    Τις θέσεις της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ ενόψει του 18ου συνεδρίου του κόμματος, παρουσιάζει σε ανοικτές συγκεντώσεις, η γενική γραμματέας του κόμματος. Την Δευτέρα η κα Παπαρήγα μίλησε σε συγκέντρωση στην Κοκκινιά, στην αίθουσα της Ένωσης Σμυρναίων Νίκαιας, ενώ αύριο στις 19:00 η ώρα, θα παραβρεθεί σε εκδήλωση των ΚΟ Α΄Πειραιά και Εργατοϋπαλλήλων στον Πειραιά, στον κινηματογράφο «ΑΤΤΙΚΟΝ».

    Στόχος του συνεδρίου, όπως τόνισε η η γγ του ΚΚΕ στην Κοκκινιά, είναι το κόμμα να αξιοποιήσει τους παράγοντες ώθησης που έχουν διαμορφωθεί για την ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την ενίσχυση του λαϊκού κινήματος. Είπε, ακόμη, ότι τα δύο μεγάλα κόμματα βρίσκονται σε πορεία καταδίκης από το λαό και επισήμανε ότι δεν φτάνει η αποδύναμωσή τους εάν αυτή δεν συνοδευτεί με την ενδυνάμωση του λαϊκού κινήματος.

    Τόνισε, ακόμη, ότι το ΚΚΕ είναι σήμερα πιο ώριμο και έγκυρο και έχει ως στόχο τη σύγκρουση και τη ρήξη με την πλουτοκρατία και την ανατροπή της. Ρήξη και ανατροπή, όπως είπε, σε κάθε κλάδο και γειτονιά στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο. Νίκη δεν είναι η παραίτηση ενός υπουργού ή στελέχους, τόνισε, αλλά η ανατροπή της γενικότερης πολιτικής.

    Αναφερόμενη στο θέμα του Βατοπαιδίου είπε ότι ανεξάρτητα με το τι θα κάνουν οι δύο επιτροπές ο λαός πρέπει να μετατραπεί σε δικαστή και να καταδικάσει τα δύο κόμματα.

    Οσον αφορά στην οικονομική κρίση είπε ότι αυτή δεν έφθασε ακόμη στην Ελλάδα, αλλά αργά η γρήγορα θα χτυπήσει και την πόρτα της χώρας μας, επισημαίνοντας ότι το λαϊκό κίνημα πρέπει να είναι προετοιμασμένο.

    Η κ. Παπαρήγα είπε, ακόμη, ότι στόχος του συνεδρίου είναι και η δημιουργία προϋποθέσεων για μια επιστημονική απάντηση της έως τώρα πορείας του σοσιαλισμού. Πρόσθεσε δε, ότι το ΚΚΕ πρέπει να οικοδομήσει σχέσεις εμπιστοσύνης στους νέους κλάδους εργασίας και τομείς οικονομίας στους οποίους υστερεί και να είναι έτοιμο ώστε να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

    [04] "Να συνεχιστούν οι αγώνες"

    Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΝ χαιρετίζει "τη μαζική και αγωνιστική παρουσία των εργαζομένων, των συνταξιούχων, των ανέργων και της νεολαίας στην πανεργατική πανελλαδική απεργία, στις συγκεντρώσεις, συλλαλητήρια και διαδηλώσεις των συνδικάτων με βασικό αίτημα να πληρώσουν οι τραπεζίτες και το κεφάλαιο για την οικονομική κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν και όχι οι εργαζόμενοι και να παρθεί πίσω το νεοφιλελεύθερο αντικοινωνικό κυβερνητικό σχέδιο κρατικού προϋπολογισμού του 2009."

    Ακόμη, καλεί τους εργαζόμενους "να συνεχίσουν τους αγώνες τους διεκδικώντας ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, μέτρα για τη στήριξη της απασχόλησης, σταθερές εργασιακές σχέσεις, κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, δίκαιη φορολογική μεταρρύθμιση, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, επαναφορά στο δημόσιο ιδιωτικοποιημένων επιχειρήσεων στρατηγικής και κοινωνικής σημασίας καθώς και της Εθνικής Τράπεζας και ανακούφιση και στήριξη των δανειοληπτών ιδιαίτερα για στεγαστικά δάνεια κύριας κατοικίας.

    Με τους αγώνες των εργαζομένων και την ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν και πρέπει να ηττηθούν οι εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές και να ανοίξει ο δρόμος για μια εναλλακτική πολιτική λύση στη χώρα μας που ως βασικό της στόχο θα έχει την επίτευξη της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, την αναδιανομή του πλούτου προς όφελος των πιο αδύνατων κοινωνικών στρωμάτων, την ενίσχυση των κοινωνικών πολιτικών και την προστασία του περιβάλλοντος", καταλήγει η ανακοίνωση.

  • ** Ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα σε εκδήλωση της ΑΡΕΝ (Αριστερή Ενότητα) στη Νομική, με θέμα τα Κέντρα Ελευθέρων Σπουδών.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 22 October 2008 - 10:30:29 UTC