Looking for info on Diploma validation in Greece (a.k.a. DIKATSA)? Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agnecy: News in Greek, 08-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι μεταρρυθμίσεις ασπίδα για την οικονομία"
  • [02] "Σύγκληση πολιτικών αρχηγών"
  • [03] Σεισμική δόνηση στην Εύβοια
  • [04] "Να προστατεύσουμε τα χαμηλά εισοδήματα"
  • [05] Προτάσεις ΚΚΕ για τα ΤΕΙ
  • [06] "Ληστεία σε βάρος των πολιτών"
  • [07] Διάθεση πετρελαίου θέρμανσης
  • [08] Με "φόντο" την οικονομία

  • [01] "Οι μεταρρυθμίσεις ασπίδα για την οικονομία"

    Συνεργασία με τον κ.Γ.Αλογοσκούφη θα έχει το απόγευμα ο πρωθυπουργός.

    Η ελληνική οικονομία αντέχει, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λίγο μετά το πέρας των εργασιών της συνόδου κορυφής των ηγετών των χωρών της ζώνης του ευρώ, εκφράζοντας παράλληλα την ικανοποίησή του για τις αποφάσεις στις οποίες κατέληξε η σύνοδος.

    Ειδικότερα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι Ελληνίδες και οι Ελληνες δεν πρέπει να ανησυχούν, διότι οι επιπτώσεις από την κρίση στην Ελλάδα είναι σχετικά περιορισμένες και τόνισε ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην οικονομική πολιτική που ακολουθείται στην Ελλάδα τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

    Σημείωσε δε ότι ακόμα και το αυστηρό Διεθνές Νομισματκό Ταμείο, το οποίο προβλέπει περίπου μηδενικούς ρυθμούς ανάπτυξης στην υπόλοιπη Ευρώπη, στην Ελλάδα προβλέπει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κινηθεί στο 2%.

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε επίσης ότι η οικονομική κρίση έχει προκαλέσει σοβαρές ανισορροπίες στη διεθνή οικονομία και ότι αυτό που χρειάζεται τώρα είναι η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και του κλίματος ηρεμίας στις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα.

    Υπογράμμισε δε ότι το κλίμα που επικρατεί στις αγορές είναι πρωταρχικής σημασίας για την ανάπτυξη της οικονομίας.

    Στη συνάντηση, τόνισε ο κ. Καραμαλής, καταλήξαμε ότι πρέπει να κινηθούμε αποφασιστικά και συντονισμένα, λαμβάνοντας συγκεκριμένα μέτρα, τα οποία έχουν τριπλό στόχο:

    -Πρώτον, ενισχύουν την εμπιστοσύνη στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με την εγγύηση που παρέχουν σβ αυτό οι κυβερνήσεις των χωρών μας.

    -Δεύτερον, δημιουργούν κλίμα ηρεμίας στις αγορές, προκειμένου να μπορέσουν εκ των έσω να ανακάμψουν.

    -Τρίτον, στηρίζουν την πραγματική οικονομία, στην καθημερινή ζωή όλων των πολιτών.

    Είναι πρωταρχικής σημασίας να αποκατασταθεί κλίμα ασφάλειας, κλίμα εμπιστοσύνης, σε όλους τους ευρωπαίους πολίτες, υπογράμμισε.

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην Ελλάδα είπε ότι χωρίς βεβιασμένες κινήσεις και με ψυχραιμία η κυβέρνηση θα βαδίσει στο δρόμο που έχει χαράξει με στόχο την ενίσχυση της ασπίδας προστασίας που έχει χτιστεί όλα αυτά τα χρόνια.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει επεξεργαστεί τον τελευταίο μήνα και έχει ήδη έτοιμο, συνολικό σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας των κεφαλαίων, καθώς και σχέδιο εγγυοδοσίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος.

    Σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις που υιοθέτησε η σύνοδος ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι αφενός μεν εξασφαλίζουν την απαιτούμενη ρευστότητα και τα αναγκαία κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα τόσο βραχυπρόσθεσμα όσο και μεσοπρόθεσμα, αφετέρου δε ότι διευρύνουν τους λογιστικούς κανόνες λειτουργίας του τραπεζικού σσυτήματος.

    "Με ένα διασφαλισμένο χρηματοπιστωτικό σύστημα, η αγορά θα κινηθεί και πάλι σε θετικούς ρθμούς και θα παράξει καλύτερα αποτελέσματα για όλους", ανέφερε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ωστόσο ότι η αποκατάσταση της ομαλής λειτουργίας των αγορών είναι μια επίπονη υπόθεση που χρειάζεται προσήλωση στον τελικό στόχο.

    Τέλος, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Ελλάδα σε αυτές τις τελευταίες 30 ημέρες της κρίσης, επέδειξε αντανακλαστικά πολύ καλύτερα από πολλές άλλες χώρες.

    "Από την πρώτη στιγμή δήλωσα ότι η κυβέρνηση εγγυάται τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τις καταθέσεις όλων των πολιτών", υπενθύμισε ο πρωθυπουργός και κατέληξε λέγοντας ότι "συνεχίζουμε τις πολιτικές απασχόλησης για να αυξήσουμε τις θέσεις εργασίας", καθώς και ότι "συνεχίζουμε με το βλέμμα στραμμένο στην πραγματική οικονομία. Αυτήν που εγγυάται το εισόδημα του κάθε Ελληνα εργαζόμενου, που ενισχύει τον κοινωνικό ιστό της χώρας".

    Δηλώσεις Αλογοσκούφη

    H συνέχιση της δημοσιονομικής εξυγίανσης και του προγράμματος των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων αποτελεί για την ελληνική οικονομία την καλύτερη ασπίδα προστασίας, στο πλαίσιο της επιδείνωσης του παγκόσμιου οικονομικού κλίματος, επισήμανε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, μιλώντας στην ετήσια Σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι εάν και οι επιπτώσεις της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης αρχίζουν σταδιακά να γίνονται αισθητές και στην χώρα μας, οι μέχρι σήμερα εξελίξεις δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή από πολλές άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. «Αυτό φαίνεται και από τους συγκριτικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και τη συνεχιζόμενη μείωση της ανεργίας», ανέφερε ο κ. Αλογοσκούφης επισημαίνοντας ότι στο πρώτο εξάμηνο του 2008, η Ελλάδα αναπτύχθηκε με ρυθμό 3,5% σε σχέση με 1,8% στην ευρωζώνη ενώ και το εγχώριο χρηματοπιστωτικό σύστημα εμφανίζει μεγαλύτερη αντοχή. Επισήμανε όμως ότι παρά τα θετικά αυτά μηνύματα δεν υπάρχουν περιθώρια εφησυχασμού.

    Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών έδωσε έμφαση στην ανάγκη συνέχισης της διεθνούς συνεργασίας ώστε προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη, να διευκολυνθεί η ροή των πιστώσεων, να ενισχυθεί η κεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος και να υποστηριχθεί η παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

    Η πρόσφατη ανακοίνωση από τους Υπουργούς Οικονομίας και τους Διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ομάδας των «7» προτείνει ένα σχέδιο δράσης που αν εφαρμοστεί πλήρως, θα βοηθήσει στη σταθεροποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, τόνισε ο κ.Αλογοσκούφης ενώ αναφέρθηκε και στις ενέργειες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο τελευταίο Συμβούλιο Ecofin και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης.

    Αναφερόμενος στο ρόλο του ΔΝΤ ο κ.Αλογοσκούφης είπε ότι, έχοντας σχεδόν ολοκληρώσει την εσωτερική του αναδιοργάνωση, δίνει την απαραίτητη έμφαση στο να βοηθήσει τα μέλη του να ανταποκριθούν στις παγκόσμιες οικονομικές προκλήσεις, ενώ και ο ρόλος της Παγκόσμιας Τράπεζας γίνεται ακόμα πιο σημαντικός σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.

    [02] "Σύγκληση πολιτικών αρχηγών"

    Με το προεδρείο του σωματείου εργαζομένων της Εθνικής Ασφαλιστικής, θα συναντηθεί σήμερα ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    "Προτείνω σύγκληση πολιτικών αρχηγών, για να συζητήσουμε το θέμα, να καταθέσουμε τις ιδέες μας και να βρούμε τη σωστή ατραπό, που δε θα επιτρέψει στη χώρα να εμπλακεί σε μία κρίση που ίσως επιφέρει ανήκεστη βλάβη στην πορεία της", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης αναφερόμενος στην οικονομική κρίση.

    "Ο κ.Καραμανλής πρέπει να καταλάβει ότι η Ελληνική οικονομία, έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες και τις δικές της ως εκ τούτου προσεγγίσεις", υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ

    [03] Σεισμική δόνηση στην Εύβοια

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα με επίκεντρο το θαλάσσιο χώρο στα ανατολικά του Μαντουδίου της Εύβοιας.

    Ο σεισμός σημειώθηκε στις 05:06 και προερχόταν από απόσταση 95 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Αθήνας.

    Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες δεν αναφέρονται σημαντικά προβλήματα στην περιοχή.

    Αρχικώς το μέγεθος του σεισμού ανακοινώθηκε 6,6 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ, ωστόσο στη συνέχεια το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών ξεκαθάρισε ότι το μέγεθος του σεισμού ήταν 5,1.

    Σε "σφάλμα στο υπολογιστικό σύστημα του αυτόματου υπολογισμού του μεγέθους" απέδωσε ο σεισμολόγος βάρδιας του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου της Αθήνας το λάθος μέγεθος του πρωινού σεισμού στην Εύβοια, που ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

    [04] "Να προστατεύσουμε τα χαμηλά εισοδήματα"

    ''Ενα πρώτο, αλλά μικρό βήμα για ένα μεγάλο πρόβλημα έκανε η Ευρωπαϊκή Ενωση'', δήλωσε από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, σχολιάζοντας τις αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι απαιτείται από την Ευρώπη μια νέα πολιτική για να δοθεί απάντηση στα προβλήματα, η οποία θα επενδύει στην ανάπτυξη και δεν θα φορτώνει τα βάρη στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, αλλά θα τα προστατεύει και θα τα ενισχύει.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης, ότι ο ίδιος ανέμενε μια πιο ουσιαστική παρουσία από την ελληνική κυβέρνηση, η οποία ευθύνεται για τα αδιέξοδα που ζει ο Ελληνας πολίτης και τα οποία επιδεινώνονται λόγω της πολιτικής της κυβέρνησης που δεν έχει τη βούληση και δεν μπορεί να τα λύσει.

    Γι'αυτό πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου ο λαός ζητά αλλαγή πορείας, μια πορεία την οποία εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το Ιδρυμα Τεχνολογίας και Ερευνας της Κρήτης, όπου ενημερώθηκε από το επιστημονικό προσωπικό και ξεναγήθηκε στα επιμέρους τμήματά του.

    Σε δήλωσή του μετά την επίσκεψή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, συνεχάρη το Ιδρυμα και τόνισε ότι αυτό που είδε ο ίδιος αποδεικνύει ότι υπάρχει και μια άλλη Ελλάδα, αυτή της έρευνας, της καινοτομίας, της δημιουργίας, η Ελλάδα της αξίας. Ο τόπος, πρόσθεσε, δείχνει ότι έχει πολύ περισσότερες δυνατότητες από αυτές που νομίζουμε και ανέλαβε τη δέσμευση ως κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ να επενδύσει σημαντικά στην Ελλάδα της αισιοδοξίας και της αξιοπρέπειας, ενισχύοντας με 7% επί του ΑΕΠ την παιδεία και την έρευνα.

    Την Κυριακή, ο κ.Παπανδρέου σε ανοικτή εκδήλωση στο Ηράκλειο αναφέρθηκε στα προβλήματα της καθημερινότητας, τονίζοντας ότι απουσιάζει ένα ισχυρό κράτος δικαίου το οποίο να προστατεύει τα βασικά δικαιώματα του πολίτη. Για το ΠΑΣΟΚ, πρόσθεσε, το δικαίωμα στην παιδεία, στην υγεία, δεν είναι προνόμια για λίγους, αλλά δικαιώματα όλων. Γι αυτό, πρόσθεσε, θα προχωρήσουμε μαζί, ασυμβίβαστα, για τον πολίτη και την Ελλάδα, με πίστη σε αυτό που κάνουμε και στις δυνάμεις μας.

    Αναφερόμενος στη διεθνή οικονομική κρίση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι αυτή δεν έχει καμία σχέση με την κρίση που περνά η χώρα και η οποία οφείλεται στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας.

    Η διεθνής κρίση, τόνισε ο κ.Παπανδρέου, είναι αποτέλεσμα των νεοσυντηρητικών και νεοφιλελεύθερων επιλογών, τις οποίες οι σοσιαλιστές καταγγέλλουν εδώ και πολλά χρόνια. Είναι, πρόσθεσε, αποτέλεσμα της υποταγής του δημοσίου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά συμφέροντα, του παρασιτικού καταναλωτισμού, των αντιπαραγωγικών επενδύσεων και της απουσίας κανόνων και αρχών. Είναι, πρόσθεσε, αποτέλεσμα απουσίας σοβαρής ρύθμισης και ελέγχου απο το κράτος, και της πλήρους παράδοσης της πολιτικής στην αιχμαλωσία των ειδικών και ισχυρών οικονομικών συμφερόντων τα οποία θέλουν να ελέγχουν την πολιτική και τους πολιτικούς. Γι αυτό, τόνισε, ο ιδιος και το ΠΑΣΟΚ έχουν θέσει το θέμα της αυτονομίας της πολιτικής.

    Εμείς, τόνισε επίσης ο κ. Παπανδρέου, ως κυβέρνηση θα ξαναζωντανέψουμε αυτές τις αρχές που πρέπει να διέπουν και τη χώρα μας και το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα. Αναφερόμενος στις κινήσεις που γίνονται για να αντιμετωπιστεί η κρίση, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το βασικό ερώτημα είναι ποιός θα πληρώσει το λογαριασμό, τόσο για τη διεθνή όσο και για την εγχώρια κρίση. Οι σοσιαλιστές, υπογράμισε ο κ. Παπανδρέου, είναι ξεκάθαροι όσον αφορά τη διεθνή κρίση:

    Να πληρώσουν οι πραγματικοί υπεύθυνοι που ευνόησαν με τις πρακτικές τους και δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.

    Αναφορικά με την εγχώρια κρίση, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι αυτή φέρει την υπογραφή της σημερινής κυβέρνησης και προειδοποίησε την κυβερνηση ότι το ΠΑΣΟΚ δεν θα αφήσει να πληρώσουν οι πολίτες και πάλι το λογαριασμό της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής. Ηρθε η ώρα, τόνισε ο κ Παπανδρέου για μεγάλες πρωτοβουλίες και η χώρα χρειάζεται μια νέα κοινωνική συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, μια πολιτική που θα στηρίζει το εισόδημα και θα επενδύει στο μέλλον, με ισχυρή κρατική παρέμβαση και νέους κανόνες στην αγορά και το τραπεζικό σύστημα.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση θα λάβει κάθε μέτρο για την προστασία της ελληνικής οικονομίας, μεταξύ των οποίων ανέφερε τα εξής:

    -Εγγύηση των καταθέσεων

    -Εγγύηση των συντάξεων και του ασφαλιστικού συστήματος

    -Εξασφάλιση της πίστης μεταξύ των Τραπεζών προκειμένου να υπάρχει ρευστότητα για τον πολίτη και τον επιχειρηματία

    -Νέο αποτελεσματικό πλαίσιο εποπτείας του χρηματοπιστωτικού συστήματος για την προσταστία των χρημάτων των πολιτών.

    Ο κ. Παπανδρέου πρότεινε και κινήσεις που πρέπει να αναληφθούν και σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο πλαίσιο μιας συντονισμένης δράσης για την τόνωση της ανάπτυξης.

    Ειδικότερα, πρότεινε, την αλλαγή του πλαισίου λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, να υπάρξει σήμερα ευελιξία στο σύμφωνο σταθερότητας και αύριο αλλαγή του.

    Η Ευρώπη, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί πλέον να είναι μια Ευρώπη μόνο της αγοράς και του ενιαίου νομίσματος, που θα κοιτά μόνο τον πληθωρισμό και θα ξεχνά την ανάπτυξη, την ανεργία και τα δημόσια αγαθά.

    Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση ο κ. Παπανδρέου την κατηγόρησε για ανευθυνότητα απέναντι στον πολίτη, τονίζοντας οτι το ΠΑΣΟΚ, αντίθετα, στέκεται με υπευθυνότητα έχοντας ξεκάθαρους στόχους, συγκεκριμένο και εφικτό σχέδιο και είναι αποφασισμένο να το υλοποιήσει.

    Λεφτά υπάρχουν, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι σε ελάχιστο διάστημα βρέθηκαν για τις Τράπεζες πολλά δισεκατομύρια. Αν έχεις την πολιτική βούληση, τόνισε, μπορείς να βρεις λεφτά και για τον πολίτη. Και εμείς έχουμε αυτή την πολιτική βούληση, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και σε ορισμένους άλλους στόχους του κινήματος, όπως η εξασφάλιση αξιοπρεπούς δουλειάς για όλους που είναι απο τις πιο βασικές δεσμεύσες του ΠΑΣΟΚ. Ειδικότερα ανακοίνωσε:

    -Βοήθεια στους νέους για να βρούν την πρώτη τους δουλειά με χρηματοδότηση των ασφαλιστικών τους εισφορών για 4 χρόνια

    -Θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τους δημοσίους υπαλληλους

    -Κατάργηση του μπλόκ

    -Αύξηση του επιδόματος ανεργίας στο 70% του βασικού μισθού

    -Τέλος στα ανασφάλιστα stage, στις απλήρωτες υπερωρίες και στην ανεπαρκή και υγιεινή ασφάλεια των εργαζομένων.

    Αναφερόμενος στα θέματα υγείας και ασφάλισης, ο κ. Παπανδρέου ανέλαβε δέσμευση για ένα αποτελεσματικό εθνικό σύστημα υγείας και ένα οικονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα.

    Ειδικά για το ασφαλιστικό σύστημα, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι το κράτος οφείλει να αναλάβει πλήρως τις υποχρεώσεις του απέναντι στα ασφαλιστικά ταμεία και το ιδιο πρέπει να γίνει και με τις μεγάλες επιχειρήσεις και τις Τράπεζες.

    Επίσης ανέφερε ότι θα καθιερωθεί η βασική σύνταξη ως κοινή αφετηρία για όλες τις συντάξεις, θα αναμορφωθεί το ΕΚΑΣ και θα επεκταθεί για να καλύψει άλλες 300.000 συνταξιούχους και θα δημιουργηθεί το εθνικό κεφάλαιο αλληλεγγύης για τις μελλοντικές γενιές.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεσμεύτηκε επίσης οτι το κίνημα ως κυβέρνηση θα καταργήσει όλες τις ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας που οδηγούν σε μείωση των παροχών και αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης. Επίσης θα εγγυηθεί τα αποθεματικά των ασφαλιστικών ταμείων.

    Αναφερόμενος στην Κρήτη, ο κ. Παπανδρέου τόνισε οτι η Κρήτη δεν είναι άντρο λίγων παρανόμων οι οποίοι καλύπτονται απο πολιτικούς προστάτες, ούτε ενας τουριστικός προορισμός χαμηλής ποιότητας ή τόπος υπερκατανάλωσης αλκοόλ.

    Πρέπει, τόνισε, να αναδειχθεί η πραγματική δυνατότητα του νησιού και η Κρήτη να αποτελέσει πρότυπο ανάπτυξης για την Ελλάδα.

    Σήμερα οι Ελληνες, τόνισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εναποθέτουν τις ελπίδες τους στο ΠΑΣΟΚ. Πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ λειτουργώντας υπεύθυνα ως αξιωματική αντιπολίτευση αποκάλυψε το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, όταν η Νέα Δημοκρατία το κατηγορούσε για λαϊκισμό. Εαν δεν είχαμε αποκαλύψει το σκάνδαλο, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, το ασφαλιστικό μας σύστημα θα ήταν κοντά στην κατάρρευση εξαιτίας των τζογαδόρικων και αρπακτικών πρακτικών οι οποίες οδήγησαν στη διεθνή κρίση.

    Η στάση του ΠΑΣΟΚ στην αντιπολίτευση, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, ήταν και είναι υπεύθυνη, υπήρξε υπευθυνότητα και σύνεση, τόση που ποτέ δεν είχε δείξει η Νέα Δημοκρατία.

    Αύριο ως κυβέρνηση, τόνισε, επίσης θα συνεχίσουμε υπεύθυνα και θα κάνουμε το πρώτο βήμα από την πρώτη μέρα για να αλλάξουμε τη νοοτροπία του κράτους, αλλαγή την οποία ο κ. Παπανδρέου θεωρεί ως το θεμέλιο λίθο για να υπάρξουν όλες οι άλλες αλλαγές, γιατί όπως υπογράμισε, τίποτα δεν θα αλλάξει αν δεν έχουμε ένα κράτος που να εμπνέει εμπιστοσύνη στον πολίτη.

    Κλείνοντας την ομιλία του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κάλεσε όλους σε αγώνα, με οδηγό το όραμα και το σχέδιο του ΠΑΣΟΚ για να μεταδοθεί η σιγουριά και η ασφάλεια στον πολίτη, για να καταλάβει ότι υπάρχει διέξοδος από την κρίση. Το μήνυμα αυτό, τόνισε, πρέπει να φθάσει παντού, γιατί είναι το μήνυμα της ελπίδας.

    13/10/08 11:40πμ

    [05] Προτάσεις ΚΚΕ για τα ΤΕΙ

    Η κα Αλέκα Παπαρήγα θα δώσει συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι, στο αμφιθέατρο Πληροφορικής του ΤΕΙ Αθήνας με θέμα την πρόταση του ΚΚΕ για τα ΤΕΙ.

    Όσον αφορά τις αποφάσεις που πάρθηκαν στην έκτακτη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης, σε ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΚΚΕ, τονίζεται:

    "Το σχέδιο των ηγετών της ευρωζώνης, πρέπει να ξεσηκώσει την οργή και την αντίδραση των λαϊκών στρωμάτων. Είναι σχέδιο για τη σωτηρία του τραπεζικού κεφαλαίου και φορτώνει νέα τεράστια βάρη στους εργαζόμενους και στους μικρομεσαίους. Δεν βάζει φρένο στη σημερινή φτώχεια και ανεργία, στους χαμηλούς μισθούς και συντάξεις που οδηγεί τις λαϊκές δυνάμεις στην υπερχρέωση. Είναι συμφωνία με στόχο να διασωθεί όλη η διαδικασία που καταλήγει σε συγκέντρωση αμύθητων κερδών βγαλμένων από το μόχθο και το αίμα των μισθωτών εργαζομένων σε όλο τον κόσμο.

    Γι' αυτό έχει την υποστήριξη της ευρωπαϊκής κεντρικής τράπεζας και των άλλων μηχανισμών της ΕΕ αποδείχνοντας ότι οι αποφάσεις πολιτικών οργάνων, οικονομικών επιτελείων των μονοπωλίων είναι ενιαίες, όπως και πριν έτσι και τώρα."

    Στη συνέχεια, αναφέρεται ότι "η κρατική στήριξη ακόμα και η κρατικοποίηση τραπεζών, δεν είναι αριστερή και φιλολαϊκή πολιτική, δεν γίνεται για να διασφαλιστούν οι αποταμιεύσεις των μικροκαταθετών. Είναι η συνέχεια της πολιτικής των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων, προσαρμοσμένη στη φάση της ύφεσης και της κρίσης".

    Το ΚΚΕ ζητά "πραγματικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, μέτρα προστασίας των ανέργων, πάγωμα των δανείων, κατάργηση των φόρων στα καύσιμα και στα είδη λαϊκής κατανάλωσης"

    "Ο λαϊκός μονόδρομος είναι της απειθαρχίας, της ανυπακοής στην ΕΕ και τα κόμματά της. Την κρίση να πληρώσουν οι τράπεζες και τα μονοπώλια", καταλήγει η ανακοίνωση.

    [06] "Ληστεία σε βάρος των πολιτών"

    Ο κ. Παν. Λαφαζάνης, υπεύθυνος οικονομικής και κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, σε συνέντευξη τύπου που έδωσε στο Βόλο, μίλησε για τη διεθνή κρίση και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

    Το σχέδιο που αποφάσισαν οι ηγέτες της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες «ληστείες» στην ανθρώπινη ιστορία σε βάρος των φορολογούμενων πολιτών. Αυτό το σχέδιο μετατρέπει σε κουρελόχαρτο τους κανόνες της Ε.Ε. μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των Τραπεζιτών, ενώ θα κοστίσει ένα πακτωλό εκατοντάδων δις στους λαούς προκειμένου να διασωθεί το τραπεζικό κεφάλαιο από τις τεράστιες ζημιές που προκάλεσαν οι άγριες κερδοσκοπικές πρακτικές του. Είναι θλιβερό ότι ο κ .Κ. Καραμανλής συμφώνησε και χαιρέτησε αυτό το σχέδιο, ενώ ο κ. Γ. Παπανδρέου κατά απαράδεκτο τρόπο το χαρακτήρισε ως πρώτο βήμα.

    Αυτή την ώρα η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται να εφαρμόσουν μια νέα στρατηγική, η οποία αντί να φορτώνει τα βάρη της κρίσης στους εργαζόμενους, να φέρνει στο επίκεντρο την ανάγκη της δημόσιας ιδιοκτησίας και ελέγχου στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με στόχο μια νέα χρηματοπιστωτική πολιτική που θα ασκείται αποκλειστικά με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια και θα έχει ως μόνο γνώμονα το δημόσιο συμφέρον και το συμφέρον των εργαζομένων, υπογράμμισε.

    Ο κ.Λαφαζάνης τόνισε ότι "στην Ελλάδα πρέπει το δημόσιο να ανακτήσει το πλειοψηφικό πακέτο της Εθνικής Τράπεζας και να ενισχύσει την παρουσία του στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και την Αγροτική Τράπεζα, ώστε με πυρήνα αυτές τις τρεις δημόσιες τράπεζες να εφαρμοστεί μια πολιτική σε όφελος των καταθετών και των δανειοληπτών και της ανάπτυξης της χώρας".

    [07] Διάθεση πετρελαίου θέρμανσης

    Σήμερα θα ανακοινωθεί η τιμή στην οποία θα πωλείται το πετρέλαιο θέρμανσης στην αγορά μετά από ευρεία συνάντηση των εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων στο υπουργείο Ανάπτυξης, υπό την προεδρεία του υπουργού κ. Χρ. Φώλια.

    Χθές, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ. Γ. Βλάχος είχε συνάντηση με τα προεδρεία της Ομοσπονδία Βενζινοπωλων Ελλάδος και του Συνδέσμου Διακινητών Υγρών Καυσιμων Νομού Αττικής και ενόψει της έναρξης διακίνησης του πετρελαίου θέρμανσης τους επισημάνθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου η σημασία της τήρησης των νόμων και ο σεβασμός στον καταναλωτή.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση ο κ. Βλάχος ανέφερε ότι η διακίνηση πρέπει να γίνεται πάντα με παραστατικά και με πιστοποιημένα βυτιοφόρα. Δηλαδή να παραδίδονται οι σωστές ποσότητες με τα απαραίτητα δικαιλογητικά. "Το πετρελαιο θέρμασης έχει μια μόνο και πολύ συγκεκριμένη ποιότητα" σημείωσε ο υφυπουργός και πρόσθεσε ότι η τιμή πρέπει να αναγράφεται στο χώρο πώλησης με τον τρόπο που ορισει ο νόμος και αφορά πάντα στην παράδοση στο σπίτι.

    "Εαν η τιμή δεν αφορά όλες τις ποόσοτητες αυτό πρέπει να διευκρινίζεται σε εμφανες σημείο από τους επαγγελματίες πριν χρειαστεί ... ανάκριση από τους καταναλωτές για να μαθουν την πραγματική τιμή" είπε ο υφυπουργός.

    Ο κ. Βλάχος σημείωσε ότι "είπαμε στους εκπροσώπους των δύο κλάδων ότι το υπουργείο σέβεται τα μέλη τους και τον κόπο τους και ζητήσαμε όμως και αυτοί με τη σειρά τους να σεβαστούν τους καταναλωτές. Είμαστε εδώ για να προστατέψουμε το υγιές εμπόριο από όσους προτάσουν το ατομικό τους συμφέρον - αναλαμβάνοντας και την ευθυνη γιαυτό - και να προστατευσουμε τους συμπολίτες από τους οποίους το μόνο που ζηταμε είναι την προσοχή και συνεργασία τους". Ο υφυπουργός υπενθυμισε ότι για οποιαδήποτε καταγγελία λειτουργεί το τηλεφωνικό κέντρο 1520.

    Από την πλευρά της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος ο πρόεδρος κ. Μ. Κιούσης σημείωσε ότι η συζητηση περιστράφηκε γύρω από αγορανομικά θέματα και ανέφερε την εκτίμηση ότι αν άρχιζε χθες η διάθεση του πετρελαιου θέρμανσης η τιμή του για την Αθήνα θα ήταν στα 75 λεπτά ενώ σε ότι αφορά στις διαφορές που προκύπτουν στη σύγκριση περσινής με φετεινή τιμή σημείωσε τη συμβολή των διυλιστηρίων για τις διαφορές που προκύπτουν.

    Σημειώνεται ότι οι βενζινοπώλες σημείωσαν την αντίθεσή τους να εφαρμόσουν την αγορανομική που οριζει ότι πρέπει να ενημερώνουν το υπουργειο Ανάπτυξης για οποιαδήποτε μεταβολή της λιανικής τιμής και ζήτησαν στο μέτρο να συμπεριληφθεί ανάλογη υποχρεώση και για τις εταιρείες εμπορίας.

    [08] Με "φόντο" την οικονομία

    Οι προτάσεις που συγκροτούν το νέο οικονομικό πρόγραμμα του υποψηφίου προέδρου των Δημοκρατικών, γερουσιαστή του Ιλινόϊ Μπαράκ Ομπάμα, "θα κοστίσουν στο αμερικανικό δημόσιο 60 δισεκατομμύρια δολάρια τα δύο ερχόμενα έτη", σύμφωνα με δήλωση του διευθυντή του οικονομικού προγράμματος του υποψήφιου πρόεδρου, του κ. Τζέϊσον Φάρμαν. Η δήλωση του στενού συνεργάτη του αμερικανού υποψήφιου πρόεδρου έγινε νωρίτερα στο Τολέδο του Οχάϊο.

    Στο κυβερνητικό "στρατόπεδο", στο μεταξύ, ανακοινώθηκε ότι πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο χώρο του υπουργείου των Οικονομικών, στην Ουάσινγκτον, με τη συμμετοχή "κορυφαίων παραγόντων των διαφόρων οικονομικών αγορών", κατά της διάρκεια της οποίας επικαιροποιήθηκε το πρόγραμμα διάσωσης των αμερικανικών Τραπεζών και σταθεροποίησης του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος--Σχέδιο Πόλσον.

    Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν εκπρόσωποι των: Μόργκαν Στάνλεϊ, Γκόλντμαν Σακς, Μόργκαν Τσέϊζ, της Μπανκ οφ Αμέρικα και του ομίλου Σίτιγκρουπ, αλλά τίποτε συγκεκριμένο για το περιεχόμενο όσων διημείφθησαν, σήμερα, δεν διέρρευσε προς το παρόν.

    Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για το Λευκό Οίκο, Τζον Μακέιν, αναμένεται ότι θα ανακοινώσει σήμερα τις προτάσεις του για την οικονομία που έχουν ως στόχο να βοηθήσουν τους Αμερικανούς της τρίτης ηλικίας να αντιμετωπίσουν την κρίση.

    Ο οικονομικός σύμβουλος του Μακέιν, Νταγκ Χολτζ-Ίκιν, είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς ότι ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος θα προτείνει φορολογικές ελαφρύνσεις για τους ηλικιωμένους επενδυτές. Μεταξύ άλλων θα προτείνει οι ηλικιωμένοι να πληρώνουν φόρο το ανώτατο 10% για τα χρήματα που θα αποσύρουν από τους ειδικούς συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς IRA και 401(k) το 2009 και το 1010, αντί για την τρέχουσα, υψηλότερη φορολογία.

    Ο στόχος είναι να ενισχυθούν προσωρινά οι επενδυτές καθώς η νομοθεσία τους υποχρεώνει να αρχίσουν να αποσύρουν χρήματα από τους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς 401(k) και IRA όταν φτάσουν σε ηλικία 70,5 ετών. Πολλοί ηλικιωμένοι Αμερικανοί είδαν τους συνταξιοδοτικούς λογαριασμούς τους να εξανεμίζονται τις τελευταίες εβδομάδες, λόγω της μεγάλης πτώσης του Χρηματιστηρίου.

    Σύμφωνα με τον Χολτζ-Ίκιν, ο Μακέιν θα προτείνει επίσης μέτρα για τους Αμερικανούς που "οδεύουν προς τη σύνταξη" και υπολόγιζαν στα χρήματα που είχαν επενδύσει για να στείλουν τα παιδιά τους στο κολέγιο ή για να πληρώσουν τις υποθήκες τους.

    Προηγείται ο Ομπάμα

    Προβάδισμα έξι ποσοστιαίων μονάδων επί του ρεπουμπλικανού Τζον Μακέιν έχει αποκτήσει ο δημοκρατικός υποψήφιος για την προεδρία Μπαράκ Ομπάμα, μία ημέρα πριν από την τελευταία τηλεμαχία τους, σύμφωνα με δημοσκόπηση των οργανισμών Reuters/C-SPAN/Zogby που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Ο Ομπάμα προηγείται του Μακέιν με 49% έναντι 43% μεταξύ των αμερικανών πολιτών που είναι πιθανό να ψηφίσουν στην τελευταία αυτή τετραήμερη δημοσκόπηση έχοντας αυξήσει τις δυνάμεις του από το 4% που προηγείτο την Δευτέρα και με τη δημοσκόπηση να έχει περιθώριο σφάλματος 2.9%. Το 4% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι παραμένουν αναποφάσιστοι.

    "Ξεκάθαρα ήταν μια ακόμη κακή ημέρα για τον Τζον Μακέιν. Εχουν απομείνει τρεις εβδομάδες κι είναι ασφαλές να πούμε ότι δεν έχει αρκετό χρόνο για να ανατρέψει το αποτέλεσμα", δήλωσε ο ειδικός στις δημοσκοπήσεις Τζον Ζόγκμπι.

    Ο Ομπάμα έχει αποκτήσει προβάδισμα 17 ποσοστιαίων μονάδων στους ανεξάρτητους και διατηρεί το προβάδισμα των 11 ποσοστιαίων μονάδων στις γυναίκες, δύο κατηγορίες ψηφοφόρων "κλειδιά" για τις προεδρικές εκλογές της 4ης Νοεμβρίου.

    Ο Ομπάμα προηγείται και στους άνδρες, έχει διευρύνει το προβάδισμά του στους Καθολικούς και τους ισπανόφωνους και προηγείται του Μακέιν σε κάθε ηλικιακή ομάδα, ακόμα και σε εκείνη των άνω των 65 ετών, που υπήρξαν οι πιο ένθερμοι υποστηρικτές του ρεπουμπλικανού υποψηφίου.

    Ο 72χρονος Μακέιν έχει προβάδισμα 11 ποσοστιαίων μονάδων μεταξύ των λευκών και ένα μικρό στους ψηφοφόρους με υψηλές αποδοχές.

    "Ο Μακέιν χάνει έδαφος στις κατηγορίες ψηφοφόρων που υποτίθεται ότι είχε εξασφαλισμένους και σε εκείνες, όπου έπρεπε να είναι ανταγωνιστικός", δήλωσε ο Ζόγκμπι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 14 October 2008 - 10:13:26 UTC