Visit the American Hellenic Media Project (AHMP) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-10-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Δεν υπάρχει άβατο στις παρανομίες"
  • [02] Ντέρμπι κορυφής

  • [01] "Δεν υπάρχει άβατο στις παρανομίες"

    Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην Ουρανούπολη, για την υπόθεση της ανταλλαγής εκτάσεων με τη λίμνη Βιστωνίδα, αλλά και τη διεκδίκηση γης από μοναστήρια σε όλη τη χώρα, πραγματοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ, παρουσία του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του, Αλέκου Αλαβάνου, βουλευτών και κομματικών στελεχών του.

    Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την υπόθεση της Βιστωνίδας "διαχρονικό, δικομματικό σκάνδαλο", επανέλαβε την πρότασή του για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει όλες τις "ανοιχτές υποθέσεις από άκρου σε άκρο της Ελλάδας" και πρότεινε να κληθούν να καταθέσουν στην ανακριτική έρευνα, "όχι ως ύποπτοι, αλλά ως μάρτυρες" και πολιτικά πρόσωπα που χειρίστηκαν την υπόθεση, ώστε "να φανεί αν υπάρχουν, ή όχι, ευθύνες τους".

    Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ κατήγγειλε τις "διεκδικήσεις και τις παραχωρήσεις γης" σε μοναστήρια στη Χαλκιδική, την Ξάνθη, αλλά και στη μονή Τοπλού στην Κρήτη. Επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, στο επόμενο διάστημα, θα επιμείνει σε νομοθετική ρύθμιση για την επιστροφή "δημόσιων, δημοτικών και ιδιωτικών εκτάσεων στους πραγματικούς κυρίους τους", με κατάθεση ερωτήσεων στη Βουλή "για την καθεμία περίπτωση ξεχωριστά", ενώ ζητά τη παρουσία του ελληνικού δημοσίου σε όλες τις δίκες με τα μοναστήρια, υποστηρίζοντας ότι υπάρχει ισχυρότατη νομική στήριξη για την αμφισβήτηση των τίτλων, που επικαλούνται.

    "Τα χρυσόβουλα να μπουν στα μουσεία των κειμηλίων του Αγίου Όρους και της μονής Τοπλού. Δεν μπορούν να καθορίζουν βυζαντινοί αυτοκράτορες τι θα γίνει στην ελληνική δημοκρατία", τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Χαρακτήρισε "μαφία" την ηγεσία του Βατοπαιδίου και "άλλων μονών", διαχωρίζοντάς τους από το σύνολο των μονών και των μοναχών, αλλά τόνισε ότι "και η σιωπή είναι συνενοχή".

    Το Άγιον Όρος "θα μπορούσε να ήταν επίγειος παράδεισος, αντί να καταντήσει, τουλάχιστον σε ορισμένες μονές, έδρα μαφίας, χώρος ρίαλ εστέιτ και οίκος εμπορίου", είπε και πρόσθεσε: "Η σκήτη του Εφραίμ είναι στον Κορυδαλλό. Και μη μας απειλεί με ευρωπαϊκά δικαστήρια, θυμούμενος τον Κωνσταντίνο Γκλύξμπουργκ, διότι δεν θα έχει καμία τύχη. Και κάπου η πρόκληση είναι μεγάλη".

    Αναφερόμενος στην επιστολή της Ιεράς Κοινότητας προς τον ΣΥΡΙΖΑ, με την οποία καλούσε τους διαδηλωτές να σεβαστούν το άβατο του Αγίου Όρους, ο κ. Αλαβάνος, τόνισε : "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να σεβαστεί το άβατο του Αγίου Όρους, όσον αφορά τις παρανομίες που έχουν γίνει. Άβατο στις παρανομίες δεν υπάρχει για μας".

    Επανέλαβε δε το αίτημα για "διακριτούς ρόλους" και "δομικό χωρισμό εκκλησίας- κράτους" και ανακοίνωσε ότι η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, παρότι "εκτιμά τη μετριοπάθεια και τη διαλλακτικότητα του νέου αρχιεπισκόπου" δεν θα παραστεί στον αυριανό αγιασμό της Βουλής, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις διεκδικήσεις των μοναστηριών.

    Την ανάγκη ενότητας των δυνάμεων της ριζοσπαστικής αριστεράς "και πέρα από το ΣΥΡΙΖΑ" για την αντιμετώπιση των λαϊκών προβλημάτων, επισήμανε ο Γιάννης Θεωνάς, μέλος της πολιτικής γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Χαιρετισμούς απηύθυναν οι βουλευτές του κόμματος, Γιάννης Μπανιάς, Τάσος Κουράκης και Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου.

    Στη συγκέντρωση συμμετείχαν επίσης μέλη του τοπικού συμβουλίου του δήμου Σταγείρων - Ακάνθου και εκπρόσωποι κινήσεων πολιτών από την Ξάνθη, την Κρήτη και άλλες περιοχές, όπου υπάρχουν διεκδικήσεις μοναστηριών.

    Ακολούθησε πορεία μέχρι τη χερσαία οριογραμμή του Αγίου Όρους. Εκεί, οι διαδηλωτές φώναξαν συνθήματα, ανάρτησαν τα πανό τους στην περίφραξη και αποχώρησαν.

    [02] Ντέρμπι κορυφής

    Το μεγάλο ντέρμπι μεταξύ του Ολυμπιακού και της ΑΕΚ, δεσπόζει στο πρόγραμμα της 5ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκα. Και οι δύο ομάδες στοχεύουν στη κατάκτηση του τίτλου και η μεταξύ τους μονομαχία αναμένεται με εξαιρετικό ενδιαφέρον. Οι δύο προπονητές δεν αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα αγωνιστικά προβλήματα (με εξαίρεση τον τραυματία Στολτίδη στο στρατόπεδο των πρωταθλητών) και θα παρατάξουν τις καλύτερες δυνατές ενδεκάδες.

    Εύκολο έργο αναμένεται να έχει ο Παναθηναϊκός, ο οποίος υποδέχεται στο Ολυμπιακό στάδιο τον Λεβαδειακό και θέλει τη νίκη και μια καλή εμφάνιση, για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την ήττα στην Κύπρο από την Ανόρθωση για το τσάμπιονς λιγκ, ενώ σημαντικό είναι και το ντέρμπι της Θεσσαλονίκης μεταξύ του Αρη και του Ηρακλή.

    ΛΑΡΙΣΑ-ΟΦΗ: 4-3

    Πλούσιο θέαμα και πολλά γκολ στο Αλκαζάρ, με μεγάλη νικήτρια την Λάρισα και λυτρωτή το Νίκο Νταμπίζα, καθώς με γκολ του βετεράνου αμυντικού στις καθυστερήσεις η θεσσαλική ομάδα επικράτησε του ΟΦΗ με 4-3, στο παιχνίδι με το οποίο άνοιξε η αυλαία της 5ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Η Λάρισα πήρε τη νίκη και τους τρεις βαθμούς με τα γκολ των Πάρα (25'), Τσίγκα (70', 84') και Νταμπίζα (90'+), ενώ τα γκολ της κρητικής ομάδας σημείωσαν οι Ιγκλέσιας (14' αυτ.) και Σίμιτς (45', 68'). Η κρητική ομάδα έχει δικαιολογημένα παράπονα από τη διαιτησία, καθώς ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Σίμιτς στο 77ο λεπτό του αγώνα.

    Αρης-Ηρακλής: 1-0

    Ο Αλεχάντρο Λέμπο στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων λύτρωσε τον Αρη, καθώς με δικό του γκολ χάρισε τη νίκη στην ομάδα του επί του Ηρακλή με 1-0, στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης στο «Κλεάνθης Βικελίδης», στο πλαίσιο της 5ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Το ματς ήταν δυνατό, με πολλές μονομαχίες στο χώρο του κέντρου, χωρίς όμως πολλές φάσεις στις δύο εστίες. Ο Αρης ήταν καλύτερος και δίκαια πήρε τη νίκη από τον Ηρακλή, ο οποίος αγωνιζόταν από το 67ο λεπτό με δέκα παίκτες, λόγω αποβολής του Ντίε.

    Εργοτέλης-ΠΑΟΚ: 0-0

    Ισόπαλη 0-0 έληξε η αναμέτρηση του Εργοτέλη με τον ΠΑΟΚ στο Παγκρήτιο, στο πλαίσιο της 5ης ημέρας του πρωταθλήματος ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας. Ο «Δικέφαλος του Βορρά» παρέμεινε αήττητος και απολαμβάνει τη μοναξιά της κορυφής, μέχρι το αυριανό ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» του Ηρακλείου έφτασαν τους οκτώ βαθμούς και διατηρούνται στις πρώτες θέσεις.

    Συνοπτικά το πρόγραμμα της 5ης ημέρας:

    Κυριακή

    (Τρίπολη) Αστ. Τρίπολης-Ξάνθη 17:00

    (ΟΑΚΑ) Παναθηναϊκός-Λεβαδειακός 18:30 ΝΕΤ

    (Φυλή) Θρασύβουλος-Πανσερραϊκός 19:00 Nova

    (Καραϊσκάκη) Ολυμπιακός-ΑΕΚ 21:15 ΝΕΤ

    (Κομοτηνή) Πανθρακικός-Πανιώνιος 21:15 Nova

    ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ (Σε 4 αγώνες)

    1. ΠΑΟΚ 11 -5αγ.

    2. Ολυμπιακός 10

    . Λάρισα 10 -5αγ.

    4. Ξάνθη 9

    5. ΑΕΚ 8

    . Εργοτέλης 8

    . Λεβαδειακός 7

    8. Παναθηναϊκός 6 -3αγ.

    . Αρης 6 -5αγ.

    10. Πανιώνιος 5

    11. Αστέρας Τρίπολης 4

    12. Πανσερραϊκός 3

    . ΟΦΗ 3 -5αγ.

    14. Ηρακλής 2 -5αγ.

    15. Πανθρακικός 1

    16. Θρασύβουλος 0


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 5 October 2008 - 14:30:27 UTC