Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Η κυβέρνηση προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών"
  • [02] "Απαιτείται σχέδιο εξόδου από την κρίση"
  • [03] Σύσκεψη στη Μονή Πεντέλης
  • [04] Απεργία στα ΜΜΕ

  • [01] "Η κυβέρνηση προασπίζει τα συμφέροντα των πολιτών"

    Ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής σε δήλωσή του μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και με αφορμή την παγκόσμια οικονομική κρίση, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, διασφαλίζει και εγγυάται την σταθερότητα του τραπεζικού συστήματος και προστατεύει τα συμφέροντα των Ελλήνων πολιτών.

    Ο κ.Καραμανλής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση με αποφασιστικότητα φροντίζει ώστε η κρίση στο παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα να αντιμετωπιστεί με τις λιγότερες παρενέργειες για την ελληνική οικονομία και διαβεβαίωσε πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι υγιές, ασφαλές και ανθεκτικό στους κραδασμούς.

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με την υπουργό Απασχόλησης

    Η υπουργός Απασχόλησης κα Φάνη Πάλλη Πετραλιά ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι όλα είναι έτοιμα για την ολοκλήρωση των ενοποιήσεων των ασφαλιστικών ταμείων. "Από την Τετάρτη η χώρα και το ασφαλιστικό σύστημα - είπε η κ. Πετραλιά - έχουν ένα νέο ασφαλιστικό χάρτη" σημειώνοντας ότι οι διοικήσεις είναι στη θέση τους, όπως και το προσωπικό.

    Έχουμε εξασφαλίσει, πρόσθεσε, την ομαλότατη μετάβαση από τη σημερινή κατάσταση στην ενοποίηση των ταμείων, ώστε να μην υπάρξει κανένα πρόβλημα και ως προς τις παροχές των ασφαλισμένων και ως προς τις υπηρεσίες. "Θεωρώ ότι αύριο ξεκινάμε όλοι μαζί να δουλεύουμε πάνω σε μια υγιή βάση και θεωρώ ότι πρόκειται για μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησης η οποία σχεδίασε, νομοθέτησε και υλοποιεί τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που έχει γίνει στη χώρα τα τελευταία χρόνια, πάντα προς όφελος των ασφαλισμένων" τόνισε η υπουργός.

    «Δεν κινδυνεύουν οι ελληνικές τράπεζες»

    Για τις ελληνικές τράπεζες και τις καταθέσεις σ΄αυτές, η υπεύθυνη επιβλέπουσα αρχή, η Τράπεζα της Ελλάδος, είναι καθησυχαστική. Ο διοικητής της ΤτΕ κ. Γ.Προβόπουλος διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, καθώς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν είναι εκτεθειμένο στους τοξικούς αμερικανικούς τίτλους.

    Δεν υπάρχει κανένας λόγος ανησυχίας για τους καταθέτες των τραπεζών μας, αναφορικά με τις καταθέσεις τους, τονίζει σε δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ) Χρήστος Γκόρτσος.

    Διανύουμε μία διεθνή χρηματοπιστωτική κρίση που έχει πλήξει πλέον και ορισμένες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις υπόλοιπες όμως χώρες στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, δεν υπάρχει κρίση, αλλά αναστάτωση που είναι απόρροια των προβλημάτων που εμφανίζονται στις χώρες που έχουν πληγεί από την κρίση, αναφέρει ο γενικός γραμματέας της ΕΕΤ.

    Οι ελληνικές τράπεζες επέλεξαν τα τελευταία χρόνια να στηρίξουν την κερδοφορία στην οργανική τους ανάπτυξη τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες της ευρύτερης περιοχής της ΝΑ Ευρώπης, δίνοντας έμφαση σε δραστηριότητες λιανικής τραπεζικής, οι οποίες και σημείωσαν σημαντική ανάπτυξη από το 2002 και επιπροσθέτως δεν επένδυσαν σε χρηματοοικονομικά προϊόντα των οποίων οι τιμές έχουν πέσει πάρα πολύ λόγω της κρίσης, όπως τα ομόλογα από τιτλοποιήσεις στεγαστικών δανείων στις Ηνωμένες Πολιτείες, που είναι και η κύρια αιτία του προβλήματος, αναφέρει ο κ.Γκόρτσος.

    [02] "Απαιτείται σχέδιο εξόδου από την κρίση"

    "Η χώρα μας και η ελληνική κοινωνία βιώνουν εδώ και καιρό μια βαθιά πολιτική κρίση που αφορά την οικονομία, τους θεσμούς, τη διαφάνεια, τον τρόπο διακυβέρνησης και το πολιτικό σύστημα και την οποία πληρώνουν στο ακέραιο τα μεσαία και χαμηλά στρώματα και οι υγιείς παραγωγικές δυνάμεις του τόπου" δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη συνάντησή του με το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργο Προβόπουλο, στο γραφείο του κ. Παπανδρέου στη Βουλή.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κρίση έχει την υπογραφή της Νέας Δημοκρατίας και γι' αυτή την κρίση η κυβέρνηση ψάχνει όπως πάντα για άλλοθι για την αποτυχία της δικής της πολιτικής, που προκαλεί αγανάκτηση στο λαό και αντιδράσεις στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας.

    Σε ό,τι αφορά τη διεθνή κρίση, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι και αυτή είναι αποτέλεσμα συγκεκριμένων συντηρητικών επιλογών, που οδηγούν στην υποταγή του δημοσίου συμφέροντος σε ιδιοτελή κερδοσκοπικά και αδιαφανή συμφέροντα και στη συγκέντρωση εξουσίας και πλούτου χωρίς δημοκρατικό έλεγχο.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι υπάρχει παγκόσμια πλέον απαίτηση για μεγαλύτερη διαφάνεια και νέους κανόνες στις αγορές. Και τόνισε ότι ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αλλά και ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς έχει προτείνει κανόνες διαφάνειας, ελέγχου και εποπτείας και πολιτικές για την προάσπιση των εισοδημάτων και χαμηλών στρωμάτων.

    Ο κ. Παπανδρέου, είπε, επίσης ότι απαιτούνται πολιτικές για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι απαιτείται υπεύθυνη και σοβαρή κυβέρνηση με σχέδιο και πρόσθεσε ότι "η Νέα Δημοκρατία δυστυχώς για τη χώρα ασχολείται με τα αδιέξοδά της, ενώ η χώρα και οι πολίτες δεν αντέχουν άλλο".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι απαιτείται σχέδιο εξόδου από την κρίση στην κατεύθυνση των προτάσεων που παρουσίασε στη ΔΕΘ, που θα περιλαμβάνει τη στήριξη του εισοδήματος, την ανόρθωση του κοινωνικού κράτους, την αναπτυξιακή πολιτική και ένα ευνοούμενο κράτος.

    "Η σημερινή κυβέρνηση δεν είναι αντάξια των περιστάσεων, χρειάζεται αλλαγή πορείας με νέα κυβέρνηση που θα εγγυάται τη σιγουριά και την προοπτική για όλους τους Έλληνες" κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    [03] Σύσκεψη στη Μονή Πεντέλης

    Ευρεία σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Διορθόδοξο Κέντρο της Μονής Πεντέλης για τα κοινοτικά κονδύλια που αφορούν την εκκλησία, στην οποία συμμετείχαν από πλευράς εκκλησίας ο Αρχιεπίσκοπος και η Ιερά Σύνοδος, ενώ από πλευράς πολιτείας ο υπουργός Εσωτερικών Πρ.Παυλόπουλος και Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

    Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης βγαίνοντας από τη σύσκεψη τόνισε, ότι το θέμα που συζητήθηκε είναι διαχειριστικό για την ανάδειξη έργων υποδομής και το θέμα που πραγματεύονται όλοι οι παράγοντες είναι, πώς θα προετοιμαστεί καλύτερα η εκκλησία για να διεκδικήσει τα κοινοτικά κονδύλια.

    Τόνισε ότι δεν είναι συγκεκριμένο το ποσόν αλλά ισχύει η προγραμματική συμφωνία, βάση της οποίας είναι 30 εκατομμύρια ευρώ. Πρέπει να δούμε είπε, ποιά έργα είναι επιλέξιμα για να προωθηθούν.

    Ερωτώμενος ο κ. Αλογοσκούφης για τη δυσμενή οικονομική συγκυρία, απάντησε ότι είναι δυσμενής η εξέλιξη σχεδίου των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά εξέφρασε την πίστη του ότι οι ΗΠΑ θα βρουν λύσεις.

    Στην Ελλάδα τόνισε, δεν έχουμε άμεσες επιπτώσεις δεν είναι εκτεθειμένες οι τράπεζες σε κινδύνους και κατέληξε λέγοντας ότι σε κάθε περίπτωση η κυβέρνηση και η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούν τις εξελίξεις στενά, το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές αλλά όσον αφορά τα επιτόκια παντού ανεβαίνουν.

    Ο κ. Πρ. Παυλόπουλος είπε ότι είναι η πρώτη φορά που γίνεται τέτοιου είδους συνάντηση για την πορεία των έργων, τόνισε τους διακριτούς ρόλους της εκκλησίας-πολιτείας μέσα στο πλαίσιο των οποίων η εκκλησία θα διεκδικήσει τους πόρους σεβόμενη το κοινοτικό δίκαιο και τους πολιτειακούς κανόνες και νόμους. Θα σταθούμε, κατέληξε, δίπλα στην εκκλησία τηρώντας το νόμο.

    Στην ομιλία του μέσα στη σύσκεψη ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στην περιουσία που έδωσε η εκκλησία στο κράτος, όπως για παράδειγμα την κεντρική βιβλιοθήκη, το παλιό πανεπιστήμιο, τον Ευαγγελισμό, το Αιγηνίτειο, Αρεταίειο, κλπ και πρόσθεσε "αυτές οι εμπειρίες μπορούν σήμερα να μας οδηγήσουν σε συνεργασίες που θα αποφέρουν αγαθά αποτελέσμα τα στην καθημερινή ζωή των συνανθρώπων μας. Συνεργασίες διάφανες, ειλικρινείς, όχι μονοβαρείς. Συνεργασίες σε απλές και σε δύσκολες υποθέσεις με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής του σημερινού ανθρώπου".

    [04] Απεργία στα ΜΜΕ

    Εικοσιτετράωρη απεργία πραγματοποιείται στον Τύπο και τα ηλεκτρονικά ΜΜΕ από τις 05.00 το πρωί της Τετάρτης 1ης Οκτωβρίου έως τις 05.00 το πρωί της Πέμπτης, "κατά του πρόσφατου αντιασφαλιστικού νόμου και όλων των αντιδημοσιογραφικών, αντεργατικών και αντιασφαλιστικών νόμων και διατάξεων".

    Στην απεργία συμμετέχουν όλοι οι συνάδελφοι και εργαζόμενοι σε εφημερίδες, περιοδικά, ειδησεογραφικά sites και portals, την Ε.Ρ.Τ και τα άλλα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε., το Α.Π.Ε. / Μ.Π.Ε., το Δημόσιο, τα Ν.Π.Δ.Δ., τις επιχειρήσεις ευρύτερου δημόσιου τομέα και σβ οποιονδήποτε εργοδότη.

    Στις 12 το μεσημέρι της Τετάρτης θα γίνει συγκέντρωση των εργαζομένων στο πεζόδρομο Βουκουρεστίου και Ακαδημίας.

    Κατά τη διάρκεια της απεργίας, που κήρυξε η ΠΟΕΣΥ:

    Δεν θα μεταδοθεί κανένα δελτίο ειδήσεων, καμία δημοσιογραφική, αθλητική και ενημερωτική εκπομπή από το εσωτερικό ή το εξωτερικό.

    Το ίδιο ισχύει και για τις ενημερωτικές εκπομπές, που είναι εξωτερικές παραγωγές της ΕΡΤ και των ιδιωτικών ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, καθώς και για τους συναδέλφους που απασχολούνται σε αυτές.

    Στις περιπτώσεις αυτές δεν θα μεταδοθεί ούτε μαγνητοσκοπημένη ή ηχογραφημένη εκπομπή.

    Δεν θα εκδοθεί κανένα Δελτίο Τύπου και οι συντάκτες δεν θα παραστούν σε καμία συνάντηση, συνέντευξη ή briefing.

    Την Πέμπτη, 2 Οκτωβρίου δεν θα κυκλοφορήσει καμία εφημερίδα, πρωινή ή απογευματινή, πολιτική, οικονομική, αθλητική, free press.

    Στην απεργία σύμφωνα με το άρθρο 20 του Ν. 1264/1982 συμμετέχουν και τα μη μέλη των Ενώσεων.

    Ανακοίνωση των Ενώσεων

    Το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (Π.Ο.Ε.ΣΥ.), η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου και τα Διοικητικά Συμβούλια πρωτοβάθμιων Ενώσεων, κηρύσσουν 24ωρη πανελλαδική απεργία την Τετάρτη, 1 Οκτωβρίου 2008, μέρα έναρξης των διαδικασιών υλοποίησης των διατάξεων του αντιασφαλιστικού νομοσχεδίου της κυβέρνησης, εγκαινιάζοντας μαζί με τις άλλες συνδικαλιστικές οργανώσεις του χώρου των ΜΜΕ (Ε.Π.Η.Ε.Α., Ε.Π.Η.Ε.Θ., Ε.Τ.Η.Π.Τ.Α., Ε.Τ.Ε.Ρ., Ε.Τ.Ι.Τ.Α., Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε., Ε.Φ.Ε., Πανελλαδική Ένωση Λιθογράφων, Ένωση Εφημεριδοπωλών Πειραιά και η Ένωση Προσωπικού Πρακτορείων, Ε.Τ.Η.Π.Τ.Θ., Ε.Τ.Ε.Ρ.Μ.-Θ., Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε.) νέο κύκλο αγωνιστικών κινητοποιήσεων με αιτήματα:

    " Την απόσυρση του νέου ασφαλιστικού νόμου που εκτός των άλλων στρεβλώσεων, οδηγεί στην υπεξαίρεση του 10% των πόρων των Ταμείων των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    " Να μην αποδεχτούν ορισμό εκπροσώπου των εργαζομένων στο Δ.Σ. του δήθεν ενιαίου ταμείου ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και να προσβληθούν δικαστικά όλες οι διοικητικές πράξεις του αντιασφαλιστικού νόμου σχετικά στην εφαρμογή του.

    " Να διεκδικήσουν από κοινού κλιμακώνοντας τις κινητοποιήσεις τους και μετά της 1ης Οκτωβρίου 2008 τη δημιουργία ενιαίου Ταμείου όλων των εργαζομένων στα ΜΜΕ, με διασφάλιση των κεκτημένων και ταυτόχρονη ένταξη και αναβάθμιση όλων των παροχών για όλες τις ειδικότητες των εργαζομένων στα ΜΜΕ.

    " Την απόσυρση κάθε διάταξης που αφορά τους νεόπτωχους συναδέλφους, οι οποίοι απασχολούνται με ΔΠΥ με ψευδεπίγραφες συμβάσεις.

    " Είμαστε αντίθετοι στην κατάργηση της υπαγωγής στα "βαρέα και ανθυγιεινά" των τεχνικών συναδέλφων μας όπως ίσχυε ως τώρα και υπέρ της διεύρυνσης της υπαγωγής στα "βαρέα και ανθυγιεινά" νέων ειδικοτήτων συναδέλφων μας που το δικαιούνται.

    Η 24ωρη Πανελλαδική απεργία στον Τύπο και τα ΜΜΕ θα ισχύσει από τις 05:00 π.μ. την Τετάρτη 1η Οκτωβρίου 2008 έως 05:00 π.μ. την Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2008.

    Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας προς τους άλλους εργαζόμενους που διεκδικούν τα δικαιώματά τους για μισθούς αξιοπρεπείς και όχι ανεργία και μερική απασχόληση για κοινωνικό-ασφαλιστικά δικαιώματα που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες της λαϊκής οικογένειας, ενάντια στις απολύσεις (Siemens, κλωστοϋφαντουργία) και τα ξεπουλήματα της δημόσιας περιουσίας και τις ιδιωτικοποιήσεις, όπως στην Ολυμπιακή, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ, κ.λπ.

    Δηλώνουμε την απόφασή μας να διεκδικήσουμε -μαζί με την κατάργηση όλων των αντιασφαλιστικών νόμων- και όλα τα εργασιακά κοινωνικά δικαιώματα, τη δημοκρατική, αντικειμενική πληροφόρηση από τα ΜΜΕ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 September 2008 - 20:30:26 UTC