Subscribe to our Personal NewsPaper (Free Custom News Service) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα τα κοινωνικά προβλήματα"
  • [02] "Ανάγκη δημοκρατικής ανατροπής"
  • [03] "Στο δρόμο του αγώνα"

  • [01] "Προτεραιότητα τα κοινωνικά προβλήματα"

    Με τον Λιθουανό ομόλογό του θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, στις 10 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια θα έχει συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών κ.Ντόρα Μπακογιάννη.

    Αποφασισμένος να πατάξει τα κρούσματα εσωστρέφειας στη ΝΔ που προκαλούνται από δημόσιες διαφοροποιήσεις και προσωπικές στρατηγικές, εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός, ο οποίος από του βήματος της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, έδειξε στους λεγόμενους "αντάρτες" την πόρτα της εξόδου από το κόμμα, προκαλώντας τους παράλληλα αν τολμούν ας ρίξουν την κυβέρνηση και να αναλάβουν τις ευθύνες τους. "Δεν δέχομαι εκβιασμούς και συνεχές πριόνισμα της κυβέρνησης, τόνισε με έμφαση ο κ. Καραμανλής για να προσθέσει ότι υπάρχουν όρια στην ανοχή συμπεριφορών και στην απαξίωση της παράταξης.

    Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η πρωθυπουργία δεν είναι για τον ίδιο αυτοσκοπός, αλλά όραμά του είναι να υπηρετήσει την πατρίδα. Σημείωσε ότι έχει επιδείξει ανοχή και υπομονή σε προσωπικές στρατηγικές, ακόμη και σε υπερβολές και συμπλήρωσε πως η ανοχή έχει τα όριά της και ότι δεν μπορεί να συνεχίζονται συμπεριφορές που «μας αδικούν κατάφορα».

    Ο πρωθυπουργός απέκλεισε στην παρούσα φάση ανασχηματισμό της κυβέρνησης και στήριξε το Γιώργο Αλογοσκούφη λέγοντας ότι παρά το διεθνές δυσμενές κλίμα, όπου «κολοσσοί καταρρέουν», η Ελλάδα ακολουθεί αναπτυξιακή πορεία, γεγονός που οφείλεται στις στοχευμένες μεταρρυθμίσεις και την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης. Επίσης εμφανίστηκε αποφασισμένος να προχωρήσει στις αλλαγές και στις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος και η κοινωνία.

    Αναφερόμενος στις αντιδράσεις των συνδικάτων έναντι των αλλαγών που προωθεί η κυβέρνηση, προειδοποίησε ότι εκβιασμοί ολόκληρης της κοινωνίας, όπως αυτός των τελωνειακών, δεν πρόκειται να περνούν, σε καμία περίπτωση. Τόνισε ότι επόμενο «κρίσιμο» διάστημα το κυβερνητικό σχέδιο αφορά τα κοινωνικά προβλήματα, ανέφερε ότι θα δημιουργηθεί ένα «ισχυρό δίχτυ κοινωνικής προστασίας» στοχεύοντας στην επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών, καθώς και στην προστασία των καταναλωτών και των δανειοληπτών.

    Τέλος ο πρωθυπουργός παραδέχθηκε ότι υπήρξαν λάθη και αναφερόμενος στη «σκανδαλολογία», η οποία όπως είπε που «συμπλέκει αληθινά γεγονότα με σενάρια και φήμες», τόνισε ότι δεν υπάρχει καμία ανοχή σε παράνομες συμπεριφορές, ενώ για την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου είπε πως έχει απόλυτη εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, τα πορίσματα της οποίας αναμένονται.

    [02] "Ανάγκη δημοκρατικής ανατροπής"

    Με τον γγ του ΟΗΕ Μαν Κιν Μουν θα συναντηθεί σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη.

    Η ψήφος των Ελλήνων της διασποράς, οι εξελίξεις στο Σκοπιανό και το Κυπριακό, η χρηματοπιστωτική κρίση αλλά και η κριτική στην κυβέρνηση, βρέθηκαν στο επίκεντρο της ομιλίας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ.Γ.Παπανδρέου, σε συγκέντρωση ομογενών στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

    Ο κ. Παπανδρέου σημείωσε ότι και εκείνος ανήκει στους Έλληνες της Διασποράς και γνωρίζει πολύ καλά τι σημαίνει να βρίσκεται κανείς μακριά από την πατρίδα του και αναφέρθηκε στον αγώνα που έδωσε στην Αμερική μαζί με τον πατέρα του Ανδρέα Παπανδρέου και την Μελίνα Μερκούρη για να πέσει η Χούντα, αλλά και για το θέμα του Κυπριακού.

    Έκανε λόγο για την ανάγκη των ομογενών να αισθάνονται υπερήφανοι για την πατρίδα τους και τόνισε ότι σήμερα η ελληνική κυβέρνηση "έχει κάνει τα πάντα για να χάσουμε την αυτοπεποίθησή μας και να αισθανόμαστε απαισιοδοξία και μιζέρια". Επιπλέον, "δεν υπάρχει σχέδιο, όραμα, οδικός χάρτης για την πορεία μας, αλλά μόνο επικοινωνιακές κινήσεις εντυπωσιασμού".

    Αναφερόμενος στην κυβέρνηση της ΝΔ, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μίλησε για μια μονολιθική κυβέρνηση που θέλει να ελέγχει τα πάντα. "Δεν θέλουμε να ασχολούμαστε με τα σκάνδαλα. Δεν είναι αυτή η Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι των Ελλήνων, με φιλότιμο, υπερηφάνεια, αξίες και σιγουριά για το μέλλον. Για αυτό και πρέπει -έχω κάνει επανειλημμένα προτάσεις στον πρωθυπουργό- να εργαστούμε από κοινού για να χτυπήσουμε την διαφθορά, βάζοντας κανόνες για την λειτουργία του κράτους. Αντιθέτως βλέπουμε σήμερα ένα κράτος που δεν προστατεύει τον αδύνατο, την δημόσια περιουσία, τους θεσμούς, τα δάση και τις παραλίες του ελληνικού λαού", δήλωσε.

    Σε ό,τι αφορά την κατάρρευση των οικονομικών κολοσσών, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για μια "κρίση που δεν είναι των αριθμών ή των στατιστικών, αλλά κρίση αξιών, δημοκρατίας", και επισήμανε ότι κάτι ανάλογο ζούμε και στην Ελλάδα, με την νεοσυντηρητική αντίληψη της κυβέρνησης. Και αυτό γίνεται όταν μια παράταξη είναι δέσμια των μεγάλων συμφερόντων, που δεν ενδιαφέρονται για το καλό του λαού, δεν απηχούν τους δημοκρατικούς θεσμούς. Ελπίζουμε σε μια δημοκρατική ανατροπή στην Ελλάδα αλλά και στην Αμερική".

    Ο Γιώργος Παπανδρέου ανέπτυξε και την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει η Σοσιαλιστική Διεθνής με την δημιουργία Επιτροπής υπό τον Νομπελίστα της Οικονομίας Τζόζεφ Στίγκλιτς, προκειμένου να καταρτίσει έναν οδικό χάρτη για την διέξοδο από την κρίση. Αναφέρθηκε, δε, στην οικονομική πρόταση που έχει καταθέσει στην Ελλάδα για αξιοπρεπείς συντάξεις, υγεία, κοινωνικό σύστημα, κράτος δικαίου και μια "πράσινη" ανάπτυξη.

    Αναφερόμενος στα επιτεύγματα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπανδρέου επισήμανε: "Καταφέραμε πολλά. Παρά τις αντιρρήσεις μεγάλων δυνάμεων βάλαμε την Κύπρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση, για να υπάρχει σιγουριά, αλλά είναι απαράδεκτο εν έτει 2008 να υπάρχει κατοχή στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σήμερα ανοίγεται παράθυρο ευκαιρίας.

    Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Δημήτρης Χριστόφιας είναι ένας ηγέτης με μεγάλους ορίζοντες και στόχους, που έχει καταφέρει με το κύρος του να αποκτήσει τον σεβασμό της διεθνούς κοινότητας. Μας συνδέει μια ιδιαίτερη και προσωπική και αγωνιστική φιλία και συνεργασία. Έχει την αμέριστη στήριξη την δικιά μου και του ΠΑΣΟΚ.

    Προς την Τουρκία λέμε "επιτρέψτε επιτέλους οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι, από μόνοι τους, χωρίς παρεμβάσεις, να λύσουν τα προβλήματά τους για να υπάρξει η επανένωση του νησιού. Να υπάρξει σεβασμός των αποφάσεων ΟΗΕ και των κανόνων της ΕΕ. Η Τουρκία οφείλει να αποσύρει τα στρατεύματά της".

    Σε ό,τι αφορά το Σκοπιανό, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για δυσάρεστα μέχρι τώρα αποτελέσματα, επανέλαβε την θέση του για "μία σύνθετη ονομασία, με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις περιπτώσεις, χωρίς διπλές ονομασίες" και πρόσθεσε: "Δυστυχώς τώρα έρχεται ο διαμεσολαβητής και καταθέτει μια πρόταση η οποία συνδέει ακόμη και θέματα εθνοτήτων. Δεν είμαι εδώ για να κάνω κριτική στην κυβέρνηση από την Νέα Υόρκη. Την κάνω και στην Αθήνα. Είμαι εδώ για να πω ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι για την πορεία των πραγμάτων και ξέρω ότι σας πονούν αυτά τα ζητήματα. Σε μια δημοκρατία είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε την κριτική μας για να πάει μπροστά ο τόπος. Όταν αντιμετωπίζουμε όμως προκλήσεις όπως του πρωθυπουργού της FYROM, είμαστε ενωμένοι".

    Ο κ. Παπανδρέου, αναφερόμενος στον ρόλο της Διασποράς υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ δημιούργησε την Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού, στήριξε πολυάριθμα προγράμματα, δημιούργησε έδρες Νεοελληνικών Σπουδών σε Πανεπιστήμια του εξωτερικού, με στόχο να μείνει ζωντανός ο δεσμός των Ελλήνων του εξωτερικού με την πατρίδα τους και έκανε λόγο για μια ομογένεια που δίνει με τον τρόπο της πολλά για να πάει μπροστά ο Ελληνισμός.

    Σε ό,τι αφορά την ψήφο των Αποδήμων, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρέπεμψε στην αναθεώρηση του Συντάγματος, η οποία έγινε με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μπορούν να εκπροσωπούνται και οι ομογενείς του εξωτερικού στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Τόνισε, δε, ότι δεν επιθυμεί να μεταφέρει τις μικροκομματικές συγκρούσεις στο εξωτερικό, αλλά οι Έλληνες να είναι πάντα ενωμένοι και να έχουν την δυνατότητα να ακούγεται η δική τους φωνή στο Κοινοβούλιο και επέκρινε τις προτάσεις της κυβέρνησης για το σχετικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι μπορεί να καταλήξει να μην υπάρχει καμμία εκπροσώπηση των ομογενών. "Το ΠΑΣΟΚ προτείνει: ξεχωριστές περιφέρειες, επιστολική ψήφο ή ψήφο σε προξενική κάλπη και οι έδρες που θα ψηφίζονται να προέρχονται από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας ώστε να αποφασίζουν οι ίδιοι ποιος θα εκλεγεί".

    Κληθείς να σχολιάσει όσα διεμείφθησαν κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: " Ο κόσμος δεν αντέχει και δεν ανέχεται πια τα πολλά και μεγάλα λόγια. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με άλλη πορεία, πορεία σύνεσης. Μια κυβέρνηση που θα ασχολείται με τις πραγματικές ανάγκες του λαού και όχι μια κυβέρνηση η οποία θα ασχολείται με τις εσωτερικές ισορροπίες και τα εσωτερικά της αδιέξοδα. Για μία ακόμη φορά βλέπουμε πόσο μακριά είναι η κυβέρνηση από την πραγματικότητα του Έλληνα πολίτη".

    [03] "Στο δρόμο του αγώνα"

    Το Δήμο Περάματος θα επισκεφθεί σήμερα η κ.Αλέκα Παπαρήγα, όπου θα έχει συνάντηση με εργαζόμενους και φορείς της πόλης.

    "Από τη δίκαιη οργή και λαϊκή αγανάκτηση να ανατείλει ο άλλος δρόμος του αγώνα, που έχει επίκεντρο τα προβλήματα των ανθρώπων της δουλειάς, στα εργοστάσια, στις επιχειρήσεις, στους κλάδους". Αυτό τόνισε, από το Περτούλι Τρικάλων, η Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, η οποία συμμετείχε στην εκδήλωση η οποία ήταν αφιερωμένη στον ΕΛΑΣ.

    "Από εκεί θα ξεκινήσει η άλλη λύση. Από τους ανθρώπους της δουλειάς, από το χωράφι, από τα μικρομάγαζα", πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

    «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, της ύφεσης που χτυπάει και θα χτυπήσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα. Θεωρούμε απαράδεκτη την πολιτική που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, καθώς και τις ανάλογες θεωρίες που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ, ότι κοινωνική πολιτική είναι να δώσουνε λίγα επιδόματα και λίγα συσσίτια στην ακραία φτώχεια. Υπάρχει ακραία φτώχεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά το ζήτημα είναι ότι επιδεινώνεται συνεχώς το βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Επομένως χρειάζονται συλλογικοί αγώνες για συλλογικές κατακτήσεις», ανέφερε η κ.Αλέκα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 29 September 2008 - 4:30:23 UTC