Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα τα κοινωνικά δικαιώματα"
  • [02] "Χρειάζονται συλλογικοί αγώνες"
  • [03] Ομιλία Τσίπρα στη Νεολαία
  • [04] "Παρέμβαση υπέρ του λαού"

  • [01] "Προτεραιότητα τα κοινωνικά δικαιώματα"

    «Η παγκόσμια κοινότητα χρειάζεται έναν Οδικό Χάρτη εξόδου από την κρίση, που θα διασφαλίσει τα κοινωνικά δικαιώματα των πολιτών. Δικαιώματα στη σύνταξη, στη δουλειά, στην Παιδεία, στην Υγεία και βεβαίως, στην αντιμετώπιση των μεγάλων προκλήσεων, όπως των κλιματικών αλλαγών», τόνισε ο Γιώργος Α. Παπανδρέου στη συνεδρίαση του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στη Νέα Υόρκη.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς κατέστησε σαφές ότι είναι επιτακτική ανάγκη να αντιμετωπίσουμε ένα σύστημα διακυβέρνησης που ιδιωτικοποιεί τα κέρδη, κοινωνικοποιεί τις ζημιές, αλλά ακόμα πιο συχνά, αποφεύγει να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της σημερινής και των επερχόμενων γενεών.

    Κληθείς να σχολιάσει όσα διεμείφθησαν χθες κατά την συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου δήλωσε: " Ο κόσμος δεν αντέχει και δεν ανέχεται πια τα πολλά και μεγάλα λόγια. Χρειάζεται μια κυβέρνηση με άλλη πορεία, πορεία σύνεσης. Μια κυβέρνηση που θα ασχολείται με τις πραγματικές ανάγκες του λαού και όχι μια κυβέρνηση η οποία θα ασχολείται με τις εσωτερικές ισορροπίες και τα εσωτερικά της αδιέξοδα. Για μία ακόμη φορά βλέπουμε πόσο μακριά είναι η κυβέρνηση από την πραγματικότητα του Έλληνα πολίτη".

    Συνάντηση με Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο

    Τα θέματα της ομογένειας, η χρηματοπιστωτική κρίση που πλήττει τις ΗΠΑ, αλλά και τα μεγάλα εθνικά ζητήματα (Κυπριακό, ονομασία Σκοπίων, Οικουμενικό Πατριαρχείο) συζητήθηκαν κατά την συνάντηση που είχαν στην έδρα της Αρχιεπισκοπής της Αμερικής ο κ.Γιώργος Παπανδρέου και ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κκ Δημήτριος.

    Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Παπανδρέου συνεχάρη τον Αρχιεπίσκοπο για την μεγάλη προσφορά του στην ομογένεια της Αμερικής και του εξέφρασε τον σεβασμό και την εκτίμησή του. "Η Εκκλησία και η ομογένεια πολλές φορές έχουν στηρίξει τις προσπάθειες για το Κυπριακό και το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων", σημείωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε ειδικά στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στον "δύσκολο αγώνα που δίνει για την επιβίωση και την κατάκτηση δικαιωμάτων που έχει χάσει λόγω της πολιτικής της γείτονος χώρας".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος σημείωσε ότι η σημερινή οικονομική κρίση αποδεικνύει το έλλειμμα και την ανάγκη ηγεσίας. "Αυτή η κρίση είναι ένα θέμα που δείχνει κατ΄ουσίαν ως αποτέλεσμα έλλειψης ηγεσίας. Γιατί μια σωστή ηγεσία μπορεί να προβλέψει και να προλάβει ή να διορθώσει στην αρχική φάση τα πράγματα, τα οποία, όταν εξελιχθούν, είναι δύσκολο να αντιμετωπισθούν", δήλωσε ο κκ. Δημήτριος και πρόσθεσε ότι με τον κ. Παπανδρέου έχει πάντα "συζητήσεις ουσίας και πάντα μπορεί να συζητά και διευρυμένα θέματα για τον άνθρωπο και τον κόσμο".

    [02] "Χρειάζονται συλλογικοί αγώνες"

    «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δεχτούν να πληρώσουν τα σπασμένα της κρίσης του καπιταλιστικού συστήματος, της ύφεσης που χτυπάει και θα χτυπήσει ακόμα περισσότερο την Ελλάδα. Θεωρούμε απαράδεκτη την πολιτική που εξαγγέλλει η κυβέρνηση, καθώς και τις ανάλογες θεωρίες που αναπτύσσει το ΠΑΣΟΚ, ότι κοινωνική πολιτική είναι να δώσουνε λίγα επιδόματα και λίγα συσσίτια στην ακραία φτώχεια. Υπάρχει ακραία φτώχεια και πρέπει να αντιμετωπιστεί, αλλά το ζήτημα είναι ότι επιδεινώνεται συνεχώς το βιοτικό επίπεδο της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού. Επομένως χρειάζονται συλλογικοί αγώνες για συλλογικές κατακτήσεις», τόνισε η κ.Αλέκα Παπαρήγα σε δηλώσεις της.

    Οι Θέσεις για το 18ο Συνέδριο του ΚΚΕ

    Σε συνεδρίαση που πραγματοποίησε η ΚΕ του ΚΚΕ, συζήτησε και ενέκρινε τις Θέσεις της για το 18ο Συνέδριο του Κόμματος, που θα διεξαχθεί από τις 18 έως τις 22 Φλεβάρη 2009.

    Οι Θέσεις της ΚΕ θα δοθούν στη δημοσιότητα την Κυριακή 5 Οκτώβρη 2008. Αμέσως μετά τη δημοσίευση θα αρχίσει και ο δημόσιος προσυνεδριακός διάλογος.

    Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε επίσης και το τελικό προσυνεδριακό κείμενο των Θέσεων για το σοσιαλισμό, μετά τη συζήτηση που έγινε στις κομματικές οργανώσεις και στα καθοδηγητικά όργανα. Το κείμενο θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 19 Οκτωβρίου.

    Ακόμα, η ΚΕ συζήτησε σειρά θεμάτων σχετικών με την προετοιμασία του 18ου Συνεδρίου: Πρόγραμμα προσυνεδριακής δουλειάς, εκλογή Επιτροπής Προσυνεδριακού Διαλόγου, μέτρο εκλογής αντιπροσώπων για το 18ο Συνέδριο.

    Η ΚΕ του ΚΚΕ αποφάσισε την πραγματοποίηση πανελλαδικής οικονομικής εξόρμησης, στο διάστημα Δεκέμβρης 2008 - Γενάρης 2009, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες του Κόμματος, αλλά και για να εκπληρωθεί ένας επίσης σημαντικός στόχος: Να αποκτήσει η ΚΕ κατάλληλο κτήριο για να στεγαστεί το Αρχείο του ΚΚΕ.

    Η ΚΕ εκτίμησε τη θετική πορεία που έχει διανύσει το Κόμμα μας από το 17ο Συνέδριο και εξέφρασε τη σταθερή πεποίθηση να γίνει το 18ο Συνέδριο νέα αφετηρία αντεπίθεσης του ΚΚΕ και του εργατικού και λαϊκού κινήματος. Για την αποφασιστική ενίσχυση του Κόμματος, τη λαϊκή συμμαχία για τη λαϊκή εξουσία.

    [03] Ομιλία Τσίπρα στη Νεολαία

    Στο Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ, στο Πεδίον του Αρεως, θα μιλήσει το βράδυ ο κ.Αλέξης Τσίπρας.

    Αύριο, ο κ.Αλέκος Αλαβάνος και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ οργανώνουν σύσκεψη-συζήτηση με θέμα: «Προβλήματα της ελληνικής ακτοπλοΐας-θέσεις και προτάσεις του ΣΥ.ΡΙΖ.Α.».

    Στη σύσκεψη έχουν προσκληθεί εκπρόσωποι της νησιωτικής αυτοδιοίκησης, κοινωνικών, εργασιακών και επαγγελματικών φορέων και ειδικοί επιστήμονες.

    Σκοπός της σύσκεψης-συζήτησης αυτής είναι η ανάδειξη και η αναζήτηση αιτίων και η διεκδίκηση λύσεων για προβλήματα που σχετίζονται με τη σταθερή και ασφαλή σύνδεση των νησιών, το σχεδιασμό και την υλοποίηση καθιέρωσης της αρχής «του μεταφορικού ισοδύναμου», το σύστημα ακτοπλοϊκής σύνδεσης «των άγονων γραμμών», τα δικαιώματα των επιβατών κ.ά., όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του κόμματος

    Από την πλευρά του Προέδρου, των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του Ευρωβουλευτή Δημ. Παπαδημούλη θα υπάρξουν εισηγήσεις και θα κατατεθούν προτάσεις.

    Ομιλία Τσίπρα στην ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Το πραγματικό πρόβλημα του πρωθυπουργού δεν είναι η πιθανή ανταρσία των βουλευτών της ΝΔ, αλλά η ανταρσία της κοινωνίας απέναντι στην πολιτική του, ήταν το σχόλιο του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα, στη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματός του.

    Ο κ. Α.Τσίπρας άσκησε κριτική και στα δύο μεγάλα κόμματα και ταυτόχρονα περιέγραψε σε γενικές γραμμές το σχέδιο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς, που μπορεί να υλοποιηθεί αν η Αριστερά στραφεί ολοκληρωτικά στους κοινωνικούς αγώνες, φέρει τις κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο και οδηγήσει σε μια νέα προοπτική με επίκεντρο την Αριστερά.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ αναφέρθηκε στις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις με επίκεντρο τις ΗΠΑ, εκτιμώντας ότι "ο νεοφιλελευθερισμός χάνει την ηγεμονία".

    Εξ ίσου σημαντικές είναι οι εξελίξεις και η κινητικότητα στην εσωτερική πολιτική σκηνή,υπογράμμισε ο Πρόεδρος του ΣΥΝ και αναφερόμενος στην ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ τόνισε ότι ο κ. Κ. Καραμανλής "προσπάθησε έστω και καθυστερημένα να αλλάξει επικοινωνιακή τακτική και να έκανε μια φιλότιμη προσπάθεια να παριστάνει τον αποφασισμένο ηγέτη που τα παίρνει όλα πάνω του και απειλεί τους αντάρτες να τον απαλλάξουν από την ευθύνη να κυβερνά αυτό το ναυάγιο που λέγεται κυβέρνηση της χώρας".

    Ο Αλέξης Τσίπρας πρόθεσε ότι "αν ο πρωθυπουργός θέλει να απαλλαγεί από την ευθύνη να κυβερνά το ναυάγιο της κυβέρνησής του δεν χρειάζεται να προκαλεί τον κ. Τατούλη να του δώσει λύση διαφυγής, μπορεί να το κάνει και μόνος του καλώντας το λαό να αποφασίσει,προκηρύσσοντας εκλογές για να καταγραφούν οι νέοι πολιτικοί συσχετισμοί, για να αλλάξει το τοπίο και να δοθεί ελπίδα στο τόπο, από μια νέα πλειοψηφία με επίκεντρο τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ακόμη ότι "οι συνεχείς αποκαλύψεις σκανδάλων που, είτε αφορούν τη μεταβίβαση δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, είτε αφορούν τη παροχή πολιτικής προστασίας στη λειτουργία του παρακράτους και στη λειτουργία της παραοικονομίας του παρακράτους, που θυμίζει φαινόμενα Σικελίας, όπως για παράδειγμα όσα αποκαλύφθηκαν από τη καταδίκη του κου Κεφαλογιάννη, δεν μπορεί να θεωρηθούν ως απλά και μεμονωμένα περιστατικά. Εδώ βρισκόμαστε - και βρισκόμαστε εδώ και πολλά χρόνια - απέναντι σε μια δομική σήψη.Βρισκόμαστε απέναντι σε φαινόμενα κρίσης ενός συστήματος, που τρέφεται και αναπαράγεται από τις σχέσεις διαπλοκής της οικονομικής και της πολιτικής εξουσίας.Και οι συνεχείς αποκαλύψεις, πολλές εκ των οποίων πηγάζουν από τα αντικρουόμενα συμφέροντα εντός τους συστήματος και από τις εγγενείς αντιθέσεις συμφερόντων εντός του πλέγματος της διαπλοκής, φανερώνουν ότι το σύστημα βρίσκεται σε δομική κρίση".

    Ασκώντας, στη συνέχεια,κριτική και στο ΠΑΣΟΚ ο κ.Τσίπρας τόνισε ότι η κοινωνική στροφή του ΠΑΣΟΚ "τρέχει πίσω από τις δημοσκοπήσεις".

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ επέκρινε την αξιωματική αντιπολίτευση για τα πεπραγμένα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, για την κοινωνική τους πολιτική, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΝ δεν μπορεί να λέει την μισή αλήθεια και ότι "δεν μπορούμε παρά να λέμε όλη την αλήθεια, γιατί αυτό ζητάει ο κόσμος από μας και κυρίως γιατί αυτό ζητά από κι ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ που μας παρακολουθεί και μας συναντά στους κοινωνικούς αγώνες και που ανεξάρτητα από το αν θα μας συναντήσει και στην κάλπη ή όχι, ζητά από μας να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους και να μετατοπίζουμε διαρκώς προς τα αριστερά τη πολιτική ζωή του τόπου".

    Και εκτίμησε ότι το καράβι του δικομματισμού έχει υποστεί ρήγματα και μπάζει από παντού νερά κι ότι οι προσπάθειες αναστήλωσής του δεν πρόκειται να καρποφορήσουν.

    Για την πορεία του ΣΥΝ και του ΣΥΡΙΖΑ,ο κ. Τσίπρας είπε ότι πρεπει να στραφούν ολοκληρωτικά στους κοινωνικούς αγώνες, στα κοινωνικά μέτωπα και σε κάθε πεδίο στο οποίο γίνεται σύγκρουση με τις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού, γιατί,όπως είπε,μόνο έτσι θα αλλάξουν οι σημερινοί συσχετισμοί. Μόνο έτσι θα μπει η κοινωνία στο κεντρικό πολιτικό παιχνίδι. Μόνο έτσι θα προκύψουν εναλλακτικές λύσεις στο επίπεδο της προγραμματικής διακυβέρνησης. Με την κοινωνία, τους εργαζόμενους, την γενιά των 700 ευρώ στη γωνία,κάθε προσπάθεια για εναλλακτικές λύσεις θα μείνει γράμμα κενό. Αυτό είναι το σχέδιο,είπε ο κ.Τσίπρας, ενα σχέδιο που χτίζεται καθημερινά, με την ενότητα,την κοινή δράση, την αναμέτρηση με τα κοινωνικά προβλήματα. Ένα σχέδιο που θα φέρει τις κοινωνικές δυνάμεις στο προσκήνιο και θα οδηγήσει σε μια νέα προοπτική,με επίκεντρο τις δυνάμεις της Αριστεράς, για μια κυβέρνηση της Αριστεράς.

    [04] "Παρέμβαση υπέρ του λαού"

    "Το θέμα είναι για το εάν θα παρέμβουμε υπέρ του λαού ή όχι. Η πρόταση μου είναι να κοιτάξουμε την ελληνική οικογένεια και ας αφήσουμε αυτά τα φλερτ με το κεφάλαιο και τις πολλές γονυκλισίες στις Βρυξέλλες", δήλωσε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του ΑΝΤ1.

    "Εάν κάνει μια πιο λαϊκή πολιτική ο κ. Καραμανλής θα βγει από το τούνελ. Αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι περισσότερο κλείνει το μάτι προς το κεφάλαιο, δεν έχει αναμετρηθεί μαζί του και για αυτό έχουμε αυτά τα προβλήματα", ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ και τόνισε ότι "αν ο πρωθυπουργός αλλάξει ρότα, πιστεύω μπορεί να οδηγήσει τα πράγματα σε μια θετική εξέλιξη".

    Πρέπει να ασχοληθούμε λίγο με την οικογένεια και να μην ασχολούμαστε τόσο με την απειλή της επιτήρησης. Να αντιμετωπίσουμε τα μονοπώλια της τράπεζας, το άκρατο κεφάλαιο. Να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μισθό σε όλους τους Έλληνες που δεν μπορεί αυτός να είναι σήμερα κάτω από 1000 ευρώ. Να πατάξουμε τα καρτέλ που σήμερα φέρνουν την ακρίβεια. Να εξασφαλίσουμε ιδίους πόρους για να έχουμε αυτάρκεια ως έθνος, τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 September 2008 - 4:30:22 UTC