Visit the Macedonian Press Agency (MPA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας
  • [02] Αλλαγή πορείας με διαφορετική κυβέρνηση
  • [03] Ανεστάλη η απεργία
  • [04] Περιοδεία Αλ.Παπαρήγα
  • [05] Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [06] Τι ... ακούει ο Βόσπορος
  • [07] Ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΡΗ
  • [08] Μονομαχία Μακέιν-Ομπάμα

  • [01] Συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας

    Συνεδριάζει σήμερα το πρωί, σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η Κεντρική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας.

    Οι εργασίες θα ξεκινήσουν στις 10.30 με την εισήγηση του προέδρου του κόμματος Κώστα Καραμανλή και θα ολοκληρωθούν με τοποθετήσεις των μελών της Κεντρικής Επιτροπής και τον προγραμματισμό της δράσης του κόμματος.

    Συνεργασία για την Ολυμπιακή

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστή Χατζηδάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για τις εξελίξεις στην "Ολυμπιακή".

    Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε σε δηλώσεις του ότι η "Ολυμπιακή" είναι η μόνη εξ ολοκλήρου κρατική αεροπορική εταιρία στην ΕΕ, η οποία έχει τόσο μεγάλα προβλήματα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πιο ζημιογόνα αεροπορική εταιρία σε όλη την Ευρώπη,α νάλογα με το μέγεθός της.

    Επομένως, υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης, η κυβέρνηση δεν μπορούσε να παραμείνει αδρανής.

    Προχωρούμε μπροστά, τόνισε ο υπουργός Μεταφορών, επιτελώντας το πατριωτικό μας καθήκον και λύνοντας ένα πρόβλημα το οποίο ταλανίζει το πολιτικό σύστημα της Ελλάδας, την οικονομία και την κοινωνία για 30 χρόνια.

    Ταυτόχρονα δίνουμε μια λύση κοινωνικά δίκαιη, όχι μόνο γιατί καλύπτουμε απολύτως τους εργαζόμενους, αλλά και γιατί θα σταματήσουν οι φορολογούμενοι, τα φτωχά λαϊκά στρώματα ακόμη περισσότερο, να πληρώνουν για ένα "βαρέλι χωρίς πάτο", τόνισε.

    Η κυβέρνηση, επεσήμανε ο κ. Χατζηδάκης είναι αποφασισμένη να προχωρήσει μπροστά με λογική και ευαισθησία, ενώ οι εργαζόμενοι γνωρίζουν την πραγματικότητα και πως η κυβέρνηση τους συμπεριφέρεται ανθρώπινα και χωρίς να τσιγκουνευτεί.

    Προχωρούμε, λοιπόν, σε αυτή τη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, για μια νέα Ολυμπιακή που θα έχει το όνομα και το σήμα της σημερινής, είπε.

    Ο Κ. Χατζηδάκης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις ανέφερε ότι ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί στο τέλος του χρόνου, σημειώνοντας ότι προηγουμένως θα συνέλθει η Επιτροπή Αποκρατικοποιήσεων για να δώσει το πράσινο φως για τον ανοικτό δημόσιο διαγωνισμό, σύμφωνα και με τις προϋποθέσεις, που έχουν συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση αν ήταν παρών στη συνάντηση και ο κ. Θ. Ρουσόπουλος, ο υπουργός απάντησε αρνητικά, σε άλλη δε ερώτηση αν αληθεύουν οι φήμες ότι ο υπουργός Επικρατείας έχει υποβάλει παραίτηση, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι "δεν υπάρχουν τέτοια πράγματα, ούτε υφίσταται τέτοιο θέμα".

    Σε παρεμφερή ερώτηση για τις πρωτοβουλίες που πρέπει να λάβει ο Κώστας Καραμανλής σχετικά με τα εσωκομματικά της ΝΔ, ο υπουργός Μεταφορών σημείωσε ότι "όπως φαίνεται και από την περίπτωση της Ολυμπιακής, αλλά κι από άλλες παρεμβάσεις που έχουν γίνει τους τελευταίους μήνες, για το χωροταξικό, το ασφαλιστικό και άλλα μεγάλα θέματα, η κυβέρνηση έχει μεταρρυθμιστική ατζέντα και θα προχωρήσει μπροστά".

    "Έχουμε δουλειά να κάνουμε, πολύ σημαντική για τον τόπο και τους Ελληνες και θα κριθούμε από το αποτέλεσμα. Σε αυτό επενδύουμε και ξέρουμε ότι θα τα καταφέρουμε", πρόσθεσε.

    Τέλος, σε άλλη ερώτηση αν μετά το νέο έτος ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε ότι "η κυβέρνηση έχει πολύ δουλειά να κάνει. Κοιτάμε μπροστά και προχωράμε στο πεδίο της πολιτικής".

    [02] Αλλαγή πορείας με διαφορετική κυβέρνηση

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου που διοργανώνει το Ίδρυμα του τέως προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον "Παγκόσμια Πρωτοβουλία" και με αφορμή την χθεσινοβραδινή συνεδρίαση με θέμα την κλιματική αλλαγή και την φτώχεια, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος συμμετέχει στο Συνέδριο, δήλωσε: "Είναι κοινή πεποίθηση πια, ότι ζούμε σε ένα σύστημα που όλο και περισσότερο βοηθά ώστε να συγκεντρώνεται η εξουσία και η δύναμη στους λίγους, ενώ περιθωριοποιούνται οι πολλοί, χάνουν δύναμη, χάνουν δικαιώματα. Αυτό το βιώνουμε παντού. Και αυτό είναι που είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε.

    Σήμερα ο κ. Παπανδρέου θα έχει πρόγευμα εργασίας με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ενώ αργότερα θα προεδρεύσει του συμβουλίου του Προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών. Το απόγευμα θα συναντηθεί με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κκ. Δημήτριο.

    Συνάντηση με Τάντιτς

    Την στήριξή του στην σερβική πρόταση παραπομπής του ζητήματος της μονομερούς ανεξαρτησίας του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης εξέφρασε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μετά την συνάντησή του, νωρίτερα απόψε, με τον Πρόεδρο της Σερβίας Μπόρις Τάντιτς, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, στην Νέα Υόρκη.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε την διεθνή κοινότητα να δεχθεί την σερβική πρόταση, η οποία όπως είπε "θα συμβάλει στην εκτόνωση της έντασης και στην διέξοδο από την κρίση, ενώ, αναφερόμενος στον κ. Τάντιτς έκανε λόγο για "έναν πολιτικό με ιδιαίτερη αξιοπιστία". Επανέλαβε δε την πάγια θέση του για επιτάχυνση της ευρωπαικής πορείας των Δυτικών Βαλκανίων. Από την πλευρά του ο κ. Τάντιτς δήλωσε ότι η Σερβία πρέπει να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και, σχετικώς με την πρόταση που φέρνει το Βελιγράδι στην Γενική Συνέλευση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ σημείωσε ότι "αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι σημαντικός, τόσο για την ασφάλεια στην περιοχή όσο και για την μελλοντική σταθερότητα εντός της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο κ. Παπανδρέου υπενθύμισε μεταξύ άλλων την στενή συνεργασία που έχει τα τελευταία χρόνια με τον κ. Τάντιτς, "τόσο για την ευρωπαϊκή προοπτική των Βαλκανίων, η οποία πρέπει να επισπευσθεί, όσο και για τον σχηματισμό σερβικής συμμαχικής κυβέρνησης με ευρωπαϊκό προσανατολισμό". Σχετικώς με το σχέδιο ψηφίσματος του Βελιγραδίου, δήλωσε: "Στηρίζουμε την προσπάθεια της Σερβίας να παραπέμψει το θέμα του Κοσόβου στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που πρέπει να πάρει ο ΟΗΕ, με ένα ψήφισμα που θα συμβάλει εποικοδομητικά στην εκτόνωση και στην διέξοδο από την κρίση που υπάρχει γύρω από το Κόσοβο. Η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει αυτή την πρωτοβουλία που αναλαμβάνει ένας άνθρωπος όπως ο Μπόρις Τάντιτς, με ιδιαίτερη αξιοπιστία".

    Ο κ. Τάντιτς τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου στηρίζει πάντα το ευρωπαϊκό όραμα της περιοχής, "ως περιφερειακός ηγέτης, ευρωπαίος πολιτικός και Πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς" και επισήμανε ότι κατά την συνεδρίαση του Προεδρείου της Διεθνούς (Παρασκευή 26/9) θα συζητηθεί και η υπόθεση του Κοσόβου. "Θα είναι μια καλή ευκαιρία να εξηγήσουμε τα σχέδιά μας. Το Κόσοβο είναι πάντα ένα από τα πιο ευαίσθητα θέματα στην περιφερειακή πολιτική. Η Σερβία διαθέτει σχέδιο προκειμένου να αποδεσμεύσει το κεντρικό θέμα του Κοσόβου από την πολιτική συζήτηση και να το περιορίσει στο νομικό πεδίο και για αυτό καταθέτουμε σχέδιο ψηφίσματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας, με το οποίο ζητούμε την συμβουλευτική γνώμη του Διεθνούς Δικαστηρίου σχετικώς με την νομιμότητα της μονομερούς ανακήρυξης της ανεξαρτησίας. Για την Σερβία είναι πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά είμαι βέβαιος ότι αυτός ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι σημαντικός τόσο για την περιφερειακή ασφάλεια όσο και για την μελλοντική σταθερότητα, εντός της Ευρωπαικής Ένωσης".

    Νωρίτερα ο κ. Παπανδρέου, κατά την διάρκεια διεξίωσης που παρέθεσε ο τέως Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον για τους αρχηγούς κρατών οι οποίοι συμμετέχουν στο Συνέδριο του Ιδρύματός του, ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Αμπντουλάχ Γκιουλ, για θέματα που αφορούν τις δύο χώρες.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    "Ο πρωθυπουργός στη συνεδρίαση της ΚΕ της ΝΔ θα δηλώσει αποφασισμένος, για άλλη μια φορά, να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις - την πιο κακοποιημένη λέξη στο ελληνικό λεξιλόγιο - να συγκρουστεί με τα συμφέροντα και να προχωρήσει μπροστά χωρίς να φοβάται τίποτα, ρίχνοντας ταυτόχρονα και το γάντι σε όσους τον αμφισβητούν απειλώντας, ίσως και με εκλογές", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός στην ομιλία του θα αναφερθεί και στο ΠΑΣΟΚ που "εξακολουθεί να φταίει, σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, για όλα τα δεινά του τόπου" και πρόσθεσε ότι "οι έλληνες πολίτες έχουν προεξοφλήσει τα όσα θα πεί ο κ.Καραμανλής καθώς και τις επόμενες κινήσεις του, είτε μικρές,είτε μεγάλες και την ανακύκλωση προσώπων".

    "Οι έλληνες πολίτες ζητούν επιτακτικά αλλαγή πορείας με διαφορετική κυβέρνηση", κατέληξε.

    Για τη συνέντευξη του προέδρου του ΣΥΝ

    «Το ΠΑΣΟΚ δεν το σέρνει κανένας πουθενά. Κι αυτό πρέπει να το καταλάβουν μερικοί. Ούτε προς τα εδώ, ούτε προς τα εκεί. Το ΠΑΣΟΚ έχει θέσεις ξεκάθαρες, έχει προτάσεις και χαιρόμαστε που αυτές οι προτάσεις τυγχάνουν όλο και μεγαλύτερης αναγνώρισης από τους Έλληνες πολίτες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, κληθείς να σχολιάσει συνέντευξη του Προέδρου του ΣΥΝ που δήλωσε «ανοιχτός σε θέματα συνεργασίας» και υπογράμμισε την πρόθεσή του «να σύρει προς τβ αριστερότερα το ΠΑΣΟΚ».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει συγκεκριμένες προτάσεις για μια σειρά ζητήματα και σε αυτά από την πλευρά του Συνασπισμού υπάρχει «εκκωφαντική σιωπή», ενώ πρόσθεσε ότι αν ο «πρόεδρος του Συνασπισμού επιδιώκει συνεργασία καλό είναι να το αποδείξει έμπρακτα».

    Κληθείς να σχολιάσει την κατηγορία που απηύθυνε ο κ. Τσίπρας σε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ για ευθύνες αμφοτέρων για την «γενιά των 700 ευρώ», ο εκπρόσωπος είπε ότι «κανένα πολιτικό κόμμα δεν δικαιούται να θεωρεί ότι εκφράζει αυτό το μεγάλο τμήμα της κοινωνίας μας».

    «Κατ' αρχήν, δεν υπάρχει γενιά των 700 ευρώ.Υπάρχει κόσμος που δουλεύει με 300 ή με 400 ευρώ, που κάνει δυο δουλειές. Υπάρχουν ανασφάλιστοι. Υπάρχουν άνεργοι, οι οποίοι προσπαθούν να τα φέρουν βόλτα και δεν τα καταφέρνουν. Υπάρχουν γυναίκες που δουλεύουν σε σούπερ μάρκετ, υπάρχουν παιδιά που, με κίνδυνο της ζωής τους, με μηχανάκια, μοιράζουν πίτσες τα βράδια και δεν έχουν ασφάλιση. Αυτοί οι άνθρωποι είναι είναι αυτό που ο κ. Τσίπρας αποκαλεί «γενιά των 700 ευρώ». Εμείς έχουμε προτάσεις για όλους αυτούς τους ανθρώπους. Δεν αρκεί η καταγγελία, και η διαπίστωση. Ένα υπεύθυνο πολιτικό κόμμα, το οποίο θέλει νβ αλλάξει τη χώρα, πρέπει να κάνει και συγκεκριμένες προτάσεις, που να είναι ρεαλιστικές και στη σωστή κατεύθυνση», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Και πρόσθεσε ότι αυτό θα κάνει το ΠΑΣΟΚ αφήνοντας «στους υπόλοιπους τις κινήσεις επικοινωνίας και εντυπωσιασμού».

    [03] Ανεστάλη η απεργία

    Ανεστάλη τα ξημερώματα η απεργία των τελωνειακών. Από το πρωί τα πρατήρια υγρών καυσίμων θα διαθέτουν βενζίνη.

    Στο μεταξύ παράνομη κρίθηκε από την πρόεδρο υπηρεσίας του Μονομελούς Πρωτοδικείου η απεργιακή κινητοποίηση των τελωνειακών υπαλλήλων, μετά από σχετική προσφυγή που κατέθεσε σε βάρος της Ομοσπονδίας τους το υπουργείο Οικονομικών.

    Το δικαστήριο έκανε εν μέρει δεκτή την αίτηση του υπουργείου που ζητούσε να κηρυχτεί παράνομη και καταχρηστική η απεργία των τελωνειακών, επικαλούμενο ότι η απόφαση για την κήρυξη της απεργίας ελήφθη από αναρμόδιο όργανο και ότι η ζημιά που προκαλείται στο κοινωνικό σύνολο είναι μεγάλη και δυσανάλογη προς το αντικείμενο της απεργίας.

    Δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου

    "Δεν είναι δυνατόν ένας κλάδος καλοπληρωμένων δημόσιων υπαλλήλων να επιχειρεί να κρατήσει όμηρο την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία και ακούστε το λόγο: Επειδή θέλουν οι ίδιοι να διαχειρίζονται τον ειδικό λογαριασμό, την ώρα που οι ειδικοί λογαριασμοί καταργούνται από όλα τα υπουργεία", δήλωσε ο υπουργός Επικρατείας Θ.Ρουσόπουλος ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επίταξης των τελωνειακών.

    Ο εκπρόσωπος έκανε λόγο για νοοτροπία του παρελθόντος με τη οποία συγκρούεται και θα συνεχίσει αν συγκρούεται η κυβέρνηση και τόνισε ότι η επόμενη κίνηση θα είναι να κατατεθεί στα δικαστήρια αίτημα για να κηρυχθεί η απεργία παράνομη και καταχρηστική.

    Ο Θ.Ρουσόπουλος δήλωσε ότι ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών έχουν αναφερθεί πολλές φορές στην απόφαση για κατάργηση των ειδικών λογαριασμών και είπε ότι "υπάρχει κυβέρνηση που κυβερνά και υπουργείο Οικονομίας που ρυθμίζει αυτά τα θέματα".

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου

    Με "ανικανότητα και αναξιοπιστία" διαχείρισης των αυτονόητων, όπως η μετακίνηση του έλληνα πολίτη και η ομαλή τροφοδοσία της αγοράς, χρέωσε την κυβέρνηση, με δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στο θέμα της απεργίας των τελωνειακών.

    Σε ό,τι αφορά τα ασφαλιστικά μέτρα,ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι "μια τέτοια κίνηση δύο ώρες πριν αρχίσει ο διάλογος προκαλεί τεράστια ερωτηματικά" και πρόσθεσε ότι κάτι αντίστοιχο προκύπτει "αν ο διάλογος έχει φθάσει σε αδιέξοδο, εδώ δεν υπάρχει κάν διάλογος".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "η κυβέρνηση θέλει να επιλέξει την σύγκρουση, επιλέγει την πόλωση, το κάνει για να δημιουργήσει εχθρούς και να αλλάξει ατζέντα".

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ταχθεί υπέρ της κατάργησης των ειδικών λογαριασμών και την ενσωμάτωσής τους στον προϋπολογισμό, "όμως, η κυβέρνηση δεν το έχει κάνει αυτό επί πέντε χρόνια, ούτε έχει προχωρήσει στην απαραίτητη διαβούλευση".

    "Καλούμε την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της, να ξεκινήσει διάλογο για να βρει λύση εδώ και τώρα, λύση που να εξασφαλίζει έμπρακτα τα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, καθώς και να εγγυάται αυτά που θεωρούμε δεδομένα στην οικονομία μας", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Επιπλέον, ο κ.Παπακωνσταντίνου είπε ότι η κυβέρνηση "πρέπει να προχωρήσει σε εξορθολογισμό όλου του συστήματος των τελωνειακών ελέγχων".

    Ερωτηθείς τι θα έκανε σε αντίστοιχη περίπτωση μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι "θα είχαμε κάνει μια συζήτηση με τους εργαζόμενους για να βεβαιωθούν ότι με την κατάργηση των ειδικών λογαριασμών δεν θα θιχτούν τα μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα, γιατί εκεί είναι η ανησυχία τους".

    "Θα κάναμε και θα κάνουμε, μετά τις επόμενες εκλογές, προγραμματικούς προϋπολογισμούς όπου θα εντάσσονται όλες οι δαπάνες, θα βάλουμε στόχους και θα αναμορφώσουμε τις τελωνειακές υπηρεσίες που είναι απαρχαιωμένες και έτσι μπορούν να μπλοκαριστούν από μια απεργία", είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι "εγκαλούμε την κυβέρνηση πως επιλέγει να πάει σε σύγκρουση και όχι να βρει λύση,που είναι δουλειά μιας κυβέρνησης και το οποίο δεν καταλαβαίνει ούτε ο κ. Αλογοσκούφης,ούτε ο πρωθυπουργός, εκτός αν το καταλαβαίνουν και αυτή είναι η στρατηγική τους".

    [04] Περιοδεία Αλ.Παπαρήγα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει την Παρασκευή περιοδεία στην Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα στις 10 το πρωί θα επισκεφθεί την «Ολυμπιακή», στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στις 12:00 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ στις 13:30 θα επισκεφθεί την Ζήμενς.

    Επίσης η κα Παπαρήγα, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ.

    [05] Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Συνεδριάζει σήμερα και αύριο η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - επεξεργασία προγραμματικών θέσεων". Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν στις 16.00 μετά το μεσημέρι με ομιλία του προέδρου του ΣΥΝ Αλέξη Τσίπρα.

    Δέσμη προτάσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων της "γενιάς των 700 ευρώ" παρουσίασε χθές ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη Τύπου, ενόψει του Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ που θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου.

    Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τα δύο μεγάλα κόμματα για την εξέλιξη του φαινομένου, λέγοντας ότι το αντιμετωπίζουν περίπου ως φυσικό φαινόμενο, ενώ, όπως είπε, είναι συνέπεια συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

    Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε, εξ άλλου, ότι εξαιτίας της κατάρρευσης του δικομματικού συστήματος όλοι μιλούν για συνεργασίες.

    Εμείς, πρόσθεσε, απαντάμε ότι μας ενδιαφέρει η συνεργασία, όχι αυτή που εννοούν οι άλλοι, αλλά η μόνιμη συνεργασία και σχέση με μια γενιά που δεν έχει δικαιώματα και ονομάστηκε "γενιά των 700 ευρώ".

    Η επισφαλής εργασία, είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, διευρύνεται και πλέον μιλάμε για κοινωνία των 700 ευρώ και αυτή η κατάσταση είναι δυσανάλογη με τους επίσημους δείκτες της οικονομίας.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ πρότεινε τα ακόλουθα μέτρα:

    1. Να γίνει πιο γνωστό το πρόβλημα της νέας γενιάς.

    2. Να ενταθεί η πίεση στο μεγάλο κεφάλαιο για αλλαγή στάσης.

    3. Να πιεστούν οι κυβερνώντες για αλλαγή πολιτικής.

    4. Ο κατώτατος μισθός να διαμορφωθεί στα 1.300 ευρώ.

    5. Να αυξηθεί το επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού του ανειδίκευτου εργάτη.

    6. Να εφαρμοστεί αφορολόγητο όριο 15.000 ευρώ.

    7. Να μονιμοποιηθούν όσοι συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες.

    8. Να καταργηθούν μορφές εργασίας, όπως ενοικίαση εργαζομένων.

    9. Να επανέλθει το όριο των 50 ενσήμων για την απόκτηση βιβλιαρίου υγείας.

    10. Να αναγνωριστεί η στρατιωτική θητεία ως χρόνος ασφάλισης.

    11. Να δοθεί στους νέους κάρτα απεριορίστων διαδρομών για τα Μέσα Μεταφοράς και πολιτιστική κάρτα για την αξιοποίηση του ελεύθερου χρόνου.

    12. Να επεκταθεί η επιδότηση του ενοικίου για όλους τους νέους.

    Ο κ.Τσίπρας είπε ότι υπάρχουν οι πόροι για να εφαρμοστούν οι προτάσεις αυτές, τονίζοντας ότι ο φόρος κεφαλαίου σήμερα στην Ελλάδα είναι 17%, ενώ στην Ευρώπη είναι 29% και ότι αν αυξηθεί ο φόρος στο 29% θα εξοικονομηθούν πόροι 15 δισ. ευρώ.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι υπάρχει πολιτική ρευστότητα, σημείωσε, όμως, ότι η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών είναι αποκλειστική ευθύνη του πρωθυπουργού.

    Με αφορμή άλλη ερώτηση, ο κ. Τσίπρας τάχθηκε κατά της κεντροαριστερής συνεργασίας, λέγοντας ότι λύση δεν είναι η κεντροαριστερά, αλλά η αριστερά και αυτός είναι ο στόχος του Συνασπισμού, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συνεργασίας μεταξύ της ΝΔ και του ΛΑΟΣ.

    Ο κ.Τσίπρας ζήτησε επίσης από τις ηγεσίες των δύο μεγάλων κομμάτων να κάνουν αυτοκριτική, αλλά και να ζητήσουν συγνώμη για τις πολιτικές που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια και που είχαν ως συνέπεια την γενιά των 700 ευρώ και μια σειρά αντεργατικών μέτρων που έχουν ψηφιστεί από τα δύο μεγάλα κόμματα.

    [06] Τι ... ακούει ο Βόσπορος

    Αν νομίζετε ότι β¦ θορυβώδης είναι η ζωή σε μια μεγάλη πόλη, που να ήσασταν ψάρι στο Βόσπορο! Στο βυθό του στενού αυτού πορθμού που χωρίζει το ευρωπαϊκό τμήμα της Τουρκίας από το ασιατικό της κομμάτι, συνδέοντας τη λεκάνη της Προποντίδας με τον Εύξεινο Πόντο, μια ομάδα Τούρκων επιστημόνων "χαρτογράφησε" το ηχητικό τοπίο και ανακάλυψε πως το επίπεδο θορύβου στα "σπλάχνα" του Βοσπόρου είναι 100 φορές υψηλότερο από ό,τι σε περιοχές χωρίς θόρυβο.

    Ο Βόσπορος, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο επικεφαλής του project, καθηγητής του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, Ταϊφούν Ακγκιούλ, "ακούει" ακόμη και τον παραγόμενο από τον άνθρωπο θόρυβο: τον ήχο που κάνουν τα αυτοκίνητα όταν διασχίζουν μια γέφυρα, το μυστρί των εργατών που δουλεύουν στα κατασκευαστικά έργα, τον θόρυβο της πόλης.

    Ο Τούρκος καθηγητής και η ομάδα του "τρέχουν" εδώ και αρκετούς μήνες ένα πρόγραμμα, βασικός στόχος του οποίου είναι η ανάπτυξη ενός μοντέλου θορύβων στο υποβρύχιο περιβάλλον του Βοσπόρου.

    "Έχουμε συλλέξει ακουστικά στοιχεία από διάφορα (υποβρύχια) τμήματα του Βοσπόρου. Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έχουν δείξει ότι το επίπεδο θορύβου στα "σπλάχνα" του Βοσπόρου είναι 100 φορές υψηλότερο από ό,τι σε κάποια περιοχή χωρίς θόρυβο" εξηγεί ο κ. Ακγκιούλ.

    Χαρακτηριστικό είναι πως ο Βόσπορος ακούει σχεδόν τα πάντα είτε αυτά προέρχονται από φυσικές πηγές θορύβου είτε από τον άνθρωπο. "Προσωπικά, δεν θα ήθελα να ήμουν ψάρι που ζει μέσα ή γύρω από το Βόσπορο", λέει χαρακτηριστικά ο Τούρκος καθηγητής.

    "Η Μαύρη Θάλασσα, παρά το γεγονός ότι τροφοδοτείται από πολλούς ποταμούς, επειδή είναι μια κλειστή θάλασσα, θα είχε "πεθάνει". Ευτυχώς υπάρχει ο Βόσπορος, ένα σημαντικό πέρασμα του ζωικού κόσμου αυτής καθώς και σημαντικός θαλάσσιος εμπορικός κόμβος. Κατά συνέπεια, οι ακουστικές συνθήκες αυτού του σημαντικού "καναλιού" θα πρέπει να εξεταστούν σοβαρά", σημειώνει ο Τούρκος καθηγητής.

    Για το σκοπό αυτό, με τη γενναιόδωρη συνεισφορά του TUBITAK-CAYDAK (Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής Έρευνας Τουρκίας- Ομάδα Περιβαλλοντικών, Ατμοσφαιρικών, Γήινων και Θαλάσσιων Ερευνών), υπό την επίβλεψη του κ. Ακγκιούλ, μια ομάδα ηλεκτρολόγων μηχανολόγων του Τμήματος Ηλεκτρονικής και Τεχνολογίας της Επικοινωνίας του Τεχνικού Πανεπιστημίου της Κωνσταντινούπολης, σχεδίασαν και κατάρτισαν ένα σύστημα για τη συλλογή θορύβων σε υποβρύχιο περιβάλλον στα Στενά του Βοσπόρου.

    Η συλλογή των θορύβων έχει ήδη γίνει και ο κ. Ακγκιούλ και οι συνεργάτες του επεξεργάζονται τα στοιχεία προκειμένου να καταρτίσουν το τελικό μοντέλο θορύβων στο υποβρύχιο περιβάλλον του Βοσπόρου.

    "Θεωρούμε ότι αυτό το ακουστικό περιβάλλον, στο βυθό του Βοσπόρου, ενδέχεται να είναι επιζήμιο για τη θαλάσσια ζωή. Ίσως σύντομα να μπορέσουμε να απαντήσουμε στο ερώτημα, μελετώντας το περιβάλλον αυτό, γιατί συγκεκριμένα είδη ψαριών παρουσιάζουν ραγδαία μείωση την τελευταία δεκαετία" σημειώνει ο κ. Ακγκιούλ, ο οποίος δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να χρειαστεί να ληφθούν και κάποια προληπτικά μέτρα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στο Βόσπορο.

    "Θα χρειαστεί περαιτέρω μελέτη επ' αυτού [β¦] Δυστυχώς, στο τέλος του έτους τελειώνει η δική μας χρηματοδότηση. Ωστόσο, με το τέλος του προγράμματος ξεκινά κατ' ουσίαν και η πραγματική έρευνα. Χρειαζόμαστε περισσότερα στοιχεία, περισσότερο χρόνο και περισσότερους επενδυτές" επισημαίνει ο κ. Ακγκιούλ, απευθύνοντας πρόσκληση συνεργασίας σε επιστήμονες από την Τουρκία και το εξωτερικό. Μύθοι και θρύλοι για το Βόσπορο Μύθοι και θρύλοι "δένουν" την ιστορία του Βοσπόρου ανά τους αιώνες. Οι ακτές των στενών του Βοσπόρου είναι πυκνοκατοικημένες, καθώς τον αγκαλιάζει η Κωνσταντινούπολη των 11 εκατομμυρίων, με τα περίχωρά της.

    Το όνομά του (Βόσπορος), σύμφωνα με ορισμένες ερμηνείες, σημαίνει πέρασμα βοδιού (βους + πόρος) και συνδέεται με τον ελληνικό μύθο της Ιούς και του ταξιδιού της, μετά τη μετατροπή της σε βόδι από το Δία για την προστασία της.

    Άλλοι υποστηρίζουν ότι το όνομα του Βοσπόρου ενδέχεται να προήλθε από τους "βοείους ασκούς" που χρησιμοποιούσαν οι Θράκες για να τον διασχίσουν, ενώ στη μυθολογία αναφέρεται ότι επιπλέοντες βράχοι συνέθλιβαν κάποτε κάθε πλοίο που προσπαθούσε να διαβεί το Βόσπορο, έως ότου ο ήρωας Ιάσων πέρασε με πονηριά, οπότε οι βράχοι σταθεροποιήθηκαν, και επετεύχθη η πρόσβαση των Ελλήνων στον Εύξεινο Πόντο.

    [07] Ντέρμπι ΠΑΟΚ-ΑΡΗ

    Το ντέρμπι ΠΑΟΚ-Αρη, την Κυριακή, στην Τούμπα δεσπόζει, στην 4η αγωνιστική της Σούπερ Λίγκα. Ο ΟΦΗ υποδέχεται αύριο στο Ηράκλειο τον Ολυμπιακό, ενώ ο Πανιώνιος υποδέχεται την Κυριακή, στη Νέα Σμύρνη, την ΑΕΚ.

    Πριν καλά-καλά προλάβει να επιστρέψει στο κανονικό πρόγραμμα προπονήσεων του ΠΑΟΚ, ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο τραυματίστηκε εκ νέου και θα χάσει το ντέρμπι με τον Αρη. Ο Πορτογάλος μέσος αποχώρησε στο τέλος της προπόνησης με ενοχλήσεις στο δεξί πόδι και οι εξετάσεις στις οποίες υποβλήθηκε έδειξαν ότι έχει υποστεί θλάση. Ο ακριβής χρόνος απουσίας του δεν έχει προς το παρόν γνωστοποιηθεί, το σίγουρο όμως είναι ότι δεν θα βρίσκεται στη διάθεση του Φερνάντο Σάντος για το ντέρμπι της Κυριακής, στην Τούμπα.

    Ακόμη ένα πρόβλημα προστέθηκε στους «πονοκεφάλους» του Ερνέστο Βαλβέρδε, ενόψει του σαββατιάτικου αγώνα με τον ΟΦΗ στο Ηράκλειο, με τον Ιεροκλή Στολτίδη. Ο έμπειρος αμυντικός μέσος αποχώρησε από τη προπόνηση με ενοχλήσεις στον δεξιό τετρακέφαλο και ακολούθως έκανε θεραπεία. Ο «Ιέρο» θα επανεξεταστεί από το ιατικό επιτελείο των πρωταθλητών, οπότε ο Ισπανός τεχνικός θα γνωρίζει αν θα τον έχει στη διάθεσή του για τη «μάχη» του Παγκρητίου.

    [08] Μονομαχία Μακέιν-Ομπάμα

    Το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή (Σάββατο ξημερώματα ώρα Ελλάδας) τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας θα πραγματοποιηθεί, παρά την απόφαση του Τζον Μακέιν να παγώσει την προεκλογική εκστρατεία του προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    "Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τηλεοπτική μονομαχία και αναμένουμε ότι η συζήτηση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί", ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.

    Η επιτροπή που είναι υπεύθυνη για τον προγραμματισμό των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των υποψηφίων, ανακοίνωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την προετοιμασία της μονομαχίας που θα γίνει την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι.

    Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος ανακοίνωσε ότι αναστέλει προσωρινά την προεκλογική του εκστρατεία και ζήτησε να αναβληθεί η προγραμματισμένη για την Παρασκευή πρώτη τηλεμαχία των δύο υποψηφίων. Ωστόσο ο Ομπάμα απέρριψε την πρόταση Μακέιν και έτσι "ντιμπέιτ" θα πραγματοποιηθεί κανονικά.

    "Οι υποψήφιοι πρόεδροι πρέπει να μπορούν να αντιμετωπίζουν ταυτόχρονα περισσότερα από ένα προβλήματα. Δεν είναι δυνατόν να σκεφτόμαστε πως θα αντιμετωπίσουμε μόνο ένα πρόβλημα και να αφήνουμε τα υπόλοιπα στην άκρη" σημείωσε ο Ομπάμα.

    Η κίνηση Μακέιν για την αναστολή της προεκλογικής εκστρατείας ακολούθησε πάντως σειρά δημοσκοπήσεων που φέρνουν τον δημοκρατικό αντίπαλό του να προηγείται ακόμη και με 11 ποσοστιαίες μονάδες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 September 2008 - 6:30:28 UTC