Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία για τη διοικητική μεταρρύθμιση
  • [02] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη
  • [03] Περιοδεία Παπαρήγα
  • [04] Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ
  • [05] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις
  • [06] Προβλήματα στην αγορά καυσίμων
  • [07] Το λεπτότερο μπαλόνι
  • [08] Μονομαχία Μακέιν-Ομπάμα

  • [01] Συνεργασία για τη διοικητική μεταρρύθμιση

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών και Επικοινωνιών κ.Κώστα Χατζηδάκη, θα έχει στις 12.00 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής.

    Χθές ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο. Ο κ. Παυλόπουλος μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι συζήτησαν για τη διοικητική μεταρρύθμιση, για την Σύνοδο των υπουργών Εσωτερικών της ΕΕ και τις αποφάσεις που θα λάβουν την Πέμπτη σχετικά με το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση, καθώς και για την τελευταία έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας.

    Σε ό,τι αφορά τη διοικητική μεταρρύθμιση, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι ο ορίζοντας του συνεδρίου της ΚΕΔΚΕ είναι εκείνος που θα καθορίσει και τα επόμενα βήματα των συνεννοήσεων, σημειώνοντας πως προχωρούμε σε συνεργασία με την ΚΕΔΚΕ, ενώ σε ό,τι αφορά τα οικονομικά θέματα ''συζητούνται με το υπουργείο Οικονομίας''.

    Σε ό,τι αφορά το θέμα της Μετανάστευσης, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι πρόκειται για πολύ μεγάλο θέμα και τόνισε ότι για πρώτη φορά η Ευρώπη αποκτά ενιαία μεταναστευτική πολιτική σε καίριους τομείς, όπως η νόμιμη μετανάστευση, η παράνομη μετανάστευση, το άσυλο και η φύλαξη των συνόρων της Ευρώπης.

    Ιδίως, πρόσθεσε, για το ρόλο της ''Φρόντεξ'', που έχει μεγάλη σημασία για μας, καθώς αντιμετωπίζουμε μεγάλο κύμα παράνομης μετανάστευσης. Η αυριανή απόφαση, πρόσθεσε ο κ. Παυλόπουλος, είναι καθοριστική για πολλά ζητήματα για την Ελλάδα, η συμβολή της οποίας στην τελική διαμόρφωση αυτού του κειμένου ήταν σημαντική.

    Σε ό,τι αφορά στην Εκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε ότι υπάρχουν προβλήματα, όπως και ζητήματα κακοδιοίκησης και διαφθοράς, αλλά πρόσθεσε ότι εκείνο που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς, ύστερα απο την έκθεση που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, είναι ότι η Ελλάδα προοδεύει, αντίθετα με το ό,τι συνέβαινε προ του 2004.

    Ο καθένας μπορεί να δει πώς μας βαθμολογούσε το 2003 η Διεθνής Διαφάνεια και σήμερα μπορεί να καταλάβει ότι γίνεται πρόοδος. Η Ελλάδα προχωρά, ανέφερε ο υπουργός Εσωτερικών, προς την κατεύθυνση της διαφάνειας και αυτό το ομολογούν όλοι, ενώ την προσπάθεια αυτή θα την ολοκληρώσουμε.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν υπάρχει πιθανότητα να διαγραφούν αντάρτες απο τη Νέα Δημοκρατία, ο κ. Παυλόπουλος ανέφερε "αντάρτες δεν υπάρχουν στη ΝΔ", ενώ σε συμπληρωματική ερώτηση αν θα διαγραφούν αυτοί που διαφωνούν, είπε "άλλο να έχεις την άποψή σου και την διατυπώνεις και άλλο να μιλάμε για αντάρτες. Είμαστε ένα ελεύθερο δημοκρατικό κόμμα, που ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του και να την εκφράζει ελεύθερα".

    Τέλος, σε ερώτηση σε ποια κατηγορία κατατάσσει τον κ. Τατούλη, ο κ. Παυλόπουλος είπε "είναι βουλευτής της ΝΔ, ο οποίος είμαι βέβαιος αγωνίζεται με όλους τους άλλους βουλευτές για να στηριχθεί η κυβέρνηση στην πορεία της".

    Το μεσημέρι, ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Ιταλίας κ.Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, ο οποίος πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.

    [02] Συναντήσεις Γ.Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη

    Στην Νέα Υόρκη βρίσκεται ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προκειμένου να προεδρεύσει της συνεδρίασης του ανώτατου οργάνου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, του Προεδρείου, το οποίο συνέρχεται στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών, στο περιθώριο των εργασιών της 63ης Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού.

    Τα μέλη του Προεδρείου, 40 αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων και ηγέτες σοσιαλιστικών, σοσιαλδημοκρατικών και εργατικών κομμάτων από όλον τον κόσμο, μεταξύ των οποίων οι Πρόεδροι της Σερβίας, της Παλαιστινιακής Αρχής, του Πακιστάν, του Ιράκ, της Χιλής, ο Καγκελάριος της Αυστρίας και ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, θα συζητήσουν για την πορεία των Στόχων της Χιλιετίας που έχει θέσει ο ΟΗΕ, την παγκόσμια οικονομική κρίση, τις εξελίξεις σε περιοχές έντασης όπως ο Καύκασος, η Μέση Ανατολή και η Βολιβία και θα θέσουν τις επόμενες πολιτικές προτεραιότητες της οργάνωσης. Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναμένεται να έχει και διμερείς συναντήσεις με πολλά από τα μέλη του Προεδρείου.

    Κατά την παραμονή του στις ΗΠΑ ο κ. Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, με τον οποίο έχει προγραμματιστεί πρόγευμα εργασίας (Παρασκευή, 26/9), ενώ θα συμμετάσχει σε Συνέδριο που διοργανώνει (23-26/9) το Ίδρυμα του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον «Παγκόσμια Πρωτοβουλία», με θέμα την ενέργεια, την κλιματική αλλαγή, την φτώχεια και την παιδεία στην αναπτυσσόμενες χώρες. Στο Συνέδριο συμμετέχουν διεθνείς προσωπικότητες, όπως η Βασίλισσα Ράνια της Ιορδανίας, ο Πρόεδρος του Αφγανιστάν Χαμίντ Καρζάι, ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν αλλά και ο προκάτοχός του Τόνι Μπλερ, ο Δήμαρχος της Νέας Υόρκης Μάικλ Μπλούμπεργκ. Παρεμβάσεις μέσω δορυφορικών συνδέσεων θα πραγματοποιήσουν κα οι δύο υποψήφιοι Πρόεδροι των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και Τζον ΜακΚέιν.

    Τις επόμενες ημέρες ο κ. Παπανδρέου θα πραγματοποιήσει ανοιχτή συγκέντρωση με την ελληνική ομογένεια (Παρασκευή 26/9), ενώ θα έχει και συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κκ Δημήτριο.

    Δηλώσεις Γ.Ραγκούση

    "Η κατάσταση δεν πάει άλλο. Η χώρα δεν κυβερνάται και δεν μπορεί άλλο ο ελληνικός λαός να πληρώνει τις πολιτικές και τα αδιέξοδα αυτής της κυβέρνησης. Ο κ. Κ. Καραμανλής μπορεί να κάνει όσους ανασχηματισμούς θέλει. Αλλά τη γνώμη των Ελλήνων πολιτών για την κυβέρνησή του δεν μπορεί να την αλλάξει πια", δήλωσε ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, απαντώντας στην ερώτηση αν θεωρεί πως η κυβέρνηση περνάει στην αντεπίθεση.

    Ο Γιάννης Ραγκούσης αναφερόμενος στα θέματα της πολιτικής του ΠΑΣΟΚ, τόνισε πως "χωρίς ίχνος αλαζονείας και έπαρσης, με σεβασμό για τις προοδευτικές δυνάμεις της υπόλοιπης αντιπολίτευσης, πιστεύουμε βαθιά ότι ο στόχος του ΠΑΣΟΚ, ο εφικτός στόχος, για αυτοδυναμία και νίκη του Κινήματος στις επόμενες εθνικές εκλογές, είναι απολύτως συμβατός με το στόχο της συνεργασίας και των κοινών δράσεων, ώστε το συντομότερο δυνατό η χώρα να βγει από το αδιέξοδο, το συντομότερο δυνατό να ξανάρθει η ελπίδα στους Έλληνες πολίτες".

    Ερωτηθείς αν οι προτάσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου για κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ συνιστούν τελεσίγραφο, απάντησε λέγοντας πως "έχουμε τοποθετηθεί και θα έχουμε την ευκαιρία να τοποθετηθούμε πολλές φορές, γιατί το θέμα θα έχει εξέλιξη".

    Σε ερώτηση αν βλέπει προσέγγιση μεταξύ ΝΔ και ΛΑΟΣ, ο Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι "αυτά είναι σενάρια που τους αφορούν. Εμάς, μας αφορά το γεγονός ότι η χώρα είναι σε ένα πλήρες αδιέξοδο. Οι Έλληνες πολίτες είναι εξοργισμένοι με μία κατάσταση που δεν πάει άλλο".

    Τέλος σχετικά με το ζήτημα με τη Μονή Βατοπαιδίου, ο Γιάννης Ραγκούσης είπε ότι "θα έχουμε και άλλα στοιχεία για το Βατοπαίδιο και, όλα όσα έρχονται στο φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν ότι το πρόβλημα αφορά την κορυφή της κυβέρνησης και είναι πολιτικό πρόβλημα".

    [03] Περιοδεία Παπαρήγα

    Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα θα πραγματοποιήσει αύριο περιοδεία στην Θεσσαλονίκη.

    Συγκεκριμένα στις 10 το πρωί θα επισκεφθεί την «Ολυμπιακή», στο αεροδρόμιο «Μακεδονία», στις 12:00 το μεσημέρι θα δώσει συνέντευξη Τύπου για το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ, ενώ στις 13:30 θα επισκεφθεί την Ζήμενς.

    Επίσης η κα Παπαρήγα, θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται στη Θεσσαλία, το Σάββατο 27 και την Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο του εορτασμού των 90χρονων του ΚΚΕ.

    [04] Συνεδριάζει η ΚΠΕ του ΣΥΝ

    Συνέντευξη Τύπου, με θέμα την γενιά των 700 ευρώ, εν όψει του Φεστιβάλ της Νεολαίας του ΣΥΝ (που θα πραγματοποιηθεί στις 26, 27, 28 Σεπτεμβρίου),θα παραχωρήσει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Κ.Αλέξης Τσίπρας.

    Αύριο και μεθαύριο συνεδριάζει η Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του Συνασπισμού με θέμα "Πολιτικές εξελίξεις - επεξεργασία προγραμματικών θέσεων".Οι εργασίες της ΚΠΕ θα ανοίξουν αύριο το απόγευμα με ομιλία του κ. Τσίπρα.

    «Ο εθνικός πλούτος κηρύσσεται εν κινδύνω. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο. Η μόνη λύση είναι η αποχώρηση αυτής της κυβέρνησης που συνεχίζει τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, θέτοντας σε κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο». Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος σε συνέντευξη τύπου που έδωσε σχετικά με την υπόθεση της Μονής Τοπλού.

    Ο κ. Αλαβάνος έκανε λόγο για «Κρητικό Βατοπαίδι», υποστηρίζοντας ότι το δημόσιο παραιτήθηκε από 15.000 στρέμματα, σε σύνολο 30.000 στρεμμάτων, που διεκδικούσε στην Κρήτη στη Μονή Τοπλού.

    Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόκειται για δημόσια έκταση, για μια περιοχή «ΝATURA» με μοναδικό αρχαιολογικό χώρο και το μόνο μέρος στη Μεσόγειο που έχει επιβιώσει από την Μινωϊκή ως την Βυζαντινή περίοδο, για τη διάσωση της oποίας υπάρχει παγκόσμια κινητοποίηση.

    Η περιπέτεια αυτή, ανέφερε ο κ.Αλαβάνος, ξεκίνησε το 1991 επί κυβερνήσεων του Κώστα Μητσοτάκη, ο οποίος αναγνώρισε ένα σουλτανικό φιρμάνι που επικαλέστηκε η Μονή, συνεχίστηκε επί κυβερνήσεων του Κώστα Σημίτη και ολοκληρώνεται τώρα.

    Όπως εξήγησε ο κ.Αλαβάνος δίνοντας στη δημοσιότητα και τα σχετικά έγγραφα, η ιστορία ξεκίνησε το 1991 επί κυβέρνησης Μητσοτάκη, ο οποίος δέχθηκε ότι η Μονή Τοπλού έχει την κυριότητα επί 30.000 στρεμμάτων. Στη συνέχεια η Μονή δημιούργησε ένα ίδρυμα για την εκμετάλλευση της έκτασης. Μάλιστα, είπε, μια αγγλική εταιρία έδειξε ενδιαφέρον. Στη δε συνέχεια, μετά από δικαστικές αποφάσεις, τα μισά στρέμματα πέρασαν στη κυριότητα του κράτους.

    Ωστόσο, πρόσθεσε ο κ.Αλαβάνος, λίγο αργότερα και εν μέσω δικαστικής εξέλιξης, με γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους καλείται το δημόσιο να παραιτηθεί από τη διεκδίκηση. Το 1997 με κοινή υπουργική απόφαση η κυβέρνηση κάνει δεκτή την επένδυση.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δήλωσε ότι η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται να στείλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γιώργο Σανιδά το σχετικό φάκελο, παράλληλα δε θα φέρει στη Βουλή την υπόθεση.

    Ακόμα, ο κ.Αλαβάνος ανέφερε ότι Παγκόσμιο Αρχαιολογικό Συνέδριο απευθύνθηκε στον ίδιο το πρωθυπουργό, ζητώντας του να σταματήσει η κατασκευή τουριστικών εγκαταστάσεων, που άρχισαν μετά από κοινή υπουργική απόφαση των αρμόδιων υπουργείων το 2007, αλλά δεν υπήρξε καμία ανταπόκριση.

    «Η κατάσταση έφτασε πια στο απροχώρητο. Η κυβέρνηση Καραμανλή συνεχίζοντας τις πρακτικές των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέτει σε άμεσο κίνδυνο όλο τον εθνικό πλούτο και τον κηρύσσει εν κινδύνω. Είναι μια επικίνδυνη κυβέρνηση και η μόνη λύση είναι η αποχώρηση της», τόνισε ο κ.Αλαβάνος .

    Τέλος, ο κ Αλαβάνος επανάφερε το θέμα ελέγχου και έρευνας όλης της εκκλησιαστικής περιουσίας.

    Δηλώσεις Αλ Τσίπρα για μήνυση της MARFIN

    «Είναι αφελής όποιος πιστεύει ότι μπορεί με τέτοιες μεθόδους να φιμώσει την Αριστερά» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μετέβη στον 15ο Πταισματοδίκη Αθηνών για να λάβει γνώση της σε βάρος του μήνυσης της MARFIN INVESTMENT GROUP A.E. «Είναι αφελής όποιος νομίζει ότι με την ίδια ευκολία που επιβάλει τους όρους του στο παιχνίδι της κερδοσκοπίας, θα τους επιβάλει στην πολιτική ζωή του τόπου» πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας.

    Ο κ. Τσίπρας θα υποβάλλει υπόμνημα για το περιεχόμενο της μήνυσης, όπως ανέφερε η δικηγόρος του Ζωή Κωνσταντόπουλου.

    [05] Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις

    Η διαπραγμάτευση για το θέμα του ονόματος της ΠΓΔΜ θα συνεχιστεί με τους αντιπροσώπους των δυο χωρών. Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, μετά τη συνάντησή που είχε με τον προσωπικό απεσταλμένο του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μάθιου Νίμιτς.

    Η συνάντηση διήρκεσε μια ώρα και δέκα λεπτά και έγινε στα γραφεία της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της χώρας μας στον ΟΗΕ.

    Ο κ. Νίμιτς, ο οποίος αργά το βράδυ της Τετάρτης επρόκειτο να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, διευκρίνισε ότι η εντολή που έχει είναι για λύση που να αφορά το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, επισημαίνοντας ότι «τα Ηνωμένα Έθνη δεν ασχολούνται με εθνικές ταυτότητες».

    Ο κ. Νίμιτς επανέλαβε επίσης ότι υπάρχει «ειλικρινής πολιτική βούληση» από μέρους της Αθήνας για λύση, ενώ απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναγνώρισε ότι υπάρχουν «διαφορετικές απόψεις» στην ΠΓΔΜ.

    Η κ. Μπακογιάννη τόνισε ότι «η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής».

    Συγκεκριμένα, η υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είχα μια μακρά συζήτηση με τον κ. Νίμιτς. Μια συζήτηση ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και εποικοδομητική. Μας δόθηκε η ευκαιρία να κάνουμε την ανασκόπηση του συνόλου της διαπραγματευτικής πορείας. Συζητήσαμε τα διάφορα θέματα τα οποία μας απασχολούν. Η διαπραγμάτευση θα συνεχιστεί επί της ουσίας με τους διαπραγματευτές μέσα στην επόμενη, μεθεπόμενη βδομάδα, δεν έχει ακόμη καθοριστεί. Η ελληνική πλευρά είχε άλλη μια φορά την ευκαιρία να δηλώσει καθαρά στον διαπραγματευτή την εποικοδομητική της θέση, τη βούλησή της για ανεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης για το θέμα του ονόματος των Σκοπίων. Μου δόθηκε η ευκαιρία να ξαναθέσω στον κ. Νίμιτς τις ελληνικές θέσεις με σαφήνεια και πληρότητα».

    Σε ερώτηση «τι εννοεί ο κ.Νίμιτς με τη μακεδονική εθνότητα που κάνει αναφορά στις ιδέες που είχε δώσει στις δυο πλευρές», η κ. Μπακογιάννη τόνισε: «Ίσα, ίσα, αυτό το οποίο είπε και είναι απολύτως σαφές είναι ότι η εντολή του κ. Νίμιτς είναι να διαπραγματευτούμε το όνομα της χώρας αυτής. Μιλάμε για το όνομα και αυτή είναι η διαπραγμάτευση η οποία γίνεται».

    Τέλος, η υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση «χωρίς νικητές και ηττημένους».

    Δηλώσεις Μ. Νίμιτς

    «Δεν ασχολούμαστε με εθνικές ταυτότητες ή ιστορικές ταυτότητες. Ασχολούμαστε με το όνομα του κράτους και σε μια διαπραγμάτευση δεν ασχολούμαστε με τις εθνικές ή άλλες προσωπικές ταυτότητες λαών», δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, μετά τη συνάντησή του με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη, σημειώνοντας ότι άκουσε «μερικά από τα σχόλια» πάνω στις ιδέες που παρουσίασε στους διαπραγματευτές.

    Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι «υπάρχει καλύτερη κατανόηση της κάθε θέσης», σημειώνοντας: «Υπάρχουν ακόμη κάποια θέματα που είναι σημαντικά και δεν έχει υπάρξει λύση τους. Θα εργαστούμε πάνω σβ αυτά. Ένα πράγμα για το οποίο εντυπωσιάστηκα ήταν η αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να αγωνιστεί να λύσει το θέμα σβ ένα δυνατό χρονικό πλαίσιο. Φυσικά, τίποτα δεν μπορεί να λυθεί αν και οι δυο πλευρές δεν βρουν μια συμφωνία που να καλύπτει και τις δυο, αλλά η αίσθηση που σίγουρα λαμβάνω σήμερα από την ελληνική πλευρά είναι ότι η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη να κάνει κάτι που θα δώσει λύση και που θα είναι ικανοποιητική».

    Σε ερώτηση αν υπάρχει «πρόσφορο έδαφος για πρόοδο», ο κ. Νίμιτς υποστήριξε:

    «Νομίζω ότι υπάρχει σοβαρή σκέψη και στις δυο κυβερνήσεις για τις ιδέες που παρουσίασα πάνω στις δικές τους ιδέες και νομίζω ότι βρισκόμαστε σβ ένα πολύ σημαντικό στάδιο των συνομιλιών. Δεν είμαι απογοητευμένος».

    Στην ερώτηση αν συνεργάζεται και με άλλες κυβερνήσεις πάνω σβ αυτό το ζήτημα, είπε: «Μιλάω με άλλες κυβερνήσεις κρατών-μελών των Ηνωμένων Εθνών. Έχω μιλήσει με την κυβέρνηση των ΗΠΑ. Δεν μοιράζομαι τις ιδέες μου μαζί τους. Δεν δίνω ποτέ σε κανένα τις ιδέες που παρουσιάζω στα δυο μέρη. Ένας αριθμός κρατών, και η κυβέρνηση των ΗΠΑ, ενδιαφέρονται πολύ γιβ αυτό το θέμα και νομίζω ότι είναι πολύ σημαντικό και για τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη, στις ΗΠΑ και άλλου».

    Στην ερώτηση αν είπε στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι για λύση και τι, ο μεσολαβητής του ΟΗΕ, επεσήμανε ότι «συνομιλούν πολύ σοβαρά και υπάρχει πολιτική θέληση στην ηγεσία της Ελλάδας να προσπαθήσουν να λύσουν το θέμα».

    Στη συνέχεια, ρωτήθηκε: «Στην Σκοπιανή πλευρά, δεν υπάρχει σταθερή γραμμή. Σας ανησυχεί αυτό;». Απάντησε ως εξής: «Καμία χώρα δεν έχει 100% τον ίδιο τρόπο που βλέπει τα πράγματα, και μέσα στην ίδια την χώρα και μέσα στην ίδια την ηγεσία. Όταν μιλάω με την ελληνική ηγεσία, με την υπουργό Εξωτερικών, παίρνω καθαρές θέσεις. Και στα Σκόπια, η κυβέρνηση μου μιλά πολύ καθαρά και με μια φωνή. Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολιτικές διαφορές, αλλά νομίζω ότι πάνω σβ αυτό το θέμα λαμβάνω μια καθαρή θέση από τα Σκόπια».

    Στην ερώτηση: «Σύμφωνα με το σύνολό των ιδεών που παρουσιάσατε πρόσφατα, πως ξεχωρίζετε τους Έλληνες Μακεδόνες από τους ούτω ονομαζόμενους Μακεδόνες των Σκοπίων. Υπάρχει κάποια γραμμή στο σύνολο των ιδεών σας ότι υπάρχει μια απόλυτη διάκριση σβ αυτά τα δυο;», έδωσε την ακόλουθη απάντηση:

    «Αντιπροσωπεύω τα Ηνωμένα Έθνη σβ αυτό το θέμα και ο ΟΗΕ είναι ένας Οργανισμός εθνών. Και αυτό με το οποίο ασχολούμαστε τώρα είναι θέμα ονόματος που σχετίζεται ένα εθνικό κράτος και δεν ασχολούμαστε με την εθνικότητα αυτή καθβ αυτήν. Ο ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει εθνικότητα. Δεν ασχολούμαστε με εθνικές ταυτότητες ή ιστορικές ταυτότητες. Ασχολούμαστε με το όνομα του κράτους και δεν ασχολούμαστε σε μια διαπραγμάτευση για τις εθνικές ή άλλες προσωπικές ταυτότητες λαών».

    Όσο αφορά το επόμενο βήμα, είπε: «Είμαι σε επικοινωνία με τους συνομιλητές».

    [06] Προβλήματα στην αγορά καυσίμων

    Στο 80% του συνολικού αριθμού των πρατηρίων υγρών καυσίμων δεν διατίθεται αμόλυβδη βενζίνη, όπως υποστηρίζουν οι εκπρόσωποι των βενζινοπωλών, εξαιτίας της απεργίας διαρκείας των τελωνειακών υπαλλήλων και της ζήτησης που προκλήθηκε, ενώ ουρές οχημάτων εξακολουθούν να σχηματίζονται έξω από τα πρατήρια που διαθέτουν, ακόμα, αμόλυβδη βενζίνη.

    Εν τω μεταξύ, το μεσημέρι της Πέμπτης, θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη των τελωνειακών με τον υφυπουργό Οικονομικών, κ. Αντ. Μπέζα, προκειμένου να εξευρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει προκύψει.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που εξέφρασε ο γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, κ.Αν. Πετρανίδης, μέχρι σήμερα το βράδυ θα είναι πιο έντονα τα προβλήματα στην αγορά. Όπως σημειώνουν οι πρατηριούχοι στα λοιπά προιόντα δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας αλλά αν συνεχιστεί η απεργία, ενδεχομένως να υπάρξει πρόβλημα και για αυτά τα προιόντα.

    Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, ο κ. Πετρανίδης, αναφέρει ότι οι εταιρείες εμπορίας δεν έχουν τη δυνατότητα να ικανοποιήσουν τη ζήτηση επειδή είναι σε εξέλιξη η απεργία των τελωνειακών και τα διυλιστήρια και οι εταιρείες πετρελαιοειδών, ακόμα και αν έχουν εκτελωνισμένα προϊόντα, δεν μπορούν να τα εξάγουν, γιατί χρειάζεται η παρουσία τελωνειακών. Δεν μπορεί να ανοίξει η εγκατάσταση ή η αποθήκη πετρελαιοειδών για να παραδώσει καύσιμα, γιατί είναι τελωνειακά ελεγχόμενοι χώροι, κυριολεκτικά με σφραγίδα. Μόνο ο στρατός, η αστυνομία, η αεροπορία και τα νοσοκομεία, εξυπηρετούνται με την άδεια των τελωνειακών.

    Από την πλευρά τους, οι επιχειρηματίες των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και βιομηχανιών τροφίμων αναφέρουν πως ελλείψεις μέχρι στιγμής δεν έχουν παρουσιαστεί αλλά αν συνεχιστούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις των τελωνειακών τότε από την ερχόμενη Δευτέρα οι διανομές και μεταφορές προϊόντων θα γίνονται με δυσκολία καθώς τα φορτηγά οχήματά τους δεν θα έχουν καύσιμα.

    Δηλώσεις Γ. Αλογοσκούφη

    "Δεν είναι δυνατόν ένας κλάδος καλοπληρωμένων δημοσίων υπαλλήλων να επιχειρεί να κρατήσει όμηρο την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία, επειδή θέλουν οι ίδιοι να διαχειρίζονται τον Ειδικό Λογαριασμό του επιδόματος, που εισπράττουν".

    Αυτό δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας & Οικονομικών, Γιώργος Αλογοσκούφης, στο πλαίσιο ενημέρωσης της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής για τα αποτελέσματα των πρόσφατων άτυπων Συμβουλίων EUROGROUP και ECOFIN, στη Νίκαια της Γαλλίας.

    Όπως είπε ο κ. Αλογοσκούφης, με το νομοσχέδιο που ψηφίσθηκε από τη Βουλή, ενσωματώνονται οι ειδικοί λογαριασμοί στον κρατικό Προϋπολογισμό για λόγους διασφάλισης της διαφάνειας στα δημόσια οικονομικά. "Με την ενσωμάτωση αυτή, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να μην καταβάλλονται τα θεσμοθετημένα επιδόματα στους δημοσίους υπαλλήλους", υπογράμμισε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Δηλώσεις Θ. Ρουσόπουλου

    Ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος αφού ανέφερε ότι οι επιπτώσεις από την απεργία των τελωνειακών υπάρχουν και είναι σημαντικές, κάλεσε τους συμμετέχοντες να αναλογιστούν τη ζημιά που προκαλούν με αυτή την ενέργειά τους. Σημείωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τις απεργίες, τις κινητοποιήσεις και τη διαφορετική άποψη και δήλωσε πως τα συναρμόδια υπουργεία συζητούν προκειμένου να βρεθεί λύση ώστε οι επιπτώσεις να μην είναι εις βάρος της οικονομίας.

    Σε ό, τι αφορά το ενδεχόμενο να γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως δεν έχει κάτι περισσότερο και αφού συζητήσει με τους αρμόδιους υπουργούς, και αν έχει κάτι να προσθέσει, θα το πει αύριο.

    [07] Το λεπτότερο μπαλόνι

    Επιστήμονες του πανεπιστημίου Κορνέλ των ΗΠΑ δημιούργησαν μια μεμβράνη μπαλονιού με πάχος μόλις ενός ατόμου, που είναι αρκετά δυνατή για να συγκρατεί στο εσωτερικό της αέρια με πίεση αρκετών ατμοσφαιρών χωρίς να σπάει.

    Αντίθετα με το γνωστό μπαλόνι των πάρτι, αλλά και τα χοντρά γυάλινα δοχεία, το μπαλόνι-μεμβράνη δεν έχει διαρροές, ούτε είναι διαπερατό (ούτε καν από άτομα ηλίου). Πρόκειται για ένα ελαστικό τέλειο "τείχος" που συγκρατεί τα πάντα, καθώς δεν έχει καμία τρύπα, ούτε καν μεγέθους ενός ατόμου.

    Η έρευνα, που έγινε στο Κέντρο Έρευνας Υλικών του Κορνέλ, υπό τον καθηγητή φυσικής Paul McEuen και τον βοηθό καθηγητή του πανεπιστημίου του Κολοράντο Scott Bunch, δημοσιεύθηκε στο περιοδικό "Nano Letters" και μπορεί να οδηγήσει σε μια ποικιλία νέων τεχνολογιών.

    Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε είναι γραφένιο, το ισχυρότερο υλικό στον κόσμο, μια μορφή ατόμων άνθρακα, που σχηματίζουν πολύ στενούς δεσμούς μεταξύ τους σε επίπεδο πάχους μόλις ενός ατόμου.

    [08] Μονομαχία Μακέιν-Ομπάμα

    Το Πανεπιστήμιο του Μισισίπι ανακοίνωσε ότι αναμένει πως η προγραμματισμένη για την Παρασκευή τηλεοπτική μονομαχία ανάμεσα στους δύο διεκδικητές της αμερικανικής προεδρίας θα πραγματοποιηθεί, παρά την απόφαση του Τζον Μακέιν να παγώσει την προεκλογική εκστρατεία του προκειμένου να στηρίξει τις προσπάθειες για τη στήριξη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

    "Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε την τηλεοπτική μονομαχία και αναμένουμε ότι η συζήτηση θα γίνει όπως έχει προγραμματιστεί", ανακοίνωσε το Πανεπιστήμιο.

    Η επιτροπή που είναι εξάλλου υπεύθυνη για τον προγραμματισμό των τηλεοπτικών αναμετρήσεων των υποψηφίων, ανακοίνωσε ότι δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την προετοιμασία της μονομαχίας που θα γίνει την Παρασκευή στο Πανεπιστήμιο του Μισισίπι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 25 September 2008 - 6:30:35 UTC