Read the Documents from the Ministries of Foreign Affairs of Greece & Turkey on the Imia Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ο Γ.Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη
  • [02] "Διδάγματα από την κρίση"
  • [03] Οριακή βελτίωση
  • [04] "Κλειδί" η λύση του Κυπριακού
  • [05] Ξεκινάει η δίκη για τον Άλεξ

  • [01] Ο Γ.Παπανδρέου στη Νέα Υόρκη

    Για τις Ηνωμένες Πολιτείες αναχώρησε σήμερα το απόγευμα ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, όπου θα προεδρεύσει στη συνεδρίαση του προεδρείου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη.

    Οπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου ο κ. Παπανδρέου θα έχει σειρά χωριστών συναντήσεων με τους ηγέτες που θα πάρουν μέρος στη συνεδρίαση της Διεθνούς.

    Επίσης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια και θα συμμετάσχει στις εργασίες της τέταρτης ετήσιας συνάντησης του "Ιδρύματος Κλίντον".

    Ο Γ. Παπανδρέου κατά την παραμονή του στη Νέα Υόρκη θα μιλήσει στην ελληνική ομογένεια της αμερικανικής μεγαλούπολης, σε ανοιχτή εκδήλωση στην Αστόρια.

    Δηλώσεις Γ. Παπακωνσταντίνου

    Ο πρωθυπουργός προτάσσει την επικοινωνία αντί της πολιτικής, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου αναφερόμενος στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και τη χθεσινή επίσκεψη του Κώστα Καραμανλή στην Τράπεζα της Ελλάδος.

    Είναι η δεύτερη μέρα χωρίς καμία είδηση από τις δραστηριότητες του πρωθυπουργού στις οποίες δεν βρήκαμε κάτι που να δικαιολογεί την παρουσία της κυβέρνησης τις δύο τελευταίες μέρες, ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ.

    Θα περιμέναμε, τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, σύμφωνα με όσα λέγονται αυτές τις μέρες, κάποια δήλωση για το ταμείο κατά της φτώχειας ή για τους δανειολήπτες, αλλά δεν ακούσαμε τίποτα, καθώς η κυβέρνηση συνεχίζει να μην παράγει πολιτική.

    Αναφερόμενος εξ άλλου σε δήλωση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ότι η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης από το 2004 αποδίδει καρπούς, ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι από το 2004 μέχρι σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένας οικονομικός δείκτης που να είναι καλύτερος από το 2004.

    Σχετικά με το θέμα της Ολυμπιακής, ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου αμφισβήτησε ότι η διαδικασία που ακολουθεί η κυβέρνηση είναι μια καθαρή διαδικασία ενός ανοιχτού διαγωνισμού, όπως έχει δηλώσει ο υπουργός Μεταφορών Κωστής Χατζηδάκης.

    Και πρόσθεσε ότι αυτό δεν είναι συμβατό με ταυτόχρονες μυστικές συνομιλίες και συμφωνίες πίσω από τις κουρτίνες.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναρωτήθηκε εάν πριν εμφανιστεί στη δημοσιότητα το νομοσχέδιο του κ.Χατζηδάκη "είχαν εκ των προτέρων συμφωνηθεί μια σειρά από πράγματα με κάποιους που εμείς δεν γνωρίζουμε".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε και στην έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα βαθμολογήθηκε με τον ίδιο βαθμό που βαθμολογήθηκε και η Τουρκία.

    Μόνο, που, όπως είπε, η Τουρκία τα τρία τελευταία χρόνια έκανε άλματα φθάνοντας από το βαθμό 3,1 στο 4,6, ενώ η Ελλάδα παρέμεινε αμετακίνητη.

    Επίσης ο κ. Παπακωνσταντίνου υπενθύμισε δήλωση του προέδρου της Διεθνούς Διαφάνειας, σύμφωνα με την οποία "οι ρυθμίσεις βεβαιωμένων χρεών και ο επιλεκτικός συμβιβασμός εκκρεμών φορολογικών και οικονομικών υποθέσεων είναι επιζήμιες για την οικονομία, την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή και οδηγούν σε νέο κύκλο παρανομιών".

    [02] "Διδάγματα από την κρίση"

    "Καλούμε την κυβέρνηση να βγάλει στοιχειώδη διδάγματα από τη διεθνή κρίση και να σταματήσει να παραχωρεί το πιστωτικό σύστημα της χώρας στους ξένους και τους ιδιώτες", ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του, κατά τη δεύτερη ημέρα επίσκεψής του στο Ηράκλειο.

    Είναι άμεση η ανάγκη, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, για όποιον παρακολουθεί αυτά που γίνονται διεθνώς, να σταματήσει η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Tράπεζας και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, να επανέλθει η Εθνική σε εθνικό έλεγχο και να σταματήσει, επίσης, η διαδικασία ιδιωτικοποίησης της Αγροτικής Ασφαλιστικής και της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    Ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε τo πρωί τον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ) και συναντήθηκε με τη Διοίκησή του, χαρακτηρίζοντας ενδιαφέρουσα την ενημέρωσή του για όλα τα ζητήματα και τους σχεδιασμούς που υπάρχουν.

    Όπως είπε ο κ. Αλαβάνος, υπήρξαν σημεία συμφωνίας, αλλά υπήρξαν και σημεία "που έχουμε λίγο ή πολύ διαφορετική άποψη".

    Εμείς, πρόσθεσε, θέλουμε την αναγέννηση του μετώπου του Ηρακλείου προς τη θάλασσα, ενώ πάντα έχουμε επιφυλάξεις σε σχέση με τις μορφές ιδιωτικοποίησης που περνάνε μέσα από συμβάσεις παραχώρησης και παίρνοντας υπόψη ότι το ύψος του κόστους των έργων αυτών δεν είναι απαγορευτικό για εθνικές και κοινωνικές χρηματοδοτήσεις.

    Αναφερόμενος στο θέμα του κόλπου του Δερματά, είπε ότι "κατανοούμε την ανάγκη να υπάρξουν στην παράκτια ζώνη του Ηρακλείου περιθώρια για κατασκευή μαρίνας. Παρ' όλα αυτά, θεωρούμε τον τόπο ιστορικό, θεωρούμε ότι είναι μια από τις εξόδους των πολιτών του Ηρακλείου προς τη θάλασσα και με αυτή την έννοια πιστεύουμε ότι χρειάζεται μια άλλη αξιοποίηση".

    Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος κάλεσε τους πολίτες της Κρήτης να κινητοποιηθούν σε σχέση με το θέμα της ψήφισης από τη Βουλή για τη δημιουργία νέου αμερικανο-νατοϊκού οργανισμού που θα ενισχύσει, όπως ανέφερε, τη δραστηριότητα της βάσης της Σούδας. Καλούμε -είπε-, τους πάντες να αντιδράσουν. "Καλούμε τους φίλους και οπαδούς του ΠΑΣΟΚ να δώσουμε κοινές μάχες με τον ΣΥΡΙΖΑ".

    Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την καταδίκη του Γ. Κεφαλογιάννη ανέφερε:

    "Νομίζω ότι όλοι πρέπει να προβληματιστούμε απ΄αυτά τα ζητήματα. Είναι σαφές ότι, αν αρθεί στην Κρήτη η υψηλή προστασία που έχει αναπτυχθεί ορισμένες φορές και σε εγκληματικές δραστηριότητες, όλα θα πάνε καλύτερα και η καταπολέμηση του φαινομένου αυτού θα είναι πιο εύκολη".

    Δηλώσεις Αλ. Τσίπρα για την Ο.Α.

    Στη συγκέντρωση των εργαζομένων της ΟΑ στα γραφεία της Διοίκησης των Ολυμπιακών Αερογραμμών στο "Ελ. Βενιζέλος" και στη συμβολική κατάληψη του διαδρόμου του αεροδρομίου, βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλ. Τσίπρας.

    "Καταθέτουμε προτάσεις κοινής δράσης σε όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης και παίρνουμε την απάντηση ότι οι προτάσεις δεν είναι ρεαλιστικές", τόνισε, μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους εργαζόμενους και πρόσθεσε: "Λοιπόν, εμείς λέμε ξεκάθαρα ότι ρεαλισμός είναι να έχουμε ένα δημόσιο αερομεταφορέα και να μην πάνε στον κάλαθο των αχρήστων οκτώ χιλιάδες εργαζόμενοι".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για την άρνηση του ΠΑΣΟΚ προς την πρόταση Αλαβάνου για τα έξι σημεία κοινής δράσης, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε: "Η δεξιά πολιτική δεν ανατρέπεται στις δημοσκοπήσεις των δελτίων των 8. Ανατρέπεται στους δρόμους και στους αγώνες. Μας είπαν ότι δεν είναι ρεαλιστικό (σσ η διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα της ΟΑ). Ας έρθουν να το πουν σ΄αυτούς εδώ τους ανθρώπους, που αγωνίζονται και αύριο κινδυνεύουν να βρεθούν στους δρόμους".

    Συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας

    Θέματα σχετικά με θεσμικά ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τη συνεδρίαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος στις 26 και 27 Σεπττεμβρίου συζήτησε κατά τη σημερινή συνεδρίασή της η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού.

    Ως προς το πρώτο θέμα η Πολιτική Γραμματεία τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή της ότι η χώρα χρειάζεται μια δημοκρατική διοικητική μεταρρύθμιση του κράτους και της αυτοδιοίκησης,η οποία θα ανακατανέμει ρόλους πόρους και αρμοδιότητες προς την αυτοδιοίκηση, με σκοπό τη μείωση των κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων.

    Συγκεκριμένα προτείνεται:

    Β· Επιτελικό, κοινωνικό-δημοκρατικό και όχι συγκεντρωτικό κράτος

    Β· Αιρετή Περιφέρεια ως Β΄ βαθμός με αιρετά όργανα στους Νομούς και βασική αρμοδιότητα την ανάπτυξη με κοινωνικό και περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Κατάργηση του διορισμένου Περιφερειάρχη

    Β· Ισχυροί Δήμοι, δημοκρατικοί-αποτελεσματικοί με σαφείς αρμοδιότητες και οικονομικά μέσα

    Β· Ριζική ανακατανομή πόρων προς την αυτοδιοίκηση, χωρίς περαιτέρω φορολογική επιβάρυνση των πολιτών

    Β· Κατοχύρωση της συμμετοχής των πολιτών, νέο δημοκρατικό και αποκεντρωτικό σύστημα διακυβέρνησης των ΟΤΑ

    Β· Απλή αναλογική

    Η Πολιτική Γραμματεία κατηγορεί την κυβέρνηση ότι αντί να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο άνοιξε τη συζήτηση χρησιμοποιώντας τις ηγεσίες της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ με στόχο τον αποπροσανατολισμό και με σκοπό να συντηρήσει μια ψευδεπίγραφη εικόνα μεταρρυθμιστικής δύναμης, ενώ ταυτόχρονα περιορίζει τη συζήτηση στην ενοποίηση των Δήμων και των Νομαρχιών.

    Η ΠΓ υπογραμμίζει ότι ο ΣΥΝ είναι ριζικά αντίθετος με μια τέτοια "ψευδο-μεταρρύθμιση", η οποία στόχους έχει:

    Β· Τη μείωση των κονδυλίων προς την αυτοδιοίκηση

    Β· Τον κομματικό της έλεγχο και

    Β· Τον αποπροσανατολισμό της αυτοδιοίκησης και των πολιτών από τα μεγάλα οικονομικά και θεσμικά προβλήματα .

    Ο ΣΥΝ, αναφέρει σχετική ανακοίνωση,δεν πρόκειται να μπει σε καμία συζήτηση για μια μεταρρύθμιση-απάτη, η οποία αρχίζει και τελειώνει στην ενοποίηση-συγκόλληση των Δήμων και των Νομαρχιών.

    Όσον αφορά την προετοιμασία της ΚΠΕ,έγινε συζήτηση για τις πολιτικές εξελίξεις,την προγραμματική προετοιμασία του κόμματος και τον σχεδιασμό για το επόμενο διάστημα.

    Όπως επισημαίνει η ΠΓ, κατά την συζήτηση τονίστηκε η σπουδαιότητα των κοινωνικών ζητημάτων,στα οποία τα αδιέξοδα είναι πλέον μεγάλα και οι συγκρούσεις θα είναι καθοριστικές το επόμενο διάστημα. Πεδία, όπως η οικονομία (προϋπολογισμός, φορολογία, μισθοί και συντάξεις), τα εργασιακά ζητήματα, η ακρίβεια, οι ιδιωτικοποιήσεις (λιμάνια-ΟΣΕ), η παιδεία, η υγεία και το περιβάλλον αποτελούν τα κατεξοχήν πεδία πολιτικής αντιπαράθεσης με την εφαρμοζόμενη κυβερνητική πολιτική, τονίζει ο ΣΥΝ.

    [03] Οριακή βελτίωση

    Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση της Διεθνούς Διαφάνειας, η Ελλάδα φέτος βαθμολογήθηκε με 4,7 (4,6 πέρσι), ωστόσο η χώρα συνεχίζει να βρίσκεται κάτω από τη βάση του 5 (με άριστα το 10), γεγονός που -όπως σημειώθηκε κατά την παρουσίαση της έρευνας σήμερα το μεσημέρι- "υποδεικνύει ότι η προσπάθεια βελτίωσης πρέπει να συνεχισθεί με εντονότερους ρυθμούς".

    Η Δανία (9,3), η Νέα Ζηλανδία (9,3), η Σουηδία (9,3) και η Σιγκαπούρη (9,2) παρουσιάζουν τη μικρότερη διαφθορά. Η μεγαλύτερη διαφθορά καταγράφεται σε Αϊτή (1,4), Ιράκ (1,3), Μιανμάρ (1,3) και Σομαλία (1).

    Ο Δείκτης Αντίληψης της Διαφθοράς βασίζεται σε έρευνες αναγνωρισμένων ιδιωτικών και διεθνών οργανισμών που διερευνούν την εκτίμηση που έχουν επιχειρηματίες, ακαδημαϊκοί και αναλυτές οικονομικών κινδύνων για τις χώρες στις οποίες δραστηροποιούνται.

    Όπως σημείωσαν οι παρουσιαστές της έρευνας στην Ελλάδα Κώστας Μπακούρης και Αρις Συγγρός, εάν η Ελλάδα ανέβει στη βαθμολογία από το 4,7 στο 5,7 (και μειωθεί η αντίληψη διαφθοράς κατά ένα βαθμό) τότε θα υπάρξει αύξηση εισροής κεφαλαίων ύψους 1,2 δισ. ευρώ και τα εισοδήματα των πολιτών θα αυξηθούν κατά 4%.

    Το πρόβλημα, όπως σημείωσαν, είναι ότι στην Ελλάδα οι νόμοι δεν εφαρμόζονται όπως σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. "Όσο ο πολίτης παίρνει το μήνυμα ότι οι νόμοι δεν εφαρμόζονται ή εφαρμόζονται επιλεκτικά, τόσο εντείνονται οι επιπτώσεις σε βάθος χρόνου", ανέφεραν.

    Εντυπωσιακή πρόοδο έχει σημειώσει η Τουρκία, η οποία πριν από τρία χρόνια είχε βαθμολογία 3,1 και φέτος έφθασε στο 4,6. Όπως σημειώθηκε, η αντίληψη της διαφθοράς στη χώρα αυτή έχει σε μεγάλο βαθμό επηρεασθεί από τον τρόπο που λειτουργεί η δικαιοσύνη. Υπάρχει η αντίληψη ότι οι αλλαγές στη δικαιοσύνη βελτιώνουν τον κοινωνικό έλεγχο στην Τουρκία.

    Μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, εννέα κράτη έχουν βαθμολογία από 7 έως 9,3, άλλα 12 κράτη έχουν βαθμολογία από 5 έως 7,3 και έξι κράτη έχουν βαθμολογία κάτω από 5.

    Τον ερχόμενο Ιανουάριο αναμένεται να δημοσιοποιηθεί η εθνική έρευνα που διενεργεί το παράρτημα της οργάνωσης «Διεθνής Διαφάνεια», στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την έρευνα που δημοσιοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, η οποία είχε γίνει σε συνεργασία με την εταιρεία "Public issue" και αφορούσε τη διαφθορά στην Ελλάδα το 2007, στην πρώτη θέση της κατάταξης των διεφθαρμένων δημοσίων υπηρεσιών είναι τα νοσοκομεία με ποσοστό 34% και ακολουθούν οι πολεοδομίες με 15% και οι εφορίες με 14%.

    Οσον αφορά τον ιδιωτικό τομέα, σύμφωνα με την έρευνα, που έγινε σε δείγμα 6.000 νοικοκυριών, τα νοικοκυριά θεωρούν ότι η μεγαλύτερη διαφθορά υπάρχει στα ιδιωτικά νοσοκομεία (18%). Ακολουθούν οι γιατροί στα ιδιωτικά τους ιατρεία (10%) και οι δικηγόροι στα γραφεία τους (10%).

    Τα περιστατικά διαφθοράς στο δημόσιο τομέα αποτιμήθηκαν σε κόστος 385 εκατ. δολαρίων για τα ελληνικά νοικοκυριά και τα ποσοστά διαφθοράς στον ιδιωτικό τομέα εκτιμάται ότι στοίχισαν 228 εκατ. ευρώ στα ελληνικά νοικοκυριά.

    Τέλος, σύμφωνα με την έρευνα, τα χρηματικά ποσά που ζητούνται σε περιστατικά διαφθοράς ανέρχονται κατά μέσο όρο σε 1.313 ευρώ από τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα και σε 1.554 ευρώ από τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.

    [04] "Κλειδί" η λύση του Κυπριακού

    O Πρόεδρος της Ιταλίας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο τόνισε σήμερα ότι προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ αποτελεί η λύση του Κυπριακού.

    Ο κ. Ναπολιτάνο, ο οποίος επισκέπτεται επισήμως την Ελλάδα, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Γιώργο Παπανδρέου. Αύριο δε, θα έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ο οποίος θα του παραθέσει πρόγευμα εργασίας.

    "Συμφωνήσαμε ότι θα πρέπει να φροντίσουμε και για τη συνέχιση της διαδικασίας διαπραγμάτευσης για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βεβαίως, προϋπόθεση για τη συνέχιση της διαπραγμάτευσης αυτής αποτελεί η επίλυση του Κυπριακού προβλήματος, ένα ακανθώδες πρόβλημα το οποίο εδώ και χρόνια ταλαιπωρεί την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση", δήλωσε ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια.

    Ο Κ. Παπούλιας, σε δηλώσεις του, ανέφερε πως στις συνομιλίες με τον Ιταλό ομόλογό του τονίσθηκε "η σημασία της συνεχούς ανάπτυξης των ελληνοϊταλικών σχέσεων σε όλα τα επίπεδα, πολιτικό, πολιτιστικό, οικονομικό, ενεργειακό, μεσογειακό και βέβαια ευρωπαϊκό".

    Ο Έλληνας Πρόεδρος ευχαρίστησε τον Τζ. Ναπολιτάνο για την επιστροφή του θραύσματος του Παλέρμο και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα επιδιώκει την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα. "Αντιλαμβάνεσθε τη συμβολή και τη σημασία μιας τέτοιας χειρονομίας" από τον ιταλό Πρόεδρο, τόνισε ο κ. Παπούλιας.

    "Είμαι βέβαιος ότι η χειρονομία αυτή ενδυναμώνει ακόμη περισσότερο τις πολιτιστικές και μορφωτικές μας σχέσεις και προσβλέπουμε στο πλαίσιο αυτό στην λειτουργία της Ελληνικής Αρχαιολογικής Σχολής της Ρώμης", πρόσθεσε.

    Οι δύο Πρόεδροι συζήτησαν θέματα που απασχολούν την περιοχή και, όπως ανέφερε ο κ. Παπούλιας, ο ίδιος τόνισε στον Ιταλό ομόλογό του πως "είναι απαράδεκτο μιά ευρωπαϊκή πρωτεύουσα, η Λευκωσία, να εξακολουθεί να χωρίζεται από τείχος". Τού υπογράμμισε δε, "την απόλυτη σημασία της εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου και των Αρχών της Καλής Γειτονίας για όλες τις χώρες, που επιθυμούν πρόσβαση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς".

    Στη συνάντηση συζητήθηκαν η κατάσταση στα Βαλκάνια, ιδιαίτερα δε η ευρωπαϊκή προοπτική των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και η κυρωτική διαδικασία της Συνθήκης της Λισσαβόνας, που έχει περατωθεί στη μεγάλη πλειονότητα των κρατών μελών. "Είναι σημαντικό η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί πριν από τις ευρωεκλογές του 2009", είπε ο Κ. Παπούλιας και κατέληξε λέγοντας ότι η επίσκεψη του Προέδρου Ναπολιτάνο θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα στη συνεχή ανοδική πορεία των σχέσεων των δύο χωρών.

    Ο Πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας δήλωσε ότι στις συνομιλίες επιβεβαίωθηκε η ιδιαίτερα ικανοποιητική πραγματικότητα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας και βεβαίως, οι εξαιρετικές δυνατότητες για περαιτέρω ανάπτυξη.

    "Νέες δραστηριότητες, νέες πρωτοβουλίες τις επόμενες μέρες κατά τη διάρκεια της επίσκεψής μου θα ενδυναμώσουν, θα παγιώσουν τις ήδη εξαιρετικές σχέσεις, αυτή την εξαιρετική κληρονομιά σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας. Βεβαίως, στο όνομα όλων όσων μας συνδέουν από τα αρχαία χρόνια", πρόσθεσε και επισήμανε πως είναι ιδιαίτερα σημαντικές οι πρωτοβουλίες και οι κοινές δραστηριότητες, στο χώρο της ενέργειας, μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.

    Για τις πολιτικές θέσεις, ο κ. Ναπολιτάνο σημείωσε ότι "είχαμε τη δυνατότητα να καταγράψουμε, να επιβεβαιώσουμε κοινές απόψεις, κυρίως όσον αφορά τη δέσμευση προς τη συνέχιση της διαδικασίας ολοκλήρωσης της ενοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συμφωνώ απόλυτα με τις απόψεις του Προέδρου για την άμεση ανάγκη επικύρωσης της Συνθήκης της Λισσαβόνας, βεβαίως πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η επικύρωση της Συνθήκης της Λισσαβόνας και οι καινοτομίες οι θεσμικές που η Συνθήκη αυτή προβλέπει, αποτελούν αδήριτη ανάγκη για την περαιτέρω διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια διεύρυνση, που βρίσκει σύμφωνες και την Ιταλία και την Ελλάδα, προς τα Δυτικά Βαλκάνια".

    Τέλος, ο Πρόεδρος Ναπολιτάνο αναφέρθηκε στην κρίση στη Γεωργία και επανέλαβε "την πραγματικά ομόφωνη άποψη, σε ό,τι αφορά τη θέση που έλαβαν η Ελλάδα και η Ιταλία στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίλυση της κρίσης στη Γεωργία. Στην περίπτωση αυτή, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κατόρθωσε να εκφράσει μια ισορροπημένη κοινή στάση, με τρόπο επαρκή και αποτελεσματικό. Σας διαβεβαιώνω ότι οι δεσμεύσεις και οι προσπάθειες από την Ιταλία και από την Ελλάδα θα πολλαπλασιάζονται, προκειμένου η Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι σε θέση από εδώ και στο εξής να εκφράζεται με μία κοινή φωνή στα πλαίσια των διεθνών υποθέσεων".

    [05] Ξεκινάει η δίκη για τον Άλεξ

    Μνήμες από την υπόθεση εξαφάνισης του Άλεξ Μεσχισβίλι, που είχε συγκλονίσει πριν από δυόμισι χρόνια το πανελλήνιο, θα αναβιώσουν από μεθαύριο, Πέμπτη, στην αίθουσα του Μονομελούς Δικαστηρίου Ανηλίκων Θεσσαλονίκης, όπου ξεκινάει η δίκη των πέντε ανηλίκων, που κατηγορούνται για την εξαφάνιση του 11χρονου αγοριού από τη Βέροια. Η δίκη θα διεξαχθεί κεκλεισμένων των θυρών και αναμένεται να κρατήσει βδομάδες. Έχουν δε κληθεί να καταθέσουν περί τους εκατό μάρτυρες.

    Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης, που εκδόθηκε ύστερα από πολύμηνη δικαστική διερεύνηση, οι πέντε ανήλικοι -ηλικίας σήμερα 14 και 15 ετών- αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο, από κοινού, και της περιύβρισης νεκρού από κοινού. Τα παιδιά είναι, ένα αλβανικής και ένα ρουμανικής καταγωγής, ένα προέρχεται από τη Βόρειο Ήπειρο και τα άλλα δύο ελληνόπουλα αδέρφια.

    Μαζί τους θα καθίσει στο εδώλιο ο μεγαλύτερος αδελφός των δύο ανηλίκων από την Ελλάδα, ηλικίας σήμερα 17 ετών, που κατηγορείται για υπόθαλψη εγκληματία κατά συρροή και ψευδή ανωμοτί κατάθεση κατβ εξακολούθηση.

    Η δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης του 11χρονου Άλεξ, η τύχη του οποίου αγνοείται από τις 3 Φεβρουαρίου του 2006, ανατέθηκε το Σεπτέμβριο του ίδιου χρόνου, με απόφαση της Ολομέλειας των Εφετών Θεσσαλονίκης, στον ειδικό εφέτη ανακριτή Μ. Γεωργίου, λόγω της μεγάλης σπουδαιότητάς της και του αντίκτυπού της στην κοινή γνώμη. Προηγήθηκε σχετική εισήγηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Γ. Σανιδά.

    Όπως αναφέρει το πολυσέλιδο βούλευμα, οι πέντε ανήλικοι φέρονται να είχαν φραστικό επεισόδιο με τον Άλεξ, το απόγευμα της 3ης Φεβρουαρίου του 2006, στην πλατεία «Ελιάς» της Βέροιας. Τότε του επιτέθηκαν, χτυπώντας τον σε διάφορα μέρη του σώματός του. Ο άτυχος μαθητής προσπάθησε να διαφύγει και καταδιώχτηκε από την παρέα των πέντε αγοριών μέχρι την πλατεία Δημαρχείου της πόλης, όπου του επιτέθηκαν εκ νέου. Το θύμα δέχθηκε αλλεπάλληλα χτυπήματα στο κεφάλι, στο πρόσωπο και σβ άλλα μέρη του σώματος, με αποτέλεσμα να χάσει την ισορροπία του, να πέσει στα μαρμάρινα σκαλοπάτια, που οδηγούν στην οδό Έλλης, με τελικό αποτέλεσμα να τραυματιστεί θανάσιμα στο κεφάλι.

    Το βούλευμα υιοθετεί στο σκεπτικό της παραπομπής του το «σενάριο της Μπαρμπούτας», σύμφωνα με το οποίο οι πέντε ανήλικοι φέρονται να μετέφεραν, με καρότσι οικοδομικών έργων, το άψυχο σώμα του Άλεξ στην περιοχή, όπου διέρχεται το ποτάμι της πόλης. Στη συνέχεια φέρονται να το πέταξαν μέσα στο νερό, με αποτέλεσμα να παρασυρθεί μέχρι τις εκβολές του ποταμού Αλιάκμονα, καταλήγοντας στον Θερμαϊκό κόλπο, όπου και εξαφανίστηκε.

    Για την υπόθεση διώκονται επίσης οι γονείς των παιδιών -επτά άτομα- που παραπέμπονται σε δίκη στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης για το αδίκημα της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκων. Εξάλλου, ο παππούς των ανηλίκων κατηγορουμένων από την Ελλάδα θα δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης με τις κατηγορίες της υπόθαλψης εγκληματία κατά συρροή και της ψευδορκίας μάρτυρα κατβ εξακολούθηση. Η διεξαγωγή των παραπάνω δικών έχει προσδιοριστεί σε άλλες ημερομηνίες.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 September 2008 - 16:30:30 UTC