Contribute to the HR-Net Forum Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-18

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων
  • [02] "Ενιαίος φορέας μεταφορών"
  • [03] "Εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης"
  • [04] Ευρωπαϊκές προδιαγραφές

  • [01] Συνεχίζονται οι έλεγχοι στην αγορά καυσίμων

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ. Φώλιας είπε ότι σε ό,τι αφορά τα καύσιμα σήμερα μεγάλη ομάδα ελεγκτών από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου ελέγχουν τα πρατήρια για τις τιμές αγοράς και πώλησης

    Ο κ. Φώλιας τόνισε ότι θα συνεχιστούν αυτοί οι έλεγχοι για να καταγραφεί ενδεχόμενη στρέβλωση στην αγορά.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ακόμη, ότι μέχρι τα τέλη του μήνα θα καταθέσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού τα πορίσματα που θα προκύψουν από τον ευρύτατο διάλογο που έχει ανοίξει και ολοκληρώνεται, και οι προτάσεις θα εξεταστούν και στη συνέχεια θα ληφθούν σχετικές αποφάσεις.

    Ζητούμε και παίρνουμε τόνισε ο κ. Φώλιας, κοστολογικά στοιχεία από το διϋλιστήριο μέχρι και την κατανάλωση για να παρακολουθήσουμε τη διαμόρφωση των τιμών σε όλα τα επίπεδα και πρόσθεσε "με σύνεση και νηφιαλιότητα διαμορφώνουμε μια στρατηγική καθώς τα πυροσβεστικά μέτρα δεν είναι ό,τι καλύτερο, με στόχο τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του θέματος. Σύντομα, είπε ο κ. Φώλιας, θα αναθέσουμε σε έναν διεθνή μελετητικό οίκο να καταγράψει την πορεία διαμόρφωσης των τιμών των καυσίμων στην ελληνική αγορά σε συνάρτηση και σύγκριση με τις άλλες χώρες της ΕΕ".

    Απαντώντας σε ερώτηση πώς ενώ πέφτει η τιμή του πετρελαίου διεθνώς στην Ελλάδα, οι καταναλωτές πληρώνουν σε υψηλές τιμές τη βενζίνη, ο κ. Φώλιας είπε αυτό που πιστεύει όλος ο λαός το πιστεύω και εγώ, αλλά θέλω να επισημάνω ότι οι τιμές του πετρελαίου διαμορφώνονται στην πετρελαιοπηγή και η τιμή που πληρώνουμε στη βενζίνη πληρώνεται στο βενζινάδικο.

    Ο χρόνος που χρειάζεται από την πετρελαιοπηγή μέχρι το βενζινάδικο δεν είναι λίγος και είμαι βέβαιος, ότι σύντομα θα έχουμε αποκλιμάκωση και στις τιμές των βενζινάδικων.

    Σε άλλη ερώτηση αν υπάρχει κερδοσκοπία, ο κ. Φώλιας ανέφερε ότι δεν αποκλείεται να υπάρχει και αυτήν θέλουμε να εντοπίσουμε. Το να μιλάμε θεωρητικά είναι ένα θέμα. Το ζητούμενο όμως είναι να την εντοπίσουμε και να την τιμωρήσουμε.

    Εγκρίθηκε το σχέδιο εξυγίανσης για τις ΟΑ

    Το σχέδιο εξυγίανσης της Ολυμπιακής Αεροπορίας εξέτασε η Κυβερνητική Επιτροπή που συνεδρίασε χθες υπό την προεδρία του πρωθυπουργού.

    Για "μια μεγάλη διαρθρωτική παρέμβαση της κυβέρνησης" στο ζήτημα της Ο.Α. που "λύνει οριστικά ένα ζήτημα που απασχολεί την ελληνική κοινωνία και το πολιτικό σύστημα εδώ και 30 χρόνια" έκανε λόγο ο υπουργός Μεταφορών κ. Κωστής Χατζηδάκης μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής. Η νέα εταιρεία "θα είναι αποκρατικοποιημένη και θα υπάρχει απόλυτη καλυψη των εργαζομένων" τόνισε ο υπουργός.

    Το σχέδιο προβλέπει το κλείσιμο της εταιρείας με παράλληλη έναρξη των διαδικασιών για τη σύσταση νέας εταιρείας με ιδιώτες επενδυτές.

    Η νέα εταιρεία θα "κληρονομήσει" το σήμα και το όνομα της Ολυμπιακής και τις πολύτιμες χρονοθυρίδες της στα ελληνικά και διεθνή αεροδρόμια.

    Το σχέδιο του Υπουργείου "σέβεται τους εργαζόμενους, εξασφαλίζει τις πτήσεις στις άγονες γραμμές και ταυτόχρονα βοηθά στο να μπορέσει η Ολυμπιακή να συνεχίσει να πετάει" δήλωσε από την πλευρά του ο υπουργός Άμυνας. Απαντώντας σε ερώτηση για το αν το κλίμα είναι βαρύ, ο κ. Μεϊμαράκης είπε: "ανεξαρτήτως κλίματος, η ΝΔ έχει αναλάβει την υποχρέωση να υλοποιήσει το πρόγραμμά της, όπως την εξουσιοδότησε ο ελληνικός λαός".

    Δηλώσεις Θ.Ρουσόπουλου

    Ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος, με αφορμή ερώτηση κατά τη σημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, επισήμανε πως η κυβέρνηση, ύστερα από επίμονη και σκληρή διαπραγμάτευση με την Κομισιόν, πέτυχε την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Έγκριση που, όπως τόνισε, "είναι κρίσιμη για τους επενδυτές, καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν μας είχε δοθεί, αλλά και για τη συνέχιση της χρήσης του ονόματος και των ολυμπιακών κύκλων, την αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων, τη συνέχεια των πτήσεων στις άγονες γραμμές και του πτητικού έργου, μέχρι την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης".

    Επικαλέσθηκε το παράδειγμα βελγικής εταιρείας που δεν διατήρησε το όνομά της και είχε πολλά προβλήματα και αφού τόνισε ότι η δουλειά που έγινε κατέληξε, χθες, με επιτυχία, σημείωσε ότι "βεβαίως, υπάρχει ακόμα δρόμος".

    Αναφερόμενος ειδικά στο θέμα των άγονων γραμμών διαβεβαίωσε ότι δεν θα υπάρξει κανενός είδους μείωση των συγκεκριμένων πτήσεων.

    «Είναι μύθος ότι θα μείνουν χωρίς αεροπορικές συνδέσεις τα νησιά αν ιδιωτικοποιηθεί η Ολυμπιακή», υπογράμμισε και συμπλήρωσε πως η επιδότηση και κάλυψη των άγονων γραμμών είναι κοινοτική υποχρέωση, ανεξάρτητα από το αν η εταιρεία είναι δημόσια ή ιδιωτική.

    Για το μέλλον των εργαζομένων ανέφερε ότι έχουν βρεθεί 14.000 θέσεις στο δημόσιο, για όσους θέλουν να μεταταχθούν, ενώ υπάρχουν και προγράμματα εθελουσίας εξόδου και ότι στη μεταβατική περίοδο θα συνεχίσουν να εργάζονται κανονικά.

    Όσο για το νέο επενδυτή, είπε πως το θέμα με την Κομισιόν έχει κλείσει και δεν θα έχει κανένα πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ενώ με αφορμή επόμενη ερώτηση, διατύπωσε πως η Ολυμπιακή παρουσίαζε έλλειμμα 1 εκ. ευρώ ημερησίως και ζημιές 2,6 δισ ευρώ, την ίδια ώρα που άλλες ιδιωτικές εταιρείες στην Ευρώπη πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους. Σημείωσε δε, ότι τέτοιες υποθέσεις δεν κλείνουν σε 1-2 μήνες, αλλά χρειάζεται χρόνος και δουλειά.

    Σχετικά με το λόγο, για το οποίο η Ο.Α. έχασε μερίδιο από την αγορά, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως όταν ξεκίνησε η άλλη ιδιωτική εταιρεία, επί ΠΑΣΟΚ, από το 0% έφτασε στο 40% της αγοράς και επί ΝΔ από το 40% έφτασε στο 49%.

    Σε ερώτηση για τον ΟΣΕ, απάντησε πως δεν έχει κάτι συγκεκριμένο, παρέπεμψε σε δήλωση του κ. Χατζηγάκη και είπε ότι παρουσιάζει τεράστια οικονομικά προβλήματα.

    Συνέντευξη Κ. Χατζηδάκη

    Το σχέδιο για τη μετάβαση στη νέα εταιρία, το οποίο είχε υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στην Κομισιόν και εγκρίθηκε από την αρμόδια επιτροπή, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός στόχος της κυβέρνησης είναι η μετάβαση σε μια νέα ανταγωνιστική εταιρία μέσα από μια λύση που έχει δύο σκέλη. Πρώτον το σχέδιο αποκρατικοποίησης και δεύτερο το σχέδιο εξασφάλισης όλων των εργαζομένων.

    Το σχέδιο αποκρατικοποίησης περιλαμβάνει πέντε στάδια. Ειδικότερα θα ιδρυθούν υπό την "Πάνθεον" τρεις εταιρίες, μία για το πτητικό έργο, μία για την επίγεια εξυπηρέτηση και μία για την τεχνική βάση. Στο δεύτερο στάδιο θα γίνει η επιλογή ιδιωτών επενδυτών με δημόσιο διεθνή διαγωνισμό, μέχρι τέλος του έτους, ύστερα από απόφαση της επιτροπής αποκρατικοποιήσεων.

    Η νέα πτητική εταιρία ξεκινά με το 65% του σημερινού όγκου της Ολυμπιακής, ενώ οι νέες εταιρίες επίγειας εξυπηρέτησης και τεχνικής βάσης ξεκινούν με αριθμό εργαζομένων που δεν ξεπερνά τον σημερινό σε αντίστοιχες δραστηριότητες της ΟΑ -Υπηρεσίες.

    Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών στόχος είναι η εξεύρεση ενός σοβαρού και αξιόπιστου επενδυτή ο οποίος θα μπορέσει να επιδιώξει και να επιτύχει την ανάπτυξη της εταιρίας, να διασφαλίσει την εξυπηρέτηση των άγονων γραμμών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

    Σε πρώτη φάση θα υπάρξει κοινή απόκτηση μετοχών της ΟΑ, της ΟΑ-Υπηρεσίες και της τεχνικής βάσης από την "Πάνθεον" ύψους 51%, ενώ το 49% θα έχει ο επενδυτής. Δηλαδή δημιουργείται μία σχέση ομίλου μεταξύ της Ολυμπιακής και της Πάνθεον, ενώ ο επενδυτής δεν θα έχει δικαίωμα υπαναχώρησης. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η σταδιακή μεταβίβαση των περιουσιακών στοιχείων εντός ομίλου. Το σχήμα αυτό θα λειτουργήσει για μερικούς μήνες, ώσπου ο ιδιώτης επενδυτής να απορροφήσει το 100% της Ολυμπιακής. Κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου για την προετοιμασία της πλήρους λειτουργίας των νέων εταιριών δεν θα υπάρξει κανένα κενό στην παροχή πτητικού έργου.

    Όπως διευκρίνησε ο κ. Χατζηδάκης στη φάση αυτή το ελληνικό κράτος θα διαθέσει στη νέα εταιρία τα περιουσιακά στοιχεία στα οποία περιλαμβάνονται η τεχνική βάση, το πτητικό έργο, η επίγεια εξυπηρέτηση και τα σημαντικότερα slots, ενώ ο επενδυτής θα συμμετάσχει στο νέο σχήμα με μετρητά. "Δεν πουλάμε το σήμα αλλά δίνουμε άδεια χρήσης στον ιδιώτη επενδυτή" τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηδάκης.

    Ιδιαίτερη μέριμνα, σύμφωνα με τον υπουργό Μεταφορών, έχει ληφθεί για το μέλλον των εργαζομένων στην Ολυμπιακή. Μόλις οι εταιρίες τεθούν σε καθεστώς εκκαθάρισης θα ισχύσουν τα μέτρα για την κάλυψη των 4.593 τακτικών υπαλλήλων της εταιρίας.

    Συγκεκριμένα όσοι συμπλήρώνουν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση μπορούν να καταθέσουν σχετική αίτηση ενώ για τους 2.745 μπορούν να επιλέξουν πλήρη σύνταξη ή αύξηση ενσήμων κατά 50%. Για όλους θα υπάρξει ειδική μέριμνα με δυνατότητα μεταφοράς τους στο δημόσιο και τις ΔΕΚΟ, στήριξη του εισοδήματος μέχρι την εργασιακή αποκατάσταση και συγκεκριμένα ειδικό επίδομα για διάστημα 12 μηνών ενώ θα επιδοτούνται οι εργοδότες που θα προσλάβουν υπαλλήλους από την Ολυμπιακή με 25 ευρώ την ημέρα για τρία χρόνια και την υποχρέωση να τους κρατήσουν για έναν ακόμη χρόνο. Επίσης θα έχουν εφάπαξ ποσό κοινωνικής ενίσχυσης από τον ΟΑΕΔ, καθώς και δυνατότητα πρόσληψης στις νέες εταιρίες.Πάντως ο υπουργός διευκρίνησε ότι στις συζητήσεις για την πρόσληψη προσωπικού στις εταιρίες που θα αναλάβουν ιδιώτες το κράτος δεν θα έχει συμμετοχή και οι διαπραγματεύσεις θα γίνουν μεταξύ των εργαζομένων και των ιδιωτών.

    Ο κ.Χατζηδάκης δήλωσε ότι έχουν εντοπιστεί 14.317 θέσεις σε επιχειρήσεις του δημοσιου τομέα που μπορούν να μεταταχθούν τόσο οι τακτικοί όσο και οι συμβασιούχοι υπάλληλοι της Ολυμπιακής. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας υπάρχουν θέσεις για 700 εργαζόμενους. Για το λόγο αυτό θα συσταθεί ειδικό γραφείο στο υπουργείο Μεταφορών.

    Σε ό,τι αφορά το κόστος του σχεδίου κοινωνικής ενίσχυσης των εργαζομένων στην Ολυμπιακή ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι ανέρχεται στο 1,2 δισ. ευρώ σε βάθος 25ετίας.

    Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα του υπουργού Μεταφορών στο τέλος Δεκεμβρίου θα γίνει ο διεθνής ανοιχτός διαγωνισμός για την εκδήλωση ενδιαφέροντος από επενδυτές, μέχρι τον Απρίλιο θα έχουν ιδρυθεί οι τρεις νέες εταιρίες, ενώ μέχρι το τέλος του 2009 θα έχει ολοκληρωθεί η πλήρης αποκρατικοποίηση της Ολυμπιακής.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων ο κ. Χατζηδάκης μεταξύ άλλων:

    -Εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξουν επενδυτές, καθώς η νέα εταιρία δεν φέρει τα "βαρίδια" του παρελθόντος, η λύση είναι σύννομη με την Ευρωπαϊκή Ένωση και θα έχει τη δυνατότητα να υπογράφει νέες συμβάσεις εργασίας.

    -Στις νέες προσλήψεις δεν θα έχει συμμετοχή το κράτος. Η διαπραγμάτευση θα γίνει αποκλειστικά μεταξύ των εργαζομένων και των επενδυτών.

    -Θα υπάρξουν σχετικές νομοθετικές ρυθμίσεις για όλα τα θέματα που αφορούν τη μετάβαση της Ολυμπιακής στο νέο σχήμα.

    -Ο αριθμός των εργαζομένων στη νέα εταιρία θα εξαρτηθεί αποκλειστικά και μόνο από τους επενδυτές.

    -Θα γίνει διάλογος με τους εργαζόμενους επί περίπου τρεις εβδομάδες, προκειμένου να τους ενημερώσει για όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν το νέο σχήμα.

    -Δεν υπήρξε θέμα κακοδιαχείρισης. Υπάρχει δομικό πρόβλημα στην εταιρία. Επενδυτικοί σύμβουλοι έχουν ξεκινήσει εδώ και μήνες διερεύνηση της αγοράς για την αναζήτηση ιδιωτικών κεφαλαίων. Παρά τις επίμονες ερωτήσεις ο κ. Χατζηδάκης δεν θέλησε να αποκαλύψει αν έχουν βρεθεί επενδυτές.

    -Θα γίνει ανοιχτός δημόσιος διαγωνισμός στο τέλος Δεκεμβρίου του 2008 ύστερα από απόφαση της Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων, η οποία θα ληφθεί σύντομα.

    -Θα γίνει αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων της Ολυμπιακής από ανεξάρτητους ορκωτούς εκτιμητές.

    -Από την πλευρά του δημοσίου επενδυτικοί σύμβουλοι έχουν οριστεί οι Λαζάρντ, Εθνική Τράπεζα, Εμπορική Τράπεζα και η Αλφα Μπανκ.

    -Οι νέες εταιρίες υποχρεούνται να συμμετάσχουν στους διαγωνισμούς για τις λεγόμενες άγονες γραμμές. Στο διαγωνισμό αυτό μπορεί να συμμετάσχει και η AEGEAN, αλλά όπως διευκρίνησε ο υπουργός υπάρχει και η Επιτροπή Ανταγωνισμού προκειμένου να αποφευχθεί το μονοπώλιο.

    Στην αρχή της παρουσίασής του ο κ. Χατζηδάκης απέδωσε την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η Ολυμπιακή σε δομικό πρόβλημα της εταιρίας, καθώς είναι η μόνη αεροπορική εταιρία στην Ευρώπη που ανήκει 100% στο κράτος και η μόνη που είναι τόσο ζημιογόνα σε σχέση με το μέγεθός της.

    Παράλληλα ανέφερε έντεκα συγκεκριμένους λόγους, προκειμένου, όπως είπε, να αποδείξει τους μύθους και την πραγματικότητα για την Ολυμπιακή.

    Μεταξύ αυτών ανέφερε ότι τελικά το δημόσιο δεν χρωστάει στην Ολυμπιακή αλλά η Ολυμπιακή στο δημόσιο, ότι όλα σχεδόν τα δρομολόγια εσωτερικού ακόμη και της Θεσσαλονίκης και της Κέρκυρας είναι ζημιογόνα, παρά την πληρότητα εξ αιτίας του υψηλού κόστους συντήρησης και επίγειας εξυπηρέτησης. Οι μόνες κερδοφόρες γραμμές είναι οι άγονες καθώς επιδοτούνται. Μόνο το 10% του τουριστικού ρεύματος στην Ελλάδα χρησιμοποιεί την Ολυμπιακή καθώς η πλειοψηφία των τουριστών έρχεται με τσάρτερς.

    Έξω από το υπουργείο Μεταφορών είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή οι οποίοι φωνάζοντας συνθήματα θέλησαν να μπουν στο υπουργείο, αλλά εμποδίστηκαν από ισχυρές δυνάμεις των ΜΑΤ.

    [02] "Ενιαίος φορέας μεταφορών"

    Το ΚΚΕ θέλει να συμβάλλει στην εκτίναξη της δράσης του λαϊκού κινήματος στο θέμα της ιδιωτικοποίησης της Ολυμπιακής Αεροπορίας, δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, προσθέτοντας ότι οι συνέπειες της κυβερνητικής πολιτικής δεν αφορούν μόνο τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή, αλλά το σύνολο των εργαζομένων.

    Η Ολυμπιακή, είπε η κ. Παπαρήγα, πωλείται για τον ίδιο λόγο που ιδιωτικοποιούνται οι ΔΕΚΟ, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, και όχι μόνο για τα ελλείμματα.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ υποστήριξε, ότι επί σειρά ετών υπήρξε προγραμματισμένη φθορά της Ολυμπιακής και σημείωσε ότι οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να δείξουν την παραμικρή εμπιστοσύνη στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ότι θα εξασφαλίσει τις θέσεις εργασίας.

    Η κ. Παπαρήγα υποστήριξε τη θέση του ΚΚΕ, για τη δημιουργία ενιαίου φορέα μεταφορών, ενώ ειδικότερα για τις αερομεταφορές τάχθηκε υπέρ της αποκλειστικής εκμετάλλευσης των εσωτερικών γραμμών από την Ολυμπιακή Αεροπορία.

    Επίσης, άφησε να εννοηθεί ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις και στο θέμα της ασφάλειας των πτήσεων, γιατί όπως είπε, οι ιδιώτες, όπως συμβαίνει παντού, προτάσσουν το κέρδος και πρόσθεσε ότι ήδη έχουν μειωθεί οι έλεγχοι ασφαλείας στα αεροσκάφη.

    Η κ. Παπαρήγα τόνισε ότι το ΚΚΕ έχει θέσεις αρχής και αυτές καθορίζουν την πολιτική του κόμματος, ενώ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με δήλωση του κ. Πάγκαλου ότι το ΚΚΕ είναι σύμμαχος της κυβέρνησης, είπε ότι είναι άνευ σημασίας οι ρήσεις του κ. Πάγκαλου.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου, η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι υπάρχει ανάδειξη ορισμένων υπαρκτών σκανδάλων στην κατάλληλη συγκυρία, προσθέτοντας ότι υπάρχει προβληματισμός για ποιο λόγο βγαίνουν τώρα αυτά τα σκάνδαλα, υπενθυμίζοντας ότι το ΚΚΕ είχε φέρει στη Βουλή το θέμα της Μονής Βατοπαιδίου από το 2002.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργαζόμενους να "πλήξουν" και τα δύο μεγάλα κόμματα, αλλά και τα εναλλακτικά σχέδια συνεργασίας που βρίσκονται σε εξέλιξη. Προέβλεψε δε ότι ετοιμάζεται ένα σκηνικό δικομματικού ντέρμπι, τονίζοντας ότι όλη αυτή η συζήτηση είναι παραπλανητική και κατέληξε λέγοντας ότι υπάρχουν διεργασίες στο λαό, οι οποίες δεν πρέπει να ανασταλούν κάτω από εκβιαστικά διλήμματα.

    Φεστιβάλ ΚΝΕ-ΚΚΕ

    Με κεντρικό σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία - πρωτοπόρα δράση για το μέλλον μας το σοσιαλισμό» ανοίγουν σήμερα οι πύλες στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια, για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ, οι οποίες θα κορυφωθούν την Κυριακή το βράδυ με την ομιλία της γγ του ΚΚΕ Αλέκας Παπαρήγα.

    Αντιπροσωπείες από 60 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα και οργανώσεις Κομμουνιστικής Νεολαίας από 35 χώρες θα τιμήσουν με την παρουσία τους το φετινό φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ.

    Την Κυριακή οι αντιπροσωπείες θα συναντηθούν με αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τη ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η ομάδα εργασίας για τη Διεθνή Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών κομμάτων που θα γίνει το Νοέμβρη του 2008 στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας ενώ το Σάββατο το πρωί θα συγκληθεί η επιτροπή Ευρώπης και Β. Αμερικής της ΠΟΔΝ.

    Ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται να προκαλέσουν οι συζητήσεις στο χώρο της Διεθνούπολης με τη συμμετοχή των ξένων αντιπροσωπειών. Την Πέμπτη η συζήτηση για τις εξελίξεις στον Καύκασο, την Παρασκευή για τον αντιδραστικό χαρακτήρα της ΕΕ και τον αντικομουνισμό και το Σάββατο οι πολυάριθμες πρωτοβουλίες αλληλεγγύης με τη σοσιαλιστική Κούβα και τα 50χρονα της επανάστασης, με την πάλη για την απελευθέρωση των 5 πατριωτών, με τον αγώνα για την άρση του αποκλεισμού σε βάρος του Νησιού της επανάστασης.

    [03] "Εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης"

    «Σήμερα που η παγκόσμια οικονομική κρίση αναδεικνύει τα αδιέξοδα ενός μοντέλου οικονομικής μεγέθυνσης προσανατολισμένου στην αύξηση της κερδοφορίας δίχως όρια, δίχως έλεγχο, σήμερα είναι περισσότερο από κάθε άλλη φορά επιτακτική ανάγκη να προσανατολιστούμε σε ένα εναλλακτικό μοντέλο ανάπτυξης με επίκεντρο τις κοινωνικές ανάγκες και την προστασία του περιβάλλοντος» δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥν Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της της Greenpeace Νίκο Χαραλαμπίδη.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε πως για την αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος χρειάζεται ένα σχέδιο ανάπτυξης με στόχο απεξάρτηση της χώρας από τον λιγνίτη, την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών και την εξοικονόμηση ενέργειας μέσω της λεγόμενης "πράσινης κατανάλωσης".

    «Το ευχάριστο είναι ότι εντείνονται και οι κινητοποιήσεις στα κινήματα των πολιτών που διεκδικούν καλύτερη ποιότητα ζωής και ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης» σημείωσε ο κ.Τσίπρας και πρόσθεσε ότι ο ΣΥΝ θα βρεθεί στην πρώτη γραμμή αυτών των κινημάτων και θα αναλάβει «το πολιτικό κόστος προτάσεων και θέσεων, που μπορεί να βρίσκονται κόντρα στο κυρίαρχο ρεύμα» αλλά όμως «είναι σε σωστή κατεύθυνση για την προστασία του περιβάλλοντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των πολιτών στην χώρα μας».

    ΣΥΡΙΖΑ για Ο.Α.

    «Ταφόπλακα για τον εθνικό αερομεταφορέα αποτελεί το δήθεν σχέδιο εξυγίανσης των Ολυμπιακών Αερογραμμών που διαμόρφωσε η κυβέρνηση της Ν.Δ. και εισηγήθηκε προς την Κομισιόν» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

    «Ο κ. Χατζηδάκης αναλαμβάνει το ρόλο του τελικού νεκροθάφτη της Ο.Α.» αναφέρει η ανακοίνωση, σημειώνει ότι το σχέδιο «στοχεύει στην εδραίωση ενός παντοδύναμου καρτέλ στις αερομεταφορές στη χώρα μας σε βάρος της δημόσιας περιουσίας και των εργαζομένων στην Ο.Α.». και τονίζει ότι «όπου εφαρμόστηκαν οι πολιτικές ιδιωτικοποίησης είχαν καταστροφικά αποτελέσματα για τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την ασφάλεια των αερομεταφορών».

    Ο ΣΥΡΙΖΑ επιρρίπτει ευθύνες στις ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και στις διοικήσεις που διαχειρίστηκαν τις τύχες της Ο.Α. τις τελευταίες δεκαετίες και δηλώνει ότι θα αγωνιστεί στο πλευρό των εργαζομένων «ενάντια στην καταστροφική πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων».

    [04] Ευρωπαϊκές προδιαγραφές

    Το κομμάτι της παράκαμψης των Θερμοπυλών, στο οδικό πέταλο του Μαλιακού, παρέδωσε σήμερα στην κυκλοφορία ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, πυροδοτώντας και έκρηξη σε τούνελ, στο εργοτάξιο της Στυλίδας.

    "Με το τμήμα αυτό παραδίδουμε σε κυκλοφορία τα 54 χιλιόμετρα από τα 77, που έχει συνολικά το πέταλο του Μαλιακού. Πλέον, αυτό το κομμάτι, το φονικό πέταλο του Μαλιακού, γίνεται ένας σύγχρονος αυτοκινητόδρομος με ευρωπαϊκές προδιαγραφές", τόνισε ο κ. Σουφλιάς από το εργοτάξιο της παράκαμψης της Στυλίδας, όπου βρέθηκε ύστερα από επιθεώρηση των έργων στον ανισόπεδο κόμβο των Θερμοπυλών και στο τμήμα της γέφυρας, λίγα χιλιόμετρα παρακάτω.

    Ο υπουργός πρόσθεσε, πως από τα 23 χιλιόμετρα, που απομένουν προς κατασκευή, τα τέσσερα, τα οποία περιλαμβάνουν τον κόμβο της Λαμίας, θα δοθούν στην κυκλοφορία περί τα μέσα του 2009, ενώ το κομμάτι της παράκαμψης της Στυλίδας και του Καραβόμυλου, μήκους 19 χιλιομέτρων, έχει συμβατικό χρόνο παράδοσης το Σεπτέμβριο του 2010, αλλά ο ίδιος εκτιμά ότι αυτό θα παραδοθεί πολύ νωρίτερα, περί το τέλος 2009.

    Ο κ. Σουφλιάς επεσήμανε ότι ο Ε65, ένας δρόμος 176 χιλιομέτρων με εντελώς καινούργια χάραξη, που θα ενώνει τον ΠΑΘΕ με την Εγνατία, αρχίζει να κατακευάζεται τον Οκτώβριο. Πρόσθεσε δε, ότι προ ημερών άρχισαν οι εργασίες στα Τέμπη, σε ένα από τα χειρότερα τμήματα της εθνικής οδού.

    "Πλέον, σε τέσσερα περίπου χρόνια ολόκληρος ο ΠΑΘΕ θα είναι ένας σύγχρονος ευρωπαϊκός αυτοκινητόδρομος. Η Λαμία θα είναι ένας στρατηγικής σημασίας κόμβος για την Ελλάδα και θα βοηθήσει πολύ την ανάπτυξή της", υπογράμμισε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε: "Προσπαθούμε να παράγουμε έργο, να κατασκευάσουμε την απαραίτητη υποδομή στην Ελλάδα. Προχωράμε πάρα πολύ γρήγορα με σύστημα και όχι απλώς τηρούμε το χρονοδιάγραμμα, με το οποίο έχουμε δεσμευτεί, αλλά είμαστε και πιο πριν στην κατασκευή των έργων". Επιπλέον, ο υπουργός δήλωσε υπερήφανος για το κατασκευαστικό δυναμικό της Ελλάδας.

    Σε ό,τι αφορά το συνολικό κόστος του έργου, τα 77 χιλιόμετρα του Μαλιακού στοιχίζουν 800 εκατομμύρια, στα οποία αν προστεθεί το κόστος του έργου παραχώρησης του Ε65 και το άλλο του έργου παραχώρησης Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας, δίνουν σύνολο 3 δισ 700 εκ. ευρώ, "ποσό τεράστιο - όπως τόνισε ο υπουργός, που θα βοηθήσει όλη την Ελλάδα να αναπτυχθεί".

    Στο περιθώριο της επιθεώρησής του στα έργα του οδικού άξονα και σε ερώτηση για τη σημερινή κατάσταση στην κυβέρνηση, ο κ. Σουφλιάς είπε πως θα προτιμούσε να μην μπει σήμερα σε αυτά τα θέματα, καθώς, σήμερα, "είμαστε στα αποτελέσματα της πολιτικής στην πραγματική πολιτική, εδώ που παράγεται έργο".

    Δήλωσε, ωστόσο, ότι "σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση, έχει παράξει σημαντικό έργο, περνά μια δύσκολη στιγμή. Όλες οι κυβερνήσεις, σε όλες τις χώρες, περνάνε μια δύσκολη στιγμή. Το θέμα είναι να τις ξεπεράσουν και θα την ξεπεράσουμε, ταυτόχρονα όμως, κάνοντας και τη δουλειά μας, γι' αυτό που μας ψήφισε ο ελληνικός λαός".

    "Θα την ξεπεράσουμε, θα το δείτε", επανέλαβε με έμφαση ο κ. Σουφλιάς.

    Από την πλευρά του, ο νομάρχης Φθιώτιδας, Αθανάσιος Χειμάρας, δήλωσε πως "κατά γενική ομολογία, η κυβέρνησή μας διέρχεται μια -πιστεύω- προσωρινή κρίση, που διογκώνεται από κάποια ΜΜΕ και οφείλεται στα επώδυνα οικονομικά μέτρα -δικαιολογημένα ή μη- και κυρίως στη συμπεριφορά κάποιων στελεχών και ελάχιστων υπουργών, που πιστεύω ότι σύντομα ο πρωθυπουργός θα τους ξεκουράσει".

    Συνοδεία του υπουργού, μεταξύ άλλων, ήταν οι βουλευτές της ΝΔ Νίκος Σταυρογιάννης, Ηλίας Καλιώρας, Χρήστος Σταϊκούρας και Αθανάσιος Γιαννόπουλος, καθώς και πολλά στελέχη της δημοτικής και νομαρχιακής αυτοδιοίκησης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 18 September 2008 - 12:30:29 UTC