Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να ξαναφέρουμε τον πολίτη στο προσκήνιο"
  • [02] "Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση"
  • [03] "Ριζική αλλαγή πολιτικής"
  • [04] "Δύναμη ανατροπής ο ΛΑ.Ο.Σ"
  • [05] Αναταραχή στις διεθνείς αγορές

  • [01] "Να ξαναφέρουμε τον πολίτη στο προσκήνιο"

    Τους κινδύνους που ελλοχεύουν για την σύγχρονη Δημοκρατία επισήμανε κατά την ομιλία του ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Παπανδρέου, ο οποίος αφού τόνισε πως η Δημοκρατία στην Ελλάδα δεν υπήρξε αυτονόητη αλλά κατακτήθηκε ενάντια σε διωγμούς, φακελώματα, και νοθείες, τόνισε πως σήμερα έχει εδραιωθεί στην συνείδηση των πολιτών και μοιάζει μην κινδυνεύει.

    «Δεν κινδυνεύει από τανκ, αλλά κινδυνεύει από την απαξίωση των θεσμών και την διολίσθηση σε μια δημοκρατία των τύπων, χωρίς συμμετοχή. Σήμερα κίνδυνος είναι η έκπτωση των αξιών και της εφαρμογή των νόμων» είπε και πρόσθεσε πως η στέρηση των δικαιωμάτων αγανακτούν τον πολίτη και τον οδηγούν στην εσωστρέφεια. Τα νέα δεδομένα - όπως τόνισε - που υπονομεύουν τους θεσμούς είναι σήμερα φαινόμενα και σε παγκόσμιο επίπεδο, με κυρίαρχα τα φαινόμενα συγκέντρωσης τεράστιου πλούτου σε λίγους και ισχυρούς και συγκέντρωση των ΜΜΕ».

    Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μίλησε για την «ανάγκη αντίδρασης στα φαινόμενα αυτά» αναφέροντας πως για να αντιδράσουμε πρέπει να ξαναδούμε την έννοια της δημοκρατίας. «Και δημοκρατία - όπως είπε - σημαίνει πολιτική και νομική ισότητα, όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στους νόμους, σημαίνει κράτος δικαίου, διάκριση εξουσιών στην πράξη, σημαίνει ότι το κράτος εγγυάται τα θεμελιώδη δικαιώματα, ότι στηρίζει και δίνει ευκαιρίες, σημαίνει κοινωνική απελευθέρωσης από το καθεστώς ανασφάλειας της καθημερινότητας, σημαίνει διάλογος και παρρησία, να λες ελεύθερα την άποψη σου και να ψηφίζεις, αν συζητάμε ανοιχτά, θαρραλέα, να καταθέτουμε προτάσεις, σημαίνει ευκαιρίες για ανάπτυξη».

    Ο κ. Παπανδρέου επικέντρωσε στο τι σημαίνει Δημοκρατία αναφέροντας χαρακτηριστικά «για μας Δημοκρατία σημαίνει αυτονομία πολιτικής, των κομμάτων για την γνήσια έκφραση των πολιτών, αυτονομία από τον σφιχτό εναγκαλισμό από τα κεφάλαια και τα ΜΜΕ, με καθαρές και διαφανείς σχέσεις, με διάκριση των εξουσιών, με αποκέντρωση αποφάσεων , ξαναφέρνοντας τον πολίτη στο προσκήνιο».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ευχήθηκε η καθιέρωση της ημέρας να μην καταστεί άλλοθι για τους δημοκράτες, αλλά μέρα στοχασμού και πρόσθεσε την αναγκαιότητα να ασκούνται με πίστη οι νόμοι και οι κανόνες, αλλά και οι άγραφοι νόμοι. Τόνισε πως οι γραπτοί νόμοι υπάρχουν στο Σύνταγμα, οι άγραφοι νόμοι δεν γράφτηκαν ποτέ γιατί δεν καθορίζονται από λέξεις, άλλα περιγράφονται από συμπεριφορές. «Άγραφοι νόμοι δεν είναι να διαιρούμε τον λαό, σε κομματικούς φίλους ή μη αλλά να τον ενώνουμε. Άγραφοι νόμοι είναι αυτοί που γεφυρώνουν το χάσμα μεταξύ του τι είναι νόμιμο και τι ηθικό. Και η ποινή κατά τον Περικλή είναι η ντροπή. Παραβίαση των άγραφων νόμων είναι όταν η ντροπή είναι ανύπαρκτη και η ασυδοσία οργιάζει» είπε ο κ. Παπανδρέου, καταλήγοντας πως μπορούμε να αποκαταστήσουμε την πίστη των πολιτών στις λειτουργίες της Δημοκρατίας.

    Δηλώσεις Γ.Παπακωνσταντίνου για οικονομία

    «Είναι η κυβέρνηση της ΝΔ με υπουργό Οικονομίας τον κ. Αλογοσκούφη, που υπερέβη το έλλειμμα του 3% και έβαλε την χώρα σε επιτήρηση, μία φορά για πολιτικούς λόγους και τώρα κινδυνεύουμε να μπούμε (υπό επιτήρηση) για δεύτερη φορά για λόγους ανικανότητας διαχείρισης», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, σε τοποθέτησή του επί της σημερινής συνέντευξης του υπουργού Οικονομίας για τα αποτελέσματα του ECOFIN.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι ενώ επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ οι μεγάλοι στόχοι ήταν η ένταξη της χώρας στην ΟΝΕ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες και τα μεγάλα έργα, τώρα «ο εθνικός στόχος είναι να αποφύγουμε την επιτήρηση» και έθεσε το ερώτημα «πως είναι δυνατόν σε μια οικονομία με ρυθμό ανάπτυξης 2,5%-3% ο υπουργός Οικονομίας να μην μπορεί να κλείσει προϋπολογισμό».

    Αναφερόμενος στα λεγόμενα του κ. Αλογοσκούφη για «προτάσεις του ΠΑΣΟΚ ύψους 11 δισ. ευρώ», ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε «θα συμβούλευα τον κ. Αλογοσκούφη, προτού μιλήσει για τα νούμερα του ΠΑΣΟΚ, να δει κατβ αρχή τα νούμερα του δικού του προϋπολογισμού».

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ είπε ακόμη ότι το πρόγραμμα εξοπλιστικών δαπανών είναι 25-30 δισ. ως το 2014 και έθεσε το ερώτημα «αν υπάρχει πολίτης που βλέποντας την αδιαφάνεια με την οποία γίνονται οι εξοπλιστικές δαπάνες επί ΝΔ, θεωρεί ότι δεν μπορούν να βρεθούν οικονομίες από εκεί».

    «Τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού επί ΝΔ έπεσαν από 25% του ΑΕΠ στο 22%, μια απώλεια ύψους περίπου 5 δισ. ετησίως. Υπάρχει καμία αμφιβολία ότι μια πιο ικανή κυβέρνηση μπορεί να επαναφέρει τα έσοδα αυτά εκεί που ήταν;», είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και στην εισφοροδιαφυγή η οποία, όπως είπε, επί ΝΔ αυξήθηκε από 3 δισσε 7 δισ. ευρώ. Από το 2003, που είχαμε ανάπτυξη 5%, έχουμε πέσει κάτω από 3% και σύμφωνα με κάποιους διεθνείς οίκους θα πάμε στο 1,8% του χρόνου».

    "Χρήματα υπάρχουν, είναι θέμα πολιτικών επιλογών από πού θα πάρεις και πού θα δώσεις. Το ΠΑΣΟΚ το 1993 έβαλε την οικονομία σε έναν ενάρετο αναπτυξιακό κύκλο, βάζοντας την χώρα στην ΟΝΕ, κάνοντας Ολυμπιακούς Αγώνες, αυξάνοντας τις δημόσιες υποδομές και δίνοντας χρήματα για το κοινωνικό κράτος. Η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ θα το ξανακάνει", είπε..

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ έριξε ιδιαίτερο βάρος στον χρηστό τρόπο διακυβέρνησης της χώρας και τόνισε ότι επειδή υπάρχει ανάπτυξη «μια κυβέρνηση βρίσκει αυτά που είπαμε και άλλα τόσα», αρνούμενος και πάλι να μπεί «στην λογική του αθροίσματος, καθώς κάποια μέτρα είναι άμεσα και κάποια έχουν βάθος χρόνου».

    «Για παράδειγμα, το να πάνε οι επενδύσεις στην Παιδεία στο 5% του ΑΕΠ είναι μια πρόταση που έχει βάθος τετραετίας. Λέμε, όμως ότι από τον πρώτο χρόνο διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ θα δαπανήσουμε 1 δισ. περισσότερο για την εκπαίδευση», ανέφερε.

    Σχολιάζοντας, ύστερα από σχετική ερώτηση, τη διατύπωση Αλογοσκούφη ότι «ο κ. Παπανδρέου κινείται σε τριτοκοσμικές λογικές» και εκείνη του κ. Χατζιδάκη ότι οι προτάσεις Παπανδρέου «θυμίζουν διαφήμιση του «λαϊκού λαχείου», ο εκπρόσωπος του κινήματος είπε ότι «τριτοκοσμικός είναι ο τρόπος που αντιμετωπίζει ο κ. Αλογοσκούφης τις δημόσιες επιχειρήσεις σε αυτή τη χώρα». Για δε τον κ. Χατζηδάκη είπε «να ασχοληθεί λίγο περισσότερο να περισώσει την Ολυμπιακή και να αφήσει τα σχόλια».

    [02] "Λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση"

    Τον αγώνα για την Δημοκρατία ως πολιτική πρόταση του κόμματός της πρόταξε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα κατά την ομιλία της, εκφράζοντας την θέση πως η σύγχρονη δημοκρατία στην Ευρώπη δεν αποτελεί βάση και για την ειρήνη και τον σεβασμό του κάθε λαού να αποφασίζει ο ίδιος για την τύχη του.

    Η πρόεδρος της Κ.Ο. του ΚΚΕ τόνισε πως ο αγώνας για την Δημοκρατία αποτελεί αναπόσπαστο στοιχείο του αγώνα κατά της εξουσίας των μονοπωλίων, του ιμπεριαλισμού στο εθνικό επίπεδο και στις διεθνείς σχέσεις, επισημαίνοντας πως όσο δυναμώνει η κρατική και εργοδοτική βία σε εθνικό επίπεδο, τόσο δυναμώνει ο πόλεμος και η βία στις διεθνείς σχέσεις.

    Μάλιστα η κυρία Παπαρήγα δήλωσε την ιδιαίτερη ανησυχία της για τις επιπτώσεις που θα έχει το ξέσπασμα της κρίσης σε μια σειρά χώρες και στην Ελλάδα, στον τομέα των συνδικαλιστικών και γενικότερων δημοκρατικών ελευθεριών. Επικεντρώνοντας την προσοχή της στα «μέτωπα της πάλης», στα οποία το ΚΚΕ, προσδίδει ιδιαίτερο βάρος, η κυρία Παπαρήγα καθόρισε τα σημεία:

    - Την κατάργηση όλων των αντεργατικών αντιλαϊκών νόμων στην Ελλάδα και στην ΕΕ

    - Την εναντίωση στην θεσμική κατοχύρωση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, την συγκρότηση κοινών στρατιωτικών δυνάμεων που βαθαίνει την στρατιωτικοποίηση της Ε.Ε.

    - Την εναντίωση στους κατασταλτικούς μηχανισμούς με την βοήθεια της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας σε βάρος του λαϊκού κινήματος κατά της αντικομμουνιστικής εκστρατείας της ΕΕ και των συμμάχων της, να εξισώσουν το σοσιαλισμό - κομμουνισμό με τα αντιδραστικά καθεστώτα του ναζισμού και του φασισμού.

    - Την εναντίωση στην ένταξη στην κοινοτική νομοθεσία, σύμφωνα με την οποία ενισχύεται η συνεργασία των κατασταλτικών μηχανισμών, θεσμοθετούνται κοινές επιχειρήσεις στο έδαφος των κρατών μελών.

    - Την εισαγωγή της έννοιας της «βίαιης ριζοσπαστικοποίησης» και την υιοθέτηση της δράσης ενάντια στον «ριζοσπαστισμό» και τις «νέες ακραίες ιδεολογίες».

    «Ιδιαίτερα επικίνδυνη είναι η στρατηγική των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων με την επίκληση του πλαστού επιχειρήματος του λεγόμενου «αυτοπροσδιορισμού», ως όχημα για την υποκίνηση μειονοτικών ζητημάτων και την δημιουργία κρατών προτεκτοράτων» πρόσθεσε η κυρία Παπαρήγα.

    Καταληκτικά επίσης ανέφερε ότι οι συζητήσεις, αναζητήσεις και προβληματισμοί για την αποκαλούμενη «αναμόρφωση του ΟΗΕ» για νέα «συστήματα ασφαλείας» στην Ευρώπη και σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι προπέτασμα καπνού στα μάτια των λαών και μέσο για την συγκάλυψη του χαρακτήρα του ιμπεριαλισμού και της υποκριτικής προσπάθειας για τον δήθεν εξανθρωπισμό του.

    Ανακοίνωση ΚΚΕ για την οικονομία

    Η εργατική τάξη, οι αυτοαπασχολούμενοι, τα μικρομεσαία λαϊκά στρώματα, πλήρωσαν πανάκριβα για να υπάρχει η ξέφρενη κερδοφορία του κεφαλαίου. Τώρα, κυβέρνηση και ΕΕ απαιτούν να πληρώσουν ακόμα περισσότερα, για να αντιμετωπιστεί η επερχόμενη καπιταλιστική κρίση. Η απάντηση που πρέπει να δοθεί είναι μία: Καμία θυσία για την πλουτοκρατία, ταξικοί αγώνες με προοπτική, λαϊκή συμμαχία και αντεπίθεση, τονίζει το ΚΚΕ.

    [03] "Ριζική αλλαγή πολιτικής"

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, θα πραγματοποιήσει στις 11.30 το πρωί επίσκεψη στα γραφεία της Εθνικής Ασφαλιστικής.

    «Οι συνταξιούχοι είναι η πρώτη «παράπλευρη» απώλεια των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών που οδηγούν στη μετάβαση από την γενιά των 700 ευρώ στην κοινωνία των 700 ευρώ », δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας μετά τη συνάντησή του με τον Σύλλογο Συνταξιούχων των ΕΛΤΑ.

    Ο κ. Τσίπρας τόνισε την συμπαράστασή του στα βασικά αιτήματα των συνταξιούχων των ΕΛ.ΤΑ. για πλήρη ενσωμάτωση της ΑΤΑ στη σύνταξή τους και για αντιστοίχιση των συντάξεών τους με τις εκάστοτε αυξήσεις των μισθών των εν ενεργεία εργαζομένων, ώστε, όπως είπε, να σταματήσει επιτέλους η συνεχής απομείωση κυρίως εξ αυτών των δύο λόγων των συντάξεών τους.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι πρέπει να υπάρξει επιπλέον διορθωτική αύξηση 200 ευρώ στις συντάξεις για φέτος και 100 ευρώ του χρόνου, >.

    Χρειάζεται επειγόντως ριζική αλλαγή πολιτικής ώστε να τεθεί σε προτεραιότητα η κάλυψη των κοινωνικών αναγκών και όχι την αύξηση των επιχειρηματικών κερδών.Οι συνταξιούχοι δεν μπορεί να αντιμετωπίζονται ως άλογα που τα σκοτώνουν όταν γεράσουν, αλλά ως άνθρωποι που τους αξίζουν αξιοπρεπείς συντάξεις, υγειονομική περίθαλψη και αξιοπρεπής ζωή, τόνισε ο κ.Τσίπρας.

    Ομιλία Αλαβάνου στη Βουλή

    Έμφαση στην εμβάθυνση της κοινωνικής δημοκρατίας έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά την ομιλία του στην ειδική συνεδρίαση της Βουλής.

    «Δημοκρατία σημαίνει ισονομία. Πως οι νόμοι εφαρμόζονται στη πράξη και οι πολίτες μπορούν να εκφράσουν χωρίς φόβο το πρόβλημα τους για τον προϊστάμενο τους, το μισθό τους για την κυβέρνηση, την αντιπολίτευση για όλους. Δημοκρατία σημαίνει να λειτουργεί το κράτος πέρα από διακρίσεις, σημαίνει ισονομία πολιτών χωρίς παραβιάσεις ατομικών δικαιωμάτων, χωρίς ρατσιστικές νοοτροπίες», τόνισε ο κ Αλαβάνος ενώ πρόσθεσε:

    «Σήμερα δεν μπορούμε να μιλάμε για ισοπολιτεία όταν έχουμε πολίτες που ζουν κάτω από άθλιες οικονομικές, ή οικολογικές συνθήκες. Είναι ανάγκη μιας πλήρους στροφής με σειρά ριζοσπαστικών μέτρων»,

    Ακόμα, ο κ Αλαβάνος μίλησε για ανάγκη πλήρους ανατροπής του καθεστώτος προσέγγισης κράτους και εκκλησίας και, για δημοκρατία που δεν θα σταματά έξω από κάποιες πόρτες ώστε να μην υπάρχουν «νησίδες χούντας».

    Έμφαση έδωσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και στο εκπαιδευτικό σύστημα επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για δημόσιο και ποιοτικό πανεπιστήμιο και κάλεσε τους νέους της γενιάς των 700 ευρώ αλλά και την γενιά του άρθρου 16 να μην παρακολουθούν παθητικά τις εξελίξεις.

    Τέλος ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε όλοι οι πολίτες να είναι ίσοι απέναντι στους νόμους.

    «Δεν μπορεί ορισμένοι που είναι μέσα στο Κοινοβούλιο να είναι πιο ίσοι. Και η Βουλή πρέπει να δώσει το παράδειγμα και να μην υπάρχει το δικαίωμα παραγραφής για τυχόν ατασθαλίες πολιτικών. Εμείς στο ΣΥΡΙΖΑ ζητάμε άμεση εφαρμογή της απόφασης του ΟΗΕ για τα μέτρα κατά της διαφθοράς στο σκέλος που αφορά την κατάργηση των εξαιρέσεων πολιτικών», συμπλήρωσε ο κ Αλαβάνος.

    [04] "Δύναμη ανατροπής ο ΛΑ.Ο.Σ"

    Έχουμε σήμερα μια αναιμική πλειοψηφία, μια πλειοψηφία η οποία δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις και αδυνατεί να επιβληθεί στα ίδια της τα στελέχη, μια πλειοψηφία, η οποία δεν μπορεί να αντισταθεί σε όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στο τόπο είτε από τους Αμερικανούς είτε από το Κεφάλαιο , πάνω από όλα όμως είναι μια πλειοψηφία που δεν βασίζεται στην ηθική , γιατί όλα αυτά που ζήσαμε αυτές τις μέρες δε μπορεί να είναι ηθικά, τόνισε ο κ. Γ.Καρατζαφέρης σε ομιλία του για τα 8 χρόνια του ΛΑ.Ο.Σ.

    Ο κ.Γ.Καρατζαφέρης προέβλεψε ότι σύντομα θα ανοίξουν οι κάλπες, "που είναι πέραν από σίγουρο ότι θα κρύβουν μεγάλες εκπλήξεις", όπως είπε.

    Ο ΛΑ.Ο.Σ έρχεται σαν κυρίαρχη δύναμη για να επιβάλλει εθνική πολιτική και όχι σαν μπαστούνι κανενός. Το σύνθημά μας είναι ένα και μόνο, ρήξη και ανατροπή. Και το αποδείξαμε ότι είμαστε δύναμη ανατροπής, τόνισε ο κ.Γ.Καρατζαφέρης.

    Είναι μια κομβική περίοδος για την Ελλάδα. Ο κόσμος αλλάζει και οι κυβερνήσεις μένουν σε δόγματα του παρελθόντος, ότι η Ελλάδα ανήκει στη Δύση. Ανήκουμε εκεί που είναι το συμφέρον της Ελλάδος. Σε εμάς δεν υπάρχουν δόγματα των Αμερικάνων. Εδώ πρυτανεύει ότι είναι Εθνικό, τόνισε ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ.

    Αναφερόμενος στο σκοπιανό δήλωσε ότι "εμείς δεν πρόκειται να συναινέσουμε ποτέ σε κανένα σχέδιο κανενός Νίμιτς. Δεν πρόκειται να δεχτούμε κανένα παράγωγο με τη λέξη Μακεδονία. Όποιος δεχθεί παράγωγο με τη λέξη Μακεδονία θα είναι υπόλογος στην Ιστορία με ότι συνεπάγεται αυτό".

    Ομιλία στη Βουλή

    «Ο κόσμος σήμερα, τον 21ο αιώνα, κυβερνάται ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που θεσπίστηκε από τους αρχαίους θεούς της αρχαίας Ελλάδας. Το μάνατζμεντ είναι ακριβώς το ίδιο», ανέφερε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ σημειώνοντας ταυτόχρονα:

    «Η Δημοκρατία όμως εκείνης της εποχής διαφέρει σε πολλά σημεία από την Δημοκρατία του σήμερα. Τότε ήταν άμεση, σήμερα δεν είναι ακριβώς έτσι και σε πολλά πράγματα είναι ελεγχόμενη.

    Ο κ. Καρατζαφέρης προσδιόρισε ως ένα από τα μεγάλα προβλήματα την αδυναμία σήμερα να διατηρηθεί η ισορροπία ανάμεσα στις τρεις εξουσίες και πρόσθεσε:

    «Δεν θα επιτύχουμε, όσο η Δημοκρατία η οποία βιώνουμε σήμερα έχει τέτοιου είδους ατέλειες. Όταν δηλαδή η Εκτελεστική Εξουσία επιβάλλει την θέληση της στην Νομοθετική και την Δικαστική εξουσία να καθυποτάσσεται στην Εκτελεστική εξουσία εφόσον η τελευταία έχει κρατήσει το προνόμιο της επιλογής των επικεφαλής προσώπων της Δικαστικής εξουσίας και τοιουτρόπως σε στιγμές κρίσης, όπως αυτές που διανύουμε να υπάρχει αυτή η δυσαναλογία του εύρους της ασκήσεως της Εκτελεστικής Εξουσίας απέναντι στις άλλες δύο εξουσίες. Αυτή δεν είναι μια καθαρή Δημοκρατία».

    Ακόμα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ υπογράμμισε:

    «Επειδή τις τελευταίες μέρες έγινε πολύ κουβέντα για το «νόμιμο και ηθικό» πρέπει να σας πω ότι δεν συμβαδίζουν πάντα το νόμιμο και το ηθικό. Μας το διδάσκει ο Σοφοκλής στην Αντιγόνη την οποία τοποθετεί να πράττει το ηθικό και όχι το νόμιμο. Πολύ φοβούμαι λοιπόν ότι σήμερα, δεν ακολουθούμε τον Σοφοκλή και καλό θα ήταν να ακολουθήσουμε σε ορισμένα πράγματα τις διδασκαλίες της κλασσικής παιδείας για να ωφεληθούμε όλοι μας και ιδιαίτερα οι πολίτες μας από τα παραδείγματα της».

    [05] Αναταραχή στις διεθνείς αγορές

    Αναταραχή στις διεθνείς αγορές έχει προκαλέσει η πτώση της "Λίμαν Μπράδερς", της τέταρτης μεγαλύτερης τράπεζας των ΗΠΑ. Βουτιά στα διεθνή χρηματιστήρια από τις μαζικές ρευστοποιήσεις των επενδυτών. Πτώση 3,87% στο χρηματιστήριο της Αθήνας. Πτώση του δολαρίου έναντι του ευρώ.

    Η κήρυξη πτώχευσης είναι η συνέπεια της αδυναμίας της τράπεζας να βρει αγοραστή ή στρατηγικό επενδυτή, με την αποχώρηση της τελευταίας ενδιαφερόμενης τράπεζας Barclays. Ταυτοχρόνως, η "Bank of America" ανακοίνωσε ότι εξαγοράζει τη "Merrill Lynch", τη μεγαλύτερη χρηματιστηριακή εταιρία στον κόσμο, αντί του ποσού των 50 δισεκατομμυρίων δολαρίων, γεγονός που θα της επιτρέψει να ξεπεράσει τη Citigroup Inc και να γίνει η μεγαλύτερη αμερικανική τράπεζα, βάσει περιουσιακών στοιχείων.

    Στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης παρατηρήθηκαν αθρόες ρευστοποιήσεις, με συνέπεια ο δείκτης Dow Jones να απωλέσει πάνω από 500 μονάδες, ή ποσοστό 4,4%, δηλαδή κατέγραψε τις μεγαλύτερες απώλειες σε μία και μόνη συνεδρίαση από τον Οκτώβριο του 2002.

    Σημαντική πτώση παρουσιάζουν σήμερα, με την έναρξη της συνεδρίασης, και τα ασιατικά χρηματιστήρια, κυρίως επειδή οι επενδυτές πωλούν μαζικά τραπεζικές μετοχές φοβούμενοι μια νέα κρίση μετά την κατάρρευση της Lehman Brothers.

    Η Τράπεζα της Ιαπωνίας (BoJ) ανακοίνωσε σήμερα ότι διοχετεύει 1.500 δισεκατομμύρια γεν (10 δισ. ευρώ) στη χρηματαγορά της χώρας ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες από τη χρεοκοπία της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας.

    Στις πρωινές συναλλαγές στις αγορές της Ασιας, η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου υποχωρούσαν κατά 3,95 δολάρια στα 91,76 δολάρια το βαρέλι.

    Πάνω από 5 δολάρια το βαρέλι υποχώρησαν οι τιμές του αργού πετρελαίου στη Νέα Υόρκη, καθώς οι επενδυτές αναζητούν πιο ασφαλείς τοποθετήσεις εξαιτίας των αναταράξεων στο χρηματοπιστωτικό σύστημα των ΗΠΑ και ο κυκλώνας Άικ πέρασε χωρίς να πλήξει τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις στον Κόλπο του Μεξικού.

    Το αμερικανικό αργό έκλεισε στα 95,71 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 5,47 δολάρια, αφού στη διάρκεια των συναλλαγών είχε φτάσει στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά μηνών- στα 94,13$ το βαρέλι. Το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ έκλεισε στα 92,38 δολάρια το βαρέλι, με απώλειες 5,20 δολαρίων.

    Δηλώσεις για την κρίση

    Το οικονομικό επιτελείο παρακολουθεί τις εξελίξεις για να αντιμετωπίσει έγκαιρα τις όποιες επιπτώσεις, δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης. Αναφερόμενος στα συμπεράσματα του ECOFIN, δηλαδή του Συμβουλίου Υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στη Νίκαια το Σαββατοκύριακο, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι διαπιστώθηκε πως η χρηματοικονομική κρίση δεν έχει φτάσει στο τέλος της και ότι υπάρχουν σοβαρές επιπτώσεις στην ευρωπαϊκή οικονομία, τόσο στο μέτωπο της ανάπτυξης και της απασχόλησης όσο και των δημοσίων οικονομικών και του πληθωρισμού.

    Την ανησυχία ότι οι εξελίξεις στις ΗΠΑ μπορούν να επηρεάσουν την Ευρώπη και κατβ επέκταση ενδεχομένως και την Ελλάδα, εξέφρασε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Απέδωσε τα γεγονότα στις "πρακτικές ενός αχαλίνωτου συστήματος της αγοράς, το οποίο δεν διασφαλίζει ορισμένα πράγματα και στο οποίο ιδιωτικοποιούνται τα κέρδη, αλλά κρατικοποιούνται οι ζημιές", σημείωσε όμως πως "η χώρα μας, προς το παρόν, έχει μικρή έκθεση σε κίνδυνο γιατί οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν τεράστια έκθεση στα προϊόντα υψηλού ρίσκου".

    "Η πτώχευση της "Lehman Brothers", η οποία συμπαρέσυρε στα "τάρταρα" τα διεθνή Χρηματιστήρια, δείχνει όχι μόνο το βάθος της χρηματοπιστωτικής κρίσης, αλλά και την πλήρη και παταγώδη αποτυχία του σύγχρονου άγριου καπιταλισμού, ο οποίος έχει ως επίκεντρο την χρηματοπιστωτική λεηλασία, την πρωτοφανή συγκέντρωση πλούτου σε ελάχιστα χέρια και την αχαλίνωτη κερδοσκοπία στις διεθνείς αγορές. Είναι τραγικό ότι η κυβέρνηση επικαλείται ως άλλοθι για τα σκληρά αντικοινωνικά της μέτρα, μια διεθνή καπιταλιστική κρίση η οποία οφείλεται στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που η ίδια ακολουθεί με τον πιο ακραίο και ανάλγητο τρόπο" σχολίασε από τον ΣΥΝ ο Π. Λαφαζάνης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 September 2008 - 6:30:30 UTC