Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Αξιοπρέπεια και σεβασμός στον πολίτη"
  • [02] Ξεκίνησε το μεγάλο πείραμα
  • [03] "Αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης"

  • [01] "Αξιοπρέπεια και σεβασμός στον πολίτη"

    Για ακρίβεια και ανεργία "που συνοδεύεται από αδιαφάνεια και διαφθορά", για "άδικη" και "άνιση" φορολογία και για "έλλειψη οποιασδήποτε αρωγής από την πολιτεία" έκανε λόγο ο κ. Γ.Παπανδρέου σε δηλώσεις του στη Θεσσαλονίκη. "Δέσμευσή μας είναι το δικαίωμα στην ανθρώπινη κοινωνία που διασφαλίζει αξιοπρέπεια και σεβασμό στον πολίτη, συμβάλλει στην ανάπτυξη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και σέβεται το δικαίωμά του στην υγεία, την παιδεία και το σωστό ασφαλιστικό", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Το συμπέρασμα είναι ένα: απόγνωση. Κραυγή αγωνίας από όλους, βαθιά κρίση στη Θεσσαλονίκη και τη βόρεια Ελλάδα, κρίση σε όλη την Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, αμέσως μετά τις συναντήσεις, που είχε με το προεδρείο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και τα προεδρεία του Επαγγελματικού και Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου του νομού.

    Ο κ. Παπανδρέου ξεκίνησε από σήμερα τις επαφές του με τους παραγωγικούς φορείς της πόλης, ενώ η επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη θα κορυφωθεί το Σάββατο με την ομιλία του στη ΔΕΘ και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή, οπότε θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου προς τους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στη δήλωσή του, έκανε λόγο για ακρίβεια και ανεργία που συνοδεύονται από αδιαφάνεια και διαφθορά, ενώ πάνω από όλα βρίσκονται "η άδικη, άνιση φορολογία και η έλλειψη οποιασδήποτε αρωγής από την πολιτεία". Υπογράμμισε δε ότι "από αυτή την κατάσταση κάποιοι λίγοι κερδίζουν, αλλά οι πολλοί υποφέρουν".

    "Δέσμευσή μας είναι το δικαίωμα στην ανθρώπινη κοινωνία που διασφαλίζει αξιοπρέπεια και σεβασμό στον πολίτη, συμβάλλει στην ανάπτυξη, δημιουργεί θέσεις εργασίας και σέβεται το δικαίωμά του στην υγεία, την παιδεία και το σωστό ασφαλιστικό", δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, τονίζοντας πως μόνο έτσι μπορεί ο καθένας "να αισθάνεται πολίτης αυτής της χώρας και όχι παραπεταμένος. Απαιτείται σεβασμός και αξιοπρέπεια στους πολίτες και αυτό δεσμευόμαστε να κάνουμε", κατέληξε.

    Στις συσκέψεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ μετείχαν, μεταξύ άλλων, οι Χ. Αράπογλου, Μ. Καρακλιούμη, Ε. Χριστοφιλοπούλου, Μ. Δαμανάκη, Μ. Μπόλαρης, Μ. Χρυσοχοΐδης, Α. Κατσιφάρας και Χ. Τσιόκας.

    Στη συνέχεια ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε την έκθεση του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού για την ιστορία της πόλης της Θεσσαλονίκης, στο Λευκό Πύργο. Το απόγευμα θα επισκεφθεί την Τεχνόπολη, στην Πυλαία.

    [02] Ξεκίνησε το μεγάλο πείραμα

    Αρχισε το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο, κάτω από το γαλλο-ελβετικά σύνορα, με τη διοχέτευση μιας πρώτης δέσμης πρωτονίων στον Μεγάλο Επιταχυντή Αδρονίων (LHC), μήκους 27 χλμ, του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Έρευνας Στοιχειωδών Σωματιδίων (CERN).

    «Μπορεί να βρούμε το σωματίδιο του Θεού αλλά τον ίδιο τον Θεό αμφιβάλω'», ανέφερε ο ερευνητής του "Δημόκριτου" και του CERN κ. Γιώργος Γραμματικάκης, που μεταξύ άλλων διατέλεσε δυο φορές πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης και πρόεδρος του Ιόνιου Πανεπιστημίου.

    Μιλώντας στην ινερνετική τηλεόραση του ΑΠΕ με αφορμή το μεγαλύτερο πείραμα στον κόσμο, ο κ. Γραμματικάκης ανέφερε πως «σήμερα, άρχισε το αποκαλούμενο πείραμα του αιώνα γιατί πραγματικά οι διαστάσεις, το κόστος και ο κόσμος που συνεργάζεται ξεπερνούν σε ένα βαθμό τα ανθρώπινα όρια. Το πείραμα αυτό στοχεύει στην αναπαράσταση των πρώτων στιγμών του σύμπαντος. Δηλαδή το σύμπαν υποθέτουμε ότι δημιουργήθηκε πριν από περίπου 13 δισεκατομμύρια χρόνια και αυτό το πείραμα θα δημιουργήσει τέτοιες ενέργειες συγκρούσεως των πρωτονίων -που είναι βασικά συστατικά της ύλης- ούτως ώστε θα προσομοιάζει με εκείνες τις πρώτες στιγμές δημιουργίας και επομένως θα μας δώσει -ελπίζουμε τουλάχιστον- μερικές σημαντικές απαντήσεις σε εκρεμμούντα ερωτήματα. Για το χώρο και το χρόνο, για το ποια είναι η βασική θεωρία του σύμπαντος, είναι η θεωρία των χορδών, είναι το ενιαίο πρότυπο και την αναζήτηση ορισμένων καινούργιων σωματιδίων, ανάμεσα τους είναι και ένα που επονομάζεται το σωματίδιο του Θεού. Βεβαία μπορεί να βρούμε το σωματίδιο του Θεού αλλά τον ίδιο τον Θεό αμφιβάλω αν τον δούμε ποτέ», τόνισε.

    Ο κ. Γραμματικάκης υποστήριξε ότι «σε πλήρη λειτουργία το πείραμα θα είναι ίσως μετά από 2-3 μήνες και τα πρώτα πραγματικά αποτελέσματα τα περιμένουμε σε ένα χρόνο από τώρα. Το πείραμα λοιπόν αρχίζει σήμερα, άρχισε ήδη αλλά η εξέλιξή του θα είναι μακροχρόνια και υπολογίζουμε ότι θα διαρκέσει περί τα δέκα χρόνια και εκτός από τα επιστημονικά ερωτήματα θα προσπαθήσει να αντιμετωπίσει και θέματα που βέβαια ενδιαφέρουν πολύ περισσότερο τον καθημερινό άνθρωπο, όπως την καταπολέμηση του καρκίνου, όπως την ρύπανση του περιβάλλοντος γιατί ακριβώς η τεχνολογία που αναπτύσσεται σε αυτό το πείραμα είναι τόσο εξειδικευμένη και αξιοθαύμαστη που συνήθως δίνει την ευκαιρία σε μεγάλες εξελίξεις, σε πολλούς τομείς της ανθρώπινης δραστηριότητας. Είμαστε όπως λένε οι διπλωμάτες συγκρατημένα αισιόδοξοι, ίσως σε 2-3 μήνες να μπορούμε να πούμε περισσότερα».

    Οσο για τους στόχους του πειράματος, ο κ. Γραμματικάκης πιστεύει ότι είναι πάρα πολλοί. «Κανείς δεν περιμένει να πετύχουν όλοι οι στόχοι και εμένα προσωπικά με ενδιαφέρει το αναπάντεχο. Να βρεθεί κάτι που κανένας δεν το περιμένει γιατί αυτό θα δημιουργήσει πραγματικό προβληματισμό, πραγματικές ανατροπές. Ενα πείραμα είναι πετυχημένο όταν επιβεβαιώνει ορισμένα πράγματα αλλά κυρίως όταν ανοίγει τους δρόμους σε νέα σκέψη και νέα επιστημονική περιπέτεια».

    Τέσσερα ερωτήματα ζητούν απάντηση

    Ο Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων θα επιδιώξει να αναδημιουργήσει τις συνθήκες έκλυσης ενέργειας κατά τις πρώτες στιγμές της δημιουργίας του σύμπαντος κατά τη διάρκεια του Big Bang (της Μεγάλης Εκρηξης) που πραγματοποιήθηκε πριν από 13,7 δισεκατομμύρια χρόνια, με στόχο την επίλυση τεσσάρων αινιγμάτων της επιστήμης της Φυσικής:

    1. Ανεύρεση του Μποζονίου του Χιγκς (από το όνομα του φυσικού Πίτερ Χιγκς που το πρότεινε το 1964), σωματίδιο που πολλοί ερευνητές έχουν μελετήσει, αλλά κανείς δεν έχει δει. Η επιβεβαίωση της ύπαρξής του μέσω του πειράματος θα ισοδυναμεί με τον εντοπισμό του ελλείποντος κρίκου στο καθιερωμένο μοντέλο στο οποίο βασίζεται η σύγχρονη φυσική επιστήμη και το οποίο εξηγεί γιατί η ύλη έχει μάζα.

    Η απουσία του θα κλονίσει τη θεωρία, αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατές υποθέσεις: το μποζόνιο του Χιγκς δεν είναι στοιχειώδες αλλά σύνθετο σωματίδιο, ή η ανάγκη της αναζήτησής του σε μια άλλη διάσταση του διαστήματος, πέραν των τριών γνωστών.

    2. Διερεύνηση της υπερσυμμετρίας, μιας έννοιας που επιτρέπει την ερμηνεία μιας από τις πιο περίεργες ανακαλύψεις των τελευταίων ετών, το συμπέρασμα ότι η ορατή ύλη δεν αντιπροσωπεύει παρά το 4% του σύμπαντος. Η σκοτεινή ύλη (23%) και η σκοτεινή ενέργεια (73%) μοιράζονται το υπόλοιπο 96% τα σύμπαντος. Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι η σκοτεινή ύλη αποτελείται από υπερσυμμετρικά σωματίδια που ονομάζονται neutralinos.

    3. Μελέτη του μυστηρίου της ύλης και της αντι-ύλης. Οταν η ενέργεια μετατρέπεται σε ύλη, παράγει ένα ζεύγος σωματιδίων και το είδωλό τους, ένα αντι-σωματίδιο με αντίθετο ηλεκτρικό φορτίο. Οταν ένα σωματίδιο και το αντι-σωματίδιό του συγκρούονται, αλληλοκαταστρέφονται παράγοντας μια μικρή λάμψη ενέργειας.

    Τη στιγμή του Big Bang, ύλη και αντι-ύλη παρήχθησαν σε ίσες ποσότητες. Αλλά το σύμπαν δεν αποτελείται παρά μόνο από ύλη. Κατά συνέπεια, πού βρίσκεται η αντι-ύλη; Ενας από τους ανιχνευτές του Μεγάλου Επιταχυντή Αδρονίων θα ανιχνεύσει ένα σωματίδιο που ονομάζεται meson b και αποτελείται από ένα quark b και το δίδυμό του αντι-ύλης.

    4. Αναπαράσταση των συνθηκών που επικρατούσαν στο σύμπαν στα χιλιοστά του δευτερολέπτου που ακολούθησαν το Big Bang. Η ύλη υπήρχε τότε υπό μορφήν πηχτής και ζεστής σούπας, που ονομάζεται πλάσμα Quarks-γλουονίων. Κατά την ψύξη της , σωματίδια που ονομάσθηκαν quark σχημάτισαν μια συμπαγή μάζα πρωτονίων, νετρονίων και άλλων σύνθετων σωματιδίων. Ο Μεγάλος Επιταχυντής θα προκαλέσει ένα δισεκατομμύριο συγκρούσεις βαρέων ιόντων ανά δευτερόλεπτο, προκαλώντας στιγμιαία θερμοκρασίες 100.000 φορές υψηλότερες από τις επικρατούσες στον πυρήνα του Ηλιου. Οι συγκρούσεις θα απελευθερώσουν τα quark από το περίβλημά τους. Οι ερευνητές θα έχουν τη δυνατότητα να διαπιστώσουν τότε με ποιόν τρόπο αυτά τα απελευθερωμένα quark συγκολλούνται για να σχηματίσουν την ύλη.

    [03] "Αντιπαράθεση εφ' όλης της ύλης"

    Μπροστά στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα «χρειάζεται μια γραμμή αντιπαράθεσης εφ' όλης της ύλης» τόνισε η γγ του ΚΚΕ στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο πλαίσιο της 73ης ΔΕΘ, στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ. «Προτείνουμε μια εναλλακτική γραμμή πάλης που περιλαμβάνει πίεση, αντίσταση, αντιπολίτευση, διεκδικήσεις» πρόσθεσε η κα Παπαρήγα.

    «Ο πρωθυπουργός ήταν προβλέψιμος στην 73η ΔΕΘ», είπε η γγ του ΚΚΕ και σημείωσε πως ο Σεπτέμβριος δεν φέρνει τίποτε νέο, όπως δεν έφερνε και επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, αφού -όπως είπε- 365 μέρες τον χρόνο εφαρμόζονται οι αντεργατικές πολιτικές τους.

    Η κα Παπαρήγα απευθύνθηκε στους εργατοϋπάλληλους και τους κάλεσε να «γκρεμίσουν» τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ. «Να ξεμπερδεύουμε με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο σαν κομματικούς σχηματισμούς, αλλά να φέρουμε σε θέση ήττας την αστική τάξη, τα μονοπώλια, προς όφελος των λαϊκών στρωμάτων», τόνισε χαρακτηριστικά.

    Επισήμανε πως και τα δύο μεγάλα κόμματα έχουν προβλήματα, διότι δεν μπορούν να περνούν τις πολιτικές τους με την ευκολία, που το έκαναν στο παρελθόν. Δεν μπορούν να «χειραγωγούν», όπως παλιά, τους πολίτες. Μπορεί να αποσπούν την ψήφο τους, αλλά δεν έχουν την εμπιστοσύνη τους.

    Για τη Ν.Δ. είπε ότι δεν «εξαγνίστηκε» όσο ήταν στην αντιπολίτευση και για το ΠΑΣΟΚ ότι δεν έγινε «λευκή περιστερά», στα χρόνια, που είναι αντιπολίτευση.

    Για τον ΣΥΝ παρατήρησε ότι "ψηφοθηρικά επικεντρώνει σε συγκεκριμένα ζητήματα την πολιτική του (άρθρο 16, γενιά των 700 ευρώ), προτείνει «μεθαδόνη», δηλαδή το χάπι που θα διατηρήσει τη φτώχεια, "όμως η φτώχεια -τόνισε η γγ του ΚΚΕ- δεν κρύβεται. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να εξαγνίσει την Ε.Ε. και ψηφίζει μαζί με τη Ν.Δ. και το ΠΑΣΟΚ στο Ευρωκοινοβούλιο. «Στην Ευρωπαϊκή Ενωση είναι κοσμοπολίτες, στην Ελλάδα φοράνε τζιν και γίνονται επαναστάτες», σχολίασε η κ. Παπαρήγα.

    Σε ό,τι αφορά την υπόθεση με τη Μονή Βατοπεδίου υπογράμμισε: «Σκάνδαλο υπάρχει. Τα περισσότερα σκάνδαλα είναι νόμιμα, υπάρχει σύνδεση κράτους και μονοπωλίων. Οι αποκαλύψεις των σκανδάλων συμβαίνουν σε διατεταγμένη υπηρεσία. Το ανέδειξε το ΚΚΕ πριν χρόνια και δεν έγινε θέμα. Γιατί τώρα έγινε θέμα;»

    Σε ερώτηση για το ενδεχόμενο πολιτικών συμμαχιών η κ. Παπαρήγα απάντησε ότι με τις σημερινές πολιτικές δυνάμεις το ΚΚΕ δεν μπορεί να κάνει συμμαχία και σημείωσε πως ο ΣΥΝ θέτει το ζήτημα της συνεργασίας για προεκλογικούς λόγους.

    Ως προς τις ευρωεκλογές είπε ότι το ΚΚΕ θα τους δώσει γενικό πολιτικό χαρακτήρα. Εξέφρασε τη σιγουριά ότι το κόμμα θα βγει ακόμα πιο δυναμωμένο από το 18ο συνέδριο του και αυτό θα το βοηθήσει να δώσει με μεγαλύτερη επιτυχία τη μάχη των ευρωεκλογών.

    Η κ. Παπαρήγα κάλεσε τους εργατοϋπαλλήλους να ξεμπλέξουν με το σύνδρομο του φόβου και από ηττημένοι να γίνουν νικητές.

    Το πρωί η Γ.Γ. του ΚΚΕ επισκέφθηκε τη θεραπευτική κοινότητα «Ιθάκη» κι ενημερώθηκε για τα προγράμματα απεξάρτησης που εφαρμόζονται εκεί.

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του εργοστασίου της «ΖΙΜΕΝΣ».

    Η Αλέκα Παπαρήγα στο περίπτερο του ΑΠΕ

    Το περίπτερο του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ - ΜΠΕ) στους χώρους της 73ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ και ενημερώθηκε από το γενικό διευθυντή του Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων Σπύρο Κουζινόπουλο για την πρώτη διαδικτυακή τηλεόραση στην Ελλάδα, καθώς και τις άλλες υπηρεσίες του.

    Η κ. Παπαρήγα "πλοηγήθηκε" στην κεντρική και τις υπόλοιπες θεματικές ιστοσελίδες του ΑΠΕ-ΜΠΕ καθώς και στις ιστοσελίδες του πρακτορείου που παρέχουν ενημέρωση για την τρέχουσα ειδησεογραφία στην αγγλική, γαλλική και ρωσική γλώσσα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 September 2008 - 12:30:22 UTC