Visit the Athens News Agency (ANA) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Οι πολίτες απαιτούν ριζική αλλαγή πορείας"
  • [02] "Κλιμάκωση της πάλης"
  • [03] "Ο τόπος χρειάζεται διέξοδο"

  • [01] "Οι πολίτες απαιτούν ριζική αλλαγή πορείας"

    Διαδοχικές συναντήσεις με τους εκπροσώπους της ΓΣΕΕ (10:00), της ΑΔΕΔΥ (11:15), της ΓΣΕΒΕΕ (12:30) και του ΣΕΒ (14:00) θα έχει σήμερα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Στις 15:30 ο κ.Παπανδρέου θα συναντηθεί με τον γραμματέα της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Λουίς Αγιάλα.

    Στο μεταξύ, οι πολιτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ, για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, Ανάπτυξης, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής, Εύη Χριστοφιλοπούλου, και ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, θα δώσουν το απόγευμα συνέντευξη Τύπου για την κοινωνική και οικονομική πολιτική μετά την παρουσία του πρωθυπουργού, Κ.Καραμανλή, στην ΔΕΘ.

    Συνέντευξη Γ.Παπανδρέου στην Ελεύθερο Τύπο

    «Σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι αυτό που θα κληθεί ξανά να σώσει την ελληνική οικονομία από την κατάρρευση, Με ένα νέο σχέδιο ανάταξης και ανάπτυξης της οικονομίας, που θα θέτει διαφορετικές προτεραιότητες», τονίζει ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής, παραλλήλως, δε, εξαπολύει σφοδρή επίθεση κατά της κυβέρνησης αναφέροντας πως ο πολιτικός χρόνος της ΝΔ «έχει εκπνεύσει».

    «Εμείς κοιτάμε μπροστά και όχι πίσω. Θέλουμε ο έλληνας πολίτης να νιώθει την ασφάλεια και σιγουριά που δικαιούται για το μέλλον του. Αυτό σημαίνει ένα κοινωνικό κράτος που εγγυάται υπηρεσίες παιδείας, υγείας, πρόνοιας αντάξιες μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής χώρας. Ένα κράτος που ανοίγει ευκαιρίες και δυνατότητες, που συμμετέχει στην ανάπτυξη. Αποκεντρωμένο, κοντά στον πολίτη, πάντα με διαφάνεια και κοινωνική λογοδοσία», αναφέρει επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Σημειώνει δε ότι «χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία το κράτος είναι σήμερα πηγή σπατάλης και διαφθοράς. Ένα παρόμοιο κράτος χρειάζεται ένα φορολογικό σύστημα που κατανέμει δίκαια τα φορολογικά βάρη και ενισχύει την αναδιανομή. Και βέβαια μια ανταγωνιστική οικονομία που παράγει πλούτο επενδύοντας στα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα, όπως το περιβάλλον και η ιστορία μας, αλλά και δημιουργώντας νέα, μέσα από την επένδυση στην παιδεία. Πάνω από όλα χρειαζόμαστε να επαναφέρουμε την αυτοπεποίθηση και την αισιοδοξία».

    Ερωτώμενος αν είναι "βαριά κουβέντα" η εκτίμησή του πως ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης Καραμανλή έχει εκπνεύσει, ο Γιώργος Παπανδρέου απαντά:

    «Μόλις πριν από ένα χρόνο η ΝΔ πέτυχε μια θνησιγενή νίκη. Η ΝΔ δεν αντιλήφθηκε πως ο ελληνικός λαός τής έδωσε μια οριακή αυτοδυναμία. Και γιβ αυτό δεν άλλαξε πουθενά προς το καλύτερο την πολιτική της. Αντιθέτως, συνέχισε αλαζονικά την ίδια αποτυχημένη συνταγή. Σήμερα τα αδιέξοδα για τη χώρα συνολικά αλλά και για τη μέση οικογένεια είναι πια ανυπέρβλητα. Οι πολίτες δεν ελπίζουν πια τίποτα από μια κυβέρνηση της ΝΔ Όταν φτάνουμε στο σημείο αυτό σημαίνει πως πράγματι ο πολιτικός χρόνος της κυβέρνησης της ΝΔ έχει εκπνεύσει».

    Σε ερώτηση αν θεωρεί πιθανή την εμφάνιση νέου κόμματος στον πολιτικό στίβο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μεταξύ άλλων, σημειώνει:

    «Παρατηρώ βεβαίως κι εγώ με ενδιαφέρον τη σχετική σεναριολογία καθώς και τις ?ισχυρά υποβοηθούμενες από ποικίλα κέντρα διεργασίες. Σε κάθε περίπτωση ένα θέλω να πω: Τα κόμματα έχουν υπόσταση, δυναμική και μέλλον, όταν ανταποκρίνονται σε πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, όταν εκφράζουν ρεύματα υπαρκτά που αναζητούν την εκπροσώπησή τους. Αν πρόκειται για κάτι τέτοιο, καλοδεχούμενο! Όταν όμως πρόκειται για «άνωθεν» κατασκευάσματα, που απλώς επιχειρούν να γίνουν λαθρεπιβάτες της συγκυρίας, με στόχο να υπηρετήσουν σχεδιασμούς του κατεστημένου, τότε το εγχείρημα αποδεικνύεται σύντομα θνησιγενές».

    Ακόμη ο Γιώργος Παπανδρέου τονίζει πως «είναι βέβαιο ότι υπάρχουν συμφέροντα που συστηματικά εργάζονται για να υπονομεύσουν το ΠΑΣΟΚ και την προοπτική του. Υπάρχουν οικονομικές δυνάμεις και εξωθεσμικά συντηρητικά πολιτικά κέντρα που δεν θέλουν στην εξουσία ένα κοινωνικά δίκαιο ΠΑΣΟΚ. Δεν θέλουν στην εξουσία όποιον έχει αρχές και αγωνίζεται γιβ αυτές».

    Στη συνέντευξή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απορρίπτει το ενδεχόμενο κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και τονίζει πως «δεν μπορούμε να αλλάξουμε την πορεία της χώρας συνεργαζόμενοι με αυτούς που ευθύνονται για τη σημερινή της πορεία. Είναι αδύνατο να συνεργαστούμε με ένα κόμμα που εκπροσωπεί τις πιο επιθετικές νεοσυντηρητικές δυνάμεις, που ασκεί ακραίες πολιτικές για να εξυπηρετήσει τα μεγάλα ολιγαρχικά συμφέροντα, που κυβερνά με αλαζονεία και αυταρχισμό, που παράγει και συγκαλύπτει σκάνδαλα, που θεωρεί το κράτος λάφυρο, που νοθεύει ακόμα και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες και που ποτέ δεν θέλησε να συνεργαστεί μαζί μας για την καταπολέμηση αυτών των φαινομένων. Όσοι επαναφέρουν συνεχώς το σενάριο του λεγόμενου «μεγάλου συνασπισμού» δεν το κάνουν τυχαία: έχουν συγκεκριμένα κίνητρα -προφανή και ιδιοτελή...».

    Ερωτώμενος, τέλος, για την εκδοχή συνεργασίας του ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Παπανδρέου, αναφέρει:

    «Η θέση μας είναι πολύ απλή και σαφής. Διατυπώσαμε προς τις άλλες δυνάμεις της Κεντροαριστεράς πρόταση συνεργασίας, η μορφή της οποίας θα μπορούσε να προκύψει μετά από ένα μεταξύ μας διάλογο. Θα μπορούσε να είναι γενικευμένη ή να αφορά επιμέρους θέματα στα οποία υπάρχει εξ αντικειμένου σύγκλιση απόψεων. Εμείς πιστεύουμε πως η συνεργασία δίνει δύναμη στις ιδέες. Εξασφαλίζει συναινέσεις. Κινητοποιεί δυνάμεις. Πιστεύουμε πως η ενότητα φέρνει καλύτερο αποτέλεσμα. Και δεν φοβόμαστε να συνεργαστούμε σε ορισμένα θέματα, έστω και αν διαφωνούμε σε άλλα. Μόνο όφελος για την κοινωνία μπορεί να προκύψει από μια τέτοια συνεργασία. Όσοι δεν το αντιλαμβάνονται αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους. Είναι ειρωνεία: η άρνησή τους να συμμετάσχουν σε ένα εναλλακτικό σχέδιο διακυβέρνησης της χώρας σπρώχνει τους πολίτες προς το «δικομματισμό», τον οποίον υποτίθεται πως καταπολεμούν. Διότι η πλειοψηφία των πολιτών δεν θέλει απλώς να εκφράσει μια αφηρημένη διαμαρτυρία. Θέλει λύσεις στα προβλήματά τους. Λύσεις που θα προκύψουν από μια κυβέρνηση που θα εργαστεί πάνω σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα».

    ΠΑΣΟΚ για την συνέντευξη Τύπου του πρωθυπουργού ση ΔΕΘ

    «Χθες, στη ΔΕΘ,ο κ. Κ. Καραμανλής έκανε μια ομιλία κενή περιεχομένου. Απέδειξε πως έχει πλέον χάσει τελείως την επαφή του με την πραγματικότητα στη χώρα μας.Σήμερα, έδειξε κάτι παραπάνω. Έδειξε ότι, είναι αδύναμος, δεν μπορεί να ηγηθεί αυτής της χώρας.Δεν μπορεί να δώσει λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που βιώνει ο Έλληνας πολίτης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έκανε λόγο για «θλιβερή εικόνα του κ. Καραμανλή» και πρόσθεσε ότι «κάλυψε απολύτως τους υπουργούς του, που κατηγορούνται για κατάχρηση εξουσίας και για αθέμιτη επιρροή. Αποφάσισε πως και αυτός και η κυβέρνησή του θα βουλιάξουν όλοι μαζί».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι η «χώρα δεν μπορεί να βουλιάζει και απαιτείται σχέδιο εξόδου από την οικονομική και θεσμική κρίση που βιώνει ο πολίτης» και πρόσθεσε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι η μόνη δύναμη που έχει σχέδιο και βούληση για να βγάλει τη χώρα απβ την κρίση».

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου σε Γ. Παπακωνσταντίνου

    «Οι πολίτες πριν από ένα χρόνο ενέκριναν το συγκροτημένο σχέδιο, το οποίο υλοποιεί η Κυβέρνηση. Όπως και πέρυσι το Σεπτέμβρη, έτσι και σήμερα, ιδιαίτερα υπό τις συνθήκες που δημιουργεί η διεθνής κρίση, οι πολίτες αξιώνουν σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Απαιτούν αλλαγές που διασφαλίζουν τα οικονομικά και κοινωνικά κεκτημένα της περιόδου 2004-7. Ζητούν μεταρρυθμίσεις που εγγυώνται περαιτέρω διεύρυνση των δυνατοτήτων του κράτους και της οικονομίας», αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος, απαντώντας στον εκπρόσωπο Τύπου του ΠΑΣΟΚ κ. Γ. Παπακωνσταντίνου.

    «Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ζητούν πολιτικές που αποδεδειγμένα παράγουν αποτελέσματα. Το τελευταίο που έχουν ανάγκη οι πολίτες, το τελευταίο που χρειάζεται ο τόπος, είναι οι παραπολιτικές κορώνες, στις οποίες συστηματικά επιδίδονται όσοι αδυνατούν να επεξεργαστούν και να καταθέσουν ρεαλιστικές προτάσεις για το σήμερα και το αύριο», συμπληρώνει στην δήλωσή του ο κ. Ρουσόπουλος.

    [02] "Κλιμάκωση της πάλης"

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΚΕ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τα 90 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος πραγματοποιεί εκδήλωση - αφιέρωμα στο Μάνο Χατζιδάκι.

    Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί το βράδυ στις 8, στη Ρωμαϊκή Αγορά, στην Πλάκα. Θα παρευρεθούν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας.

    Αντιδράσεις για την ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

    Ο Μάκης Μαϊλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στη ΔΕΘ, δήλωσε ότι "η πολιτική της κυβέρνησης είναι μονόδρομος για το κεφάλαιο".

    "Η εργατική τάξη, ο λαός, έχουν μπροστά το δικό τους: Ανυπακοή, σκληρή πάλη για την απόκρουση της επίθεσης, για την ανατροπή σε μιά πορεία του ευρωμονόδρομου", πρόσθεσε.

    Στο μεταξύ, ανακοίνωση του ΚΚΕ αναφέρει ότι η η ομιλία του πρωθυπουργού στην 73η ΔΕΘ σηματοδοτεί την "κλιμάκωση της επίθεσης στο εισόδημα και στα δικαιώματα της εργατικής τάξης, των αυτοαπασχολούμενων και των μικρομεσαίων λαϊκών στρωμάτων", και κάνει λόγο για αποσιώπηση και παραποίηση των συνεπειών "της αντιλαϊκής πολιτικής".

    Το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του επισημαίνει τα εξής:

    "Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα που σήκωσαν τα βάρη για να διασφαλιστεί ο υψηλός ρυθμός της καπιταλιστικής ανάπτυξης τα προηγούμενα χρόνια, θα πληρώσουν ακόμα περισσότερο στις σημερινές συνθήκες οικονομικής επιβράδυνσης, για να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι σύμφωνα με τους όρους του «ευρωμονόδρομου» και τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

    Στο στόχαστρο βρίσκονται ολόκληρες κατηγορίες εργαζομένων που υπάγονται στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, τα εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Επιταχύνεται η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων στον ΟΣΕ και την «Ολυμπιακή». Αυξάνεται η φορολογική επιβάρυνση των αυτοαπασχολούμενων, των πολύ μικρών επιχειρήσεων, αλλά και των μισθωτών μέσα από την αύξηση των έμμεσων φόρων και τη μη τιμαριθμοποίηση της φορολογικής κλίμακας. Με τον «Καποδίστρια ΙΙ» θα επιταχυνθεί και θα βαθύνει η εμπορευματοποίηση - ιδιωτικοποίηση της Υγείας, της Παιδείας, του περιβάλλοντος.

    Την ίδια στιγμή δρομολογείται νέα μείωση της φορολογίας του μεγάλου κεφαλαίου και πολύμορφη ενίσχυσή του μέσα από τις ΣΔΙΤ, τη χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ, τις προβλέψεις του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου με γνώμονα τα συμφέροντα των ιδιωτικών ομίλων.

    Αποτελεί πρόκληση για το λαό να χαρακτηρίζονται σαν μέτρα κοινωνικής πολιτικής τα επιδόματα ελεημοσύνης που θα δοθούν σε εξαθλιωμένες ομάδες. Όχι μόνο είναι ψίχουλα σε σχέση με τον πλούτο που παράγεται στη χώρα, αλλά και αυτά δίνονται από την αφαίμαξη του εισοδήματος των υπολοίπων λαϊκών στρωμάτων που θα εξανεμιστούν από το κύμα ακρίβειας.

    Η εργατική τάξη και οι λαϊκές δυνάμεις πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι η πολιτική που υπηρετεί τη συσσώρευση του κεφαλαίου είναι οδυνηρή για το λαό με όποια μορφή διαχείρισης κι αν ασκείται".

    Και η ανακοίνωση καταλήγει:

    "Τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» δεν έχουν λύσεις για το λαό, παρά μόνο μέτρα επιδείνωσης. Η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να παραιτηθούν από τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Ο μόνος δρόμος να τα διεκδικήσουν και να τα κατακτήσουν είναι να κλιμακώσουν την πάλη και τη συμμαχία τους, να δυναμώσουν την ανυπακοή και την απειθαρχία στην ΕΕ, την πλουτοκρατία και τα κόμματά της. Να παλέψουν για την ανατροπή του «ευρωμονόδρομου», για την Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία".

    [03] "Ο τόπος χρειάζεται διέξοδο"

    Στη Σύρο περιοδεύει σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΝ. Θα συναντηθεί με τοπικούς φορείς και εργαζόμενους και θα επισκεφθεί το Νεώριο.

    «Μέχρι χθες πολλοί πίστευαν ότι ο πρωθυπουργός δεν έχει ευθύνη για το κυβερνητικό ναυάγιο. Είτε γιατί δήθεν ήταν εγκλωβισμένος στη στρατηγική των συνεργατών του, είτε γιατί είναι αποκλεισμένος από την κοινωνία. Σήμερα δεν υπάρχει πια καμιά δικαιολογία», δήλωσε ο κ.Αλέξης Τσίπρας, αναφερόμενος στην συνέντευξη του κ. Κ.Καραμανλή στην ΔΕΘ.

    «Αποδείχθηκε ότι έχει την απόλυτη ευθύνη μιας ανάλγητης πολιτικής. Αποδείχθηκε ότι από τη θεωρία της μηδενικής ανοχής έχει πια περάσει στη θεωρία της συγκάλυψης και συνενοχής», συνέχισε και κατέληξε: «Ο τόπος χρειάζεται διέξοδο. Η διέξοδος θα δοθεί με μια λύση Αριστεράς».

    Ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ

    "Για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα ο κ. πρωθυπουργός επιχείρησε να κάνει το μαύρο άσπρο. Δεν πήρε το μήνυμα των χθεσινών μεγάλων κινητοποιήσεων των εργαζομένων και της νεολαίας ότι δεν πάει άλλο αυτή η πολιτική. Η προκλητική διαστρέβλωση της πραγματικότητας από τον κ. πρωθυπουργό και η συγκάλυψη των τεράστιων ευθυνών της κυβέρνησής του θα πάρουν την απάντηση που τις αξίζουν. Του υποσχόμαστε έναν πολύ θερμό χειμώνα".

    Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζοντας τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη.

    Στην ανακοίνωση προστίθενται τα εξής:

    "Όποιος άκουσε τον πρωθυπουργό σήμερα δεν μπορεί παρά να εξοργίστηκε από την εμμονή του σε μια πολιτική που οδηγεί σε αδιέξοδα σε όλους τους κρίσιμους τομείς, όπως η οικονομία, οι εργασιακές σχέσεις, η παιδεία, ο δημόσιος τομέας. Στην απεγνωσμένη προσπάθειά του να αναστρέψει το αρνητικό κλίμα που πυροδοτείται πέρα από την πολιτική που εφαρμόζει και από τα μεγάλα ενδοκυβερνητικά και εσωκομματικά προβλήματα που αντιμετωπίζει, ο κ. Πρωθυπουργός πέρασε από τη μηδενική ανοχή στην διαφθορά και τη διαπλοκή στην απεριόριστη ανοχή. Καλούμε τους εργαζόμενους και τη νεολαία να εντείνουν τους αγώνες ώστε να μπει τέλος σε αυτή την αδιέξοδη πολιτική και να αλλάξει ριζικά πορεία ο τόπος".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 8 September 2008 - 4:30:22 UTC