Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 2) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην 73η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός
  • [02] ΠΑΣΟΚ: "Ν' αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο"

  • [01] Στην 73η ΔΕΘ ο πρωθυπουργός

    Στη Θεσσαλονίκη μεταφέρεται το πολιτικό ενδιαφέρον με τα εγκαίνια της 73ης Διεθνούς Εκθεσης, αύριο, από τον πρωθυπουργό, και μέχρι τις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς στο διάστημα που θα μεσολαβήσει θα επισκεφθούν την πόλη και οι αρχηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

    Ο κ.Καραμανλής σήμερα, στις 11.30 το πρωί, θα επισκεφθεί το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης, ενώ μια ώρα αργότερα, στις 12:30, θα βρεθεί στο εργοτάξιο του Σιδηροδρομικού Σταθμού, του ΜΕΤΡΟ της πόλης.

    Αύριο το πρωί, ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει την 73η Διεθνή Έκθεση και στη συνέχεια θα επισκεφθεί τη διοίκηση και τους εκθεσιακούς χώρους της ΔΕΘ - HELEXPO.

    Το βράδυ, θα παρουσιάσει τους άξονες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης, σε ομιλία του προς τους εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων στο συνεδριακό κέντρο "Ι.Βελλίδης".

    Στις 12 το μεσημέρι της Κυριακής ο κ. Καραμανλής θα δώσει συνέντευξη Τύπου στο συνεδριακό κέντρο «Ι. Βελλίδης».

    Χαιρετισμός του πρωθυπουργού στα εγκαίνια του Μουσείου Γεωαστροφυσικής

    Τον υπερδιπλασιασμό των πόρων του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών μέχρι το 2013, καθώς και νέο θεσμικό πλαίσιο για την έρευνα και την τεχνολογία, προανήγγειλε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στον χαιρετισμό που απηύθυνε στην τελετή εγκαινίων του Μουσείου Γεωαστροφυσικής και Γεωαστροφυσικού Περιπάτου του Ιδρύματος.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ενθάρρυνση της αξιοκρατικής προσέλκυσης ανταγωνιστικών ερευνητικών κονδυλίων που μαζί με τη σκληρή δουλειά και τον εθελοντισμό που επέδειξαν η ηγεσία και το προσωπικό του Ιδρύματος το Αστεροσκοπείο μπορεί και πρέπει να εξακολουθήσει να αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για τη χώρα μας.

    Το παράδειγμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών είναι μια ακόμη ηχηρή απόδειξη ότι η Ελλάδα διαθέτει ανθρώπους με ταλέντο, ικανότητες, όρεξη για δημιουργική εργασία και για την παραγωγή και την διάχυση της νέας γνώσης στην κοινωνία μας.

    Ο κ. Καραμανλής είπε ακόμη ότι σήμερα τιμάμε όλους τους πνευματικούς ανθρώπους που για περισσότερα από 160 χρόνια εργάστηκαν και μόχθησαν σε αυτό το ίδρυμα υλοποιώντας το όραμα του ευεργέτη Σίνα για την ανάπτυξη της έρευνας στη χώρα μας.

    Στην εκδήλωση παραβρέθηκε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας , ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος και άνθρωποι από τον χώρο της επιστήμης και της πολιτικής.

    [02] ΠΑΣΟΚ: "Ν' αποσυρθεί το φορολογικό νομοσχέδιο"

    Με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας κ.Γ.Προβόπουλο θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, στις 12.00, στα κεντρικά γραφεία του Κινήματος.

    Συναντήσεις με παραγωγικούς φορείς

    Στις συναντήσεις του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ, αναφέρθηκε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Σε ό,τι αφορά την συνάντηση του Γ. Α. Παπανδρέου με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι συζητήθηκαν τα προβλήματα του τουρισμού και οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ.

    "Ηταν ένα κακό καλοκαίρι για τον ελληνικό τουρισμό που στιγματίστηκε από τα γνωστά περιστατικά στην Μύκονο και την Σαντορίνη, ήταν ένα καλοκαίρι όπου φάνηκε ότι με τις πολιτικές της ΝΔ μειώθηκε η ελκυστικότητα της χώρας μας", δήλωσε ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου φέροντας ως παραδείγματα την μη αξιοποίηση των Ολυμπιακών υποδομών, "πολιτικές που οδήγησαν στην μείωση των επισκέψεων στα μουσεία και πολιτικές που έδιωξαν τουρίστες λόγω της ακρίβειας στα νησιά".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι συζητήθηκαν με τον ΣΕΤΕ οι προτάσεις του Κινήματος για "ένα τουρισμό με ελληνική ταυτότητα, στήριξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού και υποστήριξη του τουρισμού και από άλλα υπουργεία, καθώς είναι προφανές ότι η λειτουργία του υπουργείου Τουρισμού από μόνη της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα που έχει ο ελληνικός τουρισμός".

    Στην συζήτηση με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στα πρόσφατα φορολογικά μέτρα και είπε πως "όταν η οικονομία βουλιάζει, δεν την αφήνεις να βουλιάξει περισσότερο, τη βοηθάς" και συζήτησε με την ΕΣΕΕ για την "σωστή λειτουργία του ανταγωνισμού, για την μείωση των τιμών και την στήριξη των μικρομεσαίων".

    "Αυτό που χρειάζεται ο έμπορος σήμερα είναι μια αγορά που να λειτουργεί ανταγωνιστικά και ένα συμβόλαιο εμπιστοσύνης με το κράτος", κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    ΠΑΣΟΚ για φορολογικό νομοσχέδιο

    «Απίστευτη προχειρότητα» καταλόγισε στην κυβέρνηση για τον τρόπο που νομοθετεί, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, αναφερόμενος στις τροπολογίες του υπουργού Οικονομίας στο φορολογικό νομοσχέδιο.

    Ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «και αυτά που κάνει ο κ. Αλογοσκούφης, κάτω από την γενική κατακραυγή είναι σε λάθος κατεύθυνση διότι δημιουργούν περαιτέρω αδικίες» και έθεσε το ερώτημα «γιατί ένας νέος 31 ετών που δουλεύει με ημιαπασχόληση σε δύο εργοδότες θα δει το αφορολόγητό του να χάνεται ενώ ένας φίλος και συνάδελφός του 30 ετών που δουλεύει σε έναν εργοδότη θα κρατήσει το αφορολόγητό του;»

    Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι το Κίνημα ζητά να αποσυρθεί όλο το νομοσχέδιο ενώ εξέφρασε και την πλήρη αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στο άρθρο του νομοσχεδίου που αφορά στην «κατάργηση της διοικητικής και οικονομικής αυτοτέλειας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, άρθρο που παραβιάζει κατάφωρα το Σύνταγμα».

    ?Οι τροπολογίες που έφερε ο κ. Αλογοσκούφης αποδεικνύουν την προχειρότητα και την έλλειψη προετοιμασίας και σοβαρότητας στην άσκηση της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης?, ανέφερε σε δηλώσεις της η πολιτική εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Οικονομίας, Λούκα Κατσέλη, σχετικά με την ψήφιση, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, του φορολογικού νομοσχεδίου και των τροπολογιών που ενσωματώθηκαν.

    «Οι ρυθμίσεις της τελευταίας στιγμής δεν βγάζουν από τις πλάτες των χιλιάδων νέων εργαζομένων με μπλοκάκι το τεράστιο βάρος που προκαλείται με την κατάργηση του αφορολόγητου», αναφέρει η κ.Κατσέλη.

    Όπως η ίδια προσθέτει: «Η τροπολογία, με την οποία διατηρεί για 3 επιπλέον έτη, το αφορολόγητο για τους ελεύθερους επαγγελματίες κάτω των 30 ετών, ευνοεί την απαράδεκτη διαιώνιση ενός καθεστώτος ομηρίας νέων εργαζομένων, οι οποίοι έχουν σύμβαση με έναν ή διαδοχικούς εργοδότες, και οι οποίοι, ενώ στην ουσία παρέχουν μισθωτή εργασία, απασχολούνται με μπλοκάκι προς όφελος των επιχειρήσεων, αλλά και του Δημοσίου».

    Το ΠΑΣΟΚ καλεί την κυβέρνηση «να αποσύρει το απαράδεκτο φορολογικό νομοσχέδιο, που φορολογεί πολίτες ακόμα και κάτω από το όριο της φτώχειας, πλήττει πλατειά λαϊκά στρώματα, ανθρώπους του μόχθου, και τελικά εντείνει τη φοροδιαφυγή» και αναφέρει ότι δεσμεύεται για τη επαναφορά του αφορολόγητου στους ελεύθερους επαγγελματίες και επιτηδευματίες καθώς και για την καθιέρωση ενιαίας τιμαριθμοποιημένης προοδευτικής φορολογικής κλίμακας για όλα τα φυσικά πρόσωπα.

    Ερευνα για το οικογενειακό εισόδημα

    Σε έρευνα για το οικογενειακό εισόδημα των Ελλήνων, που διεξήγαγε ο Τομέας Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ και παρουσιάστηκε σε συνέντευξη Τύπου από τον πολιτικό εκπρόσωπο για θέματα Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, τον εισηγητής του ΚΤΕ Ανάπτυξης Απόστολου Κατσιφάρα και του Γραμματέα του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππου Σαχινίδη, διαπιστώνεται σημαντική μείωση του διαθεσίμου εισοδήματος της μέσης ελληνικής οικογένειας με μεγαλύτερη επίδραση στα χαμηλά εισοδήματα, ως αποτέλεσμα των αυξήσεων των τιμών σε είδη βασικής διαβίωσης, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, σε συνδυασμό με τις κυβερνητικές πολιτικές στο εισόδημα, στην ενέργεια, στις ΔΕΚΟ, στην παιδεία και στην φορολογία.

    Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας η συνδυασμένη αύξηση του ονομαστικού εισοδήματος για ένα ζεύγος μισθωτών (δημοσίου και ιδιωτικού υπαλλήλου) με πάνω από 15ετη υπηρεσία για τον καθένα από το 2004 μέχρι το 2008 ανέρχεται σε 436 ευρώ (19% αύξηση), πάντα κατά τις συμφωνηθέντες στο Δημόσιο και την γενική Σύμβαση Εργασίας αυξήσεις για το 2008. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε ο κ.Χρυσοχοϊδης, μια μέση ελληνική οικογένεια με δυο παιδιά που αφιερώνει το εισόδημα της για αγορές προϊόντων και υπηρεσιών "βασικής διαβίωσης" και μόνο και χωρίς δαπάνες Παιδείας ή Υγείας τον Μάρτιο του 2004 χρειαζόταν 2.295 ευρώ ενώ σήμερα χρειάζεται 3.108, δηλαδή αύξηση 813 ευρώ ή 35%

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ επισήμαναν ότι ταυτόχρονα παρατηρήθηκε κατακόρυφη επιβάρυνση του μέσου οικογενειακού εισοδήματος από φόρους. Ειδικότερα το φορολογικό βάρος για μια τετραμελή οικογένεια με δυο παιδιά, που εργάζεται μόνον ο ένα γονέας, αυξήθηκε από 22,5% του μέσου μισθού το 2003 σε 26,5% το 2007. Εάν δε μετρηθεί η φορολογική επιβάρυνση ως ποσοστό του εργατικού κόστους τότε για μια οικογένεια με δυο παιδιά, στην οποία εργάζεται το ένα μέλος και αμείβεται με μέσο μισθό το φορολογικό βάρος αυξήθηκε στο 42,6% του εργατικού κόστους το 2007 από 39,5% το 2003, ανέφερε ο κ.Χρυσοχοϊδης επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα μετά την Ουγγαρία και την Τουρκία είναι η χώρα με το υψηλότερο φορολογικό βάρος στον ΟΟΣΑ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 5 September 2008 - 4:30:20 UTC