Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Πρόγραμμα για τη σχολική στέγη»
  • [02] Ρυθμίσεις για τα φάρμακα
  • [03] Αυξητικές τάσεις ο τουρισμός

  • [01] «Πρόγραμμα για τη σχολική στέγη»

    Συνεργασία με τον Υπουργό Παιδείας Ευριπίδη Στυλιανίδη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, αύριο δε θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του Υπουργείου Παιδείας.

    Ο Ευ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που η σχολική χρονιά ξεκινά χωρίς προβλήματα, καθώς τα βιβλία περιμένουν τους μαθητές και όχι το αντίστροφο και υπογράμμισε ότι τα προβλέψιμα λειτουργικά κενά είναι ήδη όλα καλυμένα.

    Επίσης, ανέφερε ότι η εισαγωγική επιμόρφωση για πρώτη φορά έχει τελειώσει πριν τον αγιασμό και δεν γίνεται στα μέσα της χρονιάς, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη υλοποίησης ένα γενναίο πρόγραμμα αποκατάστασης της σχολικής στέγης και 12.333 νέα σχολικά κτίρια τα οποία θα ολοκληρωθούν, όπως είπε, έως το 2012.

    Παράλληλα, ο Υπουργός Παιδείας τόνισε ότι υπάρχει ετοιμότητα για την εύρυθμη λειτουργία του ολοήμερου σχολείου και του υποχρεωτικού νηπιαγωγείου, το οποίο εφαρμόζεται για πρώτη φορά μετά από μεταβατική περίοδο. Η πρόσθετη διδακτική στήριξη, πρόσθεσε, ξεκινά από την πρώτη στιγμή για να χτυπήσει την παραπαιδεία στο σκληρό της πυρήνα.

    Σε ό,τι αφορά οφειλόμενα χρήματα ωρομισθίων από πέρσι, με βάση σχετική ερώτηση που έγινε, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι έχουν τακτοποιηθεί οι οικονομικές εκκρεμότητες και παράλληλα υπάρχει συζήτηση με το υπουργέιο Οικονομικών ώστε η αντιμισθία των ωρομισθίων σταδιακά να αυξάνεται έως το σημείο εκείνο της πρότασης που έχει υποβληθεί από την αντίστοιχη συνδικαλιστική οργάνωση.

    Σε άλλη ερώτηση για την διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που καταγράφηκε σύμφωνα με την τελευταία έρευνα στο 2,2, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι η κυβέρνηση παλεύει με τα προβλήματα, πως υπάρχει αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη από τον ελληνικό λαό ο οποίος σε όλα τα ερωτήματα δείχνει την εμπιστοσύνη του και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού αλλά και προς την κυβέρνηση.

    [02] Ρυθμίσεις για τα φάρμακα

    Στη ρύθμιση των χρεών του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και του ΟΠΑΔ (Δημόσιο) προχωρά το υπουργείο Απασχόλησης, μετά τα προβλήματα που προκάλεσε στους ασφαλισμένους στα ταμεία του Δημοσίου, στον οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών και στο Ταμείο Δικηγόρων Αθηνών, η απόφαση των φαρμακοποιών να μην χορηγούν πλέον φάρμακα επί πιστώσει.

    Οι φαρμακοποιοί ζητούν να τους καταβληθούν τα χρέη ύψους 45 εκατ. ευρώ , που τους οφείλουν τα τρία αυτά ταμεία. Οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν τοις μετρητοίς το σύνολο της αξίας στο φαρμακείο και στη συνέχεια με την απόδειξη, θα απευθύνονται στο Ασφαλιστικό τους Ταμείο για την επιστροφή των χρημάτων τους.

    "Σε ότι αφορά στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) και κατόπιν συνεννόησης του Ασφαλιστικού Οργανισμού και των Φαρμακευτικών Συλλόγων Αθηνών, Πειραιώς, Θεσσαλονίκης και επαρχίας ήδη έχει αρχίσει τμηματικά η ρύθμιση του χρέους. Ήδη από την Πέμπτη 28/8 και μέχρι σήμερα Δευτέρα 1/9 έχουν καταβληθεί συνολικά στους Φαρμακευτικούς Συλλόγους Αθηνών, Πειραιά, Θεσσαλονίκης και επαρχίας 9,8 εκατομμύρια ευρώ, ενώ η καταβολή συνεχίζεται σε καθημερινή βάση.

    Οι πληρωμές θα συνεχιστούν και έως τις 20/9/2008 ώστε να εξοφληθούν ολοσχερώς οι φαρμακευτικοί σύλλογοι", δήλωσε η κ.Φ.Πετραλιά.

    "Σχετικά με το αίτημα των Φαρμακευτικών Συλλόγων για την αναθεώρηση του Προεδρικού Διατάγματος 67/2000, το οποίο εκκρεμεί εδώ και χρόνια, τους τελευταίους μήνες και με πολύ ταχείς ρυθμούς ολοκληρώθηκε η επεξεργασία του Προεδρικού Διατάγματος. Ο πάπυρος βρίσκεται ήδη προς υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Κατόπιν αυτών των ρυθμίσεων από την πλευρά του Υπουργείου Απασχόλησης αναμένουμε από τους Φαρμακευτικούς Συλλόγους να προχωρήσουν με αίσθημα ευθύνης στην απρόσκοπτη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ)", ανέφερε η υπουργός Απασχόλησης.

    Στο μεταξύ, επιχορήγηση 57,5 εκατομμυρίων ευρώ στον Οργανισμό Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) ενέκρινε, ύστερα από συνεννόηση με τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη, ο Υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Λέγκας.

    Παράλληλα, ο κ. Ν. Λέγκας είχε συνάντηση με τον πρόεδρο του ΟΠΑΔ κ. Διονύση Χιόνη, στην οποία μετείχε και η Γενική Γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής κ. Ιουλία Αρμάγου.

    Στη συνάντηση έγινε επισκόπηση της εξέλιξης των οικονομικών του Οργανισμού, ενώ ο κ. Ν. Λέγκας επαναβεβαίωσε την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στον εξορθολογισμό των δαπανών του Οργανισμού μέσω της μηχανογράφησής του, για την οποία τόνισε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό.

    [03] Αυξητικές τάσεις ο τουρισμός

    Την ικανοποίηση του για την εξέλιξη των τουριστικών μεγεθών φέτος εξέφρασε ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Αρης Σπηλιωτόπουλος σε σημερινή συνέντευξη τύπου επισημαίνοντας, ότι παρά τη δυσμενή διεθνή οικονομική συγκυρία ο ελληνικός τουρισμός συγκράτησε τις δυνάμεις του παρουσιάζοντας αυξητική τάση στις νέες αγορές σε σχέση με το 2007, χρονιά ρεκόρ για την Ελλάδα. Το γεγονός μάλιστα ότι η τουριστική κίνηση παρέμεινε και φέτος στα ίδια επίπεδα σε σχέση με πέρυσι αποτελεί αναμφισβήτητα επιτυχία, όπως χαρακτηριστικά τόνισε.

    Τα στοιχεία από την ΕΣΥΕ στο εξάμηνο Ιανουάριος-Ιούνιος 2008, που παρουσίασε ο υπουργός, στο σύνολο των αφίξεων στα μεγαλύτερα αεροδρόμια της χώρας δείχνουν αύξηση 3%, ενώ για το μήνα Ιούλιο τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν στασιμότητα σε σχέση με τον Ιούλιο του 2007.

    Μάλιστα η Ελλάδα, όπως είπε ο κ.υπουργός, συγκαταλέγεται στους κερδισμένους της παγκόσμιας τουριστικής αγοράς, καθώς βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδας οι ταξιδιωτικές εισπράξεις του τουρισμού στο εξάμηνο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2008 εμφανίζουν αύξηση 8,5%.

    Ώθηση στην τουριστική κίνηση για το 2008 δόθηκε από την αυξητική τάση που εμφάνισαν οι αναδυόμενες αγορές, όπως αυτές της Ρωσίας, της Ρουμανίας, της Πολωνίας και της Βουλγαρίας ξεπερνώντας το 1 εκατ. επισκέπτες. Συγκεκριμένα από τη Ρωσία η αύξηση τουρισμού ξεπέρασε το 40% σε σχέση με πέρυσι. Σε ό,τι αφορά τον κλάδο της κρουαζιέρας υπάρχει ενίσχυση, με την προσέγγιση των ξένων κρουαζιεροπλοίων να ξεπερνάει το 10%.

    Σε ό,τι αφορά τις επιλογές των Ελλήνων, αυτοί παρέμειναν σταθεροί και επέλεξαν την Ελλάδα για τις διακοπές τους, χωρίς να καταγράφονται διαρροές Ελλήνων προς το εξωτερικό. Ωστόσο σημείωσε ο υπουργός, παρατηρήθηκε μείωση του χρόνου των διακοπών τους, αφού η δύσκολη οικονομική συγκυρία το επέβαλλε.

    Παρουσιάζοντας στοιχεία έρευνας της TGI (11.000 ερωτώμενοι ετησίως) φαίνεται ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας τετραετίας σε ετήσιο επίπεδο οι Έλληνες οι οποίοι κάνουν διακοπές εμφανίζουν γραμμική αύξηση κινούμενοι από το 69% στο 72%. Μέρος της αύξησης προέρχεται από την ανώτερη κοινωνικό-οικονομική τάξη, ωστόσο η υπόλοιπη αύξηση προέρχεται από την αντίστοιχη κατώτερη κοινωνικό-οικονομική τάξη. Προς την κατεύθυνση της ενίσχυσης του εσωτερικού τουρισμού το υπουργείο αύξησε φέτος τα δελτία κοινωνικού τουρισμού κατά 40% φτάνοντας τα 150.000 δελτία.

    Το υπουργείο Τουριστικής Ανάπτυξης και τη νέα τουριστική χρονιά, όπως τονίστηκε, θα καταβάλλει εντατικές προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εμφύσησης της τουριστικής συνείδησης αλλά και τις επίλυσης προβλημάτων που αποτελούν τροχοπέδη στην τουριστική δράση. "Δεν είμαστε από αυτούς τους αρέσει να κουκουλώνουν τα προβλήματα, αλλά από αυτούς που αποκαλύπτουν τα προβλήματα, δήλωσε ο υπουργός".

    Σε αυτή τη χρονική συγκυρία, το υπουργείο συγκεντρώνει και κωδικοποιεί τα παράπονα που γίνονται από τους καταναλωτές στο 1572 προκειμένου να τα επεξεργαστεί και αναλάβει πρωτοβουλίες. Τα μέχρι τώρα παράπονα εντοπίζονται στις παραβάσεις της νομοθεσίας σχετικά με τις κρατήσεις, σε ελλιπή παροχή υπηρεσιών, σε κακή συμπεριφορά, σε μη παροχή αποδείξεων, σε υπέρ-κοστολόγηση πχ ταξί, κα.

    Για το 2009 ο υπουργός τόνισε ότι υπάρχει πλάνο και στρατηγική και δεσμεύτηκε να δώσει μαζί με τους συνεργάτες του τον καλύτερο του εαυτό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 September 2008 - 14:30:21 UTC