Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταγγελία του ΠΑΣΟΚ
  • [02] "Προχωρά" η Εγνατία οδός
  • [03] Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ
  • [04] "Πόλη φάντασμα" η Ν.Ορλεάνη

  • [01] Καταγγελία του ΠΑΣΟΚ

    Αλλοίωση των αποτελεσμάτων της τελικής ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος στις 27 Μαΐου 2008 μέσω της αλλαγής ψηφοδελτίων, δια της μεθόδου της προσθαφαιρέσεως από βουλευτές της ΝΔ, κατήγγειλε σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Δημήτρης Ρέππας, παρουσία του αντιπροέδρου της Βουλής Φίλιππου Πετσάλνικου και του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπακωνσταντίνου.

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου προβλήθηκε και σχετικό βίντεο με οπτικό υλικό από τη Βουλή,στο οποίο φέρονται εμπλεκόμενοι σε όσα ανέφερε ο Δ. Ρέππας, ο βουλευτής κ.Μπούγας, ως υπογράφων τα ψηφοδέλτια των βουλευτών,ο βουλευτής κ.Αγοραστός ως ψηφοσυλλέκτης,ο κ.Τραγάκης, Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ και η κ. Φεβρωνία Πατριανάκου, αναπληρώτρια γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ.

    Στο βίντεο εμφανίζονται οι προαναφερθέντες βουλευτές της ΝΔ να έρχονται σε συνεννόηση και να αλλάζουν ή να τσαλακώνουν ψηφοδέλτια τα οποία ήδη είχαν συλλεχθεί.

    Ο Δ. Ρέππας έκανε λόγο για βουλευτές της ΝΔ,οι οποίοι βάσει σχεδίου υπερέβησαν το ρόλο τους, δεν άσκησαν τα κοινοβουλευτικά τους καθήκοντα, με συνέπεια να προβούν σε πράξεις που παραχαράζουν την βούληση των βουλευτών.

    Ακόμη ο Δ. Ρέππας καταλόγισε μεγάλες ευθύνες στον πρωθυπουργό και το προεδρείο της Βουλής για την υποβάθμιση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, είπε δε ότι αναδεικνύεται ακόμα μια φορά το πρόσωπο της Δεξιάς και πρόσθεσε ότι για το μέλλον της χώρας, αυτή η κυβέρνηση δεν πρέπει να έχει αύριο.

    Πλήγμα στη δημοκρατία και τις κοινοβουλευτικές διαδικασίες, χαρακτήρισε τα γεγονότα αυτά ο κ.Φίλιππος Πετσάλνικος.

    Εξ άλλου, οι τρεις κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Βενιζέλος, Παπουτσής και Πάγκαλος προχώρησαν σε παράσταση στο Προεδρείο της Βουλής.

    Οι εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν ότι το Κίνημα θα ξεδιπλώσει την υπόθεση αυτή,ώστε αυτή η πολιτική καταγγελία, όπως κατ΄επανάληψη επισημάνθηκε να έχει και συνέπειες.

    Ανακοίνωση του προέδρου της Βουλής, Δ. Σιούφα

    Με αφορμή τις καταγγελίες του ΠΑΣΟΚ περί αλλοίωσης του αποτελέσματος της ψηφοφορίας στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας, έκανε την ακόλουθη ανακοίνωση:

    «Με επισκέφθηκαν οι Κοινοβουλευτικοί Εκπρόσωποι του ΠΑΣΟΚ κ.κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, Θεόδωρος Πάγκαλος και Χρήστος Παπουτσής, και μου ενεχείρησαν δύο δισκέτες που αφορούν την ψηφοφορία για την Αναθεώρηση του Συντάγματος, και μου ζήτησαν την άποψή μου επβ αυτών.

    Η διαδικασία της ψηφοφορίας για τροποποίηση των άρθρων του Συντάγματος στις 27 Μαΐου έγινε κατά άψογο, αδιάβλητο και απόλυτα διαφανή τρόπο.

    Όπως γνωρίζουν όλοι οι συνάδελφοί μου Βουλευτές, την παραμονή τους διανεμήθηκαν 3 ψηφοδέλτια με προτυπωμένο το ονοματεπώνυμό τους.

    Στη διαδικασία της ψηφοφορίας συμμετείχαν 197 Βουλευτές από όλες τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες πλην των συναδέλφων του ΠΑ.ΣΟ.Κ., που δεν συμμετείχαν και δεν προσήλθαν για να ψηφίσουν.

    Ακολουθήθηκε η πάγια τακτική και όπως έγινε και κατά την αντίστοιχη διαδικασία στις 6 Απριλίου του 2001, ορίστηκαν σε συνεργασία με τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες οι Βουλευτές Ιωάννης Μπούγας και Αθανάσιος Πλεύρης ως ψηφολέκτες, οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Αγοραστός και Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου εντός του χώρου των ηλεκτρονικών υπολογιστών και οι Βουλευτές Κωνσταντίνος Γκιουλέκας και Ιωάννης Ζιώγας για την ανάγνωση του καταλόγου.

    Επισημαίνω ότι η όλη διαδικασία έγινε παρουσία Προέδρων Κοινοβουλευτικών Ομάδων και συνολικά 186 παρόντων Βουλευτών (οι 11 επιπλέον ψήφισαν με επιστολική ψήφο), δεκάδων στελεχών του Κοινοβουλίου, στελεχών της εταιρείας που είχε αναλάβει την ηλεκτρονική καταμέτρηση και μεταδιδόταν σε απευθείας μετάδοση από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής.

    Και επαναλαμβάνω ότι όλα τα ψηφοδέλτια ήταν ονομαστικά προτυπωμένα με καθορισμένη γραμμογράφηση, γεγονός που αποκλείει κάθε δυνατότητα έστω και απλής φωτοτύπησης.

    Πραγματικά, με θλίβει και ως Πρόεδρο της Βουλής και ως πολιτικό αρχών και πεποιθήσεων, η προσπάθεια δημιουργίας εντυπώσεων εκεί που δεν υπάρχουν.

    Η προστασία των θεσμών είναι υποχρέωση όλων των παρατάξεων και όλων των Βουλευτών.

    Σέβομαι την αποστολή μου και έχω αποδείξει προς όλες τις κατευθύνσεις ότι εφαρμόζω κατά γράμμα το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.»

    ΝΔ - Διαψεύδεται η καταγγελία του ΠΑΣΟΚ

    Διέψευσαν με ανακοίνωση τους οι βουλευτές της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης (Γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ) Γιάννης Τραγάκης (Γενικός Γραμματέα της ΚΟ) Φ. Πατριανάκου (αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της ΚΟ) Κώστας Αγοραστός (βουλευτής Λαρίσης) και Ι. Μπούγας ( Βουλευτής Φωκίδας) την καταγγελία του ΠΑΣΟΚ για αλλοίωση του αποτελέσματος της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.

    Στη δήλωσή τους οι βουλευτές της ΝΔ τονίζουν:

    "Το απόν ΠΑΣΟΚ, με πρωτοφανείς λαθροχειρίες και με μεθόδους που προκαλούν βάναυσα την κοινή νοημοσύνη, επιχειρεί να ευτελίσει και πάλι την κορυφαία κοινοβουλευτική διαδικασία της Αναθεώρησης του Συντάγματος. Την περιφρόνησε με την απουσία του και την συκοφαντεί με τις εκτός ορίων φαντασιώσεις του. Η εικόνα είναι αψευδής. Τη γνησιότητα της διαδικασίας είχαν την ευκαιρία να ελέγξουν όλοι οι παρόντες βουλευτές και οι χιλιάδες τηλεθεατών που παρακολουθούσαν το κανάλι της Βουλής. Και δύο ακόμη παρατηρήσεις για να λήξει και αυτή η αθλιότητα του αυτομολήσαντος από την ψηφοφορία ΠΑΣΟΚ:

    - Πρώτον, πώς μπορεί να υπάρξει αλλαγή η νόθευση οποιουδήποτε -μηχανογραφημένου μάλιστα και με αναγραφή του ονόματος κάθε βουλευτή- ψηφοδελτίου μετά το σκανάρισμά του;

    -Δεύτερον - και το κυριότερο- με ψηφοδέλτια υπογεγραμμένα από κάθε βουλευτή- που παίρνει και την ευθύνη επώνυμης επιλογής κάθε ψήφου κατ΄ άρθρο -πώς δεν βρέθηκε έστω και ένας που ν΄αμφισβητήσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, αφού τα ψηφοδέλτια εδόθησαν στη δημοσιότητα μισή ώρα μετά;

    Γνωρίζουμε ότι το ΠΑΣΟΚ καταφεύγει κατ΄ εξακολούθηση στην πολιτική ανευθυνότητα. Τώρα γνωρίζουμε ότι, στην απέλπιδα προσπάθειά του να καλύψει την κραυγαλέα πολιτική του απουσία, έχει μπει για τα καλά στο πεδίο της πολιτικής αυτογελοιοποίησής του. Μιας αυτογελοιοποίησης που την πιστοποιεί η διαχρονική προσφυγή του ΠΑΣΟΚ σε καλπονοθευτικές μεθόδους σε πάμπολες εσωκομματικές του διαδικασίες, όπως καταγγέλλουν τα ίδια του τα στελέχη.Το ΠΑΣΟΚ και εδώ απλώς κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια".

    Ανακοίνωση του ΚΚΕ

    "Με βάση το τηλεοπτικό ντοκουμέντο που περιήλθε στα χέρια μας από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ,αποκαλύπτεται ένα όργιο νοθείας της ΝΔ σε βάρος των βουλευτών της,κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος. Η κυβέρνηση είναι ανεπανόρθωτα εκτεθειμένη. Ανοίγει ένα νέο αγοραίο πεδίο αντιδημοκρατικών επιλογών δίπλα στο αντεργατικό θεσμικό πλαίσιο και την αυταρχική τακτική της στο κίνημα".

    Αυτά αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή τη σχετική καταγγελία του ΠΑΣΟΚ και προσθέτει:

    "Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι τα αστικά κόμματα και οι αστικοί θεσμοί δεν έχουν ούτε ιερό ούτε όσιο.Τα όσα κατά καιρούς λένε για τους «ιερούς κοινοβουλευτικούς θεσμούς», για «τον ιερό ρόλο του βουλευτή που λειτουργεί κατά συνείδηση», για το αστικό κοινοβούλιο-«ναό της δημοκρατίας» είναι σκέτη υποκρισία. Ο λαός πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του και ταυτόχρονα να μην αποπροσανατολιστεί. Παραμένει ως πρωταρχικό πρόβλημα και πελώριο σκάνδαλο, που μέσα από αυτό ανθούν τα φαινόμενα της σήψης,η συνεχής και κλιμακούμενη εκμετάλλευση των εργαζομένων από το κεφάλαιο, που υπηρετούν τα κόμματα του «ευρωμονόδρομου» συναγωνιζόμενα για το ποιο θα είναι στην κυβερνητική εξουσία με κάθε μέσο και τακτική".

    ΣΥΡΙΖΑ: Δήλωση Φ. Κουβέλη

    «Τα καταγγελλόμενα από το ΠΑΣΟΚ συνιστούν σοβαρό πολιτικό ζήτημα και πρέπει να ερευνηθούν», τονίζει ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Φώτης Κουβέλης, σε δήλωσή του.

    Ανακοίνωση του ΛΑΟΣ

    "Αν μιλάμε για «Αγοραστό αποτέλεσμα» στην αναθεώρηση του Συντάγματος δημιουργείται μείζον θέμα Δημοκρατίας. Κατήγοροι και κατηγορούμενοι πρέπει απαραιτήτως να πείσουν πως έχουν τα πράγματα", αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΛΑΟΣ.

    Και προσθέτει:

    "Στην υπόθεση αυτή δεν χωρούν ΣΚΙΕΣ όπως επίσης δεν επιτρέπονται αστήρικτα αντιπολιτευτικά «effects». Προ πάσης άλλης πολιτικής ή κομματικής δράσης προηγείται το ξεκαθάρισμα των καταγγελιών".

    [02] "Προχωρά" η Εγνατία οδός

    Ως το τέλος του έτους θα έχει ολοκληρωθεί ο κεντρικός άξονας της Εγνατίας Οδού από την Ηγουμενίτσα μέχρι τους Κήπους Εβρου. Ως το τέλος του 2009 θα δοθούν στην κυκλοφορία και οι κάθετοι άξονές της.

    Τα παραπάνω τόνισε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς ο οποίος επισκέφθηκε σήμερα τα εργοτάξια του κάθετου άξονα Δερβένι-Προμαχώνα και το τμήμα Στρυμόνας - Άγιος Ανδρέας Καβάλας (μεσόγεια χάραξη).

    "Δεσμευθήκαμε ότι ο κύριος άξονας της Εγνατίας οδού θα παραδοθεί στο τέλος του 2008 αν δεν υπάρξει κάποιο έκτακτο γεγονός", είπε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε ότι για τους κάθετους άξονες υπάρχει διαφορετικό χρονοδιάγραμμα.

    Παράλληλα, ο υπουργός είπε ότι εντός του φθινοπώρου θα λειτουργήσουν και τα πρώτα διόδια της Εγνατίας οδού στον Πολύμυλο Κοζάνης, η τιμή των οποίων δεν έχει καθοριστεί ακόμη, ενώ σταδιακά θα λειτουργήσουν και τα υπόλοιπα.

    Όπως τόνισε ο κ. Σουφλιάς, αυτό γίνεται καθώς από τα έσοδα των διοδίων θα καλυφθούν τα έξοδα λειτουργίας και συντήρησης της Εγνατίας Οδού αλλά και για να πληρωθεί μέρος του δανείου που πήρε η "Εγνατία Οδός ΑΕ" για την επιτάχυνση των έργων.

    Ο υπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία 4,5 χρόνια κατασκευάζεται το 53,7% του αυτοκινητόδρομου, δηλαδή 509 νέα χιλιόμετρα με τα οποία θα ολοκληρωθεί η Εγνατία και οι κάθετοι άξονές της στο σύνολό τους.

    Ειδικότερα, δόθηκαν στην κυκλοφορία 262 χλμ. δρόμου, δημοπρατήθηκαν, υπογράφηκαν συμβάσεις και ξεκίνησε η κατασκευή 365 νέων χλμ. δρόμου προϋπολογισμού 2,8 δισ. ευρώ, ενώ επιταχύνθηκαν οι ρυθμοί κατασκευής των έργων που είχαν προκηρυχθεί στο παρελθόν.

    "Σημειώνω ότι το Μάρτιο του 2004 παραλάβαμε κατασκευασμένα 389 χλμ. από τα 947 χλμ. της Εγνατίας Οδού και των καθέτων αξόνων, που αντιστοιχούν στο 41% του έργου. Άλλα 49 χλμ. κατασκευάστηκαν την περίοδο 1970-1995", είπε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε: "Συνεπώς, σε εμάς έπεσε η ευθύνη για να κατασκευάσουμε το μεγαλύτερο, αλλά και δυσκολότερο μέρος της Εγνατίας. Η προσπάθεια που γίνεται είναι τιτάνια και γι΄αυτό πετύχαμε να αναπτύξουμε το μεγαλύτερο μέτωπο έργων, που αναπτύχθηκε ποτέ στην Ελλάδα, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα. Σε τέσσερα χρόνια κάνουμε όσο έργο έγινε την προηγούμενη δεκαετία και αυτό ούτε κρύβεται, ούτε μηδενίζεται".

    Αναφερόμενος στους κάθετους άξονες της Εγνατίας Οδού είπε ότι είναι συνολικού μήκους 300 χλμ. Πρόκειται για τον άξονα Σιάτιστα - Κρυσταλλοπηγή , Δερβένι - Προμαχώνα και Αρδάνιο - Ορμένιο. Σημαντικότερο αυτών, είπε, ότι είναι ο άξονας Δερβένι - Προμαχώνα, αφού αποτελεί τμήμα του διευρωπαϊκού διαδρόμου 4, που ξεκινάει από τη Γερμανία και μέσω Τσεχίας, Ουγγαρίας, Ρουμανίας και Βουλγαρίας φθάνει στη Θεσσαλονίκη. Το ελληνικό τμήμα έχει μήκος 96 χλμ. και κατασκευάζεται ως αυτοκινητόδρομος με τρεις λωρίδες ανά κατεύθυνση και διαχωριστική νησίδα στη μέση. Ως το Μάρτιο του 2004 είχαν κατασκευαστεί -όπως είπε ο υπουργός- μόνο 22 χλμ. Τα υπόλοιπα 74 χλμ. κατασκευάζονται τώρα με πέντε εργολαβίες συνολικού προϋπολογισμού 380 εκατ. ευρώ, που μελετήθηκαν, δημοπρατήθηκαν και συμβασιοποιήθηκαν το 2005. Ως το τέλος του 2008 θα έχει ολοκληρωθεί όλος ο άξονας εκτός από οκτώ χιλιόμετρα στην περιοχή Χριστού - Στρυμωνικού, το οποίο θα παραδοθεί το πρώτο εξάμηνο του 2009.

    Παράλληλα είπε ότι στο ήδη κατασκευασμένο τμήμα του άξονα γίνονται εργασίες αναβάθμισης, καθώς αρκετά χιλιόμετρα είχαν κατασκευαστεί ως αυτοκινητρόδρομος με ταχύτητα 70 χλμ. ενώ ως τμήμα του διευρωπαϊκού άξονα θα πρέπει να είναι αυτοκινητόδρομος 120 χλμ. Επίσης, πρόσθεσε ότι το ΥΠΕΧΩΔΕ μελετά την αναβάθμιση του κάθετου άξονα προς Ευζώνους και την κατασκευή του κάθετου άξονα Ξάνθη - Εχίνου.

    "Ολο αυτό το πλέγμα Εγνατία και κάθετοι άξονες, περίπου 947 χλμ., θα είναι ένα σύγχρονο δίκτυο αυτοκινητοδρόμων, που θα δώσει νέα πνοή, νέες δυνατότητες ανάπτυξης σε όλη την περιοχή", τόνισε και επισήμανε ότι ταυτόχρονα θα δώσει ένα πλεονέκτημα στην Ελλάδα σε όλη την ΝΑ Ευρώπη.

    Για το τμήμα Στρυμόνας - Αγιος Ανδρέας Καβάλας είπε ότι έχει μήκος 41 χλμ. και επεκτείνεται από τον Στρυμόνα ποταμό μέχρι την αρχή της παράκαμψης της Καβάλας. Το έργο θα παραδοθεί στο τέλος του έτους και την ίδια περίοδο θα παραδοθεί και η γέφυρα του Νέστου.

    Το έργο, είπε, αρχικά είχε προγραμματιστεί για την τέταρτη προγραμματική περίοδο εξαιτίας της έλλειψης χρηματοδότησης. Όμως, με απόφαση του ίδιου, όπως είπε, το έργο απέκτησε χρηματοδότηση με την ένταξή του στο Κοινοτικό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα του ΥΠΕΧΩΔΕ "οδικοί άξονες, λιμάνια, αστική ανάπτυξη". Δημοπρατήθηκε με τρεις εργολαβίες το Δεκέμβριο του 2005 και έχει συνολικό προϋπολογισμό 245 εκατ. ευρώ.

    Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι εντός του άλλου μήνα θα παραδοθεί και το κομμάτι της Εγνατίας Οδού μεταξύ Ηγουμενίτσας και Ιωαννίνων.

    Εξάλλου χθες, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γιώργος Σουφλιάς, πάτησε το κουμπί προκαλώντας την πρώτη έκρηξη για τη διάνοιξη της μεγαλύτερης οδικής σήραγγας (Τ2) της Ελλάδας, στα Τέμπη. Η σήραγγα Τ2 είναι διπλού κλάδου και κάθε κλάδος έχει μήκος 6.100 μέτρα. Επιπλέον, κατασκευάζονται τα μέτωπα για τη διάνοιξη και των άλλων δύο σηράγγων, της Τ1 μήκους 1.900 μέτρων και της Τ3 μήκους 3.200 μέτρων, ανά κλάδο, για τη διέλευση του Πλαταμώνα.

    Με την ολοκλήρωση του έργου, οι οδηγοί, που κινούνται στην εθνική οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης, θα παρακάμπτουν ένα δύσκολο κομμάτι του δρόμου, την Κοιλάδα των Τεμπών. Το έργο εντάσσεται στη σύμβαση παραχώρησης που περιλαμβάνει την κατασκευή του τμήματος ΠΑΘΕ από την αρχή των Τεμπών, Πλαταμώνα μέχρι το Κλειδί Ημαθίας.

    Το έργο είναι συνολικού κόστους 1.3 δισ ευρώ και η κατασκευή του θα διαρκέσει 4,5 χρόνια. Ο αυτοκινητόδρομος Ράχες Μαλιακού - Κλειδί Ημαθίας θα έχει συνολικό μήκος 230 χιλιόμετρα.

    Μιλώντας κατά την έναρξη των εργασιών, ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι αισθάνεται χαρά και συγκίνηση, καθώς επί των ημερών του στο ΥΠΕΧΩΔΕ ξεκίνησε η κατασκευή του έργου.

    "Εδώ στα Τέμπη έχει χυθεί το αίμα εκατοντάδων συνανθρώπων μας. Εκείνο, όμως, που με συγκλόνισε περισσότερο, όπως πιστεύω όλο το πανελλήνιο, ήταν ο άδικος χαμός των 21 παιδιών από το Μακροχώρι Ημαθίας, την Κυριακή 13 Απριλίου 2003. Θα μου επιτρέψετε, λοιπόν, να αφιερώσω το έργο στην μνήμη αυτών των παιδιών, ως ένα ελάχιστο φόρο τιμής", τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι η κατασκευή του έργου σε συνδυασμό με την ολοκλήρωση των έργων, που κατασκευάζει το ΥΠΕΧΩΔΕ στο πέταλο του Μαλιακού, το σύνολο της εθνικής οδού Αθηνών-Θεσσαλονίκης θα μετατραπεί σε ένα σύγχρονο κλειστό αυτοκινητόδρομο ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

    Είπε ακόμη ότι η χώρα την περίοδο 2012-2013 θα είναι μία άλλη Ελλάδα, που θα έχει πολύ καλύτερους συντελεστές ανάπτυξης και προόδου για πολλές απομονωμένες περιοχές. Τόνισε επίσης ότι από το Μάρτιο του 2009 θα καταργηθούν τα διόδια των Τεμπών για την ελεύθερη μετακίνηση των κατοίκων της περιοχής και θα λειτουργήσουν διόδια στον Πυργετό για τους χρήστες του αυτοκινητόδρομου.

    Παράλληλα, υπεραμύνθηκε της μεθόδου κατασκευής δημόσιων έργων με σύμβαση παραχώρησης, τονίζοντας ότι είναι αναγκαία, καθώς το κόστος των έργων είναι πολύ υψηλό και το δημόσιο δεν έχει τους απαραίτητους πόρους για να τα χρηματοδοτήσει.

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς εξήρε το έργο των Ελληνικών Τεχνικών Εταιριών στις οποίες ευχήθηκε καλή επιτυχία και καλά κέρδη. Όπως τόνισε, θα ωφελήσει και το ελληνικό δημόσιο, αφού η σύμβαση παραχώρησης προβλέπει την καταβολή σε αυτό έως και το 65% των εισπράξεων από τα διόδια.

    [03] Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ

    Ανοίγει, το Σάββατο, τις πύλες του το 11ο Φεστιβάλ Μεσογειακού Ντοκιμαντέρ, στο Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, το οποίο θα διαρκέσει ως τις 9 του μηνός και διοργανώνεται από τη Νομαρχία Ανατολικής Αττικής, το Σωματείο Ελλήνων Σκηνοθετών - Παραγωγών Κινηματογράφου, την Εταιρία Αξιοποίησης & Διαχείρισης Περιουσίας του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, σε συνεργασία με το δήμο Λαυρεωτικής και την Εταιρία Μελετών Λαυρεωτικής.

    Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει την προβολή 27 συνολικά ταινιών από την Ελλάδα, την Ιταλία, τη Γαλλία, το Ισραήλ, την Αίγυπτο, την Ισπανία, την Τουρκία, την Πορτογαλία και την Παλαιστίνη.

    Στο φετινό φεστιβάλ προστίθεται, στις σταθερές θεματικές ενότητες, για εργασία, πολιτικό ντοκιμαντέρ, μετανάστευση και προσωπογραφίες, η ενότητα για το περιβάλλον, εγκαινιάζοντας παράλληλα τη συνεργασία με το φεστιβάλ EcoFilms της Ρόδου.

    Η έναρξη των προβολών το Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου θα γίνει με την ταινία "Το Κάιρο του Γιούσεφ Σαχίν" (1991) τιμώντας τη μνήμη του μεγάλου Αιγύπτιου σκηνοθέτη, που απεβίωσε πρόσφατα.

    Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ φέτος περιλαμβάνονται συναυλία του Θάνου Μικρούτσικου με τη συμμετοχή των Γιάννη Κούτρα, Κώστα Θωμαΐδη και Ρίτας Αντωνοπούλου, καθώς και έκθεση με κινηματογραφικές γιγαντοαφίσες του ζωγράφου Βασίλη Δημητρίου.

    Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ είναι ο σκηνοθέτης Βασίλης Βαφέας. Την οργάνωση του Φεστιβάλ έχει ο σκηνοθέτης Νίκος Κανάκης.

    Το Φεστιβάλ γίνεται με την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και την ευγενική χορηγία της ΕΡΤ Α.Ε., του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου και του Media Desk.

    [04] "Πόλη φάντασμα" η Ν.Ορλεάνη

    Ο τυφώνας Γκούσταβ υποβαθμίστηκε σήμερα στην κατηγορία 2 από την κατηγορία 3 σε μια κλίμακα πέντε βαθμίδων, ενώ αναμένεται να πλήξει αργότερα τις ακτές της Λουϊζιάνας, στις νότιες ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Εθνικό Κέντρο Τυφώνων (NHC) στο Μαϊάμι.

    Το NHC προβλέπει ότι ο τυφώνας μπορεί να προκαλέσει μια "εξαιρετικά επικίνδυνη" άνοδο της στάθμης των υδάτων, μεταξύ τριών και τεσσάρων μέτρων πάνω από το φυσιολογικό επίπεδο.

    Στις 16:00 ώρα Ελλάδος, το μάτι του κυκλώνα εντοπίστηκε σε απόσταση 125 χιλιομέτρων νότια και νοτιοδυτικά της Νέας Ορλεάνης και κινείται με 26 χιλιόμετρα την ώρα, σύμφωνα με το NHC.

    Η Νέα Ορλεάνη έχει μετατραπεί σε «πόλη φάντασμα» και δεν αριθμεί πλέον περισσότερους από 10.000 κατοίκους, έπειτα από την φυγή χιλιάδων άλλων για να βρουν καταφύγιο για να προφυλαχθούν από την πιθανή επέλαση του καταστροφικού τυφώνα Γκούσταβ στα νότια των ΗΠΑ.

    «Πιστεύουμε πως βία να έχουν παραμείνει 10.000 άνθρωποι στην πόλη. Είναι μία πραγματική πόλη φάντασμα. Εάν υπάρχει η παραμικρή ζώνη που οι κάτοικοί της δεν την εγκατέλειψαν θα πρόκειται μάλλον γιβ ανθρώπους που έχουν τα μέσα για να παραμείνουν, κατοίκους στα υψηλώτερα σημεία της πόλης, που ουδέποτε πλημμύρισαν», τόνισε ο δήμαρχος της πόλης Ρέι Νάγκιν, τονίζοντας πως η αστυνομία εκτιμά πως τουλάχιστον 327.000 κάτοικοι έχουν εγκαταλείψει τη Νέα Ορλεάνη.

    Ο δήμαρχος τόνισε πως είχε τηλεφωνική επικοινωνία για τις προετοιμασίες της άμυνας από τον τυφώνα με τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους, ο οποίος κατηγορήθηκε για την κυβερνητική βραδύτητα στην αντίδραση μετά την επέλαση του τυφώνα Κατρίνα το 2005, που είχε προκαλέσει χιλιάδες νεκρούς και πολλές χιλιάδες αστέγους.

    «Αμφότεροι είμαστε ευχαριστημένοι για τον τρόπο που εξελίσσονται έως τώρα τα πράγματα. Η διαφορά μεταξύ του σήμερα και του Κατρίνα είναι πως γνωρίζαμε μεν τι να κάνουμε τη στιγμή του Κατρίνα αλλά δεν είχαμε τα μέσα. Τούτη τη φορά τα έχουμε», πρόσθεσε.

    Ο Νάγκιν τόνισε πως αυτό, που ο ίδιος χαρακτήρισε η «καταιγίδα του αιώνα», μπορεί να είναι η πρώτη σοβαρή δοκιμή για την αντοχή των νέων υποδομών και των φραγμάτων, τονίζοντας πάντως πως οι πλημμύρες είναι βέβαιες εάν ο τυφώνας παραμείνει στην κατηγορία 3.

    Ο κυβερνήτης της Λουϊζιάνας Μπόμπι Γκίνταλ εκτίμησε πως αυτήν τη φορά τα φράγματα, τα οποία είχαν υποχωρήσει στη μανία του Κατρίνα, αυτή τη φορά θβ αντέξουν, επικαλούμενος τη γνώμη των ειδικών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 1 September 2008 - 16:30:33 UTC