Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Προτεραιότητα η ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων"
  • [02] "Διέξοδος στην Αριστερά"

  • [01] "Προτεραιότητα η ελάφρυνση μισθωτών και συνταξιούχων"

    Τα οικονομικά μέτρα ήταν αναγκαία και γι' αυτό τα αποφάσισε η κυβέρνηση, δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ κ.Λευτέρης Ζαγορίτης μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ηταν η πρώτη συνάντηση του γραμματέα με τον πρωθυπουργό μετά το καλοκαίρι. Ηταν τακτική συνάντηση, δήλωσε ο κ.Ζαγορίτης και συζητήθηκαν θέματα δράσης του κόμματος και οι πολιτικές που θα αναπτυχθούν.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο κ.Ζαγορίτης αναφέρθηκε στα μέτρα της κυβέρνησης και ανέφερε ότι ο κόσμος αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητά τους καθώς επίσης και την προσπάθεια της κυβέρνησης να εφαρμοστεί η πολιτική της χωρίς να επιβαρυνθούν τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα.

  • ** Στις 12.30 μετά το μεσημέρι o πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον ομόλογό του της Ισλανδίας κ. Γκέϊρ Χάαρντε.

    Οι βασικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού

    Τις βασικές κατευθύνσεις του κρατικού προϋπολογισμού για το 2009 παρουσίασε χθες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης, στο υπουργείο Οικονομίας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, από την οποία έλαβε τη σχετική έγκριση.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης χαρακτήρισε αδήριτη ανάγκη να συνεχιστεί η δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης. Κάναμε μεγάλα βήματα στην κυβέρνηση για τη δημοσιονομική εξυγίανση και θα καταβάλλουμε και άλλες προσπάθειες για να περιοριστεί το δημόσιο έλλειμμα, υπογράμμισε ο υπουργός.

    Πρόσθεσε ότι βρισκόμαστε ενώπιον δυο προκλήσεων, η μια είναι η συγκράτηση των δαπανών και η άλλη η προώθηση ενός δικαιότερου φορολογικού συστήματος.

    Στην Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκαν οι βασικές κατευθύνσεις του επόμενου προϋπολογισμού και αύριο θα κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου το οποίο προβλέπει την ενίσχυση της διαφάνειας του κρατικού προϋπολογισμού, την προώθηση μέτρων για την ενίσχυση της φορολογικής δικαιοσύνης και τη θέσπιση κανόνων για τον έλεγχο δαπανών των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), των νοσοκομείων και των ασφαλιστικών ταμείων.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει επίσης την ενσωμάτωση των λεγόμενων Ειδικών Λογαριασμών στον προϋπολογισμό για λόγους διαφάνειας, ενώ παράλληλα λαμβάνονται και μέτρα για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης.

    Σημαντική προτεραιότητα, είπε ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, θα είναι η ελάφρυνση των μισθωτών και των συνταξιούχων που φέρουν το κύριο βάρος στις φορολογικές επιβαρύνσεις.

    Το αφορολόγητο όριο των μισθωτών, πρόσθεσε, έχει μειωθεί και προβλέπεται η περαιτέρω μείωση των συντελεστών αυτών για μισθωτούς και συνταξιούχους.

    Είναι αναγκαίο να συνοδεύεται η πολιτική αυτή με την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, τόνισε.

    "Μιλάμε για εισοδήματα που φοροδιαφεύγουν ή εισφοροδιαφεύγουν", είπε ο κ. Αλογοσκούφης και πρόσθεσε ότι η φορολογική βάση πρέπει να διευρυνθεί και αυτό προβλέπει το σχέδιο νόμου.

    Για την ένταξη των λεγομένων Ειδικών Λογαριασμών στον κρατικό προϋπολογισμό, ο υπουργός Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφης είπε ότι υπάρχουν περίπου 200 λογαριασμοί, ότι πρόκειται για μια παθογένεια που πρέπει να αλλάξει και διευκρίνισε ότι ορισμένοι από αυτούς που αφορούν την έρευνα το περιβάλλον και τις ρητές υποχρεώσεις προς διεθνείς λογαριασμούς, θα διατηρηθούν.

    Ολοι οι πόροι των Ειδικών Λογαριασμών θα μεταφερθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Με τη ρύθμιση δεν πρόκειται να θιγούν τα επιδόματα των εργαζομένων που εισπράττοντο μέσω των λογαριασμών αυτών.

    Ο κ. Αλογοσκούφης είπε επίσης ότι θα συσταθεί Διϋπουργική Επιτροπή η οποία θα έχει ως στόχο τον συνεχή, τον έγκαιρο και κατά ομοιόμορφο τρόπο έλεγχο των οικονομικών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, των ΟΤΑ και των ασφαλιστικών ταμείων. Μέσω αυτών διακινούνται σημαντικοί πόροι και ενδιαφέρουν άμεσα τα οικονομικά τους τους πολίτες. Ωστόσο, τα οικονομικά πολλών εκ των ανωτέρω οργανισμών παρουσιάζουν επιδείνωση και γι'αυτό είναι απαραίτητο να υπάρχουν αξιόπιστοι λογαριασμοί.

    Το σχέδιο νόμου προβλέπει την ενίσχυση των οργανισμών αυτών για τη σχεδίαση των επιχειρηματικών τους σχεδίων. Προβλέπονται επίσης κυρώσεις για μη ανταπόκριση των οργανισμών αυτών στις υποχρεώσεις τους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ανακοίνωσε επίσης αλλαγές στη φορολόγηση μισθωτών και συνταξιούχων και ελεύθερων επαγγελματιών. Οι επιβαρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους θα μειώνονται, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες προωθείται ένα δικαιότερο φορολογικό σύστημα.

    Οπως είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών στην Ελλάδα κατά μέσο όρο οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι δηλώνουν εισοδήματα 13.966 ευρώ, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες κατά μέσο όρο 9.794 ευρώ.

    Νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2010

    Με φορολογικό συντελεστή 10% θα φορολογείται το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο, ενώ θεσπίζεται φόρος 10% στα μερίσματα από μετοχές, καθώς και φόρος υπεραξίας μετοχών.

    Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων στα μέτρα που ενέκρινε η Κυβερνητική Επιτροπή και τα οποία παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

    Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2010, καθώς και μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο ίδιο διάστημα.

    Τα μέτρα στοχεύουν, όπως είπε ο υπουργός, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

    Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα:

    1. Θεσπίζεται συντελεστής 10% για το τμήμα του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι με το μέτρο αυτό θα φορολογηθούν εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2008.

    2. Προωθείται νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο με καταβολή τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις και προθεσμία υπαγωγής σε αυτήν έως 20 Νοεμβρίου.

    3. Θεσπίζεται νέα ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων από το 2000 έως και το 2006, ενώ η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή θα είναι έως 31.12.2008.

    4. Αυξάνεται από 65 σε 80% η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων.

    5. Θεσπίζεται επιπλέον φορολογικός συντελεστής 10% για μερίσματα από μετοχές. Πρόκειται για τα μερίσματα που θα καταβληθούν από 1.1.2009.

    6. Καθιερώνεται φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών με συντελεστή 10%, ο οποίος θα ισχύσει από τις μετοχές που θα αγοραστούν μετά την 1.1.2009.

    Μέχρι τις 31.12.2008 θα εξακολουθεί να ισχύει ο φόρος 1,5 τοις χιλίοις ο οποίος μετά καταργείται.

    7. Θεσπίζεται φορολογία στα στοκ όψεως που λαμβάνουν ως μπόνους τα στελέχη των επιχειρήσεων. Τα εισοδήματα από αυτά θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

    8. Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων του 2009.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε ακόμα νέες μειώσεις φορολογικών συντελεστών από το 2010 για τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους καθώς και για τις επιχειρήσεις. Ετσι, από το 2010 μέχρι και το 2014 μειώνεται κατά 1% ο φορολογικός συντελεστής 25% για το τμήμα του εισοδήματος των μισθωτών και των συνταξιούχων από 12.000 έως και 30.000 ευρώ. Ετσι, θα μειωθεί στο 20%. Επίσης μειώνεται κατά 1% ο φορολογικός συντελεστής 25% για το ίδιο διάστημα που ισχύει για τις επιχειρήσεις.

    [02] "Διέξοδος στην Αριστερά"

    Με ευθείες βολές κατά του υπουργού Παιδείας και συνολικά κατά της κυβέρνησης ξεκίνησε χθες την ομιλία του στον Εύδηλο της Ικαρίας ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας.

    "Σπόνσορα των κολεγίων" αποκάλεσε τον υπουργό Παιδείας καθώς μετά την ανακοίνωση των βάσεων μένουν εκτός των ΑΕΙ και ΤΕΙ 60.000 νέοι.

    Χρησιμοποιώντας σκληρές εκφράσεις ακόμα και για τον ίδιο τον πρωθυπουργό, τόνισε ότι "το κυβερνητικό σκάφος έχει χτυπήσει σε ξέρα και έχει προσαράξει. Μπάζει νερά από παντού. Και ο καπετάνιος περιφέρεται παριστάνοντας ότι δεν συμβαίνει τίποτα. Δηλώνει αποφασισμένος να συνεχίσει να κυβερνά το ναυάγιο με υπευθυνότητα και αποφασιστικότητα. Ο κ.Καραμανλής πριν ένα χρόνο ζήτησε ανανέωση της λαϊκής εντολής για να φτιάξει προϋπολογισμό. Η εντολή ανανεώθηκε και χωρίς τον φόβο του εκλογικού κόστους έβαλε χέρι η κυβέρνηση στα ασφαλιστικά ταμεία, πούλησε τον ΟΤΕ, οδηγεί στην χρεοκοπία την Ολυμπιακή και τον ΟΤΕ, στοχεύει στα εργασιακά δικαιώματα. Αλλά προϋπολογισμό δεν κατάφερε να φτιάξει".

    Από την σκληρή κριτική του προέδρου του ΣΥΝ, δεν γλίτωσε ούτε η δικαιοσύνη αφού όπως τόνισε στην ομιλία του γίνεται "προσπάθεια της εισαγγελίας του Αρείου Πάγου να κουκουλώσει όλα τα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας".

    Σημείωσε ότι "η κυβέρνηση φροντίζει να'ναι χρήσιμη και ευχάριστη στους δικαστές αφού δεν τσιγκουνεύεται τα αναδρομικά ούτε βέβαια τις ωμές παρεμβάσεις στο έργο της δικαιοσύνης".

    Ο κ.Τσίπρας μιλώντας σ`ένα ακροατήριο με πολλούς νέους αναφέρθηκε στα προβλήματα των σημερινών 30αρηδων ενώ αναφερόμενος στην οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, σημείωσε ότι η οικονομική ατζέντα της κυβέρνησης περιλαμβάνει ακόμη περισσότερους έμμεσους φόρους, αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό, επίδομα θέρμανσης με το σταγονόμετρο και συντάξεις κάτω από το όριο της φτώχειας.

    "Με αυτή την ατζέντα πηγαίνει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ. Για αυτό άλλωστε φέτος θα πάει νύχτα και θα φύγει νύχτα, ενώ άλλες εποχές στηνόταν ολόκληρο πανηγύρι".

    Ο πρόεδρος του Συνασπισμού Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε και στην κατάρρευση του δικομματικού συστήματος που όλα αυτά τα χρόνια στηρίχτηκε στις πελατειακές σχέσεις και την εξαπάτηση.

    "Ο κόσμος δεν έχει πια προσδοκίες από τα κόμματα της σημερινής εξουσίας και αναζητά διέξοδο στην Αριστερά. Την Αριστερά που υπερασπίζεται τα κοινωνικά δικαιώματα, την εργασία, το περιβάλλον, την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Την Αριστερά που βγάζει από την απάθεια και την παραίτηση τον κόσμο, τον κινητοποιεί, τον κάνει να συνειδητοποιεί την πραγματική του δύναμη. Και του δείχνει πως να κερδίζει μικρές και μεγάλες νίκες. Είναι δύσκολο στοίχημα, αλλά θα το κερδίσουμε . Θα το κερδίσουμε με την ενότητα, που προχωράει, που διευρύνεται συνεχώς μέσα στον κόσμο, που την βλέπετε εδώ μπροστά σας, σε αυτή την πλατεία, όσο και αν κάποιες ηγεσίες την πολεμάνε επιλέγοντας την περιχαράκωση", δήλωσε ο κ.Τσίπρας.

    Η διήμερη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΝ στο νησί της Ικαρίας, ξεκίνησε χθες με συνάντησή του με τον Επαρχο Ικαρίας και το Επαρχιακό Συμβούλιο.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους ο Α. Τσίπρας ενημερώθηκε για τα προβλήματα τα οποία αντιμετωπίζει η επαρχία της Ικαρίας αλλά και οι Φούρνοι.

    Ο έπαρχος και το επαρχιακό συμβούλιο ζήτησαν την κοινοβουλευτική βοήθεια του ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να βρεθούν λύσεις σε πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ικαρίας.

    Ολοκληρώνοντας σήμερα την διήμερη επίσκεψή του στην Ικαρία ο κ. Τσίπρας επισκέφθηκε το πρωί το Νοσοκομείο Αγίου Κηρύκου και μίλησε με τους εργαζόμενους, ενώ το μεσημέρι θα συναντηθεί με τους δημάρχους του νησιού για να ακούσει τα προβλήματα που τους απασχολούν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 28 August 2008 - 10:30:19 UTC