Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μεγάλες οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού
  • [02] Οικονομική ενίσχυση στους πυρόπληκτους
  • [03] Αεροπορική τραγωδία
  • [04] Στο Αγιον Ορος ο Βαρθολομαίος
  • [05] Οι φύλακες της Κινάρου

  • [01] Μεγάλες οι προοπτικές του ελληνικού τουρισμού

    Συνεργασία με τον υπουργό Ανάπτυξης κ.Φώλια, θα έχει στις 12.30 το μεσημέρι, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κ.Καραμανλής.

    Χθές υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα των υπουργείων Εξωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κ. Άρης Σπηλιωτόπουλος ο οποίος ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα τουρισμού, ανέφερε σε δηλώσεις του ότι ήταν γενική διαπίστωση πως ο ελληνικός τουρισμός κάτω από αυτές τις αντίξοες σε διεθνές οικονομικό επίπεδο συγκυρίες άντεξε και έχει όλες τις δυνατότητες μεγαλύτερης προοπτικής για τα επόμενα χρόνια.

    Ο κ.Σπηλιωτόπουλος ανέφερε ότι έγινε ανασκόπηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για την περαιτέρω ανάπτυξη του ελληνικού τουρισμού και το κυριότερο είναι ότι από τώρα έχουμε την οδηγία να προετοιμαστούμε σωστά για το 2009, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κάμψη, που, ίσως,υπάρξει στις παραδοσιακές αγορές,με αύξηση της διείσδυσης μας στις νέες αναδυόμενες αγορές.

    Τα μέχρι τώρα στοιχεία, είπε ο κ. Σπηλιωτόπουλος, είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικά. Η αύξηση για το πρώτο εξάμηνο ήταν του 3%, για τον Ιούλιο είμαστε στα περυσινά επίπεδα, ενώ το εισόδημα έχει αυξηθεί γύρω στο 8,5% από τον τουρισμό.

    Όλα αυτά δείχνουν ότι με σωστή δουλειά και εξωστρέφεια, ο ελληνικός τουρισμός μπορεί να ανταπεξέλθει και να βγει κερδισμένος από αυτή την αρνητική σε διεθνές οικονομικό επίπεδο συγκυρία.

    Απαντώντας σε ερώτηση, σύμφωνα με την οποία έχει εκφράσει παράπονα ότι ορισμένοι συναρμόδιοι υπουργοί δεν κάνουν σωστά τη δουλειά τους, ο κ. Σπηλιωτόπουλος είπε ότι "είδαμε σήμερα από κοινού ζητήματα, τα οποία μπορούμε πράγματι να αντιμετωπίσουμε. Η δική μας δουλειά δεν είναι να εκφράζουμε παράπονα. Άλλωστε, ουδέποτε έχουμε εκφράσει παράπονα για συναδέλφους. Εμείς πιστεύουμε ότι όλοι κάνουν τη δουλειά τους σωστά. Εκείνο το οποίο κάνουμε είναι προτάσεις για να αναλάβουμε από κοινού με άλλα συναρμόδια υπουργεία και φορείς περαιτέρω πρωτοβουλίες και ενέργειες για την καλύτερη αντιμετώπιση των ζητημάτων. Ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αισχροκέρδεια,τους ελέγχους, είναι ζητήματα που αφορούν και άλλους αρμόδιους φορείς. Άρα, εκ των πραγμάτων, εμείς κάνουμε προτάσεις,για να αναληφθούν οι πρωτοβουλίες από κοινού στην κατεύθυνση αυτή.Κι υπάρχει πράγματι προθυμία για να ανάληψη αυτών των πρωτοβουλιών".

    Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση Παυλίδη,ο κ.Σπηλιωτόπουλος είπε ότι "αυτά δεν είναι της αρμοδιότητάς μου".

    Ενημέρωση για την κρίση στον Καύκασο

    Η υπουργός των Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη ενημέρωσε την Κυβερνητική Επιτροπή για την κρίση στον Καύκασο.

    Η κα Μπακογιάννη, η οποία έλαβε μέρος στη Σύνοδο των υπουργών των Εξωτερικών του ΝΑΤΟ χθες στις Βρυξέλλες, δήλωσε πως η κρίση απασχολεί όλες τις ευρωπαϊκές και νατοϊκές κυβερνήσεις κι ολόκληρο τον κόσμο.

    Σημείωσε ακόμη ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή, νηφαλιότητα και υπευθυνότητα, έτσι ώστε να υπάρξει ουσιαστική πλέον κατάπαυση του πυρός και επιστροφή στην προτεραία κατάσταση και ταυτόχρονα να αρχίσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την μακροχρόνια λύση του προβλήματος.

    Η κα Μπακογιάννη ανέφερε σε δηλώσεις της ότι έχει, ήδη, στείλει επιστολή στη Βουλή για να ενημερώσει την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας για όλες τις τελευταίες εξελίξεις.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν είναι ικανοποιητική η απάντηση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ στον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, καθώς ο κ. Μπαν Κι Μουν αφήνει να εννοηθεί ότι εκτός από το όνομα υπάρχουν και άλλα θέματα που πρέπει να συζητηθούν, η Ντόρα Μπακογιάννη τόνισε πως ο ΓΓ είπε "το αυτονόητο, το οποίο είναι ότι η εντολή προς τον κ. Μ. Νίμιτς είναι μία: να συζητήσουμε για το όνομα, όπως πάρα πολλές φορές έχω πει. Η οποιαδήποτε χώρα θέλει να ισχυριστεί το οτιδήποτε, μπορεί να ακουστεί, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι εμείς συμμεριζόμαστε την άποψή της".

    Δηλώσεις Φώλια

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής και απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα της αγοράς των καυσίμων ανέφερε ότι ελεύθερη αγορά σημαίνει ελεύθερος ανταγωνισμός προς όφελος του Έλληνα καταναλωτή και αυτό είναι το ζητούμενο.

    Ο κ. Φώλιας ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει ξεκάθαρη πολιτική βούληση για να επιτευχθεί ο ελεύθερος ανταγωνισμός, εξαντλώντας κάθε διαθέσιμη θεσμική δυνατότητα και σε αυτό στοχεύουν, πρόσθεσε, η εφαρμογή του πλαφόν και η διαβούλευση της Επιτροπής Ανταγωνισμού για την αγορά των καυσίμων.

    Οι κανόνες του ανταγωνισμού, είπε, πρέπει να γίνονται σεβαστοί από όλους, σημειώνοντας ότι όπου δεν υπάρχει λογοδοσία, υπάρχει ασυδοσία. Γι' αυτό, υπογράμμισε, είμαστε αποφασισμένοι να μπει τελεία και παύλα σε καταστάσεις και πρακτικές που δεν τιμούν την ελληνική αγορά.

    "Κανένας δεν μπορεί να είναι πάνω από το νόμο", ανέφερε ο κ.Φώλιας.

    Απαντώντας σε ερώτηση ότι οι νομάρχες στην Κρήτη λένε ότι δεν έχουν προσωπικό για να υλοποιήσουν τις αποφάσεις του υπουργείου ο κ. Φώλιας είπε: "Τώρα το θυμήθηκαν;"

    Σε ερώτηση εάν θα κάνει κάτι σε σχέση με την Κρήτη, ο υπουργός ήταν κατηγορηματικός, λέγοντας "τίποτα".

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι είναι κλειστά όλα τα βενζινάδικα στο νησί, ο κ.Φώλιας ανέφερε: "Η πληροφόρηση η δική μου, δεν λέει το ίδιο".

    Δηλώσεις Μεϊμαράκη

    Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης απαντώντας, μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, σε ερώτηση για τους πρόσφατους θανάτους στρατιωτών, ανέφερε ότι "δεν πρέπει να γενικεύουμε και να υπερβάλουμε για μεμονωμένα, θλιβερά και τραγικά περιστατικά, τα οποία, όπως τα παρουσιάζουν πολλές φορές, θολώνουν την εικόνα του συνόλου των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων, οι οποίοι δεν αξίζουν τέτοια μεταχείριση".

    Ο κ. Μεϊμαράκης πρόσθεσε πως ήδη έχει διαταχθεί έρευνα. "Εάν προκύψουν στοιχεία και ευθύνες θα είμαστε αμείλικτοι και πολύ αυστηροί. Διότι υπάρχει ο ανθρωποκεντρικός χαρακτήρας της πολιτικής μας, τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων και κανόνες που όλοι οφείλουμε να τηρούμε", τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την υπόθεση Παυλίδη, ο Ευ.Μεϊμαράκης είπε ότι "το ζήτημα βρίσκεται στη δικαιοσύνη και ερευνάται και μάλιστα με πρωτοβουλία του κ. Παυλίδη. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στη δικαιοσύνη".

    [02] Οικονομική ενίσχυση στους πυρόπληκτους

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου επισκέπτεται σήμερα την Ηλεία, υλοποιώντας την περσινή του υπόσχεση προς τους πυρόπληκτους για οικονομική βοήθεια 1,2 εκατ.ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 της εκλογικής συνδρομής στο ΠΑΣΟΚ από τον κρατικό προϋπολογισμό, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου.

    Το ΠΑΣΟΚ αναζητά πρακτικό τρόπο διάθεσης του ποσού, ώστε να εξυπηρετείται η διαφάνεια και οι ανάγκες των πυρόπληκτων.

    Η κίνηση αυτή συνδέεται και με το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών, που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ υπό μορφή νομοσχεδίου το οποίο θα συζητηθεί στο Β Θερινό Τμήμα της Βουλής, σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το Κίνημα περιμένει από την κυβέρνηση να υιοθετήσει αυτό το σχέδιο.

    "Έχουμε πολιτική για την οικογένεια"

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι το Κίνημα έχει ολοκληρωμένη πολιτική για την οικογένεια η οποία δεν διαπνέεται από «επιδοματική λογική» και πρόσθεσε ότι τόσο στην ΔΕΘ όσο και στη συνέχεια η πολιτική αυτή θα γίνεται πιο συγκεκριμένη, αλλά και προσαρμοζόμενη στην σύγχρονη πραγματικότητα η «οποία γίνεται όλο και πιο δύσκολη».

    Αναφερόμενος στο θέμα της εξίσωσης των τριτέκνων με τους πολύτεκνους και στις σχετικές εξαγγελίες του υπουργού Υγείας Δ. Αβραμόπουλου, ο εκπρόσωπος κάλεσε σε «σταμάτημα του εμπαιγμού εις βάρος της τρίτεκνης οικογένειας» και επέκρινε την κυβέρνηση ότι ενώ «κλείνει κοινωνικές δομές που σχετίζονται με το παιδί, από την άλλη εξαγγέλει για πολλοστή φορά την εξίσωση των τριτέκνων».

    «Το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος, στο 6μηνο, είναι 19 δισ. Ευρώ και είναι 14% πιο ψηλά από το περσυνό. Η πορεία αυτού του ελλείμματος είναι 6 δις το 2004, 15 δις το 2005, 24 δις το 2006, 32 δις το 2007 και το 2008 με τον ρυθμό που πάει θα φθάσει τα 40 δις. Ταυτόχρονα οι εξαγωγές το 5μηνο έχουν αυξηθεί μόνο κατά 1%, που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι η χώρα αντιμετωπίζει μια παραγωγική κρίση», δήλωσε, εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Και πρόσθεσε ότι «αν η χώρα δεν ήταν στην ζώνη του ευρώ, το νόμισμα θα είχε υποτιμηθεί και η οικονομία θα είχε μπεί σε τεράστιες περιπέτειες».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου έθεσε το ερώτημα «τί ακριβώς σκοπεύει να κάνει η κυβέρνηση» και είπε ότι σε άλλες χώρες υπάρχει σχέδιο και πρόγραμμα, ενώ στην Ελλάδα "βλέπουμε χρόνο με το χρόνο το έλλειμμα να διευρύνεται σε σχέση με το ΑΕΠ και την κυβέρνηση να κοιμάται τον ύπνο του δικαίου».

    Απάντηση στον Χ. Φώλια

    «Αναρωτιέται κανείς γιατί πέρασε τόσος καιρός ώστε να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι κανείς δεν είναι πάνω από τον νόμο και ότι με φοβέρες και παρακάλια δεν γίνεται δουλειά στην αγορά», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου,σχολιάζοντας δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης Χρήστου Φώλια.

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε και σε δημοσιευθείσα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι έλληνες καταναλωτές πλήρωσαν το 2008 πάνω από 50 εκατ. ευρώ περισσότερο από το 2007 για 50 κατηγορίες αγαθών στο super market,ενώ για 20 βασικά είδη οι αυξήσεις έφθασαν στο 34%.

    «Γιατί δεν εφαρμόζεται η νομοθεσία υπέρ του ανταγωνισμού και κατά των ολιγοπωλίων, γιατί δεν ενεργοποιείται η Επιτροπή Ανταγωνισμού και γιατί δεν δίνει το ίδιο το κράτος το καλό παράδειγμα μειώνοντας τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ που τροφοδοτούν την ακρίβεια;», κατέληξε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    Δήλωση Λούκας Κατσέλη

    Εξ άλλου , η πολιτική εκπρόσωπος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ Λούκα Κατσέλη επέκρινε την κυβέρνηση ότι "χάρισε περίπου 200 εκατ. ευρώ σε μεγαλοστελέχη τραπεζών και εισηγμένων επιχειρήσεων και αυτό τη στιγμή που τα έσοδα καταρρέουν, η φοροδιαφυγή είναι ανεξέλεγκτη και το έλλειμμα του προϋπολογισμού στο εξάμηνο έχει ξεπεράσει τον ετήσιο στόχο".

    Η κα Κατσέλη τόνισε ότι το ποσό αυτό ισοδυναμεί με εκείνο που θα έπρεπε να είχε συλλέξει η κυβέρνηση αν εφάρμοζε τον νόμο 2238/1994, ως όφειλε, κι αν φορολογούσε τις αμοιβές που έλαβαν εκατοντάδες μεγαλοστελέχη τα 4 τελευταία χρόνια με την μορφή μετοχών σε προνομιακή τιμή (stock options).

    Η πολιτική εκπρόσωπος Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι η μόνη εξήγηση για το ότι η κυβέρνηση δεν προχώρησε στην φορολόγηση των αμοιβών αυτών και "επεφύλαξε αυτήν την προνομιακή μεταχείριση σε μεγαλοστελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων των οποίων οι μηνιαίες απολαβές μπορούν ακόμα και να ξεπερνούν το ετήσιο εισόδημα μιας μέσης ελληνικής οικογένειας, είναι ότι αυτή η κυβέρνηση είναι δέσμια ισχυρών οικονομικών συμφερόντων και η πολιτική της υπηρετεί με συνέπεια λίγους και εκλεκτούς».

    Τέλος τη βαθιά θλίψη και ταυτόχρονα την ανησυχία του ΠΑΣΟΚ για τους θανάτους των 3 στρατιωτών, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου, επισημαίνοντας, πως μετά τα τρία περιστατικά "σε διάστημα ενός 24ωρου εγείρονται ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την κατάσταση των υποδομών των Ενόπλων Δυνάμεων και την έλλειψη ελέγχου του προσωπικού».

    Ο Γ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι παρά το υψηλό επίπεδο αμυντικών δαπανών της χώρας, από τα υψηλότερα στην ΕΕ και τον ΟΟΣΑ, μόνο το 1% διατίθεται για την βελτίωση των υποδομών.

    «Καλούμε την κυβέρνηση, πέρα από την αυτονόητη αναζήτηση των υπευθύνων να παράγει και γενικότερα μέτρα πολιτικής έτσι ώστε οι νέοι που υπηρετούν στις Ενοπλες Δυνάμεις να έχουν την αυτονόητη ασφάλεια και καλές συνθήκες εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    [03] Αεροπορική τραγωδία

    Tη ζωή 153 ανθρώπων στοίχισε το αεροπορικό δυστύχημα που έγινε στη Μαδρίτη, κατά την απογείωση αεροσκάφους MD-82, από το αεροδρόμιο Μπαράχας, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό.

    "Ο αριθμός των νεκρών ανέρχεται στους 153", δήλωσε η υπουργός Υποδομών, Μαγκνταλένα Αλβάρεθ, η οποία από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο αεροδρόμιο Μπαράχας της ισπανικής πρωτεύουσας.

    Στο αεροπλάνο επέβαιναν 164 επιβάτες και εννέα μέλη πληρώματος, όπως ανακοίνωσε η αεροπορική εταιρία Spanair, θυγατρική της σκανδιναβικής SAS.

    Το αεροπλάνο κατέπεσε αμέσως μετά την απογείωσή του και τυλίχθηκε στις φλόγες.

    Τις πρώτες ώρες μετά το δυστύχημα επικράτησε σύγχυση ως προς τον αριθμό των θυμάτων και η δημόσια ραδιοφωνία της Ισπανίας, που μεταδίδει ότι έχουν σκοτωθεί 146 άνθρωποι, δεν διευκρινίζει τις πηγές της.

    Τα συλλυπητήριά τους για την αεροπορική τραγωδία εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ και η Καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ.

    Πρόκειται για το πλέον πολύνεκρο αεροπορικό δυστύχημα στην Ισπανία από τις 19 Φεβρουαρίου του 1985. Την ημέρα εκείνη συνετρίβη αεροπλάνο στο Μπιλμπάο, όπου σκοτώθηκαν 148 άνθρωποι.

    [04] Στο Αγιον Ορος ο Βαρθολομαίος

    Με ιδιαίτερες τιμές έγινε το μεσημέρι δεκτός στη Θεσσαλονίκη από εκπροσώπους των τοπικών, πολιτικών, στρατιωτικών και εκκλησιαστικών αρχών, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Ο κ. Βαρθολομαίος θα μεταβεί σήμερα στο Αγιον Όρος για να παραστεί στις εορταστικές εκδηλώσεις για τα 500 χρόνια από την Κοίμηση του δευτέρου κτήτορος της Ιεράς Μονής Διονυσίου Αγίου Νήφωνος.

    Σε δηλώσεις του μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Μακεδονία ο κ. Βαρθολομαίος δήλωσε ευτυχής επειδή βρίσκεται πάλι "στην Ελλάδα και στη γη της Μακεδονίας".

    "Κομίζω από την Μητέρα Εκκλησία προς τον ευσεβή ελληνικό λαό τα καλύτερα αισθήματα στοργής, αγάπης και ευλογίας. Προσεύχομαι ιδιαιτέρως τις ημέρες αυτές για τα θύματα του πολέμου στον Καύκασο και προσεύχομαι όπως και όλοι οι αδελφοί ιεράρχες και η εκκλησία μας γενικώς, δια την ειρήνη και εις την περιοχή μας και εις όλον τον κόσμο. Εύχομαι εις όλους κάθε καλό και η σκέπη και η προστασία της Παναγίας να είναι με όλους μας", δήλωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης.

    Τον κ. Βαρθολομαίο υποδέχτηκε στο αεροδρόμιο Μακεδονία εκ μέρους της κυβέρνησης ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, συνοδευόμενος από τον Γ.Γ. του ΥΜΑΘ Λουκά Ανανίκα, ενώ παρέστησαν ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, και εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης. Παραβρέθηκαν επίσης οι μητροπολίτες Θεσσαλονίκης Ανθιμος, Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, Καλαμαριάς Προκόπιος, Δράμας Παύλος, Τυρολόης και Σερεντίου Παντελεήμων, Μιλήτου Απόστολος, Θεουπόλεως Παντελεήμων, Θερμών Δημήτριος και Κασσανδρείας Νικόδημος.

    Στην υποδοχή συμμετείχαν ο διοικητής του Γ' Σ.Σ. αντιστράτηγος Στυλιανός Νάσης, ο διοικητής της 113 Πτέρυγας Μάχης σμήναρχος Δημήτριος Στέκας, ο διοικητής της ΣΣΑΣ αντιπλοίαρχος Αλέξανδρος Κοκκινίδης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Β. Ελλάδας αντιστράτηγος Αντώνης Μπαμιατζής και ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας υποστράτηγος Στέργιος Αποστολίδης.

    Τον κ. Βαρθολομαίο θα συνοδεύουν κατά την επίσκεψή του στο Αγ. Ορος, οι μητροπολίτες Μοσχονησίων Απόστολος, Αυστρίας Μιχαήλ, Δράμας Παύλος και Τιργκοβιστίου Νήφων.

    Δείπνο προς τιμήν του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου παρέθεσε απόψε στην Ουρανούπολη, η διοίκηση του Αγίου Όρους.

    Στο δείπνο την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Υπουργός Μακεδονίας - Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας. Παρευρέθησαν επίσης ο βουλευτής Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, οι βουλευτές Χαλκιδικής της ΝΔ Γιώργος Βαγιωνάς και Αθηναίος Φλωρίνης, και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Δριβελέγκας, ο πρώην βουλευτής της ΝΔ Βασίλης Πάππας, ο νομάρχης Χαλκιδικής Αστέριος Ζωγράφος, ο Γ. Γραμματέας του ΥΜΑΘ Λουκάς Ανανίκας, ο μητροπολίτης Αρναίας, Ιερισσού και Αγ. Όρους Νικόδημος, εκπρόσωποι των σωμάτων ασφαλείας και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    Τον Πατριάρχη προσφώνησε ο πολιτικός διοικητής του Αγ. Όρους Γιώργος Δαλακούρας, ο οποίος τον καλωσόρισε και του ευχήθηκε καλή διαμονή, από αύριο μέχρι και την ολοκλήρωση της επίσκεψης του, στην Αθωνική Πολιτεία.

    «Είναι το Αγιον Όρος θρησκευτικός και πολιτιστικός αδάμας ασυλλήπτου αξίας η διαφύλαξις του οποίου συνιστά όχι μόνο βαρεία ευθύνη αλλά και υψίστη τιμή» τόνισε απευθυνόμενος προς την πολιτική διοίκηση ο κ. Βαρθολομαίος.

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης έπλεξε το εγκώμιο του Αγίου Νήφωνος, δευτέρου κτήτορος της Μονής Διονυσίου και δύο φορές Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως μετά την Άλωση της Πόλης. Ο κ. Βαρθολομαίος θα παραστεί στις εκδηλώσεις για την αμφιχιλιετηρίδα (500 χρόνια) από την κοίμηση του αγίου, που κορυφώνονται στο Αγιον Όρος την Κυριακή.

    Όπως υπογράμμισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Άγιος Νήφων αποτελεί «τη χρυσή πνευματική γέφυρα μεταξύ της Πόλης, η οποία εκκλησιαστικώς εξακολουθεί να είναι η Βασιλεύουσα» με το Αγ. Όρος, το οποίο «αποτελεί κανονικόν έδαφος της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, απβ ευθείας υπαγόμενο εις τον Οικουμενικό Πατριάρχη» αλλά και τη Ρουμανία και την Αλβανία, όπου διακόνησε ο άγιος.

    «Η χαρά, λοιπόν, επί τη επετείω και τη μνήμην του δεν είναι χαρά απλώς ελληνική, αλλά της ευρύτερης Ορθοδοξίας, η οποία ίσταται ενώπιον του με βαθύ σεβασμό αλλά και πολλήν ευγνωμοσύνη» πρόσθεσε ο κ. Βαρθολομαίος.

    Με αφορμή την αποψινή επίσκεψη του στην Ουρανούπολη ο Οικουμενικός Πατριάρχης υπενθύμισε ότι οι κάτοικοι της, όσο και της νήσου Αμμουλιανής, είναι προσφυγικής καταγωγής καταγόμενοι από τον Μαρμαρά, «της εκκλησιαστικής επαρχίας της Προικονήσσου της Προποντίδας, η οποία, όπως και πολλαί άλλαι, εστερήθη του ποιμνίου της υπό τας γνωστάς συνθήκας στις αρχές της δεκαετίας του β20». Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι συμβολικώς, προ διμήνου, εκφράστηκε η αγάπη και το ενδιαφέρον της εξελέγη νέος μητροπολίτης του Θρόνου, που φέρει τον τίτλο της Προικονήσσου.

    Σήμερα στις 9 το πρωί, ο Οικουμενικός Πατριάρχης θα αφιχθεί στη Δάφνη και στη συνέχεια θα μεταβεί στις Καρυές, όπου θα του γίνει επίσημη υποδοχή.

    Το απόγευμα θα επισκεφθεί την Μονή Ξηροποτάμου και θα φτάσει αργότερα στη Μονή Διονυσίου, όπου θα παραμείνει μέχρι και την Τρίτη 26 Αυγούστου οπότε θα αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη.

    Στο διάστημα της παραμονής του ο κ. Βαρθολομαίος θα επισκεφθεί Μονές του Αγ. Όρους, ενώ το Σαββατοκύριακο θα λάβει μέρος στις εορταστικές εκδηλώσεις στη Μονή Διονυσίου για την κοίμηση του Πατριάρχη Αγίου Νήφωνος.

    [05] Οι φύλακες της Κινάρου

    Οι τελευταίοι κάτοικοι του μικρού και απομονωμένου νησιού της Κινάρου, ενός από τα πιο δυσπρόσιτα νησιά του Αρχιπελάγους, έφυγαν το 1960, ωστόσο, εδώ και περίπου 8 χρόνια, το ερημονήσι απολαμβάνει τη συντροφιά των δύο μοναδικών κατοίκων του, των 60άρηδων Μικέ Κατσοτούρχη και Ειρήνης Θηραίου. Το ίδιο φυσικά συμβαίνει και για τους άτυπους... φύλακες του μικρού νησιού, το ζευγάρι που απολαμβάνει την ομορφιά του νησιού διάγοντας έναν ελεύθερο και απολαυστικό, ωστόσο μοναχικό, αγροτικό βίο.

    Με έκταση 4.577 τ.χλμ, η Κίναρος βρίσκεται στο βόρειο τμήμα των Δωδεκανήσων και απέχει 17 μίλια από την Αιγιάλη της Αμοργού, περίπου μια ώρα με ταχύπλοο, και λίγο περισσότερα από την Κάλυμνο.

    Η αμοργιανή καταγωγή της Ειρήνης, τα παιδικά χρόνια που πέρασε στο μοναχικό νησί των Δωδεκανήσων όπου και μεγάλωσε, η αγάπη και το μεράκι της για τη μικρή αυτή αιγαιοπελαγίτικη νησίδα, οδήγησαν το ζευγάρι, που πέρασε αρκετά χρόνια στην ξενιτιά κυνηγώντας τα όνειρά τους στην Αυστραλία, μια για πάντα πίσω στη «ροβινσώνικη» ελευθερία της Κινάρου.

    Το ζευγάρι επιδιόρθωσε ένα σπίτι που ανήκε στην οικογένεια της Ειρήνης, στο λιμανάκι της Κινάρου, εγκατέστησε φωτοβολταϊκό σύστημα και έφτιαξε μια δεξαμενή νερού την οποία τροφοδοτούν οι ίδιοι, καλύπτοντας έτσι την ανάγκη για ηλεκτρικό ρεύμα και νερό. «Κάτι τέτοιο γίνεται μόνο με αγάπη και μεράκι, αλλιώς δε γίνονται αυτά», όπως είπε στο ΑΠΕ ο 38χρονος ανηψιός τους Σαράντης Σίψας, μόνιμος κάτοικος Αμοργού, αποδίδοντας εύσημα και στην έπαρχο της Καλύμνου που έχει προσφέρει «μεγάλη και ουσιαστική βοήθεια» στο αξιοζήλευτο εγχείρημα του ζευγαριού.

    Μοναδική επικοινωνία του ζευγαριού με τον εκτός της νησιωτικής τους πραγματικότητας κόσμο είναι, εκτός από τις απρόσμενες επισκέψεις από ψαράδες των γύρω νησιών, και εκείνες του ταχύπλοου που η νομαρχία της Νάξου έχει ναυλώσει για να τροφοδοτεί τον Μικέ και την Ειρήνη με τρόφιμα και ό,τι άλλο μπορεί να «παραγγείλει» το ζευγάρι στον καπετάνιο. Στον τομέα της... επικοινωνίας, εξ άλλου, το ζευγάρι έχει ξεκινήσει προσπάθειες για εγκατάσταση δορυφορικού ίντερνετ, καθώς το σταθερό και το κινητό τηλέφωνο, το οποίο δύσκολα βρίσκει σήμα αν ο ιδιοκτήτης του δεν ανέβει σε έναν ψηλό λόφο, δεν τους αρκούν.

    Μια τέτοια διαμονή δεν μπορεί να μην έχει και τα προβλήματά της. Ο ανηψιός του Μικέ και της Ειρήνης, ο Σαράντης υποστηρίζει ότι πρέπει να υπάρξει κάποιου είδους κρατικής μέριμνας, «με τη μορφή επιχορήγησης ίσως», για εκείνους που μένουν και «προσέχουν» το νησί, αλλά να δοθεί και το έναυσμα για νέους ανθρώπους να το κατοικήσουν, γεγονός που προϋποθέτει τη δημιουργία υποδομών ώστε να γίνει πιο βιώσιμο το νησί. «Το σημαντικό είναι να πάνε να μείνουν νέοι άνθρωποι εκεί και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα φτιάχνουν» όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 21 August 2008 - 6:30:24 UTC