Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-20

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καταβολή του επιδόματος τριτέκνων
  • [02] «Επιστροφή και πολύ δουλειά»
  • [03] ΝΑΤΟ: Οι σχέσεις με τη Ρωσία
  • [04] Οχι στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ
  • [05] "Διαχρονικός εμπαιγμός"
  • [06] Υπογράφει την συμφωνία η Ράις
  • [07] Στο Αφγανιστάν ο Σαρκοζί
  • [08] Το Παζάρι της Ξάνθης

  • [01] Καταβολή του επιδόματος τριτέκνων

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κ.Καραμανλή,συνεδριάζει στις 11 το πρωί, η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα των υπουργείων Εξωτερικών και Τουριστικής Ανάπτυξης.

    Χθές ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό Γιώργο Κωνσταντόπουλο.

    Ο κ.Αβραμόπουλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση συνεπής στις προεκλογικές της δεσμεύσεις ανακοινώνει ότι ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για την καταβολή του επιδόματος τριτέκνων σε περίπου 141.400 οικογένειες.

    Είναι ένα μέτρο το οποίο στοχεύει, είπε ο υπουργός, στην ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και την επίλυση μέρους του δημογραφικού μας προβλήματος.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχουν σκέψεις για επιβολή πλαφόν στις ιατρικές εξετάσεις και την αλλαγή τιμών σε φάρμακα, ο κ.Αβραμόπουλος είπε "όλα αυτά αποτελούν μέρος της θεματολογίας με την οποία ασχολείται το Υπουργείο μας και η οποία αφορά και στην ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων και σε μια νέα πολιτική τιμών για το φάρμακο". Για όλα αυτά όμως πρόσθεσε, θα γίνουν ανακοινώσεις τον Οκτώβριο.

    [02] «Επιστροφή και πολύ δουλειά»

    "Επιστροφή και πολύ δουλειά", δήλωσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου προσερχόμενος στα γραφεία του Κινήματος στη Χαριλάου Τρικούπη, όπου είχε σύσκεψη με τους στενούς συνεργάτες του.

    Δηλώσεις Παπακωνσταντίνου και Καρχιμάκη για αγωγή Αλογοσκούφη

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχ Καρχιμάκης και ο εκπρόσωπος του Κινήματος Γιώργος Παπακωνσταντίνου έδωσαν συνέντευξη τύπου με αφορμή την κατάθεση αγωγής εναντίον του βουλευτή από τον υπουργό Οικονομίας Γιώργο Αλογοσκούφη.

    "Είναι πρωτόγνωρο στη χώρα μας να ασκείται αγωγή από υπουργό κατά βουλευτή της αντιπολίτευσης, με βασικό αντικείμενο την άσκηση του αυτονόητου κοινοβουλευτικού ελέγχου", δήλωσε ο κ.Παπακωνσταντίνου και πρόσθεσε ότι "αυτό που κάνει την αγωγή ακόμα πιο δυσάρεστη για το πολιτικό μας σύστημα, είναι το γεγονός ότι αυτή συνοδεύεται από την προσπάθεια εκφοβισμού,μέσω της αναφοράς σε προφυλάκιση του βουλευτή".

    "Αν ο Γ. Αλογοσκούφης πιστεύει ότι με αυτές τις απειλές θα σταματήσει την κριτική που του ασκείται από το ΠΑΣΟΚ για την οικονομική του πολιτική,τον τρόπο λειτουργίας του ιδίου και του υπουργείου του κάνει λάθος",δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε ότι "αν ο Υπουργός πιστεύει ότι φυλακίζοντας μερικούς βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα πάει μπροστά η ανάπτυξη και θα αυξηθούν η ανταγωνιστικότητα και οι επενδύσεις, επίσης κάνει λάθος".

    Ο βουλευτής Μιχάλης Καρχιμάκης κάλεσε τα κόμματα και τον Πρόεδρο της Βουλής "να πάρουν θέση απέναντι σε αυτή την ιδιότυπη κυβερνητική πρακτική φίμωσης των βουλευτών, που έχει ως απώτερο σκοπό την καλλιέργεια ενός γενικότερου κλίματος εκφοβισμού στο σύνολο της κοινωνίας".

    Ο κ.Καρχιμάκης δήλωσε επίσης ότι με την αγωγή στέλνεται μήνυμα προς την κοινωνία ότι "η κυβέρνηση Καραμανλή ελέγχει την Δικαιοσύνη, την Βουλή και το κράτος και ότι οι δημοκρατικές αξίες και οράματα δεν έχουν θέση σε αυτό το ασύδοτο καθεστώς".

    Ακόμη πρόσθεσε ότι "όσο ο πρωθυπουργός δεν αντιδρά σε αυτού του είδους τις ανεπίτρεπτες πρακτικές, επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται ο ίδιος πίσω από το όργιο αυταρχισμού,αυθαιρεσίας και υποβάθμισης του πολιτικού μας συστήματος στο οποίο επιδίδονται οι κορυφαίοι της κυβέρνησής του".

    Εξ άλλου, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ επέκρινε την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, λέγοντας πως "επί διακυβέρνησης ΝΔ ούτε ένας οικονομικός δείκτης δεν έχει βελτιωθεί", ο δε Μ. Καρχιμάκης έκανε λόγο για "αποποινικοποίηση της χρήσης πλαστών και εικονικών τιμολογίων και αμνήστευση των ήδη διωκομένων με εκκρεμείς δίκες ακόμα και στα Εφετεία",για "χαριστικές ρυθμίσεις για τον επαναπατρισμό μαύρου χρήματος με τις οποίες επαναπατρίστηκαν και οι μίζες της Siemens", για "κυβερνητικό μηχάνευμα των σύνθετων δομημένων ομολόγων" και για "προκλητικά αδιαφανές ξεπούλημα του ΟΤΕ σε κρατική γερμανική εταιρεία που ιδρύει θυγατρικές με την Siemens και της οποίας τα ακίνητα διαχειρίζεται εταιρεία που εκπροσωπεί η σύζυγος του υπουργού στην Ελλάδα".

    Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ επέκρινε τον Γ. Αλογοσκούφη για "χαριστικές ρυθμίσεις υπέρ μεγάλων οικονομικών συμφερόντων και ομίλων τραπεζών, εταιρειών που αποτελούν πελάτες της συζύγου του".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υιοθετεί τα όσα είπε ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ δήλωσε πως η συνέντευξη δίνεται στην αίθουσα Τύπου του ΠΑΣΟΚ και δίπλα στον βουλευτή κάθεται ο εκπρόσωπος Τύπου.

    Και σε ερώτηση αν το ΠΑΣΟΚ ζητεί την παραίτηση Αλογοσκούφη δήλωσε πως "ο πρωθυπουργός έχει τις ευθύνες για μέλη της κυβέρνησής του".

    Ερωτηθέντα τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αν έχουν εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη, ο μεν Γ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει "στηλιτεύσει την λειτουργία συγκεκριμένων δικαστικών λειτουργών και την προσπάθεια της κυβέρνησης να χειραγωγήσει την Δικαιοσύνη,αλλά θα εξακολουθήσει να έχει εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη",ο δε Μ. Καρχιμάκης είπε ότι "δεν πιστεύω ότι η Δικαιοσύνη παίρνει μηνύματα προαναγγελίας αποφάσεων από τον κ. Αλογοσκούφη".

    Τέλος,απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η αντιπαράθεσή του με τον κ. Γ. Αλογοσκούφη δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα,αλλά είναι μια "απολύτως αιτιολογημένη αντιπαράθεση στην πολιτική που παράγει ο κ. Αλογοσκούφης, με αποτελέσματα διαφθοράς, αδιαφάνειας και συγκάλυψης που πλήττουν τον ελληνικό λαό".

    [03] ΝΑΤΟ: Οι σχέσεις με τη Ρωσία

    Οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ ανακοίνωσαν ότι οι τακτικές επαφές με τη Ρωσία είναι αδύνατες μέχρι να αποχωρήσουν πλήρως από τη Γεωργία τα ρωσικά στρατεύματα και ανέφεραν ότι "εξετάζουν σοβαρά" τις επιπτώσεις των ενεργειών της Μόσχας.

    "Αποφασίσαμε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να έχουμε επαφές όπως συνήθως", τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση των υπουργών Εξωτερικών των 26 κρατών-μελών που πραγματοποίησαν σήμερα έκτακτη σύνοδο στις Βρυξέλλες για την διένεξη στην Νότια Οσετία.

    Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ Ντε Χοπ Σέφερ είπε πως οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν στις 6 Αυγούστου και μέχρι τα ρωσικά στρατεύματα να αποχωρήσουν από την Γεωργία δεν βλέπει να υπάρχει ενδεχόμενο για συναντήσεις μεταξύ χωρών του ΝΑΤΟ και της Ρωσίας.

    "Ασφαλώς δεν έχουμε την πρόθεση να κλείσουμε όλες τις πόρτες", ανέφερε αλλά πρόσθεσε αναφερόμενος στην υποσχεθείσα ρωσική στρατιωτική αποχώρηση: "Δεν γίνεται προς το παρόν". "Τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν στις πριν από την κρίση θέσεις τους", επισήμανε.

    Η Ουάσινγκτον κάλεσε τις χώρες του ΝΑΤΟ να εξετάσουν τουλάχιστον την αναστολή συναντήσεων σε υπουργικό επίπεδο με την Ρωσία, αλλά η Βρετανία και άλλοι ανακοίνωσαν πως θα ήταν αντιπαραγωγικό να κοπούν κανάλια επικοινωνίας με την Μόσχα τώρα.

    Ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Μπερνάρ Κουσνέρ, δήλωσε στο τέλος της έκτακτης νατοϊκής συνόδου ότι το Παρίσι "είναι πολύ απογοητευμένο" "επειδή η Ρωσία δεν σεβάστηκε τη δέσμευσή της, να αποσύρει τις στρατιωτικές της δυνάμεις από την Γεωργία" "παρά τις υποσχέσεις, που έδωσε. Επισήμανε με τρόπο χαρακτηριστικό ότι με τη στάση αυτή της Ρωσίας αρχίζει "να αμφιβάλλει και για τον εαυτόν του".

    "Ελπίζουμε ακόμα να τηρήσει τον λόγο, που έδωσε, ο πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ" δήλωσε ο γάλλος υπουργός των Εξωτερικών.

    Ο βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Μίλιμπαντ δήλωσε πως οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν κατά την έκτακτη σύνοδό τους πως η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο με τη στρατιωτική εισβολή της στη γειτονική Γεωργία.

    Μιλώντας μετά το τέλος της συνόδου στις Βρυξέλλες, ο Μίλιμπαντ δήλωσε στο τηλεοπτικό δίκτυο Sky: "Σήμερα δεν υπήρξαν διαιρέσεις. Τα μέλη του ΝΑΤΟ ήταν σαφή πως η Ρωσία παραβίασε το διεθνές δίκαιο καθώς και τους κανόνες του διεθνούς παιγνιδιού".

    Ο Μίλιμπαντ πρόσθεσε πως η Ρωσία πρέπει να κατανοήσει τις συνέπειες των ενεργειών της. "Η Ρωσία δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της και αυτό έχει σοβαρές συνέπειες στην εμπιστοσύνη της οποίας χαίρει η Ρωσία ως διεθνής εταίρος", τόνισε.

    Νωρίτερα, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Αλεξάντρ Γκρούτσκο είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι, εάν επιχειρήσει να προστατεύσει τη Γεωργία, θα υπάρξουν προβλήματα στις σχέσεις της Μόσχας με τη Συμμαχία.

    "Εάν το ΝΑΤΟ επιχειρήσει να προστατεύσει τη Γεωργία, θα έχουμε προβλήματα στη συνεργασία με τη Συμμαχία. Συνεχίζουμε να είμαστε αντίθετοι με τη συνέχιση της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Μια τέτοια πολιτική οδηγεί σε αδιέξοδο", είπε.

    Στο μεταξύ, ο ΟΑΣΕ ανακοίνωσε πως η Γεωργία συμφώνησε στην ανάπτυξη επιπλεόν στρατιωτικών παρατηρητών του οργανισμού.

    "Μόλις μίλησα με τον πρόεδρο (Μιχαήλ) Σαακασβίλι και μου έδωσε ο ίδιος προσωπικά το πράσινο φως", δήλωσε ο φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Αλεξάντερ Στουμπ, ο οποίος προεδρεύει του ΟΑΣΕ.

    Ο Στουμπ, ο οποίος μίλησε στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της έκτακτης συνόδου των υπουργών του ΝΑΤΟ, είχε δηλώσει πως η Ρωσία έδωσε το πράσινο φως για την αποστολή 20 στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ στην περιοχή δίπλα στη ζώνη σύγκρουσης στη Νότια Οσετία, όμως ο οργανισμός περίμενε και την έγκριση από το Τμπιλίσι.

    Νέα σύνοδος του Συμβουλίου Ασφαλείας

    Απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για τη Γεωργία απαιτεί τη συμμόρφωση με τους όρους της εκεχειρίας και την άμεση αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων στις γραμμές που ήταν πριν την έναρξη των συγκρούσεων, αναφέρει το κείμενο το οποίο έχει στην κατοχή το πρακτορείο Ρόιτερ.

    Σύμφωνα με το κείμενο, το οποίο θα εξεταστεί από το συμβούλιο, ζητείται επίσης από τις δυνάμεις της Γεωργίας να επιστρέψουν στις συνήθεις βάσεις τους και αναφέρεται στην " εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της".

    Ως μεροληπτικό καταγγέλλει η Ρωσία το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ

    Το ανακοινωθέν του ΝΑΤΟ για τη σύρραξη στη Γεωργία «δεν είναι αντικειμενικό κι αντανακλά την μονομέρεια», τόνισε σήμερα ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος κατηγόρησε τη δυτική στρατιωτική συμμαχία ότι προσπαθεί να σώσει ένα «εγκληματικό καθεστώς» στο Τμπιλίσι.

    Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε επίσης πως η θέση που υιοθέτησε το ΝΑΤΟ πρόκειται να «έχει επιπτώσεις» στις σχέσεις του με τη Ρωσία, η οποία πρόκειται να αντλήσει «συμπεράσματα».

    «Η Συμμαχία στην ουσία έχει πάρει υπό την προστασία της τον (πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαήλ) Σαακασβίλι. Το ΝΑΤΟ προσπαθεί να μετατρέψει σε θύμα έναν εισβολέα και λευκαίνει ένα εγκληματικό καθεστώς, διασώζει ένα καθεστώς υπό κατάρρευση και βαδίζει προς την κατεύθυνση του επανεξοπλισμού της παρούσης ηγεσίας στη Γεωργία», πρόσθεσε ο Λαβρόφ.

    Ο ίδιος τόνισε πως η υποστήριξη που προσφέρει στην υποψηφιότητα της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ συνιστά μία φύσει «αντιρωσική» στάση. «Η πολιτική, που συνίσταται στην πρόσκληση της Γεωργίας στο ΝΑΤΟ δεν έχει να κάνει το παραμικρό με την εκπλήρωση από πλευράς της Γεωργίας των κριτηρίων για την ένταξη, αλλά υπαγορεύεται από στόχους, οι οποίοι δεν είναι τίποτε άλλο παρά αντιρωσικοί», τόνισε στους δημοσιογράφους.

    Η Ρωσία δεν ενδιαφέρεται να καταλάβει τα εδάφη της Γεωργίας, διαμηνύει ο Λαβρόφ, που πρόσθεσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα μπορεί νβ αποχωρήσουν από τη Γεωργία μέσα σε 3, ή 4 ημέρες, αλλά αυτό θα εξαρτηθεί από το πόσο γρήγορα θα επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους και τα γεωργιανά στρατεύματα.

    Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη

    Tην ανάγκη άμεσης επιστροφής στην κατάσταση που επικρατούσε στη Γεωργία πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών ούτως ώστε να καταστεί εφικτή η έναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων για την οριστική λύση του προβλήματος, υπογράμμισε σήμερα στις Βρυξέλλες,όπου εκπροσώπησε την Ελλάδα στην υπουργική σύνοδο του ΝΑΤΟ, η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

    Η δήλωση της Ντόρας Μπακογιάννη έχει ως εξής:

    «Το έκτακτο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ που συνεκλήθη σήμερα εδώ στις Βρυξέλλες είχε ένα και μόνο θέμα.Τη μεγάλη κρίση στη Γεωργία. Έγιναν αναλυτικές συζητήσεις, τοποθετήσεις από όλα τα κράτη - μέλη. Υπάρχει ένας διάχυτος προβληματισμός για τις εξελίξεις. Η δική μας θέση ήταν σαφής. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να περάσουμε από το σημερινό στάδιο της κατάπαυσης του πυρός στην επιστροφή στο Status Quo Ante,δηλαδή στην προηγούμενη κατάσταση. Αυτό είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα για την έναρξη ουσιαστικού διαλόγου με σκοπό την οριστική λύση κατόπιν διαπραγματεύσεων. Στο πλαίσιο αυτό ιδιαίτερη βαρύτητα έχει η εφαρμογή των συμπεφωνηθέντων, δηλαδή η εφαρμογή των έξι σημείων με τα οποία δεσμεύτηκαν και η Ρωσία και η Γεωργία και η απόσυρση των Ρωσικών στρατευμάτων. Θέλω εδώ να προσθέσω ότι ο διάλογος ΝΑΤΟ - Ρωσίας είναι μεγάλης σημασίας. Η Ελλάδα ετάχθη υπέρ της συνέχισης του διαλόγου αυτού σε όλα τα επίπεδα, όπως και αρκετές άλλες χώρες. Πιστεύω ότι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε κάθε δυνατότητα που μας δίνει ο θεσμοθετημένος διάλογος στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσία,για να σταλούν τα απαραίτητα μηνύματα. Το βασικότερο είναι ότι η σχέση αυτή βασίζεται σε ορισμένες θεμελιώδεις αρχές. Προεξάρχουσα θέση έχει ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών. Άλλωστε η αρχή αυτή μαζί με εκείνη της μη προσφυγής στη βία αποτελούν σταθερές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής. Εκτός από τη συζήτηση την οποία κάναμε στο ΝΑΤΟ είχαμε μία έκτακτη σύγκλιση και της Τρόικα του ΟΑΣΕ. Όπως ξέρετε η Ελλάδα αναλαμβάνει την προεδρία για το 2009. Συζητήσαμε τις δυνατότητες που έχουμε για να δράσει ο ΟΑΣΕ και συμφωνήσαμε ότι το πρώτο στάδιο, το οποίο είναι εξαιρετικά σημαντικό, είναι να πάνε διεθνείς παρατηρητές του ΟΑΣΕ στην συγκεκριμένη περιοχή. Τα πρώτα νέα είναι καλά. Θα πάνε 20 παρατηρητές τους οποίους δέχθηκαν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Όπως ξέρετε στον ΟΑΣΕ συμμετέχει και η Ρωσία. Θα πάνε λοιπόν 20 και ελπίζουμε ότι θα είναι η αρχή για να πάνε και άλλοι διεθνείς παρατηρητές. Θα φθάσουν στον αριθμό των 100. Η Ελλάδα ως η επόμενη προεδρία είναι έτοιμη να συμμετάσχει δραστήρια σβ αυτήν την υπόθεση».

    Η Ρωσία ματαίωσε τη συμμετοχή της σε γυμνάσια με το ΝΑΤΟ

    Η Ρωσία ματαιώνει τη συμμετοχή της σε γυμνάσια που προβλέπεται να διεξαχθούν στη Βαλτική στο πλαίσιο της σύμπραξης με το ΝΑΤΟ και σημειώνει ότι δεν μπορεί να υποδεχθεί, όπως προβλεπόταν, φρεγάτα των ΗΠΑ σε λιμάνι στην περιοχή Καμτσάτκα στη ρωσική Άπω Ανατολή, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του ρωσικού πολεμικού ναυτικού Ιγκόρ Ντιγκάλο.

    Το ρωσικό ναυτικό "δεν θα μετάσχει στα γυμνάσια Open Spirit 2008 στη Βαλτική" και "απέστειλε μέσω της διπλωματικής οδού μήνυμα προς αυτήν την κατεύθυνση στη λιθουανική πλευρά", που φιλοξενεί τα γυμνάσια αυτά που γίνονται στο πλαίσιο της Σύμπραξης του ΝΑΤΟ για την Ειρήνη, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

    Ο Ντιγκάλο σημείωσε επίσης ότι η Ρωσία ενημέρωσε τις ΗΠΑ ότι "δεν φαίνεται σήμερα δυνατό" να υποδεχθεί όπως προβλεπόταν τη φρεγάτα USS Ford στο λιμάνι Πετροπαβλόφσκ-Καμτσάτσκι από τις 5 ως τις 9 Σεπτεμβρίου.

    Αρχισε η αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων

    Ρωσικά στρατεύματα, άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα άρχισαν να αποχωρούν από την πόλη Γκόρι της Γεωργίας, δήλωσε δημοσιογράφος του πρακτορείου Ρόιτερ που βρίσκεται στην περιοχή.

    "Σας διατάσσω να πραγματοποιήσετε πορεία κατά μήκος του δρόμου Γκόρι-Τσχινβάλι-Βλαντικαφκάζ", φώναξε ένας ανώτερος ρώσος αξιωματικός στα στρατεύματα πριν επιβιβαστεί στο θωρακισμένο όχημά του κοντά στο Γκόρι.

    Κάτω από έναν καυτό ήλιο, τέσσερα ρωσικά θωρακισμένα οχήματα καθώς και αρκετά άρματα μάχης και φορτηγά ξεκίνησαν με κατεύθυνση τη Νότια Οσετία, δήλωσε ο δημοσιογράφος του Ρόιτερ. Ρώσοι στρατιώτες χαιρετούσαν και χαμογελούσαν από τα οχήματα.

    Νωρίτερα, στις Βρυξέλλες, ο επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα είχε δηλώσει πως τα ρωσικά στρατεύματα επρόκειτο να αρχίσουν την αποχώρησή τους εντός της ημέρας.

    Σύμφωνα με τον Σολάνα, "οι Ρώσοι υπερέβησαν τα όρια" που είναι αποδεκτά από την ΕΕ στη σύγκρουση που τους έφερε αντιμέτωπους με τους Γεωργιανούς και η οποία θα πρέπει "να αναλυθεί" στο μέλλον.

    Όμως "στο στάδιο αυτό, η ενεργητικότητά μας, η πολιτική δραστηριότητά μας, είναι αφιερωμένες στο να πετύχουμε μια διαρκή κατάπαυση του πυρός", επέμεινε. Θα μπορέσει τότε να ξεκινήσει η επόμενη φάση, αυτή της ανάπτυξης των δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης του ΟΑΣΕ και ευρωπαϊκών χωρών.

    Από ευρωπαϊκής πλευράς, για να γίνει αυτό θα πρέπει να υπάρξει απόφαση του ΟΗΕ. "Κάναμε τη δουλειά μας, όλα είναι έτοιμα από την πλευρά μας, το μόνο που χρειαζόμαστε είναι μια εντολή", σχολίασε ο Σολάνα.

    "Σόου" χαρακτήρισε η Γεωργία την αποχώρηση

    "Σόου" χαρακτήρισε η Γεωργία την αποχώρηση σήμερα για τη Ρωσία φάλαγγας ρωσικών στρατιωτικών οχημάτων από τα περίχωρα της γεωργιανής πόλης Γκόρι, την οποία παρακολούθησαν πολλοί δημοσιογράφοι.

    Ήταν "ένα σόου που αποσκοπούσε στη δημιουργία μιας ψευδαίσθησης αποχώρησης", δήλωσε ο εκπρόσωπος του γεωργιανού υπουργείου Εσωτερικών Σότα Ουτιασβίλι.

    "Κανένα άρμα μάχης, κανένας ρώσος στρατιώτης δεν εγκατέλειψε τη Γεωργία", πρόσθεσε.

    Έντονη πολεμική έχει ξεσπάσει εδώ και ένα 24ωρο μεταξύ Τμπιλίσι και Μόσχας όσον αφορά το θέμα αυτό της αποχώρησης των ρωσικών δυνάμεων από τη Γεωργία, για την οποία έχει δεσμευτεί το Κρεμλίνο.

    Παράλληλα από το Βερολίνο ανακοινώθηκε ότι η γερμανική κυβέρνηση διπλασίασε σήμερα την ανθρωπιστική της βοήθεια προς τη Γεωργία, αποδεσμεύοντας άλλο ένα εκατομμύριο ευρώ.

    "Μετά τη λήξη των μαχών, η μεγαλύτερή μας προτεραιότητα θα είναι να περιοριστεί η δυστυχία πολλών ανθρώπων που έχουν τραυματιστεί ή εκτοπιστεί στις ζώνες σύγκρουσης στη Νότια Οσετία και την Αμπχαζία", αναφέρει ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ σε ανακοίνωσή του που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Βερολίνο.

    Η Ρωσία κατηγορεί τη Γεωργία ότι σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες

    Ο Αλεξάντερ Μπορτνίκοφ, επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας ασφαλείας, κατηγόρησε σήμερα τη Γεωργία ότι σχεδιάζει τρομοκρατικές ενέργειες στη Ρωσία μετά τον πόλεμο με τη Μόσχα και διέταξε την ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας σε στρατηγικές εγκαταστάσεις.

    Σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, τα οποία μετέδωσαν τις δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB), η Ρωσία διαθέτει πληροφορίες ότι "οι γεωργιανές δυνάμεις ασφαλείας" σχεδιάζουν έναν αριθμό "τρομοκρατικών ενεργειών" εναντίον στρατηγικών εγκαταστάσεων.

    "Θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή στην αντι-τρομοκρατική προστασία σημαντικών υποδομών", φέρεται ότι δήλωσε ο Μπορτνίκοφ σε συνάντηση με θέμα την ασφάλεια, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ.

    [04] Οχι στην διεύρυνση του ΝΑΤΟ

    Η Σύνοδος των Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ έδειξε πως, παρά τις σοβαρές εσωτερικές αντιθέσεις που υπάρχουν στους ευρω-ατλαντικούς ιμπεριαλιστικούς κόλπους, παραμένει σε αυτό κυρίαρχη η επιδίωξη της επικίνδυνης διεύρυνσής του με νέες χώρες, όπως η Γεωργία και η Ουκρανία,αναφέρει σε ανακοινώσή του η ΚΕ του ΚΚΕ.

    Ο ελληνικός λαός πρέπει να δυναμώσει την πάλη του ενάντια στη νέα διεύρυνση του ΝΑΤΟ, ενάντια στην εγκατάσταση της «αντιπυραυλικής ασπίδας» των ΗΠΑ στην Ευρώπη, ενάντια στο κυνήγι των στρατιωτικών εξοπλισμών, για να σταματήσει η στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στα ευρω-νατοϊκά σχέδια κατά άλλων λαών, καθώς και για τον απεγκλωβισμό της χώρας από τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ",τονίζει η ΚΕ του ΚΚΕ

    [05] "Διαχρονικός εμπαιγμός"

    "Ο διαχρονικός εμπαιγμός σε βάρος των 200.000 τριτέκνων οικογενειών συνεχίζεται αφού η κυβέρνηση, αντί να υλοποιήσει την προεκλογική δέσμευση του πρωθυπουργού από το 2003 για πλήρη εξομοίωσή τους με τους πολύτεκνους, τους δίνει απλά ένα επίδομα",δήλωσε ,ο Δημήτρης Στρατούλης, μέλος της Π.Γ. του ΣΥΝ.

    Στο μεταξύ ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε στην Τήνο με τον καθολικό αρχιεπίσκοπο Νικόλαο.

    Ο καθολικός αρχιεπίσκοπος παρέδωσε στον Πρόεδρο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ επιστολή για τα χρόνια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Kαθολική Eκκλησία στην Ελλάδα, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη "μεγάλη καθυστέρηση που παρατηρείται από την ελληνική πολιτεία στην νομική αναγνώριση της καθολικής εκκλησίας στην Ελλάδα", αναφέρει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση, ο κ. Νικόλαος τόνισε "την αδιαφορία της ελληνικής πολιτείας για την αξιοποίηση της ανεκτίμητης πολιτιστικής και εκκλησιαστικής κληρονομιάς της καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας και ιδιαίτερα των νησιών".

    Ο Αλέκος Αλαβάνος δεσμεύτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα φέρει όλα τα θέματα στη Βουλή αμέσως μόλις ανοίξει και θα συνδράμει στις προσπάθειες της καθολικής Εκκλησίας της Ελλάδας στην επίλυση των προβλημάτων της.

    [06] Υπογράφει την συμφωνία η Ράις

    Τη συμφωνία για την εγκατάσταση στοιχείων της αμερικανικής αντιπυραυλικής ασπίδας στην Πολωνία υπογράφει σήμερα στη Βαρσοβία η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις, παρά τις αντιδράσεις της Μόσχας.

    Η επικεφαλής του Στέητ Ντηπάρτμεντ και ο πολωνός ομόλογός της ,Ράντοσλαβ Σικόρσκι θα βάλουν τις υπογραφές τους στο κείμενο της συμφωνίας μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν 15 μήνες.

    Η συμφωνία προβλέπει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εγκαταστήσουν ως το 2012 στο πολωνικό έδαφος 10 συστήματα αναχαίτισης πυραύλων,που θα μπορούν να καταστρέφουν εν πτήσει βαλλιστικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς οι οποίοι θα έχουν στόχο την Ευρώπη.

    Η αμερικανική αντιπυραυλική ασπίδα θα διαθέτει επίσης βάσεις ραντάρ που θα εγκατασταθούν στην Τσεχία. Η σχετική συμφωνία με την Πράγα υπεγράφη στις 8 Ιουλίου.

    Αν και η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ότι στόχος της "ασπίδας" είναι η προστασία της Ευρώπης από ενδεχόμενη επίίθεση από χώρες όπως το Ιράν,η Μόσχα θεωρεί ότι συνιστά απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και προειδοποιεί ότι θα απαντήσει αναλόγως.

    [07] Στο Αφγανιστάν ο Σαρκοζί

    Ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζύ έφθασε στην πρωτεύουσα του Αφγανιστάν, Καμπούλ, σήμερα Τετάρτη, συνοδευόμενος από τον υπουργό Αμύνης Ερβέ Μορέν και τον υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ, σε μια ένδειξη της υποστήριξής του προς τη Γαλλική στρατιωτική αποστολή, μία ημέρα μετά το θάνατο 10 Γάλλων στρατιωτών σε ενέδρα των Ταλιμπάν.

    Το επεισόδιο ήταν το αιματηρότερο εναντίον των δυνάμεων της ISAF.

    Ο Σαρκοζύ και οι υπουργοί του αναμένεται να επισκεφθούν ορισμένους από τους 21 ακόμη Γάλλους στρατιώτες που τραυματίστηκαν από την επίθεση κοντά στην Καμπούλ. Προγραμματίζεται επίσης συνάντηση του Γάλλου προέδρου με τον Αφγανό ομόλογό του, Χάμιντ Καρζάι.

    Ο Σαρκοζύ δήλωσε πριν αναχωρήσει ότι η επίσκεψή του έχει στόχο να καταδείξει ότι "η Γαλλία είναι στο πλευρό τους".

    Η επίθεση ήταν η πιο αιματηρή για τις Γαλλικές δυνάμεις από το 1983, όταν σε επίθεση εναντίον Γάλλων αλεξιπτωτιστών στη Βηρυτό είχαν βρει το θάνατο 58 εξ αυτών.

    Μιλώντας χθες από τη Γαλλική Ριβιέρα όπου παραθέριζε, ο Σαρκοζύ είπε "η αποφασιστικότητά μου παραμένει ανεπηρέαστη. Η Γαλλία είναι δεσμευμένη στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας, για την δημοκρατία και την ελευθερία". Και συνέχισε "είναι ένας δίκαιος σκοπός, είναι τιμή για τη Γαλλία και τις ένοπλες δυνάμεις της".

    Τουλάχιστον 3.000 Γάλλοι στρατιώτες επιχειρούν στο Αφγανιστάν.

    Περίπου 176 ξένοι στρατιώτες, στην πλειοψηφία τους Αμερικανοί, έχουν σκοτωθεί στο Αφγανιστάν από την αρχή του έτους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει ανακοινωθέντων των δυνάμεων της διεθνούς συμμαχίας.

    [08] Το Παζάρι της Ξάνθης

    Τα σαββατιάτικα πρωινά η κίνηση στους δρόμους που οδηγούν στο κέντρο της Ξάνθης είναι πάντα αυξημένη. Άνθρωποι από όλο το Νομό κατευθύνονται στο ίδιο σημείο, εκεί όπου για αιώνες και ανεξάρτητα από τις πολιτικές συγκυρίες και την ατμόσφαιρα της κάθε εποχής χτυπούσε και εξακολουθεί να χτυπά η καρδιά του εμπορίου της ευρύτερης περιοχής και συνάμα αντάμωναν, όπως ακόμα ανταμώνουν, έστω και για μία ημέρα, πολιτισμοί, θρησκείες και παραδόσεις.

    Ο λόγος για το Παζάρι της Ξάνθης, η ιστορία του οποίου χάνεται στα χρόνια της οθωμανικής περιόδου, έχει, ωστόσο, καταφέρει να επιβιώσει μέχρι σήμερα, ως ένας από τους πιο σημαντικούς χώρους ανάπτυξης της υπαίθριας εμπορικής δραστηριότητας στη Βόρεια Ελλάδα, προσελκύοντας όλο το χρόνο χιλιάδες επισκέπτες.

    Μέχρι και σήμερα στο παζάρι της Ξάνθης, στις παρυφές της παλιάς πόλης, άνθρωποι με διαφορετική γλώσσα, θρησκεία, και καταγωγή εμπορεύονται τις πραμάτειες τους. Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι, Πομάκοι, Αθίγγανοι, καθώς και παλιννοστήσαντες από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά ακόμη και αφρικανοί και κινέζοι συνυπάρχουν αρμονικά, δίδοντας στο παζάρι ένα ιδιαίτερο χρώμα, το οποίο δεν θα συναντήσει κανείς σε άλλες υπαίθριες αγορές.

    Στους πάγκους τους θα βρει κανείς από φρούτα, λαχανικά και κάθε λογής τρόφιμα, μέχρι χαλιά, κουβέρτες, ενδύματα, είδη οικιακής χρήσης και παιχνίδια. Το πολύχρωμο ψηφιδωτό συμπληρώνει η διαχρονικά σταθερή παρουσία των κατοίκων της περιοχής, αλλά και των τουριστών που συρρέουν από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, δικαιώνοντας και συντηρώντας τον μύθο γύρω από την μοναδική ατμόσφαιρα του παζαριού.

    ΟΤΑΝ ΘΑ ΠΑΩ ΚΥΡΑ ΜΟΥ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ?

    Όποιος επισκεφθεί για πρώτη φορά το παζάρι της Ξάνθης σίγουρα θα αναρωτηθεί εάν τελικά πρόκειται περισσότερο για κοινωνική παρά για οικονομική δραστηριότητα. «Το παζάρι διατηρεί διαχρονικά και τα δύο αυτά στοιχεία», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης. «Η μεγάλη πλειοψηφία των Ξανθιωτών», εξηγεί, «θα περάσει από το παζάρι έστω και για μία βόλτα, χωρίς την πρόθεση να αγοράσει, αν και οι γυναίκες τελικά δεν υπάρχει περίπτωση να μην ενδώσουν στον πειρασμό».

    Περιπλανώμενος στα σοκάκια που είναι απλωμένοι οι πάγκοι θα ακούσει κανείς πάρα πολλές γλώσσες, καθώς το παζάρι έχει εξελιχθεί και σε τουριστικό αξιοθέατο. «Τουρίστες από τις βαλκανικές χώρες και κυρίως από τη γειτονική Βουλγαρία έρχονται όλο το χρόνο, ενώ ημερήσιες εκδρομές πραγματοποιούνται κάθε Σάββατο από τη Θάσο, αλλά και τους όμορους νομούς», προσθέτει ο κ.Στυλιανίδης. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του δημάρχου δεκάδες χιλιάδες επισκέπτονται το παζάρι όλο το χρόνο, ακόμη και τις ημέρες που οι καιρικές συνθήκες είναι άσχημες.

    ΕΤΗΣΙΟΣ ΤΖΙΡΟΣ 25 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ

    Ο διόλου ευκαταφρόνητος τζίρος της υπαίθριας αυτής δραστηριότητας, πάντως, αποδεικνύει αδιαμφισβήτητα ότι οι άνθρωποι δεν πάνε στο παζάρι απλώς για διασκέδαση και ο θεσμός δεν έχει επιβιώσει τυχαία στους αιώνες. «Μια στοιχειωδώς καλή ημέρα για το παζάρι ο τζίρος φθάνει οπωσδήποτε τις 500.000 ευρώ», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου της Ξάνθης, Οδυσσέας Κίτσος. Με μέσο όρο το ποσό αυτό ο ετήσιος τζίρος του παζαριού ξεπερνά τα 25 εκατ. ευρώ ετησίως, με όλα τα θετικά που αυτό συνεπάγεται για την τοπική οικονομία.

    Τις άδειες για τους πάγκους εκδίδει ο Δήμος και με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου δίδονται 450 ετήσιες. «Γίνεται σφαγή για τις αιτήσεις, που κάθε χρόνο ξεπερνούν τις χίλιες, αλλά θα προκαλούσαμε αντιδράσεις του εμπορικού κόσμου εάν δίναμε παραπάνω», εξηγεί ο Δήμαρχος της Ξάνθης.

    «Πρέπει να κρατήσουμε τις ισορροπίες. Δεχόμαστε πιέσεις από το Εργατικό Κέντρο να μη συρρικνωθεί το παζάρι, αφού σε περιόδους οικονομικής ύφεσης όπως αυτή που διανύουμε σήμερα οι πολίτες, ιδιαίτερα εκείνοι που έχουν χαμηλά εισοδήματα, βρίσκουν ό,τι χρειάζονται για το σπίτι τους και την οικογένειά τους σε εξαιρετικά χαμηλές τιμές. Από την άλλη και τα εμπορικά καταστήματα θα αντιμετώπιζαν προβλήματα εάν το παζάρι μεγάλωνε κι άλλο», προσθέτει. Ο κ.Στυλιανίδης εκτιμά, πάντως, ότι το παζάρι δεν βλάπτει την τοπική αγορά, απλώς ενισχύει τον ανταγωνισμό, ρίχνοντας τις τιμές.

    Με τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς είναι επιφορτισμένες οι αρμόδιες αρχές τις νομαρχίας και οι προσπάθειες του Δήμου, επικεντρώνονται στην αντιμετώπιση του παρεμπορίου, καθώς γύρω από το παζάρι αναπτύσσεται κάθε Σάββατο ένα είδος «παραπάζαρου», όπου συγκεντρώνονται όλοι όσοι δεν έχουν άδειες, κυρίως κινέζοι και αφρικανοί.

    Ο Δήμος μέχρι σήμερα νοίκιαζε στους εμπόρους το χώρο για τους πάγκους με το τετραγωνικό μέτρο, με αποτέλεσμα το παζάρι να συνεισφέρει στα ταμεία του ετησίως ένα ποσό της τάξης των 300.000. Η Δημοτική Αρχή διαμαρτύρεται σήμερα καθώς με το νέο τρόπο υπολογισμού για την ενοικίαση των δημοτικών χώρων που αποφάσισε να εφαρμόσει το υπουργείο Ανάπτυξης σε όλες τις υπαίθριες αγορές τα χρήματα που θα εισπράττει ο Δήμος δεν θα ξεπερνούν τα 100.000 ευρώ.

    «Το παζάρι της Ξάνθης είναι μία ειδική περίπτωση, δεν μπορεί να ισχύσει εδώ ό,τι και στις λαϊκές αγορές της Αττικής», λέει ο δήμαρχος, εξηγώντας ότι «μόνο οι δαπάνες για τον καθαρισμό του χώρου ανέρχονται σε 80.000 ευρώ ετησίως».

    ΖΩΝΤΑΝΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΜΕ ΑΛΗΘΙΝΟΥΣ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ

    Η μακρά ιστορία του παζαριού ξεδιπλώνεται μέσα σε πολλές και λεπτομερείς διηγήσεις παλιότερων ταξιδιωτών στη Θράκη, με τις πρώτες από αυτές να απαντώνται στον 15ο αιώνα. Από τη μελέτη των μαρτυριών αυτών φαίνεται πως μέσα στους αιώνες τα δομικά στοιχεία του παζαριού παρέμειναν ίδια. Άλλαξαν κατά περιόδους τα είδη των εμπορευμάτων, καθώς υπήρξε περίοδος που λειτουργούσε ως ζωαγορά (χαϊβάν παζάρ) και άλλη ως αγορά των παραγωγών οπωροκηπευτικών. Άλλαξαν επίσης η ημέρα και η τοποθεσία, καθώς μέχρι το 1920 το παζάρι γινόταν στη σημερινή κεντρική πλατεία, κάθε Κυριακή.

    Το παζάρι της Ξάνθης ουσιαστικά είναι μία διαχρονική παράσταση, μία ατραξιόν, που όπως και παλιά έτσι και σήμερα εξακολουθεί να προσελκύει, να μαγνητίζει τους ανθρώπους, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος.

    «Το αμάλγαμα φωνών, προϊόντων, φυλών και θρησκειών αναδεικνύει την ατμόσφαιρα από την μακρόχρονη συνύπαρξη και τη σημερινή συμβίωση του χριστιανικού και μουσουλμανικού στοιχείου», σημειώνει.

    «Ο κόσμος και οι άνθρωποι φυσικά άλλαξαν στο πέρασμα των χρόνων, κατά κάποιο τρόπο όμως ο χρόνος δεν άγγιξε το παζάρι, η ατμόσφαιρα στο μέρος αυτό παρέμεινε αναλλοίωτη», παρατηρεί ο δήμαρχος Ξάνθης. Αυτό που δεν έχει αλλάξει καθόλου, προσθέτει, είναι το ανατολίτικο χρώμα του παζαριού, ενώ το στοιχείο της πολυπολιτισμικότητας είναι σήμερα ακόμη πιο έντονο, καθώς στους πραματευτές έχουν προστεθεί και αρκετοί από χώρες όπως η Αρμενία και η Γεωργία, οι οποίοι πωλούν προϊόντα από τους τόπους καταγωγής τους.

    «Το παζάρι το γνώρισα προπολεμικά. Στην ανατολική του πλευρά βρισκόταν το χαϊβάν παζάρ, πάνω προς την παλιά πόλη το μπαλούκ παζάρ (ψαραγορά) και στο ενδιάμεσο τα υπόλοιπα εμπορεύματα. Γινόταν τότε και ανταλλαγές προϊόντων αλλά και ζώων (πάπιες, χήνες, κότες)», θυμάται ο κ.Στυλιανίδης.

    Το παζάρι της Ξάνθης δεν είναι απλώς συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης, αλλά είναι άρρηκτα συνδεδεμένο και με τις ζωές των ανθρώπων που μεγάλωσαν εκεί. Κάθε γενιά έχει να διηγηθεί και μία ιστορία για το παζάρι, οι μνήμες από τα παιδικά χρόνια των ανθρώπων είναι γεμάτες από εικόνες της πολύβουης αγοράς.

    Ο εβδομηντάχρονος σήμερα Στέφανος Πόλουλος θυμάται ότι τα χρόνια που η καλλιέργεια καπνών ήταν η βασική ενασχόληση των κατοίκων της περιοχής, κάθε Απρίλιο γινόταν η αγορά των ζώων και έφθαναν οι τζαμπάζηδες (έμποροι ζώων), να πουλήσουν τα γαϊδουράκια και άλλα ζώα που βοηθούσαν τους αγρότες στα καπνοχώραφα, μέχρι να κάνουν την εμφάνισή τους οι πρώτες μηχανές. «Χαμός γινόταν κάθε Απρίλιο. Σαν σήμερα θυμάμαι τους ανθρώπους να συνωστίζονται και να μαλώνουν ποιος θα πρωτοδιαλέξει το ζώο που ήθελε», αναπολεί.

    Χαρακτηριστικές είναι επίσης οι διηγήσεις των παλαιών ξανθιωτών για το ψυχαγωγικό μέρος του παζαριού, σύμφωνα με τις οποίες για πολλούς παραγωγούς η προσέλευσή τους στην αγορά της Ξάνθης αποτελούσε και μία ευκαιρία ικανοποίησης των σεξουαλικών τους επιθυμιών, στα σπίτια με τα κόκκινα φωτάκια που υπήρχαν στην παρυφές της πλατείας Ζωαγοράς μέχρι και τη δεκαετία του β70.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 20 August 2008 - 6:30:33 UTC