Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία για θέματα του υπουργείου Υγείας
  • [02] ΚΚΕ: Μεταναστευτική πολιτική
  • [03] ΔΟΕ για κύκλωμα ντόπινγκ
  • [04] Ο "κατάσκοπος" του Ιντερνετ
  • [05] Ελπίδες από φάρμακο
  • [06] Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

  • [01] Συνεργασία για θέματα του υπουργείου Υγείας

    Συνεργασία με τον υπουργό Υγείας κ. Δ. Αβραμόπουλο και τον υφυπουργό κ. Γ. Κωνσταντόπουλο, έχει από τις 10.00 το πρωί, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής.

    Χθές ο πρωθυπουργός είχε συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο και συζήτησαν για το θέμα της Μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για τη γαλλική προεδρία στην ΕΕ.

    Ο Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι η γαλλική προεδρία προωθεί την υπογραφή, μέσα στον Οκτώβριο, του Συμφώνου για τη Μετανάστευση, καθώς το 3,8% του πληθυσμού της ΕΕ είναι υπήκοοι Τρίτων Χωρών.

    Ενάμισι με δύο εκατομμύρια υπήκοοι Τρίτων Χωρών μπαίνουν το χρόνο στην ΕΕ, η οποία άργησε να αντιληφθεί τη σημασία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.

    Η Ελλάδα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, από το 2005 είχε πρωτοστατήσει στο να υπάρξει αυτή η πολιτική, η οποία παίρνει σάρκα και οστά επί γαλλικής προεδρίας.

    Το κυριότερο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διπλά, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο ως ένα φαινόμενο του τι κάνουμε όταν φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετανάστες, αλλά πως μπορούμε να τους ενημερώσουμε από τις χώρες προέλευσης, ώστε να μην υπάρχουν οι αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους αυτούς να είναι θύματα των δουλεμπόρων.

    Μόνο πέρυσι στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, είχαμε 112 χιλιάδες μετανάστες και υπογράμμισε ότι ελήφθησαν μέτρα και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκαν Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, όπως στη Σάμο και στη Λακωνία, αλλά και το Κέντρο στην Αμυγδαλέζα για τα παιδιά. Σε συνεργασία με την ΕΕ, είπε, θα προωθήσουμε τη δημιουργία και νέων Κέντρων Φιλοξενίας για να μην υπάρξουν τα φαινόμενα που υπήρξαν στο παρελθόν, δεδομένου ότι η Ελλάδα οφείλει, κατά την παράδοση,τον πολιτισμό της και την δημοκρατία της, να συμπεριφερθεί σε όλους σύμφωνα με τις ανθρώπινες αξίες.

    Πολλά από τα σημεία του Συμφώνου που προωθεί η γαλλική προεδρία, είπε, προέρχονται από ελληνικές πρωτοβουλίες και ως χώρα έχουμε κάθε λόγο να βοηθήσουμε στην άμεση εφαρμογή του, αλλά και να συμφωνήσουν ο Βορράς και ο Νότος στην Ευρώπη και να μην υπάρξουν οι διαφορές απόψεων, που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

    Ο Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι σε αυτές τις συζητήσεις η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και γι' αυτό θα υπάρξει μία ενδιάμεση συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής.

    [02] ΚΚΕ: Μεταναστευτική πολιτική

    Το Σύμφωνο για τη μετανάστευση που προωθεί η γαλλική προεδρία στην ΕΕ και ένθερμα στηρίζει η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα σύνολο βάρβαρων και απάνθρωπων μέτρων. Είναι εναρμονισμένο με τον αντιδραστικό χαρακτήρα και τον αντιλαϊκό ρόλο της ΕΕ.

    Αυτα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ με αφορμή σχετικές δηλώσεις του Υπουργού Εσωτερικών Π. Παυλόπουλου μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό.

    Σύμφωνα με το ΚΚΕ "τα κύματα των μεταναστών δεν κατευθύνονται στις χώρες της ΕΕ από έλλειψη ενημέρωσης, όπως ισχυρίστηκε ο υπουργός Εσωτερικών. Αναγκάζονται να καταφεύγουν στους δουλεμπόρους λόγω της απελπιστικής κατάστασης που αντιμετωπίζουν στις χώρες τους, εξαιτίας της εκμετάλλευσης και των ιμπεριαλιστικών πολέμων στους οποίους και η ΕΕ συμμετέχει και πρωτοστατεί".

    Το ΚΚΕ τονιζει ότι "βασική επιδίωξη μέσω αυτού του Συμφώνου είναι να μεταφερθεί ο κύριος όγκος των μεταναστών σε στρατόπεδα συγκέντρωσης έξω από τις χώρες της ΕΕ, στις χώρες διέλευσης και προέλευσης. Οι όποιες νομιμοποιήσεις μεταναστών θα υπηρετούν αποκλειστικά τις ανάγκες του κεφαλαίου. Η έκδοση βίζας με βιομετρικά στοιχεία γίνεται υποχρεωτική ακόμα και για παιδιά έξι ετών. Η εργατική τάξη, τα λαϊκά στρώματα δεν πρέπει να δώσουν τη συγκατάθεσή τους, αλλά να αντιπαλέψουν την αντιμεταναστευτική πολιτική της ΕΕ. Η ΕΕ ενιαία αναπτύσσει την επίθεση ενάντια στα δικαιώματα των εργατών, ενιαία πρέπει να είναι και η απάντηση".

    [03] ΔΟΕ για κύκλωμα ντόπινγκ

    Τον "κώδωνα του κινδύνου" κρούει η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και παραπέμπει την υπόθεση ντόπινγκ της Φανής Χαλκιά στην ελληνική Δικαιοσύνη. Η ΔΟΕ στην απόφαση της κάνει λόγο για κύκλωμα προώθησης αναβολικών στη χώρα μας.

    Θετικό στην απαγορευμένη ουσία μεθυλτριενολόνη (Μ3) ήταν και το β΄ δείγμα της Φανής Χαλκιά, όπως γνωστοποίησε σήμερα η ΔΟΕ, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Πειθαρχικής Επιτροπής, η οποία ασχολήθηκε με το θέμα της Ελληνίδας αθλήτριας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, Τόμας Μπαχ, και τα μέλη, Γκουνίλα Λίντμπεργκ και Ντένις Οσβαλντ, ενημέρωσαν σχετικά την ελληνική αντιπροσωπεία και συγκεκριμένα τον επικεφαλής της ελληνικής αποστολής στο Πεκίνο, Ισίδωρο Κούβελο, τον αναπληρωτή, Ιωάννη Βασιλειάδη, και τον γιατρό, Παναγιώτη Τσαρούχα, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την άμεση αντίδραση της ελληνικής αποστολής και συγκεκριμένα την απόφασή της να απομακρύνει τη Χαλκιά από το Ολυμπιακό Χωριό, αμέσως αφότου έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα της εξέτασης του α΄ δείγματος.

    Η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ αποφάσισε την αποβολή της Ελληνίδας αθλήτριας από τους Αγώνες του Πεκίνου και την αφαίρεση της διαπίστευσής της. Βέβαια, η Χαλκιά βρίσκεται ήδη στην Αθήνα, ενώ τη διαπίστευσή της παρέδωσε στην Επιτροπή η ελληνική αντιπροσωπεία. Από εκεί και πέρα, η Πειθαρχική Επιτροπή της ΔΟΕ θα διαβιβάσει το φάκελο της υπόθεσης στην IAAF και τις ελληνικές αρχές, προκειμένου να επιληφθούν του θέματος. Παράλληλα, στην απόφαση της Επιτροπής γίνεται ειδικά λόγος στον προπονητή της Χαλκιά, Γιώργο Παναγιωτόπουλο, για τον οποίο ζητείται να γίνει ειδική έρευνα από τις ελληνικές αρχές για ενδεχόμενη παράβαση νόμων, με τη σημείωση ότι είναι προπονητής και του Τάσου Γκούση, ο οποίος βρέθηκε επίσης θετικός σε Μ3.

    Σε ό,τι αφορά τον Γιώργο Παναγιωτόπουλο, ο κ. Κούβελος επεσήμανε ότι είναι προσωπικός προπονητής της Χαλκιά και δεν βρέθηκε στο Πεκίνο ως μέλος της ελληνικής αποστολής. Τόνισε, μάλιστα, όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ότι ο ίδιος τον γνώρισε προσωπικά στις 17 Αυγούστου, δηλαδή χθες. Επίσης, ο κ. Κούβελος υπογράμμισε την αποφασιστικότητα και την επιμονή της Ελλάδας στη σκληρή πολιτική κατά του ντόπινγκ.

    Στην ανακοίνωση της ΔΟΕ, αφού γίνεται αναφορά στο ιστορικό της υπόθεσης και επισημαίνεται η επικινδυνότητα της συγκεκριμένης ουσίας για τον ανθρώπινο οργανισμό, παρατίθενται τα κυριότερα σημεία της επιστολής, την οποία απέστειλε η Φανή Χαλκιά στην Πειθαρχική Επιτροπή, όπου αρνείται κάθε χρήση απαγορευμένων ουσιών, αφήνει υπόνοιες για ενδεχόμενη δολιοφθορά στο δείγμα της και υπογραμμίζει ότι έχει ελεγχθεί επανειλημμένα τα τελευταία δύο χρόνια, χωρίς να έχει βρεθεί θετική. Η ανακοίνωση της ΔΟΕ αναφέρει επίσης ότι η ίδια ουσία ανιχνεύθηκε στα δείγματα ακόμη 12 Ελλήνων αθλητών, οι οποίοι είναι τα 11 μέλη της εθνικής ομάδας άρσης βαρών και ο Τάσος Γκούσης, δηλαδή εκείνων των αθλητών που βρέθηκαν «θετικοί» σε έλεγχο της WADA.

    Δηλώσεις Ιωαννίδη

    Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση της Φανής Χαλκιά, σύμφωνα με την οποία η WADA κυνηγάει τους Ελληνες αθλητές, ο υφυπουργός Αθλητισμού, κ.Ιωαννίδης απάντησε:

    "Δεν ξέρω τις δηλώσεις που μου λέτε, γιατί εγώ ήρθα χθες το μεσημέρι και μέχρι αργά ήμασταν στα γήπεδα, αλλά για τη Φανή έχω να πώ ότι την κυνήγησαν. Πράγματι την κυνήγησαν. Την αγαπώ πολύ τη Φανή. Κακώς έδωσε το δικαίωμα να δικαιώσει αυτούς που την πολέμησαν, γιατί της έχει κάνει πάνω από 15 ελέγχους η WADA. Κακώς τους έδωσε το δικαίωμα και το λέω αυτό με μεγάλη θλίψη, γιατί εμείς δώσαμε το δικαίωμα. Πληρώνουμε παλιές αμαρτίες, δεν θέλω ποτέ να γυρίζω στο παρελθόν, αλλά αυτός είναι ο λόγος που η ΔΟΕ μας κυνηγάει. Πράγματι. Είναι γεγονός ότι μας κυνηγάει γιατί οι δικοί μας έχουν περάσει περισσότερους ελέγχους σε σχέση με άλλους αθλητές. Με αυτή την έννοια το λέω. Όμως, δουλειά των αρμόδιων αρχών είναι αν πράγματι πιστεύουν ότι κάτι τρέχει να το κυνηγάνε. Οπως και το ΕΣΚΑΝ έκανε τη δουλειά του, έτσι και η WADA κάνει τη δουλειά της. Ας είμαστε σωστοί ώστε από εκεί και πέρα να δείξουμε ότι είμαστε καλύτεροι από τους ξένους και όχι αυτοί από εμάς. Αυτό είναι το πνεύμα. Εμείς βγάλαμε τους Ολυμπιακούς Αγώνες και έχουμε υποχρέωση, τουλάχιστον, να δείξουμε ότι η γυναίκα του Καίσαρα όχι μόνο είναι αλλά να φαίνεται και τίμια."

    Απαντώντας σε ερώτηση για το πώς μπορούν να προστατευτούν οι Ολυμπιονίκες από τις σκιές που δημιουργούν τα περιστατικά ντόπινγκ, ο κ. Ιωαννίδης, είπε: "Εμείς έχουμε διάθεση να κάνουμε ότι πρέπει ώστε να μην έχει κανένας αμφισβήτηση για οτιδήποτε πετυχαίνουν τα παιδιά. Αυτά τα παιδιά για να πετύχουν αυτά που πέτυχαν έχουν περάσει από πάρα πολλούς ελέγχους. Αρα δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει το παραμικρό γιατί βλέπετε ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή γίνονται έλεγχοι. Δεν θέλω να λέω πόσους ελέγχους κάναμε. Εμείς ως ΕΣΚΑΝ και όχι η WADA, έχουμε σταματήσει αθλητές, που είναι οι καλύτεροι, αλλά δεν θέλω να λέω ονόματα. Σταματήσαμε αθλητές που είναι οι καλύτεροι στην κατηγορία τους και μπορούσαμε να πάρουμε μετάλλια και δεν ήρθαν εδώ πέρα. Επομένως εμείς θα συνεχίσουμε τη δουλειά μας. Θα πάρουμε πιο αυστηρά μέτρα, αλλά δεν θα καταστρέψουμε και τον αθλητισμό για να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες, γιατί καμιά φορά φτάνουμε στην άλλη όχθη και πάμε για να καταστρέψουμε τον αθλητισμό. Ξέρουμε, είδαμε τι κομπίνες γινόντουσαν όλα αυτά τα χρόνια και έχουμε λάβει τα μέτρα μας με το νομοσχέδιο να τις σβήσουμε αυτές τις κομπίνες, αλλά από εκεί και πέρα θα δώσουμε και κίνητρα στον αθλητισμό γιατί χρειάζεται να έχεις και κίνητρα. Και το μόνο εύκολο είναι, αν θέλουμε να κάνουμε τον ήρωα, να πούμε ότι τα κόβουμε όλα. Όμως αυτό δεν είναι λύση. Χρειάζονται τα κίνητρα στον καθαρό αθλητισμό, γιατί κατ αυτόν τον τρόπο τα παιδιά κερδίζουν. Για παράδειγμα αυτά τα κορίτσια που είναι δίπλα μου κερδίζουν πράγματα τα οποία στη ζωή τους θα δουν ότι προέρχονται από τον αθλητισμό".

    ΠΑΣΟΚ

    O εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δήλωσε ότι «είναι κρίμα που, εκτός από τις επιτυχίες, υπάρχουν και συνεχιζόμενα κρούσματα ντόπινγκ, που εκθέτουν την χώρα μας διεθνώς».

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι για τα ζητήματα αυτά "υπάρχει η ατομική ευθύνη των αθλητών, αλλά κι η ευθύνη της πολιτείας» και πρόσθεσε ότι «στην Ελλάδα έχουμε από το 2004 υπερσύγχρονους μηχανισμούς ελέγχου ντόπινγκ που δεν έχουν αξιοποιηθεί, ενώ δεν υπήρξε και καμία απόδοση ευθυνών για ό,τι συνέβη με την ομάδα της άρσης βαρών, όπως δεν υπήρξε απόδοση ευθυνών και στα κρούσματα του 2004».

    «Υπάρχουν ευθύνες της πολιτείας και πρέπει να αναληφθούν», τόνισε ο Γ. Παπακωνσταντίνου επαναλαμβάνοντας την θέση του ΠΑΣΟΚ για «μηδενική ανοχή στα αναβολικά, υγιή πρωταθλητισμό και ανάπτυξη μαζικού αθλητισμού».

    Σχολιάζοντας δήλωση του Υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη, με την οποία εξέφρασε την οργή του για το ντόπινγκ,ο κ. Παπακωνσταντίνου είπε ότι «μας ενδιαφέρουν τα συναισθήματα του υπουργού,αλλά περισσότερο μας ενδιαφέρει η πολιτική του. Και πολιτική αντιντόπινγκ δεν υπάρχει εδώ και πολύ καιρό. Εχουμε πρόσφατα κρούσματα και δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα».

    «Πέρα από την οργή την οποία συμμεριζόμαστε όλοι μας, ο κ. Λιάπης παραμένει υπουργός Πολιτισμού και δεν έχει παραιτηθεί», ανέφερε ο κ. Παπακωνσταντίνου.

    KKΕ

    Η νέα αποκάλυψη για χρήση αναβολικών από ακόμα μία ελληνίδα αθλήτρια - χρυσή Ολυμπιονίκη το 2004 - φανερώνει ότι το ντόπινγκ αποτελεί γενικευμένο φαινόμενο στον ελληνικό αθλητισμό και ειδικά στην κορυφή του, στο επίπεδο του πρωταθλητισμού.

    Με τον πλέον ηχηρό τρόπο αποκαλύπτεται ότι το «ελληνικό αθλητικό θαύμα» των δεκάδων μεταλλίων, που βρίσκονταν σε πλήρη αναντιστοιχία με την ύπαρξη των αθλητικών υποδομών του μαζικού λαϊκού και σχολικού αθλητισμού, ήταν σε σημαντικό βαθμό δημιούργημα του ντόπινγκ.

    Προκαλούν τον ελληνικό λαό και τη νεολαία, όσοι παριστάνουν τους ανίδεους και πολύ περισσότερο τους εισαγγελείς, όπως η κυβέρνηση της ΝΔ, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, οι κορυφαίοι διοικητικοί παράγοντες του ελληνικού αθλητισμού. Έχουν όλοι τους τεράστια ευθύνη για τη νοσηρή αυτή κατάσταση, για τις πολιτικές τους επιλογές που οδήγησαν στην εμπορευματοποίηση του αθλητισμού, στην παράδοσή του στην εκμετάλλευση του κεφαλαίου, στη διαμόρφωση μιας εθνικής ομάδας που θα φέρνει μετάλλια με κάθε τίμημα και κόστος για την ανύψωση της «εθνικής περηφάνιας». Ακόμα και σήμερα, μετά τις αποκαλύψεις, υπάρχει συνεργασία μεταξύ τους και συγκάλυψη της σάπιας και επικίνδυνης κατάστασης.

    Ο ελληνικός λαός πρέπει να αναρωτηθεί για το πού οδήγησαν οι έρευνες σχετικά με το ντοπάρισμα της εθνικής ομάδας της άρσης βαρών και ποιοι πολιτικοί και διοικητικοί παράγοντες ανέλαβαν τις ευθύνες τους. Τα λεγόμενα νέα αυστηρότερα μέτρα ελέγχου που από κοινού διαμόρφωσαν ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΣΥΡΙΖΑ - ΛΑΟΣ αποδεικνύονται εντελώς αναποτελεσματικά. Οι ισχυρισμοί και τα επιχειρήματά τους είναι έωλα.

    Οπωσδήποτε δεν είναι άμοιροι ευθυνών και οι ίδιοι οι αθλητές και πρωταθλητές που ανέχονται αυτή την απαράδεκτη κατάσταση.

    Το ΚΚΕ καλεί τους αθλητές, τους προπονητές, τη νεολαία, να διεκδικήσουν με την πάλη τους τα σύγχρονα δικαιώματα στον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό, να απορρίψουν την εμπορευματοποίησή του και να συγκρουστούν με την πολιτική των κερδών που αναπαράγει το ντόπινγκ και τα εκφυλιστικά φαινόμενα στον αθλητισμό.

    ΣΥΝ

    Η χρήση αναβολικών από έλληνες αθλητές κυριαρχεί στις ειδήσεις το τελευταίο διάστημα, πριν και κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων, δίνοντας στη χώρα μας την «πρωτιά» στους ντοπαρισμένους αθλητές.

    Για άλλη μια φορά η ΕΟΕ, οι Ομοσπονδίες, οι προπονητές και οι αθλητές μένουν «εμβρόντητοι» μπροστά στα αποτελέσματα των ελέγχων. Κανείς δεν γνωρίζει τίποτα?

    Η ευθύνη, όμως, όσων εμπλέκονται σε αυτόν τον ανεξέλεγκτο και χωρίς τέλος «ντοπαρισμένο αθλητισμό» είναι μεγάλη. Ο υγιής αθλητισμός δεν μπορεί και δεν πρέπει να συγχέεται με αυτές τις εικόνες και καταστάσεις.

    Ο ΣΥΝ έχει τοποθετηθεί και στο παρελθόν για όλο αυτό το κύκλωμα που αποτελεί τη «σκοτεινή πτυχή» των αγώνων και έχει μιλήσει για τον ανακαθορισμό της αθλητικής ιδέας και την απομάκρυνση του αθλητισμού από την πλήρη εμπορευματοποίησή του.

    [04] Ο "κατάσκοπος" του Ιντερνετ

    Το Street View είναι ένα καινούριο εργαλείο που προσφέρει η μεγάλη μηχανή έρευνας στο Ίντερνετ, η Google. Με αυτό ο οποιοσδήποτε χρήστης στο Ίντερνετ δεν βλέπει μόνο τον χάρτη και πάνω σ' αυτόν την οδό όπου κατοικεί, αλλά και τη φωτογραφία της οδού, της γειτονιάς του, μέχρι και την εξωτερική όψη του σπιτιού του.

    Αντιδράσεις από τη νέα υπηρεσία

    Ένας άπιστος σύζυγος πιάστηκε στα πράσα από τη γυναίκα του όταν αυτή είδε στο Street View την ερωμένη του να μπαίνει στη συζυγική τους κατοικία και ένας εργάτης πιάστηκε από την ίδια κάμερα να κοιμάται εν ώρα υπηρεσίας .

    Θύμα νέου εργαλείου του διαδικτύου, του λεγομένου Street View της Google, έπεσε ανύποπτος και πονεμένος από το χαμό του φίλου του, και ο Αυστραλός Μπιλ. Ήπιε για να ξεχάσει τον πόνο για τον χαμό του φίλου του, αλλά έγινε ρεζίλι στο διαδίκτυο, ενόσω κείτονταν μεθυσμένος έξω από το σπίτι του.

    Ο Μπιλ (ψευδώνυμο) έχασε τον Ιανουάριο έναν πολύ καλό του φίλο. Ο χαμός του φίλου του ήταν τραγικός και αναπάντεχος μιας και σκοτώθηκε σε ατύχημα με την βάρκα του. Ήταν αδερφικός φίλος με τον 36χρονο Μπιλ. Οι δυο τους σχεδίαζαν, για ένα εξάμηνο περίπου, ταξίδι με μοτοσικλέτα στην Τασμανία. Τώρα τα σχέδια αυτά έμειναν ανεκπλήρωτα.

    Ημέρα Παρασκευή γινόταν η κηδεία και ο Μπιλ άφησε την δουλειά του στο Ντάργουιν και επέστρεψε στο Lakes Entrance, για το τελευταίο αντίο. Αφού πήγε στην κηδεία και θρήνησε το χαμό του, αποφάσισε ότι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσει τη μνήμη του αδικοχαμένου του φίλου και να ξαναθυμηθεί όλα τα ωραία που τους έδεσαν όλα αυτά τα χρόνια, ήταν να μαζέψει την παλιοπαρέα και να πάνε να τα πιούν. Έτσι και έγινε?

    Ο Μπιλ το? παράκανε, όμως, με το ποτό. Μάλιστα, τα ποτά της παρηγοριάς διήρκησαν ένα ολόκληρο Σαββατοκύριακο και όταν έφτασε η ώρα να επιστρέψει στο πατρικό του και το ταξί τον άφησε έξω από το σπίτι, ο Μπιλ δεν μπορούσε στην κυριολεξία να πάρει τα πόδια του. Λίγα βήματα κατάφερε να κάνει ο πονεμένος Μπιλ και... πάρτον οριζόντια στο πεζοδρόμιο μπροστά από το σπίτι της μανούλας του, αναίσθητο από το μεθύσι. Εκεί τον βρήκε η φωτογραφική κάμερα του Street View της Google, αλλά και η αστυνομία που τον ξύπνησε το επόμενο πρωί.

    Να πούμε ότι ο Μπιλ είναι μία χαρά σήμερα, αλλά ποτέ του δεν φαντάστηκε ότι πόζαρε μεθυσμένος και αναίσθητος για το Street View, ούτε ότι η εικόνα του θα γινόταν διαφημιστική φωτογραφία του νέου αυτού εργαλείου του διαδικτύου.

    Το Street View είναι ένα σχετικά καινούριο εργαλείο που προσφέρει η μεγάλη μηχανή έρευνας στο Ίντερνετ, η Google. Με αυτό, στην Αυστραλία, ο οποιοσδήποτε χρήστης στο Ίντερνετ δεν βλέπει μόνο τον χάρτη και πάνω σ' αυτόν την οδό όπου κατοικεί, αλλά και τη φωτογραφία της οδού, της γειτονιάς του, μέχρι και την εξωτερική όψη του σπιτιού του. Αυτοκίνητα εξοπλισμένα με κάμερες κυκλοφορούν στους δρόμους της Μελβούρνης και καταγράφουν την εικόνα των σπιτιών και, στη συνέχεια, η Google την βάζει στο Street View προς κοινή θέα όλων.

    Η φωτογραφία που βρίσκεται στο Street View μπορεί να έχει τραβηχτεί μία βδομάδα, ένα μήνα ή ένα χρόνο πριν. Μάλιστα, όταν κάποιος επισκεφθεί το Street View στο διαδίκτυο, θα δει ότι μπορεί να "βολτάρει" στην γειτονιά του με μία σειρά τόξων που τον κατευθύνουν προς οποιαδήποτε κατεύθυνση του δρόμου αποφασίσει να "περπατήσει". Επίσης, θεωρείται ιδιαίτερα επιτυχημένο εργαλείο, αφού την εβδομάδα που μας πέρασε περισσότεροι άνθρωποι πήγαν να "χαζέψουν" στο Street View, παρά στην ιστοσελίδα των Ολυμπιακών Αγώνων, που σημαίνει ότι το Street View έχει τη γοητεία του.

    Το εργαλείο αυτό, όπως αναφέρει η Google, έχει και πολλές χρηστικές εφαρμογές. Ήδη το χρησιμοποιούν αρκετοί κτηματομεσίτες για να δείξουν στους μελλοντικούς αγοραστές ακινήτων την γειτονιά των προς πώληση κατοικιών, οικοπέδων, καταστημάτων κ.λπ.

    Οι αντιδράσεις για το Street View εκ μέρους του κοινού είναι πολλές και διαφορετικές, άλλες θετικές και άλλες αρνητικές. Μία γυναίκα έγραφε σε κυριακάτικη εφημερίδα ότι χάρηκε που είδε σε φωτογραφία του σπιτιού της τον εαυτό της στον μπροστινό κήπο καθώς φρόντιζε τον κήπο της, επειδή? "αυτό δείχνει στον κόσμο ποιός φροντίζει τον υπέροχο κήπο μας" είπε. Μία άλλη, όμως, έπαθε σοκ όταν είδε έξω από το σπίτι της τους γονείς της λίγο καιρό αφότου ο ένας εκ των δύο είχε φύγει από τη ζωή.

    Εκείνο, όμως, που σίγουρα έχει προκαλέσει, εκτός από διαφορετικές αντιδράσεις, είναι οι ανησυχίες ότι to Street View παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα των ανύποπτων κατοίκων. Το διαδικτυακό ρεζιλίκι του Μπιλ είναι ένα παράδειγμα που φανερώνει ότι το Street View μπορεί να προκαλέσει πολλές και διαφορετικές δυσάρεστες καταστάσεις. Ο Μπιλ σήμερα είναι μία χαρά, αλλά σίγουρα η εικόνα του να κείτεται έξω από την πόρτα του πατρικού του, δεν τον ευχαρίστησε. "Ξέρω", είπε στην εφημερίδα "The Age", "ότι δεν θα έπρεπε να φτάσω σ' αυτό το σημείο, αλλά ποτέ μου δεν περίμενα να βρεθεί κάποιος με κάμερα στην σκεπή του αυτοκινήτου στη γειτονιά μου να με φωτογραφήσει και να με βάλει στο διαδίκτυο".

    Το θέμα του Μπιλ, αλλά και πολλών άλλων που έπεσαν θύματα της κάμεράς του, απασχόλησε την Επίτροπο Διαφύλαξης Προσωπικών Δεδομένων κ. Κάρεν Κέρτις, η οποία έχει ήδη αρχίσει να ερευνά το ζήτημα και σύντομα αναμένεται να συναντηθεί με τους υπεύθυνους της πολυεθνικής Google.

    Από την πλευρά της, η Google θεωρεί ότι έχει κάνει τα πάντα για να διαφυλάξει τα προσωπικά δεδομένα όλων μας. "Οι πινακίδες αυτοκινήτων, αλλά και τα πρόσωπα όσων εμφανίζονται στο Street View, δεν διακρίνονται", είπε ο Ρομπ Σίλκιν, εκ μέρους της εταιρείας. "Όποιος πιστεύει ότι μία φωτογραφία μπορεί να παραβιάζει τα προσωπικά δεδομένα ενός ατόμου έχει το δικαίωμα να ζητήσει τη διαγραφή της φωτογραφίας από το Street View", πρόσθεσε, τονίζοντας ότι η Google είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να αφαιρέσει τη συγκεκριμένη εικόνα.

    [05] Ελπίδες από φάρμακο

    Θεαματική θεωρείται από την αυστραλιανή επιστημονική κοινότητα η επίδραση φαρμάκου που μειώνει το μέγεθος των καρκινογόνων όγκων του μαστού και των ωοθηκών ακόμα και κατά 50%. Το φάρμακο, οι κλινικές δοκιμές του οποίου έχουν ήδη ξεκινήσει, έχει οδηγήσει μερικές από τις μεγαλύτερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου σε "αγώνα δρόμου" προκειμένου να ριχτεί στην αγορά το συντομότερο.

    Η Αυστραλία ήταν από τις πρώτες χώρες του κόσμου που ξεκίνησε τις κλινικές δοκιμές του φαρμάκου και, όπως δηλώνουν επιστήμονες του Ερευνητικού Κέντρου Peter MacCallum της Μελβούρνης, το φάρμακο πολύ πιθανόν σε μερικούς ασθενείς να αντικαταστήσει ακόμα και την χημειοθεραπεία.

    Το φάρμακο απευθύνεται, κυρίως, σε γυναίκες που φέρουν ανωμαλία στον γενετικό τους κώδικα και αποτελούν το 80% των ατόμων που εμφανίζουν καρκίνο στο στήθος ή τις ωοθήκες. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι η προληπτική του χορήγηση σε άτομα με τη συγκεκριμένη γενετική ανωμαλία θα αποτρέψει την ανάπτυξη καρκινογόνων όγκων στο 20% των γυναικών που χωρίς αυτό είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα αναπτύξουν καρκίνο στο στήθος ή τις ωοθήκες.

    Το φάρμακο είναι γνωστό ως αναστολέας τύπου PARP. Κλινικές δοκιμές του γίνονται σήμερα τόσο στην Αυστραλία όσο και σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στις ΗΠΑ, ενώ τρεις μεγάλες φαρμακοβιομηχανίες που έχουν επενδύσει στις κλινικές δοκιμές προσπαθούν να το βγάλουν το συντομότερο στην αγορά.

    [06] Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών

    Για 13η συνεχή χρονιά το χορευτικό τμήμα "Μαίρη Ιωαννίδου" του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Καρδίτσας οργανώνει παιδικό χορευτικό φεστιβάλ, στο οποίο φέτος θα συμμετάσχουν ξένα χορευτικά συγκροτήματα από την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, καθώς και ελληνικά συγκροτήματα από το Άργος, το Αίγιο, τη Δράμα, τα Ιωάννινα και την Καρδίτσα.

    Από την Καρδίτσα, θα μετάσχουν η Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών Μελετών "Ν. Πλαστήρας", ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Παλαμά και το χορευτικό συγκρότημα από το Μορφοβούνι.

    Για τέσσερις ημέρες η Πλατεία Πλαστήρα στην οποία θα πραγματοποιηθούν οι εκδηλώσεις θα γίνει κέντρο συγκέντρωσης νεαρών χορευτών και χορευτριών. Μέσα από τη μουσική, το χορό και το τραγούδι, όλα τα παιδιά ξένων και ελληνικών συγκροτημάτων, ενωμένα, δημιουργούν γέφυρα πολιτισμού που συμβάλλει στη βελτίωση της επικοινωνίας ανάμεσα στους λαούς.

    Η αυλαία του φεστιβάλ θα ανοίξει στο Παυσίλυπο την Τετάρτη στις 20 Αυγούστου στις 8.30 το βράδυ, με παρέλαση όλων των χορευτικών συγκροτημάτων, και θα κλείσει το Σάββατο στις 23 Αυγούστου.

    Τα συγκροτήματα θα συναντηθούν με τον μητροπολίτη, τον νομάρχη και το δήμαρχο, ενώ θα επισκεφθούν τη Λίμνη Πλαστήρα και τα Μετέωρα, θα διανυκτερεύσουν στη Σχολή Αστυφυλάκων και στο Μουζάκι και θα χορέψουν και σε άλλα Δημοτικά Διαμερίσματα άλλων Δήμων του νομού.

    Η μουσική, ο χορός και το τραγούδι αναμένεται να αποτελέσουν τη γέφυρα που θα ενώσει τα παιδιά από την Ελλάδα, την Αλβανία, την Ουγγαρία, την Ουκρανία, την Πολωνία, τη Ρουμανία και τη Σερβία, που θα συμμετάσχουν στο 13ο Διεθνές Παιδικό Φεστιβάλ Παραδοσιακών Χορών, που συνδιοργανώνουν η Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφαρσάλων, η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, η ΔΕΤΑΚ και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καρδίτσας.

    ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

    ΤΕΤΑΡΤΗ 20-08-2008

    Χορευτικό συγκρότημα "Μαίρη Ιωαννίδου" - Δήμος Καρδίτσας

    Χορευτικό συγκρότημα "Δρόπολη" - Αλβανία

    Χορευτικό συγκρότημα "Edelstein Τanzgruppe" - Ουγγαρία

    Χορευτικό συγκρότημα "Dzherelcya Karpat" - Ουκρανία

    Χορευτικό συγκρότημα "Lubenka" - Πολωνία

    Χορευτικό συγκρότημα "Izvorul Somesului" - Ρουμανία

    Χορευτικό συγκρότημα "Abrasevio" - Σερβία

    ΠΕΜΠΤΗ 21-08-2008

    Χορευτικό συγκρότημα "Μαίρη Ιωαννίδου" - Δήμος Καρδίτσας

    Χορευτικό συγκρότημα "Δρόπολη" - Αλβανία

    Πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμπακίου Δράμας

    Χορευτικό συγκρότημα "Izvorul Somesului" - Ρουμανία

    Πολιτιστικός Σύλλογος "Ίωνες" - Δήμος Διακοπτού

    Χορευτικό συγκρότημα "Edelstein Τanzgruppe" - Ουγγαρία

    Χορευτικό συγκρότημα "Dzherelcya Karpa" - Ουκρανία

    ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 22-08-2008

    Χορευτικό συγκρότημα "Μορφοβούνι" Καρδίτσας

    Λαογραφική Εταιρεία Μουσικών & Χορευτικών Μελετών "Ν.Πλαστήρας" - Καρδίτσα

    Πολιτιστικός Οργανισμός Δήμου Παλαμά

    Πολιτιστικός Σύλλογος "Λακκωμάτων" - Ιωάννινα

    Χορευτικό συγκρότημα "Lubenka" - Πολωνία

    Χορευτικό συγκρότημα "Ελληνική Παράδοση" - Άργος

    Χορευτικό συγκρότημα "Abrasevio" - Σερβία

    Χορευτικό συγκρότημα "Izvorul Somesului" - Ρουμανία.-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 19 August 2008 - 8:30:26 UTC