Read the New Military Service Law (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναμένεται η υπογραφή της Μόσχας

  • [01] Αναμένεται η υπογραφή της Μόσχας

    Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και ο Ρώσος ομόλογός του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, οι οποίοι συζητήσαν τα θέματα που αφορούν την τελική υπογραφή της συμφωνίας εκεχειρίας με την Γεωργία, ανακοινώθηκε από το Κρεμλίνο.

    Το κείμενο της συμφωνίας που παρουσιάστηκε την Τρίτη στη Μόσχα και το Τμπιλίσι από το πρόεδρο Σαρκοζί, υπέγραψε χθές ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι, παρουσία της αμερικανίδας ΥΠΕΞ Κοντολίζα Ράις.

    Σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, η υπογραφή της συμφωνίας από τη Μόσχα αναμένεται μέσα στις επόμενες ώρες.

    Από την γαλλική προεδρία ανακοινώθηκε πως ο Μεντβέντεφ διαβεβαίωσε τον Σαρκοζί ότι θα υπογράψει την συμφωνία και πως θα τηρήσει την δέσμευσή του για αποχώρηση των στρατευμάτων της από την Γεωργία.

    Εκτακτη Σύνοδος του ΝΑΤΟ

    Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα εξετάσουν την Τρίτη τις "συνέπειες" και την "επιθετικότητα" της Ρωσίας στη Γεωργία στη διάρκεια έκτακτης συνόδου που θα γίνει στις Βρυξέλλες μετά αίτημα των ΗΠΑ, ανακοινώθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

    Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κόντολίζα Ράις δήλωσε ότι "το ΝΑΤΟ θα συζητήσει τις συνέπειες και την ρωσική επιθετικότητα", ανέφερε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Ρόμπερτ Γουντ.

    "Οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ θα συζητήσουν την Τρίτη τον τρόπο με τον οποίο θα προχωρήσουν οι υπερατρλαντικές σχέσεις μας με τη Ρωσία" πρόσθεσε ο κ. Γουντ.

    Σε ερώτηση εάν η Ουάσινγκτον θα επανεξετάσει τη συμμετοχή της Ρωσίας σε διεθνείς οργανισμούς και την πιθανη είσοδό της στον Παγκόσμιο Οργανισμό εμπορίου, ο κ. Γουντ τόνισε ότι οι ΗΠΑ πρόκειται "να αποφασίσουν με βάση τη συμπεριφορά της Ρωσίας εάν η Μόσχα είναι ένας σοβαρός εταίρος ή όχι στους διεθνείς οργανισμούς".

    Στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης

    Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε πως τον επόμενο μήνα θα αρχίσουν οι ακροάσεις για την προσφυγή της Γεωργίας κατά της Ρωσίας για εθνοκάθαρση.

    Οι ακροάσεις θα πραγματοποιηθούν από τις 8 ως τις 10 Σεπτεμβρίου στην Χάγη, έδρα του δικαστηρίου.

    Η Γεωργία ζήτησε την Πέμπτη να ληφθούν συντηρητικά μέτρα για "την προστασία των κατοίκων της από τις βιαιότητες των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων μαζί με αυτονομιστές μαχητές και ξένους μισθοφόρους".

    Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, 118.000 άνθρωποι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους από την περασμένη εβδομάδα όταν ξέσπασαν οι συγκρούσεις στην Νότια Οσετία.

    Μήνυμα Μπούς

    Ο αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας στη Γεωργία "ήταν απολύτως απαράδεκτες" και απαίτησε από τη Μόσχα να τερματίσει την κρίση.

    "Ο κόσμος παρακολουθεί με ανησυχία καθως η Ρωσία παραβίασε την εδαφική ακεραιότητα γειτονικού της κράτους και απείλησε τη δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη από το λαό της χώρας αυτής" τόνισε ο κ. Μπους στην εβδομαδιαία ραδιοφωνική ομιλία του του Σαββάτου, αποσπάσματα της οποίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από την Παρασκευή από τον Λευκό Οίκο.

    "Η ενέργεια αυτή είναι εντελώς απαράδεκτη για τα ελεύθερα κράτη του κόσμου" πρόσθεσε ο κ. Μπους.

    Σημειώνεται ότι αυτή ήταν η δεύτερη ανακοίνωση του αμερικανού προέδρου για την κρίση στη Γεωργία την ίδια ημέρα, γεγονός που δείχνει τις αμερικανικές ανησυχίες σχετικά με τις προθέσεις της Ρωσίας.

    Σε άλλο σημείο της δεύτερης ανακοίνωσής του ο κ. Μπους ανέφερε ότι θα στείλει την υπουργό του των Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις την ερχόμενη εβδομάδα στις Βρυξέλλες όπου θα συναντηθεί με τους υπουργούς Εξωτερικών των χωρών μελών του ΝΑΤΟ και Ευρωπαίους αξιωματούχους.

    Καταλήγοντας ο κ. Μπους τόνισε:"Η Ρωσία πρέπει να ενεργήσει έτσι ώστε να τερματιστεί η κρίση, για να μπορέσει να ξεκινήσει την αποκατάσταση της ζημιάς στις σχέσεις της τόσο με τίς ΗΠΑ όσο και με την Ευρώπη και τα άλλα κράτη, ώστε να μπορέσει να αποκαταστήσει και τη θέση της σε όλο τον κόσμο".

    Οικονομική βοήθεια στους Ελληνες ομογενείς

    Τη διανομή της οικονομικής στήριξης των 500 ευρώ που προσφέρει η ελληνική κυβέρνηση σε κάθε ομογενή στην εμπόλεμη ζώνη της Νοτίου Οσετίας ξεκίνησε ο γενικός πρόξενος Νοβοροσίσκ Θεόδωρος Οικονόμου - Καμαρινός, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο Βλαντικαυκάς της Βορείου Οσετίας.

    Σε συνεργασία με το σύλλογο Ελλήνων Οσετίας "Ο Προμηθέας" και τον πρόεδρό του Γεώργιο Ασλανίδη, ο Έλληνας γενικός πρόξενος έχει καταγράψει περί τους 52 ομογενείς οι οποίοι ζούσαν στο Τσχινβάλι και τη γύρω περιοχή και οι περισσότεροι είναι πρόσφυγες και έχουν μετακινηθεί σε άλλες τοποθεσίες.

    Η κατάσταση των ομογενών της Ν. Οσετίας και η πιθανότερη σημερινή τους εγκατάσταση έχει ως εξής:

    1. Αγκάποβα Αλίνα (Βλαντικαυκάς)

    2. Αγκάποβα Ελενα (Βλαντικαυκάς)

    3. Αγκάποβα Εύα (Βλαντικαυκάς)

    4. Αγκάποβα Κριστίνα (Βλαντικαυκάς)

    5. Αγκάποβα Νέλλη, με τέκνο (Κύπρος)

    6. Αγκάποβα Τζουλιέτα ( Βλαντικαυκάς)

    7. Αγκάποφ Αλάν (μάχεται στο χωριό Τζιάβα, κοντά στο Τσχινβάλι)

    8. Αγκάποφ Ιρόν (μάχεται στο χωριό Τζιάβα, κοντά στο Τσχινβάλι)

    9. Αγκάποφ Μιχαήλ (μάχεται στο χωριό Τζιάβα, κοντά στο Τσχινβάλι)

    10. Αριστίνοφ Οδυσσέας (Εσεντουκί Ρωσίας)

    11. Γκαβρίκοβα Σβετλάνα (Τσχινβάλι)

    12. Ζανγκίεβα Ζαμίρα (Βλαντικαυκάς)

    13. Ιτσκίδη Αμάντα (Βλαντικαυκάς)

    14. Ιτσκίδης Γκενάντι (Βλαντικαυκάς)

    15. Ιτσκίδης Ρομάν (Βλαντικαυκάς)

    16. Ιτσκίδης Ρολάντ (Βλαντικαυκάς)

    17. Καλόεβα Νέγια (Βλαντικαυκάς)

    18. Καλόεβα Ντίνα (Βλαντικαυκάς)

    19. Καμπούλοβα Φατίμα (Βλαντικαυκάς)

    20. Κοκόεβα Αλιόνα (Βλαντικαυκάς)

    21. Κωνσταντινίδη Βικτώρια (αγνώστου διαμονής)

    22. Μιχαϊλίδη Ιβάννα (Τσχινβάλι)

    23. Μιχαϊλίδη Ολγα (Τσχινβάλι)

    24. Μιχαϊλίδη Ολγα (Βλαντικαυκάς)

    25. Μιχαϊλίδης Γιούρι (Τσχινβάλι ή Μόσχα)

    26. Μπεκοέεφ Αλεξάντρ (μάχεται στο Τσχινβάλι)

    27. Μπεκοέεφ Βλαντίμιρ (Τσχινβάλι)

    28. Μπεκοέεφ Σοσλάν (μάχεται στο Τσχινβάλι)

    29. Μπεντόεβα Αθίνα (Βλαντικαυκάς)

    30. Μπεντόεφ Νταβίντ (Βλαντικαυκάς)

    31. Μπεντόεφ Σοσλάν (Τσχινβάλι)

    32. Πλίεβα Τζουλιέτα (Βλαντικαυκάς)

    33. Ποπαντόπουλο Ελενα (πιθανόν Τσχινβάλι)

    34. Σανακόεφ Εντουάρντ (Βλαντικαυκάς)

    35. Σαχμπάζοβα Μαρίνα (πιθανόν στη Μόσχα)

    36. Σεβαστιόνοβα Ιρίνα (Εσεντουκί Ρωσίας)

    37. Σπιρλίεβα Σβετλάνα (Σταυρούπολη Ρωσίας)

    38. Σπιρλίεφ Βαντίμ (Σταυρούπολη Ρωσίας)

    39. Σπιρλίεφ Βλαντίμιρ (Τσχινβάλι)

    40. Σπιρλίεφ Φιόντορ (Τσχινβάλι)

    41. Τεντέεβα Εμμα (Βλαντικαυκάς)

    42. Τεντέεβα Ζαΐρα (Βλαντικαυκάς)

    43. Τρανταφύλοβα Νέλλη (Τσχινβάλι - Βλαντικαυκάς)

    44. Τρανταφύλοβα Ροζάνα (Μόσχα)

    45. Τρανταφύλοφ Κονσταντίν (Τσχινβάλι)

    46 Τρανταφύλοφ Σιμόν (Βλαντικαυκάς)

    47. Τσχοβρέμποβα Αντζέλα (Βλαντικαυκάς)

    48. Τσχοβρέμποβα Ιρίνα (Σταυρούπολη Ρωσίας)

    49. Τσχοβρέμποβα Οξάνα (Βλαντικαυκάς)

    50. Τσχοβρέμποβα Ροξάνα (Βλαντικαυκάς)

    51. Τσχοβρέμποβα Σβετλάνα (Μόσχα)

    52. Τσχοβρέμποφ Ταϊμουράζ (Βλαντικαυκάς)

    Aνθρωπιστική βοήθεια

    Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι δύο νέα αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη θα φτασουν την Τετάρτη στο Τμπιλίσι μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια για τα θύματα του πολέμου Γωργίας -Ρωσίας.

    Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Πενταγώνου Μπράιαν Ουίτμαν "η κατάπαυση του πυρός φαίνεται ότι τηρείται αλλά υπάρχουν ακόμα ρωσικά στρατεύματα που πρέπει να αποχωρήσουν".

    Τα αναμενόμενα στο Τμπιλίσι αμερικανικά στρατιωτικά αεροσκάφη τύπου C-130 που θα ξεκινήσουν από τη Γερμανία, θα μεταφέρουν 86 τόννους ανθρωπιστικής βοήθειας.

    Ο ίδιος εκπρόσωπος ανέφερε ότι και άλλα δύο αεροσκάφη θα φτάσουν το Σάββατο στη Γεωργία μεταφέροντας τρόφιμα και ιατρική βοήθεια για τα θύματα.

    Την ίδια ώρα ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου μετέδωσε ότι δέκα ρωσικά τεθωρακισμένα προχώρησαν στο γεωργιανό έδαφος από την πόλη Γκόρι και βρίσκονται 40 χιλιόμετρα από το Τμπιλίσι. Τα ρωσικά τεθωρακισμένα προχώρησαν περίπου 25 χιλιόμετρα από το Γκόρι και εφτασαν στο χωριό Ιγκοϊέτι, πρόσθεσε η ίδια πηγή. Από εκεί τα μισά κατευθύνθηκαν βορειοανατολικά προς το χωριό Λαμισκάνα, διευκρίνισε ο ανταποκριτής.

    Στη συνέχεια εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας δήλωσε ότι η Ρωσία σκοπεύει να ενισχύσει τις ειρηνευτικές της δυνάμεις στην Νότια Οσετία, στέλνοντας και τεθωρακισμένα. Σημειώνεται ότι μέχρι την έναρξη των συγκρούσεων, την ειρηνευτική δύναμη αποτελούσαν 1500 στρατιώτες--500 από τη Ρωσία, 500 από την Γεωργία και 500 από την Νότια Οσετία.

    Συνάντηση Μεντβέντεφ-Μέρκελ

    Η Ρωσία δεν "επιθυμεί την επιδείνωση των σχέσεών της" με τη Δύση ως αποτέλεσμα της κρίσης στη Γεωργία, δήλωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ έπειτα από τις συνομιλίες που είχε στο Σότσι με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Θα πρέπει να "ελαχιστοποιήσουμε τις συνέπειες" αυτής της σύγκρουσης στις διεθνείς σχέσεις, πρόσθεσε ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους.

    "Εάν κάποιος συνεχίσει να επιτίθεται στους πολίτες μας, στους ειρηνευτές μας, και βέβαια θα απαντήσουμε ακριβώς με τον ίδιο τρόπο με τον οποίο απαντήσαμε. Δεν πρέπει να υπάρχει καμία αμφιβολία γι΄αυτό", είπε ακόμη, ενώ υποστήριξε πως οι αποσχισθείσες περιοχές της Γεωργίας, Νότια Οσετία και Αμπχαζία, δεν είναι πιθανόν ότι επιθυμούν να αποτελούν τμήμα του γεωργιανού κράτους έπειτα από τις εχθροπραξίες αυτού του μήνα.

    Ο ρώσος πρόεδρος αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την αντιπυραυλική ασπίδα που ανακοίνωσαν την Πέμπτη οι ΗΠΑ και η Πολωνία σημειώνοντας ότι "η ανάπτυξη νέων αντιπυραυλικών δυνάμεων έχει ως στόχο τη Ρωσική Ομοσπονδία".

    Στις δηλώσεις της η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε πως ορισμένες από τις ενέργειες της Ρωσίας εναντίον της Γεωργίας σχετικά με τη Νότια Οσετία ήταν "δυσανάλογες". Η Μέρκελ είπε πως μία επίλυση της σύγκρουσης θα πρέπει να σέβεται την εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 16 August 2008 - 10:30:12 UTC