Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Σύμφωνησε η Γεωργία στο ειρηνευτικό σχέδιο
  • [02] Ριζικές αλλαγές στον ΟΣΕ
  • [03] Προτάσεις για την Οικονομία
  • [04] "Νέες χαμένες ευκαιρίες"
  • [05] Μειώθηκε η ανεργία
  • [06] Συνομιλίες για την ονομασία
  • [07] Πρώτη νίκη στο μπάσκετ
  • [08] "Στο φως του φεγγαριού"

  • [01] Σύμφωνησε η Γεωργία στο ειρηνευτικό σχέδιο

    Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην τροποποιημένη εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου με τη Ρωσία για την περιοχή της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας.

    Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ έδωσε εντολή να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία ανταποκρινόμενος στο διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο που κόμισε ο Σαρκοζί, ο οποίος έφθασε στη Γεωργία μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Μόσχα.

    " Είναι ένα πολιτικό έγγραφο. Είναι μια συμφωνία αρχών.... και εκτιμώ ότι έχουμε μια σύμπτωση αρχών", δήλωσε ο Σαακασβίλι στη κοινή συνέντευξη τύπου με τον πρόεδρο Σαρκοζί.

    Οι αλλαγές που έγιναν εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και σ' αυτές περιλαμβάνονται η απάλειψη της αναφοράς στις συζητήσεις του μέλλοντος του καθεστώτος της Νότιας Οσετίας, δήλωσαν από κοινού Σαρκοζί και Σαακασβίλι.

    Στο μεταξύ στο Τμπιλίσι βρίσκονται οι ηγέτες των χωρών της Βαλτικής, της Ουκρανίας και της Πολωνίας.

    Ο πρόεδρος της Πολωνίας Λεχ Καζίνσκι δήλωσε μεταξύ άλλων ότι "η εποχή της κυριαρχίας της Ρωσίας στη Γεωργία έχει περάσει".

    Τέλος ανώτατος γεωργιανός αξιωματούχος κατηγόρησε τους αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας ότι "αυτοί ξεκίνησαν τις τρομερές σφαγές" σε βάρος των Γεωργιανών σε περιοχές της Γεωργίας.

    Την απόφασή του να σταματήσουν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Γεωργία ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. "Με βάση τον απολογισμό, πήρα την απόφαση να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν στόχο να εξαναγκάσουν την γεωργιανή κυβέρνηση σε ειρήνη",επισήμανε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας Ανατόλι Σεντιούκοφ."Ο στόχος της επιχείρησης επετεύχθη", πρόσθεσε."Η ασφάλεια των στρατιωτών μας της ειρηνευτικής δύναμης και των αμάχων αποκαταστάθηκε", κατέληξε ο ρώσος πρόεδρος.

    Οπως μετέδωσε το πρακτορείο Ρία-Νοβόστι, επικαλούμενο ανακοίνωση του ρωσικού Επιτελείου Στρατού, οι ρωσικές δυνάμεις έλαβαν την διαταγή να σταματήσουν τις επιχειρήσεις στη Νότια Οσετία.

    Ο Πρόεδρος Μεντβέντεφ δήλωσε προς την ΕΕ ότι διέταξε τον τερματισμό των στρατιωτικών επιχειρήσεων στη Γεωργία,ανακοίνωσε εκπρόσωπος του επικεφαλής της εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Χαβιέρ Σολάνα.

    Οι ρωσικές δυνάμεις εξακολουθούν να βομβαρδίζουν γεωργιανά χωριά, παρά την ανακοίνωση της Μόσχας ότι σταματά τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, ανακοίνωσε η γεωργιανή προεδρία.

    "Τρία χωριά βομβαρδίζονται", δήλωσε η εκπρόσωπος της προεδρίας Νάτο Παρτσχαλάτζε.

    Πρόκειται για τα χωριά Ρουίσι, Σακόρσικο και Αγκάρα, όπου επλήγη ένα ασθενοφόρο, διευκρίνισε.

    Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε ότι προσπαθεί να εκτιμήσει την ανακοίνωση της Ρωσίας ότι σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Γεωργία και αρνήθηκε να πει εάν οι ΗΠΑ εξετάζουν στρατιωτική υποστήριξη προς το Τμπιλίσι.

    "Είδαμε να αναφέρεται αυτό και την ανακοίνωση του (ρώσου προέδρου) Ντμίτρι Μεντβέντεφ. Προσπαθούμε να εκτιμήσουμε τι σημαίνει αυτό", δήλωσε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τόνι Φρέϊτο, αρνούμενος να διευκρινίσει εάν η Ουάσινγκτον εξετάζει την αποστολή στρατιωτικής βοήθειας προς την Γεωργία.

    Στις Βρυξέλλες, ο ΓΓ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ κατά την συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε λίγο νωρίτερα χαρακτήρισε την διακοπή των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων στην Γεωργία "σημαντική αλλά μη επαρκή "εξέλιξη, ενώ υπογράμμισε ότι όλες οι δυνάμεις που βρίσκονται στη περιοχή πρέπει να επιστρέψουν στις θέσεις που είχαν πριν ξεσπάσουν τα βίαια επεισόδια στις 6 Αυγούστου.

    Εξ άλλου, ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί δήλωσε στη Μόσχα ότι ο τερματισμός των εχθροπραξιών που ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ αποτελεί ένα "καλό νέο" και απηύθυνε έκκληση για την "εφαρμογή εκεχειρίας".

    "Ο τερματισμός των στρατιωτικών επιχειρήσεων από τους Ρώσους είναι ένα νέο που περιμέναμε", δήλωσε ο Σαρκοζί κατά την έναρξη των συνομιλιών του με το ρώσο πρόεδρο.

    "Μού είχες μιλήσει γι΄αυτό. Πιστεύω ότι είναι ένα καλό νέο που μάς επιβεβαιώνεις",τόνισε ο Σαρκοζί απευθυνόμενος στον Μενβέντεφ.

    "Πρέπει να καταρτίσουμε ένα γρήγορο χρονοδιάγραμμα ώστε η κάθε πλευρά να επιστρέψει στις θέσεις στις οποίες βρισκόταν πριν από την κρίση", υπογράμμισε ο γάλλος πρόεδρος.

    Επίσης ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε "φυσιολογικό" το να θέλει η Ρωσία "να υπερασπιστεί τα συμφέροντα ρωσοφώνων" εκτός των συνόρων της, όμως επανέλαβε πως είναι ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική "ακεραιότητα" της Γεωργίας.

    "Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλει η Ρωσία να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και αυτά των Ρώσων στη Ρωσία και των ρωσοφώνων έξω από τη Ρωσία", δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τον ομόλογό του Ντμίτρι Μεντβέντεφ στο Κρεμλίνο.

    "Είναι επίσης φυσιολογικό η διεθνής κοινότητα να θέλει να εγγυηθεί την ακεραιότητα, την κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Γεωργίας", πρόσθεσε.

    Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ και ο Νικολά Σαρκοζί εκαναν έκκληση για "διεθνείς διαβουλεύσεις" σχετικά με το "μελλοντικό καθεστώς" των αποσχισθεισών περιοχών της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας.

    Ο γάλλος πρόεδρος και ο ρώσος ομόλογός του παρουσίασαν ένα σχέδιο από έξι σημεία για την επίλυση της ρωσογεωργιανής σύγκρουσης που προβλέπει την επιστροφή των εμπολέμων στις θέσεις που κατείχαν πριν να ξεσπάσει η κρίση.

    Τα ενεχόμενα μέρη πρέπει να δεσμευτούν ότι "δεν θα προσφύγουν στη βία", "θα σταματήσουν τις εχθροπραξίες οριστικά", θα διαβεβαιώσουν "την ελεύθερη πρόσβαση της ανθρωπιστικής βοήθειας", οι γεωργιανές στρατιωτικές δυνάμεις θα πρέπει να επιστρέψουν " στις θέσεις όπου συνήθως σταθμεύουν", ενώ οι ρωσικές δυνάμεις πρέπει να αποσυρθούν "στις γραμμές που κατείχαν πριν το ξέσπασμα της κρίσης", δήλωσε ο κ. Σαρκοζί στην κοινή με τον κ. Μεντβέντεφ συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Μόσχα.

    Τα έξι σημεία προβλέπουν "την έναρξη διεθνών συνομιλιών για το μελλοντικό καθεστώς και τους τρόπους διαρκούς ασφάλειας στην Αμπχαζία και τη Νότια Οσετία", τις δύο δημοκρατίες που έχουν αποσχισθεί από τη Γεωργία.

    Ο κ. Σαρκοζί παράλληλα διαβεβαίωσε ότι έχει "λάβει την δέσμευση των Ρώσων πως θα εγγυηθούν την κυριαρχία και θα σεβαστούν την ακεραιότητα της Γεωργίας, "ένα σημείο που δεν επιδέχεται καμίας αμφισβήτησης".

    Από την πλευρά του ο ρώσος πρόεδρος έκρινε ότι "ο δρόμος είναι ελεύθερος προς μια σταδιακή εξομάλυνση της κατάστασης στη Νότια Οσετία" εκτιμώντας ότι "όλα εξαρτώνται από το Τμπιλίσι" όπου πρόκειται να πάει αργότερα σήμερα ο κ. Σαρκοζί -η χώρα του οποίου προεδρεύει το παρόν εξάμηνο της ΕΕ- για να συνεχίσει τη μεσολάβησή του.

    Τέλος ο κ. Μεντβέντεφ επανέλαβε ότι η Γεωργία ψεύδεται και δεν τήρησε την εκεχειρία που η ίδια είχε ανακοινώσει.

    Οι δύο όροι

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η πλήρης διευθέτηση της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Γεωργία υπόκειται σε δύο όρους, ο ένας από τους οποίους είναι να μετακινήσει η Γεωργία τα στρατεύματά της στις θέσεις στις οποίες βρίσκονταν πριν ξεσπάσει η σύγκρουση.

    "Μπορούμε να συζητήσουμε το θέμα μιας οριστικής διευθέτησης αν εκπληρωθούν δύο όροι", δήλωσε ο Μεντβέντεφ πριν από τη συνάντησή του με τον γάλλο πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    "Πρώτον, τα γεωργιανά στρατεύματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχική θέση τους και να αποστρατιωτικοποιηθούν εν μέρει. Δεύτερον, πρέπει να υπογράψουμε μια δεσμευτική συμφωνία για τη μη χρήση βίας", πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.

    Από τη ρωσική στρατιωτική διοίκηση ανακοινώθηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν την προέλασή τους στη Γεωργία, κατόπιν διαταγής του προέδρου Μεντβέντεφ, αλλά θα παραμείνουν στις θέσεις που κατέχουν αυτή τη στιγμή.

    Ο γεωργιανός υπουργός Τεμούρ Γιακομπασβίλι δήλωσε επίσης σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις σταμάτησαν να προχωρούν μέσα στο γεωργιανό έδαφος, αλλά δεν αποσύρονται.

    Νωρίτερα ο γεωργιανός πρωθυπουργός Λάντο Γκουργκενίτζε είχε δηλώσει πως η Γεωργία χρειάζεται περισσότερες αποδείξεις ότι η Ρωσία σταμάτησε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις και πως θα παραμείνει "προετοιμασμένη για όλα" μέχρι η Μόσχα να υπογράψει μια ειρηνευτική συμφωνία.

    Στη Μόσχα, ένας υψηλόβαθμος ρώσος στρατιωτικός αξιωματούχος δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο Ιντερφάξ, πως η ρωσική στρατιωτική επιχείρηση στη Γεωργία είχε στόχο "να εξασθενήσει" το στρατιωτικό δυναμικό του Τμπιλίσι ώστε να μην μπορεί να επιτεθεί στις αποσχισθείσες φιλορωσικές γεωργιανές επαρχίες.

    "Τα μέτρα διατήρησης της ειρήνης που η εφαρμογή τους βρίσκεται σε εξέλιξη έχουν στόχο να εξασθενήσουν το στρατιωτικό δυναμικό του επιτιθέμενου μέχρις ένα επίπεδο που δεν θα του επιτρέπει να σκεφτεί να επαναλάβει τις απόπειρές του να καταλάβει" τη Νότια Οσετία, δήλωσε ο υποδιοικητής του ρωσικού επιτελείου Ανατόλι Νογκοβιτσίν στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

    Επιχείρηση στην Αμπχαζία

    Aμπχάζιοι αυτονομιστές εξαπέλυσαν στρατιωτική επιχείρηση με σκοπό να εκτοπίσουν τις γεωργιανές δυνάμεις από το φαράγγι του Κοντόρι, μετέδωσε το ρωσικό πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο αξιωματούχο του υπουργείου Άμυνας της Αμπχαζίας.

    Το ρωσικό κανάλι Βέστι 24 ανέφερε ότι στη διαφιλονικούμενη περιοχή σημειώνεται σφοδρή ανταλλαγή πυρών και ότι η αεροπορία της Αμπχαζίας βομβάρδισε τη ζώνη αυτή.

    Τη Δευτέρα η Γεωργία είχε υποστηρίξει ότι "απέκρουσε όλες τις επιθέσεις" στο φαράγγι του Κοντόρι. "Υπήρξαν πολλές επιθέσεις στο φαράγγι του Κοντόρι, όλες αποκρούστηκαν", δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εσωτερικών, Σότα Ουτιασβίλι.

    Οι Αμπχάζιοι από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι έχουν "μπλοκάρει" τους Γεωργιανούς στρατιώτες στα υψώματα του φαραγγιού.

    Νεκρός εικονολήπτης στο Γκόρι - Πυρά σε αυτοκίνητο της ΕΡΤ

    Από βομβαρδισμούς στην πόλη Γκόρι της Γεωργίας σκοτώθηκε Ολλανδός εικονολήπτης, όταν χτυπήθηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε.

    Πυρά δέχθηκε και το όχημα στο οποίο επέβαινε ο δημοσιογράφος, απεσταλμένος της ΝΕΤ στην περιοχή, Φίλιος Στάγκος, ο οδηγός του, ο εικονολήπτης και ο διερμηνέας του.

    Από την επίθεση τραυματίστηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου της ΕΡΤ.

    [02] Ριζικές αλλαγές στον ΟΣΕ

    Το σχέδιο ανασυγκρότησης του Ελληνικού Σιδηροδρόμου αλλά και του Ομίλου του ΟΣΕ γενικότερα, παρουσίασε ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών Κωστής Χατζηδάκης.

    Το σχέδιο, έχει χρονικό ορίζοντα μέχρι το 2010 και στόχος είναι η δημιουργία ενός ασφαλούς μέσου μεταφοράς, όπως είναι ο σιδηρόδρομος, φιλικού προς το περιβάλλον και με συγκεκριμένη οικονομική διαχείριση.

    Σύμφωνα με τον υπουργό, οι βασικοί άξονες της προσπάθειας ανασυγκρότησης του ΟΣΕ είναι η ασφάλεια, η διαφάνεια, η εξυγίανση και η ανάπτυξη.

    Σε ό,τι αφορά την ασφάλεια ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι το σχέδιο περιλαμβάνει ευαισθητοποίηση του προσωπικού για την τήρηση των κανόνων ασφαλείας, δημιουργία νέου κανονισμού εργασίας, θέσπιση κινήτρων για την τήρηση των κανονισμών, υποχρεωτικός έλεγχος των γραμμών τουλάχιστον δύο φορές το χρόνο και εκστρατεία ενημέρωσης του κοινού για προσοχή στις ισόπεδες διαβάσεις. Παράλληλα, θα υπάρξει συνεργασία με τους Γαλλικούς Σιδηροδρόμους στο πλαίσιο διακρατικών συμφωνιών, και Γάλλοι ειδικοί θα έρθουν στην Ελλάδα για να συμβάλουν στην ανάπτυξη νέας υποδομής σχετικά με την ασφάλεια.

    Σχετικά με τη διαφάνεια, ο υπουργός Μεταφορών είπε ότι τα επόμενα δύο χρόνια θα καταπολεμηθούν φαινόμενα κακοδιαχείρισης που είχαν εμφανιστεί τα προηγούμενα χρόνια. Παράλληλα, θα στελεχωθεί η Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου του Οργανισμού, θα βελτιωθούν οι διαδικασίες προμηθειών και αναθέσεων, θα θεσπιστούν νέοι κανονισμοί προμηθειών, θα δημιουργηθεί νέος κώδικας δεοντολογίας και θα υπάρξει συνεργασία με τη Διεθνή Διαφάνεια.

    Για την εξυγίανση ο κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε ιδιαίτερα κρίσιμο τον τομέα αυτό, καθώς τα έξοδα του Οργανισμού είναι πολλαπλάσια των εσόδων, ενώ το συνολικό έλλειμμα του Οργανισμού έκλεισε το 2007 στα 7 δισ. ευρώ και προβλέπεται να εκτιναχθεί στα 12,3 δισ. ευρώ το 2010.

    Συγκεκριμένα, τα έσοδα του ΟΣΕ ανήλθαν το 2007 στα 105 εκατ. ευρώ, ενώ τα έξοδα, μόνο για μισθοδοσία, ανήλθαν στα 400 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα έσοδα καλύπτουν μόνο το 20% των εξόδων για μισθοδοσία.

    Ο κ. Χατζηδάκης ανακοίνωσε ότι θα γίνει επανεκτίμηση της τιμολογιακής πολιτικής τόσο για τις επιβατικές όσο και τις εμπορικές αμαξοστοιχίες, δεδομένου ότι η τιμή του πετρελαίου έχει εκτιναχθεί στα ύψη, ενώ τα τιμολόγια του ΟΣΕ έχουν μείνει στάσιμα. Στο σημείο αυτό διευκρίνισε ότι τα εισιτήρια των τρένων θα εξακολουθούν να είναι χαμηλότερα από τα αντίστοιχα των ΚΤΕΛ. Από την αναπροσαρμογή αυτή εκτιμάται ότι τα έσοδα μέχρι το 2010 θα αυξηθούν κατά 100%.

    Ο υπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μεταξύ των μέτρων για την αύξηση των εσόδων και μείωση των δαπανών περιλαμβάνονται:

    - Εθελουσία έξοδος 2-3.000 εργαζομένων μέχρι το 2011. Η διαδικασία αυτή θα είναι στοχευμένη και θα αφορά προσωπικό που δεν είναι απαραίτητο.

    - Πρόσληψη 100 νέων μηχανοδηγών για περιορισμό των υπερωριών.

    - Συντήρηση του δικτύου με εξωτερικές εργολαβίες, περιστολή δευτερευουσών αμοιβών κατά τουλάχιστον 20%.

    - Περιορισμός κατά 25% του αριθμού προσωπικού επί των αμαξοστοιχιών.

    - Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΟΣΕ, η οποία εκτιμάται ότι μπορεί να αποδώσει περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο.

    - Εκλογίκευση των δρομολογίων.

    Αναφορικά με τον τέταρτο άξονα που είναι η ανάπτυξη, ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι στις προτεραιότητες περιλαμβάνονται:

    - Ανάπτυξη του δικτύου. Στο σημείο αυτό ανακοίνωσε ότι είναι υπό επανεξέταση ο δυτικός σιδηροδρομικός άξονας.

    - Επαναπροσδιορισμός των αναγκών σε τροχαίο υλικό.

    - Εταιρικός μετασχηματισμός.

    - Θωράκιση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, η οποία θα πάρει "προίκα", μετοχικό κεφάλαιο και τροχαίο υλικό.

    - Ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της ΕΡΓΟΣΕ, η οποία θα κατασκευάζει πλέον όλα τα έργα του ΟΣΕ.

    - Θεσμικά μέτρα όπως η σύσταση Εθνικού Συμβουλίου Σιδηροδρόμων και Αρχής Διερεύνησης Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων, τα οποία θα ενταχθούν σε πολυνομοσχέδιο που σύντομα θα κατατεθεί στη Βουλή.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε ότι η εξυγίανση του ΟΣΕ και της Ολυμπιακής αποτελούν βασικές προτεραιότητες της κυβέρνησης.

    "Αυτοδεσμευόμαστε με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα", τόνισε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι "η κατάσταση είναι εξαιρετικά άσχημη, δεν περιμένουμε θαύματα, δεν μπορούν να γίνουν θεαματικές κινήσεις από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε υπάρχουν μαγικές συνταγές".

    Στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου ανακοινώθηκε ότι έγιναν δύο έκτακτοι έλεγχοι - έφοδοι στα εργοστάσια του ΟΣΕ στη Λεύκα και στη Θεσσαλονίκη. Για το πρώτο εργοστάσιο η κατάσταση ήταν απογοητευτική, καθώς από τους 433 εργαζόμενους μόνο 152 ήταν παρόντες, αλλά υπήρχαν και 220 που ήταν με κανονική άδεια. Συνολικά πάνω από 45 άτομα, απουσίαζαν αδικαιολόγητα. Αντίθετα, τα αποτελέσματα του ελέγχου στη Θεσσαλονίκη ήταν ιδιαίτερα θετικά.

    Δήλωση Μ. Καρακλιούμη

    "Η επιλογή της κυβέρνησης είναι η παραίτηση από την αναγέννηση και τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ", δήλωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη.

    Και επεσήμανε ότι η κυβέρνηση ακολούθησε την ίδια πρακτική στον ΟΤΕ, τα ΕΛΤΑ και την Ολυμπιακή Αεροπορία, ενώ επέκρινε τον Υπουργό Μεταφορών Κ. Χατζηδάκη ότι "δρα ως μεσίτης και όχι ως υπουργός, καθώς με τις μεθοδεύσεις του, πουλά, εκποιεί και απαξιώνει".

    Η κα Καρακλιούμη πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει πλήρη πρόταση για την ανάπτυξη του ΟΣΕ και για την αξιοποίηση των σιδηροδρόμων για την μεταφορά επιβατών και εμπορευμάτων.

    [03] Προτάσεις για την Οικονομία

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη, αναφερόμενη στον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας είπε ότι και στον τομέα αυτό η κυβέρνηση "ως τώρα εκμεταλλευόταν την κεκτημένη ταχύτητα που είχαν δημιουργήσει οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ".

    Η Μ. Καρακλιούμη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ παρέδωσε την οικονομία να "τρέχει" με ρυθμούς ανάπτυξης 5%, οι οποίοι έγιναν 4% το 2007, ενώ χθες ανακοινώθηκε ότι ο ρυθμός είναι στο 3,4% και πρόσθεσε ότι "οι οικονομικές πολιτικές της ΝΔ δεν μπορούν να αποδώσουν".

    Η αναπληρώτρια εκρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πολιτική της κυβέρνησης οδηγεί σε περαιτέρω κρίση, που θα σημάνει "μεγαλύτερη ανασφάλεια και μηδενισμό της ελπίδας".

    "Απαιτείται μια άλλη οικονομική πολιτική σαν αυτή που προτείνει το ΠΑΣΟΚ, η οποία θα σημαίνει αύξηση των επενδύσεων, αναδιάρθρωση της παραγωγής και στήριξη της αγοραστικής δύναμης των εργαζομένων και των συνταξιούχων", είπε η κα Καρακλιούμη,καλώντας παράλληλα τον Υπουργό Οικονομίας Γ. Αλογοσκούφη να ενημερώσει αν είναι στις προθέσεις του "να επιβάλλει νέους φόρους".

    "Του διαμηνύουμε πως θα μας βρεί απέναντι", είπε χαρακτηριστικά η κ. Καρακλιούμη, καλώντας τον υπουργό Οικονομίας να υιοθετήσει "για το καλό των πολιτών την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για άμεση χορήγηση έκτακτου επιδόματος αλληλεγγύης".

    Ανησυχία για τη Νότια Οσετία

    Tην έντονη ανησυχία του για τις βίαιες εχθροπραξίες στην Νότια Οσετία (Γεωργία) εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και ως αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών: «Ζητώ από όλες τις πλευρές την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση για την έξοδο από την κρίση» σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών και για όσα υπέστη ο άμαχος πληθυσμός.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να καλέσω τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να ζητήσουν από όσους εμπλέκονται στον πόλεμο να σεβαστούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την παγκόσμια παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.»

    Δήλωση Ανδρέα Λοβέρδου

    Ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με τα δραματικά γεγονότα στη Ν. Οσετία και την επικείμενη έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. για το θέμα, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή των αιματηρών συγκρούσεων στη Ν. Οσετία (Γεωργία), καταδίκασε τον πόλεμο, τη βία, τις αιματοχυσίες, τις δολοφονίες αμάχων και ζήτησε την άμεση κατάπαυση του πυρός. Από την πρώτη στιγμή επίσης, καταγγείλαμε τα παιχνίδια που παίζουν στην περιοχή, ορισμένοι τρίτοι αλλά ισχυροί. Οι ευθύνες για τα αιματηρά γεγονότα στη Ν. Οσετία (Γεωργία), συγκεκριμενοποιούνται και αποδίδονται σε αυτούς που έθεσαν σε κίνηση τους μηχανισμούς του πολέμου. Ενθαρρυμένοι από προηγούμενες υιοθετήσεις των τετελεσμένων που παρήγαγαν μονομερείς βίαιες ενέργειες -π.χ. στο Κόσοβο- κατά παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου, επιχείρησαν ανήμερα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων -παραβιάζοντας και την Ολυμπιακή Εκεχειρία -να δημιουργήσουν διά του πολέμου νέα τετελεσμένα στην περιοχή του Καυκάσου. Κι ακόμη, όλα αυτά συντελέστηκαν με επιθέσεις εναντίον της συμφωνημένης από το 1994-95 ειρηνευτικής δύναμης.

    Η Ελλάδα πρέπει να καταδικάσει απερίφραστα την επιθετικότητα, την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων με μονομερείς ενέργειες και στην περίπτωση της Ν. Οσετίας (Γεωργία). Έχουμε κάθε λόγο να προβούμε στις σχετικές ενέργειες. Τόσο το Κόσοβο, όσο και δικά μας εθνικά θέματα επιβάλουν αυτή τη στάση. Για αυτό διατυπώνουμε ευθέως και εγκαίρως ερώτημα προς την κυβέρνηση και το Υπουργείο Εξωτερικών για τη στάση που θα κρατήσει η Ελλάδα στο Συμβούλιο των υπουργών των Εξωτερικών, που θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 13 Αυγούστου με θέμα τα γεγονότα της Ν. Οσετίας (Γεωργία).

    Θα παραμείνει για μια ακόμη φορά, σιωπηλή στο Συμβούλιο της Ε.Ε. η κυβέρνηση της Ν.Δ.;

    [04] "Νέες χαμένες ευκαιρίες"

    "Φαβορί στις προτιμήσεις ισχυρών κύκλων της άρχουσας τάξης και του κατεστημένου εξακολουθεί να κατέχει το ζεύγος ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ. Πρόκειται για νέες χαμένες ευκαιρίες", δήλωσε σε ομιλία του στη Δεσφίνα Φωκίδας, το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημ. Κουτσούμπας. "Ένα είναι σίγουρο και καθαρό. Ακριβώς γιατί είναι γνήσιο, έντιμο, ελπιδοφόρο. Η ενίσχυση του ΚΚΕ. Εμείς λέμε στον κόσμο να σκεφτεί γύρω από τα προγράμματα, τις θέσεις και την πρακτική όλων των κομμάτων, ιδιαίτερα των λεγόμενων μικρότερων κομμάτων και στην βάση αυτή να επιλέξει",πρόσθεσε το μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Σχετικά με τις εξελίξεις στη Νότια Οσετία,τόνισε ότι "οι πολεμικές συγκρούσεις είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού ανάμεσα στις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ, την ΕΕ, τη Ρωσία για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου και της Κασπίας θάλασσας, του φυσικού πλούτου και των δρόμων διέλευσης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου.Το ΚΚΕ λέει ότι δεν έχουν καμιά δουλειά ελληνικές φρεγάτες και εκστρατευτικά στρατεύματα ελληνικά, με τη σημαία του ΝΑΤΟ να βρίσκονται εκτός συνόρων, να παίρνουν μέρος σε μυστικές αποστολές στην αραβική θάλασσα, να απειλούν λαούς και χώρες. Η ελληνική κυβέρνηση στη σύνοδο υπουργών εξωτερικών της ΕΕ, οφείλει να πει όχι στους πολεμικούς τυχοδιωκτισμούς, να αποσύρει την υπογραφή της από την απόφαση για επέκταση του ΝΑΤΟ, να αποσύρει τα στρατεύματα και τις φρεγάτες που βρίσκονται εκτός Ελλάδας".

    [05] Μειώθηκε η ανεργία

    Το ποσοστό μείωσης των ανέργων μεταξύ Μαΐου 2004 και Μαΐου 2005 ήταν 2,8%, ενώ μεταξύ Μαΐου 2005 και Μαΐου 2006 ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 4,6%. Η μείωση της ανεργίας συνεχίστηκε και το 2007 και το 2008.

    Κατά περιφέρεια η ανεργία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα στη Δυτική Μακεδονία (13,4%), στη Δυτική Ελλάδα (10%), και στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη (8,3%).

    Αντίθετα το χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας καταγράφεται στο νότιο Αιγαίο 3,2%, και στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου 4,3%. Επίσης χαμηλό ποσοστό ανεργίας έχει και η Κρήτη (4,4%).

    Η ανεργία πλήττει κυρίως τις γυναίκες (ποσοστό 10%) και λιγότερο τους άνδρες (4,2%).

    Εξάλλου, το σύνολο των απασχολούμενων κατά το Μάιο 2008 εκτιμάται ότι ανήλθε σε 4.612.670 άτομα, ενώ ο οικονομικά μη ενεργός πληθυσμός ανήλθε σε 4.292.662.

    Οι απασχολούμενοι σύμφωνα με την ΕΣΥΕ παρουσιάζουν σταθερή αύξηση από το 2004 έως το 2008.

    [06] Συνομιλίες για την ονομασία

    Όπως έγινε γνωστό από τη γραμματεία του ΟΗΕ, ο προσωπικός απεσταλμένος του ΓΓ του ΟΗΕ, για τις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδος και της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς θα έχει σήμερα ξεχωριστές συναντήσεις, στη Νέα Υόρκη, με τους εκπροσώπους των δύο πλευρών.

    Η συνάντηση με την πλευρά της FYROM θα πραγματοποιηθεί το πρωί.

    Η αντιπροσωπεία αποτελείται απο τον Μαρτίν Προτουγκέρ, διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού και τον πρέσβη Νίκολα Ντιμιτρόφ, κύριο διαπραγματευτή της ΠΓΔΜ, για το θέμα της ονομασίας.

    Η συνάντηση με την ελληνική πλευρά θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα και θα μετέχει ο κύριος διαπραγματευτής της Ελλάδος πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης.

    Προκλήσεις από τον Ν. Γκρούεφσκι

    Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι, απέστειλε επιστολή στον μεσολαβητή για το ζήτημα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς, με την οποία ζητά από αυτόν, να εντάξει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας και "ζήτημα αναγνώρισης της Μακεδονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας", γράφει σήμερα η εφημερίδα των Σκοπίων "Νντέβνικ".

    Η εφημερίδα, που δημοσιεύει στο πρωτοσέλιδό της το θέμα αυτό, προβάλλει αποσπάσματα της επιστολής του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.

    "Σας παρακαλώ, αν είναι δυνατό, να εντάξετε το ζήτημα αυτό στις προσπάθειές σας για την επίλυση της εκκρεμότητας σχετικά με το συνταγματικό όνομα της χώρας μας, το οποίο προσφάτως έχει επιβαρυνθεί και με άλλα ανοιχτά ζητήματα. Αν η προσπάθειά σας αυτή στεφθεί με επιτυχία- και έχοντας υπόψιν ότι εκτός του ονόματος από την πλευρά σας υπάρχει διάθεση να επιλύσετε και αρκετά άλλα ανοιχτά ζητήματα- σας παρακαλώ να εντάξετε το θέμα αυτό μεταξύ των προτεραιοτήτων μας", αναφέρεται- μεταξύ άλλων- στην επιστολή αυτή του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του αυτή, αναφέρεται αναλυτικά στο ιστορικό του προβλήματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του με τον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως με τη Σερβική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, σημειώνοντας μάλιστα τις "στενές σχέσεις" που διατηρούν οι εκκλησίες των δύο αυτών χωρών.

    "Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχω από τη Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία, προκύπτει ως συμπέρασμα, ότι η ρίζα του προβλήματος αυτού έγκειται στην εκκρεμότητα που επέβαλε η Ελλάδα και σχετίζεται με το συνταγματικό μας όνομα. Συγκεκριμένα, η Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία είναι αλληλέγγυα προς την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, διότι σημαντικό τμήμα των μελών της Ιεράς της Συνόδου, σπούδασε και έμεινε αρκετό χρονικό διάστημα σε μοναστήρια και εκκλησίες της Ελλάδας, με υποτροφία από τα ταμεία της Εκκλησίας της Ελλάδας. Αποτέλεσμα αυτού είναι, τα μέλη αυτά της Ιεράς Συνόδου της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας να βρίσκονται υπό την επιρροή της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και εξαιτίας του γεγονότος αυτού, αποκαλούνται από τους μετριοπαθείς επισκόπους της Σερβικής Εκκλησίας, ως ελληνική πτέρυγα", αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι.

    Υπενθυμίζεται ότι η ορθόδοξη εκκλησία της ΠΓΔΜ, αποσχίσθηκε το 1967 από τους κόλπους του Σερβικού Ορθόδοξου Πατριαρχείου και κήρυξε το αυτοκέφαλό της με την ονομασία "Μακεδονική Ορθόδοξη Εκκλησία" η οποία, μέχρι και σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί από καμία επίσημη ορθόδοξη εκκλησία του κόσμου.

    Ο κ. Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την "Νντέβνικ", αιτιολογώντας στον κ. Νίμιτς για ποιο λόγο του γράφει μία τέτοια επιστολή, αναφέρει ότι "δεν θα έγραφε ποτέ μία τέτοια επιστολή, αν υπήρχε διαχωρισμός στην Ελλάδα, μεταξύ εκκλησίας και κράτους".

    "Καθώς είμαι πεπεισμένος για τις ειλικρινείς προσπάθειες που καταβάλετε να βοηθήσετε την περιοχή και στο πλαίσιο του ΟΗΕ να εξευρεθεί λύση για τηνμακροχρόνια εκκρεμότητα της ονομασίας, σημειώνω ότι ανοίγω αυτό το ζήτημα που συνδέεται με τις εκκλησίες, αποκλειστικά και μόνο εξαιτίας της σχέσης του κράτους της Ελλάδας με την Εκκλησία. Μία σχέση, η οποία είναι πολύ πιο στενή και αλληλένδετη απ΄ ό,τι σε όλες τις άλλες χώρες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σέβομαι βέβαια το δικαίωμα κάθε χώρας να διαμορφώνει αυτή τη λειτουργία του εσωτερικού της συστήματος. Μόνο στο πλαίσιο αυτό, σας παρακαλώ, να αντιληφθείτε την έγερση του ιδιαιτέρως ευαίσθητου και πολύ σημαντικού, για τη Δημοκρατία της Μακεδονίας, αυτού ζητήματος", αναφέρει ακόμη ο κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς.

    Εκτός αυτού, ο κ. Γκρούεφσκι, στην ίδια επιστολή, ζητά από τον κ. Νίμιτς, να εντάξει στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την εκκρεμότητα της ονομασίας της χώρας του και το όνομα του αεροδρομίου "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης.

    "Θα ήθελα να σημειώσω ότι δεν αισθανόμαστε ευχάριστα, όταν χιλιάδες τουρίστες, ρωτούν υπό σύγχυση, γιατί ο γείτονας μας , χρησιμοποιεί το όνομα της χώρας μας για όνομα του αεροδρομίου της Θεσσαλονίκης. Για τον λόγο αυτό και έχοντας υπόψιν ότι στις τελευταίες σας ιδέες εκφράσατε τη φιλοδοξία, πέραν του ζητήματος της ονομασίας της χώρας μας, να ανοίξετε και αρκετά άλλα ζητήματα, μεταξύ αυτών και του ονόματος του δικού μας αεροδρομίου'' Μέγας Αλέξανδρος'', να εντάξετε και το σημαντικό αυτό θέμα", αναφέρει ο κ. Γκρούεφσκι.

    Εκτός της εφημερίδας "Ντνέβνικ" στο περιεχόμενο της επιστολής αυτής του κ. Γκρούεφσκι προς τον κ. Νίμιτς, αναφέρθηκε χθες το βράδυ και ο ιδιωτικός τηλεοπτικός σταθμός των Σκοπίων "Α1", ο οποίος μετέδωσε ακόμη ότι ο κ. Γκρούεφσκι, στην επιστολή του αυτή, ζητά την οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, σημειώνοντας ότι "η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής αυξάνει δυσανάλογα την στρατιωτική της δύναμη".

    Πέραν αυτής της επιστολής, ο κ. Γκρούεφσκι, σύμφωνα με την "Ντνέβνικ", απέστειλε και νέα επιστολή στον γ.γ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν , με την οποία "τον πληροφορεί για την παραβίαση της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την Ελλάδα εξαιτίας του βέτο στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι και για όρθωση οικονομικών και εμπορικών εμποδίων από την Ελλάδα τους τελευταίους μήνες".

    Απάντηση Γ. Κουμουτσάκου

    Απαντώντας σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις σχετικά με τις πληροφορίες στον τύπο της ΠΓΔΜ για νέες επιστολές του πρωθυπουργού της γείτονος Νίκολα Γκρούεφσκι προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον προσωπικό του απεσταλμένο για το ζήτημα της οριστικής ονομασίας της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου των Εξωτερικών Γιώργος Κουμουτσάκος δήλωσε: «Γραφικότητες...».

    Δήλωση Μ. Καρακλιούμη

    "Αστεία", χαρακτήρισε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Μαρία Καρακλιούμη όσα ζητά με την επιστολή προς το Μ.Νίμιτς, ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι.

    Το μόνο θέμα προς συζήτηση με την γείτονα χώρα είναι το θέμα του ονόματος. Εμείς λέμε μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό για όλες τις χρήσεις, λέμε όχι σε κάθε μορφή διπλής ονομασίας, επανέλαβε η Μαρία Καρακλιούμη.

    Η κα Καρακλιούμη είπε ότι το ΠΑΣΟΚ τοποθετείται και σε αυτό το ζήτημα με βάση το εθνικό συμφέρον κι υπενθύμισε την στάση του κ. Παπανδρέου πριν την Σύνοδο του Βουκουρεστίου, καθώς και το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είχε πεί ότι ο κ. Κ. Καραμανλής δεν έπρεπε να απαντήσει στην επιστολή που του είχε αποστείλει ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ, διότι "αν απαντούσε θα αποδεχόταν ότι στο τραπέζι του διαλόγου, εκτός από το θέμα της ονομασίας, υπάρχουν κι άλλα θέματα".

    Η κα Καρακλιούμη είπε ότι δυστυχώς δεν εισακουστήκαμε και αναφέρθηκε σε συνέντευξη του Υπουργού Εξωτερικών της ΠΓΔΜ σε Κυριακάτικη εφημερίδα, όπου, μεταξύ άλλων ο Α. Μιλόσοσκι είπε ότι "για πρώτη φορά έλληνας πρωθυπουργός αποδέχθηκε διάλογο σε θέματα εκτός της ονομασίας".

    Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε ως θέση πως "η Ελλάδα με κανένα τρόπο δεν έπρεπε να φύγει από το πλαίσιο διαπραγμάτευσης του ΟΗΕ".

    Εξ άλλου, απαντώντας σε ερώτηση για ενδεχόμενη ανάληψη πρωτοβουλιών εκ μέρους του κ. Γ. Παπανδρέου, η Μ. Καρακλιούμη είπε ότι "ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι πάντα έτοιμος να εκφράσει την άποψη του ΠΑΣΟΚ με γνώμονα το εθνικό καλό".

    [07] Πρώτη νίκη στο μπάσκετ

    Πιο συγκεντρωμένη και αποτελεσματική σε όλους τους τομείς, εν συγκρίσει με το πρώτο παιχνίδι απέναντι στην Ισπανία, η εθνική ομάδα μπήκε σήμερα σε τροχιά θετικών αποτελεσμάτων στο Ολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ ανδρών στο Πεκίνο. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα «ξέσπασε» με 87-64 πάνω στην Γερμανία, σε αγώνα για τη δεύτερη ημέρα της διοργάνωσης, υποχρέωσε τα «πάντσερ» στην πρώτη ήττα τους, ενώ πανηγύρισε την πρώτη νίκη του στον Β΄ όμιλο.

    Τα δεκάλεπτα: 21-23, 44-33, 69-48, 87-64.

    Η ελληνική παρουσία στους Ολυμπιακούς Αγώνες

    Την κορυφαία επιτυχία στη μέχρι τώρα παρουσία της ελληνικής ομάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, σημείωσε κατά την 4η ημέρα ο Χρήστος Τσακμάκης, καθώς έγινε ο πρώτος Ελληνας που πέρασε σε έναν τελικό. Ο 21χρονος πρωταθλητής του κάνοε καγιάκ σλάλομ σημείωσε στον ημιτελικό του C1 την 6η καλύτερη επίδοση 92.18 και προκρίθηκε στον τελικό, όπου είχε 94.49 και με συνολική επίδοση 186.67 κατέλαβε την 7η θέση.

    Πρώτη νίκη σήμερα, εκτός από αυτή της ομάδας μπάσκετ ανδρών και για το ελληνικό μπιτς βόλεϊ. Η Θάλεια Κουτρουμανίδου και η Μαρία Τσιαρτσιάνη επικράτησαν 2-0 σετ (21-12, 21-8) των Τζούντιθ Αυγουστίδη και Βιταλίνα Νελ από τη Νότια Αφρική και ελπίζουν σε πρόκριση, σε αντίθεση με τις Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη, που γνώρισαν νέα ήττα, αυτή τη φορά από τις Μεξικανές Μπιμπιάνα Καντέλας και Μάιρα Γκαρσία με 2-1 (17-21, 21-16, 12-15).

    Η ελληνική κωπηλασία συνεχίζει την... προέλασή της, καθώς μέχρι τώρα έχει να επιδείξει μόνο προκρίσεις. Αυτή τη φορά ήταν η σειρά της Χρύσας Μπισκιτζή και της Αλεξάνδρας Τσιάβου να προκριθούν στον ημιτελικό του διπλού σκιφ ελαφρών βαρών, καθώς τερμάτισαν δεύτερες στη 2η επαναληπτική σειρά με χρόνο 7:24.55.

    Στην τοξοβολία, εξαιρετική εμφάνιση πραγματοποίησε η Ελπίδα Ρωμάντζη. Αρχικά προκρίθηκε στις «32» του ατομικού, καθώς νίκησε την Ζεκιγέ Κεσκίν Σατίρ από την Τουρκία με 105-103 και στη συνέχεια ήρθε ισόπαλη 102-102 με την Γεωργιανή Κριστίν Εσέμπουα, όμως η Ελληνίδα τοξοβόλος προκρίθηκε στις «16», καθώς είχε ένα «δεκάρι» στον στόχο της. Αντίθετα, η Ευαγγελία Ψάρρα, η οποία ήταν 7η στην Αθήνα το 2004, δεν τα κατάφερε, αφού ηττήθηκε στη φάση των «64» από την Κινέζα Τσεν Λιν με 110-101 και αποκλείστηκε.

    Στο διπλό του τένις, η Λένα Δανιηλίδου και η Αννα Γερασίμου, ηττήθηκαν στον α΄ γύρο ταπό τις Ελβετίδες Εμανουέλε Γκαλιάρντι και Πάτι Σνάιντερ με 2-0 (6-0, 6-4) και αποκλείστηκαν.

    Στην ιστιοπλοϊα, ο Νίκος Κακλαμανάκης στην RS:X ανδρών ήταν 12ος στην 3η ιστιοδρομία, 11ος στην 4η και βρίσκεται στην 8η θέση της γενικής κατάταξης με 35 β.π. Η Αντωνία Φράι στην RS:X γυναικών ήταν 16η στην 3η ιστιοδρομία, 10η στην 4η και βρίσκεται στην 17η θέση με 56 β.π. Η Ευτυχία Μαντζαράκη στα Laser Radial ήταν 14η στην 1η ιστιοδρομία, 18η στην 2η και βρίσκεται στην 16η θέση με 32 β.π. Ο Βαγγέλης Χειμώνας στα Laser ήταν 22ος στην 1η ιστιοδρομία, 21ος στην 2η και βρίσκεται στην 22η θέση με 43 β.π. Και οι Ανδρεάς Κοσματόπουλος, Ανδρέας Παπαδόπουλος στα 470 ανδρών ήταν 11οι στην 3η ιστιοδρομία, 8οι στην 4η και βρίσκονται στην 12η θέση με 50β.π.

    Στην κολύμβηση, συνεχίστηκαν οι... αποκλεισμοί. Ο Άρης Γρηγοριάδης τερμάτισε έκτος στην 4η προκριματική σειρά των 100μ. ελεύθερο με 50.62 και κατετάγη στην 48η θέση. Ο Ρωμανός Αλυφαντής τερμάτισε πέμπτος στην 3η προκριματική σειρά των 200μ. πρόσθιο με 2:16.04 και κατετάγη στην 41η θέση. Η Ελβίρα Ευσταθίου στα 200μ. πεταλούδα πέτυχε ατομικό ρεκόρ με 2:13.27, παίρνοντας μάλιστα τη νίκη στην 1η προκριματική σειρά, αλλά ο χρόνος αυτός δεν ήταν αρκετός για να της δώσει το «εισιτήριο» στους ημιτελικούς και κατετάγη στην 30η θέση. Τέλος, την 15η θέση στα 4Χ200μ. ελεύθερο ανδρών κατέλαβε η εθνική ομάδα, την οποία αποτελούσαν οι Ανδρέας Ζήσιμος, Νίκος Ξυλούρης, Γιάννης Γιαννούλης, Βασίλης Δεμέτης. Η ελληνική τετράδα τερμάτισε όγδοη στην 2η προκριματική σειρά με χρόνο 7:18.26.

    Έλεγχος της WADA στη Χρυσοπηγή Δεβετζή

    Όπως συνέβη πριν από μερικές ημέρες με τον Ολυμπιονίκη του τζούντο Ηλία Ηλιάδη, έτσι και η Χρυσοπηγή Δεβετζή, δέχθηκε σήμερα την επίσκεψη της WADA, λίγη ώρα μετά την άφιξή της στο ελληνικό σπίτι, που υπάρχει μέσα στο Ολυμπιακό Χωριό του Πεκίνου. Η «ασημένια» Ολυμπιονίκης του τριπλούν, έδωσε δείγμα αλλά και αίμα (για ερυθροποιητίνη) στους ανθρώπους της παγκόσμιας υπηρεσίας αντιντόπινγκ κοντρόλ, οι οποίοι έχουν κάνει... δύσκολη τη ζωή πολλών αθλητών. Χαρακτηριστική είναι η περίτπωση του Ασάφα Πάουελ, ο οποίος παραπονέθηκε δημόσια για την αντιμετώπιση που έχει από τη WADA, με τους πολλούς ελέγχους ερυθροποιητίνης, στους οποίους έχει υποβληθεί τον τελευταίο καιρό.

    Τα ελληνικά χρώματα την Τετάρτη

    Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας που αγωνίζονται την Τετάρτη (13/8) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (σε ώρες Ελλάδας):

    Ωρα Αθλητής Αντίπαλος/Κατηγορία Αθλημα

    09.20: Εθνική Γυναικών Ολλανδία Υδατοσφαιριση

    09.30: Εθνική Ανδρών Κίνα Πινγκ Πονγκ

    09.45: Ηλίας Παυλίδης Μίλορ.Γκάγιοβιτς (Μαυροβούνιο) Πυγμαχία (91κ-Φάση "16")

    10.40: Μαρία Φερεκίδη Προκρ. Κ1 (α΄ κούρσα) Κάνοε Καγιάκ

    11.00: Γιάννης Χρήστου Ημιτελικά σκιφ Κωπηλασία

    12.22: Μαρία Φερεκίδη Προκρ. Κ1 (β΄ κούρσα) Κάνοε Καγιάκ

    13.39: Ελένη Κωστή Προκρ. 100μ ελεύθερο Κολύμβηση

    14.02: Δημήτρης Χασιώτης Προκρ. 200μ ύπτιο Κολύμβηση

    14.26: Αγγελική Εξάρχου Προκρ. 200μ πρόσθιο Κολύμβηση

    14.50: Γιάννης Κοκκώδης Προκρ. 200μ μικτή Κολύμβηση

    [08] "Στο φως του φεγγαριού"

    Στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 16 Αυγούστου οι πολιτιστικές εκδηλώσεις που οργανώνει το υπουργείο Πολιτισμού για την Πανσέληνο, με το γενικό τίτλο «Στο φως του φεγγαριού». Ο αρχαιολογικός χώρος το Σάββατο θα παραμείνει ανοικτός για το κοινό με ελεύθερη είσοδο από τις 8 το βράδυ μέχρι τη μία το πρωί.

    Στο πλαίσιο του προγράμματος, στο λυόμενο θέατρο της Δωδώνης θα πραγματοποιηθεί συναυλία της Σαββίνας Γιαννάτου και του συγκροτήματος «Primavera en Salonico» με τίτλο «Τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο». Η συναυλία περιλαμβάνει ειδικά επιλεγμένα παραδοσιακά τραγούδια από τη Μεσόγειο και ολόκληρο τον κόσμο ενορχηστρωμένα και εκτελεσμένα με έναν σύγχρονο τρόπο.

    Επίσης το υπουργείο Πολιτισμού και η Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς, στο πλαίσιο του εορτασμού της Πανσελήνου του Αυγούστου, οργανώνουν εκδηλώσεις στο νομό Τρικάλων στις 16 Αυγούστου με τίτλο «Στο φως του φεγγαριού-Αρχαιολογικοί χώροι και μνημεία με την Πανσέληνο».

    Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων αυτών, το Σάββατο 16 Αυγούστου, η 19η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανοίγει για το κοινό τρεις αρχαιολογικούς χώρους: α)Το βυζαντινό κάστρο της πόλεως των Τρικάλων β) τον Αρχαιολογικό χώρο Μετεώρων γ) Την τοξωτή γέφυρα του Πορταϊκού στην Πύλη. Ετσι, θα μπορέσει το κοινό να απολαύσει το αυγουστιάτικο φεγγάρι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 13 August 2008 - 6:30:30 UTC