Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-08-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στις φλόγες ο Καύκασος
  • [02] Στη μάχη οι εθνικές μπάσκετ και πόλο
  • [03] "Διαπραγματεύσεις για ειρήνη"
  • [04] "Επιστροφή των στρατιωτών"
  • [05] Μέτρα για τους αγρότες
  • [06] "Αδειασε" το κλεινόν άστυ
  • [07] Βομβιστικές επιθέσεις στην Κίνα
  • [08] Λασπόλουτρα Κρηνίδων

  • [01] Στις φλόγες ο Καύκασος

    Συνεχίζονται οι αιματηρές συγκρούσεις ρωσικών και γεωργιανών στρατευμάτων στη Νότια Οσετία, με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες πρόσφυγες. Αλληλοκατηγορούνται οι δύο πλευρές για "εθνοκάθαρση". Εκκλήσεις από τη διεθνή κοινότητα για κατάπαυση του πυρός. Η γαλλική προεδρία της ΕΕ ανακοίνωσε ότι "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας" θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης.Σε επιφυλακή το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών για τους ομογενείς.

    Νωρίς το πρωί, ρωσικά αεροσκάφη βομβάρδισαν στρατιωτικό αεροδρόμιο στο Τμπιλίσι, ενώ οι ισχυρές εκρήξεις συγκλόνησαν την πόλη.

    Η Γεωργία απέσυρε τις δυνάμεις της από την αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας όπου συγκρούονταν με ρωσικές δυνάμεις για τον έλεγχο της πρωτεύουσας Τσκινβάλι ,ανακοινώθηκε σήμερα από το γεωργιανό υπουργείο Εσωτερικών.

    Στο μεταξύ, ρωσικά πολεμικά πλοία έφθασαν στο Οτσαμτσίρα, ένα λιμάνι στην αποσχισθείσα δημοκρατία της Αμπχαζίας, ανακοίνωσε σήμερα προς τον ανταποκριτή του Γαλλικού Πρακτορείου ο Αλεξάντρ Λομάϊα Γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας. Οπως διευκρίνισε,το λιμάνι αυτό απέχει περί τα 30 χιλιόμετρα από τα σύνορα της Αμπχαζίας-ντε φάκτο ανεξάρτητης-και της υπόλοιπης γεωργιανής επικράτειας.

    Γεωργιανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι η Ρωσία μετακίνησε 6.000 στρατιώτες εντός του εδάφους της και άλλους 4.000 από θαλάσσης κι ετοιμάζεται να προχωρήσει σε επίθεση εναντίον των δυνάμεων της χώρας.Σημειώνεται ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας προγραμμάτιζε την κατεπείγουσα επιστροφή δυνάμεών της από το Ιράκ αεροπορικώς.

    Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες διπλωματικές πληροφορίες η Ρωσία έχει απειλήσει να αποκλείσει τις ακτές της Γεωργίας με το στόλο της στην Μαύρη Θάλασσα και να επεκτείνει ακόμη περισσότερο τους αεροπορικούς της βομβαρδισμούς εάν η κυβέρνηση Σακασβίλι δεν αποσύρει τις δυνάμεις της από τη Νότια Οσετία.

    Ο βοηθός του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αρμόδιος για τις ειρηνευτικές αποστολές Έντμοντ Μουλέτ εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για την δυνητική εξάπλωση των εχθροπραξιών που μαίνονται στη Γεωργία και στην Αμπχαζία, περιοχή η οποία έχει ανακηρύξει την ανεξαρτησία της.

    Τονίζοντας πως σημειώθηκαν "πολύ μεγάλοι αριθμοί νεκρών, προσφύγων κι εκτενείς καταστροφές" ήδη, ο διπλωμάτης από τη Γουατεμάλα πρόσθεσε πως "αυτήν τη στιγμή ανησυχούμε ιδιαίτερα για το ότι η σύγκρουση μοιάζει να εξαπλώνεται πέραν της Νότιας Οσετίας στην Αμπχαζία".

    "Οι στρατιωτικοί παρατηρητές της UNOMIG αναφέρουν ότι συνεχίζονται οι στρατιωτικές προετοιμασίες από τις de facto αρχές της Αμπχαζίας για μια επιχείρηση στο άνω τμήμα της κοιλάδας Κοντόρι, πιθανότατα αύριο το πρωί".

    Ο Μουλέτ είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας ότι οι Αμπχαζικές αρχές του ζήτησαν ρητώς να αποσύρει τους στρατιωτικούς παρατηρητές του ΟΗΕ, από την κοιλάδα, χωρίς να εξηγήσουν το λόγο. Οι άνδρες της UNOMIG μετακινήθηκαν στη βάση τους στο Σουκούμι για να αποφευχθεί το ενδεχόμενο να βρεθούν σε διασταυρούμενα πυρά ανάμεσα στο στρατό της Γεωργίας και Αμπχάζιους αυτονομιστές.

    Νωρίτερα χθες ο Γεωργιανός πρόεδρος Μιχαήλ Σακασβίλι είχε δηλώσει ότι αποκρούσθηκαν επιθέσεις στην περιοχή. Ο πρεσβευτής της Μόσχας στα Ηνωμένα Έθνη Βιτάλυ Τσούρκιν δήλωσε ότι δεν έχει πληροφόρηση για τα τεκταινόμενα στην Αμπχαζία. Ο Τσούρκιν συνέκρινε τη Ρωσική δράση στη Νότια Οσετία με εκείνη του ΝΑΤΟ το 1999 στο Κοσσυφοπέδιο, κατηγορώντας το Τμπιλίσι για την διάπραξη "γενοκτονίας" κι "εθνοκάθαρσης"--κατηγορία, ακριβώς, που διατύπωσε και ο Σακασβίλι σε βάρος της Ρωσίας και της Νότιας Οσετίας.

    Ο ρώσος πρωθυπουργός Βλαντιμίρ Πούτιν έκανε χθες μια ξαφνική επίσκεψη στην ευρυσκόμενη υπό ένταση περιοχή του Καυκάσου για να συζητήσει με στρατηγούς το θέμα της διαμάχης για τη Νότια Οσετία.

    Μιλώντας στη συνάντησή του με τους στρατηγούς που μεταδόθηκε από την τηλεόραση ο κ. Πούτιν ανέφερε ότι η πλήρης επέμβαση της Ρωσίας στη διαμάχη δεν είναι ένας ανοικτός πόλεμος με τη Γεωργία , αλλά η νομιμότητα της διατήρησης της ειρήνης που επιτρέπει στη Ρωσία να παίζει ένα σημαντικό ρόλο στην περιοχή.

    "Η Ρωσία επί αιώνες παίζει στην περιοχή αυτή έναν πλήρως θετικό, σταθεροποιητικό ρόλο, ήταν πάντα εγγυητής της ασφάλειας , της συνεργασίας και της προόδου", τόνισε ο ρώσος πρωθυπουργός.

    Ο κ. Πούτιν υποσχέθηκε να προσφέρει η ρωσική κυβέρνηση μισό δισεκατομμύριο δολάρια για την ανοικοδόμηση της κατεστραμένης πρωτεύουσας της Νότιας Οσετίας, Τσχινβάλι και ανέφερε ότι οι μάχες άρχισαν όταν τα γεωργιανά στρατεύματα αντιπαρετέθηκαν στους ρώσους στρατιώτες διατήρησης της ειρήνης.

    Aνθρωπιστικό δράμα

    Τουλάχιστον 2.000 άμαχοι σκοτώθηκαν στην πρωτεύουσα της Νότιας Οσετίας, Τσκινβάλι, από τις συγκρούσεις μεταξύ των ρωσικών και των γεωργιανών δυνάμεων, δήλωσε ο ρώσος πρεσβευτής στη Γεωργία στο πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφαξ,

    Ο Βιατσεσλάβ Κοβαλένκο δήλωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ότι 13 μέλη των ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων σκοτώθηκαν και περίπου 70 άλλοι τραυματίστηκαν από τις εχθροπραξίες.

    Την ίδια ώρα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ δήλωσε ότι στη Νότια Οσετία συντελείται γενοκτονία.

    "Αυτό που συμβαίνει στη Νότια Οσετία μπορεί να χαρακτηριστεί ως εθνοκάθαρση και γενοκτονία", δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες ο Ντμίτρι Ρογκόζιν.

    Ο ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ είπε ακόμα ότι η Ρωσία δεν θεωρεί ότι βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση με τη Γεωργία και ότι δεν υπάρχει περιθώριο διαλόγου αν οι γεωργιανές δυνάμεις δεν παύσουν πυρ και αποσυρθούν από τη Νότια Οσετία.

    Ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχε με τον αμερικανό πρόεδρο Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι ο μοναδικός τρόπος για την εκτόνωση της κρίσης είναι να αποσυρθούν τα γεωργιανά στρατεύματα από τη Νότια Οσετία.

    Ο ίδιος είπε ότι πρέπει να υπογραφεί και συμφωνία μεταξύ των αυτονομιστών της Νότιας Οσετίας και της Γεωργίας, με την οποία- και οι δύο πλευρές- θα δεσμεύονται να μην επιτεθούν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

    Ο Μεντβέντεφ είπε ότι υπάρχουν χιλιάδες θύματα και δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στη Νότια Οσετία, καθώς και τεράστιες καταστροφές ως αποτέλεσμα "των βάρβαρων ενεργειών" των γεωργιανών αρχών.

    Μοναδικός στόχος της Ρωσίας είναι ο τερματισμός της βίας το συντομότερο δυνατό και η προστασία των αμάχων, είπε ο ρώσος πρόεδρος στον αμερικανό ομόλογό του.

    Αντιδράσεις από τη Διεθνή Κοινότητα

    Η Ευρωπαική Ενωση προέτρεψε τη Ρωσία να σεβαστεί την"κυριαρχία" και την "εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της" σύμφωνα με γραπτή διακήρυξη της γαλλικής προεδρίας της ΕΕ που δημοσιοποιήθηκε αργά χθες.

    Η γαλλική προεδρία ανακοίνωσε σήμερα ότι "στις αρχές της επόμενης εβδομάδας" θα πραγματοποιηθεί σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης που θα προσπαθήσουν να διευθετήσουν την κρίση ανάμεσα στη Ρωσία και τη Γεωργία.

    Η γαλλική προεδρία σε άλλη της ανακοίνωση αναφέρει επίσης ότι ο γάλλος ΥΠΕΞ Μπερνάρ Κουσνέρ θα μεταβεί "μόλις καταστεί δυνατό στην περιοχή" για να προτείνει μια "έξοδο από την κρίση" που έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στη Ρωσία και την Γεωργία.

    Η Ρωσία χρησιμοποίησε "δυσανάλογη" δύναμη στη σύγκρουση της στη νότια Οσετία με την Γεωργία και πρέπει αμέσως να αποσύρει τα στρατεύματα της και να συμφωνήσει σε μια εκεχειρία με το Τμπιλίσι, δήλωσε ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος.

    Από την άλλη πλευρά, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ολοκλήρωσε χθες στη Νέα Υόρκη τη νέα άτυπη σύνοδό του χωρίς να επιτύχει την υιοθέτηση κειμένου σχετικά με την διένεξη μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας για την Νότια Οσετία.

    Το Αζερμπαϊτζάν ανέστειλε τις εξαγωγές πετρελαίου

    Το Αζερμπαϊτζάν ανέστειλε της εξαγωγές πετρελαίου μέσω των λιμανιών της Γερωργίας, (Κούλεβι και Μπατούμ) λόγω της σύγκρουσης μεταξύ της Ρωσίας και της Γεωργίας , ανακοινώθηκε σήμερα από τον επικεφαλής της εθνικής εταιρείας πετρελαίου του Αζερμπαϊτζάν.

    "Οι εξαγωγές πετρελαίου μέσω των λιμανιών του Κούλεβι και του Μπατούμ ανεστάλησαν" δήλωσε ο Ροβνάγκ Αμπτουλάγιεφ μιλώντας στην κρατική τηλεόραση.

    "Αυτό αποφασίστηκε λόγω των μαχών" στην νότια Οσετία" πρόσθεσε, χωρίς να αναφερθεί περαιτέρω.

    Σε επιφυλακή το υπ. Εξωτερικών

    Σε επιφυλακή βρίσκεται το υπουργείο Εξωτερικών για τους Ελληνες ομογενείς στη Γεωργία, όπου μαίνονται οι συγκρούσεις μεταξύ γεωργιανών και ρωσικών στρατευμάτων στη Νότια Οσετία.

    Το υπουργείο Εξωτερικών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, παρακολουθεί, από την πρώτη στιγμή, με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στον Καύκασο και βρίσκεται σε επαφή με τους Έλληνες ομογενείς στην περιοχή. Η επικοινωνία γίνεται μέσω της ελληνικής πρεσβείας στην Τιφλίδα, καθώς και των οργανώσεων Ελλήνων ομογενών.

    Κατόπιν οδηγιών της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη ενεργοποιήθηκε προληπτικά το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων του υπουργείου Εξωτερικών και υπό την εποπτεία του υφυπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Κασσίμη θα παρακολουθεί τις εξελίξεις με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα της ασφάλειας των Ελλήνων ομογενών στη Γεωργία, προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Για την ενημέρωση του κοινού ενεργοποιείται από σήμερα στις 21:00 Ειδικό Τηλεφωνικό Κέντρο στα τηλέφωνα 210-3681212 και 210-3681730.

    Ανάλογα με την πορεία των εξελίξεων και εφόσον παραστεί ανάγκη προβλέπεται επίσης η ενεργοποίηση, στην Υπηρεσία Ενημέρωσης και Δημόσιας Διπλωματίας, ειδικού τηλεφωνικού κέντρου για την αποκλειστική ενημέρωση των εκπροσώπων του τύπου, των ΜΜΕ και των ανταποκριτών ξένου τύπου, καταλήγει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

    [02] Στη μάχη οι εθνικές μπάσκετ και πόλο

    Πλούσιο σε ελληνικές συμμετοχές είναι το πρόγραμμα της δεύτερης ημέρας των Ολυμπιακών Αγώνων στο Πεκίνο.

    Πρεμιέρα κάνουν οι εθνικές ομάδες μπάσκετ και πόλο ανδρών, αντιμετωπίζοντας Ισπανία και Αυστραλία αντίστοιχα.

    Με το... αριστερό ξεκίνησαν στο Ολυμπιακό τουρνουά μπιτς βόλεϊ οι Βάσω Καραντάσιου και Βίκυ Αρβανίτη. Η ελληνική ομάδα ήταν μέτρια, οι αθλήτριες μας ήταν αγχωμένες με αποτέλεσμα να ηττηθούν με 0-2 σετ από τις Αυστριακές αδερφές Σβάιγκερ.

    Ο Ταριέλ Ζιντιρίδης στην κατηγορία των -66 κιλών στην πάλη θα αντιμετωπίσει τον Αμερικανό, γεννημένο στη Χονολουλού, Τέιλορ Τακάτα, με στόχο το καλύτερο δυνατό ξεκίνημα.

    Στην κολύμβηση ο Άρης Γρηγοριάδης μετέχει στα 100 μέτρα ύπτιο ανδρών, ευελπιστώντας στην κατάκτηση του «εισιτηρίου» για τα ημιτελικά της Δευτέρας. Στα προκριματικά, λαμβάνουν μέρος ακόμη, η Αγγελική Εξάρχου (100μ. ύπτιο γυναικών), Ανδρέας Ζήσιμος (200μ. ελεύθερο ανδρών) και Ελευθερία Ευσταθίου (400μ. ελεύθερο γυναικών).

    Στην κωπηλασία Πολύμερος/Μούγιος μπαίνουν στα προκριματικά του διπλού σκιφ, όπως και οι Μπισκιτζή Τσιάβου.

    Τέλος την προσπαθειά τους συνεχίζουν στην ιστιοπλοΐα οι Παπαθανασίου στα FINΝ και οι Μπεκατώρου/Κραβαριώτη/Παπαδοπούλου στα Yngling με την 3η και 4η ιστιοδρομία.

    Η ΔΟΕ ανακοίνωσε σήμερα στο Πεκίνο ότι δεν επιτρέπει την συμμετοχή της Κατερίνας Θάνου στους 29ους Ολυμπιακούς Αγώνες. Η απόφαση ελήφθη από την πειθαρχική επιτροπή της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και επικυρώθηκε από την εκτελεστική της επιτροπή.

    Αποτελέσματα της πρώτης ημέρας

    Στα... ρηχά κινήθηκαν οι Έλληνες αθλητές κατά την 1η ημέρα των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου. Οι καλές εμφανίσεις ήρθαν, αρχικά από τον Γιάννη Χρήστου, ο οποίος στην 1η προκριματική σειρά του απλού σκιφ ανδρών της κωπηλασίας πήρε την 3η θέση με χρόνο 7:29.86 και προκρίθηκε και στη συνέχεια από τον Γιώργο Γαζή, ο οποίος στην κατηγορία των 75 κιλών της πυγμαχίας νίκησε 7-2 στα σημεία τον Χέρι Σαλίκου Μπιέμπε από τη Δημοκρατία του Κονγκό και προκρίθηκε στη φάση των «16», όπου θα αναμετρηθεί με τον Κάρλος Γκονγκόρα από το Εκουαδόρ, το ερχόμενο Σάββατο.

    Στην ιστιοπλοϊα και στην κατηγορία FINN, ο Αιμίλιος Παπαθανασίου ήρθε πρώτος στην 1η ιστιοδρομία, αλλά ακυρώθηκε στη 2η κι έτσι βρίσκεται στη 13 θέση με 28 β.π. Στην κατηγορία Yngling, οι Σοφία Μπεκατώρου, Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτου πήραν τη 10η θέση στην 1η ιστιοδρομία, τη 12η στη 2η ιστιοδρομία κι έτσι βρίσκονται στην 12η θέση με 22 β.π.

    Στην ενόργανη γυμναστική, ο Βλάσης Μάρας ατύχησε στον προκριματικό του μονόζυγου, καθώς βαθμολογήθηκε με 13.975 και αποκλείστηκε, όπως και στον προκριματικό του άλματος, όπου βαθμολογήθηκε με 15.925.

    Στον γύρο κατάταξης της τοξοβολίας, η Ελπίδα Ρωμάντζη πήρε την 49η θέση με 614β. και η Ευαγγελία Ψάρρα την 50η με 615β. Ετσι, στη φάση των «64» η πρώτη θα αντιμετωπίσει την Ζεκιγέ Κεσκίν Σατίρ από την Τουρκία (16η στα προκριματικά) και η δεύτερη την Κινέζα Λινγκ Τσεν (15η στα προκριματικά).

    Στο τζούντο, στην κατηγορία των -60 κιλών, ο Λαυρέντης Αλεξανίδης, επικράτησε αρχικά με Ippon του Αυστραλού Μάθιου Ντ' Αγκουίνο, στην φάση των «16» ηττήθηκε με Shido από τον Ολλανδό Ρούμπενς Χουκς και στα ρεπεσάζ ηττήθηκε με Ippon από τον Καναδό Φρέιζερ Γουίλ κι έτσι περιορίστηκε στη 13η θέση της τελικής κατάταξης.

    Τέλος, στην κολύμβηση αποκλείστηκαν και οι τέσσερις Έλληνες αθλητές που μετείχαν σε προκριματικά. Ο Ρωμανός Αλυφαντής στα 100μ. πρόσθιο με χρόνο 1:03.39 και στα 400μ. μικτής ατομικής με χρόνο 4:23.41. Ο Βασίλης Δεμέτης στα 400μ. μικτής ατομικής με χρόνο 4:18.40, η Ειρήνη Καβαρνού στα 100μ. πεταλούδα με χρόνο 1:00.74 και ο Σπύρος Γιαννιώτης στα 400μ. ελεύθερο με χρόνο 3:49.34 .

    [03] "Διαπραγματεύσεις για ειρήνη"

    Tην έντονη ανησυχία του για τις βίαιες εχθροπραξίες στην Νότια Οσετία (Γεωργία) εξέφρασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Με την ιδιότητά του ως πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς αλλά και ως αντιπρόεδρος του Διεθνούς Κέντρου της Ολυμπιακής Εκεχειρίας, ο κ. Παπανδρέου ζήτησε την άμεση παύση των εχθροπραξιών: «Ζητώ από όλες τις πλευρές την έναρξη διαπραγματεύσεων προκειμένου να βρεθεί ειρηνική λύση για την έξοδο από την κρίση» σημείωσε σε γραπτή δήλωσή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας παράλληλα τη λύπη του για την απώλεια των ανθρωπίνων ζωών και για όσα υπέστη ο άμαχος πληθυσμός.

    «Σε αυτό το πλαίσιο, θα ήθελα να καλέσω τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, τα Ηνωμένα Έθνη και την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή να ζητήσουν από όσους εμπλέκονται στον πόλεμο να σεβαστούν την Ολυμπιακή Εκεχειρία, την παγκόσμια παύση των εχθροπραξιών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων.»

    Δηλώσεις Ανδρέα Λοβέρδου

    Για διαχειριστική αδυναμία επέκρινε την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Εξωτερικών, Ανδρέας Λοβέρδος, σχετικά με την εικόνα του τέως ως εκπροσώπου της χώρας μας κατά την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων.

    «Η κυρία υπουργός των Εξωτερικών ήταν στο Πεκίνο. Αυτό όμως, όπως τα πράγματα απέδειξαν, δεν σημαίνει ότι ήταν παρούσα και η εξωτερική μας πολιτική. Χώρες που παρήλαυναν αποτυπώνονταν στα πρόσωπα της πολιτικής τους ηγεσίας που ήταν παρόντα. Για την Ελλάδα έδειξαν τον τέως. Και τώρα στο Υπουργείο Εξωτερικών ψάχνουν να επιρρίψουν ευθύνες σε αυτούς που δεν φρόντισαν για την εικόνα της χώρας, στο μείζον των γεγονότων, τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη από αυτήν για να αντιληφθεί ο πολίτης πως διαχειρίζεται τα θέματά του η κυβέρνηση της ΝΔ. Είναι πια φανερό ότι η κυβέρνηση της ΝΔ δεν πάσχει μόνο από έλλειψη οράματος και σχεδίου αλλά πάσχει επίσης και από έλλειψη διαχειριστικής ικανότητας για τα τρέχοντα θέματα, είτε μείζονα είναι αυτά είτε ελάσσονα» σημείωσε ο κ. Λοβέρδος.

    [04] "Επιστροφή των στρατιωτών"

    Oι πολεμικές συγκρούσεις στη Νότια Οσετία είναι αποτέλεσμα του σκληρού ανταγωνισμού των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για τον έλεγχο της περιοχής του Καυκάσου και της Κασπίας Θάλασσας, του φυσικού πλούτου και των δρόμων διέλευσης των αγωγών πετρελαίου και φυσικού αερίου, τονίζει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Οι τελευταίες εξελίξεις, επισήμανε το γραφείο Τύπου του ΚΚΕ έχουν άμεση σχέση με την γενικότερη επικίνδυνη κατάσταση που διαμορφώνεται στην περιοχή μας, [..] καθώς και με την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης της Γεωργίας και της Ουκρανίας στον ιμπεριαλιστικό οργανισμό του ΝΑΤΟ.

    "Η ελληνική κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ, εξακολουθεί να είναι «όμηρος» στη λογική της πλήρους συμμετοχής στους επικίνδυνους για το λαό μας σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Στέλνει ελληνικά στρατεύματα και φρεγάτες για την εξυπηρέτηση συμφερόντων, που αντιστρατεύονται τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και του λαού της χώρας μας, ριψοκινδυνεύοντας την παραπέρα εμπλοκή της χώρας σε επικίνδυνους τυχοδιωκτισμούς σε βάρος άλλων λαών", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Τέλος, το ΚΚΕ καλεί τον ελληνικό λαό να δυναμώσει την πάλη του για να αποτρέψει την παραπέρα εμπλοκή της χώρας μας στους αιματηρούς ιμπεριαλιστικούς πολέμους και συγκρούσεις. Άμεσα να επιστρέψουν όλες οι ελληνικές στρατιωτικές αποστολές, που βρίσκονται εκτός συνόρων.

    [05] Μέτρα για τους αγρότες

    Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο κ.Κοντός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες ενίσχυσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. ''Εκτός από την απόφαση που πήραμε ώστε από την επόμενη χρονιά τη δαπάνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να την επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, εξετάζουμε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για αγροτική χρήση να γίνεται από την επόμενη χρονιά μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.''

    Ο κ.Κοντός ενημέρωσε ακόμη τον πρωθυπουργό, όπως είπε, για την πορεία της κατασκευής μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων στη χώρα, σημειώνοντας ότι ήδη έχει προκηρυχθεί το έργο για τον εκσυγχρονισμό του Αξιού πως σήμερα προχωρά η προκήρυξη ενός έργου πνοής για τη Μεσσηνία και σήμερα υπογράφεται η σύμβαση εγκατάστασης του εργολάβου στον Ομαλό των Χανίων.

    Ο κ.Κοντός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό,ακόμη, για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναβάθμιση της αγροτικής έρευνας το οποίο όπως είπε, είναι έτοιμο και στοχεύει στην σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, ώστε να παράγονται ποιοτικά, ανταγωνιστικά, αγροτικά προϊόντα.

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή Θανάση Κοκκινούλη, ο κ.Κοντός είπε ότι οι συνδικαλιστές ζητούν αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και επιτάχυνση των ρυθμών και αυτό κάνουμε.

    ''Έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος αξιοποιώντας τους πόρους της τέταρτης Προγραμματικής περιόδου, έχουμε συζητήσει με νομάρχες και δημάρχους και διαμορφώσαμε για τον κάθε νομό της χώρας, έναν φάκελο όπου πλέον ξέρουμε με τον καλύτερο τρόπο τί θα πρέπει να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε'',τόνισε.

    Σε άλλη ερώτηση για τις αντιδράσεις αγροτών σχετικά με το ύψος των ποσών που λαμβάνουν από την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων ο κ.Κοντός είπε ότι δίνεται με απόλυτα δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο. Ο κάθε αγρότης, πρόσθεσε, ανάλογα με την καλλιέργεια που έχει παίρνει όσα καταναλώνει για την καλλιέργειά του.

    Σημείωσε ακόμη ότι με το νέο σύστημα επιστράφηκαν χρήματα για ολόκληρη τη χρονιά ενώ τις πρώτες 45 μέρες είχε δοθεί αγροτικό πετρέλαιο. Εξετάζουμε, σημείωσε, από την επόμενη χρονιά να πάρουν επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

    [06] "Αδειασε" το κλεινόν άστυ

    "Αδειασε" το κλεινόν άστυ, καθώς και οι τελευταίοι αδειούχοι του Αυγούστου εγκαταλείπουν τα αστικά κέντρα. Εκτακτα μέτρα της Τροχαίας.

    Αυξημένη ήταν από χθες η κίνηση στο λιμάνι του Πειραιά και της Ραφήνας, καθώς χιλιάδες Αθηναίοι έφυγαν με προορισμό τα νησιά.

    Σε ισχύ έχουν τεθεί έκτακτα μέτρα για την έξοδο των αδειούχων του Αυγούστου και κυρίως όσων μετακινηθούν το τριήμερο του Δεκαπενταύγουστου.

    Σύμφωνα με εντολή του αρχηγού της ΕΛΑΣ όλες οι δυνάμεις θα είναι σε επιφυλακή μέχρι και την Κυριακή 24 Αυγούστου, που αναμένεται το μεγάλο κύμα της επιστροφής.

    Όπως προβλέπεται, ο σχεδιασμός των μέτρων περιλαμβάνει:

    -Αστυνόμευση του οδικού δικτύου κατά τομείς με βάση τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής, ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και οι τυχόν απαγορεύσεις για την πρόληψη ή καταστολή πυρκαγιών, καθότι βρισκόμαστε στην καρδιά της αντιπυρικής περιόδου.

    Επίσης, θα υπάρχει αυξημένη αστυνομική παρουσία στα τμήματα των εθνικών οδών στα οποία παρατηρείται μεγάλη συχνότητα τροχαίων ατυχημάτων.

    -Αυξημένα μέτρα στις εισόδους και εξόδους των μεγάλων αστικών κέντρων, σε αεροδρόμια, λιμάνια, σταθμούς, καθώς και παρουσία τροχονόμων στα διόδια για την παροχή συμβουλών και τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας.

    Αυξημένα μέτρα θα ληφθούν και σε τόπους που θα πραγματοποιηθούν οι θρησκευτικές εκδηλώσεις τον Δεκαπενταύγουστο, ενώ για όλο το διάστημα έχουν συγκροτηθεί ειδικά συνεργεία ελέγχου της Τροχαίας που θα πραγματοποιούν τροχονομικούς ελέγχους μέσα και έξω από τα αστικά κέντρα για τη βεβαίωση επικίνδυνων παραβάσεων και κυρίως την υπερβολική ταχύτητα, την οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ, το αντικανονικό προσπέρασμα, τη χρήση ζωνών ασφαλείας και άλλων παραβάσεων που στατιστικά έχει διαπιστωθεί ότι συμβάλλουν σε σοβαρά τροχαία ατυχήματα.

    Ιδιαίτερους ελέγχους θα πραγματοποιούν οι τροχονόμοι στα φορτηγά και σε περίπτωση που διαπιστώνεται ότι διαπράττονται επικίνδυνες παραβάσεις, θα ακινητοποιούνται.

    Το έργο της Τροχαίας θα ενισχύσουν η Άμεση Δράση Αττικής και Θεσσαλονίκης, ενώ η κίνηση στις μέρες αιχμής θα παρακολουθείται από αέρος από τα ελικόπτερα της αστυνομίας, ενώ τροχονόμοι θα πραγματοποιούν παρεμβάσεις σε βασικούς κόμβους του οδικού δικτύου.

    Την Πέμπτη 14 Αυγούστου θα απαγορεύεται η κίνηση των φορτηγών στα εθνικά δίκτυα, στο ρεύμα εξόδου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 10 το βράδυ, ενώ για την είσοδο θα ισχύσει η απαγόρευση την Κυριακή, 17 Αυγούστου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 11 το βράδυ.

    Η κίνηση των φορτηγών θα απαγορεύεται για την έξοδο και την Παρασκευή 22 Αυγούστου, από τις 4 το απόγευμα μέχρι τις 9 το βράδυ και για την είσοδο την Κυριακή 24 Αυγούστου από τις 3 το μεσημέρι μέχρι τις 10 το βράδυ.

    Ιδιαίτερη επισήμανση γίνεται από την αστυνομία για τους οδηγούς που θα κινηθούν στην εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων και ειδικότερα στον ισόπεδο κυκλικό κόμβο της Αμφιλοχίας, όπου χωρίζονται οι δρόμοι από τη μια πλευρά για Βόνιτσα-Λευκάδα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία-Κέρκυρα και από την άλλη πλευρά προς Άρτα-Γιάννενα, όπου παρατηρείται μεγάλο πρόβλημα το καλοκαίρι και κυρίως τα Σάββατα, με "ουρές" που μπορούν να φτάσουν και τα 8 χιλιόμετρα.

    Το πρόβλημα παρατηρείται γιατί τα αυτοκίνητα κινούνται σε μονό στοίχο, λόγω του ότι ο δρόμος είναι στενός και με μία λωρίδα κυκλοφορίας για κάθε κατεύθυνση, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα μονοδρόμησης ή άλλης παρέμβασης από την Τροχαία.

    Για το λόγο αυτό συστήνεται στους οδηγούς που κατευθύνονται προς Βόνιτσα-Λευκάδα-Πρέβεζα-Θεσπρωτία-Κέρκυρα να χρησιμοποιούν ως εναλλακτική διαδρομή για τον προορισμό τους το δρόμο μέσω της περιοχής Κατούνα-Λουτράκι.

    [07] Βομβιστικές επιθέσεις στην Κίνα

    Βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν την Κυριακή με στόχο ένα αστυνομικό τμήμα και εμπορικά κέντρα, σύμφωνα με κρατικά κινεζικά ΜΜΕ, που μετέδωσαν ότι δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν και πέντε δράστες σκοτώθηκαν.

    Αυτόπτες μάρτυρες ανέφεραν ότι οι επιτιθέμενοι εκτόξευσαν αυτοσχέδιες βόμβες εναντίον ενός αστυνομικού τμήματος και γραφείων εταιριών στην πόλη Κούκα, στην κατά πλειοψηφία μουσουλμανική κινεζική επαρχία Σιντζιάνγκ.

    "Δύο αστυνομικοί κι ένας φρουρός τραυματίστηκαν και δύο οχήματα της αστυνομίας καταστράφηκαν", ανέφερε το κρατικό κινεζικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Νέα Κίνα, επικαλούμενο αξιωματούχο της τοπικής δύναμης της αστυνομίας. "Αστυνομικοί σκότωσαν πέντε από τους επιτιθέμενους επιτόπου", κατά την ίδια πηγή.

    Αν και η αστυνομία δεν επέρριψε την ευθύνη των επιθέσεων σε κάποια οργάνωση, το Πεκίνο είχε υπογραμμίσει τις απειλές εκ μέρους ουιγούρων μουσουλμάνων "εξτρεμιστών" ότι θα επιχειρούσαν να διαταράξουν την διεξαγωγή των αγώνων, ενώ την περασμένη εβδομάδα, σε επίθεση είχαν βρει το θάνατο 16 αστυνομικοί.

    Η περιοχή αποκλείσθηκε από την αστυνομία και το στρατό. Σύμφωνα με το Νέα Κίνα, μετά τις εκρήξεις ακολούθησαν πυροβολισμοί.

    [08] Λασπόλουτρα Κρηνίδων

    Οι μεγαλύτεροι σε ηλικία στο νομό Καβάλας ακόμα διηγούνται στους νεότερους την ιστορία της αγελάδας που ενώ είχε προσβληθεί από αρρώστια και θα ψοφούσε έπεσε μέσα σε μια λασπώδη έκταση στην περιοχή των Φιλίππων. Όταν κατάφεραν να τη βγάλουν λίγες μέρες μετά, με έκπληξη ο κτηνοτρόφος διαπίστωσε πως το ζώο του είχε ανακτήσει τις δυνάμεις του.

    Μύθος ή πραγματικότητα, το προαναφερόμενο περιστατικό είναι μόνο ένα μικρό δείγμα των ευεργετικών και ιαματικών ιδιοτήτων που έχει ο πηλός της περιοχής στον ανθρώπινο οργανισμό και είναι καταγεγραμμένες από τα τέλη του περασμένου αιώνα. Τα λασπόλουτρα Κρηνίδων στην έδρα του Δήμου Φιλίππων, δυτικά του νομού Καβάλας, δε στηρίζουν όμως την παγκόσμια φήμη τους σε ιστορίες αλλά σε μαρτυρίες δεκάδων εκατοντάδων πολιτών από κάθε γωνιά της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού που θεραπεύτηκαν ή τουλάχιστον ανακουφίστηκαν από χρόνιες ασθένειες και πόνους.

    Τα λασπόλουτρα Κρηνίδων, η μοναδική ελληνική παρουσία στο χώρο της συστηματικής πηλοθεραπείας, δεν είναι απλά μια υγιής και κερδοφόρα δημοτική επιχείρηση. Θα μπορούσε κανείς να τα χαρακτηρίσει "Κέντρο Υγείας", αφού η χρήση τους ενδείκνυται για θεραπείες σχετικά με ρευματολογικές διαταραχές, τραυματολογικές διαταραχές, φλεγμονώδεις αρθροπάθειες, νευραλγίες, μετατραυματική αγωγή, διαστρέμματα, μώλωπες, κατάγματα, γυναικολογικές παθήσεις, διαταραχές έμμηνου κύκλου, εμμηνόρροιες ενοχλήσεις και πολλά άλλα.

    Κάθε χρόνο, τους τρεις καλοκαιρινούς μήνες, από τον Ιούνιο έως και τον Αύγουστο, τα λασπόλουτρα των Κρηνίδων δέχονται γύρω στους πέντε με επτά χιλιάδες επισκέπτες οι οποίοι κάνουν χρήση της πηλοθεραπείας.

    Από την Ορεστιάδα και την Αλεξανδρούπολη μέχρι την Κρήτη και την Πελοπόννησο, από χώρες της βόρειας Ευρώπης μέχρι τις χώρες της Βαλκανικής, άνθρωποι όλων των ηλικιών και των δυο φίλων επισκέπτονται τα λασπόλουτρα για να νιώσουν τις ευεργετικές και θεραπευτικές ιδιότητες της πηλοθεραπείας.

    Το πηλοθεραπευτήριο Κρηνίδων είναι μέλος του Συνδέσμου Δήμων και Κοινοτήτων Ιαματικών Πηγών Ελλάδας και όπως τονίζει στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης Χρήστος Πασχαλίδη, "κάθε χρόνο γίνεται προσπάθεια ανανέωσης των λουτρικών εγκαταστάσεων για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κόσμου".

    Ιδιαίτερα φέτος, με τη συμβολή επιστημόνων και γεωλόγων, αφαιρέθηκε από τον ταμιευτήρα ο πηλός που υπήρχε μέχρι τα τρία μέτρα ώστε ν' ανοίξουν οι πόροι του εδάφους και να διευκολυνθεί η εισροή των νερών που έρχονται από βάθος 800 μ. περίπου. Εν συνεχεία ρίξανε νέο πηλό, διπλοκοσκινισμένο ώστε να μην υπάρχουν ξένα σώματα.

    Η χημική δράση του πηλού των Κρηνίδων οφείλεται στην παρουσία οργανικών και ανόργανων συστατικών, ουσιών με ορμονική και αντιβιοτική δράση, βιοδιεγερτών, χημικών στοιχείων και ιχνοστοιχείων. Αυτά επιδρούν είτε με την επικάθηση τους στην επιδερμίδα, είτε με τη διείσδυσή τους μέσω του δέρματος και των βλεννογόνων στον οργανισμό και έτσι ασκούν χημική δράση στις λειτουργίες του οργανισμού.

    Μιλώντας στο ΑΠΕ - ΜΠΕ ο δήμαρχος Φιλίππων Λάζαρος Τσαταλμπασίδης επισημαίνει ότι μέσα στους επόμενους στόχους της Δημοτικής Αρχής είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου κλειστού πηλοθεραθευτηρίου το οποίο θα λειτουργεί καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου.

    Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι είναι τόσο μεγάλη η προσέλευση του κόσμου που ένα κλειστό πηλοθεραπευτήριο κρίνεται απαραίτητο αφού εκτός των άλλων θα συμβάλει καθοριστικά στη συνολική ανάπτυξη της ιστορικής πόλης του Δήμου Φιλίππων αλλά και ολόκληρου του νομού. Η διοίκηση του δήμου έχει ήδη ξεκινήσει της διαδικασίες για την εκπόνηση των απαραίτητων μελετών και τη χρηματοδότηση του έργου το οποίο θα υλοποιηθεί με τη διαδικασία της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).

    Σήμερα, στα λασπόλουτρα Κρηνίδων εργάζονται δέκα έξι άτομα, ενώ στο δυναμικό τους υπάρχουν και δύο γιατροί. Το κόστος για έναν που δεν είναι δημότης Φιλίππων και επιθυμεί να κάνει ημερήσια θεραπεία, ανέρχεται στα 6 β¬ ενώ για τους δημότες είναι 3 β¬. Η χρήση των λασπόλουτρων δεν θα πρέπει να ξεπερνά τις δύο φορές την ημέρα, ενώ το προτεινόμενο διάστημα θεραπείας δεν πρέπει να ξεπερνάει τις είκοσι μέρες ανά έτος.

    ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΕΣ ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΠΗΛΟΥ

    o Ρευματολογικές διαταραχές

    o Μετατραυματική αγωγή

    o Γυναικολογικές παθήσεις

    o Καρδιοαγγειακές παθήσεις

    o Παθήσεις νευρικού συστήματος

    o Στην αισθητική σαν καλλυντικό

    ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ ΠΗΛΟΥ

    o Αύξηση θερμοκρασίας του δέρματος

    o Αύξηση ηλεκτρικής αγωγιμότητας

    o Μεταβολές δυναμικότητας της μεμβράνης

    o Επιρροές στο φαινόμενο απορρόφησης

    o Υπεραιμία των τριχοειδών αγγείων

    o Ενεργοποίηση ιδροποιών αδένων

    o Ενεργοποίηση ενζύμων - ορμονών


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 10 August 2008 - 6:30:24 UTC